Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Panka,
A 13. havi az nem gyed. Az az még a tavalyi részarányos járandósság. :D
Meki, mcfarm :evil:

Ria,
Lepedék?! Na akkor csak meg lesz az egy évi fogatlanság! Éjszakátok milyen volt?

Lorca,
Igenis van bizonyított jótékony hatása a borostyánnak! Én bizonyítom mindenkinek! :lol:

Ditke,
Húúú, hogy tudnak ilyen parasztok lenni??? Mi az, hogy nem mindegy? Nem mindegy!!!!!!!!! Hú, de felbosszantottam magam. És az ilyen buzerák miatt van az általánosítás!!!

Köszi a bárányhimlős infókat!!! Továbbítom.
Vendég

13. havi Gyed sajnos nincs. Ez tuti. Aki kapott 13. havit az a munkahelyétől kapta még az év eleji munkáért.
De ez még mindig nem magyarázza az én 8000 forintomat, mert a mh-emtől tuti nem kaptam. Azért el tudom majd költeni, azt hiszem.
Köszi Panka, de valahogy megoldom ezt a problémát! :lol: :lol:

A Gyeden meg azért csodálkozom, mert valóban emelkedett, de 5000 bruttóval. Én meg nettoban kaptam ennyivel többet! :shock: De asszem valahogy ezen a problémán is túl fogok jutni. :lol:

Oltás
Nekem valami Menjugate nevezetűt írt fel a doki! Azt viszont mondta, hogy mindenképp kérjek számlát róla, mert így tudják majd elszámolni. :roll: Bár ezt sem értem igazán...
Lehet tényleg a teljes ár a 6800, mert akkor pont jó, amit nekem mondtak, hogy 3400ft-ba kerül.

Fokhagyma
Brigi is nagyon szereti. De nem vettem észre, hogy büdi lenne a szája! Pedig direkt még figyeltem is, mert már régebben is írtátok. :lol:
Én friss spenótból szoktam csinálni és vele együtt fonnyasztom a fokhagymát is. Mondjuk én több adagot szoktam és lefagyasztom. Mondjuk 2-3 adagba teszek egy gerezdet (persz mérettől függően) :wink:

Hol van Május??? Az utolsó emlékem, hogy Kelemackó lázas volt! Ugye nincs baj?
lora7

Lehet du. megyünk a Ligetbe. Csatlakozik esetleg valaki? (Persze csak ha szép idő marad!)

Timi
Akartam már írni, csak mindig elfelejtem, hogy tőletek jó a Liget felé a 73-as, 173-as busz. Leszálsz a Hungária krt-on és a Hermina úton besétálsz. És máris ott vagy a Közlekedési Múzeumnál. Jó, kb. 10 perc séta, de a Ligetbe amúgy is sétálni mész. Ráadásul oda tök közel van a nagy játszi is! :wink:
lora7

Lora! nekünk a Neis vac-ot írták fel. De még annk idején mondta a védőnő hogy a 14.-ker az támogatja a meningot és ha van róla számla akkor az önki visszaadja a pénz 50%át!
Ja és a családit is megemelték szerintem azért kaptál ilyen hatalmas összeget! De akkor én miért sokkal kevesebbet?

Sági!Éjszakáról babonálból nem nyilatkozom! :D Igen nagy kő esett le a szívemről, hogy mégse a fog! :lol: Érdekes senki nem akart velem fogadni az 1 éves fogatlanság ügyében. Pedig az egész családnál próbálkoztam! :lol:

Május! Hol vagy??????

KépKép
csongria

Pankaa

Mi a McDonalds ban csak BigMc menüt vagy hamburgert eszünk, az nálunk bevált, de látod milyen jó, hogy reklamáltál, mi ebből a tanulság ? Mindig szólni kell ha valami nem stimm, még ha kiútálják az embert akkor is !Igazad volt !!

Én is üresen adom a csipkebogyó teát Tominak, de nekem azért nem ízlik így, mert én nagyon édesszájú vagyok és hiányzik belőle nekem a cukor !!! Valószínű te nem vagy olyan édesszájú ???? 8) :P

Felháborítóak ezek az orvosok, nem azért vannak ott a rendelésen, hogy a beteggel foglalkozzon, akkor az a minimum, hogy annyit mond ami a leleten van, nem csak az ember kezébe nyomja és szevasz tavasz ! Mert ha negatív akkor jó, nem szól de akkor is illenék annyit odaböffenteni annak a szerencsétlennek, hogy nincs semmi gond ! Nem ?????? Sclerosis olvastán én is telefonáltam volna !!! Arról nem is beszélve, hogy ezentúl már fizetsz is az ilyen "bunkóknak", hogy elvégezzék a dolgukat ! Még ha csak 300 Ft is de akkor is fizetsz ! Mélységesen fel vagyok háborodva ! Bele se merek gondolni, hogy ha ne adj isten Tomival lesz valami (mint pl. Riáéknál volt a kórház) szerintem a férjem az első rossz mozdultnál nagyon-nagyon mérges lesz és félrerakja a jól nevelt modorát és lepofozza a társaságot !(képes rá, mert nagyon birka rürelme van de ha rólunk van szó akkor azonnal ütni is képes Mikor felkerültem Bp-re az egyik bunkó orvos megjegyezte, hogy miért nem fogyókúrázok, nem zavar, hogy dagi vagyok, mire a férjem úgy kellett lefogni, mert meg akarta verni !):twisted: :evil:

Ria

Én is táppénzen voltam a szülésig és én is csak utólag voltam szül. szabin mégsem kaptam 13. havit még egy fillért sem !! :roll: :twisted:

Timi

Ha Lillus éjjel felébred akkor visszaalszik az ágyában ?
Csak azért kérdem , mert Tomi most rászokott a fogzással kapcsolatban, hogy kivettük és köztünk aludt és ő nem alszik vissza ha nem vesszük ki közénk ! Vagy lehet, hogy egy kicsit hagynom kéne pityeregni majd elaludna ???? :o

A szolgáltatókról ne is beszéljünk a villanyszámlánkat háromszor küldték ki felzólítással, de eredeti számlát egyet sem kaptunk !
És még nekik állt feljebb !!! De rájöttem nem érdemes telefonon vitatkozni velük, mert az ügyfeles semmiről nem tehet és intézni sem tud semmit, mert bármi gond volt be kellett menni személyesen !

Holnap reggel jön anyukám szerencsére már nem sztrájkolnak egyenlőre a vasutasok !!! :lol: :lol:

Dana

Biopszi ismétlés akkor lesz ha előtte megtudom, hogy mikor lesz a prof. a cytológián és csak vele szúrattatom meg magam, nem egy ilyen "balfékkel" ! Hátha több sikerrel járok !(A férjemnek nem mondtam el a sztorit, hogy ne idegeskedjen szegény,de elolvasta a gépből amit nektek írtam erre megsértődött, hogy neki nem mondom el, de az internetre felrakom !) :roll:
Ismét kiütéses lett Tomi, egyszerűen nem tudok rájönni mitől van minden nap írom, hogy mit eszik és nem kap újat semmit, nem fehérítek már, bár most nem annyira csúnya és már kezd is halványodni, de mégis ! Félek a sok Calcimusctól vesekövet kap !!! Meg a szteroidos kenőcs sem túl jó ilyen sűrűn szerintem !:evil:

Helga

Mikor lehet a bárányhimlő elleni védőoltást beadatni, azt külön kell kérni avagy benne van a kötelezőekbe ? (Övsömör ?) :oops: Kép Pá lányok dobom a puszit nektek !

Kép
kditke

Ria,
Én is kevesebb pénzt kaptam! :?: :evil: Azt hiszem valami új bérszámfejtő brigád számol már a munkahelyemnek. Ha elb@szták szaladnak! :x

Lora,
Hogy kell spenótot csinálni? Én utálom, de Petinek hátha ízlene. Az üvegeset nyomázta.
Vendég

Sziasztok!

Éjjel Laura is felsírt,megreggel is nagyon fájdalmasan.Remélem csak a foga lesz.Reggel bevitte az ovónéni a csoportba.Elöször megvolt szeppenve a sok gyerek miatt,de aztán nagyon feltalálta magát.Mindenre mutogatott,hogy mondják meg mik azok.

Helga
Egy szakmai kérdésem lenne. :lol: Tényleg ilyen jó idő lesz már?Nem fog esni már a hó és nagy minuszok se lesznek?Annyira jó az idő,már alig várom Laura megtanuljon lépkedni és mehetünk ki a szabadba hosszabb időre.Sajna 1 óránál tovább nem marad a babakocsiba.

Timi
Lehet megpróbálkozok a foghagymával.Talán a közelébe tudunk majd menni. :lol:

Panka
Szívesen elküldöm ha akarsz ilyen cumit,mert csak itt állnak.
Jókor írod a mekit.Hétvégére megigértük Daninak,hogy megyünk.Évente egyszer azért odatalálunk. :?

Ria
Nem baj,majd úgyis jön a fog.Azt szokták mondani akinek késön jön annál egészségesebbek lesznek a fogai. :D
Akkor már nincs két hetetek a szüli napig. :lol: Milyen gyorsan elment ez az 1 év. :shock:

Sági
Megszületett az uncsitesó?

Lora
Kiváncsi leszek a Gyed nekem miért nem több.Ma jön a könyvelöm megkérdem tőle.

KépKép
KépKép
dana 1

Dana! Tényleg ti hol laktok? Jól emlékszem, hogy kozmetikus vagy? Otthon dolgozol?

