Monee, akkor szemmel látható élvezettel szétszedem a listádat, mint naaaagyon tapasztalt kétgyermekes anya
Nagy értékű dolgok:
- Babakocsi otthoni
- Babakocsi travel system - szerintem is elég egy babakocsi, kivéve, ha kimondottan a lakásban akarod tologatni
- Kiságy matraccal - nálunk mondjuk a gyerek olyan féléves koráig a legritkább esetben aludt a kiságyban - a nagyot napközben éppen ahol sikerült nagy nehezen elaltatni, oda letettem, vagy babakocsi, később kenguru, éjjel meg elvileg kiságy, de többnyire mellettem ragadt az éjjeli szopinál... a kicsinek mózeskosara volt, és éjjel mellettem aludt, legalábbis amíg többször is ébredt éjjel (ő ezt egyébként elég hamara abbahagyta). Így nem volt helyhez kötve az alvása, alva is hurcolhattam oda, ahol éppen voltam a házban, kertben. Bár ő meg napközben nagyon rossz alvó volt, így a legkomfortosabb alvóhelynek a hordozókendőt nevezte ki, ami végül is nem volt annyira rossz, mert közben tudtam mindenfélét csinálni...ja és egy deka nem maradt rajtam szülés után, ez sem mellékes
- Pelenkázó szekrény - nekünk nem kellett. Volt egy kiságyra tehető pelenkázónk a nagynál, de én olyan kuporgós fajta vagyok, úgyhogy leginkább térdelve, ágyon vagy szőnyegen műveltem a dolgot, egy textilpeluson, puritán ősasszony módjára - meg később ahol éppen el tudtam őket kapni, néha állva vagy ilyesmi
- Ruhás szekrény ? - mindkét picim bőven elfért kétéves koráig egy 80 cm széles, maximum méter magas kómódban (mármint a ruháik). Csak ezután kaptak szekrényt. A komódban jelenleg a szülők alsóneműi laknak...
- Légzésfigyelő - erről nem tudok nyilatkozni, nekünk nem volt, túléltük, mázlink volt.
- Szopis fotel - az attól függ majd, milyen pozitúrában jó nektek szopizni. Van, hogy az ember fekve szeret/tud a legjobban, akkor felesleges. Én a nyugtalanul alvó, sztrájkoló kicsinél beújítottam egy hintaszéket, mert abban tudtam ülve-ringatva szoptatni, sztrájk idején sokat segített. Egyébként egy sima nagyobb, magas támlájú, kényelmes fotel is megteszi, ha van, nem muszáj külön szopist venni.
- Kenguru - az elsőt négy hónapos korától (gerinc) lógattam benne, a kicsinél is volt, de talán ha ötször-hatszor használtuk (pontosabban Apa használta), a kendő sokkal jobban bevált, nekem kényelmesebb volt (jobban elosztja a súlyt). Nekem a hiper-szuper hegymászó pántokkal ezer helyen csatolt kengurutól mindig kiütésem lett, hamarabb felkötöttem magamra a kölkökt kendőben, és a hegymászó pántok valahogy mindig nyomták a cicimet, húzták a vállamat - de csak a kendővel összevetve, amíg nem volt kendőnk, csak egy gondom volt a kenguruval, hogy nem tartja az alvó kölök fejét. A hodozást egyébként nagyon ajánlom, a legtöbb bébi imádja.
- Mellszívó - nekem kellett, de azt majd úgyis csak akkor látod meg, ha kint van a baba. Egy csomó mindenről csak a kórházban fog kiderülni, hogy kell, Norbi mindenképpen készüljön egy bevásárlásra akkortájt
- Pihenőszék - mármint a babának? nekünk nem volt, ha nagyon muszáj volt, autósülésben nyomták, az is van olyan kényelmes, a nagyon picit sokáig úgysem lehet benne hagyni, a nagyobb meg nem marad meg benne
Ami fontos még:
- Kád / Tummy Tub vödör - tudom, puritán vagyok, de a nagynál nem volt kádunk. Egy nagy ovális drabb ruháslavórunk volt, két füllel, remekül hurcolható benne a víz akárhová. Pillanatnyilag arra használom, hogy a mosott ruhát abban viszem ki teregetni (tényleg, lassan megint lehet majd kívülre teregetni, de jó!), meg a leszedett száraz ruhát ebbe teszem, hogy egyben vigyem fel hajtogatni. A nagy olyan nyolc hónapos korától kizárólag a nagykádban fürdött. A kicsi öt hónapos korától a naggyal együtt. Neki volt kiskádja, kölcsön, mert a drapp teknőt addigra rég befogtam másra
- Biztonsági fürdető - passz, úgyis ott vagy és fogod, de nem tudom, nem használtam soha
- Pelenkázó betét - ha idegen helyen akarod pelenkázni, akkor fontos lehet, nekünk sosem volt (textilpelus rulez, erre is jó!!!)
