Új privát üzeneted érkezett!

Eddig 7-re sikerült csökkentenem a szóba jöhető gépeket.

Nikon, Panasonic, Kodak és Canon van közte.

Most nézem a részleteket.
Vendég
 


Cat!
Laptető :shock: :shock:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Vendég
 

 
 

Nekünk Fuji van. Nagyon szeretjük.
Igaz, még anno 2004 ben vettük. 150 ezer ft ért.
De még ma is profi gép

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Asiye!
Jól sikerült az ebéd?
A fiúk jól aludtak?

Puszi

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Hát a fiúban a Bence és a Máté egyenlőre.
Ha lány, akkor Tímea lesz :lol: :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Nekünk Canon van és nagyon szeretjük.... nehéz vele rossz képeket csinálni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


miként nő és változik - hétről-hétre




A megtermékenyített petesejt (zigóta) a petevezetékben, a méhkürtben folyadékban úszva elindul a méh felé, és közben osztódni, barázdálódni kezd. Az első két napon 2-4 sejtes állapotban van. Biokémiai szinten olyan új tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel a petesejt nem. Ez alapján már új élőlénynek kell tekintenünk. 8-16 sejtes állapotban a sejtek között sejtközötti állomány található, a sejtek lassan már egy üreget vesznek körül (blasztociszta állapot). Ez az 5. sejtosztódási fázis a negyedik napra tehető. A 8-16 sejtből álló embrió (szedercsíra vagy morula stádium) lassan elér a méhüregbe. A beágyazódás az anyaméh nyálkahártyájába csak a 4-10. napon történik meg.
Ezt követően kezdenek el kifejlődni a szervek, miközben a picurka ember növekszik is. 3-4 hetes korig kialakul az agykezdemény, a szemhólyag és a lencsehólyag, a szívcső már pumpálva működik, a tüdő és máj kezdeményei is megjelennek. Az embrió hosszát az ülőmagasságban adják meg, ami a fej és a törzs együttes hossza. 4 hetesen mintegy 4,2 mm nagy már, a 7. héten kb. 9,2 mm. Az embriónak ekkor már működnek reflexei, érintésre megrándul, talán már fájdalmat is tud érezni, látható szívműködése van, a külső nemi szervek a 9. héttől láthatók, a 10 hetes baba 3-4 cm. A szervek kialakulása a 12. hét táján már be is fejeződött, működőképességüket a törzs és végtagok mozgása, a nyelő és légző mozgások - száj kinyitása - bizonyítják. A baba ekkor már 5-6 cm körüli. Baba súlyát az ultrahangos felvételek alapján meg lehet becsülni.





