Új privát üzeneted érkezett!

MELINDA!

GRATULÁLOK DÓRI ÉRKEZÉSÉHEZ, JÓ EGÉSZSÉGET ÉS NAGYON SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK NEKTEK EGYÜTT!!!!!!

Kép
Kép
tündérmanó27

óóóóóóóóóóóóó nem ez sajna a legjobb laptető! Gyorsan írjátok tele léccci!!!!!!

Kép
Kép
tündérmanó27

Sziasztok!

Juditkecskemét!
Fogadd őszinte együttérzésemet! Nagyon sajnálom!
Ma pedig megy neked a Drukk!!!

[/b]Endre!

Ildinek Tiszta SZívből Kívánunk Boldog Névnapot!!!!!!!!!!!!!!!

[b]Melinda!!!!!!!

Nagyon Nagy Gratula Dóri babához!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jó Egészséget, és sok-sok tejcsit!!!!!!!!!!!!!!!!
[/b]
Vendég

Jaj.......
Milyen béna vagyok........

Babások!!!!

Szeretném tőletek megkérdezni, hogy a fűrdővízet ti forraljátok???????????????????
Mert nekem azt mondták, hogy forralni kell!
De én Marcusnál sem forraltam annak idején!!!!!!!!!!!!!
:? :? :? :?

A másik kérdés pedig, hogy hogyan fektetitek őket???????
Vendég

Márti, mi nem forraljuk. Feküdni hanyat sose szokott, hanem oldalra, vagy a kiságyban hason, mert ott van légzésfigyelő. Én plédet teszek a háta mögé, és a bölcső oldalának támasztom.

Böbi

Kép

Kép
bosek

Húúúú, már két hetes!!!! :D

Böbi

Kép

Kép
bosek

Márti, én tuti nem forralnám....

Fektetés, oldalra, amikor fájt a hasa, hasra. Anyós mindig okoskodott, hogy csecsemőhalállal játszom, ha hasra fektetem, ja..........az orvos is azt mondta és be is vált, tök lenyugodott, szeretett úgy aludni!

Aztán majd ki tudja, most hogy fogjuk csinálni. 8)
Vendég

Bosek, már 2 hetes????????? Gratula!!! Ugye-ugye, nem mondtam hülyeséget, mi is pont úgy csináltuk, mint most te :wink:
Vendég

Húslevest főzök, aztán koccolok a Jánosba. Olyan jó lenne Esztereu-val szülni!
Vendég

Köszike!!!!!!!!!

Hát én sem fogom forralni! A kórházba is a csap alá dugják őket!
És gondolom a csapból nem forralt víz folyik! :shock:

Marcus is az oldalán szeretett aludni!
De most meg mindenki ezt a háton alvást akarja eröltetni!!!
????????
Meg hogy meg kell emelni az ágy elejét???????????
Akkor ez hülyeség Nem??????????
Vendég

Kedves Judit!

Fogadd őszinte részvétem! Sajnálom, hogy pont most történt, de talán Nimród segíteni fog átvészelni ezt a nehéz időszakot!

Eszter

Kép
eszter.eu

Bosek!
Gratula!!!! Jól eltelt az idő!!!!! :D

Jim!
De most te csak Ctg-re mész nem???????
Vendég

márti, igen, csak ctg-re! Az ágyfelemelést még nem is hallottam, szerintem sima, vízszintes a legjobb.
Vendég

Melinda!

Sok-sok gratula kislányod érkezéséhez! Legyetek nagyon boldogok!

Jim!

A következő hétvégét pihenéssel tervezzük tölteni a férjemmel. Utána már jöhet Balázs, ha akar :lol:

Tegnap először éreztem "furi" dolgokat. Végre voltak keményedéseim, és időről-időre belenyilalt alsó részeimbe (nem a hasamra gondolok). Aztán belekortyoltam Kristóf borába és elmúlt minden :roll:

Tudom, hogy a 37hetes pocakképben itt már semmi újdonság nincs, de mit csináljak, ha még babáról nem tudok képet feltenni? Ez kedvenc álló jógapozíciom:
Kép

Eszter

Kép
eszter.eu

Eszter: nagyon jó a kép!!!!!!!!!!!!! Csak nem ez lesz a babaszoba? Várjuk meg egymást, én a márc. 21-gyel kiegyeznék :wink: Kiváncsi vagyok, mi lesz a mai ctg-én, 11-re megyek. Te pénteken korán mész? Gondolom kell menned laborba.
Vendég

Juditkecskemét: fogadd őszinte részvétemet a történtek miatt, és nagyon drukkolok a kórház miatt, minden rendben lesz, vigyáznak rád az angyalok, akik most már egyel többen vannak.