- Pelenkatartó vödör - jól jöhet, ha tényleg elnyeli a szagot - meglepne, ha azt mondanám, hogy nekünk ez sem volt? gyakori szemétlevitelre nevel a szennyes pelus...
- Anyatej tároló alkalmatosságok ?
- Szoptatós párna - ez volt a kicsinél, de nem vált be. Én nagyon kicsi vagyok, a mellem is kicsi, a párna nagy volt, zörgött, nem
- Mikrós sterilizátor - én hideg sterilizálóval csináltam, illetve forralt vízzel öblítettem ki, mármint a mellszívót, meg egy darab kávéspoharat, más nem kellett. Mire ettek mást is, addigra nem sterilizáltam.
- Baba szennyes tároló - szép egy igazi, de erre a célra gyakorlatilag bármi jó.
Ami csak úgy kell:
- 2 db ágynemű huzat - lepedőből több kell, ajánlatos gumis lepedő, és a nyálzás/bukás miatt célszerű gyakran cserélni. Párna jó ideig nem kell, az enyémek a pokrócot szerették babakorukban, egy nagyobb babapokróc eleinte négybe hajtva is takarta őket. Most felnőtt méretű gyapjútakarójuk van, huzat nélkül. Nagy melegben eleinte egy textilpelus (megint) is elég volt rájuk. A huzatos takarót sosem szerették, valahogy hűvös volt nekik.
- 1 db ágynemű garnitúra - takarót érdemes kipróbálni, hogy szereti-e huzattal a babapaplant, vagy inkább pokróc, párna még nagyon sokáig nem kell, sőt az sem baj, ha rá sem szokik egyáltalán. Az enyémeknek máig nincs hagyományos tollpárnájuk, a nagy egy lapos babapárnát használ (arra, hogy beletakarja az aktuális alvósplüsst), a kicsi semmit. Jelzem, én is párna nélkül alszom...
- Fejvédő a kiságyba - lehet hasznos, ha folyton beverné a fejét a rácsba. Nekünk hatalmas meglepetésre ez sem volt, mindkettő túlélte agysérülés nélkül.
- 2 db vékonyabb hálózsák
- 1 db vastagabb hálózsák
Hálózsák igenigen, minden mennyiségben!!! A kicsik általában szokták szeretni, nagyon könnyű még az újszülöttre is ráadni, nálunk egy ideig még nappalra is ment (amíg nem volt nagyobb mozgás). Volt belőle vagy négy darab, a leghasznosabb ruhadarabnak bizonyult. Egészen a járásig ujjas hálózsák volt a pizsi mindkettőnél.
- Pléd vastag
- Pléd vékony
L. ágyneműhöz írt dolgaim, a pléd is igen sokoldalú holmi. Mi kettő kivételével az összeset örököltük, van vagy hat-hét belőlük. Vékony plédünk (pamut-frottír kétoldalas babatakaró) egy volt, de elkelt volna kettő, annyira szerettük.
- 2 db törölköző
- 2 db textil kifogó - puritán ősanya azt sem tudja, mi ez
Bevált módszer Kriszi családnál: kölköet fog, kádból kiragad, közelben lévő pelenkázóra odakészített törölközőre rátesz, bebugyolál fülig
. Később, amikor már el lehet engedni egy pillanatra a kádban: törölközőt fog, hosszában vállra ráterít, gyereket függőlegesben kikap, vállra rádob, törölközőt ráteker, aztán mehet a jöhet
- 2 db pamut lepedő - nálunk volt, de teljesen feleslegesen, csak akkor használtam, ha végképp nem volt másik
- 2 db gumis lepedő - több kell, l. fent
- 1 db impregnált huzat a matracra - hm, ezt sem tudom, mi
- 1 db pólya - sokan esküsznek rá, én úgy éreztem, nem férek tőle a gyerekhez (hasonló élmény volt a szoptatós párna is). Az elsőnél volt, annyi haszonnal, hogy amikor kb. egy hónaposként (tél közepén, térdig érő hóban) kivittem, sokkal könnyebb volt öltöztetni. Voltaképpen csak felülre adtam rá kettő kabátot-sapkát, alul meg a pólya, és vastag takaróba csavartam mindenestül. De a te babád már nem lesz pólyás korú, mire beáll a hideg... az én kölkeim egyébként nem hiányolták a pólyát.
- 20 db textil pelenka - abszolúte
- Lázmérő
- Vízhőmérő - csak az első kb. egy héten fontos, amíg a könyököd megjegyzi, milyen érzet a jó... az enyémek egyébként mindig melegebbet szerettek, mint az "előírt" hőfok.
