Új privát üzeneted érkezett!

Uxi, igen, az Ember szerint is túlbonyolítom a dolgot. Az a baj, hogy Boros doktornő szerint 24, kismamáscikk szerint 48, harmadik forrás szerint 3 napot kell tölteni a kórházban, különben kiszámlázzák nekünk a szülést, mert korai hazajövetelnél nem fizet az OEP a kórháznak. Ezt majd megkérdezem, mert ha három nap, az szívás. Ja, és nem akarom, hogy fölöslegesen megszúrják a PKU miatt. Meg zárójelentésre, papírokra várni. Nem akarok magyarázkodni, vitatkozni, és a fejem a falba verni, hogy miért nem szültem otthon, ezek a napok nem arra valók. Sokan hazajönnek, jönnének a szintén túlzsúfolt Szent Imréből is, de van ott egy gyerekorvos, aki ebből vesszőfuttást csinál, fenyeget.
Egyébként anyukám sem érti ezt, úri huncutságnak tartja.

Eszterel mi lehet? Ma van a terminusa.

É
évuska
 
 


Sziasztok:-)

Régóta olvasgatlak titeket,de most gondoltam írok is,hátha valakinek tudok valami használhatót írni.Két hete szültem az Istvánban, olyan villámszülésem volt,h gyakorlatilag a szülésznő vezette le a szülést(örök hála neki a nyugodtságáért és a profizmusáért,Pruha Krisztinának hívják,és itt is köszönet a szép szülésélményért),az ügyeletes doki is csak a végére ért be amikor már kint volt a baba.A dokim egyébként Koiss Róbert,az első gyerekem nem sietett ennyire:-) hozzá beért a doki.Mindenkinek csak ajánlani tudom én 2001 óta járok hozzá, alapos,kedves,hihetetlenül megnyugtató,türelmes ember.Kétszer is meglátogatott a szülés után,annak ellenére,h nem volt ott a szülésnél.
A kórházról:totál teltház volt,szabad szülőszoba se volt,amikor beértünk,valakit kitettek az egyik szülőszobából hogy ott tudjak szülni,mert mikor beértünk,már tolófájásaim voltak,vészhelyzet volt.Utána nem tudtam 2 órát ott maradni,mert 40 perc múlva letoltak a nőgyógyászatra:-( Nem volt hely a szülészeten.Reggel 6-délután 1ig voltam lent,aztán felkerültem a szülészetr egy 5 ágyasba.Szerencsére szuper szobatársaim voltak.Viszont őrült meleg volt,alig lehetett megmaradni.Elvileg ki van írva,h egyszerre csak két látogató lehet egy embernél,de nagy a sűrgés forgás,sok a látogató,az tény.A kaja iszonyatos,három éve 5csillagos volt ehhez képest.Napi 3 pelust adtak , de tényleg mindent vinni kell--köldökápoláshoz van minden+popsikrém,de slussz.3 éve betétet is adtak,most csak a szülőszobán adnak.
Nekem semmi gondom nem volt a személyzettel,mindenki nagyon segítőkész volt és kedves,szóval nálam az emberi tényező rendben volt,úgy láttam mindent megtesznek,h ellensúlyozni tudják a "reformok" hatását.
Én kedd hajnalban szültem és pénteken mehettünk haza.
Most ennyi jutott eszembe,ha van lérdésetek szívesen válaszolok.
sziasztok
Virág
villes
 
 


Évuska, tuti nem lesz 3 nap legrosszabb esetben sem, annál hamarabb kidobnak :wink: .
Mi is gyöttünk haza 2 naposan.(Szerda este 9-kor szültem, szombat reggel jöhettünk, de mehettek haza velünk együtt a csütörtök hajnaliak, reggeliek is).

Bentlét alatt tkp senki nem nagyon törődött velünk, nem is hiányzott, vizit meg hasonlók sem igen voltak, elvoltunk a babával egész nap. A legjellemzőbb emlékem a gyerekágyról a két nap nonstop cicizés és az, hogy marha messze volt a fürdőszoba....:twisted:
Ha sikerül alapítványi szobába mennetek, még szobatárs (ill. annak látogatói-mert az gáz nagyon, korlátlanul jöhetnek) sem lesz+van zuhanyzó is.


Villes, akkor már rosszabb a helyzet, én nyáron szültem, akkor még adtak napi 5-6 pelust és korlátlan mennyiségű betétet. (ez utóbbi tényleg jó volt)

Szerintem itt már mindig teltház lesz, mint mindehol Bp-n, hisz a szülészetek jó részét bezárták... :roll:

KépKépKépKépKép
uxi
 
 

 
 

Villes, kösz a friss beszámolót. A nőgyógyászat az első emelet, ugye? Hogy, hol szoptattál 6-tól 1-ig? Ez rémálom, hogy ennyire másokhoz kell alkalmazkodni, kitesznek, betesznek... A nőgyógyászosoknak, hasi műtéteseknek, abortuszosoknak is szar lehet egy feldobott kismama. Hat éve egy éjszaka erejéig én is átéltem az I. Nőin, hogy mennyire más ott a légkör, lapítottam is, meg ne bántsam őket az eufóriámmal.

És, Uxi, ha tényleg ez a kórházi biztonság, orvosi felügyelet, akkor csak formaság az ottlevés. Nekik is teher.

Én pályáznék alapítványi szobára, ha csak egy éjszakára is, nem tudom, mit tehetnék érte.

É
évuska
 
 


Évuska
Sehol,mert a gyereket bevitték a csecsemősökhöz amikor kitoltak a szülőszobáról,aztán óránként mentünk fel a férjemmel hogy adják már oda,de mivel a gyerekorvos épp az aznap hazamenősöket vizsgálta,meg kellett várnunk míg végez és a mi fiunkat is meg tudja nézni,hogy végre levihessük. :evil: A szülőszobán is mellre akartam tenni a gyerkőcöt,mert kíváncsi voltam,h tényleg odatalál e a mellhez,ahogy olvastam róla--hát ez is kimaradt sajnos,mert mennünk kellett a szülőszobról. :evil: Ezt nem így képzeltem én se,de mégse tudom hibáztatni a kórházat,nem ők tehetnek róla,h másik 3 kórház helyett is nekik kell helyt állniuk...

