Bocs, most csak másolok....de nincs erőm még egyszer lekörmölni!
Sziasztok!
Na, délután voltunk a kórházban ezen a "bemutatón". Hú, rengeteg kismama volt! Egy aulában ültünk, és nagyban kivetítettek mindent nekünk, meg magyaráztak is közben! Ahhoz képest, hogy az egész svédül folyt, elég jól megértettem.
Mondták, hogy ha elfolyik a magzatvíz, akkor sem kell rögtön bemenni...csak telefonálni kell, és ha nincs még fájás, és nem volt elszineződve a magzatvíz, akkor elég 12 órán bell bemenni.
Mutatta a szülőszobát is a kivetítőn.....a fájdalomcsillapítási lehetőségeket. Mikor bemegyünk, akkor csinálnak CTG-t és akkor kell valamelyest "felvázolni" hogy hogy tervezzük a szülést...mármint hogy kérünk-e fájdalomcsillapítást, ha igen melyik fajtát. Lehet bevinni kedvenc CD-t. Van két kád is...de csak vajudni lehet a vizben, szlni asszem nem (igy értelmeztem). Szülés után asszem 2 órát maradhat a család a szülőszobában (mármint anya, apa, baba) akkor hoznak szendvicset, üdítőt, teát mindkettőjüknek. utána megvárják míg az anya el tud menni pisilni 8azt mondták ez fontos) meg ott még le is tud zuhanyozni, majd tolókocsiban áttolják a BB részlegre (a szobájába) vannak egy-kettő és 3 ágyas szobák! Az egyágyasban elsőbbséget élveznek, akik nehezebben szültek, vagy valami komplikációval vagy császárral.
Az apa bent alhat.....ha bent alszik, akkor kap reggelit és vacsorát is...egy nap 200 korona (6000Ft)... az anyának nem kell semmiért fizetnie, se a szülésért, se a bentlétért. és kaját is asszem 3-szor (de lehet 5-ször - tízórai és uzsonna is) kap. Az apának ha bent is alszik, az ebédet meg kell oldania valahogy!
Mobilt nem lehet bent használni.....de telefonkártyát lehet vinni.... (bár majd apa kimegy ajtón kívülre, és ott tud telefonálgatni), én meg majd irok sms-t....azért csak nem szólnak!
A 72 óra bentlét alatt megcsinálnak minden vizsgálatot a babán...hallás, látás, vért vesznek, uh......stb.
Segítenek a szoptatásban, és minden egyébben.... a nő is mondta, hogy bátran lehet kérdezni. De amugy éjszakára is bent maradnak szobán a gyerekek az anya mellett, és amugy ők pelenkázzák, öltöztetik meg minden. Amugy elvileg nem kell vinni cuccokat, de azt mondta a nő, hogy nyugodtan lehet sajátot mindenből ha ugy gondoljuk (szóval egy szem táskám biztos lesz egy pár személyes holmival, de nem fogom túlzásba vinni).
Na hát nagyjából ennyi...... ha már ugyis szültem, akkor majd többet, és konkrétabbat tudok mesélni!
Bocs, hogy hosszú lett!