Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Nagyon örülök és köszönöm a sok-sok érdeklődést.

Kristóf babánk augusztus 28. 16:20-kor született 3700 grammal, centit nem tudom, .... annyira nem volt fontos. :D :D

A történet majd később, most eléggé fáradt vagyok. Csütörtök estét itthon 3-ban töltöttük, csak Kristóf aludt, mi meg csak néztük.

Minden rendben volt, nagyon nehéz volt, de annál csodálatosabb.

A részletekkel majd később.

Puszi, Kata Kép 4 órásan, itthon Kép Az első reggel Kép Ma délelőtt
Vendég

Zsófi:
piros pötty közepén fehére kiütés az csalánkiütés, főképp a tejedtől lehet. Ehettél valami olyat amit nem bír esetleg a picid, vagy nagyon erős a tejcsi.Ha apró pici piros pöttyök vannak az melegkiütés. Nálunk rengeteg lett ahogy hazajöttünk és rákvörös volt Áron bőre, védőnő azt mondta elmúlik. Aztán nem múlt el és én bekentem Gabi hintőporral a gyerek egész testét és másnapra el is múltak azóta meg alig van, meg persze figyelek a kajára már amennyire lehet. Most épp lecsúszott egy szelet kakaóspiskóta :oops:
Cicizés nem muszáj óriásira nyitni a kis száját te is tudsz neki segíteni ha kicsit összenyomod a bimbód és az udvart könnyebben rákap. Én nem pártolom a cicizés közbeni alvást mert nem tudsz odafigyelni hogy eszik. Viszont úgy is megtudod nézni hogy éhes e még hogy az ujjad a szájához teszed és ha rákap éhes. Ha nem tuti nem kapja be. Persze néha becsapnak mert olvastam valahol hogy néha a babák úgy gondolják az megnyugtatja a pocit ha még esznek, pedig pont akkor eszik túl magukat. Na ez szokott nálunk lenni. Kaja után meg mindig tornáztatom a kis lábacskáit és az megnyugtatja és segít a szeleken is.

Dia nekünk is van olyan majmocskás párnácskánk :D

Szuszu ránk is nagy még a Newborn méret is!

Mecsi :D
Kép

KépKép[/url]
mecsi

sziasztok!

Minden babus nagyon édi, de dia emellett a haj mellet nem tudok elmenni, olyan zabálnivaló :)

Mi jó sok pelust kipróbáltunk, de a babylove-os jött be leginkább, csak ha kaka van akkor tényleg ki kell kapni, mert átázik, de használunk huggiest, de az már picike, mert oldalt csak a ragcsík van és folyik ki minden, de van pár darab, még elhasználom, nálunk most rengeteg pelus van, mert apa vett neki huggies 2-est és abból még kicsurizott minden, de lehet mostanra jó, majd kipróbálom. Popitörlőből a nívea pure & care van ez jött be eddig a legjobban és a neogranormonos.

Beleki gratulálok, pöttyöcskéink nekünk is vannak, de nem zavartatom én sem magam, majd elmúlik.

Én ronda létemre mindent eszem, ma pl töltött paprikát, hát meglátjuk mi lesz belőle, de a hüvelyeseken kívül mindent.

Ja igen én ugye majdnem 5 hete szültem, de 3 napja úgy vérzek mint majdnem az elején, jó persze nem annyira, de a többihez képest nagyon, remélem ez normális, mindegy lassan 6 hetes kontroll, majd megmondja dokinéni.

Puszi mindenkinek
Ritus

Kép
rituspoc

Dia!

Gyönyörű lány!
Beleki! gratulálok! Tényleg csodálni való picúr!
eviragos

Sziasztok!

Bocsánat, hogy megint zavarok, de sorban kerülnek eladósorba babás dolgaink, és ezek mindig jól jönnek! :)

Most a következő Medela mini electric mellszívó eladó:

Nagyon keveset használt elektromos mellszívó, 2009.05.09-ig jótállással, tökéletes állapotban!

Működtetés: egy kézzel
Működtethető: hálózatról, elemről (2 db 1,5V-os AA, nem tartozék)
Pulzáló szívóhatás: automatikus
Tartozékok: 1 db tartótalp, 1 db 150 ml-es cumisüveg, 1 db zárókupak tetővel, 1 db pótmembrán, 1 db adapter
Vásárolható pótalkatrészek: adapter, motor, szívófej, szívófejhez szűkítő, komfort szívófej, membrán, szelepfej membránnal, kézi pumpa, Harmony kétfázisú pumpa, lábpedál, csatlakoztató szilikoncső, palack, tejfagyasztó zacskó

Kép Kép Kép
Kép Kép

[img:4c8f9159cc]http://kep.ivpicture.hu/9393.t.jpg[/img:4c8f9159cc][img:4c8f9159cc]http://ticker.7910.org/an1cnVrNw0N0010MDAwOTY5MGx8Mzc0MDY5NmphfEFsZXhhbmRyYQ.gif[/img:4c8f9159cc]
[img:4c8f9159cc]https://lilypie.com/pic/080510/DU5s.jpg[/img:4c8f9159cc][img:4c8f9159cc]http://b1.lilypie.com/EDGjp2/.png[/img:4c8f9159cc]
nici

Kata, gratulálok Kristófhoz! Várom a történetet is... hány órát vajúdtál különben? Apa időben hazaért? ;-)

Nagyon szépek a babák egytől egyig :-)

Kislányom egész jól viselte a távollétemet tegnap, leléptem délután is meg este is 2-3 órára.... Addig Anyukám volt vele, elvitte sétálni is, én meg jöttem haza szopiztatni... Éjszaka is csak 2-szer kelt, ezzel ki tudok egyezni, de ha másfél óránként kel, akkor azért nyűgös vagyok...

Délelőtt sétáltunk egy nagyot, most meg alszik a drágám...

Kiütések nekünk is vannak, kicsi piros pöttyök... de a védőnő már előre mondta, hogy lehetnek ilyenek az anyatejtől, így nem aggódom...

yuyu79

Nekem is ilyen medela mellszívóm van, én meg vagyok vele elégedve...

yuyu79

Sziasztok!

Gratulálok minden újdondült anyukának! Szépek a baba fotók! Nekünk sem ártana csinálni párat, most nem vagyunk olyan lelkes fotósok, mint az elsőnél.

