Sziasztok!
Lorca:
Oké, hogy a férfiak kevésbé empatikusak, stb (bár ez is túláltalánosítás), de a tanfolyam akkreditált, pontokat kapnak érte. A továbbképzés pedig kötelező. Csak úgy tűnik, ez a téma a férfiakat nem izgatja, hanem továbbra osztják a jótanácsokat a szopis pácienseiknek, ami leginkább abból áll, hogy válasszák el a gyereket és kapjon tápszert.
Kizárólagos szopi 18 hósan:
http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html
Ha kevesebb mint fél liter anyatej fedezi egy 1-2 éves gyerek szükségleteinek nagy részét, akkor egy kizárólagos szopi mellett tuti nem szenved hiányt egy totyogó (mivel gondolom 1-1,5 litert biztos elfogyaszt), pláne ha azért mást is csipeget mellette.
Hol írja a WHO who 18 hósan nem jó a kizárólagos szopi?
Bozótka:
Igazad van, nagyon könnyű sablon választ adni. Én is mindig félek, hogy olyanokat ismétlek, ami az olvasónak már a fülén jön ki, annyiszor hallotta. Viszont sosem tudom, mi az a részlet, amivel nem volt tisztában, ezért sorjában leírom, és megpróbálok tényleg kitérni a miértekre is, mert meggyőződésem ha értik a folyamatot, annak van értelme.
Viszont ha a sablon válasz nem válik be, arra rájönni hogy MIÉRT nem, egy elég hosszadalmas folyamat, és legjobb személyesen. Amikor kommunikációs gyakorlatot csináltunk, megszámoltuk hogy hány kérdés kell egy relatíve egyszerű eset diagnosztizálásához, és hát több mint 40... na most ezt emailben eljátszani elég nehéz.
Ágiboldi:
Igen, erre kitértek, hogy duzzadt, feszes, bedurrant melleket nem szabad masszírozni, pláne nem erőteljesen, mert roncsolja a szövetet, a tejcsatornákat és tejmirigyeket amik pukkadásig tele vannak, és későbbi gyulladásokhoz vezethet.
(Arról nem is beszélve, hogy k*****a fáj, sokaknak már az érintés is, nemhogy az ilyen dögönyözés...) Erre direkt rákérdeztem, mert emlékeztem, hogy sokan közületek kihívtak egy fejőnőt, aki állítólag megoldotta a problémát... mivel ezzel nincs személyes tapasztalatom, ezért nem akarok okoskodni... Inkább tőletek kérnék beszámolókat, hogy milyen volt, segített-e, vagy nem, stb.
Timocska:
Nem tudom, mennyire általános, hogy ha az egyik gyerekkel volt, akkor a többivel is lesz. Majd utánanézek. Most olvastam valamiféle olajos gyulladáscsökkentő pakolásról is, ha megmondja nekem valaki, hogy mi az a castor oil magyarul, akkor leírom a receptet!
Pankaa:
Érdekes történet, általában az ellenkezője szokott előfordulni, hogy a vérvizsgálat nem mutatja ki az allergiát. De allergológiában is a "gold standard" az a megvonásos diéta, és ha ennek hatására megszűnnek a tűnetek, akkor visszavezetni az ételt, és ha ekkor újra megjelennek a tünetek, akkor azt allergiának diagnosztizálják, akár kimutatja a vérteszt, akár nem.
Egyébként a vérteszt azért nem mutat ki minden allergiát, mert nem minden allergia mechanizmusa ugyanaz, és ez a vérteszt csak az egyik mechanizmusú (IgE által mediált) allergiákat mutatja ki. Tejfehérje allergiából is van másfajta, ami más klinikai tünetekkel jár, és azt pl nem mutatja ki.
Viszont tök érdekes, hogy pont azokat az ételeket amikre állítólag allergiás vagy, nem is szereted. Nem lehet hogy a szervezeted ezzel jelezte, hogy nem tesznek jót neked?