KépKép
csongria

Ria
Biztos nem a családi, mert az a 11700ft helyett most 12200ft. Kemény 500 ft. :lol:

Sági
Friss spenótot jól meg kell mosni és a vastag szárat én le szoktam tépni. Kevés olajon addig fonnyasztom, amíg rendesen össze nem esik. Szoktam bele pici sót és fokhagymát tenni. Aztán egy kevés vízzel még párolom és végül turmixolom. Általában krumplit is teszek hozzá, esetleg lehet sajtot is. Szerintem fincsi. :wink:
Fonnyasztás helyett szokták főzni is, de az sztem tök sokáig tart.
lora7

Sziasztok!

Lorca:

Oké, hogy a férfiak kevésbé empatikusak, stb (bár ez is túláltalánosítás), de a tanfolyam akkreditált, pontokat kapnak érte. A továbbképzés pedig kötelező. Csak úgy tűnik, ez a téma a férfiakat nem izgatja, hanem továbbra osztják a jótanácsokat a szopis pácienseiknek, ami leginkább abból áll, hogy válasszák el a gyereket és kapjon tápszert.

Kizárólagos szopi 18 hósan: http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html

Ha kevesebb mint fél liter anyatej fedezi egy 1-2 éves gyerek szükségleteinek nagy részét, akkor egy kizárólagos szopi mellett tuti nem szenved hiányt egy totyogó (mivel gondolom 1-1,5 litert biztos elfogyaszt), pláne ha azért mást is csipeget mellette.

Hol írja a WHO who 18 hósan nem jó a kizárólagos szopi?

Bozótka:

Igazad van, nagyon könnyű sablon választ adni. Én is mindig félek, hogy olyanokat ismétlek, ami az olvasónak már a fülén jön ki, annyiszor hallotta. Viszont sosem tudom, mi az a részlet, amivel nem volt tisztában, ezért sorjában leírom, és megpróbálok tényleg kitérni a miértekre is, mert meggyőződésem ha értik a folyamatot, annak van értelme.

Viszont ha a sablon válasz nem válik be, arra rájönni hogy MIÉRT nem, egy elég hosszadalmas folyamat, és legjobb személyesen. Amikor kommunikációs gyakorlatot csináltunk, megszámoltuk hogy hány kérdés kell egy relatíve egyszerű eset diagnosztizálásához, és hát több mint 40... na most ezt emailben eljátszani elég nehéz.

Ágiboldi:

Igen, erre kitértek, hogy duzzadt, feszes, bedurrant melleket nem szabad masszírozni, pláne nem erőteljesen, mert roncsolja a szövetet, a tejcsatornákat és tejmirigyeket amik pukkadásig tele vannak, és későbbi gyulladásokhoz vezethet. :( (Arról nem is beszélve, hogy k*****a fáj, sokaknak már az érintés is, nemhogy az ilyen dögönyözés...) Erre direkt rákérdeztem, mert emlékeztem, hogy sokan közületek kihívtak egy fejőnőt, aki állítólag megoldotta a problémát... mivel ezzel nincs személyes tapasztalatom, ezért nem akarok okoskodni... Inkább tőletek kérnék beszámolókat, hogy milyen volt, segített-e, vagy nem, stb.

Timocska:

Nem tudom, mennyire általános, hogy ha az egyik gyerekkel volt, akkor a többivel is lesz. Majd utánanézek. Most olvastam valamiféle olajos gyulladáscsökkentő pakolásról is, ha megmondja nekem valaki, hogy mi az a castor oil magyarul, akkor leírom a receptet! :)

Pankaa:

Érdekes történet, általában az ellenkezője szokott előfordulni, hogy a vérvizsgálat nem mutatja ki az allergiát. De allergológiában is a "gold standard" az a megvonásos diéta, és ha ennek hatására megszűnnek a tűnetek, akkor visszavezetni az ételt, és ha ekkor újra megjelennek a tünetek, akkor azt allergiának diagnosztizálják, akár kimutatja a vérteszt, akár nem.

Egyébként a vérteszt azért nem mutat ki minden allergiát, mert nem minden allergia mechanizmusa ugyanaz, és ez a vérteszt csak az egyik mechanizmusú (IgE által mediált) allergiákat mutatja ki. Tejfehérje allergiából is van másfajta, ami más klinikai tünetekkel jár, és azt pl nem mutatja ki.

Viszont tök érdekes, hogy pont azokat az ételeket amikre állítólag allergiás vagy, nem is szereted. Nem lehet hogy a szervezeted ezzel jelezte, hogy nem tesznek jót neked?

Lora:

Zsuzsa 2 éves korára háromszorozta meg a súlyát. Ő majdnem 4 kilóval született, pikk-pakk megkétszerezte, még jóval 6 hónapos kora előtt, de 1 évesen "csak" 9,2 kg volt, és 2 éves korára lett 12.

Dana:

Azért akarod abbahagyni a szopit mert szerinted már nincs elég, vagy azért mert már elég volt a szopiból?

1. A mennyiség csalóka. Én is úgy éreztem, míg itthon voltam és Szilvi egyszerűen kiszopizta a mellemből, hogy már biztos nincs túl sok. De mikor a tanfolyamon ültem, és minden szünetben elmentem fejni, 8 óra alatt fél litert fejtem le!!!! :shock: Engem is meglepett, hogy ilyen sok van. Szóval csalóka, ha a baba kiszopizza, mert úgy érzed, üres a melled, illetve csak kevés van benne. Pedig nem is.
2. A kevés tejnek is jó nagy a tápértéke, ilyenkor már jó magas a zsírtartalma, és sokkal magasabb az ellenanyag-koncentrációja mint kicsi babánál. tkp elmondható hogy minél kevesebb a tej, annál nagyobb a zsírtartalma, és annál magasabb az immunanyagtartalma. Úgyhogy a kevés is sokat ér.

Szopis tanácsadó: ahhoz hogy ezt mondhassam magamról, kell az IBCLC vizsga, amihez nekem 2500 óra gyakorlatot kell majd felmutatnom. Addig nem nevezhetem magam szopis tanácsadónak, ami kicsit róka fogta csuka, mert ha az ember nem hívhatja magát tanácsadónak, akkor hogyan szedje össze azt az óraszámot, hacsak nem eü-ben dolgozik (és akkor csak 900 kell, nem is 2500 :evil:) Szóval nehezített a menet ha az ember nem egészségügyis.

Zsuzsának tkp én diagnosztizáltam az allergiáját, mert már igencsak feltűnőek lettek a tünetei, és megszűntek mikor elhagytuk a tejterméket, majd újra jelentkeztek, mikor újra tejterméket kapott. Mire eljutottunk gasztróra, addigra már túl volt egy kórházi látogatáson, mivel az allergiája állandó hurutos állapotot csinált a szervezetében (hallod, Ria?), amire ő kapott egy kétoldali középfülgyulladást és egy tüdőgyulladást. Mivel eléggé le volt gyengülve mire oda kerültünk, hogy az allergiáját vizsgálják, nem csináltak akkor tejterhelést, a vérvizsgálat nála pedig negatív lett. Mikor legközelebb mentünk fél év múlva, akkor csináltak neki tejterhelést, és ez aztán igazolta az allergiát. De mint fent írtam, neki egy olyan allergiája van, ami más mechanizmusú, mint amit a vérteszt kimutat, ez már a klinikai tüneteiből is látszott, úgyhogy nem is tudom, miért csináltatták meg velünk a vértesztet. Vagyis igen, tudom: mert protokoll. :evil:

RIa:

Ez a "hurutos az egész gyerek" ismerős. :( Valószínűleg az allergiája izgalomban tartja az egész szervezetét, amivel azért kell nagyon vigyázni, mert sokkal könnyebben elkap így dolgokat. Ki kéne kísérletezni, mi az ami gyulladásban tartja.

Thelga:

Köszi szépen! :) Aranyos vagy.

Pann:

Úgy tudom, hogy nem... a tejmirigyeket határoló sejtek ugyanis ilyenkor összetapadnak, és se be se ki semmi ami nem a sejten keresztül megy, oda meg mindenféle pumpák és receptorok kellenek a sejtfalon, tehát csak azt engednek be amit akarnak. Ezzel együtt tuti hogy valamennyi bejut az anyatejbe mondjuk a vérkeringésből, de szerintem elenyésző mennyiség, és a másik kérdés, hogy túléli-e az a kemikália a gyerek emésztőrendszerét?

Írtam egy ópuszt "mitől lesz elég tej?" címmel... tudom, hogy itt már nem igazán aktuális, de szeretném feltenni, és ha van türelmetek végigolvasni, akkor kérném az észrevételeket, kritikákat, stb...

1202471457.905.txt

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Köszi a gyedes infókat.Én biztos nem kapok akkor semmi plusszt. :(

Lora!
Emili is nagyon tud bűzleni a foki után. :lol:
Ilyenkor is friss spenótból főzöl neki?Vagy csak szezonban?Én úgy tudom hogy a spenót, meg a zöld sali, zöld növények veszik fel legjobban a talajból a káros anyagokat. :roll:
De én mostanában csak mirelitből főzök, azokat szezonban fagyasztják le, az import primőröket nem csípem. :?

