Új privát üzeneted érkezett!

Jó reggelt!
Petra játszik a szobájában,gyorsan írok pár sort.
Tegnap ébredés után már semmi baja nem volt, elmentünk anyósomékhoz,ott is jól érezte magát. Na akkor fogjuk a fogra! :D

Noémi!
Ezt taliztam hozzátáplálás van benne meg ilyenek,hogy mikortól miért nem elég az anyatej stb.
http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=433
De amúgy tuti jelezné Veronika,ha éhes lenne vagy nem elégítené ki a kaja amit kap. De neki tejcsi kell elsősorban,ezt is jelzi! Petrának meg ugyebár nem...

nálunk kaja:
fél8-8: anyatejcsi (még ez megvan..)
fél9-9: reggeli (margarinos kenyér,párizsi,sonka,sajt,szalonna és lekvár nemrégen a doktornéni javaslatára, nemrég tojáskrémet is kapott, joghurt gabonapehellyel vagy ritkán tejpép
fél12-12 (ha bealszik akkor ébredés után): valami ebéd. ma zöldségkrémleves lesz mindenkinek,meg hurka kolbász,kolbászból kap majd még
3-fél4: uzsi- krémtúró,gyümijoghurt,gyümi (1 alma vagy banán vagy körte, simán lemegy 1 egész,sőt utána hiszti van)
6 körül vacsi: déli kaja vagy ha elfogyott akkor olyan mint reggelire vagy üveges
8-fél9:eddig anyatejcsi,most tápi 150 ml

Megyek megnézem a cicát...

omr
 
 


Most nézem,ez nálunk is 6 evés! De az a reggeli tejcsi az szerintem 1 decinél nincs több..

omr
 
 


Kernico: kis kefír persze, nem egy félliteres. :D De nálunk ez egy nagy adag, mert ebédből sem eszik meg TÜnci 2 decinél többet, sőt még annyit sem.

Őzi, Noémi: persze, hogy nem kevés a 3 kajálás. Hiszen sokat szopiznak a gyerekeitek és nem soványak sem! Valszeg TÜnci is azért hízik annyira, mert nem elég, hogy sokat szopik, de még etetem is ezerrel. :lol:

Jó, hogy írjátok, hogy mikor mit adtok, mert most próbálnék újat kitalálni Tüncinek.

Ma reggel tejpépet kapott, de erről le fogom szoktatni, mert marha drága.
Tízórai még nem volt, mert bealudt. :oops: De szerintem egy kis banánt fog kapni.
Ebéd spenót lesz krumplival, tejjel.
Uzsi: kefír.
Vacsi: kenyér margarinnal, sonkával.

Noémi, még téged akartalak kérdezni, hogy mikor akarod bevezetni a glutént, meg a tejtermékeket? Kivi vagyok. Joghurtot, kefírt már 8 hós után írják, akkor Veronika már lassan már eléri a +fél évet, amit írtál. Meg a gluténes cuccokat is ugyanígy írják.

Kép
Kép
tinu
 
 

 
 

Valaki kérdezte a kiwit, mi mikortól adható:

http://www.babafalva.hu/download/szilard.htm
sziszi22
 
 


Őzi: elfelejtettem válaszolni. :oops: Én pici darabokat tépek a margarinos kenyérből és a sonkából, és ezt teszem a szájába. Az a baj, hogy ha felkockázom és elé teszem, akkor ahelyett, hogy a szájába tenné, elkezd vele játszani és szétdobálja. :roll:

Kép
Kép
tinu
 
 


ez nálunk is igy megy mint tinunál én adom a szájába mert még csak széttúrja morzsálja de azért szoktam direkt adni neki néha sikerül neki betalálni a szájába:):):):)

nika70
Salgótarján
 
 


Sziasztok!

Húúúú, jó sokat írtatok, mióta nem jöttem..... :roll: Ezután igyekezni fogok, hogy minden nap jöjjek, mert ez így kicsit sok visszaolvasnivaló :oops: :oops: :lol:

Először is, kicsit megkésve, de BOLDOG SZÜLINAPOT RÉKA!!!!!!! Milyen volt a szülinapozás?

Noémi: ne parázz, a fénykép alapján egyáltalán nem úgy tűnik, mintha éheztetnéd Verkát :) Meg aztán okosak ők - úgyis kikövetelik maguknak, ami kell :) Levi például ha szopizni akar, akkor búúúúúúúúúúúújik a cicihez (persze ez a művelet néha inkább egy faltörő kos munkájához hasonlatos :roll: :? :D ), és rángatja a pólómat. Ha pedig enni szeretne, akkor fennhangot rázendít a "mammmmaammamammmmammma" nótára :) CSak annak örülnék, a a "szomjas vagyok"-ra kitalálna valami mást.........
Amúgy megkérdezhetem, hogy miért vagy ilyen óvatos hozzátápi-ügyben? Allergiára hajlamos a család? VAgy egyszerűen csak meggyőződésből? Tényleg kíváncsi vagyok.