Uxi
Teltház:mi is kérdeztük,h a front miatt vannak e ennyien?Nővérek és csecsemősök is azt mondták,h ez az állapot mindennapos sajnos.Szóval tényleg erre kell felkészülni. :(
Virág
villes
 
 


Most nem azért, de egy jellemzően túlzsúfolt, ám bababarát kórház kitalálhatná ezt is, hogy hol, hogyan szoptasson, aki nem fér el... ők is nyugodtabban engednék haza a korai mellretevés után jól laktáló anyát...

Én is megértem őket, nehéz lehet. De nem akarom, hogy olyasmi nehezítse meg ezeket a napokat, amit odafigyeléssel, emberi tényezővel (akár az enyémmel, hogy mit mondok, mihez ragaszkodom) ki lehet küszöbölni.

Fiad lett, lányod lett? Hogy hívják? Milyenek a hétköznapok?

Uxi, írj te is a babáról, már 9 hónapos?

Eszter meg nagyon eltűnt.
évuska
 
 


Sziasztok!
10. hétben vagyok, Istvános szintén. :)
Én tavaly ott szültem a lányomat, mégis lenne egy kérdésem hozzátok, a szülőszobákkal kapcsolatban.
Én összesen kettőt láttam, a folyosóval szemköztit, ahol egyszer ctg-t csinált a szülésznőm, meg az alternatívat, ahol szültem. Az a pici lyuk, ahol a ctg-m volt, nem volt épp szimpi, tele orvosi műszerekkel, amivel persze nincs is baj, de szűk volt tőlük a hely, a férjem az ágy közelébe sem fért, hely nem lenne még sétálni sem, szóval nem valami felemelő élmény lehet ott szülni. Azt szeretném kérdezni, hogy a többi szoba is ilyen? Láttam, hogy vannak elkeresztelt szülőszobák is, azokban nem jártam, azokkal mi a helyzet? Jobbak? Vagy hasolnó kaliberek? Esetleg nem tud valaki képet mutatni a szobáról, ahol szült?
boribono
 
 


Évuska, olvastam, hogy Te a kórházba jársz a Boros dokihoz. Ezt hogy csináltad? Nekem is ő az orvosom, de én az előző terhességem alatt is minden egyes vizsgálatra a magánba mentem (a legelsőt kivéve), és most is így beszélt, hogy majd ott veszi le a rákszűréshez a kenetet. Nekem sokkal egyszerűbb lenne az Istvánba járni, még a pénzt is odaadnám ott is neki, csak ne kéne bejárni a rendelőbe. (Vidéken lakunk.)
Lehet, hogy beszélnem kéne vele erről...
boribono
 
 


Boribono, írtam privit.

A pénzről annyit, hogy ha egy doki nagyon forszírozza a magánt, vagy a kórházban kér pénzt, vagy ő hozza szóba a tarifát, az kínos. Bizalomvesztés.

Szerencsére a doktornő nem ilyen.

Én egy nem túl szűk hagyományos és egy kifejezetten tágas alternatív szülőszobát láttam. A kórházi ágy magas és keskeny, de le lehet ereszteni. Ez rossz emlékem az előző szülésről, hogy magasan van az ágy, és keskeny, és mindjárt leesek...

Az alternatívban meg kemény az ágy, de azon nem csak feküdni szoktak, gondolom. Mindenesetre viszünk rá puha takarót.

Na, egész kikupálódtam itt köztetek, szülésznőm is lett ma, nagyon fel vagyok dobva, rögtön bizalom volt. Szeretem, ha értelmes emberként kezelnek, és ez a doktornőnek is erőssége.
évuska
 
 


Sziasztok,
a fizetős ambluláns szülés ügyben az Egészségbiztosítási Felügyeletnek küldtem a következő mailt:

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Harmadik gyermekünk születésére készülünk. Szeretnénk szülés elhagyni a kórházat 24 órán belül, amennyiben egészségi állapotunk megengedi.
Kérhet-e ilyen esetben a kórház térítési díjat a szülési ellátásért? Hogyan kaphatnék erről hivatalos állásfoglalást?
Köszönettel
név, cím


Két héten belül a következő választ kaptam, postai úton, fejléces papíron, bélyegzővel, aláírással:

Tisztelt Asszonyom!
Tájékoztatást kérő levelét köszönettel megkaptam, az abban foglaltakra az alábbi felvilágosítást adom:
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény alapján nem kell vizitdíjat, illetőleg kórházi napidíjat fizetni, ha az ellátás a terhesgondozás, illetőleg szülés és gyermekágyas anya gondozásának részét képezi.
Nem kell térítési díjat fizetni terhesgondozás és szülészeti ellátás során az ellátást végző orvos megválasztásáért, ha az ellátásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi intézményben kerül sor.
Tájékoztatom, hogy a betegnek joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások tesi épségét, egészésgét nem veszélyezteti. A beteg távozási szándékát a kezelőorvosnak bejelenti, aki ezt a tényt a beteg egészségügyi dokumentációjában feltünteti. Amennyiben a beteg a gyógyintézetet bejelentés nélkül hagyja el, a kezelőorvos ezt a beteg egészségügyi dokumentációjában feltünteti, továbbá - ha a beteg állapota indokolja - a gyógyintézet elhagyásának tényéről értesíti az illetékes hatóságokat.
Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17) AB határozat értelmében a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes, a fentiek ezért csupán tájékoztató jellegűek.
Dátum, aláírás, bélyegző


Talán érdemes szülés előtt álló kismamáknak, akik ambuláns szülésre készülnek/kényszerülhetnek, kérni egy ilyen tájékoztatást. Így biztosabbak lehetnek benne, hogy a fizetéssel való riogatás csak "lefelé hárítás", nyilván egyszerűbb a renitens kismamákat rémisztgetni, mint az OEPnél kiharcolni egy ésszerűbb finanszírozást.
Esetleg, ha több ilyen megkeresés is érkezik, hamarabb leesik "odafenn" valakinek, hogy változtatni kéne a kifizetési gyakorlaton.

Lényeg: azt pénzt, amit az OEPtől nem kap meg a kórház, nem sajtolhatja ki a kismamákból, ez teljesen jogtalan.

