Találtam egy érdekes cikket!
Arwen, a nevedet használják.
Arwen-torna a meddőség ellen
Cikk küldése Nyomtatás 2007.11.14
Ma Magyarországon minden ötödik pár meddőségi kezelésre szorul, ám a várólista a legtöbb intézményben beláthatatlanul hosszú. Az Arwen-torna komoly segítséget jelenthet a gyermekre vágyó nőknek, még azoknak is, akiknél minden más csődöt mondott.
Az Arwen-tornára egy internetes honlapon találtam rá. A leírás szerint a jóga, tai chi és chi kung alapokon nyugvó komplex tréning rendszeres részvétel esetén bizonyítottan növeli a spontán, illetve mesterséges megterményítéssel létrejött terhességek számát, továbbá elősegíti a terhességek problémamentes lefolyását.
A torna kidolgozója Németh Tünde gyógytornász, aki a SOTE Egészségügyi Főiskolájának egyik termében tartja foglalkozásait. Megkerestem Tündét, és megbeszéltük, hogy egy fotós kíséretében elmegyek az egyik órára.
Már jóval a torna kezdete előtt gyülekeztek a lányok az öltözőben. Nagy volt az érdeklődés, a terem néhány pillanat alatt zsúfolásig telt. A torna főként ülve, szőnyegen végzett gyakorlatokból állt, amelyeket lágy zenei aláfestés kísért. A mozdulatok nem mindig voltak egyszerűek, de Tünde mindegyiket bemutatta és a helyes légzéstechnikára is folyamatosan figyelmeztetett. Bár elsősorban a női szervek és a belső, mélyen húzódó izmok megdolgoztatására helyeződött a hangsúly, alapvetően minden testrészt finoman átmozgattunk.
- Ezeket a gyakorlatokat magamon kísérleteztem ki, a torna a saját problémáim nyomán született – mesélte az óra után Németh Tünde. – Mindig is mozgással foglalkoztam, sokat sportoltam, táncoltam. Később szültem egy gyereket, aztán szerettem volna többet, de nem jött össze. A sikertelen meddőségi kezelések után kezdtem el kidolgozni a gyakorlatokat, amelyek olyan hatásosnak bizonyultak, hogy azóta még két gyerekem született. Ekkor fogant meg bennem a gondolat, hogy szeretnék azoknak a nőknek segíteni, akik hasonló helyzetben vannak.
Az Arwen-torna 2005 óta működik szervezett keretek között, egyelőre csak Budapesten. Tünde reményei szerint a jövőben talán lesznek vidéki helyszínek is, és egy házi használatra szolgáló DVD, amely útmutatást ad a gyakorlatokhoz. Addig azonban az a leghatásosabb, ha valaki rendszeresen részt vesz az órákon.
- Ideális lenne a heti két-három alkalom, és mellette szükség esetén speciális diéta. Emellett érdemes még heti kétszer-háromszor más jellegű mozgást is végezni, például kocogni, biciklizni vagy úszni, hiszen ez másként mozgatja át a testet. Az Arwen-torna bizonyítottan eredményes: a rendszeresen járó nők közül minden másodiknál létrejön a kívánt terhesség. Persze nem mindenki jár ide azért, mert babát szeretne. Vannak, akik egyszerűen csak karbantartják magukat, úgy érzik, hogy a torna pszichésen és testi szinten is jót tesz nekik.
Az Arwen-tornát már egyes orvosok is ajánlják.
- Egyre többen tudnak róla. Amikor egy orvos azt tapasztalja, hogy a torna mellett fele annyi hormongyógyszerrel ugyanazt a hatást éri el, akkor nem kérdés, hogy ideküldi-e a betegeit. Arra is volt példa, hogy számos sikertelen lombik után a torna mellett a következő kísérlet eredménnyel járt. Ez pedig mindenkinek óriási sikerélmény.
Hol próbálhatjuk ki?
Az Arwen-torna jelenleg csak Budapesten elérhető. A két helyszín:
- Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, 1088 Bp., Vas u. 17. (hétfő–szerda, 18–19.00)
- Békásmegyeri Közösségi Ház, 1039 Bp. Csobánka tér 5. (szombat 11–12.00)
További információk:
www.arwentorna.tk