Ditke!
Valóban én nem vagyok egy csokifaló. :wink: Emili sem szereti a túl édeset szerencsére.Nem is akaropm rászoktatni.
Hú micsoda verekedős" férjed van,nem szeretném kihúzni nála a gyufát. :lol:
Hát igen teljesen más a gyerek meg a felnőtt orvoslás.Más a hozzáállás. :(
Calcimuscot nem kell neki adni szerintem mindig ahányszor pöttyös!De ennyitől még nem lesz veseköve, hacsak nincs vmi családi tényező.
:roll:
Barihimlő elleni oltás nem kötelező, lehet kérni a dokitól receptet rá.1 éves kor után lehet beadatni.
Nem lehet, hogy meleg kiütése van Tominak?Ahogy a képen is látom vastag ruha van rajta, és nem is nagyon gizda>bár nem tudom nálatok milyen a hő a lakásban, de Emilit pl. nem lehet nappali alvásnál betakarni, mert egyszál hosszúujjú bodyban alszik nacival, de még így is néha izzadt a feje, és csak 22 fok van. :roll: Viszont neki is vannak a hasán pöttyök, melegkiütés szerűek, de érdes is.Na majd jövő hétem megmutatom a bőrgyógyinak.

Sági!
Spenya:üvegest is fel lehet javítani:kis lisztet olajon megpirítod, bele a fokihagymát, picit pirítod, amjd bele a spenya, pici víz ha szükséges(vagy anyatej, tápi).
Friss:megmosni, picit sós, fokhagymás vízben megfőzni, lecsepegtetni,majd rántást csinálsz, és az öszeturmixolt spenyához öntöd.Én speciel összeturmixolom a spenyát, majd abba bele a rántást, de inkább csak tápit, és azzal is összeturmixolom.
fagyasztottból:kienged, majd fokhagyma bele, rántás, turmixol.
Ehez a főzihez lehet még tenni tijássárgáját is főve, meg husit is. :D

Dana!
Hát hamarabb nem tudtam írni, mivel tegnap történt. :wink:
Közben meg eszembe jutott, hogy mintha lenne itthon egy mamos cumi, mert tavaly a szállodában katunk egyet, el is tettem, és meg is találtam,de azért köszönöm szépen!

Itt nagyon szép idő lett, megyünk is sétálni majd! :D

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Kép
pankaa

Róki!
Tudm, hoyg a szervezet automatikusan elutasítja azokat az ételeket amikre alergiás, de azóta megszem a répát is, a krumpli is mindig bejöt.A tejjel nem voltam soha kibékülve, de hidegen és napi rendszereséggel kakaó formájában már jöhet.Szval nem tudom hogy mi az igazság, ez is biztos egyéni dolog is.De mivel soha nem voltak tüneteim, ezért nem is volt megvonva ezek a kaják.

Kép
pankaa

Panka
Csak szezonban. Egyébként kapni mirelit leveleset is.
Az hogy káros vagy nem, már nem foglalkozom ilyen szinten. Én is megeszem és Brigi még szopizik. Ennyi erővel nem adhatnék semmit neki!
lora7

Pankaa

Én is próbálom Tomit nem rászoktatni az édesre, de nem lesz egyszerű, mivel az apukája és én is nagyon édesszájúak vagyunk.
Emiatt is nem kapott még semmi féle csokika és tejszínhab és sütike félét, nem engedve a családi erőszaknak sem !Ameddig lehet nem is fogok neki adni, és azt sem engedem, hogy más adjon neki ! Kapja nasinak a jó kis Bio kölest napi 5-6 db-ot !

A súlya pedig szerintem pont jó nem is kövér nem is sovány, pont jó ! Borzasztó erős keze-lába , olyan háta van, mint Ferihegy II. a rengeteg úszástól, állapította meg egy világbajnok úszó!Komolyan !(Bocsi de érzékeny pontom a saját és a gyerkőc súlya) :lol:

Azt hiszem az a minimum, ha egy férj minden körülmények közt kiáll a felesége és a családja mellett, ha kell fizikai erejét is bevetve. :wink:

Szerintem ez a világ egyre olyanabb, hogy ez nem hátrány egy embernél, hanem előny. A főnököm szokta mondani, hogy mindenkinek a saját érdekeit kell képviselni a legfelső fokon, mert más nem fogja !! 8)

A hőmérsékletről csak annyit, hogy miatta kellett levenni a fűtést 22-ről és most 19˙fok van a lakásban, mert nagyon izzadékony.
Vékony nyári vászonkantáros van a képen rajta és egy vékony hosszú ujjú , egyedül a zoknika termo, mert az a mániám hogy felfázik a lábáról. Szerintem 19 fokban ez nem vastag ! Csak az esti fürdéskor hajtom fel a fűtést 24-re. Már szinte mi fázunk ebben a 19 fokban de mivel ő állandóan mozog ez a hőmérséklet mellett nem csurig vizes. Az izzadására azt mondta a gyermekorvos, hogy vannak izzadékony gyermekek ezek szerint ő is közéjük tartozik, de így ezzel a 19 fokkal nem izzad egyáltalán !

Lora

Én már túróval is adtam neki a spenótot, úgy is ette Tomi nagyon !(bár én fokhagymát egyáltalán nem tettem bele) Nekem anyukám párolta le, majd jégkocka tartóba lefagyasztotta és kockánként kizacskózta, egy főzelékbe kb. 6-8 kockát rakok krumplival adom én is !Heti egy alkalomnál többször pedig nem adok neki spenótot.

Kép Kupi kezdete

Kép
kditke

Sziasztok!

Gyorsan írok,mert mennem kell a Daniért.
Volt a könyvelőm.Megkérdeztem tőle,hogy emelkedett-e a GYED.
Azt mondja,hogy a Gyed soha nem emelkedik.Mikor gyedre megyünk a megállapított összeg marad 2 éves korukig.Sajna most nekünk csökkent,köszönet a tb járulékok emelkedésének.Nyugdij járulék emelkedett 1%-ok és ezt ugye levonják a GYED-ből. :twisted: Kivételek azok akiknek magas a fizetésük és igy arányosan több GYED járna nekik,csak ennek van egy felső határa.Nekik ez miatt emelkedett meg a pénzük.GYES azt ha minden évbe emelik azt automatice emelik nekünk is./Remélem is a 28000 valamennyiből nem is tudnánk megélni./Csak tájékoztatóként írom,meg ez a könyvelöm szerint van így.

Laurával délelött egy nagyot sétáltunk.Annyira jó idő van,csak a szél ne fújna.Képzeljétek délelött adom a gyümit neki és nyitva volt a veluxablak,a szél meg fújta a függönyt.10 perc nézés után,kaja a szájába ő is elkezd fújni és nevetni.Azóta az Apjának is megmutatta,hogy fúj a szél.Remélem azért kaja közbe nem fogja csinálni.

Ria
Van bioptron lápátok?Nagyon jó lenne Beni fülének.És az legaláb nem fájdalmas,meg míg alszik te meg tudod csinálni neki.
SZhelyen lakunk és igen kozmetikus vagyok.Szoktam dolgozni mivel a vendégek kérték ne hagyjam abba.

Kditke
Tomi egész testén vannak pöttyök?Krémet vagy fürdéshez se váltottál dolgokat?Valami azért lehet.Esetleg a kajákat ha felírtad és mikor kijöttek a pöttyök akkor valamiből nem adtál sürübben neki?
Dani is izzadékony.Torna után még a wc-be szárítgatom a haját. :lol: De az ovi elején az ovónő szólt,hogy csak polóba és nagyon vékony gatyába vagy rövidbe engedjem a csopiba,mert ők is sokszor törölközővel törölték a fejét.

Rokica
Még nem szeretném abbahagyni a szopit,de Laura kezdi azt hogy éjjel is kéri néha.Napi 5-ször tuti szopik.De ahogy nézem nem is akarja abbahagyni,mivel ha vetközök már jajgat és követeli.Belegondoltam 2 évesen is ennyiszer fog?Ezért kérdeztem igazán.Este elolvasom az opuszt.

Most ennyi időm volt sietek.Pedig a számlamizériánkat én is le akartam írni.

KépKép
KépKép
dana 1

Lora!
Bocsi, nem akartalak megbántani, csak én már megjártam egyszer a műtrágyás friss spenóttal ha emlékszel rá.Azóta erre figyelek.Persze, nem lehet mindent kivédeni, én sem ezt figyelem állandóan. :wink:

Ditke!
Nem is mondtam, hogy nem jó a súlya Tominak!

Dana!
Emili is fúj, és biza néha kajával a szájában jut eszébe. :twisted:
Meg az orrát is fújja, persze előtte azon szívja be a levegőt is, így eredménye nem sok van, de ha zsepit lát, akkor fújtat, és az orrát törli bele.Legalább haladunk etéren is. :wink:
Gyedes infót köszi.

Itt is süt a nap, de nincs olyan meleg, és a szél is fúj.Azért jót sétáltunk, meg hintáztunk. 8)

Kellemes 7végét!