Alma, banán --- simán lecsúszik egy egész, ha éhes a pici kölök :) Az almát én már nem reszelem, hanem csak hámozom, és akkora darabokra vágom, amit meg tud fogni a kis kezében, és úgy majszolja. A banánt is harapja rendesen, de azt nem adom a kezébe ---- telegraffitizné vele a lakást :roll:

Őzi: a kenyeret általában én fogom, ő meg harapja :) Ritkábban falatnyi darabokra vágom, de annak akkor az a veszélye, hogy "radírozni" kezd vele mindenhol, meg dobálja.
Ne keseredj el, hogy "keveset" eszik a pici -- ha szemmel láthatólag jól fejlődik és jókedélyű, akkor minden rendben Ő már csak tudja, hogy mi a jó neki :wink:


Winnie, Noémi - én is nagy VÉszhelyzetes vagyok. ÉS persze rákaptam a Grace klinikára is... :oops: :lol: ÉS most mindkettőben szünetet tartanak..... Még jó, hogy legalább szerdánként ott a Dr. House.....
(Ja, és persze cseppet sem vagyok függő :D :D :D De legalább Apát is beoltottam, így aztán együtt nézzük :wink: )

Ante - ami késik, nem múlik... :wink: Azért ezután igyekszem majd rendszeresen jönni :)

nana77
 
 


Hogy aludtak a picurok?
Na ilyen időt, Kép
nem is tudtam aludni hajnalban, de legalább a kisfiam tudott.


Tinu: megsütöttem az almást, cukor meg liszt nélkül, (pudigot tettem liszt helyett), így legalább megehettem, egész jó volt.

Alma, banán: nálunk inkább 1/2 vagy 3/4 szokott fogyni, mert beleteszem joghutba, így sok lenne az egész, most pl. van. krémtúróba kevertem almát, gondoltam igazi gyümiset egyen.

Ezt meg csak úgy:

Két kislány azon vitatkozik, hogy a karácsonyi ünnepségen előadott vallásos színdarabban melyiküknek volt fontosabb szerepe. A 12 éves így szól a 8 éves kishúgának:
- Menj, kérdezd meg Anyát, mennyivel könnyeb angyalnak lenni, mint szűznek!
sziszi22
 
 


Jó reggelt mindenkinek!

MEgpróbáltam avatarképet feltölteni, de nem ment..... MEg tudja valaki mondani, hogy tudok én egy képet 6 kbyte-nál kisebbre csinálni?!?!?!?! MErt hiába vettem a szélességét a kért 80 pixelre, még így is 17 kbyte........
Ti hogy csináltátok?

nana77
 
 


Nana: szia!
Ha a 80x80-astnem fogadja el, kicsit vedd kisebbre 80 alá, úgy biztos megy. Próbáld meg. Én is 78-ast csináltam, ha jól emlékszem. Szólj ha nem megy, kicsinyítek neked, és elküldöm maibe.
sziszi22
 
 


Jó reggelt mindenkinek!

MEgpróbáltam avatarképet feltölteni, de nem ment..... MEg tudja valaki mondani, hogy tudok én egy képet 6 kbyte-nál kisebbre csinálni?!?!?!?! MErt hiába vettem a szélességét a kért 80 pixelre, még így is 17 kbyte........
Ti hogy csináltátok?

nana77
 
 


Köszi Sziszi!

Közben a gép újra megjelenítette valamiért a reggeli hozzászólásomat. Hmmmmmm... Furcsa :)

nana77
 
 


Sziasztok!

Igen,ez az idő utálatos!Azt hittem elvisz a szél,amikor leszaladtam a boltba!

Sziszi!Milyen tejet adsz Csanádnak?Megeszi már a főztödet is?

Banánból Martinka volt,hogy kettőt is megevett egyszerre,persze kicsik voltak.Főzelékekből kb.250-300 ml megy le.

Engem is érdekelne,hogy hogyan eszik a gyerekek a húst!Turmixolva,darabolva??
Vendég
 


Sziasztok!

Kenyeret Kiara úgy eszik, hogy kb. 1*10 centis csíkokra vágom neki, azokat rárakom a tányérra mondjuk a husicsíkokkal, és ő vesz belőle. Rendesen harapja, és eszi. Ha megunta mondjuk a háromnegyedénél, akkor kezdi el ledobálni a husit, onnantól az én kezemből eszik, de ugyanezekből a csíkokból harap. Mondjuk ma a lekváros kenyeret is ő ette, tiszta ragacs volt a keze, de hát azt meg le lehet mosni! :wink:

Kiara is jelzi, hogy ha éhes, elkezdi mondogatni, hogy hamamamam és húz az ujjamnál fogva az etetőszékéhez, de ha ebből sem érteném, akkor leveszi az asztalról az előkéjét, és azzal jön utánnam. Ezzel csak az a gond, hogy értem én elsőnek is, csak amíg szedek neki, meg ilyenek, addig ki nem szál a fenekemből, az előkéjével, és lépni sem tudom miatta! :roll: De legalább egyértelműen jelzi a csaj kb. pontban 3 óránként, hogy kell valami hami! :lol:

Tinu: akkor oké, már kezdtem jól meglepődni! :lol: Kiara megeszik általában 1 kicsi dobozost, de aztán még megy a hiszti, hogy miért nincs több! Úgyhogy még ilyenkor kell néha valami!

Kép
kernico
 
 


Ez az avatar dolog nekem sem megy.Saját képet nem tudok ennyire lekicsinyíteni.Sziszi,lehet,hogy tőlem is kapsz majd egy képet e-mailben. :wink:
Vendég
 


Husit én picikre tépkedem és úgy, mármint ez pl. a csirkehusi ha mondjuk krumplival eszi. Szalámit azaz sonkát, tartját ilyeneket vékony csíkokra vágom, és harapja magának! De főzelékbe általában még turmixolom, vagy picire tépkedem a tetejére. Persze Kiarának még csak 3 foga van, így nem is tudnám nagyobbakra!

Képzeljétek, tegnap majdnem megállt a szívem! Van ez a kerek kis sütike babáknak! Hát az nem akar gyorsan olvadni, és a csaj benyelt egyet. Aztán megakadt a torkán! Már csak azt láttam, hogy nem kap levegőt, és nem fog visszajönni a cucc, bárhogy erőlködik! Gyorsan fejjel lefelé fordítottam, kicsit megráztam, és visszajött szerencsére. Úgy sírt utánna! Nekem meg úgy dobogott a szívem! Nagyon megijedtem!