Anita, Pati, Melinda: nagyon nagy gratuláció a babusok miatt, sok boldogságot, egészséget és tejcit kívánok.

Márti, Panni, mi mikor megyünk? Én beterveztem a tegnap, tegnapelőttöt, de nem jött be, úgyhogy várok tovább...

KépKép
bnesz.eva

Éva!
Én csak szombat este 8 után tudok menni szülni :) , mert addig nincs a dokim!
Ugyhogy én még várok egy kicsit! :lol: :lol: :lol:
De voltak valamelyik nap 20 perces fájásaim, be is voltam sz...va
rendesen!
De elmúltak!
Vendég

Amúgy azon gondolkodtam, felhasználónevet kellene váltanom. Itt voltak ugye sógornőmék, és amikor tegnap reggel írtam, jött ki a szobából, hogy mit csinálsz??? Mondom neki fórumozok babás anyukákkal, erre ott elkezdek kuksizni, én meg gyors átmentem másik oldalra. Nekem nagyon tetszik, hogy apukák, most már nagymama is ( :wink: ) ír nekünk és olvas minket, de attól frászt kapnék, ha az én ismerőseim, rokonai elolvasnák, amiket én írok! Azt is utálom, amikor nagy ritkán msn-ezek és Robi beleolvas a hátam mögött.......félreértés ne essék, semmi eltitkolnivalóm nincsen, csak utálom, ha ismerős beleolvasna. Tudniillik valahol ez pszichológia, teljesen másképp írnék, nem lennék 100%-ig őszinte, az általam közeli kapcsolatban álló személynek akarnék megfelelni ha írok. Na mind1, azt hiszem túlmagyaráztam :lol:
Vendég

Jim!

Labor már megvolt pénteken, meg az első ctg is. De ezen a héten is korán megyek, f8-ra.
Ja! És ez a babaszoba. Majdnem akkora, mint a nappali-háló-dolgozó szobánk, így elég sok helyem van tornázni benne :) Ha majd rendet rakok, csinálok képeket. Ma talán már a kórházi cuccost is összepakolom...

Eszter

Kép
eszter.eu

JIm!

Ezzel az írással én is így érzek! Ha jön a párom gyors lapalja, vagy lapteteje, vagy másik oldal!!!!!
Ma valami jó kajcsi ötleted nincs?

Kép
Kép
tündérmanó27

Sziasztok!
Bocsi, hogy betolakszom, Melinda barátnője vagyok, csak szeretném megmutatni Dórit, szerintem olyan szép baba!!! :D
Kép
Most beszéltem egyébként vele, jól vannak! :D

Kép

Kép
regcsiken14

Akkor sajna nem tudunk találkozni :cry:

De jó, ekkor a szoba! Várom a fotókat! Nálunk sincs még teljesen rend, addig nem akartam fotózni :wink: A kórházi cuccot már összeraktam, de még nem raktam be a házassági anyakönyvit meg bögrét. Remélem, nem fogom elfelejteni. Azon még vacillálok a bébit miben hozzuk haza, meghogy én miben jövök haza....lehet a párom szabadidőnadrágját kéne berakni, az még rámjön :oops:
Vendég

Juditkecskemét, bár nem mostanában olvasod, fogadd őszinte részvétemet. Eszembe jutott, hogy legutóbb azt kívántam, hogy apukád még láthassa a kis Nimit, s akkor azt írtad, hogy lehet, hogy azt már nehéz lenne kivárnia... :cry: :cry: :cry:
De mint a többiek is írták, én is hiszek benne, hogy fentről lát Titeket és vigyáz Rátok!
Kitartás!

Melinda, nagyon gratulálok Dórihoz! Nemhiába kaptad a sok plusz energiát tőlünk, igaz!!! :wink:

Kikó, nagyon boldog névnapot kívánok!