ideje, haszna, kockázata




Terhességi teszt: Az anyaméhben fejlődő kis lény az első két hét elteltével már jelt ad magáról. Ekkor lehet igazolni a terhességet is, a kimaradó vérzés okát a vizeletben megjelenő HCG (humán koriális gonadrotproin - HCG- hormon), a kialakuló placenta által termelt hormon alapján. A teszt a megtermékenyítést követő második héten már biztosan nem téved. Orvosi vizsgálatok az első harmadban a 8. 11. és a 14. héten esedékesek.
Vérvizsgálat: A terhes anyának meghatározzák a vércsoportját, a vérben található antitestekből megállapítják, hogy van-e rubeola elleni védettsége, nincs-e nemi betegsége, majd kenetvétellel tisztázzák az esetleges chlamydiás fertőzöttséget.
A toxoplazmózis nevű, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzést a macskák terjesztik ürülékükön keresztül. A terhesség első harmadában a 14. hétig lezajló fertőzés károsíthatja a magzatot. A várandós anyák 80%-a már átesett a fertőzésen, így gyermekeik nincsenek veszélyben. A még nem védett anyák kerüljék a cicákkal az érintkezést. A fertőzés olyan enyhe, hogy gyakran észre sem veszi az ember, vérvizsgálattal viszont egyszerűen kimutatható.
Genetikai vizsgálat: A 11-14 héten végzett vizsgálatokkal különböző kromoszóma-rendellenességeket lehet felfedezni.
Korionboholy-biopszia: Szükség esetén a 10-12. héten esedékes genetikai vizsgálat részét képezheti. A méhlepény apró bolyhokkal kapcsolódik a méh falához. A szöveti mintavételhez (biopsziához) szükséges szövetmintához a korai terhesség idején a méhszájon keresztül, vagy a hasfalon keresztül jutnak hozzá. A vizsgálat a 9. terhességi héttől végezhető, tehát előbb, mint az amniocentézis, a magzatvíz-vizsgálat, amelyre leghamarabb a terhesség 16. hetében kerülhet sor. Alkalmas bizonyos anyagcsere-betegségek és öröklött rendellenességek kimutatására. Az eredmény 2-3 nap alatt megtudható, olykor azonban egy-két hetet is várni kell rá. A vizsgálat nem teljesen veszélytelen, 3-5%-os vetélési arány jellemzi, kockázatosabb, mint a magzatvíz-vizsgálat. Néha vérzés, nagyon ritkán fertőzés lép fel, sőt a túl korai korion-biopszia végtaghiányos veleszületett rendellenességgel járhat. Nem tartozik tehát a rutinvizsgálatok közé.
Ultrahang: A 11. héten esedékes, általában második orvosi vizsgálattal egy időben szokott sor kerülni az első ultrahangos vizsgálatra. Az ultrahangos diagnosztikával meg lehet határozni a magzat fejlődését jellemző méreteket. A normál értékekkel való összehasonlításkor érdekes lehet, hogy azok Hansmann osztrák orvos munkája nyomán kerültek be a szakirodalomba, és az általa megadott méretek az osztrák lakosságra a legjellemzőbbek. A rasszjellegek és családi vonások már a magzati méretekben is tükröződnek, sok eltérés pusztán ezzel is magyarázható. A méretek eltérése arra is utalhat, hogy nem sikerült pontosan megállapítani a fogamzás idejét. Ezek megítélése orvosi feladat.
Az ultrahangos leleten található néhány rövidítés: BPD (biparietális diameter/Durchmesser): a fej méretét, pontosabban a két falcsont közötti távolságot adja meg - ez a 12 héten 19,9 mm körüli érték, FL (Femurlänge, femur length): a combcsont hossza, CRL/SSL (crown-rump length/Scheitel-Steiss-Länge): ülőmagasság - a 12. héten 54,4 mm körüli érték.
Az ultrahang genetikai rendellenességek felfedezésére is alkalmas. A magzat nyaki tájékán folyadékot tartalmazó redő, a tarkóredő található. Ennek vastagságából lehet következtetni esetleges Down-kór vagy Turner-szindróma meglétére. Mindkettő kromoszómahiba.
A magzatfejlődési és genetikai rendellenességeket kimutató vizsgálatok további etikai kérdéseket vetnek föl. A vizsgálatok sem tévedhetetlenek, ezért nagy felelősséggel jár a döntés a hibásnak ítélt szervezetű élet sorsáról.





hogyan készül a szülésre, miként hat rá a benne fejlődő baba




Az anyának fokozottan kell figyelnie életmódjára. Ettől kezdve a mértékletes alkoholfogyasztást is kerülje, lehetőleg ne igyon koffeintartalmú italokat, kávét, teát, kólát. Természetesen a dohányzást már a terhesség előtt fel kell függeszteni.
A terhesség kellemes velejárója a havivérzés elmaradása. Az első harmadra jellemző emésztőszervi tünetek a - főleg reggeli és leányterhességnél valamivel gyakoribb - émelygés, hányás, rosszullét, szédülés. Másokat a falánkság vagy bizonyos ételek utáni olthatatlan vágy kerít hatalmába, bizonyos ízektől és szagoktól pedig szokatlan undort érez a kismama. Az újabb kutatások szerint nem zárható ki, hogy nem csak a hormonok, esetleg a baba fejlődő egyéni személyisége szól bele az anya ízlésvilágába. Persze, hogy milyen módon, azt nem tudjuk.
Székrekedés és puffadás jelentkezhet. A puffadás az első trimeszterben még független az anyaméh méretétől, emésztési okai vannak. A puffadás és székrekedés olykor az egész terhességre jellemző marad, ezért sok gyümölcsöt, rostdús, könnyű ételeket és megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani.
A tünetek a menstruációt közvetlen megelőző időszakra emlékeztethetnek, lelkileg is érzékeny, instabil időszak ez.
A mell általában a ciklus legkezdetibb szakában megduzzad és érzékeny lesz, a bimbóudvar a pigmentálódás következtében sötétebbé válik, később a bimbó környékén kékes hajszálerek jelennek meg, megemelkedhet a testhőmérséklet.
Némely anyuka különlegesnek tűnő tüneteket is produkál, eldugul az orra, fokozódik a nyáltermelése. Nem ritka a fejfájás sem, amire általában Quarelint szoktunk javasolni.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


A Bence és a Máté is tetszik, de a mindkettő van a baráti társaságunkban. És fél éven belül született a három fiú. :D

Tímeát nem hallottam mostanában. Szép.
Vendég
 


nekünk Kodak van és megvagyunk vele elégedve:):):)

nika70
Salgótarján
 
 


szerencsére a mi barátaink küzött nincs egyik név sem. A Tímea van, a barátnőmet hívják így:-)

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Cat!
Nem is gratuláltam a laptetődhöz :shock: :idea: :oops:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Szép a Tímea!
És a fiú nevek is.

