Új privát üzeneted érkezett!

sziasztok!

Matiba! most néztem Matit, tényleg nagyon vagány és szép kölök!

Kérdés! Amikor otthon voltam /kb. 3´-4 héttel ezelött volt egy film a TV.ben; a címe "Elveszett lelkek". Látta valaki közületek?
Ma néztem meg videon és volt benne egy mondat, ami nagyon megragadott: ".... a gyermekeit mindenki csak ajándékba kapja. Minden idöt, amit velük tölthetünk ki kell használni és élvezni kell, mert soha nem tudhatjuk, hogy meddig lesznek a mieink."
Ezen lehet elmélkedni.

Üdv mindenkinek!
mian
 
 


sziasztok
Köszi az érdeklődést, de nem tüntem el, csak kevesebbet férek a nethez..
Házeladás, munkaügyek, szerződéskötés, és persze ünnep előtti hajsza.. Nem érek rá, és amikor ráérek, fáradt vagyok.

Ancsa hsz-a kapcsán eszembe jutott valami, mindjárt megkeresem, és beteszem.
davi
 
 


És egy asszony, aki mellére csecsemőt szorított, azt mondta: Beszélj nekünk a Gyermekekről .
És ő így szólt:
Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.
Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai.
Általatok érkeznek, de nem belőletek.
És bár véletek vannak, nem birtokaitok.
Adhattok nekik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok.
Mert nekik saját gondolataik vannak.
Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem.
Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem.
Próbálhattok olyanná lenni, mint ők, de ne próbáljátok őket olyanná tenni, mint ti vagytok.
Mert az élet sem visszafelé nem halad, sem a tegnapban meg nem reked.
Ti vagytok az íj, melyről gyermekeitek eleven nyílként röppennek el.
Az íjász látja a célt a végtelenség útján, és ő feszít meg benneteket minden erejével, hogy nyilai sebesen és messzire szálljanak.
Legyen az íjász kezének hajlítása a ti örömetek forrása;
Mert Ő egyként szereti a repülő nyilat és az íjat, amely mozdulatlan.


Khalil Gibran: Próféta (részlet)
davi
 
 

 
 

Stieff kedves! Ilyenkor kell a legkevésbé csücsülni a babérokon. Hívd az illetékes elvtársat, kérdezz rá, hogy biztosan rajta vagytok-e az országos listán és szerintem hívd fel Dondanielt is, lehet, hogy nála is alakulnak a dolgok. Ha nem hajtod a dolgot, a hivatalnak nem lesz fontos. Ők örülnek, ha van még gyerek, aki után lehet kasszírozni. Eszükben sincs csak úgy odaadni neked, vagy másnak, csak ha már nagyon muszáj. mrs
gyrmur
 
 


Most hallgattam a "Jó estét Magyarországban", hogy milyen idilli helyzetben vannak az állami gondozottak. Hogy már csak 6-8 fős lakásotthonokban élnek, olyan, mint egy család, minden rendben van velük...stb:-(
Holnap folytatják tehát érdemes nézni, csak hogy tudjátok, milyen nagyon rendben van minden a gyermekvédelemben. ( Majd' szó szerint ez volt a felvezetése a holnapi műsornak. Nézzétek, mert én nem leszek itthon
(Pestre menek nagyfiammal kettecskén Kép )
davi
 
 


Zsombolya!
Pest megyei TEGYESZ: 12. ker szarvas G. út 20. 200-8670, 392-8130 és még néhány telefonszám. Innen indulhatnak.
üdv mrs.
gyrmur
 
 


Sziasztok! :-)

Köszönöm az elszórt kenyérmorzsákat, jelentem, amint az ábra mutatja: sikeresen idetaláltam! :-)

Sajnálom, ami az indexes topicban történt! :-(
Ezt (persze elsősorban) magamra, de természetesen davira is értem, meg úgy globalice!
Sajnálom, hogy vannak agresszív és tapintatlan emberek! Nekem az anyukám azt tanította gyerekkoromban, hogy ha valakit nem szeretek és nem vagyok képes simogatni, attól még nem kell ám ütni!!!
Azt is sajnálom, hogy Dondaniel a puszta feltételezéseit (és fájdalom, de teljesen téves képzelgéseit!) konkrét tényként közölte veletek, s hogy hazudozott rólam és befeketített... és ő, aki egy alapítvány kuratóriumának az elnöke, olyan alapvető etikai szabályokat hágott át, mint a titoktartás és diszkréció.
De mindegy, ezen lépjünk túl, csak úgy szerettem volna elmondani nektek! :-)

Ha bárkit érdekel, hogy miért nem Jocót fogadtuk örökbe, e-mailben szívesen elmesélem, itt, publikusan többet nem szeretnék mondani a dologról, mert mindenütt kémkedő "readonly"-kat sejtek (átkozott skizofrénia!!!).

Ami viszont csodálatos: tegnapelőtt hazahozhattuk a kisbabánkat, a mindössze 12 napos Dániel Mátyást, aki egyszerűen tökéletes kisbaba... mellesleg azért is fájt annyira, hogy Dondaniel rasszizmussal vádolt, mert DaniMatyi szülőanyjában is volt egy-két vonóval (bár számunkra ez egyáltalán nem volt egyértelmű, de ő maga mesélte el, hogy a nagymamája cigányszármazású), viszont ez egy csöppet sem számít!

