Hajj!
Fanna, akkó soksikert a szurihoz... Télleg gány idő van - meggent -, de aszonnyák a hétvégére kiderülünk
Olga, a kelt tészták lelkivilágát még nekem sem sikerült megértenem
Most nyugi van Hunci fronton, úgyhogy itta recept:
Hozzávalók:
3,5 dl tej,
2,5 dkg élesztő (én beleteszem az egész 5 dekás tömböt...),
5 e.k. cukor,
25 dkg finomliszt,
25 dkg rétesliszt,
1 mokkáskanál só,
1 tojás
10 dkg Rama sütőmargarin (én VAJ-at használok
)
A töltelékhez: én ehhez a tésztamennyiséghez elhasználtam 75 dkg sütésálló lekvárt.
A lekenéshez: 12 dkg Rama s.margarin (én VAJ-at használok
)
A tejet meglangyosítjuk, a felét egy másik pohárba átöntjük. Az élesztőt belemorzsoljuk és 1 kiskanál cukrot hozzáadva felfuttatjuk.
Ezalatt a 2féle lisztet tálba töltjük, a maradék cukrot és a sót hozzáadjuk, majd a maradék langyos tejjel, a felfuttatott élesztővel és a tojással dagasztani kezdjük. Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.
A massza eleinte kifejezetten ragacsos, de kb. 5 percnyi dagasztás után elválik az edény falától (hát nekem a géppel ez 10-15 perc vót), noha továbbra is lágy marad. A tetejét kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 15 percig kelesztjük. Ezután 2-3 perc alatt finoman átgyúrjuk, majd újra kb. 35 percen át kelesztjük.
A szokásosnál kicsit erősebben belisztezett gyúrólapra borítjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra, kb. 28 x 42 centisre ellapítjuk. Éles, lisztbe mártott késsel 7 cm-s négyzetekre szabjuk.
Mindegyik közepére lekvárt rakunk, azután föltekerjük. A lekenéshez való margarint/vajat felolvasztjuk, egy kb. 25 x35 cm-s tepsibe öntjük, amit ezzel egy kicsit ki is kenünk.
A buktákat úgy rakjuk a tepsibe, hogy a benne lévő olvasztott mararinban/vajban megforgatjuk. Állítva, szorosan (így nem folyik szét oldalra a tészta, a bukta csak fölfelé nőhet) egymás mellé sorakoztatjuk.
Meleg helyen további kb. 15 percig kelni hagyjuk, végül előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal (180 fok; légkeveréses sütőben 165) kb. 25 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Kati, hát én nagyon sokmindent megnézek
A vámpíros filmekből még az ultragagyit is - bár a múltkor láttam egy gigaszar verziót...najó, azt nem néztem végig.
Egyébként a Mátrix-nak sztem csak az első része oké, a másik kettővel agyonütik a "misztikumot"...
vagy ezt már írtam?