Kezdek émelyegni megint.. :shock:

De már csak holnap melózom :D

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Irigy vagyok.... én még csüt-péntek és hétfő.... aztán irány Szováta:-)

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


A Fujit azért nem szertném, mert SD kártya kell bele.
Kodakhoz saját akkumlátor van, nem AA méretű.

Most maradt a Panasonic, nekünk olyan van, vagy a Canon, amit húgoméknak vettünk tavaly karácsonyra.
Vendég
 


Képzeljétek, a baracktól kezd a gyomrom megjavulni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Apumnak Puji-ja van, de teljesen szerelmes bele.... még anyu semnagyon foghatja kézbe :oops: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Puji-ja van :?: :?: :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Jóóóóóóóó van naaaaaaaaaaa.....

Fuji-ja :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Cat!
Majd küldj róla képet!
Érdekel, melyiket választod majd.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Igen, nagyon kíváncsi vagyok én is rá!!!!!

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Ezek maradtak versenyben, de szerintem a Panasonicot nem tudom már megvenni. Csak egy helyen adják jó áron, de ott nincs benne magyar nyelvű menü. Legalábbis a leírás szerint. Úgy pedig nem veszem meg anyukámnak. Pedig az jobb lett volna.

Tehát a döntősök:

Kép Kép

Csak a Canon piros színben tetszik. :roll:
Vendég
 


Hát a Canon nekem jobban tetszik így kép alapján :lol: :lol: :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Pirossal nagyon dögös lehet :lol: :lol: :lol:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Nekünk ilyen Panasonic van, csak régebbi verzió.
Még 2005-ben vettem karácsonyra a férjemnek, és akkor volt 85e Ft. :shock:
Most már sokkal olcsóbbak és sokkal többet tudnak ezek a gépek.

Bár az én nagy álmom, egy digitális tükörreflexes... :roll:
Vendég
 


Kell találni egy embert, aki gyönyörűnek hív és nem csak csinosnak. Aki felhív, amikor bele vagy gabalyodva, aki fennmarad csak azért, hogy lássa, ahogy alszol.
Várni egy srácra, aki homlokon csókol, aki akkor is meg akar mutatni az egész világnak, amikor csapzott vagy, aki a barátai előtt is fogja a kezed. Várni arra az egyre, aki állandóan emlékeztet rá, hogy mennyire érdekled őt és hogy milyen szerencsés, hogy vagy neki. Várni arra az egyre, aki a barátaihoz fordulva azt mondja, ".......Ő az."

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


A főnököm dolgoztat :shock: :shock: :shock: :shock:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Cat!
Csak nem vagy a fotózás szeelmese?????

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Pici!
De mocsok!!!!

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Nem az! Aranyos! Imádom!
De csak rám meri bízni a húzós melót :shock: :shock: :D

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Tyűűűűűűűűűűűű, hát nekem ez a Canon nagyon bejön.
Lányok, én olyan régóta szeretnék fényképezőgépet! Nem profit, csak olyat, amivel, ha akarok, le tudok fényképezni egy katicabogarat egy fűszálon (persze nem 50m-ről:D), vagy egy szép tájat, szóval színvonalas, szép képeket szeretnék készíteni.
Ez alkalmas rá? Mert akkor veszek!!!:)

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos
 
 


Pici!

Ilyen munkahelyet! :shock: ki látott már ilyet, hogy dolgozni kell a fizetésért? :shock: :D :D :D

Zsuzska!

Nagyon szeretek fényképezni.
De az analóg tükörreflexes gépemet már hónapok óta nem vettem elő. :oops: Könnyebb a digitálissal. Ott nem kell annyira figyelni, és a végén lehet válogatni.
Vendég
 


Nemlajos!

Igen, mindkét gép alkalas rá.

Nagyon jó képeket csinálnak.

Megéri, mert a babát is sokat fogod fényképezni. :)
Vendég
 


hja, és én azt hittem, hogy 60E alatt ilyen nem létezik. Létezik?:)

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos
 
 


Igen, ezek már 25e körül vannak.
Vendég
 


júúúúúúúúúúúúúj, ha hazajön az uram, ráküldöm a projektre:D:D:D
Nekem az, hogy tükörreflexes, semmit nem mond (max én fordulok el reflexből a tükörtől:D), szóval SEMMIT nem értek a fotózáshoz, de tudom, hogy nagyon élvezném!!! 8)

Ilda, Döme, Bercel, Huba és Borsa

Kép

Kép

Kép

Kép
nemlajos
 
 


Megyek, mert hazaért Apa.

