köszi, Névtelen!
Alap keksz receptek
április 5, 2008 admin
kategória Alapételek, Egyszerű, Receptek, Sütemények
7 hozzászólás
Kekszeket roppant egyszerű készíteni, csupán egy-két olyan alap keksz recept szükséges hozzá, amit alkalomnak megfelelően könnyen lehet változtatni. A következő három recept a legtöbb keksz recept alapja – elkészítésük egyszerű, elrontani nem nagyon lehet, és néhány további fűszerrel vagy dekorációval sajátos, ünnepi aprósüteményekké varázsolhatjuk őket..
A receptek csésze mértékegységet alkalmaznak, ezáltal is egyszerűbb a megvalósításuk.
Klasszikus alapkeksz recept
Ez a keksz recept pihentetést igényel, így érdemes egy nappal előbb elkészíteni a tésztát. A jó hír az, hogy a tészta akár 4 napig is eláll a hűtőszekrényben, egy hónapig pedig a mélyhűtőben.
Hozzávalók
2 csésze liszt
1 csésze cukor
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
3/4 csésze puha vaj
1 nagy tojás
Keverjük el a lisztet, sót és a sütőport. Egy másik tálban egy elektromos vagy kézi habverővel keverjük habossá a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojást és dolgozzuk el alaposan. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük el egy sima tésztává.
A tésztából alakítsunk egy kb 30x 4cm hengert, tekerjük be fóliába, és pihentessük a hűtőszekrényben minimum 4 órán át.
Sütés előtt szeleteljünk ½ cm-es korongokat, amiket helyezzünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 fokra előremelegített sütőben süssük a kekszeket 10 -15 percig, majd sütőrácson hagyjuk őket kihűlni.
Tipp: A tésztát pihentetés után ki is lehet nyújtani, és sablonokkal ünnepi vagy kreatív formákat lehet szaggatni.
Gyors alap-kekszek
Íme két egyszerű keksz recept, amiket további fűszerekkel, ízesítőkkel remek kekszekké lehet fejleszteni. A tésztát nem kell pihenteti, így nagyon gyors kekszeket készíthetünk.
Recept A
2 csésze liszt
1 csésze cukor
2 tk sütőpor
1/2 csésze puha vaj
1 tojás
¼ csésze tej vagy víz
A tejet keverjük el a tojással, egy másik tálban pedig a cukrot a vajjal. A két keveréket dolgozzuk össze és szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Gyúrjuk egy sima tésztává.
A tésztát nyújtsuk ki kb ½ cm vastagságúra, és alkalomnak megfelelő szaggatókkal szaggassunk ki formákat. Előre melegített sütőben süssük 10-12 percig, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni őket.
Recept B
Ebben a receptben kevesebb a cukor, így alkalmazzuk olyan kekszek készítéséhez, amiket cukor vagy csokimázzal tovább díszítünk!
4 csésze liszt
1 csésze cukor
2 tk sütőpor
0.5 tk só
1 csésze vaj
2 tojás
A tojást, vajat és cukrot keverjük habosra – egy másik tálban a lisztet keverjük el a sóval és a sütőporral. Lassan adjuk a lisztes keveréket a vajashoz, és dolgozzuk el egy sima tésztává.
A tésztát nyújtsuk ki és szaggassuk ki alkalomnak megfelelő formákkal. Előre melegített sütőben süssük kb 10 percig.
Variációk
A fenti receptek alap-kekszeket eredményeznek, amelyek, bár önmagukban is finomak, de érdemes módosítani vagy dekorálni. Íme néhány ötlet:
Mandulás keksz - a masszához adjunk 1/2 tk vanília kivonatot és 1/2 tk mandula kivonatot. A kekszeket tetejére nyomjunk egy mandula darabot
Gyömbér keksz - a lisztes keverékhez adjunk 1 tk őrölt gyömbért és 1/2tk vanília kivonatot
Fahéjas keksz - a lisztes keverékhez adjunk 1tk őrölt fahéjat és 1/2tk vanília kivonatot
Csokis keksz - a lisztes keverékhez adjunk 1/2 csésze kakaóport és 1tk vanília kivonatot
Kókuszos kesz - a lisztes keverékhez adjunk 1/2 csésze kókusz reszeléket és 1 tk vanília kivonatot
Espresso keksz - adjunk a masszához 1/2tk vanília kivonatot és 1tk nescafét. Díszítsük csokimáz csíkokkal!
Citromos kesz - adjunk 1ek citrom kivonatot vagy reszelt citrom héjat és 1/2tk vanília kivonatot a masszához
Tippek
Vanília kivonat helyett használhatunk egy vanília rúd kikapart magját vagy vaníliás cukrot is.
Egészségesebbé tehetjük a kekszeket, ha fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza lisztet használunk. Cukor helyett alkalmazzunk fruktózt (25%-al kevesebbet) vagy legalább barnacukrot!
A kekszeket cukor vagy csokimázzal dekoráljuk – de cukordrazséval vagy akár fahéjas porcukorral is megszórhatjuk őket. Dekorálás előtt hagyjuk a kekszeket mindig kihűlni!
Egyedi és alkalmi kekszek készítéséhez egyéb ötletek az alap kekszek bejegyzésünkben találhatók.
Még gyorsabb lehet a kekszgyártás, ha előre készítünk keksz-keveréket, amely egy sötét dobozban hetekig eláll.
Ha nincs kedvünk kísérletezni a fenti alap-keksz receptekkel, próbáljuk ki az egyszerű kekszek sorozatunkban található tuti keksz receptek egyikét!
www.tutitippek.hu