Kép
pankaa

Rókica,
Nem mondom azért, hogy minden férfi empátia nélkül születik. :wink: De igen sok nőgyógyinál megfordultam az évtizedek során, számos dologgal(korral jár :lol: ), de eddig egyetlen egynek tűnt fel, hogy egyáltalán vannak melleim és kérdezett rá, mi van velük. :twisted: Két szülést túléltem úgy, hogy a bugyilevételnél megállt a dolog. Ezért nem tudom elképzelni, hogy pont egy ilyen témába akarna belevágni egy nőgyógyász. Egyéb eü területen meg még kevésbé. Ahogy egy orvosismerős mondta, mindig furcsa motivációja van annak, hogy valaki orvos akar lenni. Ha valaki érdeklődik, inkább személyes indíttatást tudok elképzelni. Az meg egy nőnél egyszerűbb mégiscsak.
A WHO ott írja, hogy 18 hónaposan nem jó a kizárólagos szopi, ahol problémának sorolja fel a túl korai (4 hó előtti) és a túl késői (6 hó utáni) hozzátápit.
WHO recommends that infants start receiving complementary foods at six months (180 days) of age in addition to breast milk.
http://www.who.int/features/qa/21/en/index.html
Nekem az, hogy 1,5 évesen elég a szopi is, és ezt egy akkreditált tanfolyamon hirdetem azért egy kicsit átesés a ló túloldalára. Nem ismerem, a Kellymom kutatógárdáját, hogy milyen adatokra, kutatásokra támaszkodik, de a kettő közül a WHO-t választom.

Kditke,
Én szintén nem akarom rászoktatni aprónépet az édességre. Erre Robi nagy kedvesen annyit mondott, hogy ha egy pici igazság is van abban, hogy az anya által elfogyasztott dolgokat érzi a gyerek és megkedveli, a mieink csokifüggőek lesznek. :twisted: Nem vagy egyedül a csokiimádattal. :oops:
Főnököddel egyetértek. :wink: Én mindig az olyan emberekkel boldogulok jól, akiknej erős az önbizalmuk és a saját érdekeiket nézik, persze nem romboló módon. A többiek túl kuszák. 8)

Kép KépKép
lorca

Dana! A biotron lámpa az nem ua mint az infra lámpa? Csak azért mert infrát lehet a patikába kapni viszonylag jó áron. :roll: Most akkor nekem se emelkedett a Gyedem?

KépKép
csongria

Csongria,
Egy infralámpát lehet kapni pár ezerért, egy bipotront több százezerért. Ezért hajtok én most egy infrára. 8)

Kép KépKép
lorca

bioptron, bocsi

Kép KépKép
lorca

Lorca! Én is sejtettem, hogy némi ár különbség van közöttük! :wink: Ilyen piciknek is lehet már infrát alkalmazni? Engem gyakran infráztak kiskoromban. mindig középfül és/vagy arcüreggyulladásom volt! :?

KépKép
csongria

Csongria,
Szerintem igen. Dokinénink mondta Natira, ha neki lehet, akkor szerintem kisebbeknek is.
Neked használt?
Kvarclámpát is ajánlottak, de azt még nem láttam. Én is alapkutatáson vagyok hurutügyben. :wink: A bioptron napfény UV mentesen, a kvarclámpa ultraibolya, az infra vörös. De ettől még nem tudom én sem, hogy miért jobb az egyik, mint a másik. 8)

Kép KépKép
lorca

Most nagyon dühös vagyok a kedves tanítványomra. Robi elment a gyerkőcökkel, hogy tudjak itthon nyugiban tanítani. Most hívtam, mert már el kellett volna kezdeni az órát egy ideje. Kinyom és küld egy sms-t, hogy bocsika, elfelejtett, megbeszélésen ül. Egy villanyszerelő péntek este?! Azt hiszem megérett az idő a 24 órás statáriumra, ha egyáltalán akar még járni. :evil:

...na jó, azért el tudom foglalni magamat kellemesebb dolgokkal is. :D Megyek teregetni. :twisted:

Kép KépKép
lorca

Lorca! Ne teregess, inkább pihenj egy kicsit! A kvarclámpához volt szerencsém 16 évesen. A barátnőmmel barnítani akartuk az arcunkat! 8) Én jó félórát ültem előtte, az arcom hólyagos volt a szemem szaruhártyája is megégett. Szemészetre jártam. Lehet, hogy ez is hozzá segített a kis bőrrákomhoz! :? De az infralámpa az segített. Majd mindjárt utánna olvasok egy kicsit!

KépKép
csongria

sziasztok

mindenkinek köszi a hiányolást, minden okés, csak kiestem a lendületből és n nehéz volt visszakapcsolódni.

kele lázassága-taknyossága végül megint a foga volt, úgy látszik ő érzékenyebb erre. na meg ugye az óránkénti ébredések éjszakánként napokon keresztül szintén a foga miatt.. :cry:

róki
elolvastam, sztm okés, bár én sokat szorongtam az elején ezen ismeretek birtokában, h nem lesz tejem, mert én képtelen voltam az igény szerinti szopira, annyira fájt a begyulladt, ödémás mellem (2,5-3 óránként szoptattam). ja és biztos tévhit, hiedelem, de én a hasfájósságtól is n paráztam, ezért betartottam azt a "szabályt", h másfél óránál sűrűbben semmiképp se etetek. (végülis mondhatom, h nem lett gond a tejjel, kele 6hónapig kizárólag szopizott)
nálam is járt "fejőnő" kétnaponta a mellgyulladás idején, és azt mondom, h nélküle semmire se jutottam volna. nem hencegés, de az általad leírtakat én mind tudtam és mégis ide jutottam. pedig sebes se lett a mellbimbóm, valószínűleg a mellrehelyezés az első pillanattól okés volt. ami nálam végképp betette a kaput, az a forró borogatás volt, nekem attól teljesen begyulladt a mellem. nekem kizárólag az állottvizes borogatás segített+mellbimbóudvar jegelése az ödémásság miatt. és ismét hangsúlyozom: h vlki kijött házhoz és fejte. én erre képtelen lettem volna már abban az állapotban.
ja és én a mérlegelésből kihúznám, h legfeljebb naponta. nem, nem, nem. hetente a védőnőnél. punktum :lol:
és esetleg még egy kis apróbetűs biztatás a végére, h ha mindent így csinál, akkor is lehetnek gondok, amitől ne ijedjen meg, még nem jelent semmi rosszat :D

ria
a hurutosságra én is felkaptam a fejem, mint róki, sztm is gyanús az összefüggés az allergiával

majus3

Halihó! :lol:

A helyzet továbbra is változatlan…éjszakázunk :cry:
az este már 7kor kidőlt ( 9 helyett) gondoltam hátha de így 11kor felébredt és f1ig kukorékolt majd 3n4ig aludt és azóta tulképpen fent vagyunk . próbáltam n6ig ágyban tartani de nem aludt vissza.
napközben délután alszik kb. 3 órát ilyenkor próbálok én is vmennyit aludni.
azon már nincs is energiám aggódni, hogy az első nagy ébredés után csak velem hajlandó aludni így kiköltöztünk a nappaliba, apa pedig próbál „nyugodtan” pihenni. :shock: :oops:

a beszámoló...ugorjon aki nem kivi rá :lol: :wink:

utazás
a repülést meglepően jól tűrte Lea (legalábbis odafelé) tulképpen végigaludta az egészet és Amerikában ébredt fel. Ott éjszaka volt amikor megérkeztünk így folytatta az alvást velünk együtt, szóval az átállással nem volt gond.Szépen beálltak a napközbeni 2x fél- 3n órás alvások is. A visszaúton már nem ment minden ilyen simán…gyakorlatilag 2-3 órát aludt ill Frakfurttól-Budapestig egyébként pedig nyüszögés volt…Pedig a hazafelé sokkal kényelmesebb géppel jöttünk. Lehet , hogy már akkor érezte az időtorlódást…
Én jól elfáradtam oda is vissza is. Szerintem iszonyú hosszú! :shock:

Vegas
Este gyönyörű !!! hihetetlen mennyiségű fényár…Csili-vili minden. :lol: A casinokba bárki bemehet és szét nézhet, de leginkább a pénzt vigye és játsszon. Hihetetlen mennyi idős ember ül bent és nyomják a gépeket… :shock: :shock: :shock: volt olyan aki oxigénmaszkkal az orrában ült és nyomta… :lol: Mi 4-ben voltunk…Bellagio (ebben játszódott az Ocean’s eleven c. film George Clooneyval…vele ugyan nem találkoztunk, de azon a héten épp egy gyönyörű kínai kert volt az előterében berendezve és isteni a cukrászdája….a zenélő szökőkút is gyönyörű előtte), Paris, Venetian (mindkettőben úgy van kialakítva a belső tér mintha Párizs ill. Velence utcáin sétálnál… Eiffel torony /az igazinak fele / beépítve a Casinoba vagy gondolázhatsz a Velencében…a Parisban ettünk egy úgy kialakított büfében, mintha Párizs utcáin ennél a kék ég alatt… persze csodálatos belső terek mindegyikben. A negyedik a Stratosphere (ez egy 277m magas torony mellette a szálloda részével és gyakorlatilag kilátóként és „vidámparkként „ is működik).
Ami nagyon pozitív volt, hogy sehol semmi szemét pedig nem kicsi város! Kemény pénzeket fizetsz ha rajtakapnak a szemetelésen és be is tartják nem csak ígérik úh mindenki ügyel a tisztaságra.

Disneyland
Szerintem nagyobb gyerekkel az igazi …bár azért mi is élveztük. Tényleg a mesevilágban éreztük magunkat,nagyon klassz volt.
Az igazán felnőttek számára is élvezhető rész a California kalandpark mellette van. Szabadestünk egy szellemkastély leszakadt liftjében, raftingoltunk hatalmas zúgókon, hullámvasutaztunk (megtett egy teljes kört!!!!!)
A gond csak az, hogy 1 nap nagyon kevés mindent megnézni így csak részleteket láttunk mindkét parkból. Persze így is nagy élmény volt.