Egyetlen dolog fontos: hogy ő van nekünk, a miénk, szerethetjük, szolgálhatjuk hű alattvalóként, ő pedig puszta lényével és jelenlétével bearanyozza az életünket! :-)
Tökéletesen boldoggá tesz minket, ami miatt két napja levakarhatatlan a mosoly az arcomról, föld fölött járok, és csak azt mondhatom: megérte a várakozást, a küzdelmet, a harcot, a sok váratlan és keserves fordulatot, a bántást, a fájdalmat... mert már most, a kezdet kezdetén annyi örömet és megható érzést, boldogságot kapunk tőle, amennyit még legszebb álmainkban sem mertünk elképzelni. Sosem hittem volna, hogy még a vállon pihegő büfiztetés is ennyire bensőséges és boldogságos tud lenni, ahogy a pici kezecskéivel kapaszkodik és kaparászik, miközben fejét a vállamra hajtva elégedetten szuszog. :-)

Örülök, hogy rátok találtam és hogy elmondhattam ezt nektek, mert "amoda" nem volt kedvem beírni semmit. :-)

Most pedig megpróbálom berakni a kedvenc fotómat:
Kép
csinnnka
 


Istenem, Csinnnka!!!! Olyan de olyan gyönyörű!Kép És szerintem tisztára a férjedre hasonlít, de komolyan.
Sok boldogságot nektek!
Örülök, hogy idetaláltál!Kép
Vendég
 


Ancsa! Elfelejtettem neked mondani valamit: köszönöm szépen!
Vendég
 


Csinnnka! Gratulálok, olyan szépséges ez a gyermek, rögtön nosztalgiázni kezdtem, milyen rége voltak az enyémek ilyen aprók!
Zsuzsa
gyuzsu
 
 


Gyrmur! Elkezdtem a hivatal üldözését, első lépésben a tegyeszes hölgyet interjúvoltam meg.Azt mondta, hogy 2 év.Szinte mindegy, hogy mit szeretnénk 2 év.Mondtam neki, hogy dehát mi nem csecsemőt szeretnénk, meg hogy romát,azt válaszolta, hogy hát akkor valamivel rövidebb, de hogy mennyi , azt ember meg nem mondja......
steiff
 
 


Sziasztok!Gymur nagyon szépen köszönöm!
Csinnnka! Hát gratulálok nagyon. Én pl. örülök,hogy idetaláltál!Kép Ami történt megtörtént, bántva voltál és bántottál, és bántódtunk kicsit mi is, de a jelen mindenért kárpótol Téged és minket is, ahogy örülhetünk az örömödnek. Gyönyörüséges napsugaras drágaság a babád!Kép Ennél szebb karácsonyt asszem nem is kivánhatnék! Jujj de irigy vagyokKép És nem úszod meg ilyen könnyen, tessék részleteket mesélni, de csak akkor ha van időd, mi kivárjuk, és csak annyit amennyit jónak látsz. Nem turkálódni szeretnénk csak hátha segít másnak is! Nagyon sok örömet és egészséget kívánok.zs
zsombolya
 
 


Szia Csinnnka!!!!! Kép
GRATULÁLOK DANIMATYIHOZ!!!! Ha még emlékszel a történetemre.... bizony én átéltem, milyen "elveszíteni" egy még meg nem kapott babát Kép ezért aztán külön örülök a boldogságotoknak!!! Megtisztelnél vele, ha leírnád a történeteteket e-mailben Kép
A baba tündéri, már több haja van, mint az én 15 hónaposomnak Kép

Davi, el sem hiszem.... Te is tudsz fáradt lenni???

Ami a "szuper" lakásotthonokat illeti, tudnék róluk mesélni... "Szenzációs" dolgaikról épp eleget hallok kolleganőmtől, aki egy ilyenben dolgozik másodállásban nevelőként Kép Kép Kép
Legyen szép napotok!
J.
anyanyos
 
 


Kedves Csinnnka!
Szeretettel gratulálok Nektek! Csodaszép kisbaba! Dani a legnagyobb és legcsodálatosabb karácsonyi ajándék!
Üdv:
Caterina
caterina3
 
 


Sziasztok!
Csinnka, gratulálok Mindhármótoknak! Az e-mailemet tudod, ha lehet, kérlek nekem is írj a részletekről! Örülök, hogy megnyugodtál és minden jól alakult.
steiff, nem hiszem, hogy a Ti esetetekben ennyit kéne várni. Szerintem kizárt, hogy egy-két hónapon belül ne akadjon roma testvérpár.
Karácsony előtt meglesz a határozatunk, megígérték. Ami furcsa, hogy a gyámhivtal szerint az idősebb házastárs életkora a mérvadó, szerintem nem. Bár nem újszülöttel kacérkodunk, azért ez fontos szempont, mert akkor már jövőre az sem lesz mindegy, hogy 2 éves vagy hároméves gyerekünk lehet.
mera
 
 


Kedves Csataló!
Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ha állami örökbefogadásról van szó (?), sajnos arra nem sok esély van, hogy néhány hónapon belül legyen gyerek, még ha valaki bevállal romát, akkor sem. Mi is bevállaltuk anno, és nem csak újszülöttet, kb. kétévesig, a Főv. Tegyesznél így is éveket kellett várni. Szerintem már puszta szórakozásból is váratják az embert. A kisebbik fiam például emlékeim szerint valamikor novemberben (egyévesen) "jogerős" lett, és mégis csak márciusban (közel másfél évesen) nézhettük meg. Vajon mi indokolhatta ezt a várakozást? Arról nem is beszélve, hogy mennyire nem mindegy a gyerek szempontjából, hogy egy- vagy másfél évesen kerül haza.
Persze szívből kívánom, hogy ne legyen ebben igazam, és mielőbb kapjatok babát mindannyian!!!!
caterina3
 
 


Szia Csinnka! Itt is itt van ám szinte mindenki "odaátról". nagyon klassz, hogy meglelted ezt a topicot is és hát az, hogy megszületett ez a baba és pont nektek jutott na és hogy még karácsony előtt éppen, ez egyszerűen fantasztikus. Ha lehetséges, akkor valamilyen formában szeretném én is megtudni a kiskrapek történetét, de engem az is érdekelne, hogy veletek mi van, hogy szokjátok a babázást, azt, hogy éjjel kelni kell, meg egyáltalán azt a tényt, hogy hirtelen szülők lettetek.
üdv.mrs
gyrmur
 
 