üdv

Marokházi Jutka

Boti 2005. okt. 12-én, Zsófi 2007. aug. 28-án született.
jad
 
 


Bocs a belepofázásért egyébként, csak most pont ebben a témában kutakodok (ambuláns szülés finanszírozása). Ide csak véletlenül tévedtem, egyébként az elsőt Boros Juditnál szültem az Istvánban 2005ben.

Évuska, esetleg rákérdeznél, ha legközelebb beszélsz dokival, hogy pontosan kinek is kell fizetni ezt a 140e Ftot? Az OEPnek? A kórháznak (utóbbi lenne logikus, bár jogtalan)?

Szeretnék még tovább levelezni az EBF-tel, hátha kiderül valami még, amit csinálni lehet. Jelenleg nekem egyelőre nem megy vérre a dolog, ezért szórakozok evvel szívesen. De megértem, ha valaki szülésközeli helyzetben nem akarja, hogy a kórház anyagi károkat szenvedjen miatta. "Akut" :) kismamaként vszleg én is meghúznám magam, bent maradnék tovább, vagy kipengetném a pénzt, ha megtehetem.

Boti 2005. okt. 12-én, Zsófi 2007. aug. 28-án született.
jad
 
 


Évuska! Megkaptam, köszi, válaszoltam. :)
Hmmm... az alternatívban kemény az ágy? Én nem tapasztaltam. :) Illetve ha belegondolsz, pont arra van szükség, hiszen lehet, hogy szülőszéknek kell megállnia az ágyon, vagy négykézláb nyomsz... :) Ó, csak úgy tódulnak az emlékeim... :D
És igazából nem is ágynak nevezném, sokkal inkább olyan, mintha deszkákat raktak volna egymás mellé, (persze nem csúsznak szét :wink: ) és lábakat tettek volna alájuk. Nincs hagyományos kerete sem, csak "pereme". És kb. 15 centi magas. Jó!

Közben olvasgattam az Istvános szülőszobákról és arra a következetetésre jutottam, hogy én nem is szülőszobában voltam, hiszen azok, ha jól értettem, a folyosóról nyílnak mind. Én a folyosóval szemközti helyiségben jártam, az valami más lehetett. :shock: No mindegy, ha valakinak van még infoja, ne titkolja. :wink: Köszi!
boribono
 
 


Sziasztok!

Évuska, nem összezavarni akartalak a cikkekkel, ne haragudj. :)

Egyébként én is arra gondoltam, hogy írok az illetékes hatóságnak (épp filóztam, hogy az EBF-nek vagy a minisztériumnak-e) az ambuláns szüléssel kapcsolatban, hogy legalább lássák, van rá igény.

AZ igazi az lenne, ha jogszabályban rögzítenék a lehetőséget, nyilvános lenne, hogy mi után mennyit térít illetve nem térít az OEP az intézményeknek...

Még nekem is van idő a szülésig, addig próbálkozom, ha fél éven belül meg nem alkotnak jogszabályt, hát legalább a majdani kismamáknak legyen lehetőségük a választásra :)
sarkantyúka
 
 


Sziasztok,

Én tavaly november 29-én szültem az Istvánban és a szülőszoba ahol voltam a folyosóról jobbra nyilt, talán volt neve is, nem emlékszem. Tágas, hatalmas volt, szinte táncolni is lehetett volna benne. Persze jelzem aznap délelőtt-délután csak(!) ketten voltunk a szülőszobán. Megpróbálok képeket csatolni, nem a legjobb minőségűek, de talán ez is elég :-) Kép szülőszoba Kép szülőszoba Kép szülőszoba

Kép
katagz
 
 


Na, még van kettő :-)

Kép szülőszoba Kép szülőszoba

Sok sikert!
Kata

Kép
katagz
 
 


Amúgy ez a történet (mármint az ambuláns szülésé) egyre zavarosabb nekem. Ha az OEP nem fizeti ki a kórháznak, a kórház viszont nem hajthatja be a kismamán, akkor a kórház azért mégsem csinálhatja grátisz a dolgot?

Kezdem úgy érezni, kibírok majd néhány napot odabent. :)

Tényleg messze van a WC? :shock:

Amúgy ne haragudjatok, hogy hívatlanul idejöttem, nem is tudom, honnan vettem a bátorságot :oops:
sarkantyúka
 
 


Sziasztok!
Mostanában nem jártam erre, én szeptemberben szültem, ha kell kérdezzetek és ha tudok válaszolok.

KATAGZ!!!!!!!!!!!!!!! ÉN IS ITT SZÜLTEM!!!!!!!!! A NYELVEMEN VAN A NEVE DE NEM TUDOM!!!!!!!!!
kÜLD MÁR ÁT LÉGYSZI EMALBE A KÉPEKET!!!!!!!!!! LÉGYSZI!!!!!!!!!!!!
LÉGYSZI!!!!!!!!!!! LÉGYSZI!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ELŐRE IS KÖSZI
emailom: asztaloscsilla@freemail.hu

Csilla
Kép
Kép
csilla1977
 
 


Sziasztok! Köszi szépen katagz! Nahgyon szuper, megerősítettél az érzéseimben. Csilla, nem ez a Frédérick Leboyer szoba? Csak egy tipp, mert emlékszem, hogy van egy olyan. Hátha... :wink:
boribono
 
 


Borkaby Én Koiss doktornél szültem novemberben szerintem válaszd őt SZUPER nem fogsz benne csalódni még a vajúdásnál is ott volt nem csak a végére jött be. Nagyon figyelmes, kedves , nyugodt doki, a vizsgálatokon sem feszült a légkőr beszélget veled, kíváncsi rád, és bármikor elérhető rögtön megismer(telefonon keresztűl) ha van kérdésed irj nyugodtan.
judit28
 
 


Ez, ami a neten fent van, mint "új szülőszoba", ez melyik?
http://www.boldogszuletesert.hu/index_s ... lyunk.html?

Írnakmég "családi szobáról" is a honlapjukon. Az micsoda? És persze mennyibe kerül, nem tudjátok?

http://www.boldogszuletesert.hu/index_s ... lyunk.html?
sarkantyúka
 
 


boribono!!!!!!!! de igen ez az!!!!!!!!!!