Majd jövök, ha Beni lefeküdt.
Vendég
 


Cat!
Jó apázást!!!!

NEmlajos!
NEkünk is Canon van, és nagyon egszerű és könnyű használni. Nagyon szép naplementéket és virágokat közelről lehet vele fényképezni :wink: :wink: :wink:

Zsuzska

Kép
Kép
kuzsanna
 
 


Na végeztem
Nekem is Canon tetszik nagyon.
És szeretnék egy ixust. De apa szerint fölösleges kettőnek lenni.
De az az enyém lenne :D

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Zsu!
Jó lett a neved!

De jó itt vagy Nemlajos!! :roll: :D

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


MOst már lehet igen olcsón venni jó gépet!
De annyi mindent szeretnék én mindíg.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Nyelvünk gazdagsága a terhesség meghatározására lehetővé teszi egy nagyon kifejező jelző használatát, mely a valósághoz már a terhesség igen korai szakaszában is igen közelálló leírást ad: másállapot.

Más állapot: a szervezet minden szervrendszere "jelzi" a nőnek az új élet megjelenését, fejlődését. Furcsa, de ismert tény, hogy egyes nők már szinte a fogamzás pillanatától kezdve "érzik", hogy teherbe estek, hamarabb, mint azt bármilyen vizsgálati módszerrel igazolni tudnánk. Leggyakrabban azonban a megtermékenyített petesejtből fejlődő ébrény-kezdemény beágyazódását követően jelennek meg azok a tünetek, szervi eltérések, melyek észlelése esetén a várandósság diagnózisát felállíthatjuk.

Ha a gyanú beigazolódik
A tüneteket csoportosíthatjuk specifikusságuk alapján, és ily módon megkülönböztetünk terhességi gyanút, valószínűségi és biztos jeleket. A gyanújelek az egész szervezetet érintő úgynevezett vegetatív tüneteket jelentik: ilyen például a hányinger, a reggeli rosszullétek megjelenése, az aluszékonyság, a rossz közérzet, az érzelmi labilitás. Ezek kevéssé specifikusak a másállapotot illetően, a szervezet egyéb kórállapotaiban is előfordulhatnak. Közelebb jutunk a diagnózishoz a valószínűségi jelek megjelenésével. Ezek közül a legfontosabb talán a menstruáció elmaradása. Ennek jósló értéke különösen az egyébként rendszeresen menstruáló nők esetén kiemelkedő. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, miszerint egyes esetekben több-kevesebb menstruációszerű vérzés még megfogant terhesség alatt is jelentkezhet, akár több cikluson keresztül is. Ez az "álmenstruáció" azonban többnyire a szokottnál kevesebb, rövidebb ideig tart, jellege tehát alapvetően eltér a megszokottól. Valószínűségi jelek közé soroljuk még a nemi szerveket illető változásokat is, mint például a méh megnagyobbodását, a mell feszességét, érzékenységét, a szeméremtest nyálkahártyája színének sötétebbé, vérbővebbé válását. Biztos jelként csak és kizárólag a terhesség közvetlen igazolását, az ébrény (embrió) vagy már a magzat kimutatását tekinthetjük. Ez napjainkban leggyakrabban ultrahang-vizsgálat útján érhető el, illetve előrehaladottabb terhességi kor esetén a magzat szívműködésének igazolásával, a magzat mozgásának észlelésével történhet.

A magzati élet kezdete
A természetes emberi kíváncsiságon, érzelmi igényen túl a terhesség mielőbbi felismerésének számtalan orvosi javallata is lényeges. A terhesség korai szakaszában a méh üregébe beágyazódott ébrény gyors, intenzív és igen bonyolult fejlődési folyamaton esik át. A beágyazódást követő két hónapon belül kialakulnak a szervek, szervrendszerek, létrejön az emberre jellemző alak és szerkezet. A magzati élet kezdetére (a beágyazódást követő 2. hónap elejére) az úgynevezett minőségi fejlődés már szinte teljesen befejeződik, innen kezdve lényegében a mennyiségi fejlődésé, a növekedésé a főszerep. A beágyazódás folyamata nagyjából az első elmaradt menstruáció idejére fejeződik be, innentől kezdve az új élet egységként kapcsolódik az anya szervezetébe, tőle már nem függetleníthetően folytatja fejlődését. Az első elmaradt menstruációt követően szinte napról napra változik alakja, szervrendszerei létrejönnek. Bonyolult, sérülékeny folyamat ez. Bizonyos ártó hatások (gyógyszerek, káros környezeti hatások, sugárzás, alkohol, fertőzések) ekkor okozhatják a legnagyobb kárt a fejlődő ébrény szervezetében. E fejlődési zavarok egy része a szervezet pusztulásához vezethet, ekkor korai spontán vetélés jön létre, egyes esetekben azonban magzati fejlődési rendellenesség lehet a szomorú következmény.