Caterina, Csataló
ismét azt mondom, hogy nem a Hivatalon múlik a dolog, hanem az ott dolgozó Emberen.
A 2003.12.10. 11h 19-i hsz-ben említett házaspár a határozatát követö kb. 3-4 hónapban kapta a "megkínálást". Kép
A korkülönbségröl nem láttam leírva, hogy az idösebb vagy a fitalalabb számít-e, de a tv. alapvetöen nem is házaspárról hanem egyes emberröl beszél. Ilymódon sajna az jön ki, hogy az idösebb számít. Kép De szerintem, mint mindenütt, itt is van kiskapu.Kép
joe63
 
 


Igen, igen... ez mind érdekes kérdés, amit Gyrmur feltett Kép Úgyhogy várjuk a válaszodat, Csinnnka!!!! Ha csak éjfél körül érkezik, vagy holnap, vagy holnapután... akkor már "igazi" anyuka vagy Kép Kép Kép
Szió!
J.
anyanyos
 
 


Érdekesség: gyvtv.
"80. § (1) A gyámhivatal a gyermeket tartós nevelésbe veszi, ha...
d) a szülő gyermeke örökbefogadásához az örökbefogadó személyének és személyi adatainak ismerete nélkül tett hozzájáruló nyilatkozatot, feltéve, hogy a gyermek ideiglenes hatállyal nem helyezhető el leendő örökbefogadó szülőnél."
Ez azt is jelenti (kellene, hogy jelentse), hogy ha listán van alkalmas ember (márpedig elég hosszú a lista) és az vállalja is, nem kell a gyereket automatikusan csecsemőotthonba dugni, bármennyire is jó hely az, mint amennyire a tv-ben láthattuk/hallhattuk. Kép

Miután elküldtem az elözöt, ötlött a szemembe a Csjt.47.§.1.bek.: "A rokoni, illetve a házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől, illetve a felkészítő tanfolyam elvégzésétől el kell tekinteni."
joe63
 
 


Csinnnka! Küldtem emilt! Kép
J.
anyanyos
 
 


Hát ez az, Joe, a törvény lehetővé tenné, csak épp nem hiszem, hogy állami öf. esetén valaha is éltek volna ezzel a megoldással.
Továbbmegyek, még a totál "jogtiszta" gyerekeket is hónapokig, netán évekig állami gondozásban tartják. Gondolom jól jön addig is az utánuk járó "fejpénz". És tegyük fel, ez nem változik attól, hogy csecsemőotthon vagy hivatásos nevelószülői hálózat gondoskodik róluk.
Nagyobbik fiunkról születésekor lemondott a szülőanya, és utána a kellő időben meg is erősítette a lemondását (akkor ez, ha jól emlékszem, fél év volt), mégis csak közel egyévesen ajánlották fel nekünk. Mi voltunk az elsők, akik megnéztük.
Hát így megy ez.
Egyébként a hivatal sem vétlen. Anno én a pesti Tegyesznél úgy hallottam, részben abból is adódik a késedelem, hogy több hónap, míg az a bizonyos "bizottság" (mely teljhatalmúan dönt az ügyben) összeül. Legalábbis nekünk mindig az volt a válasz az utolsó időben, hogy igen, vannak már örökbe adható gyerekek, csak a bizottságnak össze kell ülni, hogy eldöntsék, melyiket ki kapja. Ezt hallgattuk kb. novembertől márciusig. Azt hiszem, ha mi így dolgoznánk, páros lábbal rúgnának seggbe minket!
A törvényalkotó jószándékát viszont nem vonom kétségbe. Csak az a baj, a végrehajtást nem nagyon ellenőrzik.
caterina3
 
 


Tegyük hozzá, mi emlékeim szerint akkor már több éve várakoztunk a pesti Tegyesznél, és akkor már több mint egy éve 1. sorszámú várakozók voltunk, tegyük hozzá, az előtte levő egy évben is örökbe adtak egynehány gyereket, ugyebár. Vajon milyen szempontok szerint, ha a sorszámot abszolúte figyelmen kívül hagyták? (Tegyük hozzá, mi igazán nem voltunk faksznisak: gyakorlatilag egyetlen komoly kikötésünk az volt, hogy ne legyen a gyerek fogyatékos.) Érdekes dolog lenne egyszer "láthatatlan emberként" jelen lenni egy ilyen "bizottsági ülésen".
caterina3
 
 


Megfordult a fejemben: a Tisztelt Bizottság nem láthatatlan véletlenül? Kép
joe63
 
 


Lehet, hogy az a baj?
caterina3
 
 


Kedves Csinnka!
Szívből gratulálok és sok boldogságot kívánok. Nemrtég találtam és eddig csak olvagattam a topicot, de most, hogy valakinek így frissen sikerült az örökbefogadás, nagyon megörültem. Mi még csak várakozunk egy másféléves határozattal. Érdklődöm, hogy nektek a határozat után mennyi idő után sikerült.
üdv
fruzsi
fruzsi
 


Csinnka!
Tőlem is sok gratula neked meg a bébibek!
steiff
 
 