Én eléggé készen vagyok, bár az éjszakáink nem lennének rosszak, ha a nagy nem betegedett volna le, így amikor Viki 6 órát alszik, akkor meg Cintus szólongat óránként. Barbi és Bözsi le a kalappal előttetek, nem tudom, hogy bírjátok. Ráadásul ma meg reggel óta megy a hasam, a beöntés ehhez képest kutya füle, szinte semmit nem ettem. Nem tudom mi lehet. A tejjel én is úgy állok, mint Szuszu, gondolom a fáradtság lehet az oka, de van amikor tök üres a cicim és van amikor 170-et is kiszivattyúz a kisasszony, néha már tele a hócipőm az egész szoptatással, mert sosem tudom hányadán állunk. :( Azért persze nem adom fel csak néha tényleg úgy el vagyok kenődve. Úgy érzem egész nap csak szopizunk. Ez oké is lenne amikor a nagy oviban van, de ha itthon van kicsit többet igényelne belőlem.

Zsófi a pöttyök nálunk is megvannak, a tejtől vannak és a védőnő azt mondta, hogy a sok levegőztetés használ nekik.

Vérzés: nekem már szinte semmi, kb. két hete elég ha csak tisztaságit használok.

Megyek, próbálok aludni egyet. Andi

KépKép
jazmin2005

Na mi van lányok, ennyire sűrű mindenkinél a program? Az enyém már alszik, várhatóan kb éjfélig... Jó étvágya van nem mondom, fürdés előtt 1 órával evett 120-at, utána meg 110-et. Ja és hízott is az elmúlt két hétben kb fél kilót :lol: Majd valamikor rakok képet is...

Azért jelentkezzetek néha, ne üljön le ennyire a topic...

Holnap lesz az első nap, hogy kettesben leszünk mi lányok... Apának lejárt a szabija, megy dolgozni.. persze szívesebben maradna még itthon ;-) El van olvadva a kislányától :D

yuyu79

sziasztok!
nekem napokig nem jelentek meg a képek és írni sem tudtam , mert az a része sem látszott az oldalnak :evil:
nagyon szépek a kisbabák!mindenkié!!
és gratulálok belekinek is és nagyon kiváncsian várom a történeted!!
makadu is biztosan már babázik!tud valaki valamit?olyan rég nem hallottunk felőle?!?!?!?!?!

tegnap Barnus és CsengiBogi randiztak!az első pocakon kívüli talijuk volt!!
édesek voltakk ahogy felváltva nyöszörögtek :D
Vendég

ilyenek voltak pocakban
BArnus és CsengiBogi:
Kép
Vendég

és most a nagy izgalomban meg nem készítettünk képet :(
no, de talán majd a jövő hétvégén..
Vendég

cs-andi, Kitti (Makaduról) én adtam hírt ;) 26-án született meg Levijük! ;)

JázminAndi, valahogy én is így vagyok a szopival, mint Te :( tökre kiborít, hogy mi is egyfolytában szopizunk, viszont nincs mennyiség, amit kiszívna, így folyton éhes... :( a melleim már úgy fájnak, mint állat, de nem szeretném én sem feladni, de már sokszor megfordul a fejemben, hogy szart sem ér az egész! :( tudom, hogy gáz, de tök bedepizek az ilyentől!

ma már ráadásul mi is egyedül vagyunk itthon, szóval nehéz a szitu, sokszor tanácstalan vagyok, ráadásul nálunk még mindig kaki mizéria van, így a gyerek egyfolytában nyom, vörösödik a feje, de semmi eredménye! :( ez is idegesítő, meg az, hogy segíteni nem tudok neki!

Ritus írta múltkor, hogy beszáradt a kakija Zorkának, ezt honnan veszed? keményet kakilt??? vagy csak sok napig nem volt nálatok sem?

Lei és Kitti igazán jöhetnének már...

na és Pöttöm is rendesen el van tűnve! :(

sophie27

Sziasztok csajok!

Zsófi, te telepata vagy, éppen ma akartam már végső elkeseredésemben jönni :cry:

Sajnos ezen az oldalon kívül nem tudok semmit elolvasni, egyszerűen élni sincs időm, erőm, na meg kedvem...

Én is tiszta depis vagyok csajok, segítsetek, ha valaki hasonlót tapasztalt, vagy tudja a megoldást.
Ha már volt ilyesmiről szó, bocsánatot kérek érte. :oops:

Noel baba egyszerűen tönkretesz idegileg. Mármint, hogy nem tudok rajta segíteni, nem tudom a megoldást. 2 naponta mást próbálok vele, de persze ez sem jó.

Szóval, az első héten még angyalka volt, evett, aludt.
Aztán szélgörcsei voltak, mire vettünk infacolt, pár nap után tökéletesen bevált. Ugye nagyon sok volt a tejem, nem győzte szegény nyelni, rengeteg levegőt nyelt, emiatt voltak szélgörcsei.

Na, mára ez megoldódott, de hetek óta kb, 3 hete azzal küzdünk, hogy eszik, bealszik a cicin, de szinte negyed óra után, én persze keltegetem, mert ez nem olyan korrrekt, kellene büfizni, tovább enni, tisztába tenni stb stb.
És innentől kezdve megy a cirkusz. Kapálózik kézzel lábbal, utál mindent, nem nyugszik meg a karomban sem. Közben persze álmos, ásítozik, látom rajta, berakom a kiságyba, és akkor meg vége a világnak. Üvölt és üvölt, nem lehet megnyugtatni.
Szopóreflex ezerrel, gondolom, hogy megnyugtassa magát, de a cumit meg kiejti a szájából hamar, és kezdődik az egész előlről. Így megy órákon keresztül, és aztán jön a következő etetés ideje.
Én is sírok, mert tudom, hogy az a baja, hogy fáradt, és minél fáradtabb, annál nehezebben alszik el.
Már átnyálaztam a suttogót ezerszer, de a bebugyolálás, amit javasol nagyon nem megy ilyen melegben. meg olyan mintha kényszer zubbonyban lenne szegény.
Egyszer becsavartam egy vékony ágynemühuzatba, kis idő múlva meg is nyugodott, de akkor meg iszonyatosan beizzadt...
Mert állítólag az ilyen pici babusok még nem tudják, hogy a végtagjaik hozzájuk tartoznak, majd csak 3 hónapos korukban, és így könnyen megijednek...