Kép
kernico
 
 


Jaj de édes lehet Kiara!Martinka is megy az etetőszékéhez,és onnan kiabál! :D Úgy bírom!Ő még nem eszik egyedül,mert nem teszi a szájába a kaját,hanem "kenyeszülni" kezdi! :D
Vendég
 


Húú,elhiszem,hogy megijedtél!!! :shock: :shock: :shock: De ügyes voltál!!
Vendég
 


FEladom, csajok, pedig nem tartom magam informatikai analfabétának. Levettem a méretet (70*53), csökkentettem a felbontást 72-ről 50 dpi-re, csökkentettem a színmélységet 256-ról 16-ra, de még mindig csak 12 kbyte-ig bírtam összepréselni, és már így is alig vagyok felismerhető.......
Amúgysem értem ezt a 6 kbyte-ot.... Az előbb kipróbáltam: egy word-doksiba csak annyit írtam be, hogy "szia", elmentettem, és az is 19 kbyte lett....................................................
Lényeg a lényeg: mégiscsak nagyon béna lehetek, ha rajtam kívül mindenki másnak sikerül a mutatvány........

nana77
 
 


Alexa: nem tejet kap, hanem tápszert, persze mindig tejcinek hívom,így ismeri. :wink:
Hús: Sült husi, főzelékbe turmixolva, Levesbe főtt husi azt csak villával szétnyomkodom neki, spagettihez meg darált husi van, azt meg tudja enni. Kenyér, zsemle, tud belőle harapni, én is kicsit adok a kezébe, különben a többi az asztal alatt végzi. :lol: Adom a szájába a falatkákat, ha teszek rá tojáskrémet, mackósajtot stb. Igen, most már megeszi amit főzök, eddig: sárgaborsófőzi, spagetti, paradicsomos káposzta, husileves, káposztástészta, krupli főzi, papadicsomos gombóc, ezeket evett.
sziszi22
 
 


Nana: tedd fel ide a képet, megcsinálom!
sziszi22
 
 


Köszi, Sziszi... :oops: :oops:
Kép

nana77
 
 


Nana: most 80x60-as próbáld meg, sztem el kell, hogy fogadja, ha nem csinálok kisebbet. Kép
sziszi22
 
 


Helló!
ÚÚ Niki! Még az én szívem is bedobogott ettől. Rémálmom jelenete ez, hogy megakad a torkán. Múltkor egy körtedarab csúszott picit le, Petra az ölembe elkezdett remegni,köhögött egyet, a körtedarab meg kirepült. Szóval szerencse volt, nem volt ilyen vészes, de már éppen fordítani akartam.

Egyszerűen nem bírja,ha felvágom a körtét,almát. Úgy szereti enni,hogy harapja, én fogom neki.

Husi: Most úgy 1x1 centis darabokba volt kb, úgy rágta el. Eddig ollóval vágtam össze merőlegesen a szálakra, a többi kaját meg villával törtem. Most a tegnapi zöldségkrémleveshez adtam a megsütött kockahusit,főztem bele rizst.

Kenyeret kipróbálom úgy mint Niki. Eddig kockáztam neki,kis falatokat csináltam,mondjuk margarinnal kenve,mellé parizerkocka,sajtkocka. Az a baj,hogy Petra meg annyit szeret a szájába venni,amennyi a kezében elfér.Szóval nem egyesével csipeget,így sokszor inkább egyesével rakom a tányérjára és így eszik.

Nana! Én a nőivonal oldalán csináltam az avatart, ott pont akkorára összeveszi a gép és aztán lemented és idemásolod. De mostmár a Sziszié biztos sikerül,ő profi az ilyenben!

Képzeljétek! Ugyebár nagyon sokszor baj van a cica popójával. Doktornő is 3 hónapja észreveszi némi pelenka dermatitiszt. Pelussal nem lehet gond,úgy gondoltam,Pampers,extra vékony. A világ összes popsikenőcsét kipróbáltam,általában csak a kamillás lemosás segített.Aztán 2 hete is naon begyulladt.Hétvégén akciós volt a Gabi törlőkendő a Tescoba,vettem azt és tökre helyrejött a kis popója!! Fene gondolta,hogy a popsitörlőbe lesz a hiba. eddig az is Pampers volt, de mindig oan hülye réteget képzett. Azóta pelust is váltottunk,most TG-be csomizom,semmi gond,aztán meg házhoz szállítósra váltunk,valami német pelus.

omr
 
 


Sziszi --- ez is 15 kbyte, nem engedi........ Szerintem megpróbálom egy másik képpel, hátha :wink:

nana77
 
 


Szia mindenkinek!

Olyan régen voltam már lehet el is felejtettetek! :D
Olyan sok minden történ velünk azt sem tudom hol kezdjem.

Először is Bazsi elindult és már egyre többször próbálkozik egyedül, ha meg csalogatjuk akkor 4-5métert is megtesz egyedül. Olyan büszke vagyok rá.

Megvolt az első hajvágásunk is. Mi csináltuk ketten apával. Én fogtam Bazsit ő meg a géppel lenyírta. Egyáltalán nem sírt csak nézta magát a tükörben, hogy mi is történek vele. Az egész adag haját eltettem kb. 10 szál. Eddig világosbarna volt most meg tökre kiszőkült és olyan kis kerek feje lett.


Kistesó téma: apával úgy döntöttünk, hogy az ősszel belevágunk a projectbe. Ugynis nyári babát szeretnénk. Rena remélem megint együtt pocisodunk olyan jó volt az előző is.

