2008.05.28 12:59
Szerző: ági78
Ezt találtam:
Mit nem tanácsos enned a terhesség alatt?
Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, fehér húsokat, halakat, igyál tejet, zöld teát vagy ásványvizet – mondják a szakemberek. Ám ebben nem merül ki a terhesség alatti táplálkozás, az is nagyon fontos, mit nem szabad, és miért.
Ne diétázz!
Nem is gondolnád, mennyire oda kell figyelni a táplálkozásra várandósság idején. A fogyásra irányuló diétázás vagy elégtelen étkezés egyaránt árthat a magzatnak: nem csak a születési súlyát befolyásolhatja, hanem vérkeringésének zavarát is okozhatja, sőt, felnőtt korára szívpanaszokat vagy cukorbetegséget is redményezhet! Egyébként az éhező kismamák gyermekei a kutatások szerint sokkal hajlamosabbak az elhízásra is. Az ideális testsúly-növekedés általában – magasságtól és alkattól függően – 8-12 kg körül van minimum. Ne aggódj, majd ha itt az ideje, vissza fogod fogyni!
Étkezz változatosan!
A következő ásványi anyagokat és vitaminokat feltétlenül megfelelő mennyiségben kell pótolnod ebben az időszakban:
- kalcium: (normál mennyiség duplája szükséges): tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia, spenót, kelkáposzta
- vas: (nagyon sokan küszködnek vashiánnyal!): hús, belsőségek, szardínia, bab, borsó, lencse, spenót, kesudió, krumpli, napraforgómag, tojás
- cink: hüvelyesek, hús, tojás
- jód: hal, só, kagyló, brokkoli, spenót, zabpehely, mandula, zöldborsó, banán, tojássárgája
- folsav: (általában a magzatvédő vitaminok is tartalmazzák, vagy az orvos írja fel, de természetes formájában persze még jobb): spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, karfiol, füge, citrom, narancs, kivi, banán
- és persze minden vitamin fontos!
Étkezési tiltólista
● Bár a zöldségfélék és a gyümölcsök minden formája ajánlott, mégis figyelj arra, hogy még alaposabban mosd illetve tisztítsd meg őket. Különösen ügyelj a nem hámozandó és a leveles zöldségekre.
● A káposzta-félék és a hüvelyesek általában puffasztanak, ezekből csak óvatosan egyél. Ha az első főzővizet leöntöd a zöldségről, az segíthet, cserébe viszont a tápanyagok egy részét is kiöntöd.
● Figyelj oda a tojás megtisztítására. Várandósság alatt a nyers tojás, vagy az ebből készült ételek fogyasztása tilos.
● A finomított cukrokat minden formában kerüld, pláne, ha nem szeretnél terhességi cukorbetegséget, vagy nagyon sokat hízni. A mesterséges édesítők sem tesznek jót, ha a teát ízesíted, mézzel vagy nyers nádcukorral tedd.
● Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely túlzott mennyiségben ártalmas lehet a magzat fejlődésére.
● Tilos nyers vagy nem jól átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzéseket okozhatnak. Figyelj a tárolásra és az előkészítésre is - például olyan vágódeszkán ne vágj gyümölcsöt, ahol előtte húst aprítottál.
● A génmódosított élelmiszereket ne vásárold, és kerüld a szója-termékeket is – ezek a leggyakrabban tartalmaznak génmódosított részeket. A szójatej fogyasztása bizonyos vizsgálatok szerint hormonális problémákat okozhat a magzatnál.
● Óvatosan az allergizáló zöldségekkel és gyümölcsökkel, élelmiszerekkel (eper, lencse, méz, kagyló, mogyoró) – még ha nem is vagy allergiás, sok esetben épp a terhesség idején lesz egyik vagy másik élelmiszerre érzékeny a kismama.
Hallal vagy hal nélkül?
Az észak-európai országokban, de az Egyesült Államokban is nagy probléma a tengeri halak kérdése. Sok helyen hálóbörtönben tenyésztik a halakat szűk helyen, egymás hegyén-hátán, és az ebből következő gyakori fertőzések miatt antibiotikumokkal kezelik őket. Ráadásul a tengeri halakban gyakran igen magas higany-koncentrációt mérnek, ami terhesség idején különösen veszélyes. Biztos, ami biztos, inkább a lenmagból, a friss olajokból, esetleg étrend-kiegészítővel vedd magadhoz a nagyon fontos omega-3 zsírsavakat.