Los Angeles beach
autóztunk egyet...és a 4-5 fokból a havas he2gyeken át 1x csak 25 fok,napsütés szél, szörfösök, pálmafák a háttérben pedig havas hegycsúcsok! HIhetelen volt! :lol:

Megnéztük a Hoover gátat Vegas közelében, ill. a Red Rock canyont (a Grand Canyon sajna túl messze volt :cry: )

Ez a 11 nap nagyon rövid idő hogy mindnet megnézzünk…
Mindenesetre Nevada kicsit kopár így európai szemmel, bár már itt is próbálkoznak egy kicsit több zöldet létrehozni ami nem kis feladat :wink: viszont California nagyon klassz …mindenhol hatalmas parkok,sétányok.

kaja
mindenhez chipset adnak!!!! :shock: az üzletekben óriás kiszerelésekben kaphatóak a különböző chipsek! hihetelen mennyiségű édességözön!!!
a gyümölcsös pult (tükörsimára fényezett almák stb) mellett ott sorakoznak az ilyen-olyan szirupok! :shock: sőt a sportbolt pénztárárnál is édességpult virít :shock: azt hittem rosszul látok!
a gyorskaják tömkelege…szerintem az itthoninál is zsírosabban sütnek mindent McDonalds Burger stb.
Viszont többféle büfében jártunk ahol befizetsz és annyit eszel amennyit bírsz…Itt azért európai ízeket is találtunk a sok tengeri kütyü mellett és nagyon fini volt.
A bébikaják (rengeteg féle) közül 1-2t próbáltunk ki - mert végül vittem Leának itthonról- ízlett neki.

Lea mindenkinek integetett egy csomó barátot szerzett :lol: a feketék nagyon tetszettek nkik és csodálkozva méregette őket majd dobott 1-2 mosolyt :lol: Persze sok x fiúnak nézték mert nem rózsaszínben volt! A hugommal is egyből pajtik voltak pedig még soha nem találkoztak
:lol: A gyerekruha kínálat…csajok! a plussz cuccok nagy része Leáé volt :oops: :lol:

Elég nagy feltűnést keltettünk a kölcsön ERGO-val ui. senki nem hordozza a gyereket ilyesmi eszközökben… :oops: :lol: Mindenki babakocsizik de amitől szétcsúsztam, hogy akár ovis korú gyerkőcök is a babakocsikból figyeltek főleg ha kistesó is volt…Csodálkoznak, hogy olyan sok kövér gyerek van? :evil:

A másik dolog ami miatt feltűnést keltettünk Lea kezeslábasa :oops: :lol: 4-8 fok ban én biza ráadtam…de az amerikai gyerkőcök ott vacogtak egy szál pulcsiban( jobb esetben) de láttunk polóban szaladgáló gyereket is…A tesómon és rajtunk volt szinte egyedül kabát sállal
:lol: Az éttermekben nincs fogas! Ja és fogpiszkáló sem! (pedig jó néhányat kipróbáltunk)

Most ennyi jutott eszembe hirtelen...Képeket későnn próbálom ágybadugni a kisasszonyt...

mazsi+Lea

KépKép
mazsi*

késöbb :oops:

mazsi+Lea

KépKép
mazsi*

Mazsi! Nagyon klassz lehetett! Szinte magam elé képzeltem ahogy írtad! Remélem sok képet csináltatok! Nagyon kivácsi vagyok! :D

Május! Na végre, hogy jelentkeztél! Örülök, hogy nagyobb baj nem lett és gratula a fogatokhoz! :D

KépKép
csongria

Hát nem kellett sokat altatnom :lol:

A visszaolvasással még mindig el vagyok maradva :oops: 1-2 oldalba azért beleolvastam...
úgy látom az alvással nemcsak mi állunk hadilábon :cry: :lol: ha minden igaz ez életkori sajátosság persze nem nagyon vígasztal gondolom senkit :lol: :wink:

+oltások
én is most kezdtem olvasgatni utánuk...minél többet olvasok róluk annál ink elbizonytalanítanak :twisted:

amiről már meggyőztem magam a bárányhimlő elleni oltás.ez 9 hónapos kortól adható és bár lehet, hogy az oltás mellet is elkapja a fertőzést de sokkal enyhébb lefolyású és szövődménymentes lesz a betegség.elvileg életre szóló védettséget ad az oltás önmagában is de a beoltott gyerek/felnőtt minél többx találkozik fertőzött beteggel annál erősebb lesz a védettsége.
bővebben
http://www.gyermekbetegsegek.hu/baranyhimlo.aspx

ha vkit érdekel...
http://www.babanet.hu/publ/terhesseg_baranyhimlo.htm

szerdán voltun k tanáécsaadáson és eddig a dokinő az agyhártyagyull elleni oltásról azt mondta hogy nem kell mert főleg a rossz szoc körülmények között élők körében fordul elő a betegség ....erre most rákédrez, hogy kiváltottam-e már az oltást, mert 1 éves kor előtt olcsóbb :?: :shock: na akkor most döntsem el, hogy adjuk vagy ne? :shock:
kicsit olvastam...ismét :wink: okosabb nem lettem szintén csak elbizonytalanítanak sőt olyan szakvélemyényt is olvastam ,hogy döntse el a szülő :twisted: persze orovosi segítséggel...köszi!akkor lehetne egy egységes álláspont! :evil: na mindegy amit kiderítettem, hogy ebben a korban csak a C típus (ez a leggyakoribb itthon) ellen kaphatják meg a z oltást és ez tulképpen életreszóló védettséget ad... 2 éves kor után adható A és C elleni kombi oltás ...viszont itthon állítólag az A tipus nagyon ritkán fordul elő.a B tipusú fertőzés ellen pedig nincs oltás. és akkor még mindig elkaphatja a bakteriális agyhártyagyulladást a gyerek :shock: :lol: szóvalmég agyalok rajta bár a receptünk már megvan :wink:

lorca
légy kemény ! :lol: vezesd be a statáriumot :lol: különben nem vesznek komolyan :lol: :wink:

GYED
én az emelés ellenére februárban kevesebbet kaptam 6 ezerrel:shock: felhívtama bérügyest mire közli, hogy biztos nem küldtem vissza az adójóváírásról a papírt :shock: mire én : merthogy senki nem szólt :twisted: én pedig nem vagyok adószakértő :twisted: most pótoltuk rem a köv havi már emelt GYED lesz

13. havi GYED? az mi? :lol: én is táppénzen voltam a szülésig... :lol:

Sági
rem rendben lesz a bárányhimlős kismami ismerős :cry: mit mondtak az orvosok?

ezért mondják, hogy a ki nem volt még barihimlős a tervezett terhesség előtt 3 hónappal oltassa be magát! úh csajok aki nem volt tegye meg!
ha nem biztos benen hogy volt-e akkor egy vérvétellel meg tudják nézni az ellenanyagszintett és kiderül

thelga
nem tudom üdvözöltelek-e :oops: de most megteszem! üdv köztünk :lol:

timocska
bűzölgő Lillus :lol: :lol: :lol:
mi most kezdjük ahagymás kajcsikat...eddig nem nagyon fogadta el most is csak pár kanálnyit...

ria
az egész gyerek hurutos dolog sztem is allergia gyanús :cry:

mazsi+Lea

KépKép
mazsi*

Mazsi,
Nagyon klasszul hangzik az egész. Bizti szuper volt!!! :D Várjuk a képeket!!!

Nem írtam reggel, de természetesen 0 óra 5 perckor megszületett az uncsitesó, Márk. 54 cm és 3450 g. Szopizik, nézelődik, alszik.
Kép
Vendég

Sági! Nagyon. nagyon gratulálok a babához! Nagyon édi! :D Az a haj szerkezet! :D

KépKép
csongria

tudományok

Petinek gratula a vau-vauhoz :lol:
Zsófinak meg a pakoláshoz! (ezentúl akár maga pakolhat maga után:wink: )
Leát is megtaníthatná mert eddig csak a szétrámolásbanbajnok :lol:

nálunk is beindult a dumagép!!!! :lol: mamammmma, apapapapa (talán apa :lol: ), tatatata, babababa,anananna (lehet h már ez az anya? :wink: )
imádom! olyan édes amikor dumál :lol:

áll támaszték nélkül, oldalazva lépked, előszeretettel rámol és rág meg mindent a polcról...
ha énekelek neki ő is elkezd "nyávogni" :lol:

10740 g és 73cm (a múlt hónapban 74 volt :shock: )

elkezdett pohárból is egyedül inni...a Jana-s kisüvegből már megy egy ideje...

a tejpépet utálja! :lol: úh a dokinő most azt mondta akkor ne erőltessem.