Valakinek van ilyen gondja? Esetleg a tapasztalt anyukák tudnak segíteni?

Persze azzal eldicsekszem, hogy már 5540 grammosak voltunk pénteken, és több, mint 60 cmesek.
És éjjel meg nincs ilyen gondunk, mert akkor nincs fent sokáig, mert csak megszopiztatom, bekómál a cicin, és teszem is vissza az ágyikóba. Sőt, 3 éjszaka már fürcsi, kajcsi után, este 9től alszik hajnali 3ig, utána meg reggel 7kor ébred. Szóval azért nem teljesen reménytelen, csak nappal vagyunk ennyire nyűgösek.

pöttömpanni

Sziasztok:)

tényleg jó nap csönd volt itt tegnap;)
mi igazoltan hiányoztunk, mert elmentünk háztűznézőbe a kis Csenge Boglárkához;)
Tünemény egy kiscsaj, édes nyöszörgős hanggal;)

Andikám, szerintem azért nyöszörögtek felváltva, mert így tudták megbeszélni a gondjaikat, bánatukat;) nem vágtak egymás szavába;) Ja és nagyon jók a videók, köszönjük szépen, egész meghatódtam a menüjétől is, potyogtak a könnyeim!
Köszönöm, hogy megörökítettétek az első napunkat a kórházban!!!
Nagyon jól éreztük magunkat nálatok, Barnus jól elfáradt mire hazaértünk így bevágta fürdés, kaja után a szunyát 9-kor és 3.20-kor ébredt csak fel, majd 6.40-kor és 10.50-kor.;) én meg szolidaritottam vele:) így most jó kipihent vagyok!

volt időm nyugisan megreggelizni, 2 géppel kimosni, kivasalni, letusolni, hajat mosni:) végre kezd minden a normális kerékvágásba terelődni...

Pöttöm, merre vagy???

Hatalmas gratula Katáéknak, nagyon várom én is a sztorit!

Most már tényleg lassan lehet szervezni a baba-mama találkozót:)

sniky

Szia Pöttöm,

Szerintem próbáld meg negyed óra után nem ébresztgetni, csak tedd fel a válladra büfizni és finoman simogatsd a hátát. Negyed óra alatt már ki tudja egy ekkora baba szopizni a neki elegendő mennyiséget, nálunk is ez van pár napja. Barnus is bekómál a cicin negyed óra alatt, de 10 percig a vállamon még így is kibüfizi magát és utána finoman leteszem aludni.
De ha ébresztgetem, akkor ő is nyűgös és nagyon nehezen alszik el.

Próbáld ki, hátha beválik, az éjjeleink ugyanolyanok, amit leírtál, néhány kivétellel.

sniky

Pöttöm!

Nálunk este volt ilyen 2 hétig, most már csak 40 perc hiszti van elalvás előtt. lekopogom...
De: Ekkora baba, mint a tiéd, negyed óra alatt simán leszívja az egész cicit, tehát bőven 100 felett. Büfizni meg tud kómálva is.
Tedd tisztába szopi előtt, ha rotyizik alatta, kibír 2 órát és akkor bealudhat.
Nekünk infacol semmit nem ért, de az espumisan...akkorákat rottyant, h. sztem a szomszéd is hallja. :lol:

Nicike, Boldog Házassági Évfordulót!
Jól tudom, h. vkinek még ma van? Neki is!!!

Nálunk: most 3 napja egész jól megvagyunk, bár mi még mindig 3 óránként kelünk szopizni. Szóval még mindig irigykedem.
Nálunk 100nál többet soha nem eszik, sztem nincs is több a cicimben, lehet.h ezért szopizunk 8x és nem 6-7x, mert kevés jut egyszerre. Pedig iszom én minden szart, de beszélnem kéne a cicimmel, h. emelje az adagot 120-130ra, hátha akkor aludhatnánk. Én és a cicieim :lol: :lol:

Na, megyek szunyni picit.

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Sziasztok! Eddig főleg olvasó módban voltam web&walk-on keresztül, mert Fruzsi nem szereti, ha bekapcsolom a számítógépet. Mondjuk nem hibáztatom, 2 m-re zúg tőle. Most jutott eszembe, hogy írni is megpróbálhatok a mobilon. :-) Kicsit lassú, de legfeljebb nem írok sokat. ;-)

Beus

Kép
félhold

Beleki, Feluca!
Nagy-nagy gratula a babákhoz!!!!

Bende,
Ne sértődj meg szerintem, nekem is sokszor nincs reakció arra, amit írtam, de szerintem legtöbbünk elraktározza a látottakat, és úgy van, ahogy Barbi írta! ÉS MINDEN BABA CSODASZÉP!

Zsófi,
Kiütés nálunk is van 2 napja, rengeteg az arcán, és a sudocrém jót tett neki. Nem múlt el, de határozottan szebb.

Pöttöm,
Én sem ébresztgetném fel, nem is teszem. Ha nem volt büfi, akkor max. kibukik egy kis tejet. De ahogy Niki, én is kómásan a mellkasomra teszem, és várom a büfit.

Nálunk már Zalánnal is úgy volt, hogyha tömködte a kezét a szájába, vagy kereste a cicit, akkor nem biztos, hogy éhes volt. Ilyenkor büfi, vagy kaki is jöhet, és akkor megnyugszik. Ha viszont nem hagyja abba, akkor cicre teszem. Csanád szerencsére nem annyira hasfájós, Zalán durva volt, de (már írtam), hogy elkapott egy fránya bacit a kórházban, és attól fájt a hasa. Úgy viselkedett, mint Aproo babócája, csak visított, nem maradt meg csak kézben, ahogy le akartam tenni, már fel is ébredt. Nagyon fárasztó, úgyhogy Aproo, kitartás!!!

Szuszu,
Holnapra várom a védőnőt, ha véletlen felcsöngetne hozzád, lepődj meg jól :wink: a múltkor hozzád ment, és beugrott hozzám is, pedig nem volt megbeszélve.

És ma voltunk először a 2 fiúval hármasban a játszón!

