Fruzsi,
Az embercsecsemő lényegesen fejletlenebbül jön a világra, mint bármely más fajnál (emlősnél). Gondolj csak bele, hogy egy csikó, vagy bárány vagy akár a majom is, miután megszületik néhány percre rá már lábra áll. Az embernél ez majd nagyjából 9-10 hós korára következik be. Ergo: még 9 hónapig kellene a pocakunkban hordani a babát, hogy nagyjából olyan fejletten jöhessen világra, mint egy emlős állat kölyke. Viszont akkor meg fizikai képtelenség lenne világra hozni természetes úton egy akkora babát. Tehát a 6 hóig csak anyatej, teljesen okés, hiszen ekkor kezdődik meg a hozzátápi ideje, amikor már mást is kap. Erre az időre érik meg a babák emésztőrendszere annyira, hogy más táplálékot is meg tudjon emészteni (persze eleinte csak igen kis mennyiségeket - 1-2 kanálnyit). Az anyatej első része (szopás kezdetén) igen híg, inkább csak a szomjoltásra való, később, ahogy beindul a tejleadó reflex, kezd el a zsírosabb tej termelődni, amivel a baba jóllakik. Tehát még nagy melegben sincs szüksége más folyadékra, inkább gyakoribb szopásra, hogy folyadékigényét is ki tudja elégíteni. Ilyenkor persze egy-egy szopás mondjuk csak 3-5 percig tart, amíg a szomját oltja.
Hogy honnan tudják, hogy hány ml-t szopott a baba? Az egyszerűség kedvéért 1g anyatej = 1 ml anyatejjel. Ez persze nem igaz, de így egyszerűbb a számolás. Megmérik a babát szopás előtt, tiszta pelusban, felöltözve. Majd amikor a baba befejezte a szopást, és megbüfizett, akkor úgy ahogy van (peluscsere nélkül ugyanabban a ruciban) újra ráteszik a mérlegre. A különbség megadja, hogy mennyi grammot evett. A kórházban meg fogják mutatni, hogy kell mérni, de ha már hazakerültök, érdemes csak mondjuk hetente mérni, különben a számok rabságában fox élni. Ezt a hibát én is elkövettem. Három hetes koráig minden szopást mértem. 5. napon a gyermek már szopott evésenként olyan 100-120g-ot, ami jóval több, mint az ÁTLAGOS babának kell, és ha már mondjuk egy evés CSAK 80g lett, tiszta para lettem, hogy nincs tejem stb. Pedig ha minden evésre csak 70-80g-ot szopott volna, akkor az lett volna a "normális". Ezért mondom, hogy inkább hetente ugyanabban az időben (fürdés előtt v. után) mint állandóan. De majd meg fogod látni.
Remélem, tudtam segíteni, és nem írtam le nagy hülyeségeket. Ha mégis, akkor jönnek még utánam nálam okosabbak, akik korrigálnak majd. Ja, és ajánlom figyelmedbe a szopitopikot, olvasgasd figyelmesen (már most is), mert ott Iboly, Menta és Pele szoptatási tanácsadók, akik nagyon értik a dolgukat. Inkább rájuk hallgass, vagy látogass el a
www.lll.hu oldalra, ahol nagyon sok értékes információt megtalálhacc, különböző elérhetőségekkel. Mindez persze csak akkor igaz, ha szopipárti vagy, mert valljuk meg sokan vannak, akik nem akarnak szoptatni, mondván: a tápszer kényelmesebb, azt apa is oda tudja adni, meg nagyi is stb.
Na, eldugultam...
heppi