Jövőhéten lesz az első szülinapi bulija után meg a másik, mert nem férünk el annyian, meg húgom is csak így tud haza jönni Győrből.

Anyumék is Győrben voltak a hétvégén és annyi mendent hoztak Bazsinak. Tök jó akciók voltak az Árkádba. Kapott síkabátot 2700 píz volt meg egy dögös cípőt 3ezerért meg egy adidas csukát a szülikéjére, de már most odaadták nem bírt várni anyum.

Puszika!
KépKép
fölkalexa
 
 


Ma tejbegrízt főztem a gyerköcnek és negy sikert arattam vele. Íme recept : 2,5 dl víz, 1-2 teáskanál gyümölcscukor, 2 teáskanál gríz 5 percig rotyogtatni a végén 4-5 mérőke tápi. Ja és én egy pici fahéjat is tettem bele. Isteni volt!

Kaja:reggeli margarinos kenyér, sonka, sajt ilyesmi. Ebéd amit hordok kaját annak a levese vagy amit én főzök. Uzsira gyümi vagy tórókrém.Vacsira hasonló mint a reggeli. Napközben én semmi nesait nem szoktam adni neki.

Puszika!
KépKép
fölkalexa
 
 


Sziasztok!
Koszi mindenkinek a kenyeres es husos valaszokat!

Tinu,
Koszi hogy eszedbe jutott :D valaszolni!

Hus,
Levinek onallosagi rohama van, o minden maga akar a szajaba tenni, mostanaban egyedul a joghurtot fogadja el kanalbol. En minden felkockazok most neki amit lehet, amit meg nem azzal kuzdunk. A hust azert kerdeztem toletek, mert Levi nem tudja megenni a hust, vagy nem akarja. Csak akkor nyeli le, ha pepesitem neki. Ha darabban adom, sokaig ragja aztan mikor mar kiszivta belole a nedvesseget, kis gombocot formal belole es kikopi. Pedig agyon van fozve, nem a kemenyseg a gond, inkabb a textura. A sonkat is csak megcsocsalja, aztan landol az asztalon. Ugy latom senki masnal nincs ilyen problema, siman eszik a gyerekek a hust. Van valakinek otlete ezzel kapcsolatban?

Kenyer,
Na ebben nem voltak nagy elteresek, en is ugyanugy adom neki mint ti. Kiveve Nanat :) , mi meg nem harapjuk a kenyeret. Errol jut eszembe, van aki vajat tesz a kenyerre, vagy mindenki margarint? Mi nem hasznalunk margarint, de vajat meg nem adtam Levinek. Nem is tudom mikortol lehetne...

Niki,
Ugyes voltal tegnap!!!

Alexa,
Martinka kenyeszuli a kajat :D :D :D !!!

Falexa,
Jo hogy jottel! Gratula a kis tipegohoz!

Őzi
Kép
Kép
Õzi
 
 


Őzi: nálunk is turmixolva van a husi főzelékbe, vagy sonka az tépkedve picire. Vajat is lehet már adni 1 éves kortól. Még én sem adtam, de most vettem olyan sajtot, amiben van elvileg és akkor így fog kapni.

Kép
Kép
tinu
 
 


Nana: ez tényleg nem engedi, már 70x52-re levettem, így sem engedi, sztem is másik képpel próbálkozz. Lehet a formáját nem fogadja el. Mert ekkorát tuti el szokott fogadni.
sziszi22
 
 


Nana: sikerült, a párocskám megcsinálta, most már fel tudod tenni, kipróbáltam! :lol: Letörlöm, a sajátomról...
Itt a kép.
Kép
sziszi22
 
 


Sziszi!!! Örök hála a párodnak!!!!! Hogy csinálta? Mi volt a bibi?

nana77
 
 


Sziasztok!

Tinu,
Akkor lehet hogy csak en vartam tul sokat Levitol a hussal kapcsolatban. Akkor tovabbra is kuzdunk a kanallal.

Ugy latom sokan szerettek itt kepekkel szoszolni... Egy masik forumban Kicsi feltett egy linket, amit megneztem es nekem nagyon bejott. Gondoltam bemasolom nektek is, hatha orultok neki: http://www.photofun.od.ua/

En egesz ejjel ezzel szoszoltem, de minden kepet sikerult megcsinalnom amit akartam. Pl. ilyen kepeket lehet ott kesziteni:


Kép Kép
Kép Kép

Őzi
Kép
Kép
Õzi
 
 


Sziasztok!
Őzi, de hogy? Ezt kerestem tegnap este!!! Szóval a linket köszi, de ott aztán elakadtam,hogy mit kell csinálni. :cry:

Ma délelőtt átruccanunk Csongrádra a volt szobatársamékhoz, majd délután jövök hosszabban!

Ja! Falexa! Felőlem... Akkor legyen szeptember! :lol: Csak tegnap felülések közepette kiszámoltam,hogy akkor májusra fogunk lebabázni, pont Katica esküvője körül... :lol: :lol: :oops:

omr
 
 


Rena: link betölt, képre katt, gomra katt, fényképet kikeresed, betölt és kész.
sziszi22
 
 


Őzi: köszi szépen, nagyon tetszik, jó, hogy belinkelted!!!
sziszi22
 
 


Nekem sem működik a link. Hiába kattintok a képre, orosz szöveg ugrik elő.