Rita és a fiúk
Kép
Kép
hrk

Fruzsi szépen gyarapodik, tegnap este már 2820 g volt. Éves után én sem tudom ébren tartani, de nem is próbálom, néha meg így is vigasztalhatatlan sírásra vált. De lassan kezdem felismerni, hogy mikor mit akar. Légzésfigyelő: az első napokban nálunk is elég sokat (napi 5-6) riasztott. Ekkor én napi 2-3 órát aludtam, úgyhogy idegileg kezdtem kikészülni. Aztán felhívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol mondták, hogy állítsuk érzékenyebbre: nagyobb számra. Ekkor csökkent a fals riasztások száma, úgyhogy mindkét érzékelőt a baba alá toltuk. Azóta minden okés. Fruzsi elég kis súlyú, és olyan melyen alszik, hogy nem hallani a légzését, és meg látni sem lehet a mellkasa mozgását. Engem megnyugtat a kütyü, a kórházban is javasolták a használatát, mert korán is jött, ráadásul elég kis súllyal.

Beus

Kép
félhold

Fruzsi szépen gyarapodik, tegnap este már 2820 g volt. Éves után én sem tudom ébren tartani, de nem is próbálom, néha meg így is vigasztalhatatlan sírásra vált. De lassan kezdem felismerni, hogy mikor mit akar. Légzésfigyelő: az első napokban nálunk is elég sokat (napi 5-6) riasztott. Ekkor én napi 2-3 órát aludtam, úgyhogy idegileg kezdtem kikészülni. Aztán felhívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol mondták, hogy állítsuk érzékenyebbre: nagyobb számra. Ekkor csökkent a fals riasztások száma, úgyhogy mindkét érzékelőt a baba alá toltuk. Azóta minden okés. Fruzsi elég kis súlyú, és olyan melyen alszik, hogy nem hallani a légzését, és meg látni sem lehet a mellkasa mozgását. Engem megnyugtat a kütyü, a kórházban is javasolták a használatát, mert korán is jött, ráadásul elég kis súllyal.

Beus

Kép
félhold

Beus

Kép
félhold

Szia Pöttöm!

Nekünk inkább az éjszakáink ilyenek, én is próbálkozom sok mindennel...
A hasfájásra nálunk is bevált az infacol, na és elhagytam a tejet is, hátha segít ez is.
A bebugyolálás nekünk sem jött be. de pl barátnőm esküszik rá (neki most 3 hónapos a kisfia) és az elektromos babahintára is. Nekünk nincs ilyenünk úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni. Ja és a hordozókendőt is ajánlották, nekem még az sem nagyon jött be idáig, de lehet hogy eljön az ideje, napról-napra változunk úgyis.
Nekem egyenlőre úgy tűnik két dologgal lehet segíteni az alváskérdést: vagy cicis-evős elalvás (cumit utálja Zsófi nálunk is, ill kiköpi, néha az öklét gyűri a szájába, de volt hogy az ujját szopta, na az jó volt!), vagy mászkálunk vele kicsit, bealszik, óvatosan letesz. Tudom, hogy nem a legjobb módszerek, sőt, de vmit ki kell találni, mert az ágyban simogatom eddig nem nagyon jött be. Azt hiszem 10 perc üvöltést bírtunk ki, aztán apa felvette és rögtön bealudt nála.
Szóval csak azt akartam mondani hogy nincs még semmiféle napirend vagy elv, de próbálkozunk és egyenlőre az a cél hogy megismerjük Zsófit. A hasfájásos napok után voltam teljesen kiakadva, de vigasztalt, hogy nem tart ez olyan sokáig!!
Ja és reggel kaptam egy pár mosolyt, úgyhogy megfőzött a kiscsaj 8)
Mi is csak 3, max 4 órát bírunk egyszerre aludni, amúgy állasndóan eszünk és persze hízunk mi is :lol:
Tegnap vettem meg a Suttogót :)

Kép
kiskapucni

Bocs a többszöri elküldesért, mindig visszaadta a kiinduló oldalt. :oops:

Beus

Kép
félhold

Jaj, Bendének akartam írni, de amilyen mafla vagyok: bár a többiek jól elmondták már...tényleg mindenkivel előfordul, h. személyesen nem kap választ. (én sem kaptam a légzésfigyura és Zsófi is kereste rajtam Levi képeit, pedig most tettem fel 3 napja....Zsófi Drága, közben meglettek, ugye? Mert kezdem azt hinni, h. egy csomó írás-kép nem jelenik meg mindenkinél. Én pl. nem olvastam Ritus Zorkájának beszáradt kakijáról.....mi is volt??? )

no, azt hiszem eltört a mécses, pedig jót kajoltunk a mindenit és mégis.

Hrk, köszi, kezdek belerázódni azt hiszem, tényleg jó az espumisan, most már csökkent az üvöltős órák száma lényegesen. Zalánnál meddig tartott a hasfájás? Mert engem azzal bíztatnak, hogy 2-3 hónaposan azért vége.

Csináltunk videót, nem tudom fel lehet-e ide tölteni, de nagyon édes.Megpróbálom majd.

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Sziasztok!

A beszáradt kakit csak hasonlatként írtam, mert nem kakilt azthiszem 3 napig, pedig szegény nyomott nagyokat, tehát ezekkel a nyomásokkal ki kellett volna jönni, de semmi, de aztán a következő nap meg olyan, hogy huhuhu. De tény ,hogy furi állaga volt, mert bocsi, ilyen nyúlós volt, tehát leszedtem a pelust és ragaszkodott ahhoz is meg a popihoz is. Ez ment 2 napig, utánna meg vizes fosi követte. Na hát ennyi a beszáradt kaki.

Én gondban vagyok, mert még mindíg ugyan annyit vérzek, tehát sokat, ez szerintetek normális, mert holnap leszünk 5 hetesek. Mondjuk azt monták, hogy mindenki annyit tisztul, mint amennyit nem menstruált 9 hónapig, hát én amikor menstruáltam nagyon ..... tehát lehet innen a sok mennyiség, vagy ez nem így van?

Másik gondom: a K vitamin nagyon fontos, mert van, de ilyen kisüvegben aminek le kell törni a tetejét és elsőre is kiöntöttük kiskanálba és van benne üvegszilánk, na én ezt be nem adom a cunásnak. Van más kiszerelésben, vagy ti hogy csináljátok, nekünk havonta kéne adni, de ezzel elkéstünk már így is 1 hetet. Esetleg vegyek fecskendőt tűvel és azzal szívjam fel, és akkor talán nem megy bele üvegszilánk, vagy hogy csináljam. Egyáltalán fontos ez?

Köszi a válaszokat előlre is!