Nélküled napokig agyaltam volna rajta!!!!!!! Köszi

Csilla
Kép
Kép
csilla1977
 
 


Sarkantyúka,
sajnos ez van: a kórház ilyenkor grátisz dolgozik!
Elképesztő mik vannak ebben az egészségügyben.
Gondolom megszaporodtak az ambuláns szülések az Istvánban, ami rosszat tett a ktgvetésüknek, ezért próbálják most ezt a gyakorlatot visszaszorítani.

Boti 2005. okt. 12-én, Zsófi 2007. aug. 28-án született.
jad
 
 


Csilla, örülök, hogy segítettem. :D

Sarkantyúka, a családi szoba szerintem az alapítványi szoba , 3 db van belőlük. Egynek külön zuhanyzója van, a másik kettőhöz közös tartozik. A sajtát fürdős 12.000Ft volt 2006-ban, a másik kettő 10-10 ezer. E kettő közül az egyik nem túl szerencsés, mert közvetlenül a csecsemősök mellett van, egy gipszkarton vagy milyen fallal elválasztva, és hát akár menyire is 24 órás rooming in van, azért csak akadnak babák, akik pl. újak és ott hüppögnek, azt olyan szívfájdító hallgatni, no meg nem utolsó sorban nehezebb aludni is tőlük. Én a szerencsésebbik szobában voltam, éppen hogy áthallatszódott a zaj, de a lány, akivel egy fürdőt használtunk nagyon panaszkodott. :(

Mindhárom szobában éjjel-nappal bent lehet pl. Apuka veled, nem kell hazamennie még aludni sem. :D Ezt mondjuk mi nem használtuk ki, mert a férjem addig a nagyobbikkal tartotta otthon a frontot. Ja és egy lista van, amire a szülés sorrendjében kerülnek fel az Anyukák és ha megüresedik valamelyik szoba, akkor át lehet menni. Nekem két éjszakát kellett a háromágyasban eltölteni, mire felszabadult az egyágyas, de az is csak úgy, hogy az előttem lévők nem használták ki a lehetőséget, mert ők is mondjuk két éjszakát már eltöltöttek valamelyik másikban, mire átköltözhettek volna. Én így is maradtam még 5 napot, szóval nagyon örültem neki.
boribono
 
 


Csak egy kérdés az ambuláns szüléssel kapcsolatban.

És mielőtt kérdeznék, csak el szeretném mondani, hogy nem csak az ambuláns szülést, de még az otthonszülést is támogatnám és kipróbálnám, ha nálunk a feltételek adottak lennének. Mármint az én és a születendő gyerekem esetében, nem is az infrastruktúráról és a törvényi szabályozásokról beszélek.

Szóval a gyakorlati része érdekel a dolognak. Adott egy Baba aki megszületik "könnyen", komplikációmentesen, Anyuka jól van (természetesen az adott körülményekhez képest) és úgy döntenek, hazamennek a szülés után 24 órával. Oké, hiszen senkinek semmi baja.


De! Mi van akkor, ha másnap, szóval nem a 4.-5. napon, hanem 48 óra után komolyan besárgul a baba. Jelzem, nem az élettani sárgaságról beszélek! Akkor hova lehet fordulni?
Az oké, hogy a gyerekorvos vállalta a felelősséget és figyel a gyerekre és még észre is veszi, hogy gond van, de utána mi van a gyakorlati dolgokkal ha mégis kékfényre, ne adj isten infúzióra van szükség? Olyankor visszatérhet a Anya az osztályra? Mert a gyereket gondolom felveszik, de Anyuka meg járjon hozzá háromóránként szoptatni? És hogy fogadják bent azt az Anyát (és gyermekét), aki hazatért, mert köszönte szépen és lemondott a kórház adta "kényelemről" és "ellátásról". (És nem utolsó sorban a kórház még a pénzét sem kapta meg a szülésért, a csodálatos finanszírozási rendszernek köszönhetően. :( )

Ezek a kérdések azért fogalmazódtak meg bennem, mert a második gyerekemnél én is ambuláns szülést terveztem. Nagyon szerettem volna hazatérni a 1.5 éves fiamhoz, a férjemhez, és a saját ágyamhoz. Csakhogy az élet közbeszólt másodjára is és én előbb vettem észre, hogy sárgul a gyerekem, mint az orvosok azt elkezdték volna figyelni. Sajnos várható a harmadikkal is ugyan ez, de a remény hal meg utoljára, biza még mindig meg-megfordul a fejemben, hátha most szerencsém lesz és az én vércsoportomat örökli a baba...
boribono
 
 


Sarkantyúka, mindenki hívatlan egy fórumon, aztán jön és megismerjük egymást. :D Én még a lombikosoknak is írtam, annyira meghat a küzdelmük.

Jó sok infó lett hirtelen, és népszerű topiknak számítunk. Hajrá, István!!! :P

Jutka-Jad,

(a tegnap esti állásfoglalásos levélre) Nahát!
Nekem úgy fogalmazott a doktornő: "a kórház kiszámlázza".
Érdekes, hogy Illetékes elvtárs szükségesnek tartotta leírni, hogy hivatalosan a választott orvos sem kérhet pénzt a kórházban. De azért ez nekik többletmunka mégis. És nagyon rájuk jár a rúd. Sokkal több munkájuk lett. Ha népszerű, mert jó a kórház, ráadásul összevont is, akkor meg végképp.

Rosszabb helyeken úgy szorítják vissza a finanszírozatlanul lelépőket, hogy a babának rögtön valami baja lesz, sárgaság, fertőzés, légzési problémák... És akkor mindjárt nem mehetsz haza. Vagy húzzák a papírok kitöltését.

A János gyerekosztályán volt ilyen rémálom, amikor azért mentünk be, mert félévesen a fiam nagyot koppant a pelenkázóról leesve, azután elhallgatott. Féltek a felszámolástól, joggal, kongott az egész részleg. Megfigyelésre, a biztonság kedvéért. Grrr. Kis állami gondozott üvöltött az ágyában, féléves volt, mint az én fiam, de pont feleannyit nyomott. Lélektelenül belelapátolták a főzeléket, aztán mentek vissza tévézni. Fantáziáltam, hogy hazaviszem a porontyot, megszökünk hármasban. Csak szoptattam, de nem kaptam enni, a büfé meg több száz méterre. Az Ember vidéken volt, nem tudott bejönni. Megelégeltük, saját felelősség stb. Fél napig húzták az időt a zárójelentéssel, és csóválták a fejüket, hogy felelőtlen vagyok. Pedig anyám akkor is gyerekorvos volt.

