Sziasztok!
Először is gratulálok a babáknak az új mozgásokhoz,fogakhoz,hófordulóhoz,súlygyarapodáshoz!
Már jó régen készülök írni,de sajnos nagyon nehéz,hasfájós napok vannak mögöttünk.
Szegény Artúr már napok óta minden etetés után görcsbe rándulva sír,feszes a hasa.
Már mindent megpróbáltam (masszázs,édeskömény ill kamillatea,alig ettem valamit,hátha valami étel zavarta,Gripe water,próbáltam széthúzni az etetéseket,hogy tudjon emészteni)de semmi sem használt.
A dokinő azt tanácsolta,tegnap,hogy a hasfájásra adjak neki egy kis gyümölcslevet,hogy a rostok segítsék az emésztést és legyen kaki.
Hát én eléggé elkeseredtem,mert úgy terveztem,hogy 6 hónapig csak anyatej,de már egyszerűen nem bírtam tovább,hogy akármit csinálok,Artúr csak szenved és nem tudok rajta segíteni. Tegnap vettünk neki sárgabaracklevet (nem volt itthon gyümölcs amiből házilag facsarhattam volna levet) és megivott, igaz 2szerre,100mlt.Úgy néz ki,hogy használt,már annyira nem görcsöl a hasa,mint eddig. Kicsit félek,hogy most emiatt kevesebbet fog szopni (eddig 2-3 óránként evett és éjjel is 2szer),de hátha minden rendben lesz.
Szerintetek elrontottam valamit? Ti mit csinálnátok vagy csináltatok volna másképp? És még azt szeretném kérdezni,hogy ti használtok varázsitató poharat?Melyiket érdemes venni?
Tegnap túlestünk a 4 hós oltáson is,nagy sírás volt,de ez is megvan. Jó hír viszont,hogy Artúr jól fejlődik,szerencsére,8kg,úgyhogy 4 hónaposan duplázott(3900grammal született)
.
Ma voltunk koponya ultrahangon is a Budai Gyerekkórházban,a dokinő a hasi uh-t is megcsinálta(mi 6 hetesen nem voltunk ultrahangon)és minden ok,a dokinő szerint Artúr belső szervei fejlettebbek a koránál, de ennek csak örülhetünk. Köszönöm szépen,hogy szurkoltatok a jó eredményért!
Az előbb a neten a
www.vitalitas.hu weboldalon találtam egy baba lexikont,ezt írják a felfúvódásról:
Gázosság, meteorismus; a belek, esetleg a gyomor levegõvel, illetve gázzal telnek meg és felfújódnak.
Bár normális körülmények között is lejut valamelyes levegõ a táplálékkal, a felfújódást okozó gázok rendesen a bélben jelen levõ baktériumok hatására képzõdnek. A lenyelt levegõ csak ritkán okoz panaszokat, legtöbbször csupán akkor, ha a kellõ felböfögtetésrõl evés után nem gondoskodtak, ez gyomorfeszülést, majd bélgázosságot, végül pedig szeleket okoz. Lehet a levegõnyelés is kóros mértékû, de a felfújódás oka sokszor a bélben történõ túlzott gázképzõdés vagy a bél továbbító mûködésének leállása. A bél továbbító tevékenységét viszont a felpuffadás is jelentõsen nehezítheti.
Bármi legyen is a gázosság oka, a tünetek hasonlóak és jellegzetesek: a has feszes, kiemelkedik, de nem nyomásérzékeny, a csecsemõ nyugtalan, rossz a közérzete, szakadatlanul fájdalmasan sír, sikoltozik. Kissé megnyugszik, ha felvesszük és a vállunkra fektetjük, vagy ha széklet és szelek távoznak. Nagymértékû felfújódás pihegõ légzéssel jár, mivel a gázos bélkacsok felnyomják a rekeszizmot.
Az orvosi kezelés * az okot igyekszik megszüntetni: hibás táplálás esetén helyes étrendrõl kell gondoskodni; ha bizonyos táplálékokat a bélrendszer rosszabbul tûr el, ezeket ki kell deríteni és az adott táplálék vagy a felfújódást elõidézõ összetevõjének bevitelét csökkenteni kell. A bélben zajló erjedéses vagy rothadásos folyamatok gáz keletkezésével járnak. Enyhe esetben felületaktív anyagokat lehet csepp formájában beadni vagy a csecsemõ ételéhez keverni.
Komolyabb haspuffadás súlyos vagy éppen életveszélyes állapotok jele lehet, pl. vakbélgyulladás bélelzáródás, kizárt lágyéksérv, hashártyagyulladás stb. - tehát a felfújódás nem mindig teljesen ártalmatlan jelenség.
Van olyan csecsemõ is, akinek emésztõrendszere a tejcukrot (melyet az anyatej és a tehéntej egyaránt tartalmaz) nem képes nagy mennyiségben elbontani, ezért a tejtõl felfújódik. Nincs szükség minden esetben hõsies erõfeszítésekre, néha elegendõ, ha a szoptató anya saját táplálékából kihagyja a puffasztó ételeket, mint pl. hagyma, fokhagyma, kelkáposzta, hüvelyesek.
Enyhe esetben a következõ ártalmatlan házi eljárások alkalmazhatók: meleg hasi borítás, a has óvatos nyomogatása és simogatása, egy étkezés kihagyása és csak édesköményes tea adása, jól megolajozott szélcsõ felhelyezése a végbélbe (néha már a végbélben történõ hõmérõzés is szelek távozását eredményezi), teába kevert orvosi szén itatása.
Ha a csecsemõ mohóságában sok levegõt nyel, szopás közben többször függõleges testhelyzetbe kell hozni és türelemmel (!) megvárni, míg kellõ mértékben felbüfögte a levegõt (levegõnyelés). Különösen makacs esetben görcsoldót és nyugtatót rendelhet az orvos.*
Azt hiszem Elli kérdezett erről a témáról. Egész jó ez a babalexikon,írnak a fejlődésről,fogzásról,fertőző betegségről stb.(csak az F betűsöket nézegettem). Leírom a címét,hátha ti is találtok benne valami hasznos infót.
http://www.vitalitas.hu/ismerettar/babalex/blf.htm Most csak ennyit tudok írni,ne haragudjatok,hogy személy szerint nem írtam,még jövök,ha Artúr enged!
Üdv,
Azúr