Kép

Minden ma befekvőnek nagy-nagy drukk és sok ++++++++++++++++
Vendég

Regcsiken, köszönjük szépen a képet! Nagyon édi babuci!
Vendég

Regina
Köszönjük a képet! Ennek mindig örülünk!
Add át üdvözletünket neki!
Tényleg szép baba!!!!

Kép
Kép
tündérmanó27

Kikó

Boldog névnapot!!!!!!!

Kép
Kép
tündérmanó27

köszönjük a képet Dóriról!!!! Nagyon édi!!!!!!!!!!!! Melindának sok pihenést és puszit küldök! Várjuk vissza!!!!!

tündérke: tyúkhúslevest főzök, már napok óta kívántam. már másfél órája fő, de még nincs kész.....vén tyúk volt! Még vmit kéne, de annak nem álltam neki, pedig jó lenne, 10 körül indulnom kéne itthonról....brassóit ennék, de azzal már nem leszek kész....mondjuk van itthon káposzta, káposztás tésztát talán...nem tudom :(
Vendég

jó reggelt!
javított táblázat:
Kép Kép

Kép

Kép
kolyok28

Ildi, boldog névnapot!!!!!!!!! Nem is tudtam, hogy ma van :oops: :oops: :oops:

meg pumperka kisfiának sem gratuláltam tegnap, pedig annyira édes!!!!!! És igen-igen tessék csak dicsekedni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8)
Vendég

Eszterxx, asszem a csatorna félreértelmezett akkor, nem a kilóidnak szólt a +++ :roll: mégcsak nem is Andris kilóinak ;) hanem a lelkednek és a szülésnek 8) de már át is progiztam :)
ez a telefonlehalkítás nagyon jó ötlet, de az smseket figyeld, hátha Neked küld valaki ;)

Bosek, gratula a 2hetes Blankához ;)
s csendben megjegyezném,hogy a héten lesz 1 hónapos topikbaba is... ;) ... jó nagy korkülönbségek lesznek itt ;) persze pocakméretkülönbségek is voltak/vannak...

Esztereu, nagyon szép a pocakfotód, és tök jó hogy jógázol!!! :)
Én mostanában nem szakítok rá időt, mindig este jut eszembe... :? mondjuk sosem jógáztam rendszeresen...

még, pocakfotót, még!!!!

Regcsiken, köszönjük a képet!!!! :) és ha mész be még hozzá, akkor küldünk soksok szeretetett nekik és várjuk őket nagyon!!! :)
Milyen édesen alszik Dóri.... ;)

Kikó, boldog névnapot!!!! :)

na, megyek németórára ;)

Kép

Kép
kolyok28

Regcsiken!!!!!!!
Nagyon köszönjük a képet!!!!
Annyira édes Dóri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Én is- én is akarok babázni!!!!!!!!!
Vendég

Tényleg csajok!
Ki miben hozza haza , vagy hozta haza a picit!!! Még én is vacilálok!
Nálunk először pólya volt a nyerő, mostmár előkerült a hordozó is. De nem tudom. Ádámnál bejött a pólya, de az már régen volt.
Rucikat mit raktatok be neki?

Kép
Kép
tündérmanó27

Na ne Marti!!!! Nem tom ki mondta neked azt a forralásos sztorit, de az azért már csúcs lenne!!!! Annyira steril környezetben azért nem fogod tudni tartani a babót!!! meg nem is egészséges!!!

Gratula Anna, Melinda !!! És nektek is sok tejcsit!

Juditk! Ahogy olvastam a szomorú hírt, akartalanul legördült egy könnycsepp. De a következő érzés valamiféle megnyugvás volt: tudom, hogy megvan az erőd, feldolgozni ezt a veszteséget!!! (Hogy mire alapozom ezt a kijelentést? Arra az erőre, ami az írásaidból kisugárzik. Tudom, érzem, hogy ez így van!)

Hihi-milyen okostojás ez a kis Pepike!!!!!! Tiszta anyja????

Livcsi: mi van veled?

Kölyök: Nimród nem annyira, de Fanni is olyan kis örökmozgó volt pocakban, hogy fél napig is bírta zsinórban a nyüzsit!!