Én úgy érzem, itt nem lesz ez a direkt kitolás. De 24 órát maradok.

A családi szobára én is pályázom.

Boribono, te a függönyös felvételi vizsgálót láttad, nem? A szülőszobák bent vannak, az alternatív legbelül.

Köszönöm a rengeteg infót meg a képeket!

Most az ad nagyon sok erőt, szüléshez alaphangulatot, szemléletet, hogy az Otthon szültünk topik 2007. őszi bejegyzéseit olvasom. Jad, te is onnan, ugye?

Jó lenne itthon. De az én anyám gyakorlatilag gyilkosnak tartja az abban segédkezőket.

É
évuska
 
 


Boribono! Tök jó, hogy te vetted észre a sárgaságot. Az anya figyel, az intézmény nem mindig bír annyira, sok a páciens. Ezért jó a rooming in.

Én nem mennék vissza, nem is nagyon lehet akkor már rooming inbe. Viszont ha gond lenne, megkérném az anyámat, utaljon olyan helyre, ahol van újszülött-mamával szoba (vagy naiv vagyok, és közben megszűnt a választás lehetősége? De akkor hogy kerülök az Istvánba?). Úgy tudom, az I. Gyerekklinika ilyen (Bókay János u.). És mindenki nagyon normális ott.

Amúgy annyit tehetsz, hogy szoptatsz sokat, és figyelsz.
Nehogy már attól féljünk, hogy megbüntetnek a hazajövetelért. Ez zsarolás. Ha a hazabocsátás pillanatában nem volt gond, akkor eljöhettek. Ha lesz, az meg egy másik helyzet, amit akkor kell megoldani. És az orvos segít majd. Sok parám van, de pont a sárgaság nem jutott még eszembe.

Jad, mi a célod az ambuláns szülés kutatásával? Hobbi vagy (társadalmi) munka?

É
évuska
 
 


Sziasztok! Íme pár friss élmény (na jó egy hetes)

Én a Dr. Petik - Diószegi párosnál szültem, és maximálisan elégedett voltam. ja igen, fogadott doki és szülésznő. Szerencsém volt, mert a korábbi dönpinghez képest pangott az osztály. Az alternatívba nem kértem be magam, mert nem éreztem szükségét, habár amikor már nagyon fájt, gondoltam mégis kipróbálom. Készségesek voltak, mondták engedik a vizet, de mire aktuális lett volna már másképp fordult a sorsunk kereke.
16.40 kor született meg Márk, teljesen a gyöngéd születés elvének megfelelően. Nem sírt fel, csak felkiáltott, akkor sírt, amikor leszívták a tüdejét (de erre okkal került sor) és a pocakomon egyből elhallgatott. Köldökzsinórt nem volt sürgős elvágni, így kimaradt az első-lélegzet sokk is. A lepény megszületése után apuka merítette vízbe és mosdatta/öltöztette a babát, aki utána visszakerült hozzám. Semmi sírás, csak gyönyörű csodálkozó és vizsgálódó szemek.

Gyerekágyon irtó mázlim volt, egyágyasba kerültem. Nekem egyáltalán nem volt kimerítő, hogy velem volt a babám, habár az első éjjel kértem, hogy ne hozzák ki nekem, mert még egy vizespalack felemelése is kihívást jelentett, de hajnalban felébredtem és átvánszorogtam érte, mert az első éjszaka pótolhatatlan. Mármint szerintem. ő már pihentebb az átélt izgalmak után, még nem is annyira fáradt, még nem éhes és csak nézelődik azokkal az időtlen, vesébe látó szemeivel. Csak feküdtünk és néztük egymást.
Szerencsés vagyok, mert nagyon nyugodt baba (legalábbis eddig).

A csecsemősök is sokat segítettek, minden műszakban volt legalább egy, aki maxikedves. Csak keresztnevekre emlékszem, de Ildikó (vörös haj, kék szem), Móni (szőke, nagyon kedves), Klári (szemüveges, rövid göndör haj, duci) és van még egy hosszú vörös hajú hölgy is, de az ő neve kiment a fejemből sajnos, pedig nagyon aranyos volt.

Vasárnap, miután kiengedtek minket még vissza kellett mennünk, mert bedurrantak a cickóim, de akkor is szó nélkül és készségesen segítettek.

Szóval: soha rosszabb szülési körülményeket!
Jó szülést/babázást mindenkinek!
ukkacs
 
 


Ukkacs!
Gratulálok a babádhoz! :D :D

TGYÁS-t kapó anyukák!Az lenne a kérdésem, hogy a tgyást előre, vagy utólag (mint a fizetést) kapja az ember?Tehát, ha én febr. közepén kaptam az első összeget (december végén szültem), akkor az a decemberi egy hét és a január, vagy már a február is.(Ezek a köcsög OEP-esek soha nem veszik fel a talefont :twisted:)

köszönöm!

Kép

Kép
linus
 
 


Évuska! :) Aranyos vagy a tanácsoddal, de hidd el, amiről én beszéltem, ott nem "csak" annyit tehetek, hogy szoptatok, mert nem a fiziológiás sárgaságról beszéltem, ahogy említettem korábban. Ahol már rezeg a léc, hogy esetleg vércserére van szükség főcsoport összeférhetetlenség miatt, ott már infúziót kap a gyerek, ott már fejnem kellett minden szopi alatt plussz 50 grammot, kék fényt kapott és így is majdnem kevés volt, amit tettünk.
De ne erről szóljon a topik, tök mindegy mi volt vagy lesz velünk, nem foglalom a helyet ezzel. :)

Egyébként tudsz olyan gyerekkórházat Pesten vagy az országban, ahol tutira kapsz baba-mama szobát és hozzá még Bilibed-et is? Mert az oké, hogy van hol aludnod, de egy rakás kh-ban az a rutin, hogy minimum 3, de inkább 8 órát vannak folyamatosan fény alatt a babák. Akkor meg cseszheted a szobát, mivel nem szoptathatsz az inkubátorba bújva. Sajnos. :) És sem babamama szobákban, de Bilibed-ben nem szoktak bővelkedni az intézmények.
De egyáltalán nem akarok negatív gondolatokat teremteni, természetesen mindig az a helyes, ha pozitívan áll hozzá az ember, nehogy bevonzzon valamit. Csak emellett érdemes a gyerek érdekeit figyelembe véve átgondolni, hogy mi az amit merünk vállalni és mi az amit inkább kétszer megfontolunk. Én így vagyok az ambuláns szüléssel.
Jól mérlegelem majd a döntésemet, mielőtt bármibe belevágok, hiszen ott majd már nem az én érdekeim lesznek a mérvadóak, hanem a gyerekemé.

