Egyszer már megpróbáltam megírni, mi lett velünk (mert persze nem maradtunk egyben), de elszállt, aztán felmerült újra ez a szomorú téma...
Szóval a szülésről: vasárnap hajnalban nyákdugasz el, fájások félórásak, nyákos vérezgetéssel (nem megijedni, a tágulás jele!) Hétfőn a helyzet változatlan, felhívtam az orvosom, hogy bemennék CTG-re. Még csak szűk egy ujjnyira voltam nyitva, hazajöttem. Ekkor már dél elmúlt, de a fájásaim is gyengültek és elmaradt a vérzés. Nagyon megijedtem, hogy leáll az egész. Megbeszéltem telefonon a szülésznőmmel, és beleültem egy kád gyömbéres melegvízbe, meg megittam egy kancsó vasfű teát, és aggódtam, mert másnap mindenképp szülésmegindítás lett volna, 9 napos túlhordással... Tudjátok, milyen jól lehet aludni negyedórás fájások között?
Hajnalra megjöttek a 10 percesek, amikből nagyon gyorsan lett 5. Kikönyörögtem a páromtól, hogy a felügyeletével utoljára még hagy pihenkéljek egy kád melegvízben, mert éreztem, hogy bent erre már nem lesz lehetőség. Jelentem, 5 percesek között is lehet aludni!
) Aztán bementünk, megvolt a felvétel, kiderült, hogy bő 3,5 ujjnyi a méhszáj, az orvosomat felhívták, gyorsan meg is tiltott mindent, ami gyorsíthatja a tágulást, mert tudtuk, hogy nagy a baba, félő volt, hogy szétszakad a méhszáj. Tehát se kád, se epidurál (mondjuk nem is akartam), de még beöntés se, pedig arra nagyon vágytam, ciki, ha ágytálazzák az embert a szülőszéken
Innentől minden nagyon gyorsan történt. Bementünk a szülőszobára, ott ráültem a labdára, elbeszélgettünk a szülésznőmmel, ő előkészítette a terepet. Aztán már nagyon húzós volt, de mivel semmit se kaphattam, vittem magammal masszázsolajat, azzal masszírozta a derekamat (jojobaolajban pár csepp muskotályzsálya, rózsa, jázmin). Nekem állva esett a legjobban vajúdni. Egy óra telhetett el, megjött az orvosom, megvizsgált, burkot repesztett, és már jöttek is a tolófájások. Mondták, hogy jó lenne még, ha fel tudnék állni, vagy megdöntenék az ágyat, hogy félig üljek, de egyszerűen nem bírtam meg sem mozdulni, az agyam teljesen elborult , a lábaim kocsonyák, és innentől csak befele figyeltem, nem is emlékszem rá, mik történtek. Nagyon fáradt voltam, a méhizom is elfáradt, ezért bekötöttek egy kis infúziót. És toltunk, negyedórácskát. Majd 5-5 fájást két oldalra fordulva ellihegtünk, hogy idomuljon a gyerek a szülőcsatornához, bár szerintem fordítva volt, olyan kis kerek feje lett. Szóval nyomtunk, lihegtünk, mindezt 2 órán át. Közben én teljesen befele fordultam, és csak azt ismételgettem magamban , hogy puha, ellazul, elenged, megnyílik … Érdekes módon a fájdalmat nem találtam nagyon erősnek vagy szörnyűnek, csak nagyon-nagyon fáradtnak éreztem magam végig. Doppingolt, hogy velünk szemben volt a császáros műtő, át lehetett látni, na oda nem akartam menni, jól összeszedtem magam. Így született meg Karolina Anna október 28-án reggel, 4300 g-mal, 60 cm-re és 37-es fejecskével. Volt gátmetszés, mert kb. feleakkora hely volt, szóltak, hogy nem megy a védelem, OK-e, mondtam, hogy persze, vágjanak, inkább, mint még tovább húzódjon és szétrepedjek.
Nekem a legtöbbet segített a szülőszobán: 1. A választott szülésznőm. Ha van rá pénz, ne sajnáljátok erre kiadni. A férjem véleménye is ez, nagyon sokat segített, hogy mellettünk volt. Csenky Marikának hívják, és nagyon aranyos.
2. Az orvosunk, Dr. Szentirmay, aki a nyugodt erőt képviselte, továbbá gyönyörűen varrt, a szülésznők szerint művész (többen is ezt mondták). Itthon megnéztem a sebem, alig fedeztem fel, egy vékony piros vonal látszott már csak alig egy héttel utána.
3. Érdemes bevinni magaddal a szülőszobára: két szett papucsot (egyben lenni, egyben zuhanyozni), plussz egyet apának, hogy ne a műanyag cipővédőbe izzadjon bele.
Szőlőcukrot, csokit. Elhúzódó vajúdásra készültem, és érdekelt, hogy ehetek-e, de utólag rájöttem, hogy olyan hányingerem volt, semmi más nem ment volna le.
Tena Lady Super betétet + Tena hálós bugyit hozzá. Ebből pár darab és egy bugyi elég a szülőszobára, de kell majd az osztályra is. Nem jó a kisebb, hiába akarnak rábeszélni a gyógyszertárban, 4 pöttyös kell. A bugyi lehet más is, de ez nagyon kényelmes, jól szellőzik, és csak 300 Ft 2 db.
Én olyan hálóinget vittem, ami kidobható (kifőzött turkásat), de semmi baja nem lett semmimnek, alig volt véres, az is csak amikor a bébit megfogtam. Mindenképp vékony legyen, mert meleg van a szülőszobán, másrészt ezen túl is meleged lesz
Rengeteg innivaló kell, főleg majd az osztályra, de a szülőszobára mindenképp olyan, amit fekve tudsz inni. Szopókás ásványvíz, kis dobozos szívószálas ivólé (csak szűrt, nem rostos).
Most megyek, ha holnap is jó kislány lesz a ded, megírom, mi volt az osztályon. Kérdezzetek, ha van még valami. Boldog babavárást mindenkinek!
Angi