Sziasztok!
Nálunk sajna a hétvége nem a pihiről szól mostanában. Nagyimhoz kell menni minden délben és este, mert ahhoz képest hogy egy "szeretetotthonban" él, még az is derogál a fizetett nővéreknek hogy megetessék és pelenkázzák. Nagyon rossz állapotban van szegény, a kórházból szó szerint úgy mentettük ki egy hete és azóta megyünk. Sajnos nagyon messze van, így én csak hétvégén tudom bevállalni az ápolást. Tehát én ezért tüntem el.
Most épp próbálom magam rávenni az itthoni munkákra, mert úgy utálom, hogy úszik a lakás és csak a ma estém maradt minden házimunkára. Így mindent csinálok csak azt amit kéne azt nem.
Barbi!
Most csak egy nagyon egyszerű, sztem tuti ismered, de azért:Tavasz karalábé leves
Karalábé, fehér/sárgarépa, felteszed puhulni, gyorsan megvan. Én simán belevágom apró darabokban a karalábé szép levelét is ebbe és a főzelékbe is. Fincsi. De ha a család nem akar "füvet enni" (párom mindig ezt mondta rá, majd megszokta) akkor csak cérnával belefőzöd és a tálalás előtt kiveszed.Szoktam bele tenni egy leveskockát és a kis ízbombámból (ezt mindjárt külön leírom, mert nagyon tuti!!) De ha nincs "Zsófi féle" ízbomba, akkor petrezselyem, min. 2 paradicsom 4-5 felé vágva (ez jól szétfő) vagy ha van eltett paradicsomleved, akkor abból egy-két deci. Én nagyon paradicsomosan szeretem, de anélkül is jó.
Amikor megpuhult, tehetsz bele virslit (a húsimádok miatt, de én anélkül szeretem).
MAjd behabarod lisztes tejföllel, de amikor a habarást csinálod, akkor a habarásba bele kell ütni 1 vagy 2 tojást. Attól függően hogy mennyit csináltál. Ettől olyan omlós, "puha lesz" a leves íze.
Aztán ha fokozni szeretnéd és sűríteni, még mehet bele házigaluska is.
Ízbomba: Nyáron kell jó sokat csinálni és mélyhűtőben tárolni.
Jó sok paradicsom, zellerlevél, petrezselyem, esetleg édes anna de ez nem muszály, és persze eléggé sok só, mert ez konzerválja. Úgy hogy a végén még belenyalva ehető legyen (lehet több só is, de akkor már nem lehet más sós fűszert tenni a kajákhoz, és az lekorlátoz)
Tehát a paradicsomot apró darabokra kell vágni, a zeller és a petrezselyem leveleket is. A legjobb összedolgozni őket egy magas falú műanyagedényben botmixerrel.
Az a jó állag, ha nem folyik szét, tehát nem baj, ha leve van, de azért maradjon egyben a zöld.
Aztán 20-30 cm-es alufóliába kell csomagolni, úgy néz majd ki mint a lefagyasztott kolbász. A mélyhűtőben aztán szépen összefagy a leve is.
Nálunk ebből készül mindig jó 8-10 tekercsnyi és egész télen tavaszi-nyári ízeket varázsolunk. Mehet: Bármilyen levesbe, húsok alá párolásnál, bármilyen főzelékbe. Kb 5-8 cm-es darabokat kell szelni kajánként, de ez is ízlés dolga.
Bevallom őszintén, én annyira szeretem, hogy néha elővettem és úgy fagyott állapotában meg-meg nyaltam, annyira jó íze volt.
Azt az egyet nem szabad elfelejteni, hogy sót tartalmaz, így a főzéskor ehhez mérten lehet kockát, vegetát és egyéb fűszereket alkalmazni.
Tényleg nagyon tudom ajánlani, nálunk már generációs hagyományú és bevált.