Ó, pedig hogy szeretnék hazajönni 2 éjszaka után, majd azzal a szuszogó, röfögő kis csomaggal... :D Rohadt messze van még az az idő. :( :)
boribono
 
 


Ukkacs, gratulálok így ismeretlenül is a kis Márkhoz! :D
Képet nem tudsz dobni róla?
boribono
 
 


Sziasztok!
ukkacs! Én is Petik doktornővel szültem, csak nem Évivel, hanem Andikával, dettó ugyan ez a véleményem.
Igaz én 3 ágyasban voltam, de én nem is akartam egy ágyasba menni, féltem a baby bluestól, hogy erőteljesebb lesz, ha egyedül vagyok.
A dokinéninek nem lesz még babája?

Csilla
Kép
Kép
csilla1977
 
 


Ja és persze Gratulálok és minden jót kívánok!

Csilla
Kép
Kép
csilla1977
 
 


Évuska, egyébként, nem kötekedni akarok, csak eszmét cserélni olyan dolgokról, mint amikor egy csodálatos dolog mikéntjéről ill. az az utáni napjairól próbál az ember racionális döntéseket hozni (amire a szülést követő időszak már csak a hormonok miatt is, nagyon nem való :) )és kénytelen-kelletlen át kell gondolnia olyan tényezőket is, ami esetleg nem is jut eszébe az adott pillanatban.
boribono
 
 


Ukkacs, nagy-nagy gratula! Köszönjük a szép történetet! Mennyi ideig vajúdtál? Miért kellett leszívni?

Jó energiák jönnek felőletek...

Boribono, tényleg nem tudtam, hogy vércsoport miatt van. De úgy értettem, hogy mást nem tehetünk, de csak akkor persze, ha reális a kockázat.

Biztos, hogy ismétlődik?

Miért kell, hogy folyamatos legyen a kékfény? Közben nem lehet szoptatni?

Beszéltem az előbb anyukámmal, adott papírt, hogy vállalja, de mondta, hogy eléggé tanácstalan, hogy hová küldene akkor. Meg hogy a csecsemőosztályokon nagy a fertőzésveszély.

Nekem nem volt a fiammal baby blues... baby pink inkább, magentába hajló, eufória. Soha semmi nem volt olyan intenzív testi jóérzés egész életemben, mint a tejbelövellés. Mintha egymillió virágbimbó nyílt volna a testemben, áradt, telt meg minden.

Pénteken azonosítottam be Petik doktornőt, hallottam egy mamával kicsit beszélgetni. Nagyon megnyerő volt.

É
évuska
 
 


Boribono,
evvel mindig számolni kell (egyébként sokszor hallom, hogy 2 nap után helyhiány miatt hazatuszkolnak az Istvánból). Szerencse kérdése, hogy hova vesznek fel utána. ha van hely, visszaveszenek babástul, esetleg máshova szülészetre babástul, vagy gyerekkórházba. Utóbbi esetben ülhetsz kisszéken a babád mellett. Vagy ha PICre van szükség, háromóránként szoptatni. ha kell, mindenfélét kibír az ember. A kékfény alól ott is kiveszik a babát félórára szopni. Főleg, hogy a bilirubin nagy része a bélfalon át, a széklettel távozik, bőrön át, fényezéssel jóval kisebb hatékonységgal bomlik. Ha nehezen ébreszthető, alig etethető, aluszékony a besárgult baba, akkor fontos a fényezés meg esetleg az infúzió.
Ja, Angliában szült barátnőm szerint ott nem nagyon foglalkoznak avval, ha egy baba (nem az első két napon) besárgul, de egyébként jól van, jól szopik. A babák már csak ilyenek, sárgák :).

Ha gond lenne a babával, vagyis vérátömlesztés kellhet, nem az Istvánba vinném vissza - bár ott van BiliBed meg rooming-in, de nincs gyerekosztály és van, hogy nincs gyerekdoki, nem tudom, a vérátömlesztést megcsinálnák-e ott vagy máshová vinnék úgyis át a babát.

Nem tudom, mennyire gyakori ez a főcsoport összeférhetetlenség. Nekem a fiam az első két napon nem szopizott, a 3. naptól kb. féléves koráig sárga volt mnt a narancs. A kórházban szurkálták, fényezték, a vérminták alapján nem volt nagy gáz az értékeivel. A lányom az első naptól 1,5-2 óránként cicizett, árnyalatnyi sárgaság nem volt rajta, a harmadik napon már anyatejeset kakilt.

"És hogy fogadják bent azt az Anyát (és gyermekét), aki hazatért, mert köszönte szépen és lemondott a kórház adta "kényelemről" és "ellátásról"."
Ez annyira érthetetlen nekem. Miért negatív értékítélet az hogy nem akarok benn dekkolni 3-5 napot? A finanszírozás nem az én hibám, ha normálisan működne, örülniük kéne, hogy hogy nem pazarlom a zsúfolt szülészetek szűkös erőforrásait.
Egyébként adott esetben szívesen dekkolnék bent három napot, ráhagyva a család egyéb gondjait az otthonmaradottakra, összebújnék a picivel és semmi mással nem foglalkoznék. Főleg hogy elolvastam amit Ukkacs írt. De ne legyen már "kötelező".

Boti 2005. okt. 12-én, Zsófi 2007. aug. 28-án született.
jad
 
 


Évuska,
értem anyukád véleményét otthonszüléssel kapcsolatban - volt esetleg konkrét negatív tapasztalata? És hogyhogy te mégis errefelé kacsingatsz?