Idejében észlelje
Ezen veszélyek kiküszöbölhetők lennének, ha a nő már idejekorán tudatában lenne várandósságának, és megtenné a szükséges óvintézkedéseket a potenciális károsító hatások elkerülésére. Mindazon segítség, amit a másállapot mielőbbi viszonylagosan pontos felismerésében nyújthatunk a nőknek, komoly jelentőséggel bír a koraterhességi magzati károsító hatások elkerülésének segítésében. A szokottnál kevesebb menstruációszerű vérzés okának tisztázása szintén alapvető jelentőségű lehet: ilyen esetekben a diagnózis felismerése egyéb kórállapotok (pl. méhenkívüli terhesség!) korai felismerését is segítheti. A korai és viszonylag jó hatékonyságú, egyszerű felismerés napjainkban a terhességi gyorstesztek használatát jelenti. A forgalomban lévő gyorstesztek közös jellegzetessége a beágyazódott ébrény-kezdemény kezdetleges "lepényszövete" által termelt hormon, a HCG (humán chorio-gonadotropin) vizeletből történő kimutatása. A HCG termelődése a kezdetleges lepényszövet, a chorion megjelenését követően kezdődik meg. A beágyazódás folyamata már az első elmaradt menstruáció előtt megkezdődik. Igen érzékeny laboratóriumi módszerekkel tehát már a vérzéskimaradást megelőzően igazolni lehet HCG termelődését, ennek azonban csak ritka esetekben van komoly gyakorlati értéke (pl. lombikprogram esetén). A gyakorlatban általában a vérzéskimaradást követően néhány nappal éri el a vizeletből kimutatható HCG mennyiség a gyorstesztek érzékenységét. Bár a legtöbb teszt esetén nem előírás, mégis javasolhatjuk, hogy a vizsgálatot a reggeli első vizeletből végezzék: ugyanis a vizeletben ekkor éri el a legmagasabb koncentrációját a HCG. A tesztek megfelelő használat esetén igen jó találati biztonsággal jelzik a HCG jelenlétét. Álpozitív eredményt adhat vesebetegség, immunrendszeri kórállapot, illetve az agyalapi mirigyben termelődő és a HCG-hez igen hasonló kémiai szerkezetű hormon (LH) túltermelődése. A tesztek pozitivitása tehát nem jelenti a terhesség bizonyítását: valószínűségi jelként értékelhetjük. Pozitív terhességi teszt azonban minden esetben további vizsgálatok elvégzésének szükségességét jelenti. A gyorstesztek tehát igen nagy segítséget jelentenek mind a paciensnek, mind az orvosnak. A kapott lelet - legyen az pozitív vagy negatív - értékelése az adott egyedi eset kapcsán azonban mindig az orvos feladata! Minden vérzéskimaradás esetén tehát indokolt terhességi tesztet végezni, és ennek eredményével felkeresni a nőgyógyászt.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Cat!
Holnap mész a dokibácsihoz a fogaddal?

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Asiye!
Merre vagy?
Nika?
Ibici?
Csucsu?
Sissi?
Andy?

Hiányoztok! :!: :!: :!:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Tudjuk, de nemigen törődünk vele, hogy a gyermek a fogamzás utáni első hetekben a legsérülékenyebb. Mit gyermek: magzat. Vagy még talán az sem: magzatocska, magocska. Igen, akkora sincs, mint egy cseresznyemag, de már ezer veszély les rá. És a szülei talán még nem tudják, hogy életet adtak neki. Ki vigyáz rá akkor?

A kisbabák 2,6 százaléka súlyos fejlődési rendellenességgel jön a világra. Ezt az arányt jelentősen lehetne csökkenteni, ha már a fogantatás előtt felkészülnének a szülők, és a lehető legjobb körülményeket teremtenék egy új élet fogadásához. Erről beszélgettünk dr. Dobó Márta gyermekgyógyásszal, az Optimális Családtervezési Szolgáltatás munkatársával.
- A fejlődési rendellenességek a magzati élet első nyolc hetében alakulnak ki. Sajnos éppen ebben az időszakban nem kapja meg a gyermek a kellő védelmet, hiszen az anya sokszor nem is biztos még a terhességben. A terhesgondozás általában a hat-nyolcadik héten kezdődik. Az igazság az, hogy ilyenkor már késő: a nyolcadik hétre a magzat minden szerve kialakul, ettől az időtől fogva kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra. Igazán tehát akkor kellene törődni vele, amikor a család még abban is bizonytalan, hogy a gyermek létezik. Sőt, már akkor, amikor még csak tervezi a pár, hogy gyermeket szeretne. Ez az időszak mégis amolyan "senki földje". Itt nyújt segítséget a mi szolgáltatásunk.
- Úgy tudom, a programon való részvétel ingyenes, és bárkinek hozzáférhető. Kinek ajánlja szolgáltatásaikat?
- Minden születendő gyermeknek, és minden leendő szülőnek érdeke, hogy a legjobb körülmények között jöjjön létre az új élet: tehát mindenkit várunk. Kiemelten fontos, hogy felkeressenek minket azok a szülők, akiknek a családjában már előfordult fejlődési rendellenesség.

