Sziasztok!
Az alapprobléma nem az, hogy sok az adójóváírás, hanem az, hogy sok a kicsi fizetés. Mert adójóváírás ide vagy oda, két minimálbéres kereset, akár "csak" két gyerekkel is, kihoz valami 25 ezres egyfõre esõ jövedelmet (ráadásul a fidesz alatt a két minimálbér keresetbõl a két gyerekes adójóváírás még érvényesíthetõ volt!). Mindegy miként nézzük, szerintem egy családban 2 gyerekkel százezres összjövedelem kevés. És ez a fõ baj.
Rjuli, marha nagy elferdítés, ha azt írom, lényegében... na mindegy. Igaziból ez az egész téma lerágott csont. Azért érdekelne, hogy szerinted, mi az a jövedelem, ami mellett a család vállalhat gyereket. Most ez tuti nem ferdítés, idézem egyben: "azt gondolom, hogy olyan család, aki nem tudja eltartani magát, ill. a meglév? gyereke(i)t, ne
vállaljon újabb és újabb gyereket, abban bízva, hogy majd az állam segít. Igenis az a véleményem, hogy, ha nem tudom
megetetni, meleg ruhát venni neki, és beiskoláztatni, akkor nem szabad vállalni. Mert, ha valaki igazán szereti a
gyerekeket, akkor nem szüli bele a biztos nélkülözésbe és a napi létért való küzdésbe. "
Szeretnélek megkérni, hogy számszerûsítsd, hogy mekkora jövedelemmel kell rendelkezzen a család az elsõ, második, harmadik (negyedik) gyerek vállalásához! Egyszerûen szeretném összehasonlítani a jövedelmet, és az adójóváírhatást, bevallom. Mert szerintem ezek a feltételek, amiket írsz, egybeesnek azzal, hogy az adott család maximálisan érvényesíteni tudja az adójóváírást. És ez utóbbi kategória itt az elmúlt néhány napban újfent támadva lett.
Mindenkinél: szeretném, ha az adókedvezmény témát kiterjesztenétek, és megírnátok a véleményeteket az egyéb adókedvezményekkel kapcsolatban is, úgymint építési kölcsön törlesztése utáni, nyugdíj-elõtakarékossági stb. (lásd én, dec 6 11h32)!
Vica! "De
tényleg úgy érzik, hogy ez igazságos, mert aki dolgozik a kiegészít? támogatás sem valószín?, hogy megkapja." Lehet, hogy félreértettelek, de ha jól értem, akkor úgy véled, hogy a kieg csp (most már más neve van) -tõl is elesik az,a ki dolgozik, ugyanakkor ha keveset keres, akkor nem tudja kihasználni az adókedvezményt. Ha nem így értendõ, akkor bocs. Nos, a kieg csp intézményét úgy alakították ki, hogy pontosan azok vehessék igénybe, akik nem tudják érvényesíteni az adókedvezményt. Nem munkaviszonyhoz, hanem egyfõre esõ jövedelemhez van kötve.
Szóval elvileg most az a rendszer, hogy van egy alap, alanyi jogon (csp). Ezenkívül van az adójóváírás azoknak, akiknek van mibõl, illetve van a kieg csp (nevezhetjük egyéb segélynek is, ahogy most visszanevezõdött), azoknak, akik nem tudják érvényesíteni az adókedvezményt. Kieg csp összege fix, nem függ a gyereklétszámtól, történetesen egy és két gyerek esetén összege magasabb az adókedvezménynél!
Jut eszembe. Adva volt az mszp-s kampánymondóka. Ennek szerves része volt az is, miszerint úgy akarják módosítani az adójóváírás témát, hogy azt a kisebb jövedelmûek is teljes összegben megkaphassák. Pontosabban a kisebb jövedelem alatt azt hiszem a dolgozókat értették, szóval jövedelem alatt most nem a munkanélküli stb értendõ itt. Erre határozottan emlékszem, hogy ez sokat szerepelt náluk. MOst megvan már a jövõ évi költségvetés, az összes jövõ évi gyerekkel kapcsolatos dologgal együtt. Mit tudtok errõl?
Amit én most az eddigi félév, és a következõ egy évre várhatóan összesen látok ebben a témában:
-felemelték 20%-al a csp-t (ez tipikusan 1000 ft nagyságrendje gyerekekenként, havonta)
-kitalálták a 13. havi csp-t augusztusra (tényleg, ezt a nem sulisok is megkapták??)
-nem nyúltak a gyedhez, beleértve a felsõ határát is
-ikreseknek nyúltak a támogatásokhoz, duplázták õket, igaziból ez elég kis százalékot érint
-felemelték az anyasági egyszeri pénzt (30-ról 45-re)
-nem változtattak a gyes összegén, nem tudom, jövõre mennyi lesz a minimálnyugdíj, de ez ottmarad
-nem változtattak az adókedvezményeken, sem nem növelték, sem nem terjesztették ki, a minimálbéres alkalmazotti kedvezmény révén most már végképp nem forintosítható ez a forma a kis jövedelmûeknek
-a kieg csp-t átnevezték, és összegét 400 ft-va (4200 ról 4600-ra) növelték
-bevezették az 5 nap szabit a friss kisbabák apukájának
Mi érinti ebbõl tartósan a kisgyereket nevelõket? Változott drasztikusan valami? Jan 1-je után igyekszem majd egy ugyanilyen listát összeírni a gyerekkel is összefüggõ kiadásokról is, beleértve a gáz, villany, bkv emelkedését. Egyébként nagyon szívesen fogadom, ha bárki kiegészíti fenti gyûjteményemet, egész pofás, így egybe látni-nézni a dolgokat.
Bocs, akinek hosszú vagyok. Majd rászokok már, hogy írjak egy absztraktot (ezt magyarul hogy hívják?) is az írásaim elé
Ildi