Sziasztok!
Jaj, végre tudtam jönni közétek...
Nem volt ma könnyű napunk... Toncsi baba ma de. megkapta a 4 hónapos oltását (jobb későn, mint soha
), és szegénykémet babusgattam a nap hátralévő részében. Emiatt viszont Romi miatt volt lelkifurdim, de ha letettem Toncsit, sírt szegénykém.
Holnapra biztosan jobban lesz!
Zafi: boldog születésnapot!!!
Heni: irigy-irigy a sok gyümölcsfáért! Ugyan nálunk is vannak, meg a telken is, de apa egyáltalán nem értékeli őket.
Mindenkinek, aki fotózott, annak köszönöm szépen! Szerintem jók lettek a képek.
Rebi: szegénykém.
Szerintem Zsuzsi mindent leírt, többet nem igazán tudok hozzátenni, legfeljebb depiűzőket küldök neked:
.
Cory: örülök, hogy múlófélben van a depid.
Engem is csak a kimozdulások tartanak soksor életben, bár a sok öltöztetésből már most elegem van. Pont azt számoltam, hogy amikor megyek velük Manó-muzsikára, hosszabb az öltözés-vetkőzés, mint maga a program. Negyed óra az öltöztetés + 5 perc a vetkőztetés = 20 perc, ez ugye itthon is és hazafelé indulva is az 40 perc, a Manó-muzsika pedig 30 perc.
De még birom.
Kézimunka: én egyszer letettem az ölembe egy kis terítőt, elkezdtem hímezni, és amikor befejeztem az aznapi adagot, fel akartam emelni, de jött vele a nadrágom is, mert hozzávarrtam.
Norci: a BKV utazóközönségéhez nem találok szavakat.
Valószínűleg én is sírtam volna.
Kérdezted a páromat: ő 20 évig dolgozott a TV-nél mint gyártásvezető (ez szervezés + pénzügy). Aztán amikor váltani kényszerült, akkor a számítástechnika, ezen belül a weblapok és a multimédia felé ment el (felsőfokú szaktanfolyam), de mivel munkát szerezni nem sokat tudott, így elhelyezkedett egy multicégnél vevőszolgálatosnak.
BMárti: bilizés: nálunk még nem aktuális, illetve talán mostanában... Nemrég még nem tudta megkülönböztetni Romi, hogy honnan jön a pisi és honnan a kaki, és ha megkérdeztem, hogy hol pisil a maci, hosszan gondolkozás után rámutatott a maci lengőbordájára.
De pár napja (miután rendszeresen a fürdőkádban pisilt, tehát láttuk a folyamatot), már szól időnként, hogy pisi, és akkor ha azonnal megfogom a pelust, még meleg.
Anyukám mesélt nemrég egy olyan trükköt, hogy ismerőséék (amikor a kislányuk nem látta) tettek vizet a bilibe és ráültették a macit, majd szóltak neki, hogy nézze meg gyorsan, a maci már a bilibe pisil. Nem tudom, mennyi idős volt a kislány, de annyira hatásos volt, hogy azóta nem kell neki a pelus.
Még egy gondolat a televíziózáshoz: barátnőméknek alaposan megromlott a házasságuk. Tipikus elhidegülés volt: nem volt rossz kapcsolata a férjével, mert szinte már egyáltalán nem volt kapcsolatuk. Fáradtak voltak, kedvetlenek, ingerlékenyek és nem figyeltek már egymásra.
Ekkor elromlott a tévéjük, és a családi életük nagyon megváltozott jó irányba. És ki is dobták a tévét és egyelőre nem is vesznek újat. Azóta minden estét együtt töltenek és a barátnőm szerint a csaladi hangulatuk kimondhatatlanul jobb így (2 gyerekük van).
Örülök, hogy a talin többeknek ízlett a hidegtál, bár olyan sok nem fogyott belőle...
A receptek: a kolbásszal töltött husi sokkal egyszerűbb, mint ahogy kinéz.
Sertéskaraj kell hozzá, olyan hosszú, vékony típusú (tehát nem duci). A csont is legyen rajta, mert különben annyira nagyon picire össze tud sülni a husi, hogy alig marad valami a kolbász körül. Bátran el lehet mondani a hestesnek, hogy mihez kell, így segít választani és arra is meg lehet kérni, hogy fúrjon bele egy alagutat.
Kell még hozzá egy szál kolbász, amit otthon lefagyasztunk. A keményre fagyott kolbászt így nagyon könnyű lesz beledugni a karajba. Kívülről pedig sóval, borssal és őrölt köménnyel szoktuk bedörzsölni. Sütőzacskóban érdemes megsütni, hogy benne maradjanak az ízek-aromák. Ha kihűlt, le kell vágni róla a csontot (óvatosan, mert szétesik a puha husi!), és már szeletelhető is.
A sonkatekercs sem sokkal bonyolultabb. Hogy milyen sonkát válasszunk hozzá? A "típusát" elfelejtettem, de az a lényeg, hogy aránylag nagy legyen (hogy lehessen mit tekerni), létezik egy olyan kb. 8x15 cm-es, téglalap alakú fajta. Arra kell még vigyázni, hogy ne törjön, amikor tekerjük, tehát ne olyan fajtát válasszunk, amiben olyan szépen látszik a husi (mint pl. a főtt-füstölt tarjában), hanem inkább olyan párizsi-állagú legyen. De a hentes ezt is ki tudja nekünk választani.
A tormakrém úgy indul, hogy készítek egy besamel- (fehér) mártást. 5 deka vajon megpirítok 5 deka lisztet, és ha kifehéredett, akkor jön hozzá 5 dl tej. (Vigyázat, nagyon könnyen csomósodik!) Ez eddig egy se íze - se bűze alapmártás. Ha kihűlt, keverek hozzá ecetes, reszelt tormát. Értelemszerűen a besamel sokat "elvesz" a torma ízéből, tehát olyat érdemes venni, aminek eléggé intenzív tormaíze van. Általában a sonka elejére teszek egy csíkot a tormakrémből, és feltekerem.
Heni: a kakaós süti egy nagyon egyszerű kavart tészta: 12 dkg zsír, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, fél cs. sütőpor (én beletettem egy egészet, azért nőtt meg és repedezett meg olyan csúnyára), 1 cs. vaníliáscukor, 3 dl tej, 2 tojás. Anyukám diódarabkákat szokott beleszórni, és viszont úgy szeretem, ha kihűlés után vízszintesen félbevágom és lekvárral megkenem.
Ha már itt tartunk: én mindig szerettem, ha valaki leírta az aznapi menüt, most én is megteszem: karfiolleves, egybesült fasírt (tojással a közepén) krumplipürével.
A napokban lesz disznótoros (sült hurka és kolbász), és valami tartalmasabb levessel túrógombóc (Norci receptjét találtam a "Könnyű és gyors ételek..." topicban, és mindig elfelejtem mondani Norci, hogy nagyon bejött nekünk is).
)
Zafi: holnap felhívhatlak de. Romola játékai miatt?
Megyek már aludni, sziasztok: Laura+Romola+Toncsi