Lássuk, mi történik gyermeket tervező párral a program során.

1. találkozás: mit kaptunk az őseinktől
Az első alkalommal a családtervező pár részt vesz a "családtervezési alkalmassági vizsgálaton". Ekkor a védőnő és a leendő szülők azokról a problémákról beszélgetnek, amelyek befolyásolhatják a fogamzást, a terhességet és a gyermek egészségét. A genetikai vizsgálat során alaposan utánajárnak annak, hogy a családban van-e öröklődő betegség. Ha szükséges, genetikus orvost is bevonnak a tanácsadásba. Soha nem beszélik le a párt a gyermek vállalásáról, hanem tájékoztatják a kockázat mértékéről, és a további vizsgálati lehetőségekről. Nagyon fontos, hogy az első alkalommal együtt jöjjön el a pár, hiszen mindkét szülőtől meg kell kapnunk az információkat ahhoz, hogy helyesen ítéljük meg a helyzetet. Az sem árt, ha a leendő apa már ekkor bekapcsolódik a folyamatba, és átérzi a gyermekvállalás szépségét és felelősségét egyaránt. Ez a házaspárnak is nagy lehetőség egy jó beszélgetésre, és arra, hogy még jobban megismerjék egymást. Ez a találkozás ad lehetőséget az egészségi problémák kiszűrésére is. Egyik vizsgálaton sem kötelező a részvétel, de elmondjuk, hogy melyiket miért javasoljuk. A hüvelykenet-vizsgálatra azért van szükség, mert a nők 40 százaléka hüvelyi fertőzéssel él. Ez is okozhat fejlődési rendellenességet, méhen belüli fertőzést vagy koraszülést. A gyógykezelést tehát legjobb már terhesség előtt megejteni. A férfiaknak felajánljuk a spermavizsgálatot. A spermiumok számát, mozgékonyságát és a kórokozók jelenlétét vizsgáljuk. Ha itt problémát találunk, andrológus szakorvos segítségét kérjük. A leendő anya egészségi állapotáról is kérdez a védőnő. Krónikus betegség esetén már ilyenkor szükséges olyan gyógy-szerre váltani, ami nem árt a születendő gyermeknek. A beszélgetés során egy úgynevezett "pszichoszexuális alkalmasság-interjúra" is sor kerül. Ha szükséges, szexológus segítségét is igénybe veheti a pár. Végül egy vérvizsgálatból megtudhatják, hogy az anya védett-e rubeóla és toxoplazmózis ellen. Ha nem, megkaphatja a szükséges védőoltást.

2. találkozás: jöttödre várva
A fogamzásra való háromhónapos felkészülés idejének teendőiről beszél a védőnő. Első a gyógyszeres fogamzásgátlás leállítása. Meg kell várni, míg a hormonális egyensúly visszaáll, addig a mechanikus védekezést javasolják. Ebben az időszakban szükséges az ivarsejtek fokozott védelme: a szülőknek le kell mondani a dohányzásról, kerülni kell az erős hőhatást és egyes gyógyszereket. Már ilyenkor javasolják a fogak állapotának ellenőrzését, s egy "terhesség- előkészítő torna" megkezdését. A leendő kismama megkezdi a magzatvédő vitamin szedését, amit a terhesség nyolcadik hetéig folytat. Ez a vitaminkomplex segít megelőzni a nyitott gerinc és a koponyahiány kialakulását, és csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenesség esélyét.

