Sziasztok!
szilvih!
(Előre is elnézést, de nem olvastam a linkeket, nem jutott most rá időm. Úgyhogy, ha belefutnék olyanba, amiről ott is olvashatnék, nézd el nekem, légyszi. Kösz.)
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a bio témában naprakész vagyok. Nem hallottam még a Biokontroll Hungáriáról sem, sem arról, hogy mennyire szigorú az ellenőrzés. Remélem, hogy sűrűn nézegetik a gazdák, és rendesen be is tartják őket!
Szinte mindennaposok lettek élelmiszerbotrányok kis hazánkban az utóbbi időben. Nem tudod mit veszel, még a komoly áruházláncok is belefutnak néha ilyen termékekbe. Emlékezz vissza, tulajdonképpen akkor repültek rá igazán a kajákra az ellenőrök, amikor kiderült, hogy mennyi lejárt szavatosságu, átcimkézett áru van mindenhol. Azóta jönnek rendszeresen ezek a hírek. És hiába látszik úgy, ma sem eszünk több, rossz minnőségű kaját, mint régebben, csak az ellenőrzés lett jóval szigorúbb.
Remélem, ez a bionál is tényleg így van! Mert sajnos, már erről is lehetett hallani. Hiszen csak annyit ér egy előírás, amennyit be is tartanak belőle...
Ha ilyen helyről származó kaját eszel, annak nyilván több köze van az egészséghez, mint a bolti "mérgesnek". Csak azt szerettem volna mondani mindössze, hogy nem feltétlenül minden bio, amire azt írják, dacára az ellenőrzéseknek! Előbb-utóbb tényleg csak azok maradnak a piacon, akik valóban azt termelnek, mint amit állítanak, de nem vagyok benne biztos, hogy már most elértük volna ezt az idilli állapotot..
És természetesen tisztában vagyok azzal is, hogy például panelban mérsékelten lehet zöldséget ültetni (azzal együtt már láttam már kis balkonládákat kint az erkélyen, szép terméssel),egy egész családnak egy teljes éven keresztül nem lehet mindent megtermelni, vagy annak akinek 3-4 gyereke van, nem biztos, hogy marad rá ideje, energiája. A mondandómnak ezzel a részével is azt akartam mondani korábban, hogy amit magad állítasz elő (egészséges környezetben, nem pedig a rossz levegőjű város kellős közepén), az biztosan egészségesebb mint a bolti, már a finom, FŰSZERES ízén is érezni, nem kell mikroszkóp alá tenni. Ahogy petra78 mondta: "...a nagyi ertjéből származó házi "zőccség", paprika,paradicsom, eper, kukorica...", nnna az az igazi.
Hobbi szinten nekünk is van kiskertünk és Anyám is olvasott erről a zöldgazdálkodásról, így ki is próbálta azt. Innen tudom a büdöskéhez hogy viszonyul a krumplibogár: rühelli. Én ezt nem a bio ellen, hanem pont MELLETTE írtam, hiszen tényleg vannak olyan teremtményei a természetnek, amelyek ha "összedolgoznak", akkor elüldöznek egy harmadikat, számukra kártékonyat.
(Ebből a szemléletmódból származik a gyógynövényes gyógyítás is, amiről szintén írtam)
Nálam az éves kóla fogyasztás 5 éves szinten 1 liter kábé. Mindig gyümölcslevet, és multivitaminos italokat iszunk, és nem jellemző az édesség sem, bár néha persze előkerül. Zöldség, és gyümölcs is rendszeresen kerül az asztalra csakúgy, mint a tejtermékek. Úgy érzem, ezt azért lehet kiegyensúlyozott értendnek nevezni, bár lehet, hogy tévedek. És a gyereket is ebben a szellemben fogom etetni: MINDENBŐL lehet és kell is enni, de csak mértékkel! (Amit hótt ziher , hogy nem fog itthon kapni, azok a cukros, szénsavas lónyálak lesznek!
)
Ha úgyérzed, hogy felesleges, vagy rossz, hát ne tedd, de azért egy kis kakaó a tejbe néhanapján nem árt, hidd el.
Most nem tudom, hogy akaratlanul beletrafáltam valamibe a gyerkőcöd májával kapcsolatban, vagy te voltál kissé vehemens: a "Halál a májra" egy Tankcsapda szám.
(Ha azt mondom egy kisgyereknek, hogy "eszem a zúzádat", akkor sem akarom nyilván megenni. Túl azon persze, hogy zúzája sincs...
) Ha én tapostam volna bele valamibe akkor bocs, nem akartam.
Száz szónak is egy a vége: ha te ebben hiszel, akkor egyél biot - de azért legyen benned egy kis óvatos fenntartás is. (De manócihoz kapcsolódóan, azért én is kíváncsi lennék arra a bio banánra...
)
Ja, és még egy! Van különbség a Kecskeméti és Hipp között? Merthogy, olyat szeretnék majd adni...