Csinnka!
Soha nem állítottam rólad valótlan dolgokat, az viszont tény, hogy kimondtátok, hogy nem akartok roma gyereket. Ezt én nem tartom rasszizmusnak: Véleményem szerint az örökbefogadónak minden körülmények között joga van ennek eldöntésére, döntésének inditékai a család magánügyét képezik. Az etikáról szólva meg kell jegyeznem, hogy nem szegtem meg semmilyen titoktartási szabályt, hanem te ismertetted az ügy részleteit a topicon, amihez természetesen jogod van. Ebben az esetben és is elmondhatom a tényeket, főleg akkor, ha valótlanságokat adsz a számba. Talán szerencsésebb lett volna, ha telefonüzeneteimre válaszolsz, és személyesen beszéltük volna meg sérelmeinket. Kicsit érthetetlen a számomra, hogy amikor ilyen nagyszerű dolog történt veletek, akkor még mindig ilyen fekete, bántó gondolatok ülnek a lelkeden.
Tiszta szivemből örülök annak, hogy ilyen hamar, friss alkalmasságival babához jutottatok. A baba gyönyörű, örömötök felhőtlen lehet. Lenne néhány kérdésem, ami talán érdekli a többieket is: Hol mondott le az anya a gyerekről, a kórházban vagy a gyámhivatalban is? Mikor telik le a hat hét, amig megmásíthatja elhatározását? Házasságban él, és akkor a férj is lemondott? Ha nem él házasságban a vér szerinti apa nem kerülhet elő? Mert akkor érvénytelen az örökbefogádás évek mulva is. Gondozott terhesség volt? Vannak testvérei? Tápszerrel eteted és a körzeti írja fel? Vagy anyatejet tudsz neki adni, és egy anyától vagy a tejbegyűjtőtől? Fizeti az OÉP? Próbálkoztál a szoptatással? Szépen gyógyul a köldök sebe? Hamarjában ennyi kérdés és legyen a babában annyi örömetek, amennyit csak egy gyerek adhat.
Mindenkinek aki várakozik! Talán kicsit érthetetlen lesz amit most fogok írni, de később érteni fogjátok. Meggyőződésem, hogy mindenkinek megvan a maga babája, akihez esetleg nagyon nehezen tud eljutni és csak sok idő után. Ezt az utat mindenkinek végig kell járnia, hogy éppen Ő éppen ahhoz a babához jusson el, pont a legalkalmasabb pillanatban. A gyerekeiket megtalálók igazolhatják, hogy később az ember úgy érzi, érthető volt a sok kerülő és várakozás.
dondaniel
 


Dondaniel! NYílt örökbefogadásnál is van hat hét visszalépési idő a szülőanyának? A mi eseteinkben (2000, és 2002) már a gyámhivatali ügyintéző, a jegyzőkönyv felvételénéll kiemelte a nyilatkozat visszavonhatatlanságát, ill. hogy a szülőanya tudja e ezt, és érti e.
másik kérdésem:ha a vérszerinti apa előkerül akkor mi van? Hogy kerülhet elő? Képzelt apa bejegyzés esetén mi a helyzet? honnan tudhatja meg pl. a gyerek hollétét?
Hsz.-od kapcsán merültek fel bennem ezek a kérdések, örülnék, ha tudnál válaszolni. Vagy valaki.előre is köszi.
Zsuzsa
gyuzsu
 
 


Zsuzsa! Már amennyire én tudom a vérszerinti apa ha előkerül és akarja a gyereket, akkor ezt legfeljebb a gyerek 3 éves koráig teheti meg, hogy bírósági úton próbál érvényt szerezni ennek az elképzelésének, mondván, hogy ő eddig se a gyerekről nem tudott, sem arról, hogy örökbe akarják adni. Ha jól tudom, akkor ma az országban az a gyerek vérszerinti apja, aki annak vallja magát. Ennek persze vannak előnyei is és hátrányai is. Amennyiben ő áldoz bíróságra, ügyvédre, akkor persze minimum olyan jó feltételeket kell neki mutatnia a gyereknevelésre, mint amilyen van az örökbefogadónak, ha nem sokkal jobbat. És akkor őt lehet, hogy még jobban megnézik, mint megnézték az örökbefogadót. Azt hiszem, nem nagyon van bíróság, amelyik, főleg 2-2,5 év eltelte után az "apának" adná a gyereket. Ez persze csak az amit én hallottam erről a dologról, a hivatalos verzió remélem megérkezik Dondanieltől.
mrs
gyrmur
 
 


sziasztok
Hát...ez elég neccesnek hangzik..:-( Ennyi erővel bárki (férfi) szerezhet magának egy gyereket. Főleg ha megnézzük, hogy mekkora biztonsággal lehet kizárni az apaságot a vérvizsgálattak:-((
davi
 
 


Dondaniel!Félrevezetőek a kérdéseid látom nem vagy tisztában a titkos és a nyílt örökbefogadás közti különbséggel.Ha nyílt örökeadás történt a lemondást KIZÁRÓLAG csak a gyámhivatalnál lehet megtenni, együtt az érintettekkel vagyis ha van férj neki is ott kell lenni ha nem ő az apa akkor is.A lemondás aláírás után VISSZAVONHATATLAN.Hat hétig a visszavonásra lehetőség csak a titkos lemondásnál van, de ezt is csak gyámhivatalnál lehet megtenni a szülés elött vagy után.Ilyenkor a felek nem ismerik egymást.
anonim
 


Ajaj! Ti is arra gondoltok, amire én?
Szomorú
 


anonim..?
...ilyen eddig itt nem volt....

na mindegy
azért megerősíthetnéd a biztonság kedvéért a leirtakat valamelyik vonatkozó jogszabály idézésével
köszi
davi
 
 


Kedves Anonim!

Don Daniel csakugyan összekeverte a két örökbefogadási formát, de kérdései lényegesek. Titkos örökbefogadásnál azonban, csak a gyermek 2 hónapos koráig vonható vissza a hozzájáruló nyilatkozat.
Ami az apaságot illeti.
A törvény feltételezi, hogy az egy háztartásban élő férj vagy élettárs a gyermek apja. Ezt " apaság vélelmének " hívják. Ez a vélelem megtámadható bíróság előtt. Az " ügy " lefolyása kb 3-4 év, ami elég cifra helyzetet szülhet egy örökbefogadási ügy esetén! Kérdéses, hogy az örökbefogadás megáll-e, vagy a bíróság megsemmisíti az államigazgatási határozatot azon a jogcímen, hogy nem az arra jogosult tette meg. Ennek esetlegesen büntetőjogi következményei is lehetnek.

Davi!

Az antropológiai és a " faktor " vizsgálat már a multté. A DNS vizsgálat 100%-os bizonyosságot ad!

Szomorú!

Miért??

üdv: Tamás
Magdolnavölgy
 


OFF
Caterina!
Összeomlott a freesite-os levelezőm. Látom, hogy jött email, de nem tudom letölteni. Kérlek, lökd el a davikate@freemail.hu cimre is. Köszi
ON
davi
 
 


Magdolnavölgy-Tamás! 100%-ról beszélni egészségügyben végzett vizsgálat esetén nagy bátorságra vall!
anonim
 


Anonim!