Éjjeli szopi: amikor költ Nimród, akkor van kaja (bár még mindig sárga egy kicsit) . Én nem költöm őt! Így is szépen gyarapszik a kis koraszülöttem.

Pumperka nagyon ügyi a kis lurkó!!!! És nagyon hasonlít rád!!!

Pati: milyen ezen az oldalon? - látom a büszke mosolyt az arcodon - és tippelek! De azért a te mondandódra is kíváncsi vagyok ám!!! Ja: és szépek vagytok!!!

Mi: tegnap itt volt bátyám -aki mellesleg kedves nővér is- és felhívta a figyelmemet, hogy Nimród néha kapkodva veszi a levegőt. Azóta figyelem, és sajna tényleg gyakran felgyorsul a lélegzete. Azóta para-bár ritkán szoktam! Ma nyomás a dokihoz. 10-től rendel.
A születése után is oxigént kapott egy napig, a túl gyors levegővétele miatt. Állitólag nehezen adaptálódott. De azt gondoltam, normalizálódott ez. Szegény kicsi pücsköm!!!
Eddig csak evett, aludt és egy-egy kicsit nézelődött. Ma éjjel nagyon sokat nyüszögött - és most is ezt csinálja. Hát el kell mondjam, egy picit sem vagyok nyugtalan!!!

Ja és még egy üzi a túloldalon levőknek: majd ha valami nem teszik nektek a frissen született bébiteken (a szemszínén kívül!), akkor tessék rámenősnek lenni, és nem hagyni magatokat, amig ki nem vizsgálták!!!!
Mondatja ezt velem a tapasztalat: előszőr lerázott a csecsemős , amikor a pár órás kölök egyre lilább és hidegebb végtagjai nem tetszettek nekem, mondván, hogy anyuka keze túl meleg! De annyira zavart az egész, hogy 10 perc múlva újra elindultam a kihalt folyosón (szombat volt), hogy valaki nézze még egyszer meg ezt a gyereket, mert nagyon gyanús, hogy máshol rózsaszín, és a végtagjai lilák. Újra csak arra a csecsemősre bukkantam - aki ezúttal már nemcsak inkubátorba tette melegedni, hanem a gyerekdokit is hívta, aki megállapította, hogy ezt az adaptációs problémát amely a szapora levegővételben is megnyilvánult. És az inkubátor melegéhez rögtön oxigént is rendelt, óránénti ellelőrzéssel - ugyanis amint azt tudjuk, nem nagyon szerencsés az agynak oxigén nélkül lenniel :wink:

Köldökcsonk: ha leesett, még utána meddig alkoholizáljátok (buzeráljátok)?

Szilvánusz? Eszterxx?

Kép Kép Kép
fanetta

Jaj Fanetta!!!!!!
Majd írj, hogy mi volt a dokinál!!!!!
És a köldökcsonkot sem érheti víz??? Ugye???
De akkor hogy sikerül szépen megfürdetni????
Én nem tudom, Marcinál olyan simán ment minden most meg tiszta para vagyok!!!!!!!!!!! :? :? :? :?
Fogok tudni mindent, amit kell????????????????????????
Vááááááááááááá.,...............
Vendég

Juditkecskemét :
Fogadd őszínte részvétemet. Én is csatlakozom az őrangyalos dologhoz, sajnos az én apukám is fenntről figyel már minket, de hiszem hogy mindent nyomon követ .
Melinda: hatalmas grat a babához :P
Márti: ezt a forralásos dolgot még nem is hallottam sosem .
Lányok : miért kell ctg-re járni :?:
Én még nem voltam és nem is mondták hogy kellene :oops:

Anita
Kép
boszi30

Kikó,
Boldog névnapot!

Babanet,
Küldöm a kért apás fotókat.

Üdv mindenkinek, mert lejárt sajna az apaszabim.