Ritus

Kép
rituspoc

sziasztok!
na. eddig tartott,mig visszaolvastam minden hozzászólást, mert nagyon kiváncsi voltam,hogy másoknál mi a helyzet.

Mi jól vagyunk, legalábbis a körülmnyekhez képest. :)
A szülés nem volt hosszú, de kemény. A köldökszinór a nyaka körül volt kétszer, ezért ment a tili-toli a tolások alatt. De a dokim is és a szülésznő is nagyon jók voltak, profin segitettek.

Nekem nincsen mérlegem,úgyhogy nem tudom, mennyit eszik egy szopinál vagy egy nap Csabi. De valszeg beszerzünk egy mérleget. mert azért kiváncsi vagyok. De stresszelni sem akarom állandóan ezzel a menniyt ezsik a gyerek dololggal magam.

A babás képei nagyon aranyosak. :) mindenkinek gratulálok. Ha jól olvastam akkor már mindenki megszült, ugye?

Nem tudom ki volt megbántva, hogy nem reagáltak a képeire....engem sem nagyon hiányolt senki Zsófin kivül, de nem baj ,gnodolom ilyenkor mindenkinek megvan a maga baja, és hát mindenki iszonyat fáradt, úgyhogy ezeken a dolgokon nem kell kiakadni.
Képet próbálok felrakni, de ez a párom gépe,az enyém bekrepált.

Na és akkor a tapasztalatok igy egy hét távlatából.
mi novemberre fogunk csak időpontot kapni UH szűrésre.
Nekünk is van, hogy óránként ébred és enni klr, de most már meg fogom próbálni amit irtatok, hogy előszőr nem rakom rögtön cicire,mert nem is biztos, hogy éhes.
Mivel nem mérem mennyit eszik, csak azt tudom mérni, hogy mennyi ideig szopizik egy etetésnél. A kórházban még nyomta a 15-20 perces szopikat egy mellből, de most már inkább csak 10 perc egy szopi, de van amikor csak 7-8 perc. Ez normális szerintetek?
Utána mi is 5-10 percig büfizünk, de ilyenkor nem mindig jön ki büfi. aztán lerakom az ágyába és figyelem, hogy elalszik-e.
Mi nem raktuk be magunk mellé eddig, hanem én megyek át a nappaliba a kanapéra este szoptatni, kis éjszakai fénnyel, sötétben. Persze én bimbóvédővel tudok csak szoptatni,mivel nem emelkedik ki eléggé a bimbó és hiába kapja el, nem tudja megtartani a szájában. Szóval csak igy megy, de ennek is örülök, hogy legalább megy.
Ti mindig tudjátok, hogy melyik melletek következik a szoptatásban? Én még nem tudom annyira megállapitani, úgyhpgy kisfüzetben irogatom, hogy melyik volt, mennyit evett időben és mennyit aludt.

egyelőre ennyi,mert márnyöszörög a kismanó!
Képek majd jönnek.
Mindenkinek puszi és kitartás!!

Lei
lei

Nicike írtam privit.
Többieknek puszi, majd jövök, nem duzzogok :)
bende

Sziasztok!

Már régebben írtam nektek egy párszor, de idő hiányában aztán elhalkultam. De folyamatosan olvaslak titeket. Gratulálok mindenkinek a babához, azt hiszem már mindenkié megszületett. Az én Adél babusom augusztus 20.-án látta meg a napvilágot, úgyhogy ünnepi baba lett :)

Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Van valaki akinek begyulladtak a mellei. Nekem az egyik mellemben nem csomó van, hanem egybe bekeményededd a hónom alatt az egész mindenség. És akkor is marad ha a baba szopizott, fél óra fejés és maszírozás után ugyán ugyan az a helyzet. Kezdek izgulni. Rádásul a mellbimbóm is tök sebes ezen a mellemen. Én nem tudom, a másik mellemel semmi gond, semmi fájdalom, semmi seb, nyagyon szépen eszik a baba. De a másik :( :( :(
Szóval, ha valakinek voltak vagy vannak hasonló problémái, szívesen venném a tanácsait.

Előre is köszönöm.

Üdv
Szilvi

Kép

Kép
bucsek

Sziasztok lányok!

Én is vagyok olvasó üzemmódban, az irományom tegnap elszállt, így ettöl durcis lettem és nem írtam újra. Szóval itt a férjem kivételével (furcsa, hogy ö pont nem, pedig normál esetben ö igen, de én nem) mindenkit leterített a takonykór. Szombaton ennek ellenére még elmentem megint a kölkökkel strandolni, de csak Eni volt vízben, a többiek a száratföldi patkányt alakították. Estére Regö emberesen belázasodott, 39,5 körül volt és cudarul köhögött. Egyedül voltam velük részben éjjel is, mert a párunk kilakoltatta a könyveink következö részét és elvitte öket a vevönek München alá. Fél ötkor sikerült Regöt bealtatni, addigra került elö a párom is, így aludtam 7-ig. Mármint hajnali fél öttöl reggel hétig. Elötte való éjszaka meg fura mód nem jött szememre az álom és akkor is alig aludtam, no meg az ágyunkban nem is volt számomra hely, mert mindhárom vándorlóképes gyerekem bevetette magát körünkbe. Istenemre mondom, hogy a gyereknél nincs is jobb fogamzásgátló! :)
Szóval két átnemaludt éjszaka után húzós nap következett. Regöt éjjel nem tudtam lázcsillapítóval megnyomni, mert megy a hasa, felül meg nem fogadta el, így maradt a hütöakkus módszer a lapockák közé. Az alighanem meg is tette a hatását, mert azóta láztalan. Saját szakállamra el is kezdtem neki antibiotikumot adni és inhalálunk is, azóta gyorsan javul és újra eszik-iszik. Mivel a hasmenése nem ajvult az elmúlt 10 napban, adtam ma neki Normaflort is, az ált. segít ilyenkor. Hogy ez eddig nem jutott eszembe!
No mindegy. Szóval napközben csak egy szük lörésen tudtam csak kinézni, annyira ki voltak már a szemeim merülve. A férjemet hagytam jó sokáig aludni, plusz du. is aludt 4 órát. Amikor koraeste elökecmergett a fészkéböl, rám is csodálkozott, hogy milyen szuper szarul nézek ki, mármint: szívem, olyan fáradtnak tünsz, vagy mi van a szemeiddel!? Lehidaltam!
Lassan rendbejön a banda, mindenki után rohangálok a különbözö gyógyszerekkel és igyekszem nem elfelejteni és nem összekeverni a dolgokat.
Sütöttem kikapcsolódásképpen pozsonyi kiflit, el is fogyott tegnap. Ma meg csokitorta a menü édesebbik vége.