A DNS, olyan mint az ujjlenyomat. 100% bizonyság!
Ha gondolod vitatkozz, de csak magaddal!

üdv. Tamás
Magdolnavölgy
 


Kedves Dondaniel!

Köszönöm, hogy bebizonyítottad, nem vagyok skizofrén. Tényleg bárhová mehetek az interneten, Ti előbb-utóbb ott lesztek! :-(

Kérdéseidre természetesen nincs kedvem válaszolgatni. Viszont engedtessék meg nekem is egy-két bizonyíték, ami talán az én igazamat támasztja alá:

1. Arról, hogy miért nem vállaltuk Jocó nyílt örökbefogadását, gyönyörű esszét olvashattunk a tolladból. Következzék hát az igazság:
Bár Te két alkalommal is, a FÉSZEK ALAPÍTVÁNY nevében küldettél velünk csomagokat a börtönbe az apának, hogy ezek hatására majd könnyebben le fog mondani nyílt örökbefogadással a javunkra... de fájdalom, a valós helyzet ez alatt mindvégig az volt, az apa EZEK ELŐTT MÁR HOSSZÚ HETEKKEL, SZEPTEMBER ELEJÉN LEMONDOTT A GYEREKRŐL, tehát ebben az esetben nyílt örökbefogadásra már nem volt jogi lehetőség. (Te pedig efelé terelgettél minket, egy nemlétező jogi úton.) Nem tudtam megítélni, hogy Te néztél minket teljesen idiótának, vagy az apa téged...

2. Utánanézethetsz (ha tudsz) a TEGYESZ-nél, hogy az örökbefogadási lapunkra rá van írva, hogy BEVÁLLALUNK ROMA GYEREKET IS!!!

Azt, hogy Jocót az esetleges roma származása miatt nem vállaltuk nyílt örökbefogadás keretében, még azért is tartom sületlenségnek, mert amikor (tök feleslegesen) levittünk Téged Márianosztrára (ahol mellesleg még a portánál sem jutottunk tovább), az autóban végig a cigánykérdésről beszélgettünk, és ott egyértelműen megmondtuk neked, hogy NEM SZÁMÍT NEKÜNK A GYEREK SZÁRMAZÁSA. (Ezt hogyan érthetted így félre?!?!?!?!)

3. Ami pedig a magatartásod etikai vonatkozását illeti, egy markáns példával szeretném illusztrálni: nézd, én elmondhatom ismeretlen embereknek az interneten, hogy kellemetlen, gyanús jeleket tapasztalok magamon. Elmondhatom ezeket természetesen a bőr- és nemibeteg gondozó orvosomnak is. De ha ez az orvos a világgá kürtöli, hogy csinnnKA nemibeteg, holott ez egyáltalán nem igaz, azt Te minek minősítenéd?!
Ez történt ugyanis. Elmondtad mindenkinek, hogy Jocó jogi apja börtönben van (szerinted ilyen "titkot" kibeszélni nem tapintatlanság?), majd utána a mi legbensőbb érzéseinket, titkainkat beszélted ki, számottevő csúsztatásokkal és félremagyarázásokkal. Tényként közölted a többiekkel azt, amit Te hallgatásunk okaként FELTÉTELEZTÉL!!!

Nézd, igaz, hogy mindezt telefonon is megbeszélhettük volna, de azok után, hogy Te a topicban, a világ előtt gyalázkodtál, miért kellett volna nekem telefonon "védekeznem"?! Legyen a nyilvánosság egyoldalú azért, hogy a telefonon kapott információkat megint a saját fűszerezésed szerint tálalhasd?!
Beolvastad nekem Jocó apjának börtönből neked küldött levelét (vagy csak kiragadott részleteit?), az "arany drága nagysága, küldjön már egy kis nescafét, borotválkozó- és tisztálkodószereket, cigarettát, az 5 kisgyerekemnek elvihető csokoládét stb.stb.", én pedig teljesítettem az utasításaidat. Nem mintha sajnáltam volna attól a nyomorulttól az új cipőt meg azt a párezer forintot, amit (feleslegesen) ráköltöttem, de ezek után pár héttel megtudtam, hogy az apa már réges régen kikerült a képből. Már megbocsáss, de többé nem bíztam a szakértelmedben és a jóindulatodban. A több heti hitegetéseddel utóbb nagyon sok fájdalmat és keserűséget okoztál nekem (nekünk), ezek után nem tudtam és nem is akartam veled beszélni.

Igen, valóban szerencsésnek tartom magam, amiért sikerült újszülött kisbabához jutnom a "friss", ÉPPEN EGY ÉVES ÖRÖKBEFOGADÁSI ENGEDÉLYEMMEL (tényleg, az egy éves még frissnek számít? Szerinted mikortól régi?! Ha már legalább 3 éves?!).
Csak halkan jegyezném meg, tettünk is érte sokat, mert végigkilincseltük fél Magyarország szülészetét (vettük a fáradtságot, és az isten háta mögötti kis falukba, a Budapesttől legtávolabbi megyékbe is elmentünk), elmondva, hogy mennyire nagyon szeretnénk kisbabát örökbefogadni. Mindenütt kedvesek és segítőkészek voltak, hátsó szándék nélkül. Emellett örökbefogadással foglalkozó alapítványokhoz és egyesületekhez is bejelentkeztünk, és a hatóságok nyakára is rendszeresen rájártunk. Úgy gondolom, vannak aktív és passzív beállítottságú emberek. De hozzáteszem: mi az aktivitásunkkal semmiféle etikátlanságot vagy jogsértő cselekedetet nem követtünk el! (Mert a félreértések elkerülése végett: csúszópénz sem kellett hozzá, legfeljebb gyakran megtankolni az autót!)

Szeretnélek megkérni, hogy egyszer s mindenkorra zárjuk le ezt a vitát, és többé ne foglalkozz (se kérdésekkel, se állításokkal, se feltételezésekkel) a mi örökbefogadási ügyünkkel! Megoldható?!


Kedves Topiclakók!

