Szép jó reggelt mindenkinek!
Szoptatásról írnék pár sort, mostanában sokat beszéltetek erről. Az elmúlt 3 évben elég sok elméleti és gyakorlati ismeretet gyűjtöttem a témában (Rita, mi már a 36-ik hónapnál járunk
). A csecsemőket nem szükséges teáztatni vagy vízzel itatni még nagy melegben sem. A mellben először mindig úgynevezett előtej van, ez hígabb, kevésbbé kalóriadús és pont arra való, hogy a picik szomját oltsa. Ha tovább szopiznak akkor már sűrűbb, kalóriadúsabb tejhez is hozzájutnak, ami szoptatás közben, annak hatására termelődik újra. A tejbelövellés nem feltétlenül jár hatalmas, feszülő cicikkel, de van akinél igen. Ilyenkor érdemes a kicsit szoptatni gyakrabban, hogy ne feszüljön vagy legalább egy keveset (a legjobb kézzel) lefejni, ha sokat alszik, hogy ne feszüljön. Amire nagyon kell vigyázni, hogy ne maradjanak csomók a mellben, mert abból könnyen mellgyulladás lesz. Ha van csomó, akkor meg kell próbálni olyan testhelyzetben szoptatni, hogy a kicsi álla a csomó felé álljon, akkor tudja onnan kiüríteni a pangó tejet. Érdemes előtte kicsit körkörös mozdulatokkal maszírozni a csomót. Ha már piros foltok is megjelennek a cicin, akkor már nagyon vigyázzatok, mert az a mellgyulladás jele lehet. Csomós, kemény cicire a legjobb gyógymód (most lehet, hogy néhányan a fejükhöz kapnak
de komoly) be kell kenni disznózsírral a cicit és nedves, langyos borogatást tenni rá. Persze ezt le kell mosni a következő szoptatás előtt. A leghatásosabb, próbáltam. Nekem egyszer 1 óra alatt ment fel 39.5-re a lázam, mert begyulladt a mellem. Majdnem kórház lett a vége, úgyhogy a csomós, kemény cicire tényleg figyeljetek oda! És a legjobban ilyenkor is a pici tud segíteni rajtatok, ő tudja a legjobban kiszívni a tejet.
Csöpögés: sajnos hajlam kérdése. Nekem is csöpögött a tejem, ha az egyik ciciből szoptattam vagy fejtem, akkor a másikból is folyt. Sokáig egyfolytában melltartóbetétet hordtam. Ilyenkor a záróizom gyenge, ami kiengedi a tejet a ciciből, a jó hír, hogy javulhat a helyzet, nekem ez a probléma később teljesen megszünt.
Fáradt anyukáknak ajánlom, hogy tanuljanak meg fekve szoptatni, főleg éjszaka. Ha a pici biztosan nem esik le szopi közben, akkor ez a legkevésbbé fárasztó, még nyugodtan lehet aludni is közben.
Kisebesedett bimbóra a kifejt tejet kell rákenni és sokat levegőztetni. Persze ha ez nem elég, akkor érdemes krémezni is, pl.Lansome-al, ez gyapjúzsír, amit elvileg le se kell mosni szoptatás előtt, de én inkább lemostam, legalábbis az elején.
Ha van még kérdésetek szívesen válaszolok. Mindenkinek hosszú és örömteljes szoptatást kívánok!