Pöttöm!

Ne légy depis és ne parázz a szopi hosszán! Dobd ki a mérleget és az órát, szoptass ösztön vagy igény szerint. Ha a babát ilyen jó ütemben nö, nem lehet semmi baj se a szopi mennyiségével, se mással. Szerintem felesleges felverni a babát 15 perc szopi után, föleg, ha csak nyüglödés, sírás van a dologból. Jelentkezni fog, ha éhes és kiszopja ami kell neki, mindegy mennyi ideig is tart. A bébiknek ilyenkor még nincsen megbízható belsö órájuk, egyik nap 2 óránként esznek, másik nap sürübben vagy éppen ritkábban. Próbálj meg nem elsüllyedni a babyblues mélységében! Mi itt vagyunk neked, ne keseregj!

Lei!

Attól, hogy nem beszélünk valakiröl, még gondolunk rá! Én sokat gondoltam rád is és a többi elmaradt kismamáinkra. Örülök, hogy te is megkerültél!

Csandi!

Biztos jó volt a nyöszörgös tali Nikivel! De szívesen csatlakoznék én is hozzátok! Én mindig egyedül kolbászolok mindenfelé... :(

Ágicám!

Te is nagyon el vagy veszve! Minden rendben veled/veletek? Mit csinálnak a piros pöttyök? Sikerült nekik felmondani? Infectosoor a másik gombaölöszerünk neve. Ha semmi nem használ, akkor ezt kell bevetni.
Kapok kislányruhákat, de nem tudom milyen állapotban. Rád gondoltam, hogy ha esetleg érdekel, elküldeném október végén anyámékkal. Ha megkapom öket tényleg. Csinálok róluk képeket is, ha meg nem jók, kidobom és kész. Ja persze ingyen.
Kell valakinek ujjatlan hálózsák télre?

Niki!

Neked is tudnék 74-86-as méretekböl ezt-azt küldeni, ha érdekel. Szintén a csak úgy kategóriából!

Mától újra van ovi, 11-én szülöi a suliban, 13-án beiskolázási ünnep, 15-én kezdödik a tanév!

Jut eszembe Bözsi!

Te nagyon kiismered magadat a környékünkön! Azta! Nem jártok felénk valamikor a közeljövöben? Yuyu te?

Lei!

Én sose foglalkozom, hogy melyik ciciböl milyen sorrendben szoptatok. Ahogy éppen kézre esik. Ha kell a jobb kezem valamihez, akkor bal cici, ha nem, jobb, mert jobb letudni, hátha mégis megint kell valamit csinálnom. :) Persze elsö babá,nál még én is adtam az ilyesmire, de aztán erröl is leszoktam. Régen pedáns voltam, ma anya...

Apró!

Tényleg azt mondják az okosok, hogy a 3monatskoliken, vagyis a három hónapig tartó hasfájásos idöszak tényleg ennyi idö után múlik el. Föleg fiúcskák érzékenyek. Kitartás, lesz ez még jobb is!

Eldugultam!

Barbi
maass

Sziasztok!
Mi is külön vagyunk. 21-én született meg Levente 54cm és 4290g.
A szülés 3/4 órás volt fájásokkal együtt. Apás szülés volt.
Majd még írok. Gratula mindenkinek.

Kép
nitty

Barbi, sajnos nem járok felétek, kb 4 éve nem is jártam sajnos :-( Pedig nagyon jó lenne egyszer találkozni :roll:

Nekünk is ma volt az első nap kettesben Apa nélkül, most sincs itthon, elment focizni :-( Kiscsaj napközben elég sokat nyafizott, a babakocsiban persze bealudt, csak én nem tudtam pihenni... Most meg alszik, pedig már fürdetni kéne. Ha fel :roll: ébredt, akkor meg rögtön enni akar majd persze ;-) Lehet felkeltem, és félkómásan megfürdetem...

Barbi, azt akartam még írni, hogy jobbulást az egész családodnak!! Nem lehet könnyű neked, főleg az ilyen zűrösebb időszakokban...

Nem tudom kinek akartam még írni, még egyszer visszaolvasok...

Ja, kislányom ma 3 hetes, és már hízott fél kilót :-)

yuyu79

félhold te is Sote II-n szültél ugye? :wink:
Vendég

Nitty, gratula! Makadunak, Felucának és Belekinek is! Kit felejtettem ki?? Leinek is, ha még nem tettem meg...

Bucsek, ez rosszul hangzik... remélem tud valaki segíteni Neked :roll:

Szoptatási tanácsa

yuyu79

Na ez előbb elment...

Szóval védőnőt vagy szoptatási tanácsadót nem kérdezted??

yuyu79

félhold közben visszakerestem és a kéke alapján már tuti, hogy egy szobában voltunk a kórházban.. :lol: én voltam a szemközti ágyon :lol: és Fruzsinába már ott beleszerettünk Zsigivel! :lol:
Vendég

sziasztok

sajna nem volt netünk majd visszaolvasok

18 án éjjel császár után sima szüléssel nagyon gyorsan 3300 grammal 49 cm el megérkezett Dorka baba

szóval teljesült az álmom sima gyönyörű szülésem volt

PHPBB kód:
Kép
Kép
betti1

Betti, gratulálok Dorkához :-)

yuyu79

Kata és Nitty gratulálok a kisfiúkhoz. Úgy látszik az összes fiú a végére maradt. A lányoknak sietősebb volt.

