Új privát üzeneted érkezett!

MTV1-en 17'30"kor a Navigátorban az anyatejről lesz szó!
Névtelen
 


Beus!
Az én fiam négy hónapos, 8,8 kg. Nem tűnik szörnyen dagadtnak, különösen nem a húga négyhónapos kori képeit nézegetve. Orsi szabályos Michelin baba volt. Ma el sem hinnéd róla. Annyit esznek, amennyi nekik kell. Ráadásul ilyen melegben lehet, hogy éjszaka szomjas is, azért kér. sofka
sofka
 
 


Sziasztok!

Azt szeretném kézdezni, hogy elapadhat-e a tej ha nem fejek? Sokszor olvasom az újságokban, hogy csak 3-4 hónapig tudtak szoptatni az anyukák. Ez mért van? Talán azért mert használ cumit, cumisüveget?
6 hetes babám van és nincs sok időm fejni és erőm sincs mert van egy 2 éves lányom is és vele is kell foglalkoznom. a 2 évesnél fejtem és 1 évig tudtam szoptatni. Most fele annyi tejem van. Nem használunk cumit, cumisüveget és igény szerint szoptatom. Éjjel is akár többször is.
Néha még is úgy érzem, hogy üresek a melleim.
Szerintetek van esély, hogy sokáig szoptassam?
6-7 hónapis csak anyatejet szeretnék adni neki. Remélem addig lesz tejcsi.
Másik kérdésem, hogy van mikor sok tejcsi van és szopizik de nem eszi meg mindet akkor nem csak az előtejjel lakik jól? Milyen arányba van az előtej és a hátsótej?
Köszönöm ha válaszol valaki.

Tina
tkriszta
 
 

 
 

Kedves Tina!

Annak, hogy az édesanyák csak 3-4 hónapig szoptatnak, több oka is lehet. A leggyakoribb az, hogy amikor felmerül valamilyen probléma (pl. az édesanya úgy érzi, hogy kevés a teje), nem kap megfelelő segítséget ahhoz, hogy ezt megoldja, hanem - többnyire az orvos tanácsára - elkezd hozzápótolgatni, ami egy ördögi körbe vezet: a baba egyre kevesebbet szopik, így a mamának egyre kevesebb teje lesz. Ráadásul a pótlást a legtöbb esetben cumisüvegből adja, ami rontja a baba szopási készségét. Ez nagyon gyakran néhány héten belüli teljes elválasztáshoz vezet. Kép

Az esetek döntő többségében nincs is valódi probléma, azaz valójában nem kevés a tej, csak mivel a mama lazábbnak érzi a melleit, mint kezdetben, a baba sokat sír vagy állandóan szopizni szeretne, az édesanya és a környezete úgy értelmezi ezeket, hogy a babának nem elég a tej. Amikor ezekkel a panaszokkal a kismama a védőnőhöz vagy a gyermekorvoshoz fordul, a legtöbb esetben - sajnos - nem próbálják meg kideríteni, hogy valóban kevés-e a tej, és ha esetleg az lenne, nem adnak segítséget ahhoz, hogy az éesanya több tejet tudjon termelni, hanem minden további kérdés nélkül felírják a tápszert...

Az, hogy úgy érzed üresek a melleid, teljesen természetes. Kezdetben, amikor a tej belövell, minden édesanya úgy érzi, hogy a mellei nagyon tele vannak. Először a szervezeted nagyon sok tejet termel, mivel még nem tudja, hogy a babának mennyire lesz szüksége. Ehhez jön még a szövetek közti ödéma, ami fokozza a teltség érzését. Ahogy a tejtermelés beáll a kereslet szintjére, a mellek lazábbá válnak. A baba által elfogyasztott tej kétharmad része szopás közben termelődik, ezért ne félj a szájába adni a cicit akkor sem, ha úgy érzed, nincs benne semmi - a mellek egyébként soha nem üresek. (Egy jól szopó baba az elérhető tejmennyiségnek csak a 76-85%-át szopizza ki.)

