Barbamami: Hogy hogy csináljuk? Egyszerűen válaszolok a kérdésedre: sehogy! Én legalábbis....
Képtelenség ennyi pici gyerek mellett (legalábbis nekem nem megy!
) mindegyiküknek ugyanannyi időt szentelni. És bizony tény, hogy a nagyobbak látják ennek kárát. Nálunk is Danika az, aki este összepakolja a játékokat, még ha nem is ő játszott velük, vele ordibálok többet, hisz' ő már "okos nagyfiú" neki ezt már tudnia kéne... , ő már tud egyedül is játszani, öltözni, nem kellek hozzá, szóval hát, szomorú, de tény a nagyobbakra kevesebb idő jut. Mert ugye, mire a kicsiket az ember összekaparja, rendbe teszi a ház körüli (konyha, bevásárlás, stb.) dolgait, addigra már úgy kimerül, mint a kínai zsebtelep. És ugye a kicsiknek még nagyon kell anya segítsége, a nagyok már önállóbbak.
Nem hinném, főleg rólad nem, hogy rossz anya lennél! Ezt felejtsd el! Jó, persze tudom, hogy ilyenkor marcangol az önvád... de hidd el, én is "összeszedtem a zoknikat" anno soxor.... és anyukám aztán tényleg nem volt rossz anyuka, és neki kicsinek csak én voltam, tényleg minden energiáját és szeretetét felém fordította. Szóval ez nem azért van, mert rossz anyuka vagy!
Egyszerűen Napsugár éli a kiskamaszok felettébb bonyolult lelkületű életét, és igényelné a több törődést. És még ilyenkor nem elég érettek ahhoz, hogy felfogják mekkora terhet ró anyura a kistesók ellátása. Ebbe keveredik féltékenység (még ha rejtett is), és sztem a hormonok is bejátszanak.
Pokoli érzés, tudom. De nyugi mami, majd megnyugszik. Nálunk Danusnál úgy jön ez a dolog elő (már hogy több figyelmet csikarjon ki), hogy soxor bepisil éjszaka... na, ez sem jobb módszer, hidd el nekem! Amíg leordítom a haját (mert sajna bizony néha előfordul, főleg amikor két héten keresztül minden áldott reggel pisis ágyneműt kellett mossak, teregetni meg nem volt hova, mert kint mínusz negyven fok volt és fél méteres hó....), amíg pszichológushoz hurcolom emiatt, addig is vele foglalkozom, nem a többiekkel....
Próbáld meg azt, amit mi is bevetettünk, nálunk működik (a pszichológus ajánlotta), hogy találj ki valami olyat, amire azt mondod, hogy azt csak ővele tudod elintézni, mert a többi tesó még kis butuska, de ő már nagylány, és egyébként is ő az egyetlen, aki ebben a segítségedre lehet. Pld. a mosogatógépből csak ő tudja a poharakat a konyhapultra tenni, és ezzel ő fontos dolgot csinál, sokat segít neked. Ezer dolgot találhatsz ki. Pld. fűzzetek együtt gyöngyöt, mondd, hogy a többiek még ezt nem tudják, de ő már tud gyöngysort fűzni neked, ha majd apával elmentek sétálni, legyen mit felvegyél... vagy bármi ostobaságot, a lényeg, hogy azt mindig ő csinálja, és érezze, hogy fontos dolga van a családban, mert ha ő nincs, ezt senki más nem tudja megcsinálni.
Hát, talán ez segít. Fel a fejjel mamóca! Ne csüggedj!