Jajj! hétfőn indul egy "Ringató-szerű" foglalkozás nálunk is úh már nagyon várom :lol:

nanica
mi most egy Chicco Caprit kaptunk
http://www.toysrus.com/product/prodpop. ... Id=2585640
igazi tavaszi babakocsi (már ami a színét illeti)
könnyű, Lea szereti , picit meg lehet dönteni a háttámlát, viszont nagy bevásárlást nem tudok vele csinálni :cry: a Graco ilyen szempontból tök jó ...van raktere :oops: :wink:

róki
köszi az infókat! olyan jó olvasgatni :lol: a 2 gyerkőccel már profik leszünk.

mellgyuszi:
1.-2.-3 Lea 2-3 hetes volt és ugye ő nem volt egy szopibajnok (akkor még :wink: :lol: ) így szerintem én hiába fejtem az nem volt elég... :cry: egyik pillanatról a másikra belázasodtam úh 1 hétig napi 2x szuri és ezerrel fejtem masszíroztam.Nekem a meleg fürdő vált be jegeléssel a két zopi közben váltva és próbáltam sokx mellre tenni elég kevés sikerrel úh az önsanyargatás(fejés) maradt :lol: egyébként ez a mellem mindig jóval kevesebb tejet termelt...és azóta is :wink:
4.nem volt sebes a mellbimbó.
5.csak 1x és csak az egyik oldalon
6.mivel én próbáltam fejni előtte is lehet hogy a technika volt a gond...nem tudom :cry:

pankaa
Emili jobban van?
Sági
uncsi/hug/öccs ? megérkezett :?:

most elteszem magam holnapra...jó éjt!

mazsi+Lea

KépKép
mazsi*

nagyon cuki Márk! :lol: :lol: :lol: GRATULA!

mazsi+Lea

KépKép
mazsi*

ha valakit érdekel a kerékpár gyerekülések tesztje, (németül)
http://www.testberichte.de/testsieger/level3_fahrradteile__zubehoer_fahrrad_kindersitze_826.html

most megyek visszaolvasni... láttam küldtetek páran súlyadatokat, még még még :lol:

nanica

Mazsi,
Üdv újra ebben az időzónában. :D
Egységes álláspontot szeretnél? Egészségügyben? Született optimista. :lol:
Nem a GYED-ből jön a 13.havi, hanem a béredből (annak, akinek van munkaviszonya). Az alapján számolnak.
Egy olyan szemetelésellenes hangulatot én is szeretnék idehaza, mint Vegasban. :wink:
Az Ergo-val akkor úgy lehettél, mint mi Londonban. Ott láttam ugyan 3 nőt hordozni, de abból kettő ránézésre frissen jött egy afrikai faluból, a harmadik pedig egyértelműen külföldi volt. 8)
Babakocsit már Nati sem használ. :?
Visszaállt már Lea teljesen? Hány nap (éjjel) alatt sikerült?
Tervezitek, hogy mentek még vissza?

Sági,
Gratuláció az unokatesónak, a szüleinek és persze a nagynéninek is. :D

Csongria,
Ok, kvarclámpa levéve a listáról! :lol: Bár gondolom akkor egy picit sem volt vicces. :oops: Az tényleg valószínű, hogy ez is közrejátszott. Egyszer olvastam, hogy még pár enyhébb 18 alatti leégés is drasztikusan növeli a bőrrák kockázatát, ez meg bőven fölötte lehetett az egészséges adagnak.

Kép KépKép
lorca

Sziasztok!

Nem nagyon van időm írni, megjöttek a Sógornőm és a gyerekek Írországból, próbálok segíteni nekik. Csütörtökön itt voltak egész nap a gyerekek. Egész jó volt, bár a tervem, hogy délelőtt játszóterezünk az eső miatt meghiúsult, így itthon tobzódtak a gyerekszobába. Botond örült a társaságnak, csak elég veszélyes terep volt neki, főleg amikor Bálint és a 7 éves Ricsi kergetőztek az ugrálóvár körül. Bálint teljesen bepörgött az újdonságtól. A 2 éves Balázska sem sok vizet zavart, jól elvolt az új játékokkal. Én meg egész délelőtt fényképeztem őket. Ebédelés menedzselésén még lett volna javítani való. Bálint kétszer is szedett, olyan éhes volt. Viszont Balázska mégsem tudott annyira önállóan enni, és közben a kicsit is etettem. Szintén a fényképezés miatt, milyen jól mutat, hogy egyszerre esznek. Aztán a nappaliban fedezték fel az újabb játékokat, míg elpakoltam és megebédeltem. Fél 2-kor lefektettem Balázst és Bálintot. Fél 3-kor Botondot. Fél 5-ig aludtak. Közben Ricsi TV-zet. Már majdnem unatkoztam, de addig sütöttem nekik sütit uzsira. Végül nyugisabb nap volt, mint 2 gyerekkel. Jövő héten még szeretnék egy ilyen napot, csak játszótérrel egybekötve. Hétvégén hazautazunk Böszibe mindannyian. Szóval lehet megint nem leszek egy darabig.

Timi, Ágiboldi,
Igen Bálint valóban idősebbnek tűnik a koránál, nemcsak kinézetre, de főleg másfél-két éves kora körül viselkedésében is. Játszótéren mindig a tőle 1 évvel idősebbekkel játszott. Most már szerintem sokkal átlagosabb gyerek.

Helga,
Ez egy ugrálóvár, olcsó volt és megvettük, de felfújva azért nem árt egy nagyobb gyerekszoba is hozzá. Nálunk a legnagyobb helyiség a gyerekszoba. Nagyon szeretik ők is meg én is.

Lora,
Ha ráveszem magam, hogy fotózzak, akkor egy csomó képet készítek, hogy egy-kettő jó is legyen. Nem sok képet lőttem el, amikor már el is kezdtek sírni.
Hát a kirakás jó értelembe történt. Tényleg annyira nem odavaló már. Aznap azzal szórakozott, hogy átmászott mindig a szomszéd baba tornapadjára, ami elég veszélyes. Végül leküldtek minket a földre, onnan csak nem esik le.

Dana,
Fogalmam sincs melyiket szoktam először vigasztalni szerintem helyzetfüggő. A kicsi egyébként nem sírós és elég rövid ideig tart, ha sír. Bálint viszont be tudja magát hergelni a sírásba, így őt kell hosszabban is vigasztalnom. Konkrétan itt is Bálintot vigasztaltam, a kicsi kapott egy puszit és már nem volt baja.

Jó masszív lehet a kiságy, hogy ketten is beleférnek. A miénk már Boti alatt is akkorát recseg.

Ria,
Egyszer egy anyuka nagyon dicsért valami spéci sapkát (?) aminek a fülénél levő részébe talán valami zselés anyagot felmelegítve lehetett beletenni. Nem nagyon emlékszem, mert a füles téma annyira nem érdekelt eddig. De az biztos, hogy nagyon dicsérte és az Ő gyereke is hajlamos volt fülfájásra. Talán gyógyszertárba lehet kapni, vagy gyógyászati boltba. Nem sok konkrét információ, de hátha másvalaki is halott róla. Egyébként gondolom az a funkciója mint régen a zoknis sónak amit a fülünkre raktak, csak praktikusabb.

Mazsi,
Jó, hogy írtál szeretem olvasni az ilyen élményeket, ha már el nem jutok oda.

Rólunk,
Botond belehúzott a fognövesztésbe, alig egy hete észleltem, hogy kijött az ötödik foga és ma láttam, hogy megrepedt az íny a 6.-nál is. Semmilyen tünete nem volt. Az éjszakázás pedig megszokott nálunk. Bár pont tegnap éjszaka azt hiszem volt egy 4 órás egybe alvása. Izgatottan várom a folytatást. Bele kell húznia, ha 1 éves korára át akarja aludni az éjszakát terveim szerint. Valószínűleg van köze ahhoz, hogy lecsökkentettem az éjszakai szopik számát. Megkapja az elalvási és a reggel 6 órás szopit, közte általában egyszer max. kétszer kap. Ezzel azonban azt értem el, hogy 1 órán keresztül kell visszaaltatnom. Nettó alvásmennyiségem nem változott, csak más az eloszlás. Ezzel párhuzamosan a tejem mennyisége is lecsökkent. Nappal, csak egyszer szopizik, azt is az én erőltetésemre.
Igazi kis dumagép és kiválóan felesel. A nem-nem-nem re tudja a választ de-de-de. Sőt van, hogy meg se várja a tiltást, ha tudja, hogy rosszban sántikál már mondja a de-de-de-t. Kedvence, ha kilóghat a konyhából, akkor olyan boldog.
Voltunk mérickedni is a héten 10,5 kiló és 75,5 cm. Mivel elég jó húsban van, így várunk a tejtermékek bevezetésével az ekcémája miatt. Bár irtó nehéz megállni, hogy ne adjak neki kajákat. Állandóan kunyerál tőlünk, így már kapott egy kis morzsát a zsömlémből és a játszón nagyon nézte a mandarint kellett adnom neki. Ezeket sem mostanra terveztem. Annyira vádlóan tud nézni ha mi eszünk és Ő nem kap. Bálint ilyet nem csinált.