Kép
Kép
tinu
 
 


Ja, működik, csak az ovzorral kell kattintani, nem alá. :)

Kép
Kép
tinu
 
 


Na ezt alkottam.
Kép
Kép

Kép
Kép
tinu
 
 


:lol: Ilyeneket mi is csináltunk, ezen az oldalon, valahová le vannak mentve, majd rakok fel, ha még megtalálom!
Tinu: a star wars-os nagyon komoly! :lol:

Falexa: Bazsi szívével mi van? Mikor lesz valami? Nem mostanában volt róla szó?

Kép
kernico
 
 


Kernico, Tinu!
Azért nem adtam még babónak kenyeret, mert a dokink szerint akkor szabad, ha már kint vannak a rágó fogai (kb 18 hónaposan), mert azzal együtt valami enzim (? :roll: ) kiválasztódik és az segíti a lisztes dolgok lebontását. (bocs, de a doki olyan szakszerűen elmagyarázza a dolgokat, mindennek meg van a miértje, csak én ezt az infotömkeleget nem tudom pontosan megjegyezni :oops: :oops: :oops: -remélem azért nem teljesen hülyeséget írtam). Szóval itt vagyunk egy páran, akik betartjuk, amit ő mond, bár néha kicsit nehéz….
A tejes dolgokkal is így vagyok, hogy még várunk, majd ha mondja. Amúgy voltak pár hónapja pötyök a testén és a doki szerint emiatt is jobb ha várunk, mert valamit még nem tudott a szervezete elfogadni és az ütötte ki, de hogy mi volt azt nem tudni, ezért mindent lassan apránként vezetünk be. De lehet tápival helyettesíteni a tejet, majd lehet kiprobálom.

Őzi!
Levi is megy már egyedül, ugye? Csak mert nálunk akkor ugrott meg a kajcimennyiség, mikortól csak áll és megy--még többet mozog.
A húsit előre megfőzöm nagyobb adagban, turmixolom és jégkockára fagyasztom, ha kiolvadt összekeverem a főzivel. De volt már, hogy szétcsipkedtem neki, most már úgyis megette, meg a répát, almát probáltuk hogy harapja és megy neki, bár néha rá kell szólni, hogy ne egybe nyelje le, hanem rágja össze. De így azért ritkán eszünk, mert rettentő sokáig tart egy étkezés és sokszor csak játszik ő is vele.
Hát igen, én is azt hittem, hogy csak Veronika lett ilyen cicikeresős, de hát erre is jó a net és az hogy megbeszéljük ki babája mit csinál, mert kiderült, hogy mindegyik szopos baba ebben a korban hasonlóakat produkál.
Ezek a képek fantasztikusak, én is ki fogom probálni. :shock: :P Szupi! :P

Rena!
Köszi a linket, elolvasom. :P

Nana!
Igen az allergiára való hajlamosság miatt vagyok óvatos, meg a meggyözödésem miatt is. Nem akarok senkit megtéríteni, se megbántani vagy hasonlók, tudom, hogy ezt nem mindenki így látja, de én úgy gondolom, hogy amire vitaminra, tápanyagra szüksége van a szervezetének azt megadom neki, sokat a tejből is kap-tehát nem szenved hiányt semminek. Attól hogy esetleg nem adok neki felesleges kaloriákat (keksz, babapiskota…), vagy hogy bizonyos kajákkal csak később ismerkedik meg a szervezete attól nem lesz kevesebb. Amíg nem eszik bizonyos dolgokat, addig nem is hiányolja.
Igazából nem értem miért kellene egy 1 éves gyereknek édességet/desszertet adni. Biztos hogy később, ha közösségbe megy, nagyobb lesz, akkor nem lehet eltiltani a csokitól vagy társaitól, de amíg nem tudja, hogy ilyen is van, addig igen. Szerintem a későbbi étkezéseit is befolyásolja az, hogy picinek mihez van szoktatva. Például én még a cukorral és a sóval való érintkezést is kerülöm. Jó, volt már olyan bébikaja, amibe volt, de olyat havonta egyet ha kap. Nem szoktam a mi fűszerezett kajánkból neki kivenni (még répát sem, inkább főzök külön), mert az első évek a legmeghatározobbak minden tekintetben. Ezt is most azért sulykolják jobban, mert megállapították, hogy hazánk vezet a szív és érrendszeri megbetegedésekben, aminek a só a legfőbb okozója. Felnőtt korban sokkal nehezebb rávenni az embereket, hogy csökkentsék a sót az ételekben, hisz ahoz van hozzá szokva és nélküle ízetlennek véli a kaját, de ha eleve kevesebbhez szokik hozzá, akkor már is segített valamit. Na még sorolhatnám, de tudom, hogy ezzel nem sok ember ért egyet.

Én egyszer azt hallottam, hogy nem szabad egy egész banánt megetetni a gyerekkel egyszerre, max 3 napra elosztva, mert az ő szervezetéhez képest sok a kálium tartalma még. :shock: Ti erről nem hallottatok valamit? Na majd lehet rákeresek :roll: itt a neten, mert Veronika is imádja a banánt és tuti megenne egy egészet is akár.

KErnico!
Jesszusom! :shock: Még jó, hogy nem lett nagyobb gond.

Noémi és Veronika

KépKép
fnoe
 
 


Noémi: én meg azt gondolom, hogy sem Veronika nem marad le semmiről, ha később adsz neki kajákat, sem a mi babáink, vagy más baba, aki kap már ezt-azt nem lesz kevésbé egészséges, mint Veronika. :wink: Főleg, ha te bírod energiával, hogy még mindig külön főzzél, meg pepecseld, hát tedd. Én már azért kezdem hozzászoktatni az én főztömhöz, mert már nehezen bírom ezt a sok külön főzőcskét, meg mosogatást. Rengeteg idő elmegy vele, és már 1 évesen szerintem nyugodtan kaphat a mi kajánkból. Persze előbb bevezetem a megfelelő dolgokat. Ma fog kapni TÜnci először tojássárgáját. Na de mit is akartam? Ja, hogy amúgy én nem főzök túl fűszeresen, se túl zsírosan, általában olívaolajat használok stb. Édességet direktbe nem szokott kapni, csak egy-egy kekszet.

