2008.06.05 16:06
Szerző: borossné becz márta
Kati!
Először is nyugi! Nem tudom mondta-e a dokid, de jó lenne, ha szednél magnéziumot, ilyenkor segít, hogy ne nyíljon tovább a méhszáj! Majd jönnek a többiek is, sokan még túl is hordták a babát ujjnyi nyitott külső méhszájjal! A kertben a hajolgatást, kapálgatást mellőzd, ne emelgess nehezeket, ha úgy érzed, hogy nem fárasztó, a mosás-vasalás-főzés nyugodtan belefér, de délután sziesztáz, feküdj, aludj, olvasgass 1-2 órát, és nagyon fontos, hogy igyál sokat, mert a kevés folyadékbevitel méhüsszehúzódásokat, keményedéseket okozhat!
Nekem 2x is idő előtt nyílt ki a méhszáj, a 3. babánál kb.22 hetesen. Magnerotot szedtem(vény nélküli) a doki javaslatára, de ugye akkor már volt 2 gyerekem, a doki nem is merte mondani, hogy pihenjek sokat! Persze, ahogy lehetett vigyáztam, a Mg nagyon jót tett és minden babám a 39. héten született meg! Úgyhogy nincs ok az aggodalomra, csak vegyél vissza a tempóból és pihenj, amikor lehet! Nem lesz baj!
Edina!
Szerintem nem fog meglepetés érni, hacsak az nem, hogy mennyire nyugodt, türelmes és vidám egy 3. gyerek! Én sem gondoltam volna, de az akkori védőnőm szerint ez általános dolog, a 3. baba az 1. perctől rengeteg szeretettel, gyerekhanggal, vidámsággal van körülvéve+ a szülők nyugodtak, türelemesek, pontosan tudják, mire számíthatnak egy újszülöttnél, és ez a kiegyensúlyozottság,nyugalom áttevődik a babára, aki emiatt bizalommal ismerkedik a világgal, a sok mosolygó, körülötte lévő arc hatására hamarabb nevet, könnyen szocializálódik, és az a típus, akinek fát lehet vágni a hátán! Mondtam akkor, hogy ez túl idilli lenne, de tényleg így van, legalábbis nálunk bejött! Ami szerintem még fontos, hogy bár természetesen minden újszülött érkezése nagy fordulat egy család életében, de a 3. baba érkezése már nem okoz akkora változást! Ezt úgy értem, hogy ugye az 1. baba teszi szülőkké a párokat, a 2. nagytestvérré az egykét, amikoris a szülőknek meg kell tanulniuk kettéosztani a 100%-os figyelmet, törődést, az addigi egykének pedig az alkalmazkodást és a kizárólagosság megszűnését! A 3. baba érkezése ehhez képest új "konfliktust" már nem okoz a családban, a szerepek már állandósulnak addigra és gyakorlatilag csak a szépsége, öröme marad a dolognak! Fú, nehéz ezt megfogalmazni, de tény, hogy nálunk nagyobb volt a nyugalom a 3., mint az 1. vagy a 2. baba érkezése után, holott minden gyermekem kifejezetten "jó" baba volt, sosem volt gond, evéssel, alvással, sírással, egyszerűen csak bale kellett tanulni előszőr a szülőszerepbe, majd a 2 gyerekes szülőszerepbe (mind2 hatalmas változás az előzőhöz képest), a 3-nál viszont nincs már ilyen, minden családtagot érintő változás, csak 1 új kis jövevény, akit öröm szeretni!
Vizesedés: Nyugi lányok! Én nagyon vizesedős vagyok, már le kellett vennem a gyűrüimet, pedig hol van még a tomboló hőség, na meg a szeptember vége! Az én tuti (nekem bejött) tippjeim a következők: Reggel éhgyomorra egy csésze csalántea+ naponta 2x1 Bilace kapszula (feketeáfonya-kivonat, természetes vízhajtó és jól beválik a visszerek ellen is, kismamák is nyugodtan szedhetik)!+ friss petrezselyemzöld minden mennyiségben, paradicsom, ananász nagyon jó és próbáljatok minél sómentesebben étkezni, mert a só megköti a vizet és az felgyülemlik a szervezetben! És minden régi védőnői utasítással ellentétben igyatok sokat és nyugodtan egyétek kg-számra a görögdinnyét, mert ezeknek köze sincs a vizesedéshez!
Ami a Szülők iskolája programját illeti, változások vannak a programfüzet szerint! Először is megjegyzem, hogy a dél körüli előadások 14.00-tól vannak meghírdetve, de nekem előző nap a szülőszobán 13h-t mondtak és akkor is kezdtek!
A programok a havonkénti lebontásban a következőképpen alakulnak:
Hónap 1. szerdája, 14.00-tól:
Általános tudnivalók
-osztályunk bemutatása
- A kórházi felvételhez szükséges dokumentumok és személyes felszerelés
-Vajúdás szakaszai
-Szülés-bábák szerepe
-Homeopátiás szerek alkalmazása
-Felvétel a szülőszobára, előkészítés, vajúdás, szülés-a bábák szerepe
Előadók: Dr. Spánik Gábor
Szülésznők
Hónap 2. szerdája, 18.00-tól