Pöttöm, nekünk pont az éjszakáink olyanok, hogy a fiam szopi után nehezen alszik el. Bár lekopogom, hogy tegnap éjjel nem volt ilyen probléma. Mindenesetre szerintem sokkal jobb, ha napközben a szopi előtt teszed tisztába a babát. Utána ha szopott és bealszik a cicin, akkor is emeld fel büfizni. Állítólag kb. 3 percet érdemes várni, ha addig nem jön a büfi, akkor nem is fog, de én szoktam olyat, hogy akkor egy kicsit lefektetem és utána megint felemelem, mert ez is segíti a büfizést. És utána amikor már úgy nézem, hogy nem lesz több büfi, akkor irány az ágy és ha utána bukik, akkkor bukik. Ez ellen nem lehet mit tenni. Én csak egyszer próbáltam szopi után pelenkázni és ugyanilyen balhézás lett belőle. A cumit Andris is kiköpi, mert nem bírja még megtartani, én a kezemmel szoktam neki tartani miközben mellette fekszem és így ripsz-ropsz bealszik. Aztán már nem érdekli, ha kiesik a szájából. Szóval fel a fejjel, próbálkozni kell. Még most is csak ismerkedünk a gyerekeinkkel. Össze kell szokni.

Lei, nekem is hiányoztál, attól, hogy nem írtam. Te vagy a kis szorgos hasznos tanács összegyűjtő. Épp a minap olvastam el a babakocsik előnyei és hátrányai összeállításod, mert mégis vennünk kellett egy mózesos kocsit. Amúgy én is írom, hogy bal vagy jobb mell volt-e a szopi, meg a mennyiségeket is, mert mi mérlegezünk ezerrel. Engem ez megnyugtat. Mondjuk az éjszakai szopikat nem mérem, de nappal mindig.

Zsófi, te ezeket a 40-eket mérleggel méred? Próbálj nem depizni, mert az sem tesz jót a tejtermelésnek. Nekem is volt egy nap, amikor megcsappant a tejem, én is kiborultam, de aztán elkezdtem rendszeresen enni, meg iszom a laktoherbet, de egy nap csak egy filterrel, plusz este egy alkoholmentes sört is letolok mindig. Na jó, nem akarok itt okoskodni, csak ne legyél elkeseredve.

Rita, szerintem nem fog jönni a védőnő, mert valahogy mindig úgy érzem, hogy csak egy nyűg vagyok a nyakán. Ha jön is, akkor is 5-10 percig van itt. És legközelebb csak 10-én jön, mert azt mondta, hogy holnap úgyis jön a doki, akkor rá nincs szükség. Na majd meglátjuk. Képzeld, olyan babakocsit vettünk, mint a tiétek, mert elegem lett abból, hogy nem tudom rendesen sétáltatni a fiam. Azóta megyünk mi is ezerrel.

Barbi, jobbulást a srácoknak. Én tegnap éjjel összesen 6 órát aludtam és attól is zombi üzemmódban voltam egész nap. Hihetetlen, hogy te mennyire jól bírod magad. És ezek után még sütiket is sütsz. Legközelebb majd ha nyávogni akarok a fáradtság miatt, akkor rád fogok gondolni

Beus, üdv újra itt. Te is ritkán jössz. Fura, hogy neked pont azt mondták, hogy érzékenyebbre állítsd a figyelőt, mert mi meg pont, hogy kevésbé érzékenyre állítottuk, mert állandóan becsipogott. Merthogy ilyenkor van, hogy a babák kihagynak egy lélegzetet.
Valószínű, hogy nálatok a kis súly és a korábbi születés más szabályokat igényel.

Szilvi, nekem is lett már egy kisebb seb a cicimen, de az avent krém nagyon jó volt rá. Amúgy valószínű, hogy szoptatási pózt is kéne néha váltanod, mert a baba úgy különböző részekről szívja ki a tejet és nem marad bent pangó tej, ami gyulladást okozhat. Meg gondolom masszírozni és fejni kell. De tényleg érdemes egy szoptatási tanácsadót felhívni, vannak telefonszámok a www.lll.hu oldalon.

szuszu

Ja és még azt akartam írni Diának, hogy Virág nagyon cuki és nagyon tetszik a hajszerkezete.

szuszu

Pöttöm, pont itt van egy cikk az alvásról:
http://www.kismama.hu/baba/hogyan_alszi ... szik/2190/

szuszu

Betti, Nitty gratulálok a kis porontyokhoz!!!
Nitty, ez a 3/4 óra komoly???? ilyet még nem is hallottam!!!

Yuyu, én is úgy szoktam fürdetni, hogy még kómás amikor a pelusból és a ruháiból kikerül, így kibírja kaja nélkül, amíg felöltöztetem;)

Pöttöm, remélem jobb a helyzet nálatok?! ne keseredj el, ha bármi bánt, mi itt vagyunk neked és segítünk, ahogy tudunk;)

Drága Barbi, remélem már jobban vagytok?! gyors gyógyulást kívánok a az egész csapatnak! Jópofa a férjed;) miután ő jól kialudta magát, megjegyzi, hogy fáradtnak tűnsz?! :?

Lei, nekem is nagyon hiányoztál, még ha nem is adtam neki hangot!!! És nagyon kíváncsi vagyok Csabi babára!!!

bucsek, remélem sikerül megoldani a "ciciproblémát"
meleg vizes törölközővel borogatás nem használna és utána fejés? csak egy kósza ötlet, hátha csökkentené a gyulladást....

Ritus, mi pont tegnap dobtuk ki az egyik ampullát, mert szilánkosra tört:(( ijesztő, hogy így kell beadni, de kétszer már sikerült normálisan letörni a tetejét, de az injekcióstű jó megoldás lehet!

na puszi lányok, megyek lefekszem, amíg Barnuska alszik, kb. 9-kor tettem le aludni, ha szerencsém van ma is, akkor 3-ig nem kel fel;)

mindenkinek nyugodt, békés jó éjszakát kívánok!!!

sniky

Szuszu, nagyon jó, hasznos ez a cikk, köszi:)

sniky

Sziasztok!
Dobok fel néhány képet aztán igyekszem írni is. Kép Kép Kép Kép
bende

Sziasztok!

Köszi az eddigi tanácsokat.
Szuszu: a pózt folyamatosan váltogatom, szegény gyerek pörög mint a körhinta, szerintem már azt se tudja hol van szegény. Én nem tudom, miért nem tudja bevenni jól a szájába az egyik cicit, pedig tuti hogy nem jó, mert kicsúcsosítja a mellbimbót, arról meg azt olvastam hogy nem jó. A szája elvileg jól áll, mert az alsó ajka totál kifordul és a bimbóudvar nagy részét is bekapja, szóval nem értem. A másikkal meg semmi gond. :(
Ma jön a védőnő megkérdezem tőle mit javasol. Aztán azt hiszem felhívom valamelyik szoptatási tanácsadót. Köszi a linket.