Kép
Kép
tinu
 
 


Na még annyit akartam, csak Tünci már követelt, hogy a fűszer kis mennyiségben jótékony hatású, hiszen segít az emésztésben. A só és a cukor kis mértékben szintén nem árt. Én úgy gondolom, ha arra tanítom a gyerekem, hogy ne zabáljon, mozogjon eleget, ne dohányozzon és ne egyen félkész kajákat, akkor a legtöbbet tettem az egészségéért. :wink: Ebbe pedig belefér az édesség mértékletesen, a körömpörkölt is egyszer-egyszer stb. Remélem, érted, mit akarok mondan. :)

Kép
Kép
tinu
 
 


Helló!
Tinu, most a számból vetted ki a szót! :D

Induljunk ki onnan, hogy "az anyatej a gyermek fél éves kora után már nem fedezi a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat".
Ezt így olvastam, az orvosom és a védőnőm is ezt mondta. Mindenképpen adjak husit a fehérje miatt, májat, tojássárgáját,margarint,joghurtot, túrót a kalcium és egyéb vitaminok miatt, hogy a "csontozata és az immunrendszere meg minden izé így fejlődik". Kenyeret ugyebár azért kap a mi esetünkben, mert csak úgy hova kenjem a margarint,túrót? Azt a védőnőm is elmondta,hogy 1 éves korig csak üres kalória a fehér liszt és a cukor (mondjuk utána is). Nem is kapott még úgy, csak kekszbe volt liszt, cukor meg néhány gyümipépbe még pár hósan.
Kicsit úgy írtad Noémi (nehogy megsértődjél ám!!) hogy szerinted itt mi tömjénezzük a gyerkőcöket. Petra akkor kap kekszet, ha már bevágta a tenyérnyi csirkéjét zöldségkörettel és "kőmég íze van" és hisztizik... Csokit nem fog kapni télapóig tuti, cukorkát meg amíg csaj lehet nem.
Na aztán nehogy megbántódjon most bárki is, mert végül Noémi, te csak szót fogadsz a dokitoknak, aki mást mond mint a mienk, a barátnőmé vagy az unokatesóm dokija. Éppen múlt héten beszéltük ezt, hogy az enyém mondta a virslit, a másik körzet dokija szigorúan tiltja, de a védőnő szerint mehet...?????? Ki érti ezt??
na megyek,mert a vasaló be van dugva, csak erre tévedtem! :oops: :oops: Majd kreálok én is fotókat! :lol:

Ja!! Banán. Itt írtátok ti pár hónapja pont ezt, hogy sok a kálium,ne adjunk csak 3 naponta 1-et. Én még ezügyben szót fogadok, éppen kérdezni akartam,hogy ez milyen idős korig van így, de most Noémi jó, hogy felhoztad! Szóval????

omr
 
 


Sziasztok!

Banán: hát ezt én is tudtam, de van, hogy 2 naponta adok neki banánt! :oops: Elfelejtem!

Kajcsik: Én is úgy tudom, hogy ilyenkor már nincs a tejben minden ami kellene neki. Bár én is még csak most vezetem be a tejet, aztán tojást! Kiaránál én is eleinte semmit nem adtam, amibe cukor van, meg ilyenek, de azóta kap néha. Mondjuk 2 evés között nem szokott nasizni, max. ha megtalálja a kölesgolyót, abból pár darabot rabol, vagy pl. tegnap a spagetti után vacsira kapott 2 falit a gesztenyepürénkből, de szerintem is ez nem sok. Fűszerekre szükség van, bár Noémi is csak a sót meg a cukrot emelte ki, hogy nem kell adni (mondjuk a jódozott só az azért szükséges is egy kicsit, mert máshonnan nem kapja meg.) Viszont Kiara így mindent megeszik. Nincs hozzá szokva az édes ízekhez, szereti a gyümölcspépet, de szereti a zöldségeket is és natur joghurtnak ugyanúgy örül, mintha tennék bele gyümit is! Az ízlése tehát nem lett elrontva vele. Kevesebb só az szerintem is jó, Kiara miatt nem is főzünk sósan, sőt kezdünk mi is hozzászokni, de szerintem ilyenkor már lehet ennie abból amit mi eszünk. Ma pl. sárgaborsófőzeléket, kevés sóval, együtt kevertük, és bevágott egy nagy tányérral utánna.
Most ezt kicsit zavarosan írtam le, de a lényeg, hogy én megértem Noémi nézetét is, hogy a legjobbat akarja eronikának, de én úgy gondolom, hogy ilyenkor már neki sem árt, ha kap pl. a mi kajánkból, vagy heti egyszer kb. egy kis kekszet ebéd után.
Azzal mondjuk én sem értek egyet, amikor valaki kekszel tömi a gyereket, aztán meg értetlenkedik, miért nem eszik rendeset, miért ilyen dagi, ... :roll:

Kép
kernico
 
 


Sziasztok!

Ha nekem azt mondaná a gyerekdoki,hogy várjak még ezzel meg azzal a kajával,biztos betartanám,szót fogadnék!Nincs baj azzal,hogy Noémi még vár a kajákkal.Így tuti jól megerősödik Veronika bélrendszere,mire mindent enni fog.Az is igaz,hogy az anyatej már nem elég ekkora gyereknek,nem tápláló.
Noémi!Amikor Ti esztek nem kér az ennivalótokból A kislány?Nem mutogat rá?