Lora:
Zsuzsa 2 éves korára háromszorozta meg a súlyát. Ő majdnem 4 kilóval született, pikk-pakk megkétszerezte, még jóval 6 hónapos kora előtt, de 1 évesen "csak" 9,2 kg volt, és 2 éves korára lett 12.
Dana:
Azért akarod abbahagyni a szopit mert szerinted már nincs elég, vagy azért mert már elég volt a szopiból?
1. A mennyiség csalóka. Én is úgy éreztem, míg itthon voltam és Szilvi egyszerűen kiszopizta a mellemből, hogy már biztos nincs túl sok. De mikor a tanfolyamon ültem, és minden szünetben elmentem fejni, 8 óra alatt fél litert fejtem le!!!!
Engem is meglepett, hogy ilyen sok van. Szóval csalóka, ha a baba kiszopizza, mert úgy érzed, üres a melled, illetve csak kevés van benne. Pedig nem is.
2. A kevés tejnek is jó nagy a tápértéke, ilyenkor már jó magas a zsírtartalma, és sokkal magasabb az ellenanyag-koncentrációja mint kicsi babánál. tkp elmondható hogy minél kevesebb a tej, annál nagyobb a zsírtartalma, és annál magasabb az immunanyagtartalma. Úgyhogy a kevés is sokat ér.
Szopis tanácsadó: ahhoz hogy ezt mondhassam magamról, kell az IBCLC vizsga, amihez nekem 2500 óra gyakorlatot kell majd felmutatnom. Addig nem nevezhetem magam szopis tanácsadónak, ami kicsit róka fogta csuka, mert ha az ember nem hívhatja magát tanácsadónak, akkor hogyan szedje össze azt az óraszámot, hacsak nem eü-ben dolgozik (és akkor csak 900 kell, nem is 2500
) Szóval nehezített a menet ha az ember nem egészségügyis.
Zsuzsának tkp én diagnosztizáltam az allergiáját, mert már igencsak feltűnőek lettek a tünetei, és megszűntek mikor elhagytuk a tejterméket, majd újra jelentkeztek, mikor újra tejterméket kapott. Mire eljutottunk gasztróra, addigra már túl volt egy kórházi látogatáson, mivel az allergiája állandó hurutos állapotot csinált a szervezetében (hallod, Ria?), amire ő kapott egy kétoldali középfülgyulladást és egy tüdőgyulladást. Mivel eléggé le volt gyengülve mire oda kerültünk, hogy az allergiáját vizsgálják, nem csináltak akkor tejterhelést, a vérvizsgálat nála pedig negatív lett. Mikor legközelebb mentünk fél év múlva, akkor csináltak neki tejterhelést, és ez aztán igazolta az allergiát. De mint fent írtam, neki egy olyan allergiája van, ami más mechanizmusú, mint amit a vérteszt kimutat, ez már a klinikai tüneteiből is látszott, úgyhogy nem is tudom, miért csináltatták meg velünk a vértesztet. Vagyis igen, tudom: mert protokoll.
RIa:
Ez a "hurutos az egész gyerek" ismerős.
Valószínűleg az allergiája izgalomban tartja az egész szervezetét, amivel azért kell nagyon vigyázni, mert sokkal könnyebben elkap így dolgokat. Ki kéne kísérletezni, mi az ami gyulladásban tartja.
Thelga:
Köszi szépen!
Aranyos vagy.
Pann:
Úgy tudom, hogy nem... a tejmirigyeket határoló sejtek ugyanis ilyenkor összetapadnak, és se be se ki semmi ami nem a sejten keresztül megy, oda meg mindenféle pumpák és receptorok kellenek a sejtfalon, tehát csak azt engednek be amit akarnak. Ezzel együtt tuti hogy valamennyi bejut az anyatejbe mondjuk a vérkeringésből, de szerintem elenyésző mennyiség, és a másik kérdés, hogy túléli-e az a kemikália a gyerek emésztőrendszerét?
Írtam egy ópuszt "mitől lesz elég tej?" címmel... tudom, hogy itt már nem igazán aktuális, de szeretném feltenni, és ha van türelmetek végigolvasni, akkor kérném az észrevételeket, kritikákat, stb...
1202471457.905.txt