Sziasztok! Bocs, hogy így ismeretlenül beleuhógatok itt a beszélgetésbe, de mentségemre legyen mondva, az én kisfiam is a Szent Imrében született tavaly decemberben. Néha-néha szoktalak olvasgatni beneteket, de valahogy mindig olyan voilt a téma eddig, amihez nem tudtam volna hozzátenni.
Most viszont a hordozással kapcsolatban szeretnék szólni
, mint lelkes kendős hordozó.
Hordozókendőben nyugodtan lehet a babát már újszülött korától is akár függőleges helyzetben hordozni. Amire vigyázni kell, az a helyes lábtartás, azaz széles terpeszben, lábak felhúzva, térdben hajlítva. (ezt hívják béka lábtartásnak), és a kötés szorossága. Ha a kötés megfelelően szoros (ez azt jelenti, hogy nagyon szoros), akkor minden oldalról jól körülöleli a kendő a babát, megfelelően támasztva ezzel a gerincet. Akkor elég szoros a kendő, ha a baba popsija az anya köldöke felett van kicsivel, és az anya kényelmesen meg tudja puszilni a baba fejecskéjét, valamint előrehajolva se mozdul el a baba a kendőben picit sem.
Van olyan kötés, amit előre meg lehet kötni, és a kész kötésbe kerül bele a baba. Ez pl. a zsebes keresztezett kötés. Rugalmas hordozókendőhöz tipikusan ajánlott kötés, de jó sima szövött kendőhöz is. Előnye, hogy míg kezdő az ember nem kell egyszerre koordinálni a babát a kendővel kötözés közben. Hátránya, hogy kell némi gyakorlat, hogy eltaláljuk a megfelelő szorosságot, és a szorosság utólag nem állítható.
Van olyan kötés is, ami előre fel van kötve, sima elöl keresztezett kötés, kendő elöl megcsomózva, aztán kerül bele a baba, és csak ezt követően húzzuk teljesen szorosra.
És van olyan kötés is (a zsebes keresztezett egy variációja), amit a babával együtt kötünk magunkra.
Szerintem érdemes próbálkozni, mert a kendőnél tényleg nincs sokoldalúbb hordozóeszköz.
Mei Tai-t, Ergo Babyt, Manducát én nem ajánlanám 3-4 hónapos kor alatt, bár akad olyan, aki szerint ezek is jók.
Persze, ha a meleg zavarja a babát (a fejét nem kell feltétlenül bekötni, elég, ha a tarkóját támasztja jól a kendő, de fejet bekötve is kap levegőt
), akkor nagy melegben inkább ne hordozzunk. Bár én eddig még nem láttam babát, főleg picit nem, aki egy jól megkötött kendőben ne érezte volna jól magát.