A tejtermelés mértéke azon múlik, hogy mennyi tejcsit fogyasztott a baba az előző szopáskor. Mindaddig, amíg a baba rendszeresen kiüríti a melledet, a tej termelődése folytatódik. Akár éveken át. Nincs olyan, hogy kezdetben volt tej, azután pedig elfogyott. Amíg a baba szopik (vagy ha egy baba nem tud szopizni, akkor amíg fejéssel kiürítik a mellet), addig a tej folyamatosan termelődik!

Azt, hogy a baba eleget szopizik-e, legegyszerűbben a pisis-kakis pelusokból tudod megállapítani. Pisis: min. 4-5/nap, kakis: (6 hetes kor után) napi 2 és tíznaponként 1 között változik. Ha a Te babád azok közé tartozik, akik ritkán kakilnak, akkor inkább csak a pisis pelusokra tudsz hagyatkozni.
Ezen kívül, ha a baba egészségesnek látszik, szép, feszes a bőre, fejlődik (súly, hossz, fejkörfogat, mozgás, értelem stb.), akkor biztosan nem éhezik Kép

Nagyon jól teszed, hogy igény szerint szoptatod a babádat, és nem használtok cumit, cumisüveget. Ha ezt a gyakorlatot folytatod, biztosan nem lesz akadálya annak, hogy a babád 6-7 hónapig kizárólag szopizzon, és utána a hozzátáplálás mellett folytassa a szopit, ameddig csak neki (és neked) jól esik.

A legtöbb kizárólag szoptatott baba 1-2 óránként enni kér. Ennek egyik oka, hogy az anyatej nagyon gyorsan, kb. másfél óra alatt megemésztődik, a másik ok, hogy a babák nagyon szeretnek szopizni, ezért gyakran mellre kéredzkednek akkor is, amikor nem éhesek, csak szeretnének az édesanyjuk közelében lenni, és ott a mellén cumizni.
Az 1-2 óra persze csak átlag, van amikor ennél ritkábban, és van, amikor ennél sűrűbben szeretnének szopizni. A legtöbb baba alszik egy hosszabbat napközben és éjszaka is nagyobb szüneteket szoktak tartani a szopik között.

Ha a tejtermelés már jól beállt, akkor nincs szükség rutinszerűen fejésre minden etetés után. Ilyen esetben csak akkor érdemes fejni, ha a baba valamiért kivételesen hosszabban alszik, és már kellemetlenül feszül a melled, vagy akkor, ha tejet gyűjtesz egy másik babának.

Az első és hátsó tej arányát nem tudom megmondani neked, mivel az nem állandó. Nagyon sok mindentől függ, pl. a napszaktól vagy hogy mikor szopizott a baba utoljára. A legtöbb nőnek reggel több tej van a mellében, ilyenkor, ahogy Te is írtad,több benne az első tej. Ez nem szokott problémát okozni, hiszen ahogy telik a nap, a hátsó tej lesz nagyobb arányban. Megteheted, hogy lefejed a maradékot, de azt is, hogy a legközelebbi szopikor ismét abból a melledből adsz neki, amelyikből előzőleg szopizott, és a végén megkínálhatod a másikból. Ha mindig nagyon sok tejed van, és a baba soha nem jut el a hátsó tejig, akkor érdemes előfejni neki szopi előtt...

Figyelmedbe ajánlom a La Leche Liga honlapját a www.lll.hu címen, és biztosan sok hasznosat találsz ennek a topiknak az archívumában is.

A régi szopitopikosoktól elnézést kérek, amiért ilyen hosszan fejtegettem mindazt, amit ők már mind nagyon jól tudnak Kép

Judit
Juhász Judit
 


Judit!

Köszönöm kimerítő válaszodat. Lenne még kérdésem ha lehet.

Azt írtad, hogy a tejcsi 2/3 része szopás alatt termelődik. Viszont ha keveset eszik akkor nem is fog sok termelődni. Nem? Néha megmérem kiváncsiságból amikor 1-2 óránként eszik és csak 60-70 gr szopik. Hogy lesz elég neki amikor 200 gr-ot enne?