Elnézéseteket kérem, nagyon szégyellem, hogy az indexes vita ide is áthullámzott. Ezért is fogadtam némi habozással az ajánlatot, hogy ide kövessem az átjövőket! Bízom abban, hogy megértitek, ennek a hozzászólásnak meg kellett születnie. Volt annyi erőm, hogy az indexre ne válaszoljak Dondanielnek, de bízom abban, hogy megérti, nincs értelme a további parttalan vitának, talán elcsitul a dolog, ha valódi indítékaimat és magyarázataimat is megérti.

Cserébe türelmetekért, ezennel ünnepélyesen kijelentem, hogy további provokációkra már nem válaszolok, így ha szükséges, (ha nehéz szívvel is), a Ti nyugalmatok érdekében, elhagyom a babanetes örökbefogadási topicot is.

A minket (és ügyünket) nem ismerőknek pedig egyetlen örökbefogadási tanácsom lenne: egyáltalán nem muszáj a 3 évet kivárni, ha a nyílt örökbefogadást is be tudjátok lelkileg vállalni (mellesleg ne féljetek tőle!!!). Keressétek bátran a gyermekvédelemmel, örökbefogadással foglalkozó alapítványok és egyesületek segítségét, csupán azt nézzétek meg alaposan, hogy a kiválasztott szervezet mennyire profi és milyen eredményeket ért el eddig!

Sok sikert kívánok mindenkinek, s azt, hogy álmai minél előbb teljesüljenek!
csinnnka
 
 


M-T!
ha ott ez volt a hangnem, akkor kezdem érteni az Index topic költözködésének okait:-(
anonim
 


Kedves Csinnnka, szerintem ne távozz a topicból (légy szíves)!

***

Jó lenne, ha visszatérne az áldott béke ebbe a topicba, eddig olyan jó volt ide jönni! Véleményem szerint e topic célja egymás segítése, lelki megtámogatása (ha szükséges), nem pedig az éles hangú vita és mások megbántása. Legalábbis remélem.
Ha lehet, az "indexes" polemizálókedvet hagyjuk az Indexen, hiszen - ha jól tudom - emiatt költözött el onnan a topic. Evezzünk békésebb vizekre, s gondolkodjunk azon, hogy lehet SEGÍTENI egymást.

Üdv:

Caterina
caterina3
 
 


Sziasztok!

Csinnka kérlek ne távozz légyszives!

Caterinával pedig teljes mértékig egyetértek! (Remélem emiatt nem kezd vki bántani, mert akkor megyek...)
Vendég
 


Kedves Csinnka! Maradj itt!És maradjon ez a topik olyan, mint eddig.

Ha valaki olyan tévedne erre, aki tanácsokat, információkat keres, annak leírom, hogy a mi esetünkben hogyan zajlott a nyílt örökbefogadás. (2000-ben és 2002-ben, tehát a jogo szabályozás változhatott azóta,bár sokban nem hiszem)
Tehát a szülőanya (a mi esetünkben egyik asszony sem kívánta megnevezni a nemző apát és nem voltak férjnél - a gyermekek első anyakönyvébe képzelt apa adatait vezették be) a lakhelye szerinti gyámhivatal ügyintézője előtt az örökbefogadni szándékozó személlyel (személyekkel)együtt jelenik meg. itt jegyzőkönyvet vesznek fel, amiben egyfelől rögzítik az örökbefogadási szándékot, másfelől a szülőanya lemond a gyermekről az öröbefogadók számára. A jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a lemondás visszavonhatatlan és végleges. Ezek után (ha nem mondott le mindkét fl a fellebbezési jogáról) 15 napos fellebbezési idő letelte után jogerőre emelkedik a határozat az 1 hónapos kötelező nevelésbe adásról. Az egy hónap eltelte után a szükséges ellenőrzések tapasztalatai alapján a hivatal meghozza az örökbeadási határozatot, amire szintén vonatkozik a fellebbezési idő (amiről szintén le lehet mondani). Ha ez is jogerős, akkor lehet átanyakönyveztetni a dedet.
Az nem derült ki számunkra hogy a fellebbezési lehetőség mire vonatkozik, miután a jegyzőkönyvben szerepel a lemondás véglegessége. Az egyik, ügyintéző azzal ütöttet el a kérdést, hogy formai dolgokat lehet megfellebbezni.
A másik kritikus kérdés a baba hazahozatala. A mi eseteinkben mindkét kórház azt mondta, hoyg addig ben t tartják a babár, amig haza nem tudjuk vinni. Az egyik esetben az a megoldás volt (a gyámügy hallgatólagos beleegyezésével), hogy a szülőanya alírta a kórházban, hogy haza vitte a babát, de tkp. mi vittük haza. A másik kórház ezt nem vállalta, de itt a jegyzőkönyvben szerepelt, hogy a gyermek elhelyezése nálunk a nevelési időre azonnal végrehajtható.
A szülőanya egyik esetben sem érdeklődött az elmúlt időkben.
Ha van még kérdésetek az eljárással kapcsolatban, vagy ált. a nyílt örökbefogadással kapcs. kérdezzetek, ha tudok, válaszolok.
Zsuzsa
gyuzsu
 
 


Ecce Homo? Nem! Ez csak Sheila Bruckner.

Szégyelld magad!!

Tamás
Magdolnavölgy
 


Kedves (Gyulai) Zsuzsa, mailtem Neked. (Nem tudom, nézed-e a postafiókod, csak azért írom.)

***

Davi, levelem hamarosan küldöm (most írom).