- Körömcsipesz / olló - ja, amíg meg nem tanuljátok a megfelelő fogást. Utána tökéletes a normál körömolló is, persze jó ideig fertőtlenítve.
- Orrszívó - leginkább porszívós vagy minimum elemes, a pumpásnak nincs sok értelme (nálunk a játékok között végezte).
- Baba hajkefe - olyan éééédesek megfésülve....
- Fürdető kesztyű - majd ha rendesen össze tudja már koszolni magát, az első pár hónapban felesleges.
- 2 db cumisüveg / cumi - nekem van originál, kéred?
- 3 db előke - majd ha eszik, addig nem kell
- 2 cs. baby pelenka (newborn és kis súlyú) - ez szerencsés esetben már a kórházban elfogy
)))))
- 2 db műanyag kiskanál - majd meglátod, ha önálló alkatú lesz a kölök, akkor kell belőle egy hatos csomag (a Babylove olcsó és elég jó)
- 1 db gyógyszertári szemcseppentő - nem tudok nyilatkozni
- Cumisüveg mosó kefe - nálunk az is a játékok közt végezte, csak akkor kell, ha nem szopizik, illetve ha sokat teázik.
- Fertőtlenítő folyadék / tabletta - nekünk a Chicco hideg fertőtlenítő volt, de van, aki nem szereti.
- Éjjeli fény a babaszobába - ajánlom a konnektorba dugós fajtát, aranyos és olcsó. Egyébként csak etetés idejére kell, és csak neked, hogy lásd, mit csináltok. A bébinek mindegy...
Baba kozmetikumok:
- Gyógyszerári fürdető
- Gyógyszertári sampon
- Gyógyszertári hintőpor
- Testápoló - szerintem ez nem kell, főleg ha fürdetőkrémmel fürdetsz
- Popsikrém - szerintem nem kell kétféle
- Popsitörlő kendő
- Steril vatta (köldök)
- 70%-os alkohol (köldök)
- Steril gézlapok
- Hexachloropohen hintőpor (köldök)
- Fültisztító pálcika
- Lázcsillapító kúp / egyéb gyógyszerek
- Pelenkakiütés krém - no mi a nagynál végigpróbáltunk mindent a simától az aktuális márkáig, győzött a Neogranormon (a kicsinél már nem is használtam mást). Egyébként pár hónapos koruk óta csak akkor kentem, ha kimarta a termés...
- Masszázsolaj - nem tudok nyilatkozni, amikor masszíroztam nagy ritkán és nagyobb korukban, akkor babaolajjal.
- Bőrkímélő mosópor / öblítő / fertőtlenítő szer / hypo
Ruhák:
- 5 db rövid ujjú 56-os body
- 3 db hosszú ujjú 56-os body
- 7 db ujjatlan 56-os rugdalózó
- 3 db napozó 56-os
- 2 db póló rövid ujjú 56-os
- 2 db pulóver / kardigán
- 1 db 62-es kiskabát
- 3 db pamut sapka
- 4 db zokni
- 2 db vékonyabb hálózsák (ujjatlan, felül patentos)
- 1 db vastagabb hálózsák
- 3 db rövid ujjú 62-es body
- 6 db hosszú ujjú 62-es body
- 4 db ujjatlan plüss rugdalózó 62-es
- 3 db plüss hosszú ujjú rugdalózó 62-es
- 2 db 62-es fölötti harisnyanadrág
- 1 db kocsi cipő őszre
- 1 db levegőztető zsák őszre / télre
A ruhákból szerintem keződ készletnek elég ennyi, és érdemes guberálni-börzézni, nagyon jó kis cuccokat lehet lenyúlni fillérekért. Vasárnap is lesz
Aztán majd meglátod, mekkora lesz a baba, barátaink a 62 centis újszülöttel egyből a 68-as készlettel kezdhettek...
Happy baby:
- Mesekönyvek
- Zenélő-forgó a kiságyra
- Készségfejlesztő játékok / csörgő
Ajánlom továbbá a színes kendőket, ágy fölé lógatásra, lufikat, karácsonyi izzókat, karácsonyfadíszeket, alufóliát és minden egyéb őrültséget, imádják. Valamint a nőimagazin-címlapokat, az enyémek nagyon szerették nézegetni a nagy arcokat
A lányom kedvenc játéka egyébként Apa pólója volt, odaterítve a kosár oldalára, mert voltak redői...
Nem találtam a popsitörlő kendőt - nem tudom, akarsz-e ilyet használni, de ha igen, akkor ne felejtsétek el
Ja és a leghasznosabb darabunk ever a hordozókendő volt. Sokan nem szeretik, nekünk nagyon bejött.
Azt hiszem, manapság már sokkal több ketyerét vesznek a kismamák, mint én akkoriban...
Neked való szülős lista még nincs?
Üdv
Kriszi