na ujra pesten,. meg 10 napig!
de jo lenne, ha vmelyikotok zanzasitva osszefoglalna az elmult 10 napot:-)
pl. igy
nuncsi mar jar, kolos maszik es tegnap birkaporkoltet ebedelt, lili mar szepen eszik mindent es 4 foga van, nori mar maga fozi a paradicsomos husgombocot, annababa meg mar lebirkozza siman gergot stb.
mivel nem tudom, mikor lesz idom vegigolvasni azta jopar oldalt.
az uccso kettobe beleneztem:
sinlac: annyiban kulonbozik a tejpepektol, h. nem az!:-) tulkeppen csak rizspehely es szentjanoskenyermagpehely, amibol pepet lehet kesziteni, de semmi tejalapu cucc nincs benne, se gluten, se szoja! de dusitottak vitaminokkal, vassal, egyeb (gondolom novenyi) feherjevel, ezert teljes erteku taplaleknak tartjak, azaz helyettesithet fozeleket is, ha valaki ugy gondolja eppenseggel!
tejtermekek: en nem is az allergia miatt ovatoskodtam anno a tejtermekekkel (pedig nalunk van a csaladban, bar nem etelallergia,d e a hajlam az hajlam), hanem mert a tehentej osszetetele alapvetoen egy 60 kg-os kisbocinak van kitalalva, s nem egy 8 kg-os kiskolyoknek, ezert az emberkolykoknek egy jo ideig nehezen emesztheto, s csomo dolog felszivodasat ezaltal is neheziti. a tejfeherjeben szegeny savanyitott tejtermekek (turo, yoghurt) mar sokkal konnyebben emeszthetok, ezert ajanljak hamarabb, mint a sima tejet (feles tej csak annyival mas, minta nem feles, h. egyszerre nem tud annyi teljes tejet igy meginni a gyerkoc, mert ideiglenesen teliti a viz is!). en nem vagyoj egy natur-anyu tipus (igy nevezem az allandoan hasrakotottgyerekkel maszkalo, elrevedo tekintetu, felmelle mindig a gyerek szajaban-tipusu WUR (W.Ungváry Renata)-koveto anyakat, de egyaltalan nem cikizeskeppen
, ezert a modern tudomannyal sincs gondom, azaz ha mar kibirtak talalni, h. a tehentejet addig modositgatjak es dusitgatjak, amig nem lesz a kiskolykoknek konnyebben emesztheto, s eletkorilag megfelelo taperteku - most a tapszerekrol es akar tejpepekrol beszelek - akkor mi miert ne hasznalnank ki ezt a lehetoseget. miert ne adnank ezeket a kolykoknek anyatej helyett vagy mellett? miert bombaznank oket kisbocinak valo lottyel?
szemelyes velemeny. azaz nem vagyok a tudomany ellensege, ha az javit! regen nem hasznaltak tapszert. mert nem volt. tehentejet adtak, mert feherje az nagyon fontos a sejteknek, s felszivodott amennyi felszivodott, terhelte a kolykot amennyi terhelte.
en aliznak, miutan kenyszeruen lealltunk a szopcsival 1 evesen, Beba babatejet (koveto tapszer) adtam 2 eves koraig reggel-este, csoros poharbol nyomta le. mellette 9-10 honapos koratol ette a naturyoghurtot es a turo, sot a kefirt is siman. 1 eves koratol meg a kajaiba (mivel azt ette, amit mi) mar kapott sima tehentejet, tehat nem feltettem tole, a reggeli-esti tapszerrel csak az volta celom, hogy olyan feherjet kapjon, amit konnyen megemeszt!
roviden
ennyi az en allaspontom, szinten csak alternativakent!!!
a nyaralas egyebkent tuti volt. teljes feltoltodes. mindszentkallan fullkomfortos nagyon jo haz (majd dobok kepeket), meg jobb udvarral, plusz csomo jo kirandulohellyel es 3 km-re a balatonnal. s nemtudom, mi van a kali medence levegojeben, de a tejem mennyisege ugy megugrott, ahogy odaertunk, hogy magam is meglepodtem, mar neha fejogepert akartam szaladni, s ez egeszen addig tartott, mig ott voltam, zamardiban mar megint csak annyi volt, amennyit borisz kert.
zamardi meg majdnem ugyanaz a kenyelem, mint fertod, csak talan meg inkabb kenyeztetnek minekt, mert a nagybatyamekkal meg ritkabban talalkozunk, mint a szuleimmel. szovela tuti.
borso meg kohogos reggelente. de annal meg tobbet dumal. baba melle mar van mama, hamma, hamba, mamba, bama, maba is. s neha apa, amit az apja rogton magara vesz. mar zsong a fejem. alizt siman lenyomja dumaban.
de mozgasilag meg mindig ugyanott tartunk, mint elmenetelunkkor, s fogzasilag is. bar orulnek, ha a fogara foghatnam, h. par napja ejjel tobbszor felsir (enni "csak" ketszer eszik meg mindig), de felsir, scukott szemmel tobbszor, meg kell simizni, s elotte nyogdos!
evesben sm halattunk. meg mindig kozonyos, barmit is adunk neki. az elso par falatnal eg nyitja kicsiket a szajat, de aztan mar csak azert tudom a szajaba tenni, mert dumal, de nem loki ki akkor sem, lenyeli szepen, aztan egy ido utan elkezd feszengeni, s nem birja tovabb, neha 5 falat utan, neha 30 falat utan.
szoval meg mindig gyumik. delelott csak gyumi, delutan sinlac bele. de a gyumik kozott sem tesz kulonbseget!
egyszer a hipp oszibarackot is kiprobaltuk. asse hatotta meg. aliz meg egyszeruen kikopte, hogy "fujj! anya ezt lekvar. tudod, h. nem szeretem a lekvart!" erre megkostolta a baratnoje is, es azt mondta: "en szivesen megeszem kenyeren". a sima gyumolcsbol keszult borisz-maradekokon meg altalaban osszevesztek!":-)
no! roviden! majd jovok kepekkel is:-)