Üdv:
Caterina
caterina3
 
 


Zsuzsa! A vér szerinti apa nem a képzelt apa. A helyzet a következő: én úgy tudom, hogy a nyilt örökbefogadás során is van a hat hét az új törvény alapján. Ennek majd pontosan a végére járok. Ha nincs apa, akkor a gyerek anyakönyvébe bejegyzik a képzelt apát, ezt szintén a törvény írja elő. Ha egy anya örökbe adja gyerekét és az vér szerinti apa jelentkezik mondjuk fél év múlva és DNS vizsgálatot kér, ami igazolja, hogy ő a vér szerinti apa, akkor bizony nagy a baj. Ugyanis ettől kezdve érvénytelen az örökbeadás. Szó sincs arról, hogy a vér szerinti apának jobb körülményeket biztosítania, mint az örökbefogadóknak. Jogaiba a bíróság helyezi vissza. Gymur írja, hogy az az apa, aki annak vallja magát. Ez abban az esetben igaz, ha nem jelentkezik a gyerekért senki. Ez a jogszabály azt a célt szolgálja, hogy a gyerek érdeke az, hogy családja legyen. Vagyis ha vállálja valaki, akkor biztosabb a gyerek helyzete. Ha több apa van, akkor a bíróság határozza meg orvosszakértői vizsgálat elrendelésével az apa személyét. Sajnos ismerünk olyan esetet, amikor jelentkezett a vér szerinti apa.
Nem célom a békétlenség, de szeretek ragaszkodni az igazsághoz. Csinnkáék kifejezett javaslatom ellenére küldtek csomagot és csak azért az alapítvány nevében, mert nem akartak személyes kapcsolatot az illetővel, ami érthető. Kicsinyes és érthetetlen ez a hadakozás, hiszen semmi bántó szándék nem volt bennem. Ráadásul olyan érdektelen egy új baba társaságában ez az egész történet. Nem célom a békétlenség, természetesen maradhatok szemlélő is, ez azonban bárki számára lehetőség.
dondaniel
 


1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelmérôl és a gyámügyi igazgatásról
VIII. Fejezet
(...)
165. § (1) A Csjt. 48. §-ának (2) bekezdése a következô mondatokkal egészül ki:
"A szülô a hozzájáruló nyilatkozatát - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - nem vonhatja vissza, és erre ôt figyelmeztetni kell. Az érdekeltek hozzájárulását követôen az örökbe fogadni szándékozó személy a gyermeket legalább egy hónapig gondozza. Az örökbefogadás csak ezen gondozást követôen engedélyezhetô."
(2) A Csjt. 48. §-ának (3) bekezdése helyébe a következô rendelkezés lép:
"(3) Az örökbefogadáshoz a szülô úgy is megadhatja a hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri. A nyilatkozattételre a gyermek születése elôtt is sor kerülhet. A szülô hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek két hónapos korának betöltéséig visszavonhatja. Erre ôt figyelmeztetni kell. A nyilatkozatot követôen a két hónapnál fiatalabb gyermeket a gyámhivatal elsôsorban más személynél, nevelôszülônél, - vagy ha ez nem lehetséges - gyermekotthonban, illetve más bentlakásos intézményben helyezi el. A két hónapos életkort betöltött gyermeket a gyámhivatal tartós nevelésbe veszi, feltéve, hogy a gyermek ideiglenes hatállyal nem helyezhetô el a leendô örökbefogadó szülônél, a szülô felügyeleti joga pedig megszűnik."

Részletek a T/4570. számú törvényjavaslatból a a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény módosításáról
(sajnos a végleges szöveg nekem most nincs meg a gépemben, ha valaki ettől a szövegváltozattól való eltérésről tud a végleges jogszabály érintett részében, kérem, jelezze!)


106. §
(1) A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (a továbbiakban: Csjt.) 47. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Örökbefogadó csak a teljesen cselekvőképes, nagykorú személy lehet, aki személyisége és körülményei alapján - a gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozata értelmében - alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá - a rokoni, illetve a házastársi örökbefogadás kivételével - a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. Jogszabály az örökbefogadás előtti felkészítő tanácsadáson való részvételt kötelezővé teheti."
"106. § (...) (3) Az örökbefogadáshoz a szülő úgy is megadhatja hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri. A nyilatkozattételre a gyermek születése előtt is sor kerülhet. A szülő hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek hathetes korának betöltéséig visszavonhatja és erre őt figyelmeztetni kell. A szülő felügyeleti joga, amennyiben nyilatkozata hathetesnél idősebb gyermekre vonatkozik a nyilatkozattételkor, a hathetesnél fiatalabb gyermekre tett nyilatkozat esetén pedig a gyermek hathetes korában szűnik meg. A szülői felügyeleti jog megszűnését a gyámhivatal határozata állapítja meg."
(4) A Csjt. 91.§-ának (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki és a d)-e) pont jelölése e)-f) pontra módosul:
[Szünetel a szülői felügyelet]
"d) ha a szülő hathetes életkoránál fiatalabb gyermeke ismeretlen személy általi örökbefogadásához járult hozzá."
Az 54-55. §-hoz
A Javaslat még nagyobb hangsúlyt fektet a tartós nevelésbe vétel mellőzésére és a gyermekek örökbefogadására, vagyis arra, hogy ha a szülő gyermeke örökbefogadásához az örökbefogadó személyének és személyi adatainak ismerete nélkül járul hozzá, a gyermek mihamarabb örökbefogadó szülőhöz kerüljön. Ennek gyorsítása érdekében a Javaslat 6 hétben határozza meg azt az időt, amíg a vér szerinti szül&ő ezen jognyilatkozatát visszavonhatja, figyelemmel a szülő szülés okozta pszichés állapotára.
(Idézet vége)

Talán néhány eddig felmerült kérdésre választ ad a fenti néhány jogszabály-, illetve jogszabálytervezet-idézet.

Szerintem ha valakinek van idevonatkozó hatélyos jogszabályrészlete elektronikus formában, érdemes ide felrakni, a parttalan viták helyett jobbnak tűnik. Így mindenki értelmezheti saját maga.
Mivel nem vagyok jogász, nem tudom, van-e ezeknél valami újabb, ha van, és valaki tud róla, kérem, egészítse/javítsa ki a megfelelő jogszabályidézettel.