A 4D képet a leendő anyáknak küldöm, mire számíthatnak. Szerintem látszik a hasonlóság. Kép címek: 4D, apa és fia, pusszancs, azonosulás

Endre

Kép
kikóférjendre

lemaradt képek Kép

Endre

Kép
kikóférjendre

Jaj Endre!!!!!!!!!!!!!!!!
Nagyon Édi Fotó!!!!!
Vendég

az előzőhöz, Kép apa és fia egy boldog apukától

Endre

Kép
kikóférjendre

Kikó:
Kép

KépKép
KépKép
mni

bocsánet a bénázásomért de csak így össze vissz tudtam fölrakni őket. Látszik, hogy kezdő felhasználó vagyok.
Ki tudja, hogy lehet elolvasni a PÜ-t? Kép

Endre

Kép
kikóférjendre

Istenem annyira édes babó!!!!!!!!!!!!!
Úgy babáznék már én is!!!!!!

Éppen most aggódom, hogy alig érzem Bencét mozogni!!!!!!!!!!
Tudom, hogy ilyenkor már kevesebbet mozognak, de ennyire!!
Ti is írtátok, de ez engem annyira aggaszt!
Én legszívesebben bemennék egy Uh.-ra!
De a dokim sincs sehol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mit csináljak??? Legyek nyugodt????
Most egy picit rugott, de ez nem volt akkora, mint szokott lenni!
Meg egyre kevesebb a mozgás!!!
Nektek hányszor keményedi 1 órában a pocitok???
Vendég

Endre, a hasonlatosság megdöbbentő :) ahogy az apák látni akarják... a férjem már az ultrahangképen megállapította ,hogy Eszter (!) rá hasonlít. na köszi :)

Kikó, boldog névnapot kívánok!!!

Boszi, ez nagyon fura, hogy nem voltál még ctg-n !! ezzel ellenőrzik a baba szívhangját, és kb. a 37ik héttől mindenki szokott járni. hol fogsz szülni?

Fanetta, ez a Kútvölgyiben volt Nimróddal? csak, hogy odafigyeljek.... egyre inkább úgy gondolom, hogy nem megyek alapítványi szobába, mert úgy még ennyire se figyelnek az emberre, Niki is mondta, hogy nem annyira szeretik az alapítványisokat, mert messze van

Bosek,
2 hét, húha, már nálatok is hogy szalad az idő...

Esztereu, nem semmi, hogy még ilyeneket tudsz csinálni! én már a bugyimat is úgy veszem fel, hogy amíg fél lábon állok megtámasztom magam, mert egylábon belémhasít a fájdalom a súlytól....

Regina, Melinda, köszönjük a fotót, milyen kis szép kis szája van Dórinak, annyira kislány, el se lehetne téveszteni...

Pepike,
még te leszel a következő, nekem nagyon úgy tűnik!!! hajrááá

most jöttem a kórházból, Szilvánusszal találkoztunk, vaciláltak neki az oxitocin terhelésen, de végül megcsinálták neki, de már nem voltam ott ,hogy mi lett az eredménye

amúgy pedig azt mondta a szülésznőm, hogy +10 napig nem is túlhordásnak hívják, és általában addig nem indítanak semmi ha amúgy minden ok

nekem ctg szuper, méhösszehúzódás zéró, uh szuper, keringés is, babasúly 3650 gr, viszont ami legalább feldobott kicsit, hogy állítólag már1 ujjnyira nyitva a méhszáj. bár ezzel állítólag még el lehet lenni heteket...
rohadtul fájt a vizsgálat, pedig az orvosom nagyon ügyes, eddig soha nem éreztem semmit, nem tudom most ez azért volt, mert már benyúlkált a méhszájon, vagy direkt turkált kicsit, hátha rásegít a tágulásra ???

mindenesetre a szülésznőm most már programot írt elő - ma tonikot iszom (kinin miatt) és fűszereset eszem (utálom mindkettőt), holnap szex :), mától homeopátiás tágítók és szerdán pedig már óránként a homeos bogyók. a gyógyszertáros szerint ezek már "akut" cuccok, amit általában csak szülésnél vesznek be... na kíváncsi leszek...

KépKép
judit18

Endre, ha van PÜ, akkor a laptetején ott leszk, hogy Privát üzenneted jött vagy valami ilyesmi, és akkor csak odakattintasz.

KépKép
judit18

Márti, én úgy olvastam ,hogy ha naponta kb 10szer megmozdul a végén az még ok.
ctgre mikor mész?
én ha aggódtam mindig beültem fürdőbe mert ott mindig elkezdett mozogni, neked nincs valami trükköd ahol mindig mozog?

