Egy kis tarsadalom szociologia, akit nem erdekel az ilyesmi, az nyugodtan ugorja at
Kicsit en is hozzaszolok, mert talan itt mar a "nyugati" rendszer van. Azert itt sem konnyu am ... Hiaba keres a parom viszonylag jol (ezalatt azt ertsetek, hogy atlag folott), nem jovunk majd ki 3-an csak az o fizetesebol, ugy, hogy fizetnunk kell a haz, meg a 2 kocsi torlesztoreszletet is. Es Nyugaton mindenki igy el am, hogy tulkoltekezik, aztan meg azt fizeti vissza egesz eleteben. Egyszer mar irtam, hogy itt a fizetett szulesi szabadsag
6 het, a melohelynek kotelessege 1 evig fenntartani a poziciodat, addig meg vissza lehet menni. Nekem "szerencsem" van (persze nem veletlenul), mert allami cegnel dolgozom, itt 12 het a fizetett szabi. De igy sem megyek el szabira, miota tudjuk a babat, hogy meg azzal is meghosszabithassam a fizetett reszet az otthon toltott idonek.
Mivel ugye ketten jottunk ki, semmi segitsegre nem szamithatunk, igy a babot mindenkeppen bolcsibe kell adnunk (ketto gyereknel mar talan kifizetodobb a dada, igy otthon maradhatnak), de a bolcsinek horror ara van am itt is. Nincsenek allami vagy maganbolcsik, csak fizetos van. Csak, hogy lassatok az arakat is, az atlag fizetes olyan 50.000 $ (cirka 7.750.000 Ft), az elelmiszer arak kb. 10 %-kal magasabbak, az ingatlan kb. 3Xannyiba kerul, mint Magyarorszagon, az autok mondjuk olcsobbak, kb. felaron lehet venni az otthonihoz kepest). Szoval itt sincs am kolbaszbol a kerites, szerintem a nyugatiak is ugyanugy nehezmenyezik ezt a helyzetet, vagy ha nem, akkor talan csak azert, mert ok mar ebbe szulettek bele, ez a termeszetes.
A bolcsode napi 70-80 $ (10.850-12.400 Ft) Es meg annyit a bolcsikhez, hogy azert ezek is jobb szinvolaluak (otthon persze nem voltam, igy az ottani helyzetet nem ismerem, csak a leirasokbol, amiket toletek olvasok), 8 gyerekre van pl. a mini korosztalyban kotelezoen 2 dadus, es nagyon tiszta minden, csillog villog, latszik, hogy foglalkoznak a gyerekekkel. Persze a ferohelyen itt is korlatozottak, mi pl. mar megkerestuk Benedeknek a helyet, es a heten vagy a jovo heten be is fogjuk iratni, mert -hihetetlen, meg meg sem szuletett, de mar foglalni kell- bizony 1 ev mulva ilyenkor mar bolcsis lesz, nekem meg mar vissza kell jonnom dolgozni (mas kerdes, hogy nagyon-nagyon remelem, hogy jovov ilyenkorra mar ismet egy pocaklakoval buszkelkedhetek
, igy aztan csak olyan fel evre tervezem a melot ujbol)
Mondjuk az "eletben" a kisgyerekes anyukak helyzete sokkal konnyebb. Ugy ertem, hogy pl. a fitnesz klubokban vannak gyerekmegorzok, eleg gyerek kozpontu a tarsadalom, barhova el lehet menni pici babaval - minden bevasarlo kozpontban van "family room", ahova felre lehet vonulni szoptatni etetni, akar szunyalni is egy kicsit. Van mikro ezekben, vannak szoptatos fotelek lefuggonyozheto kis fulkekben, van agy is, meg zuhanyfulke, ha esetleg szukseges.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a nyugati kulturakban sem olyan konnyu am az elet babaval, konnyebb, ezt nem vitatom, de mindennek megvan az ara