Üdv:
Caterina
caterina3
 
 


Beszaladtam, hogy beírjam azt amiről tudok. Caterina részben beollözta amit akartam. Így csak néhány további idézet a csjt-ből (1987-es állapot)
Csjt. 35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.
Csjt. 36. § Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni
a) azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el, vagy
b) azt, akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított, vagy
c) a jelen törvényben meghatározott feltételek esetén azt, aki a gyermek születése után az anyával házasságot kötött, vagy
Csjt. 38. § (1) Ha a gyermek apja sem az anya házassági köteléke vagy utólagos házassága, sem teljes hatályú apai elismerés, sem pedig reprodukciós eljárás alapján nem állapítható meg, az apaságot bírósági úton lehet megállapítani.
Csjt. 41. § (1) Ha a gyermek mindkét szülője ismeretlen, születése után nyomban, ha pedig apjának kiléte nem állapítható meg, az anya kérelmére bármikor, egyébként pedig a gyermek harmadik életévének betöltése után hivatalból kell intézkedni az iránt, hogy a születési anyakönyvbe a gyermek szülőiként, illetőleg apjaként képzelt személyt jegyezzenek be. Az intézkedésre a gyámhatóság hivatott.
Csjt. 42. § (2) Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, a gyermek az anyja családi nevét viseli mindaddig, amíg a képzelt apát az anyakönyvbe be nem jegyezték.
Csjt. 43. § (1) Az apaság vélelmét meg lehet támadni, ha az, akit a vélelem alapján apának kell tekinteni, a gyermek anyjával a fogamzás idejében nemileg nem érintkezett, vagy a körülmények szerint egyébként lehetetlen, hogy a gyermek tőle származik, illetőleg ha a származás reprodukciós eljárás következménye, és az anya férje, illetve élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá.
(2) Ha az apaság vélelme teljes hatályú apai elismerésen alapul, a vélelmet azon az alapon is meg lehet támadni, hogy a nyilatkozatnak a törvényes feltételek hiányában nincs teljes hatálya.
(3) A megtámadásra jogosult
a) a gyermek,
b) az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni,
(5) Az apaság vélelmét a gyermek a nagykorúsága elérése után egy évig, a többi jogosult pedig a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg. Az a jogosult, aki a megtámadás alapjául szolgáló tényről a reá nézve megállapított határidő kezdete után értesült, az értesüléstől számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét.
(6) Ha az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni, a határidő eltelte folytán megtámadásra már nem jogosult, az apaságot érdekében az ügyész támadhatja meg. Megtámadásnak azonban csak a vélelmezett apa életében van helye.
Csjt. 52. § (1) Az örökbefogadás folytán a vér szerinti családi jogállásból származó szülői felügyeleti és tartási jogok, valamint kötelezettségek megszűnnek.

-A 42. § szerint a gyerek hathetes koráig vonható vissza a szülő nyilatkozata. Ezt a kitételt a "titkos" öf.-nál említi, ezalapján indirekt módon ez úgy (is) érthető, hogy csak erre vonatkozig. Mindenesetre hathetes kor után egyik esetben sincs visszavonási lehetőség, sőt semmi más megtámadási lehetőség sem.-

"Magyarra fordítva": ha van jog szerinti férj, akkor ö az apa, ezesetben mindenhez kell az ö belegyezése is. Ha belegyezett, nincs visszaút. Ha nincs férj, és az anya nem nevez meg senkit apának, akkor egyszemélyi képviselője a gyereknek, örökbeadhatja.
Ha ez jogerőssé vált, már nincs Kiss Tádé, akire bárki apaságot bizonyító pert indíthatna (hanem Nagy Dömötör, akihez viszont már nincs semmi köze idegen férfiaknak. Egyébként DNS vizsgálathoz is két minta kell u.m. apa és gyerek, gyerek márpedig nincs. n.b.: Valahol úgy olvastam /egy jogi szakkönyvben/, hogy a DNS-vizsgálat megbízhatósága több mint 99% (a 100-at nem merték leírni.))
Nyílt örökbefogadás esetében valóban van annak elvi lehetősége -mivelhogy az adatok kölcsönösen ismertek lehetnek-, hogy egy később felbukkanó "apa" is megjelenik, de jogilag nincs semmi keresnivalója egy számára "idegen" család magánéletében. Titkos örökbefogadás esetén még ez sincs. Szerintem nincs miért aggódnotok.
Ha valaki nem örökbefogadás útján fogadta be gyermekét, hanem apai elismeréssel (bár gondolom nincs köztetek ilyen ;-) ), ezesetben van a "vérszerinti" apának vétójoga. Mégpedig 1 éven keresztül azután hogy megtudta, gyerekére valaki más apai nyilatkozatot tett.
Én egyedül ebben az esetben látok valamekkora rizikót a visszaperlésre. De ki olyan "lökött", hogy a rizikó nagyságát nem felmérve vág bele ilyen ügybe. :-)
joe
joe63
 
 


off Tamáááás kéééérlek, ne ííígy... Kép on
joe63
 
 


Sziasztok!
Mi van itt?????? Kép Annyira jó volt idejönni, most meg háború dúl? Nem csodálkozom egy percig sem, hogy ott hagytátok az indexet! De maradjatok nyugodtan, mert eddig tényleg semmi baj nem volt, olyan klasszul kezdtünk összecsiszolódni. Csak azt veszem észre, hogy olyan emberek is követtek ide benneteket, akiket ti sem láttok szívesen. Igazam van?
CsinnKa! mi még nem "találkoztunk", de veletek örülök, mert a legklasszabb dolog történt veletek az elmúlt napokban. Szívböl gratulálok a gyönyörüséges karácsonyi angyalkához. Jó egészséget, sok eröt és nagyon sok vidámságot a csöppség felneveléséhez. Lubickoljatok a boldogságban és ne hagyd, hogy rosszindulatú megjegyzések árnyékot vessenek a legszebb pillanatokra!

Dondaniel! bizony, nagyon sok dolognak kéne utána nézned, hogy tisztában legyél egy-két dologgal. Úgy gondolom, (de én csak magamból tudok kiindulni) hogy az ember csak akkor kardoskodjon az igaza mellett, ha állításait komoly tényekkel és adatokkal tudja bizonyítani.
Csak ennyit szerettem volna, röviden.
mian
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?