Sziasztok!
Csak röviden, mert mennünk kell.
Tegnap felháborított egy cikk, amire levélben reagáltam az írójának...
http://velvet.hu/poronty/2008/06/16/any ... _dolgozni/
Kedves Zappe Gábor!
"Jó sok antiszociális, kommunikációképtelen, de legalább elkényeztetett kisköcsög lepje el az iskolákat és játszótereket.". Amennyiben édesanyja 3 évig volt otthon önnel, örömmel olvashatja, hogy így vélekedik többek közt a saját korosztályáról, ergo önmagáról is.
Valóban a nőknek nem a játszótér és a cumisüveg a természetes közege, és ez ellen nagyon sokan próbálunk is tenni. Viszont ugyan jó lenne, ha fellapozná a statisztikai évkönyveket, vagy felvenné a kapcsolatot a Központi Statisztikai Hivatallal és utánanézne bizonyos számadatoknak és trendeknek.
Javaslom az alábbi sorrendet:
-élveszületések, és óvódai, bölcsödei férőhelyek számának alakulása az elmúlt 10 évben Budapesten, Pest megyében, és országos viszonylatban
-távmunkaidő és részmunkaidős állások alakulása GYES alatt
-GYES mellett munkába álló nők számának alakulása (különösen érdekes pl. összevetni a bölcsödei férőhelyekkel, és megvizsgálni pl. Pest megyét vagy Budapestet külön a bázis időszakban
-gyerekvállalás életkorra lebontva (mondjuk mekkora anyagi bázissal karrierrel rendelkezik az adott réteg)
-GYES alatti (másod)diploma, nyelvvizsga megszerzésének arány, esetleg átképzés-> a jobb elhelyezkedés érdekében
és ha még szeretne nézelődni vannak ötleteim.
Ugye nem gondolta komolyan, hogy a nők többsége nem patthelyzet miatt nem vállal a GYES mellett munkát, és vígan éldegél a 25 ezer forintból a gyermekkel együtt?
Ugye azt sem gondolta komolyan, hogy a nők többsége ha biztonságban tudhatná a gyermeket (bölcsöde, óvóda), akkor rész- vagy teljes munkaidőben nem menne vissza dolgozni, avagy nem szocializálódna?
Ugye az is csak egy vicces megjegyzés volt, hogy a játszótéri anya viccből slampos, mert ugye a GYESből fényesen cserélhetné le havonta a ruhakollekcióját, és természetesen mennyivel praktikusabb egy Manolo Blahnik topánban a homokban poroszkálni, mint egy normális cipőben.
Ugye azt is csak jókedvében írta, hogy húzzanak vissza dolgozni? Ugyanis a vissza nagyon sok esetben lehetetlen. Én speciel köztisztviselőként dolgoztam, de mivel pályázatkezelő pénzügyes voltam, ezért szigorúan hosszabítgatott határozott idejű szerződéssel, hogy bűnhődjek, ha gyereket akarok vállalni.
Amennyiben szívén viseli a nők munkerőpiaci reintegrációjának a sorsát, kérem legyen élharcosa a bölcsödei és óvódai férőhelyek bővítésének (nem az alapítványi fizetős helyekre gondolok, bár Dunakeszin ezekből is hiány van!), mivel a kormány egyre több intézményt zár be.
Küzdjön velünk a munkavállalás feltételeinek "anyabarátabbá" tételéért (olyanokra gondolok, hogy ha napi nyolc órában dolgozik az anya, akkor legalább abban legyen a munkáltató rugalmas, hogy reggel előbb lehessen kezdeni, és hamarabb eljönni, ugyanis a legtöbb helyen az ovik már nincsenek nyitva, mire az anya hazaérne).
Várom majd a fent említett tárgyban megírt protestáló cikksorozatát, és akkor helyénvalónak találom majd a mai "kirohanását".
Üdvözlettel:
Kovácsné Telekes Judit
Dunakeszi