Szia Nicky!
Nekem mindig az az érzésem veled kapcsolatban, hogy szuperül megértenénk egymást, ha személyesen ismernénk egymást. Nekem te így láttatlanban nagyon szimpia vagy, olyan barátságos kisugárzásod van! Bocsi, hogy ezt ide leírtam, csak úgy eszembe jutott, hogy meg akartam mondani.
Szóval a tárgyra visszatérve: mindenkinek más lesz a fontos, de mindenhol kb. ugyanazok lesznek az alapok, max. más és más kiszerelésben. Elsö babámnál én egy halom mindenfélére beneveztem, aztán a fele se kellett és még mindig azokat a cuccokat rakosgatom, mert nemcsak nekem nem kellettek, de egyszerü halandónak sem, nincs kinek adjam, mindenki csak leint.
Vettem nagy és kicsi cumisüveget, üvegböl, müanyagból, latex cumival, szintetikus cumival, tejhez, teához, tudomisén. Aztán az üveget sose használtuk, mert nehéz a babának tartani késöbb... Cumija egyik babámnak se volt, de arra a pár órára, amikor ezzel próbálkoztunk, csak az ösöreg formájú, nem hiperszuper anatómiai szempontból formált cumit fogadták csak el latex változatban. Ebböl adódóan a cumis kellékek se kellettek.
Én anyagpelenkát használtam mindig is a pelenkázóra alátétnek, mások a türcsire esküsznek. Melegító lámpám se volt sose (babagrill), mert lesül töle a fejem, a babát meg seperc alatt átrázom friss ruhába, nem hideg egyik lakás se annyira, hogy ez nagyon kellene. Fürdetéshez volt kiskád, de attól ketdve, hogy a baba ülni tudott, átköltözött a nagy kádba. Vannak ügyes kiskádba rakható félfekvö helyzetben tartó elemek, ez lehet, hogy jó, nekem nem volt és most se vettem, pedig láttam a börzén.
Kell hömérö a kiskádba, az tuti, amíg az ember keze már magától tudja, hogy mi a helyes hömérséklet.
Kell egy hermetikusan záró pelenkakuka, mert az bizony ha már nem csupán anyatejes a baba, rettenetesen büdös adott esetben.
De pl. bébi hajkefe van, de sose használtam. Vannak persze nagyhajú babák, nekik biztos kell, majd látod.
A lrgfontosabb akkor is egy boldog és kiegyensúlyozott, ha nagyon fáradt is türelmes anyuka marad...
Szoptatós párna is szuper, de ez is egy önálló tudomány, hogy mivel legyen töltve. Nekem dinkeltönköllyel van, mosom is, idönként kutya baja. Ez késöbb jó arra is, hogy a baba ne essen le, ne guruljon le az ágyról pl.
Némi csörgö, de nem sok. Ha ö választana, úgy is mást venne, mint te! Amire én azt hittem, hogy de szuper, rá se bajszintottak.
Kiságy, takaró, de könnyü vagy hálózsák, párna nem kell, körbe védö, de én azt nem úgy tettem fel, mint mindenki, hagy lásson ki a baba akkor is, ha nem tud még mozogni egyedül.
Egy zenélö óra is jól jöhet, egy melegítö vizesüveg valami plüss jellegü borítóval, vagy meggymagos ill. dinkeles zacsi, ha hasfájós a baba.
Babakocsiba is jó valami kis függö, amit nézegethet, meg késöbb birizgálhat.
Hömérö valamilyen formában. Etetöszék, szitén tudományág. Játszószönyeg vagy/és trapéz. Nálunk a játszószönyeg sose jött be, helyette leterítettem két birkabört, arra egy normál takarót, fölé trapézt és csörgöket mindenhova elérhet öközelbe. Kisruhákból nem tudom miböl mennyi kell, mert én hajlamos vagyok ebböl a túl sokra. Az elején szeretnek sarkosan kakilni, vagyis minden igyekezeted ellenére a tarkójáig kakis lesz a baba, tehát az elején több fogy mindenböl. Vannak köpködös babák is, de nálunk egyik se volt az, nem folyt a nyáluk se sose, így nem kellett olyan sok ruha. Zokni sose jött be nekünk, mindig lerúgták, így ált. harisnyát használtunk, dögmelegben meg krémet.
Késöbb kell majd valami kistányér, evöeszköz, fogkefe elözménye. Fontos még a lekerekített hegyü körömolló, mert a babák körme gyorsan nö és gyorsan le is törik.
Nedves popótörlö, popókrém, fürdetö (szintén mind tudomány). Összességében elég olcsón meg lehet úszni az alapokat, ami tényleg kell, a többi meg ráadás, ha valaki úgy érzi, hogy biztonságosabb az élete vele. Én sose hagytam egyedül a gyerekeimet, nem volt babaörzö sem. Na de a lakás is olyan kicsi, hogy minek. Ha valaki sokat utazik, jó lehet az utazóágy is, de nekünk az sem jött be. Elfoglalja a csomagtartót, aránylag nehéz, lehet, hogy gyerekhálózsák jobb erre a célra.
Késöbbre bili, majd wc-gyakorló. De már nagyon elöreszaladtam.
Szerintem azok, akik majd a mózesben altatnak, nem tesznek semmi rosszat. A baba hamar kinövi, de aadig is talán biztonságérzetet ad neki, mint az anyaméh. Kb. egy évesen lesznek a babák olyan nyugtalan vándorok éjszaka, hogy igénylik a saját ágyat és nálunk egyik éjszakáról a másikra át is szoktak mindhárman.
Szeintem a használt ruháknak megvan az az elönye, hogy a sok kémiai anyag ki van már belölük mosva, amivel a frissen készült ruhák ki vannak készítve a hosszú útra. Továbbá elérték a végleges méretüket, összébb már nem mennek, nem színeznek már...
Megint jó hosszú vagyok, bocsánat érte. Talán tudtam egy kicsit segíteni, több hirtelen ötletem most nincsen, de nem is vagyom nagyon összeszedett ma. Rengeteg szép dolog van, ami az emberre szinte rátukmálja magát, ha az ember bemegy a boltba, de meg kell tanulni a sok szép, de nem túl praktikus dolog között kiszürni a lényeget. S második babánál még kevesebb kell, mert a kisebbik a nagyobb felé orientálódik, nem érdeklik a saját játékai különösebben...
Megyek tényleg, mert itt tombolnak a háttérben és foglalkozás igényelnek. Meg a holnapi ebédet is le kéne még gyártanom, mert holnap egész nap mozgásban leszek. Megyek barátokhoz ruhákat csereberélni a gyerekeink után.
Barbi