Sniky: hát ez a borogatás is. Már nem tudom eldönteni mi a jó. Azt mondják hogy a meleg víz jó ugye hogy kitágítsa a tejcsatornákat így könnyebben jön a tej. A hideg vizes borogatás meg gyulladáscsökkentő, de el tudja apasztani a tejet. Hát csinálom mind a kettőt felváltva.
Amúgy most a kelkáposzta levelet próbáltam ki. Olvastam egy cikkbe, gondoltam kipróbálom. Egész este rajta volt a cicin. Talán ért valamit.

Szilvi

Kép

Kép
bucsek

Na Most csend van :) Csajszi 9-kor elaludt, 3.45-kor evett, aztán 7.15-kor és most megint alszik.
Jelentem 90 dekát hízott hazajövetel óta, így most 4.380 grammot mutat a mérleg. Centire nem mérték meg...

Mellgyulladásra azt hallottam, hogy kelkáposzta levelet kell tenni a melltartóba és az dunsztkötés gyanánt szolgálva, leszívja a gyulladást. Egy ismerősömnek nagyon bejött.

Barbi!!! Mindenkinek mihamarabbi gyógyulást, Neked pedig sok-sok alvást. Nálatok mindig történik valami !

Kata, Kitti Gratulálok!!!

Dia! Tényleg remek fodrász lakott a pocidban.

Zsófi! Sajnálom, hogy még mindig ennyi problémával küzdesz. Próbálj meg minél kevesebbet aggódni. Anyukám is így volt a bátyámmal és azt mondta visszagondolva nagyon megbánta, mert egyetlen percig sem élvezte az anyaságot és a pici fiát, mert folyton idegeskedett valamin. Nálam már erre nem jutott ideje és sokkal boldogabb Anyuka volt. Szóval élvezd ki a perceket, mert ezek soha nem térnek vissza.

Nekünk a K- vitaminos ampullákkal még nem volt gond. Egyszer sem tört el rosszul. Nem lehet, hogy gyártó szerint változik? A mienket a ROCHE gyártja.

Pöttöm! Fel a fejjel, ne légy depis. Nekem azt mondta Anyum, mikor meglátta az unokáját, hogy egy ilyen gyönyörű gyerek mellett, nehogy szülés utáni depressziós merjek lenni. :)
Ez persze csak vicc, de tényleg ne szomorkodj. Én például mindennap hálát adok, hogy egészséges a Niki, hogysem a pociban, sem szülés közben nem lett semmi baja. Ha lehangolt vagyok, bemegyek hozzá megérintem a kicsi kezét és ahogy megszorítja az ujjamat máris elönt a boldogság. Ha pedig fáradt vagyok és beelegelek, akkor ha itthon van a párom elmennek két órára kettesben sétálni, én az idő alatt vagy pihenek, vagy utolérem magam a házimunkában. Ha elmegyünk valahova hármasban kirándulni, az pedig 1 hétre feltölt energiával. Sétálj nagyokat míg ilyen gyönyörű az idő.
bende

Pöttöm! szerintem ne keltsd fel és a tisztába tevést meg tedd mag szopi előtt. Ha közben meg alkot, akkor a hangokból döntsd el, hogy érdemes-e abajgatni vagy sem.

Lei! gratulálok! még jó, hogy nem történt semmi baj. Én is mindig elfelejtem, hogy melyik cici következik, írni is elfelejtem :) ezért megtapogatom, hogy melyik keményebb. A keményebb következik. Nekem a jobb cicimben több termelődik így van úgy, hogy egymás után kétszer az jön, hogy bevárjuk a balt. Tapasztalt Anyukák! remélem ezzel nem rontok el semmit?!!!!!
Szuszu! múltkor két napig nekem is kevesebb volt, de mára megint visszaállt. Aludtam egy-egy órát délutánonként.
Azt hiszem szerencsés vagyok, mert nem volt gyulladás, kisebesedés és bimbóvédő sem kell.

Betty, Nitty neketek is gratulálok!

Nitty! 3/4 óra az első gyerkőcnél???? ez csoda! majd gyere és írd meg ez a történetet.
bende

Sziasztok!

Pöttöm szerintem is próbáld ki azt, hogy elöször tisztába teszed, ha berottyant tényleg kibír 1-2 órát..

:lol: és a 15 perc valóban elegendő lehet a megfelelő tejcsi lesziváshoz.. Nálunk pl van olyan, hogy bealszik, büfiztetem..aztán magától kéri a folytatást! Mondjuk ZSigi mohón eszik, így neki jobb is,ha pihen kicsit.

K vitamin hát engem is bosszant, hogy ilyen megoldással kell juttatni a babának :twisted: még jó,hogy csak egy hónapban egyszer.. lehet én is veszek injekcióstűt..

D vitamin na ez a másik az a kis mennyiség amit ki kell cseppenteni néha nem is látom :oops: bár úgy tényleg egyszerübb, hogy egyből a mellbimbóra csepegtetem...

MI egyenlőre nagyon meg vagyunk elégedve a babakocsinkkal.. BBY grip&go már megállítottak minket páran az utcán, hogy hol vettük és csodálkoztak, hogy csak ennyi az ára ..remélem tovvábiakban is jó lesz...

Képzeljétek most olvastam, hogy az Urtica Urrens is okozhat a babánál hasfájást..ezért szokták a másik homeos bogyót javasolni...

és ajánlom figyelmetekbe az alábbi oldalt... depresszióra, idegességre is vannak hoemos szerek.. ha esetleg valakit érdekel....http://homeopatia.info.hu/index.php?lan ... e_number=2

pici fiam a pihenőszékében... Kép valaki azt mondta, olyan mint egy kis angyalka a szék háttere miatt :wink:
Vendég

ja és minden babácska gyönyörűséges! :lol: kiváncsian várom BELeki születéstörténetét!
Vendég

Nem tudom ki írta, hogy a gyerkőc nem tudja megtartani a szájában a cumit. Mi is bevetettük az Aventes újszülöttnek valót, de hatalmasnak bizonyult Niki szájába és eltakarta az orrát is. Vettem egy Mam márkájú szintén újszülöttnek valót, ez könnyű, kicsi, nagyon szereti. De ha nagyon elalszik, akkor Őt sem érdekli, ha kiesik a szájából. Viszont ébredezéskor még nyerek fél óra alvást ha visszadugom a szájába :)
bende

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?