A banánról én is tudok.Amikor kettőt megevett Martinka,az két kicsi volt,szóval 1 nagyobbnak felelt meg.Utána nem is kapott 1 hétig.

Pici sót vagy cukrot én is teszek a kisgyerek kajájába,az nem árt,kicsi ásványi anyagra szüksége lehet.

Virslit Martinka is evett,Újévkor először.Szereti.Az én védőnőm is azt mondta,nyugodtan adhatom ,sőt még a tojásrántottát is megemlítete.1 éves kortól azt is ehet.

Édességgel várunk.Pl. én nem adok lekváros kenyeret,hanem inkább sajtot,vagy sonkát.Vagy pl.kekszet sem kap.Ezeket tényleg feleslegesnek tartom!Vmelyik nap elmentünk egy babakocsit toló anyuka mellett,és azt láttuk,hogy a benne ülő kb.másfél éves gyerek nyalta a nyalókát!Mi úgy ledöbbentünk a férjemmel,hogy csak na!Sztem az anyuka is látta az arcunkon a döbbenetet!
Majd kap édességet,talán jövőre.Persze az sem jó,ha teljesen tiltva van,mert amikor oviba megy,úgyis megtudja,hogy létezik ilyen is!Múltkor a rádióban hallottam egy nőt,aki mesélte,hogy soha még egy pici csokidarabot sem kapott gyerekkorában,és amikor már olyan nagy lett,hogy hozzá tudott jutni,akkor tömni kezdte.Jól meghízott,most a kilókkal küzd.Na,ez a másik véglet.Mértékkel,de majd Martinka is kap csokit.
Vendég
 


Sziasztok!

Banán: nekem a védőnő azt mondta 8. hónapos volt Lidi akkor, hogy heti kettőt meglehet enni már mivel elég nagy hozzá. Előtte egyet mondott. A lényeg, hogy anyum is mondta, hogy anno banánnál nem volt ez, hogy hú egy héten csak egyszer vagy kétszer lehet adni, a fene se tudta ezeket a dolgokat és tessék nem lett bajunk. Szóval én heti kettőt szoktam adni.

Lidi, már evett virslit, főtt párizsit, tojásrántottát.
Lekváros kenyeret, háztartási kekszet, kacsazsíros kenyeret, májkrémes kenyeret ,főztem pudingot neki.

Most el lehet ítélni, hogy hú de tömöm a gyereket, pedig nem így van hanem muszájból próbálkoztam ezekkel. 1 éves kora után nem hízott Lidi hanem fogyott 100g-ot, igza nem sok de mégiscsak fogyott és egy hónapig nem hízott. Előtte én is úgy voltam mint Noémi, csakhogy mivel kevés volt a kalória Lidinek így muszáj volt adni mást is és elkezdett hízni újra. A dokinő még meg is dícsért, hogy nem tudja, hogy mit változtattam az étkezési szokásokon de csak így tovább. Meg muszáj akkor adni plusz kalóriákat ha a gyerek a csendben éhezős fajta, mert Lidi ilyen. Hiába evett meg két üveg babakaját nem hízott. Pl bolti lekvárt nem adnék, de házi lekvárt azt szereti kenyérrel és egyből megevett egy karéj kenyeret.

De egyébként pl túrórudit nem eszi meg Lidi így nem is kap. Általában minden kajából kér és meg is kóstoltatjuk vele és eldönti, hogy szereti-e vagy sem. De érdekes módon a csokis dolgokat nem szereti (pl danette).

Pedig, hogy megfogadtam, hogy semmi édesség és tessék piskóta helyett háztartási keksz amit szeret.

Kép

Kép
antekirt
 
 


Nekem mondjuk van mit odafigyelni az evéssel, mert néha, hogy végre kis lélegzetet kapjak és pl. tudjak főzni, vagy legalább befejezni a mosogatást, előfordul, hogy Tüncinek a kezébe nyomok egy háztartási kekszet, mert azt jó sokáig nyammogja. De ez csak addig fog tartani, míg van itthon keksz. Abból csináltam a szülinapi tortáját és azóta van még maradék. De én is szoktam belőle reggelire enni, úgyhogy azért lassacskán elfogy. Utána meg megint veszek kölesgolyót, az legalább nem édes. Nálunk a nasi az szokott lenni, hogy mindig beleeszik a mi kajánkba is. TEgnap nem is adtam neki már uzsit, mert először beleevett az én salátámba (vagyis kiszedtem belőle neki a sajtdarabokat), aztán meg az apjáéba - onnan a sült krumpliból kapott. Muszáj volt, mert amúgy nem lehet nyugodtan enni, ott rángat és nyüszizik hozzá. Ezért is lenne jó, ha már kinőnének a fogai és lehetne együtt enni, mert minden érdekli, amit mi eszünk, viszont a saját kajáját meg sokszor egyáltalán nem akarja megenni.