3. találkozás: együtt vigyázunk rád
A cél: a korai terhesség óvása. Az édesanya az első kimaradt vérzés után rögtön jelentkezik. A teszt elvégzése után megbeszéli a védőnővel a további teendőket, a fokozott védelmet, amelyre gyermekének és önmagának szüksége van ebben a kritikus időszakban. Ezután a választott terhesgondozóban jelentkezik. De itt még nincs vége! A szolgáltatás új kezdeményezése, hogy a szülőket visszavárják a terhesség második felében. Gyermekgyógyász, védőnő és pszichiáter tart csoportos beszélgetést a szülés és a gyermekágy történéseiről. Ha egy pár igényli, egyéni beszélgetésen is szívesen látják őket. Az intézmény nem csak az optimális családtervezés keretein belül fogadja az érdeklődőket - tudom meg a doktornőtől. Genetikai tanácsadásra bárkit szívesen látnak. Teratológiai tanácsadás is működik itt: az anyák felvilágosítást kaphatnak arról, hogy mely gyógyszereket nem szabad terhesség és szoptatás alatt szedni. Eufenikai programjukban pedig részt vehet minden olyan gyermek, aki öröklötten hajlamos bizonyos betegségre (pl. allergiára), de szeretnék megelőzni a betegség kialakulását. (Telefonszám: (1) 363 5272)
- Szeretném, ha minél többen tudnának erről a lehetőségről, hiszen sok családnak vehetne más irányt az élete, ha gyermekvállalás előtt megkeresne minket - búcsúzik a doktornő.
Ez jó hír. Mi szívesen továbbadjuk.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


2. hét




1
2 3
4
5
6
7








Az FSH - follikulus stimuláló hormon - hatására érésnek indul egy pete, amely a 2. hét végén jut ki a petevezetőbe. Előfordul, hogy egyszerre két pete lökődik ki; ha mindkettő megtermékenyül, 38 hét múlva két - kétpetéjű - újszülött látja meg a világot. Ez idő alatt a méh nyálkahártyája vastagodik, és felkészül a megtermékenyített petesejt fogadására. A méhlepény és a köldökzsinór kialakulásáig ez fog gondoskodni a tápanyagellátásról.


Még mindig semmi..., bár ennek a hétnek a végén valószínűleg bekövetkezik a fogantatás. Noha az ovuláció általában a ciklus közepén, a 14. nap környékén történik, gyakorlatilag nincs olyan időpont, amikor ne történhetne meg a tüszőrepedés - ezzel együtt a fogamzás -, ezért ezen a héten nem árt sűríteni a szeretkezések gyakoriságát.


Egy átlagos, 28 napos ciklus esetén a teherbeesés valószínűsége a 14. nap környékén a legnagyobb, de a szakirodalom szerint bármikor bekövetkezhet. Éppen ezért nem szükséges nagyobb "pihenőt" tartani az esedékes időpont előtt, épp ellenkezőleg: jó, ha a pár minél több időt tölt a - lehetőleg minél élvezetesebb - szeretkezéssel. Fontos, hogy az együttlétek alatt ne kizárólag a gyereknemzés járjon az érintettek fejében: ennek eredményei általában a feszült, stresszel teli éjszakák, amelyek csak akadályozzák a megtermékenyülést, illetve a vígjátékba illő pozitúrák. Engedjétek el magatokat, és élvezzétek a zavartalan szexuális életet! Lehet, hogy épp ez lesz az utolsó alkalom, hogy "kettesben" töltitek a takaró alatti órákat.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


3. hét



Megtörtént a fogantatás, bár a nők nagy részének egyelőre fogalma sincs arról, hogy egy új életet hordoz magában. Előfordulhat, hogy a beágyazódás idején a kismama pecsételő vérzést észlel, amitől nem kell megijedni: ez teljesen normális jelenség. A hólyagcsíra hormonokat kezd termelni, amelyek megakadályozzák a méh nyálkahártyájának lelökődését.


A petefészekből kiszabadult petesejt 12-24 óráig termékenyíthető meg, míg a spermiumok két napig őrzik megtermékenyítő képességüket. A szerencsés befutó hímivarsejt a petevezetékben éri el a várakozó petesejtet. Amint a spermium áthatol a petesejt burkán, megváltozik annak kémiai összetétele, ami megakadályozza a többi hímivarsejt bejutását. A két sejt burka feloldódik, és megindul a megtermékenyített petesejt, a zigóta osztódása, amelynek végeredményeképp 38 hét múlva új élet jön világra. A leendő baba neme a fogantatás pillanatában eldől. Minden petesejt egy X kromoszómát hordoz magában. Ha a spermium X kromoszómával érkezik, a baba lány lesz, ha Y-nal, fiú. Ha a petefészekből két petesejt, vagy mindkettőből egy-egy szabadul ki, és mindkettő megtermékenyül, kétpetéjű ikrek fogannak meg. Ők nem hasonlítanak egymásra jobban, mint más testvérek, és a nemük is különböző lehet. Ha egy petesejt termékenyül meg, és a zigótából két embrió fejlődik, egypetéjű ikrek fognak születni: genetikai állományuk azonos, ezért identikus ikreknek is hívják őket. A zigóta osztódása rendkívül gyors ütemben halad: mire a petevezetékből elér a méhig, már 32 sejtből áll, és morulának vagy szedercsírának hívják.


