Írok nektek egy kis pogácsa receptet. Mert ugye ezt mindenki szereti.
Én imádom.
Káposztás pogácsa:
Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, kevés olaj, törött bors.
A tésztához: 40 dkg BL-80-as liszt, 20 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 2 tojás, 1,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 1,2 dl tejföl, 2 kávéskanál só, cukor az élesztő kelesztéséhez.
Elkészítés: A káposztát úgy dinszteljük, mint a káposztás tésztához szoktuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a tojást, a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, a sót és a tejfölt. Jól összedolgozzuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, rákenjük a dinsztelt káposzta egynegyedét és hajtogatjuk, 10 percig pihentetjük. A nyújtást, kenést és hajtogatást még kétszer ismételjük, majd kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben sütjük.
Túrós pogácsa:
Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, só, a tetejére: 1 tojás sárgája, sajt v. szezámmag.
Elkészítés: A túrót a margarinnal összemorzsoljuk, könnyebb, ha a margarin nem túl hideg, hanem szobahőmérsékletű, lágyabb. Hozzákeverjük a lisztet, ízlés szerint egy kis sót teszünk bele. A tészta lágyabb lesz, mint gondoljuk, ezért hűteni kell kb. fél óráig, nem szabad hozzá több lisztet tenni, mert kemény lesz a pogácsa. Utána kinyújtjuk közepes vastagságúra, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, megszórjuk sajttal, vagy szezámmaggal. Előmelegített sütőben légkeverésessel kb. 25 percig sütjük 170 fokon.