Ambuláns szülés azért érdekel, mert mi van, ha mi kerülünk oda.

A csecsemőosztályokon különösen most sokféle járvány van, mi épp most igyekeztünk megúszni egy kórházba menést a kicsivel, többek között emiatt is. De egy pici újszülöttel most brr - szerintem inkább próbáljanak visszavenni valahová szülészetre, ha van hely.

Egyébként nyárom otthon született babát anyukástól fölvettek szülés utáni 2-3. napon vidéki kórház szülészetére (fenyegető kiszáradás miatt), és nagyon jól, kedvesen bántak velük.

Ki lesz a szülésznőd? Én fiam is Diószegi Évával született, nagy szeretettel gondolok rá azóta is.

2007 szeptember, osz topik: pedig hát az elég zűrös időszak volt, nem igazán nagypocakos olvasmány...

Boti 2005. okt. 12-én, Zsófi 2007. aug. 28-án született.
jad
 
 


Sziasztok,

Sajna én még mindig egyben, nem volt jó eddig a netem, azért tűntem el.

Ma megyek a doktornőhöz vizsgálatra, utána jövök és visszaolvasok, addig drukkoljatok!!!

Kép

KépKép
eszterxx
 
 


TGYÁS-t kapó anyukák!Az lenne a kérdésem, hogy a tgyást előre, vagy utólag (mint a fizetést) kapja az ember?Tehát, ha én febr. közepén kaptam az első összeget (december végén szültem), akkor az a decemberi egy hét és a január, vagy már a február is.(Ezek a köcsög OEP-esek soha nem veszik fel a talefont )

köszönöm!

Kép

Kép
linus
 
 


Sziasztok!
Eszter, megy a drukk!

Linus, úgy kapjuk, mint a fizut: utólag. Valsz a decemberit és a januárit kaptad.NEm sietik el...


[quote]M írta:i van akkor, ha másnap, szóval nem a 4.-5. napon, hanem 48 óra után komolyan besárgul a baba. Jelzem, nem az élettani sárgaságról beszélek! Akkor hova lehet fordulni?

et
Ez azoknál is fennáll, akik nem mennek haza, csak ha már hivatalosan is lehet. A nyáron pl. két nap után elküldtek, persze nem bánta senki. :wink:

KépKépKépKépKép
uxi
 
 


Sziasztok!
Régen jártam erre, én szeptemberben szültem az Istvánban. Borzasztó volt! A szülés és a benntlét is. Hogyha érdekel valakit:

http://www.varoszoba.hu/show/2008/01/13 ... etese_vagy

KépKép
becka
 
 


Boribono, Csilla, Évuska és persze Lina köszönöm szépen a gratukat :)
Nem tudom miért volt leszívás, utólag nem kérdeztem már, de feltételezem nem ok nélkül tették, hiszen semmi más beavatkozás nem volt indokolatlanul. Pl. a gátmetszést illetően sem vitatkoztam egy percig sem, még így is volt mit varrni rajtam

Dokinéni szerintem már erősen tervezi a saját babát, van egy olyan érzésem hogy ezért is "vesz vissza" a tempóból. De ha nem is emiatt, hihetetlen milyen hajtás van ott. Andit pl. minden nap bent volt, vasárnap már igencsak sápadt volt. Semmi magánéletük nem lehet, irtó felelőségel és lemondásokkal járó hivatás...

Képet tolok fel, habár egy hetesen már annyira mááááás :))))
És még mindig egy kisangyal. Eszik, alszik és elnézelődik az ágyikóban.

hmm, most nem sikerült a kép, de majd legközelebb
ukkacs
 
 


Becka, szegény. nem csoda, hogy kiborultál.
Ez a szörnyű, hogy nem elég a jó orvos, és az ajánlott, jónak számító szülészet. Túl sok egyéb tényező is bejátszik (és nem a szerencsére és a természetre gondolook). Ja persze jó orvos alatt sem azt értem, aki nincs ott...
ukkacs
 
 


Uxi!
Köszi a választ!Ez a tény nekem most jót jelent, nem rosszat :D

Kép

Kép
linus
 
 


Eszter, sokat gondoltunk rád itten! Most már mindjárt...

Engem tuti a félkész szakdolgozatom tart vissza/fog visszatartani a szüléstől (37+6), a terminus március 22., a szakdolgozatleadás határideje március 28...

Becka, elolvastam. Hű, ez gáz. Hol szülnél, ha legközelebb? Hogy sikerül ezen túllenni? Nem EDÁ-val altattak? És miért nem lehetett várni még, ha jó volt a szívhang? És mi az, hogy telefonálni kell az intézményvezetőnek? Meg hogy nem mondják, mit láttak előtte a CTG-n? Kérdeztétek?
Amit Boros doktornő mondott az indításról, ez a lufi, az rémálom.
Ugye, férfi volt az orvosod?

Jad, a gyerekorvos anyukám intézmény-, hagyomány-, szakemberpárti. Régi iskola. Én nagyon más lettem, mindenben, világnézet, értékrend, politika, alternatív módszerek, bicikli, színház... Neki mindez idegen. (Három fiú után lett egy lánya, és valahogy nem tud mit kezdeni ezzel.) De most egy házban élünk. Azt hiszem, volt egy otthonszülésnél oxigénhiányossá vált csecsemő a betegei között. Nem mindent örököl az ember, sajnos, sok feszültség, meg nem értés származik ebből.
Talán túl sok nézet, szabály jött-ment a hosszú gyerekorvosi pályája alatt. Mondja például, hogy "most az a divat, hogy szoptatunk", de azért ő néha mégis javasolja a teát... GRRR. Mondtam, ez nem divat.

Ma is voltam ctg-n. Nyomasztó, hogy vannak a nagyon szomorú onkológiai nénik, az abortuszra várakozó rettentő fiatal lánykák, akik sietősen töltik ki a papírt a lyukacsos padon (azonnal kiszúrom az ilyet), mi meg ott nagy hassal... nekik rosszabb, tudom.
évuska
 
 


Sziasztok!
Évuska! Nekem volt lufim mert a magzatvíz ömlött órák óta és se fájás se tágulás nem volt, a Dokinénim úgy felrakta, hogy észre se vettem és fájásnélkül 5 cm-et tágultam tőle.