Üdv:
Mónika

mmónika

Rokica
Elolvastam az ópuszodat.Nagyon jól leírtad,csak sajna Én az elején semmit segítséget nem kaptam meg.
Ahol szültem császár után a folyosón odaadták Laurát,de nem szopiztathattam meg és a 24 órás őrzés alatt 5 percet láthattam.Pedig a kiscsaj másnap mondta,hogy egész éjjel sírt Laura. :( Mikor a másik csaszis csajnak vitték be a babáját,szóltam hozzák át mert tudnék foglalkozni vele.Erre azt válaszolta ők nem ezért vannak itt,majd másnap megnézem. :evil: Tehát szerintem a kórházakba is kéne a csecsemősök mellé szerintem szoptatási tanácsadó.Főleg ha azt nézzük Laurát 3 óránként etetni kellett,ha éhes volt ha nem mivel mindig vették a vért tőle terhességi cukrom miatt.Ha nem szopta meg 20 perc alatt a mennyiséget akkor hozták a tápszert neki,de volt olyan,hogy nem ébredtem fel etetésre,Laura is aludt és mivel a műszak lejárt ezért elötte beledöntötték a tápszert. :evil: ha szóltam én voltam a hibás.
Nagyon tetszik az első szopi fekvő helyzetbe.Nekem ezt mondták volna,bizti Laura elöbb mászik.
Én igazi példa vagyok a 24-ből 24 órás szopira.Éjjel 2 óránként,nappal 2 óra hiányába mindig cicin volt Laura.Sajna soha se tudtam megállapítani miért sír.Ezt kb.3 hós koráig csináltam,de a végén majdnem feladtam.Ilyenkor lenne jó valamilyen segítség az embernek.
A környékünkön nincs egy szoptatási tanácsadó se.Mivel én mindent felkutattam.A szomszéd városba volt szoptatási tanácsadás/védönő szopi tanácsadó csinálta/de sajna megszünt.Másik reményem egy nyugdíjas tanácsadó volt aki szerencsére segített,de ő igazán már nem vállal.Bizti hallottál róla ő készítette a herblaktó gyógynövény teát.Őket is az internetről lestem le.Miért nincs megyénként legalább 4-5 szoptatási tanácsadó?Sajnos a tudatlanság miatt nem szoptat senki.Szüleink idejébe jött divatba a tápszer és ők azt vallják,hogy 3 óránként,és ha a tej nem zsíros akkor sír sokat a baba. :?
Bocsi,hogy hosszú lettem.

Ria
Az infra lámpát nem tudom,hogy jó-e,de a bioptron az tuti.Kb.100000-ért lehet venni.Igaz akkor a színeket nem adják oda.De nekem sincs mégis sokat segített.Nincs az ismerőseidnek?Nem tudsz kölcsönkérni?Én szívesen odadnám,ha eljössz érte. :lol: Vagy van a gyógyászati segédeszközökbe olyan sapka aminek a fül részénél szilikonos párna van,ami melegíthető és azt rá tudnád rakni.
Daninak is minden nátha a fülére megy.Bizti az allergiája miatt.
Bőrrák? :shock: Az biztos a szolárium nem tesz jót a bőrnek.

Május
De jó hogy írtál!Gratula az új foghoz.

Sági
Milyen szép baba.És mennyi haja van.KIre hasonlít?

Mazsi
Nagyon jól hangzik a nyaralásotok.Azért az igények látom mások mint itthon.
Oltásokról tényleg igaz hogy nincs igazán ismeret,és ha van is laikus ember és aki óvja,szereti a gyerekét nehezen tud dönteni.

Na megyek nézek egy jó vígjátékot.Sajna egyedül vagyok itthon a gyerköcökkel.
Jó éjszakát!

KépKép
KépKép
dana 1

Dana : csak a pontosság kedvéét, az én kislányom Lilianna, beceneve: Linus.
Lilla/Lillus pedig Timo tündéri kislánya.

Thelga, Jöhetnek az adatok. Kellene a születési súly és a havi mérérsek (otthoni, vagy tanácsadásos, rád bízom melyik legyen), valamint a hossz (bár abból még hiányosabb a táblám). Ha lehet, priviben.

Pankaa: zsömiszeletet szoktam neki adni, mert akkor valami a gyomrába is jut. Ha egészet kap, akkor csak eláztatja a külső részét és kicsiket harap.

13. havi: én is kaptam, de nem gyed. Én még dolgoztam 1 hónapot tajaly és táppénzen voltam kettő és felet, az után arányosítva kaptam meg a 13.havi fizut.

Meki kaja: nem tudom fel tűnt-e neketek, de egy időben, amikor jobban be lehetett látni a konyha részbe, lehetett látni a falon egy órát ami 7 :!: perces sávokra volt osztva. Egyszer a termelésmenedzsment tanárunk szakamailag rákérdezett, hogy mi az az óra... kiderült, hogy a szenyókat, amit előre megcsinálnak és a csúszó sorokra raknak maximum hét percig tárolják ott, és ha nem adják el addig, megy a kukába az összes, mert onnantól ehetetlen. Ennyit az elvitelről.

Spenya: nem kell leforrázni előtte?

Ditke: köles csak napi 5-6??? annyit egy evés előtt megeszik Linus, ha nagyon türelmetlen!

Infra lámpa: olyat ne vegyetek, ami maszírozó fejjel van együtt, mert az igen gyengeagyi, g! Az ugrott be a lámpával kapcsolatban, hogy ha hosszabb ideig használja az ember lánya, akkor a szemet védeni kell, 8) de hogy miért azt nem tudom már.

Mazsi: dejó, dejó, írj még, úgy szeretem az utibeszámolókat olvasni.

nanica

Húú mennyit írtatok!
Mazsi, képeket is :wink:
De mi szól nálad az oltás ellen? mert ok, h nem véd minden ellen, de talán ártani nem árt

Róki, ricinusolaj. Na még egy kérdés: engem a schöfiben a baromi elenszenves tehenésznő anyatejgyűjtős jól leb@szott, h ne csodálkozzak, h így fáj a mellem, megérdemlem, mert túl sokat tornáztam, túl erősek a mellizmok, és nyomják a tejmirigyet, és ha még valaha akarok gyereket akkor soha többet ne erősítsek! (ezt nem fogadom meg, sztem heti egy alakformáló 1 kg-s súlyzóval nem számít erősítésnek)
Masszírozás: 8-an 8 félét mondtak. Végül én rájöttem, h az egyiknek volt igaza, két tenyér élével óvatosan alul felül kívülről a bimbó fele, nem kínozva. Ettől életemben először tényleg elkezdett folyni a tej, addig csak gyötörték ököllel és egy csepp se jött.
Amúgy én is úgy voltam vele, mint a többiek, állítom, h mindent olvastam róla elméletben, nagy ilyen olyan szoptatóskönyv, stb. Nincs olyan amit ne tudtam volna, de a gyakorlatban valahogy mégis más.

Sági, irtó cuki az uncsitesó, mi is bármelyik napra várjuk a miénket! :lol:

Kép
Kép
agiboldi

Mandarin, Narancs: már jópárszor adtam Linusnak, nem tapasztaltam semmi gyanúsat.
Ki milyen újdonságot adott mostanában a kicsinek?

nanica

Lorca, Scöfibn tényleg adtak Bodinak enni, de bevallom én ezt támogattam. Három napig nem volt tejem és hiába mákszemnyi a gyomra és pont annyi kell neki amennyi nekem nincs, én örültem, h megetették. Megkérdezték, h adhatnak-e neki, és h anyatejet v tápot, mondtam, h adjanak anyatejet. Ráadásul hót sárga volt szegény.

Kép
Kép
agiboldi

Dana,
Igaz, nem császárom volt, hanem normál szülés, ezért kicsit más volt a helyzetünk. De ha erőszakosabb az ember, akkor engednek. Én megkaptam a kórház kötelező két órás megfigyelése után Szabit, a többi anyuka nem. A szopis tanácsadó semmit nem ér, ha az anyuka nem veri az asztalt. Ez szomorú, de akkor mozdulnak, ha több energiába kerül az ellenállás, mint a szófogadás. Az egész kora osztályon én voltam az egyedüli anyuka, aki bejárt a gyerekéhez szoptatni éjjel. A többieket, akiknek még csak nem is kellett volna a jéghideg, sötét folyosókon caplatniuk, mert pár ajtóval odébb aludtak, elküldték. Igaz, hogy a főnővér onnantól kezdve utált, mert jelenetet rendeztem, de kit érdekel?

Ágiboldi,
Ha megkérdezik, hogy kapjon-e, az nekem is ok. De az már nem, hogy kap, csak úgy. Nem Schöfiről szólva, más kórházakban sem rózsás a helyzet. Szabi szerintem kapott, de azt nem tudom, hogy tápit is, vagy csak "teát". Azt pedig nehezen tudom megemészteni, amikor átlépnek a fejem felett.
Nem tudom, hogy írtam-e, de a 11 hónap szopi, nehezített körülményeket messzemenőkig figyelembe véve, szerintem óriási teljesítmény. Hogy kitartottál, de még az is, hogy elkezdted. Minden elismerésem a tiéd. Több, mint amennyit én vállaltam volna.

Leírva tényleg nagyon más a szoptatás. Könnyebb. Élőben, amikor a kórházban láttam egy anyukát valami iszony rossz pózban szoptatni, nem tudtam rájönni, hogy miért akart mindig leesni a baba feje, amikor mondtam, hogy tartsa. :oops: Pedig olyan szépen idéztem a szakirodalmat. :lol:

Nanica,
Ha evés előtt Linus megeszik 5-6 kölesgolyót, akkor nem csoda, ha nem eszik főziket. :lol:

Kép KépKép
lorca

Jo reggelt!

Tegnap este egy oraval az altatas utan Aron annyira eszveszejtoen, vigasztalhatatlanul sirt, annyira tehetetlenek voltunk. :cry: Nagyon sajnaltuk. Csak a fogara tudunk gyanakodni. Probaltuk Dentinox-szal kenni az inyet, de mivel iszonyuan sirt, semmit sem ert. Amikor kicsit csendesedett, kapott Nurofen szuszpenziot, abbol sem ment le szinte semmi. Nagy nehezen nyugodott csak meg, utana ejszaka mar nem volt gond. Remelem, a foga miatt volt az egesz, felelmetes volt. :cry:

Tok jo, hogy szoba kerult a spenot, Aron tegnap kapott eloszor, Univert es nagyon izlett neki. :lol: Van fagyasztott a hutoben, a Panka fele leiras elmentve! Eddig az oxalsav miatt nem mertem neki adni. Van soskam is, azt mivel jo izesiteni?