Azt én is úgy tapasztaltam a babámnál, hogy van amikor 1-2 óránként kér enni és van amikor 3 órát is kibír. Főleg akkor bírja tovább ha nem vagyunk itthon. Múlt hétvégén még a Szent István parkban is megszoptattam (pedig én nagyon szégyenlős vagyok), úgyhogy tényleg igény szerint kap. Pedig a gyerekorvosunk és a védőnőnk is azt mondta, hogy húzzam ki a 3 órát és adjak neki kamilla teát. Nem adok neki.

Előre is köszönöm.

Tina
tkriszta
 
 


Tina!

Ahogy azt bizonyára tudod, a tej összetétele nem állandó, egy szopin belül is változik. Minél kevesebb tejcsi van a ciciben, annál nagyobb a zsírtartalma.
Reggel, amikor a mamának sok tej van a mellében, ennek nagyobb hányada első tej. Ahogy telik a nap, az egyszerre elfogyasztott tej térfogata csökken, zsírtartalma pedig nő. Ezért van az, hogy a babák estefelé jóval kevesebb tejcsivel is jóllaknak, és több órát átalszanak. És ezért van az is, hogy teljesen értelmetlen megmérni az egyszerre szopott mennyiséget, hiszen ez semmiféle tájékoztatást nem ad arról, hogy a baba mennyire lakott jól...
Arról, hogy a baba megfelelően van-e táplálva, sokkal megbízhatóbb információt adnak az előzőekben leírt jelek.
Egyébként pedig a több, kisebb szopival ugyanúgy elfogyasztják a szükséges napi mennyiséget, mint azok a babák, akik ritkábban nagyobbakat szopiznak. (A szoptatás gyakoriságának a növelése egyébként jobban fokozza a tejtermelést, mint az egyes szopások hosszának növelése-remélem, nem fogalmaztam nagyon bonyolultan!)

Egy szopós babának nem kell kibírnia három órát két szopi között. Legjobb, ha sem a szopások időtartamát, sem a szopások számát nem korlátozod. Akkor a baba annyi, és olyan összetételű tejhez jut hozzá, amennyire szüksége van a növekedéshez.

Judit
Juhász Judit
 


Judit!

Köszömöm.

Tina
tkriszta
 
 


Judit,

nagyon jokat irsz. Miert nem regisztralod magad?

gabomamo
gabomamo
 
 


Lenne egy kérdésem, hátha van v.kinek ötlete:
Dóri lányom 3,5 hónapos, 5,5 kg, úgy néz ki, hó végére duplázza aszül. súlyát.
Első perctől kezdve igény szerint szopizik, ez nála 3-4-5 óránkénti evészetet jelent. Alkalmanként rendesen "bekajál", addig van mellen, amíg szeretne, de ez nála csak az evés ideéig tart, azaz max. 20 perc. Utána nem szokott "nyammogni". Az első hónapban éjjel 2x, majd egyszer kelt. 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát időjárástól, hőmérséklettől, fronttól mindentől függetlenül. Pár napja elkezdte az éjjeli egyszeri kaját, majd újabban megint 2x kel, mint az elején. Ilyenkor rendesen eszik, majd rögtön el is alszik. Tehát nem a műsor kedvéért csinálja. Nappal nem eszik gyakrabban. Mivel szoktam fejni, nem csak a hígabb előtejet kapja sosem. Mi lehet az oka? Érdemes-e v.mit is csinálni, vagy, ha kéri, hát kapja meg? (cumisüveg, víz, semmi ilyesmi plusz dolog nincs nálunk, csak cici)
Előre is köszi, ha v.kinek van ötlete és válaszol.
rjuli
 
 


Szia rjuli!

Nálunk is volt ilyen. (Kb ugyanannyi idős a babám, mint a Tiéd, és hasonló szopi szokásai is vannak.) Én hagytam enni, amikor akart éjjel, bár ő csak egyszer kelt fel kb 2, fél 3 körül. Ez tartott kb 2 hétig, aztán elmúlt. Azóta megint alszik. :-)

Hogy miért van ez azt a hozzáértők biztosan megírják neked.
Trallala
Névtelen
 


Juli!