Csilla
Kép
Kép
csilla1977
 
 


Sziasztok,

Sajna csak csütörtök este fogják meginditani... úgyhogy türelemjáték ez az egész, pedig abból állok legrosszabbul...

Meg félek is az inditástól, de nagyon... az olyan nagyon nem természetes, milyen lesz előtte itthon az este, hogy tudom, másnap mindenképp szülök, csak azt nem tudom, mekkora fájdalommal, hogyan, mennyi idő alatt......ááááááááááááááááááá

Valaki próbálta már a bábakoktélt? Az hat? Érdemes kipróbálni?

AMúgy áramlás rendben, nagyságot nem tippelt már, a méhszáj teljesen zárt és fenn van... sok esélyt ő sem lát, hogy mostanában akarna születni. Pedig én már úgy szerettem volna itthon lenni jövő hét végére :cry:

Kép

KépKép
eszterxx
 
 


Ja, ami nekem még fura, hogy csütörtökig meg sem vizsgál már, vasárnap, kedd, csütörtök reggel UH a kórházban, utána este bevonulunk...

Kép

KépKép
eszterxx
 
 


Jad, én csak a véleményemet mondtam el, próbáltam értelmesen megtárgyalni a témát úgy, hogy egy másik szempontnak is helyet adjunk, plusz néhány kérdést tettem fel, kicsit úgy érzem félreértetted a soraimat. :) Nem volt célom kétségeket kelteni, bárkit is a bentmaradásra ösztönözni, vagy az 5 napos bentlét mellett lobbizni :) Fúúúj! :) Hiszen azt is írtam, hogy én is rohannék haza a szülés után akár 3 órával, mint a valódi ambulás szüléskor. Csupán egy másik aspektust is próbáltam megvilágítani. Többször írtam, hogy sajnos van tapasztalatom a témában, nem vaktában lövöldözöm. Ha valakit két nap után kiraknak, akkor ott nincs jele, hogy baj van, nem tesznek ki egy 48 órás sárguló gyereket. Ezért írtam én is pontosan ezt az időintervallumot.
Kicsit úgy tűnik nekem, hogy szinte megcáfolod az állításaimat, pedig nagyon nem akartam volna már erről írni, de ha megengeded, akkor válaszolnék a hsz-edre. És nem bántásból, csupán, hogy ne érezzem azt, hogy kezdek hiteltelennek tűnni.
Az, hogy a kék fény alól is kiveszik 3 óránként szopizni, nem mindig és nem mindenütt igaz. Az Istvánban igen, ott kiveszik, hiszen nem véletlenül baba-mama barát kh. De ez nem jellemző minden intézményre. Inkább az, hogy 6-8 órát folyamatosan az inkubátorban van a baba, cukros vízzel itatják őket!, rosszabb esetben tápszert is kap. (Holott az semmit nem használ ilyen esetben, sőt! az anyatej elől foglalja a helyet és a táp adott esetben még szorulást is okozhat a kolosztrum hashajtó hatását lenullázva :( )
Egy nem aluszékony gyerek is kap infúziót, ha a szérum-billirubin szintje bizonyos érték felett van. A lányom egyáltalán nem volt aluszékony, mégis az egekbe szökött a szébije. Hogy sárgák lennének a babák? Igen, de nem mind éri el azt a szintet, hogy vércserére kell vinni. Egyébként az Istvánban nem csinálják meg, átszállítás van ilyen esetben, de ott évek óta nem volt rá szükség, pontosan a kapott infúziónak, a cukrosvíz mellőzésének és a szoptatásnak köszönhetően. (Kiscsajom átlépte azt a határt, amikor el kellett volna vinni, de a főorvos asszonyság vállalta a felelősséget és még várt fél napot. Örök hálám neki, mert utána elkezdett végre süllyedni. Így is egy hetet voltunk bent. :( )
Főcsoport-összeférhetetlenség általában ott alakul ki, ahol az anyuka O-s, és a gyerek mondjuk B-s lesz. És nem mindenkinél, csak a szerencsésebbeknél. :( Százalékot nem tudok, alig találni érdemi dolgot a neten a témában.
A negítív értékítélet... Az eü. dolgozó is emberből van, és lehet, hogy megbántódik, ha nem kérnek belőle. És egy eleve feszült helyzetben egy Anyukának éppen sok, ha csak egyetlen ember is csúnyán néz rá vagy szól hozzá bunkón. De ezzel sem azt akartam mondani, hogy ezért maradjuk bent, dehogy!, csupán fel kell vértezzük magunkat az ilyen és ehhez hasonló szituációk esetére.

Szóval én nem folytatnám a saját problémáink és a helyzetünk boncolgatását, tudom, hogy senki nem a részletekre volt kíváncsi, csupán azért írtam megint erről, hogy valamivel tisztább legyen a dolog. :) Ígérem, befejeztem, főleg mert még magambadumálom a sárga gyereket, aztán megszületik egy kis kínai gyöngyszem. :D Magyarázkodhatnék az uramnak. :D
boribono
 
 


Eszter! A barátnőm egy hete lépte át a terminust, amikor a szülésznője javasolta neki, ill. adta hozzá a ricinust és este megitta, másnap megszült!!! Bárcsak én is ismertem volna a receptet előbb, én is 5 napja voltam túl a terminuson, mikor a szülésznőm felfejtette a buroksapkát. A kórházi indítások leghumánusabb formája, allítólag. Azért sztem ennél sokkal jobb a bábakoktél, én kipróbálnám a helyedben! :wink: És szorítok, hogy beinduljon végre! Amúgy rendben vagy? Nincs valami lelki gát? Egy el nem végzett teendő? Egy megoldatlan probléma? Bármi? Ezek nagyon be tudnak zárni. Egy elfolytott félelem a szüléstől vagy az anyaságtól?
boribono
 
 


Sziasztok!

Én is az Istvánban szültem, 5 hetes a kisfiam. A szülés közben sajnos több kellemetlenség is ért, úgyhogy a következő szülésre másik orvost szeretnék keresni, de maradnék az Istvánban. Van valami ötletetek?
Köszönöm!
pimpampumelka
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?