A kis Mark hihetetlenul edes! :lol:

Mazsi,
Koszi szepen az udvozlest! :lol: Orulok, hogy ujra itthon vagytok, es hogy jol ereztetek magatokat az USA-ban. Nemzeti Parkokban is jartatok?

Roki,
A txt-s leirasod sajnos Mozzillaval nem igazan olvashato, tele van furi karakterekkel, de remelem, ma lesz kis idom, es at tudom olvasni. Viszont irtal a forumba valamit, amit kicsit furcsalok. Minel tobbet szopik a baba, annal zsirossabb a tej??!! :shock: Ezt en pont forditva gondolnam, mivelhogy akkor, ha tobbet szopik, vizesebbnek tunik! Ja es bevallom, nekem meg mindig nehezen emesztheto, hogy akarmennyiszer, akarmikor rarakhatom mellre a babat, akar 10 percenkent is. Nekem is inkabb az a hiheto, hogy nem szabad tul surun mellre rakni, mert hasfajashoz vezethet, ahogy Majus is irta. En is sokszor olvastam az ellenkezojet, de nehezen hiszem el, merthogy a tej neki nemcsak ital, hanem etel is, es mi sem eszunk orankent. Pl erre normalis magyarazatot sehol sem olvastam, lattam.

Na ezt inkabb elkuldom, aztan majd visszaolvasok, es reagalok a tobbire!

KépKépKépKép
thelga

GYED: pont ugy jartam, mint Mazsi! Ezek szerint az adojovairasos papirt kellene visszakuldenem???? De jo, hogy en nem kaptam! :evil:

KépKépKépKép
thelga

Jó reggelt!

Infra lámpának utánna olvastam megfázás esetén jó az arcüregre fülre stb... De lehet, hogy utánna nézek a sapinak is! Azt néztétek, hogy 1 éves kor után más orrcsepp kell már?

Dana! Ja volt szerencsém a börrákhoz is. Hát gondolom a szoláriumozás sem használt annak idején! 8)

Helga! Beni is üvöltött veszettül fél 10 körül. Meg még 11 körül is! Lehet, hogy valamit éreztek! :roll:

Szóval az adójóváírásos papír a mumus!!! Most már tényleg be kell mennem a melóba!

KépKép
csongria

Az előbb véletlenül a nyáriakra kattintottam és bepánikoltam, hogy mi lesz velem, ha ennyi új van. :lol:

Csongria,
Nem csinálja meg a bérelszámoló, ha nagyon szépen udvarolsz? Nekem ha nem hajlandó hamisítani, akkor ki szokta küldeni postán. Többnyire inkább kolléganőt szabadítok rájuk, minthogy bemenjek, pedig nekem se egy nagy távolság.

Helga,
Nem kapsz adójóváírásos papírt, mert pár éve fordult a rendszer. Nem lemondanod kell, hanem kérni. Egy nagy rakás ember problémázott annak idején, amikor vissza kellett fizetni az adóbevallás után, úgyhogy most ha kéred, akkor neked kell lépned. Visszamenőleg is megkapod, majd 2009-ben. 8)

Rókicát messzemenően támogatom gyakori szopi téren, saját tapasztalatból és szakirodalom alapján. Nati kb 20x szopizott az elején naponta. Tökéletes gyarapodásgörbéje volt, hasfájásnak még a szele sem érintett minket. Szabi kevésbé volt lelkes, nem szopizott olyan gyakran, de ha akart, akkor kapott azonnal és egy picit macerásabb is volt. Ha sikerülne végre kiírtani ezt a szopigyilkos 3, sőt 4 órás szabályt, sokkal több szoptatott csecsemő lenne fél éves korban.

Ez csak zárójelben :oops: : Nekem volt egy skót juhász kutyám(panel :twisted: ) és születtek kiskutyák a szobámban, 6 db. Mintha mást sem csináltak volna hetekig, mint szopiztak. Anyakutya előítéletmentes volt, nem is volt probléma sem a gyarapodással sem a síróssággal, egy sem volt hasfájós. :wink:

Kép KépKép
lorca

Húúú lányok! Megcsináltam rízstejből a vanilliapudingot! Iszonyú rossz ízű! Még véletlen se próbáljátok ki!!! Felesleges elpazarolni a drága rízstejet! :?

Lorca! Sajna muszály bemennem a papirokért. De nem olyan nagy baj! Szeretek a kollegákkal csevegni és már látni akarják Benit is!
Skót juhász :lol: :lol: :lol:

KépKép
csongria

Na az utsó szopis megjegyzésem.
Sztem általában nem a szopival vagy szoptatási hajlandósággal van baja az anyukának, hanem a baba nem egyértelmű.
Irtó nagy hangsúlyt kap az, hogy igény szerinti szopi, ha a baba kér. És szerintem legtöbben úgy indultunk neki, hogy jó, legyen igény szerint ha a baba kér.
És aztán én pl azért álltam át nagyjából 3 óránkéntre, és ott bukott el az egész igény szerintiség, h fingom nem volt, h mit akar a baba. Elképzeltem előre, hogy alszik, mosolyog, nézelődik, majd sírni kezd, amikoris én lelkesen megszoptatom.
Ehhez képest egy kis vörös csomag, össze vissza varnyákolt folyamatosan, szopi után 2 perccel, valakinek közben is, egy nagy kaotikus bőgés volt az egész.
Én bevallom, h nem tudtam, hogy mikor éhes (hiába a jelek, Boldi mindig nyomkodta az öklét stb), mikor fáj a hasa, mikor unatkozik, mikor fáradt, stb. Tudom, h mindre jó a szopi, még a szopitól kialakult hasfájásra is, de mi van ha mégse. Ugyanis közben is sírt.. és mi van ha mégis attól fáj a hasa, hogy egész nap zabál, ahogy Helga is írta. Boldinak fájt, de megintcsak fene tudja, hogy fájt-e, azt gondoltam, h fáj. Mint ahogy most se tudjuk, hogy mi van mikor előadja a Helga által ismertetett jelenetet éjszaka.
Nálunk is rendszeres amúgy, mi is a Dentinox, tea, cumi, simi kombót alkalmazzuk, de gőzünk nincs mi baja :wink:

Kép
Kép
agiboldi

lorca
egész biztos igazad van, és több szoptatott csecsemő lenne a "szopigyilkos 3-4 órás szabály nélkül", de én pont ezt akartam rókinak megfogalmazni, h azért óvatosan az ilyen kijelentésekkel, mert letörheti a maradék lelkesedését is annak az anyukának, aki vlmilyen okból nem képes a folyamatos szoptatásra. tehát persze, törekedjünk az igény szerinti szopira, de ha nem megy, az nem feltétlenül jelenti azt, h a gyerek nem szoptatható 6 hós koráig kizárólagosan.
mint ágiboldi példája arra, h tápszeres kiegészítéssel is lehet majd egy évig szoptatni (lehet, h ő a szabályt erősítő kivétel, de jó kapaszkodó lehet annak, aki vlmilyen okból erre kényszerül)

játszóház
mi ma voltunk a lurdy-házban. tök jó!!! mindenkinek ajánlom, akinek van a közelében, sztm menjen el, tuti, h apuka is élvezni fogja! érdemes mostanában, mert egyéves korig ingyenes, aztán 22,- Ft/perc

majus3

Jo estet!

Nagyon jol telt a mai nap, Szentendren tenferegtunk ebben a nagyon szep idoben! Tok jo volt!

Ria,
Bőrrák?????! :cry: Remelem, nem volt komoly!
A ferjem nemregiben vett egy bioptron lampat egy gyogyaszati segedeszkozboltban 80ezer ft-ert, es a szinek is benne voltak! Nagyon hirtelen ment le az ara! Mi nem hasznaltuk, mert a nagymamajanak vette, azzal nagyon szepen lehetett kezelgetni a fekelyes sebeit. Hogy fulecskere is jo e, azt nem tudom.

Lorca,
Koszi szepen az infot az adojovairassal kapcsolatban! Azert jo lett volna, ha a munkahelyemrol szolnak, hogy a papirt ne is varjam ezzel kapcsolatban :(

Szopis tema: en is tamogatom az igeny szerinti szopit! Sot! Nyaron a nagy meleben volt, hogy fel orankent szoptattam Aront, mert mas folyadekot nem fogadott el. Az nekem egyertelmuen vizesebbnek tunt, nem pedig zsirosabbnak, ahogy Roki irta. Ezert kerdeztem ra a dologra.
Egyebkent en se nagyon tudtam megkulonboztetni Aron egyik fajta sirasat a masiktol. Foleg az elejen.
En a Szt Istvanban szultem, ott ugye nem adtak semmi potlast, es en kertem a masodik nap ejszaka, hogy adjanak valamit ennek a szegeny gyerkocnek, mert nagyon szomjas, ehes volt, nagyon sirt szegenyke. Ugyhogy akkor kapott cukrosvizet, es masnap kis anyatejet, es utana nagy nehezen nekem is beindult a tejem, onnantol nem volt gond. Csaszis sebbel iszonyu nehez rendesen mellre helyezni a babat, nagyon szenvedtem ettol az elejen :( Irigyeltem a termeszetesen szulo szobatarsaimat, hogy egesz nap mellre tudtak tenni a babajukat, mivel fekve szoptattak.

KépKépKépKép
thelga

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?