A terhesség ideje alatt fokozott figyelmet kell fordítanod a táplálkozásodra, de szó sincs arról, hogy "kettő helyett" kell enned! Meglepő, de a várandós nőnek a terhesség elején mindössze napi 200 kcal többletenergiára van szüksége: ez nem több mint egy banán és egy pohár gyümölcslé. A legfontosabb szerephez a fehérjék jutnak: naponta legalább 60-75 grammot kell fogyasztanod. Különösen fontosak a kalciumban gazdag élelmiszerek - a tejtermékek, a leveles zöldségek és a hüvelyesek -, mert ezek fedezik majd a baba csontjainak és fogainak felépülését. Az ajánlott napi kalciumbevitel 1200 milligramm. A szénhidrátok esetében lényeges, hogy azok lassan felszívódóak legyenek: ezzel elkerülhetővé válik a hirtelen vércukorszint-emelkedés és csökkenés. Lassan szívódik fel a durumtészta, a teljes kiőrlésű péksütemények, a rozs- és korpakenyér, érdemes viszont mellőzni

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


4. hét





Ezen a héten észlelheted a menstruáció elmaradását - és ezzel együtt az első terhességi jeleket. Igaz, ezek még nagyon hasonlítanak a premenstruációs szakasz tüneteihez: a fáradtság, az ingerlékenység, a hányinger és a mellek bizsergése vagy fájdalma nem szokatlan, de ezeket már a szervezet megváltozott hormontermelése okozza. Gyanakvásra adhat okot, ha a fent említett tünetekhez újabbak társulnak: a szédülés és a gyakori vizelési inger általános velejárója a korai terhességnek, ám ezek hiánya sem jelenti azt, hogy nem történt megtermékenyítés, hiszen a kismamák nagy része ekkor teljesen panaszmentes.


A morula tömör jellege eltűnik, a belsejében üreg keletkezik, amelyben folyadék jelenik meg: ez lesz a magzatvíz. Egy hét leforgása alatt az immár hólyagcsírává (blasztulává) fejlődött petesejt több száz sejtet tartalmaz. Amint a hólyagcsíra a 3. és a 4. hét határán bejut a méhbe, az alkalmas felületen - általában a hátsó, jóval ritkábban az elülső méhfalban - megtörténik a beágyazódás a méh nyálkahártyájába, az endometriumba. A sejtek eközben két részre különülnek el: azokra, amelyekből az embrió fog fejlődni, és azokra, amelyekből a méhlepény alakul ki. Megjelenik a majdani köldökzsinór kezdeménye is, de teljes kifejlődéséig a méhlepény fogja táplálni az embriót. Ez az időszak igen zsúfolt: a negyedik hét végére az embriót három elkülönülő csíralemez alkotja: a legbelső rétegből, az endodermából fejlődik a tüdő, az emésztőrendszer, a húgyutak egy részének illetve a dobüreg és a fülkürt hámszövete. A középső réteg - a mezoderma - a kötőszövetek, a csontok, a porcok, az izmok, a szív és az erek, illetve a vér sejtes elemei és a nyirokszövet, a vesék és a nemi szervek telepét alkotja. A külső rétegből, az ektodermából fejlődik az idegrendszer, a szem, a bőr illetve a bőr függelékei: a szőrzet, a köröm és a szaru. Az embrió megkezdi a humán koriogonadotropin (hCG) hormon termelését, amely megjelenik a vizeletben is, ezért a rendkívül érzékeny terhességi tesztek ezen a héten már tájékoztathatnak a jövevényről.


A terhesség akkor számít "biztosnak", ha ultrahangos vizsgálaton kimutathatóak az embrió életjelenségei. Mégis, vannak olyan terhességi tesztek, amelyek már a fogantatástól számított második héten választ adnak a kimondatlan kérdésre. Az otthon is elvégezhető vizeletvizsgálat a hCG-hormont mutatja ki, és a pozitív eredmény az esetek 99%-ban készpénznek vehető. A negatív eredmény azonban nem ennyire megbízható: lehet, hogy még nem termelődött elég humán koriogonadotropin hormon a szervezetben. Amennyiben a menstruáció kimaradt, érdemes megismételni a tesztet egy héttel később. Ha nem tudod kivárni a 4. hetet, vérből már a menstruáció kimaradása előtt megállapítható a terhesség. Ennek a tesztnek az alapja szintén a hCG kimutatása.

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 


Csak egy kis ismétlés!
Mielőtt mindenki sorban+++++++++ at tesztel.
:wink:

Lilypie negyedik születésnapja tickers

Lilypie First Birthday tickers
picimami
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?