KépKép
judit18

Juditkecskemet!!! Annyira sajnalom :cry: :cry: :cry: ! De en is hiszek benne, h apukad ott van veletek es vigyaz ratok! A mai napra es az elkovetkezokre sok erot kivanok es nagyon drukkolok, h Nimrod gyorsan megszulesen!

Kép Kép
rima

Melinda! Oriasi gratula, gyonyoru kislanyod szuletett :) !

Endre! Koszi a kepeket :) , nagyon aranyosak vagytok rajta, annyira edes a pici :) !

Marti! Nekem a vedono azt mondta, h csak a top n tail edenykebe kell a vizet forralni, de a kiskadba nem :) ! Edes ahogy igy aggodsz :) ! Minden rendben lesz, ugy ahogy a fiaddal is volt :wink: !

Kép Kép
rima

Judit18!
Háááát!! Ha vezetek, akkor mindig felébred, de most hova menjek?????????? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ááááá! Meg van!!! :idea: UH-ra!!!! :lol: :lol: :lol:

Rima!
Esküszöm annyira lázban vagyok!!!!!!!!!!!!!!!
Marcinál nem voltam így!!!! :shock:
De amúgy igazad van biztosan rendben lesz minden!!!
Vendég

Juditkecskemét, részvétem! Nagyon sajnálom, hogy már nem láthatta a babát apukád! :( Vigyázz magatokra, nagyon drukkolok, hogy Nimivel és veled minden rendben legyen, és gyorsan haza tudjatok menni!

Márti, csak a refluxos babáknak szokták felemelni az ágy elejét.

Pepike, a 3 ujjnyi az nagyon sok! Nem is értem, hogy azzal hogy engedett haza!

Összefoglalom a tegnapi napunkat: pelenkázás-evés-bealvás-letevés-szem kipattan- oá-oá -ringatás-hordozás, majd az evés, vagy a pelenkázás menüponttól újrakezdve az egész.

Délelőtt Laura ébren volt így 5 órát egyben, majd két óra alvás, majd evés után újabb 2,5 óra alvás, majd este 6 órán át ment a fenti szenvedés. Fél 12-kor végre elaludt, majd fél 5-kor ébredt fel először, annyira kivolt. Utána 8-ig alvás megint, viszont azóta megint a tegnapi szenvedés megy. Már a babakocsiban ringatást is bevetettem, de amint nem tologatom, rögtön ébredezni kezd, majd jön az ordítás. (Most is itt lóg rajtam, remélem most elalszik, mert Eriknek ebédet kellene adni hamarosan.)

Viszont mindeközben nagyon cuki! :) Jól ki van ez találva, hogy anyuci még az iszonyatosan, idegölően ordító gyereket is imádnivalónak találja. :)

Kép

Kép
mzx

Kiko!!!!

Boldog névnapot!!!!!!!!!!!

Boszi,

Fura, hogy neked egyáltalán nincs ctg, én felhivnám a kórházat vagy a dokit. A 36-37. héttől heti 1x szokott lenni, a 39-ben heti 2x, a 40-ben heti 3x, utána pedig kórháztól függ, máshol általában naponta, Istvánban kétnaponta van.
Fontos nézni, mert nézik a baba szivverését, azt, hogy egy vizsgálat alatt legalább 2x megmozduljon és a te fájásodat

Mindenképp hivd fel!

Kölyök, sms-t nézek, de ott is csak az érdekel, ha valaki topicos irna, hogy megszületett a baba... de ilyen meg nem nagyon történik mostanában... :cry:

Kiko, Beuska, jól megkaptuk Jimtől a korunkra vonatkozó célzást :lol:

Ja, és még egy, ami eszembe jutott a statisztikánkat nézegetve... 16 szülésből 9 császár, miközben az országos átlag 25%. Ez valahogy nem igazán jön össze...
De mi országos átlagon felül törődünk a gyerekekkel, bábánk, szülésznőnk, orvosaink vannak... nem lehet az, hogy akik a "fizetős" betegek, azoknál kevesebbet rizikóztatnak, inkább vágnak? Mert egyébként nem nagyon tud összejönni ez a 25%-os átlag dolog...

Kép

KépKép
eszterxx

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?