Sziasztok!
Jaj, megint régen írtam, és annyi mindenre akartam reagálni, hogy szerintem a fele megint kimarad.
Marcy,
De jó, hogy már láthattad a kismanót, és hogy minden rendben van! Ha jól emlékszem, úgy a 16. hét környékén lehet már megállapítani a nemét. Tényleg, ti tudni szeretnétek?
Ex,
Sajnálom a pöttyöket. Jobbulást!
Pil,
Ameli jobban van már? De izgi, már csak 2 nap! Hajrá Peti baba!
Reni,
Nálatok is ijesztő lehet a hányás. Márk életében kb 2x hányt, mindkét alkalommal a beadott gyógyszer jött vissza. Szóval segíteni én se tudok.
Colett, nektek is sok gyógymanót küldök!
Gab,
Még mindig nagyon ügyes vagy!
Egy finom kis pulcsira én is benevezek őszre
Csak hogy változatosság kedvéért fiús is legyen
Meske nagyon édi a fotókon. Képzeld, valahogy az jutott eszembe, amikor elkezdtél ide írogatni, és azt mesélted, miért Meskete a lányod beceneve. Már nem is hallani ezt tőled. Mármint ezt a nevet.
Benianya,
A fiad szép szál legény lesz
Én csak ámulok, bámulok, mennyit alszanak a gyerekeid. Én még nem nagyon láttam olyan kisiskolást, aki napi rendszerességgel önszántából este 7 körül aludni menne. Most ez így neked kényelmes, csak később (gimis, egyetemista, korban, na meg amikor majd dolgozni kell) ne legyen Blaninak gondja ebből a hatalmas alvásigényből.
Az Adó úgy van, hogy a gyedből alapvetően vonnak adót. Ha van olyan biztosításod, kölcsön, stb, ami levonható az adóból, akkor természetesen azt ebből az adóból is levonhatod. Értelemszerűen max. annyit, amennyi az adód volt. (tehát plusszba nem mehetsz
). Mivel a YGED nem magas összeg, így az adó sem sok, és előfordulhat, hogy lesz olyan adókedvezmény, amit nem fogsz tudni visszaigényelni. Az átruházhatóságról nem tudok nyilatkozni.
Viera,
A fiaddal kapcsolatban én is csak azt tudom mondani, mint a többiek, hogy ha máshol nincs vele gond, akkor ne aggódj, mindjárt jön a suli, új közösségben a gyerekek is máshogy viselkednek. Lehet már írták, a pozitív megerősítést: ha valamit jól csinál, akkor dícsérni kell (akkor is, ha valami apróság), így lesz sikerélménye, és nem csak azt hallja, megint valami nem jó, megint veszekedés van. Az meg, hogy nem egy kisangyal, természetes egy ilyen korú gyereknél:) Inkább ilyen legyen, mint a sarokban meghúzódó élhetetlen valaki.
Noémi, és az ő hisztijei...Sajnos ez tényleg így van, velünk szemben engednek meg a legtöbbet, mert mi vagyunk velük a legtöbbet. (Persze a puszik, simogatások nagy részét is mi kapjuk.) Lehet Noéminek is az a baja, hogy "unatkozik", és azért ilyen. Írtam már, Márk is néha rontom-bontom lett, amikor már nem nagyon tudott magával mit kezdeni. Úgy látom, a bölcsi segít ezen, és itthon is sokkal nagyobb örömmel van, telve élményekkel. Na és persze egy kis rendszert is tanul. Lehet nálatok is megoldás lenne valami félnapos bölcsi.
Vicky,
Neked is ugyanazt tudom mondani, mint Vieranak.
Tényleg sokat segít a közösség, legalábbis nálunk.
Rólunk is egy kicsit:
Február elején megkezdtük a bölcsis beszoktatást. Első nap bennt voltam vele, második nap meg mondták, anyuka, akkor most menjen haza, ebéd után jöhet a gyerekért. Én meg csak néztem. Szóval így telt a hetünk. ezen a héten csak félnapokat volt benn, így én is szoktam a hiányát. Bár sírt amikor otthagytam, mégis látható jelei voltak, hogy élvezi. Saját lábán ment be, simán jött utánam, nem kellett könyörögni neki. Délutánonként meg nagyon kis vidám, pörgős volt. Nem utolsósorban nagyokat aludt éjjel. Szóval nekünk egyenlőre bejött a dolog. Ami viszont nem tetszett: már első nap feltűnt, nem is nagyon van olyan gyerek, amelyiknek ne kellene törölgetni az orrát. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de volt olyan kislány, akinek egyfolytában patakokban folyt a zöld trutyi az orrából. Ez már azért szerintem túlzás. Csodálkoztam is, hogy 1 hétig kibírtuk, de szombatra aztán Márk is megbetegedett. Szerencsére csak első nap volt kis hőemelkedés, azóta csak orrfolyás. Hétfőn a biztonság kedvéért nem vittem, hogy lássam mennyire is beteg. Kedden amikor akartam vinni, akkor meg néztem, hogy hát kérik az igazolást a dokitól, hogy mehet. Alapvetően jogos a dolog, hiszen beteget jelentettünk. De ha meg nem szólok, hogy beteg, akkor meg akármilyen állapotban beveszik a gyereket?
Mert hát nekik nem kell látniuk, hogy beteg... Rohantunk a dokihoz, épp de. volt a rendelés, épphogy odaértünk. Ő meg mondta, tényleg sokkal rosszabb állapotban is járnak a gyerekek, de mégiscsak jobb neki, ha otthon kikúráljuk. Így aztán a héten nem megyünk bölcsibe. ez csak azért rossz, mert kezdhetjük újra a beszoktatást. Mára meg én se kapok levegőt.
Andy,
de jó is lehetett az a síelés. Én 6 éves koromtól síelek, egy időben versenyeztem is. Rendszeresen járunk ki, pár év volt csak, amit kihagytunk. Még tavaly elött, 4 hónapos terhesen is voltam, mert bár viccesen hangzik, nagyobb biztonságban vagyok a lécen, mint az utcán sétálva, mert ott még a laposon is képes vagyok hasraesni és kitörni a bokámat. Épp most szervezkedünk családon belül, hogy menjünk ki pár napra.
Úszás:
Szerintem sem árt, ha a gyerek vízbiztos lesz. Minél hamarabb, annál hamarabb érezheted biztonságba akár egy strandon is. Az unokaöcsém a Tf-en tanul, és neki van egy gyerekcsoportja, őket tanítja úszni. Ő mesélte a legkisebbek náluk 3 évesek. Én mindenesetre meg fogom próbálni, ha nagyon nem érett még rá, azt úgyis észre lehet venni.
Iskola:
Igen, igen, Juca mellett én voltam az, aki határozottan állította, jó az, ha a gyerek betöltött 6 éves kor után suliba mennek. Persze itt is vannak kivételek, vannak akik nem érettek még rá.
Ehhez kicsit kapcsolódik az én körkérdésem, vitaindítóm is:
Tudo, hogy sok gyerkőc még alig beszél, de lassan itt az idő óvodát választani, mert ott is nagy a tolongás. Ki mit gondol a kétnyelvű/idegennyelvű óvodáról? Ezzel párhuzamosan az idegennyelv korai tanításáról? (Értem úgy, hogy nem ált. Iskola 4. osztályától). Kiváncsi vagyok a véleményekre, mert ebben is nagyon különböző nézetek vannak.
Akit kihagytam, bocsi, nem szándékos volt.
Andi