Kép
Kép
tinu
 
 


Sziasztok!
Látom az evés a téma. :)
Egy éves koráig én is tiszta óvatos voltam, és mindent betartottam, de az 1 éves státuszon azt mondta a dokinéni, hogy mindent ehet, gombát, kelkáposztát, stb. Persze azért mi sem szabadultunk bele egyszerre mindenféle kajába, de a mi főztünket eszi.
Dédszülők ki vannak akadva,mert mi az, hogy nem adok csokit, csokis sütit a gyereknek, és nem tömöm egész nap..
tegnapi eszmefuttatásuk:
A banán is édesség, ha azt akarok adni du., akkor miért nem adok neki inkább cukrászdai sütit, mert a banán nem kaja! És a süti EGÉSZSÉGES! Tele van vitaminnal! :twisted:
tinu:
:D Ugyanezt csinálom én is Annával.. :oops: A kölesgolyó hamar elfogy, azzal rohangálnom kéne fél percenként, így babakekszet kap, vagy kiflit, addig meg tudok reggelizni én is :)

Kép
Kép
Kép
mágnes
 
 
 
 
 


Na látom, jó kis téma van! :P

Mivel forsziroztátok ezért meséltem el, hogy én mit miért teszek ill. nem teszek. Tudom, hogy sok anyuka nem ért velem egyet, sőt rokonság sem, bár lehet, ha a ti orvosotok is ugyanazt mondaná, mint az enyém, akkor kicsit ti is másképp gondolkodnátok ill, ha az enyém is azt mondaná, hogy ezt meg azt adjak a gyereknek, akkor lehet én is adnám. :roll: Sajnálatosnak tartom, hogy az országon belül nincs egyetértés az orvosok között :x , de azt tapasztalom, hogy adott városon belül sem, sőt az orvosok védőnők között sem mindig van egyetértés. :x Én nem azt mondom (máskor is volt róla már szó), hogy így helyes, ahogy én csinálom és így tuti semmi baja nem lesz sosem a gyereknek és nem lesz allergiás és nem fog elhízni…… Csak a kockázatát szeretném csökkenteni ezzel a nézőponttal. Ez olyan (bár lehet kicsit rossz példa :roll: ), hogy a dohányzás káros az egészségre, mindenhol ezt hallod és hogy tüdörákot okoz, aztán mégis hányan halnak meg tüdörákban, anélkül hogy egy szálat is elszívtak volna, viszont a dohányosnak meg lehet nem lesz baja. Mégis ez sok embert elriaszt a dohányzástól. :?

Azt tudom én is, hogy csak a tej már nem elég egy 14 hónapos gyereknek,de ez sosem volt kérdés, hisz kap 6-7 hónapos korától rendes kaját is. Mivel Veronika kap vitaminkészítményt, sőt én is eszek, ezért tuti semmi nem hiányzik a szervezetéből. A calciumot mondjuk én is tabletta formájában szedem, remélem ez elég mindkettőnknek. De hát vannak akik tejallergiások és gondolom azok is tudják valahogy pótolni a calciumot, nem? :roll: Biztos ha nem szoptatnék már, akkor sokkal kevesebb mindenhez jutna hozzá.

Amúgy én sem vagyok időmilliomos—sajna--, de azért szakítok időt, arra hogy a gyereknek külön fözzek. Persze nem mindennap, hanem ha jobban ráérek, akkor nagyobb adagokat csinálok és az megy a fagyasztóba. Megértem, ha valakinek erre nem úgy jut ideje-nem ítélkezem.

Azt áruljátok el, hogy a sóra vagy jódozott sóra miért van szükség? Miért ennyire fontos? :oops:

Az édességet írtam én is, hogy nem lehet megóvni tőle a gyereket, sőt minél inkább tiltod, annál inkább fogja kérni. Csak be kell tartani egy határt, viszont most még ugysem tudja, később ha látja, akkor kérni is fogja. Tényleg az a fontos, hogy kaja után kapja és csak annyit, hogy ne vegye el az étvágyát, mert utána lehet csodálkozni, hogy a gyerek nem eszik rendes kaját. Láttam már olyan anyát, aki a 10 hónapos gyerekének adott tejszeletet uzsira, mert direkt a védőnő mondta, hogy lehet és hátha ő mondja, akkor az biztos hogy jó. Lehet a piskota miatt jól lakik vele a gyerek, de ne mondja nekem, hogy az tök egészséges, mert én nem hiszek el mindent a reklámoknak. :shock:
Egyébként imádom a csokit és az édességeket és a körömpörit, tehát szeretek mindent ami jó és nem vagyok ezek ellen. :wink:

Ante!
Szerintem 25-30 évvel ezelőtt tuti nem volt a kérdés, hogy hány banánt adjanak nekünk, mert akkor itthon nem is lehetett venni vagy pedig aranyáron. A rendszerváltás után jött be ez a sok külföldi áru. Én tuti nem ettem, mivel mi nem jutottunk hozzá, a 90-es évek elején apu az osztrákoknál dolgozott és akkor ettünk először.
Veronika sem hízott, de a dokink mindig azt mondja, hogy nem az számít, hogy meghízta e a nagykönyvben leírtakat és nem kell mindegyik babának meghízni a születési súly háromszorosát. (aki nagyobb baba az se biztos, hogy csak azért mert sok kenyeret eszik) Veronika pár hónapos korától kezdve mindig is mozgékony volt és hiába eszik annyit, mint más, ha lemozogja. Lehet Lidi is ilyen, nem?

Alexa!
De, ha mi eszünk, akkor ő is nyammog és nézi a kajánkat, mondogatom neki, hogy ebből ő még nem ehet és ha előtte ő már megette a sajátját, akkor ennyi elég is, ha meg éhes vagy enne valamit, akkor a békesség kedvéért, adok neki répát vagy almát és azt eszegeti, amíg én eszek. De most már egyre kevésbé eszek előtte, vagy addig lekötöm mással a figyelmét. Nem egyszerű, mindig az lesz az érdekes, amit a felnőtt eszik vagy csinál, de azért mert ő kéri vagy hisztizik, azért nem adok neki olyat amit még nem szabad, azért vagyok a szülője, hogy figyeljek rá.

Noémi és Veronika

KépKép
fnoe
 
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?