hello csajócák!
na eztet szeretem, jó témák, sok duma! Hát még gondolkodom hozzászóljak-e abölcsi témához, de nem bírom megállni. mert szakmailag is érintett vagyok.
Alapvetően Kinccsel értek egyet.
Szakmailag MINDEN gyerekpszichológiával foglalkozó könyv és egyetem és előadás azt tanítja, 3 éves koráig egy gyereknek elsősorban az anyjára van szüksége, és aztán gyerektársaságra. és semmilyen fejlesztés nem kell neki, csak anyával séta a piacon, ott tanul színeket, köszönést, számolást, amennyi neki kell, anyával beszélgetés, és két mondóka bőőőőven elég neki ebben a korban, nem kell több.
Amennyi gyerektársaságra neki szüksége van, az heti egyszer anyával a tücsökzene, esetleg egy baba-mama klub anyával, ééés találkozni anya kisgyerekes barátnőivel, és míg anyáék beszélgetnek, akicsik játszanak.két-három gyerek, akik nem betegek, és akkor találkoznak, mikor mindenkinek jó és nem beteg nyűgös senkisem. és élvezetből, ne muszájból.
Az más kérdés, ha egy anyának az ügyintézését, munkáját kell megoldani gyerek mellett, de akkor nem kell azzal vígasztalni magunkat, ez a gyereknek is milyen jó, hogy közösségben van...minden anyának joga van a munkához, a kikapcsolódáshoz, a magára fordított időre, ha nem tudja megoldani máshogy legyen bölcsi, de ne keverjük össze mi miért van...
egy tipp azoknak, akik azt tervezik, a nagyobbacska gyereket bölcsibe adják, hogy a kicsivel nekik könnyebb legyen. csajok! van itt olyan aki önmagának ellensége??? ez a legnagyobb hülyeség, amit maga ellen egy anya elkövethet. ugyanis egy db. gyerekkel a legnehezebb otthon. minél több gyerek van otthon, annál könnyebb az anyának, ugyanis eljátszanak egymással, és elszórakoztatják egymást. ah egyedül van a gyerek, csak anyát fogja strapálni...ahányszor ramival együtt vagyunk a 3 gyerkkel, gergő átmegy angyalba, és istenként tekint domira. már az szórakoztató neki, ha domi csak beszél. hogy egyéb bohóckodásokról és játékokról ne is beszéljünk. ha kis korkülönbség van, akkor is nagyon szórakoztató egy kisbabaának nézni, a nagytestvér mit csinál, mint anyát strapálni...
Szakmailag azt mondják, egy gyerek 4, de inkább 5 évesen érik meg arra, hogy anya nélük, EGYEDÜL legyen hosszú órákat társaságban, mármint arra érik meg, hogy ezt magától is igényelje. ha ekkor nem kapja meg, azt tényleg megsínyli a fejlődése.
Gondoljatok bele, még az Ókori Spártában is csak 7 évesen tették táborokba a gyerekeket (fiúkat) ahol 7 évesen már rögtön telibe 20 centiről nézhette végig hogyan kell megölni egy embert, de 7 éves koráig otthon hagyták anya mellett a családban.
Az anyagi részéről nem merek nyilatkozni. jobban mondva merek, de nem szívesen. akik ismernek azok tudják, hogy én iszonyú szegény családban nőttem fel férjem még inkább hátrányos helyzetű volt. egyetem alatt az árvaellátásból éltem. meg a saját munkámból. jól tudom mit jelent a pénz.
hogy a gyes huszonvalahány ezer forint. és milyen rezsi van, meg abból nem lehet megélni. de mások lettünk mint régen anyáink voltak.
én nem szerertm ha valaki anyagi okokra hivatkozva adja be a gyerekét a bölcsibe. mi gyerekkorunkban 6 éves koromig albérletben laktunk, 4-en, egy szobában. mert anyu gyesen volt. csak harisnya volt az otthoni öltözetenm, mert az a legolcsóbb. meg a pizsamám. régen valahogy mésképp gondolkodtak az emberek. nem volt természetes az autó. ami iszonyú sok pénz havonta. belegondolok milyen kajákat ettünk...pickszalámi évente egyszer...és félre ne értsetek, nem kívánom vissza azokat az időket...de valahogy azt érzem, nem pénzen múlik ez a bölcsi dolog...és szigórúan kérem mellőzni a te könnyen dumálsz reagálást, mert tényleg így gondolnám mindenféle helyzetemben. a kollégiumban egyetem alatt a földszinten kisbabások voltak elhelyezve. akkor még gyest sem kapott egy egyetimsta! és nem volt mindnek gazdag szülője, és szerényen, de nevelték a gyerekekiket. nem tudom értitek, mit akarok mondani. hogy 30 000 és 80 000 ezer forint között nincs akkora különbség. nem alapvető dolgokról (kaja) kell lemondani annak, aki a gyed után nem vállalja be a gyest...hanem mondjuk hobbiról, autóról, új építésú lakásról, luxusról...
Még egy eszembe jutott amit én személyesen ismerek, Németországban ilyen intézmény mint bölcsőde nincs. nem létezik. óvoda 8-12-ig, és nem főznek, nem adnak ebédet. és higyjétek el, nem minden apuka keres euró ezreket...
Horvátországban nincs bölcsőde. nem létezik ilyen intézmyén, semmilyen nyelven, se magyarul, se horvátul. és itt nagyon alacsonyak a fizetések. és mégis születnek gyerekek...
Ezo johanna akkor csinálta ezt, mikor a foga jött.nagyon érzékeny volt az ínye, sztem nem hiszti! Most még!
csakegy elfogadod az őszinte véleményem? ha igen leírom.