Mivel ma is pihenésre vagyok ítélve, szigorúan semmi pakolás. (Úgysincsenek teljesen készen a szekrények... ) Szval csak mosogatás lesz ma, ezért a várva várt kórházi látogatás beszámolója. Azaz mi vár rám idekint.
Szval a kórház a város szélén a hegy tetején van. Igazából már a másik városhoz tartozik, mert a két városka egybenőtt. És a hegytetőről kétfelé látni
Persze nemhiszem, hogy nézelődni fogok szülés közben
Szval elsőnek is a szülés előtt lesz egy beszélgetés, nekünk a jövő hét kedden. Ekkor megbeszéljük egy szülésznővel, hogy milyen terhességünk van, hogy milyen szülést tervezünk. Szval megismernek minket egy kicsit. PErsze lehet, hogy nem pont azzal a szülésznővel szülünk majd, mert asszem vannak 6an és mindig váltják egymást, de azért van a beszélgetés, amiről jegyzetelnek, hogy mindenki tudjon mindent majd
És akkor mi is megnézhetjük a szülőszobákat és a csecsemősosztályt -ha még nem láttuk volna.
Szval van 3-4 szülőszoba. Mindegyik full extrásan felszerelt. Főleg a színvilágban térnek el egymástól. Node, mit is tartalmaz mindegyik szülőszoba? szülőágy, van amelyik jó széles, hogy apuka is mellédfekhessen... szülőszék, labda, valahol még bordásfal is. Mini hifi, hogy hallgathasd a zenéd, szék apukának. és 1 kivételével mindegyik tartalmaz medencét. Hogy pancsolni támad kedved vajúdás közben vagy ott tervezel szülni. Van természetesen wc is. meg mosdó. Ezt gondolom otthon is megvan. Ami engem meglepett, de lehet hogy azért, mert nem voltam otthon szülőszobán, hogy van egy kis rész, ahol MINDEN megvan, hogy az újszülöttet megvizsgálják. Oda van készítve minden, streilen, a kütyüktől kezdve a pelenkán át a kisruháig, sőt még egy ilyen rongybaba is... Mondjuk azt oda nem értem minek, de aranyos.
Szval a szülés itt úgy zajlik, mint kb otthon. Hogy azt mondják télleg csak akkor menj be, ha rendszeresek a fájások, ha már nagyon stbstb... és akkor beraknak a szabad szobák közül abba, amelyikbe szeretnéd és végig Veled van a szülésznő. Ha akarod. És úgy vajúdsz ahogy akarod, és segít mindenben. Nem adnak beöntést, nem borotválnak. (mondjuk az utóbbin én gondolkodom, hogy még otthon...) Ha megmondtad előre mit akarsz és mit nem, ahoz tartják magukat.
az orvosnak csak akkor szólnak, amikor már várhatóan jön a baba. Akkor felhivják és bejön. Bennem felmerült a kérdés, mivan, ha nem ér be, de azt mondják, hogy ismerik az orvosok "futási idejét", és ha tudják, hogy necces, mindig van a közelben egy gyorsabb. De házon belül is van orvos, csak az nem szülész. (Itt ez a rendszer...
) Szval a kitolás részénél a szülésznő a gátra koncentrál. Elmesélte, hogy mi mindent megtesz a védelemért. Azt mondták, hogy szinte sosem kell vágni és nem szokott repedni. Szval én megteszek mindent a gátvédelemért és ők is
Ha megszületett a baba, csak az arcát törlik le és rögtön jöhet a mellkasomra. És addig van ott amig én szeretném. Azt mondta a szülésznő, hogy az apgar (jól írtam?
) értékek megállapításához nem kell kézbevennie a babát... Más persze ha baj van, de akkor sem viszik ki a szobából, hanem az ágy mellett közvetlen van az a "pult" ahol meg tudja vizsgálni. Szval ez nekem jól esett.
Az egyetlen szoba, ahol nincs kád, az igazából a császár előtti/utáni szoba. Van ugyebár, hogy tuti császár lesz, akkor a szomszéd szobába áttolják, ott végzik a beavatkozást és ott is azonnal mellre teszik a babát. Majd áttolják őket a másik szobába, hogy ne egy műtőbe kelljen barátkozni....
Az újszülött osztályon attól függ, hogy mekkora szobád van, hogy milyen biztosításod van. Sajna velem már nem kötöttek privát/félprivát biztosítást, így az általános biztosítással járó 3ágyas szobába vagyok kénytelen menni.... minden ágy mellett ott egy kis bölcsőszerű kiságy, benne a baba. minden ágy fölött lóg le egy karon egy tv....hogyha unatkoznál, bár a szülésznő szerint a legjobb mozi ilyenkor a gyerek. 3 ágyra van egy fürdő. és mindezt szép kilátással
Látogatás csak délután van, de azt mondják a kispapáknak nem is át egy kis pihenés otthon.
5napig lehet bent lenni, de akkor mész haza amikor akarsz. Ajánlják, hogy várd meg a 3dik napot, mert az a legnehezebb állítólag. Akkor múlnak el a szüléskor felszabaduló boldogsághormonok hatásai, akkor indul be a tej... szval az a legnehezebb. Ja igen, az újszülött osztályon mindent megtesznek, hogy szoptass -ha azt akarod. Van külön szoptatós szoba, ha zavar, hogy másoknak látogatói vannak. A szopiszobában mindenféle bútor, szék, párna nemtom mi van, hogy kedvedre választhass... és a szomszéd szobában ott vannak a nővérkék, hogyha segítség kéne. De nem csak a szoptatásnál van így. Van sokféle kiskád, hogy kipróbálhasd, Neked melyik a legszimpibb, majd megmond a kispapának, hogy milyet vegyen. Megtanítanak mindenre a kisbaba ápolásával kapcsolatban, amire kiváncsi vagy. Itt alapból nem fürdetik meg az újszülöttet, rajtahagyják a magzatmázt, mert állítólag az jót tesz neki. De ha Te megakarod, megteszik.
Összefoglalva, minden Rólunk szól.
Tudom, ilyen otthon is van, csak mennyi a valószínűsége, hogy mindez a kisváros széli kórházban??? Najó, szerencsém van, mert jó helyre költöztünk.
Remélem most nem vertek meg....
És lehet persze, hogy teljesen másmilyen lesz majd a szülés... még nem félek a közelségétől, mert még itthon sehogy nem állunk. a bababútorok a jővő hétre várhatóak, a babaruhák mosásra várnak, saját cuccaink dobozokban... és még sokmindent meg kell venni Maszatnak. De mi ugyis a sereghajtók vagyunk
Vajon mikor és ki lesz a következő?
ui: bocsi, lehet hogy tele van elírással és nem tudom mennyire érthető, de nincs erőm visszaolvasni.