Ancsi dettó! Bár neki az átalvás kb 6-7 órát jelentett, aztán elkezdte korábbra hozni, és lett belőle egy klasszikus éjjeli evés. Idestova lassan 4 hete. Néha kifelejti, de nem jövök rá, min múlik.
A fejéses mondatot nem értem, asszem valahogy elgabalyodott.
És Ancsi is olyan, csak akkor kell a cici, ha a belőle jövő is kell, ha csak "cumizni" akar, akkor hisztis lesz a cicitől, ha jön belőle tej.

Reménykedj benne, hogy csak fejlődési ugrás, és el fogja hagyni. Én már nem reménykedekKép. Nekem is az a fura, hogy nappal nem kér többet, sokszor marad is a ciciben, tehát ehet amennyit csak akar, és mégis kell neki éjjel.

Szerintem még elég picik hozzá, hogy a ha kéri kapja meg verziót lássam legjobbnak. (Ancsi is 3,5 hó)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Köszi mindkettőtöknek!
Ildi, nem gabalyodott el a fejéses mondat, arra céloztam, hogy tuti nem attól éhes, hogy a szomjoltó előtejet kapja csak, mert azt sokszor lefejem, így biztosan hozzájut a táplálóbb részhez.
rjuli
 
 


Szisztok,

Kis segítséget kérnék. Kisfiam 10 hónapos múlt, van 6 tündéri foga, amivel most elkezdte harapni a mellbimbómat. Az elején csak finoman csinálta, de mostanra már úgy teljes nekifutásból. Lassan egy merő görcs vagyok, hogy mikor harap. Van valami praktikátok erre?
Köszi
Milla
milla
 
 


Juli!

Igy most már értem! (mit csinálsz utána a higabb tejjel??)
Drága lányom, az elmúlt néhány napban egyre később ébred, ma már 3/4 5 -kor, nem is aludt vissza. Lehet, hogy abbahagyja,?????? Még azért nem reménykedek.

Ildi

Milla: csak azt tudom mondani, keményen és következetesen elvenni tőle, ha harap. Hangosan rászólni, NEM, elvenni. Akkor is, ha ettől megijed, vagy bőg. többség megtanulja.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi!

Ha csak az előtejet fejem le -már amennyire ez megállapítható-, az megy a lefolyóba, ha továbbjutok, azt mélyhűtöm. Most vitték el tőlem a fél mélyhűtő ládányi adagot. Olvastam, hogy Te kipróbáltad a nem-fejést. Sajnos, nekem nem megy. Vagy begyullad vagy elapad. Így reggel és este kénytelen vagyok, de mondjuk ennyi belefér. Azt nagyon nem bírtam, amikor még napközben is kellett.
off: Azt is olvastam, hogy a lányod a reggeli közben intézi a kakilást. Enyém szintén, utána csak nézelődni hajlandó, enni nem. Viszont tisztábatevés után folytatja az evést.
Hát, nem tudom, mi a jobb, ha átalussza, de hajnalban kel, vagy, ha ébred éjjel, de 9-ig visszaalszik.
Ez az ébredés-dolog is azok közé tartozik, amit sosem tudunk meg, hogy miért csinálják.
rjuli
 
 


Hahó Lányok!

Ma a védőnő arra kért, ne egyen Kölök
(8 hetesen) csak két óránként - tehát hogy mindenképpen várjam ki a két órákat a szopik között, mert "nagyon megterheli a gyomrát így" és "ezért kakil naponta 5-6-szor", meg hogy a "világot hagyjam inkább kinyílni neki, ne csak szopizzon egész nap" - szóval ilyen érdekes tanácsai voltak, JA, meg hogy adjak neki vizet, a szopiszünetekben..

Furcsa, de eddig azt hittem, ő a "helyén van" szopi szempontból - erre ma a hajam égnek állt a tanácsoktól...

Milyen furi és ijedt képet vágott, mikor közöltem, Kölök akár negyedóránként is cicire vágyik és én bármikor rendelkezésre állok Kép

Más:
Megőrülnek ma a cicik - rapszódikus életünk új fejezete: két napja szinte egész nap alvás, ezelőtt két nappal meg pár napig a negyedóránkénti szopi ment...Szegény cicik egész nap csordogálnak bánatosan...már a harmadik gatyómat tejezem össze nyakig Kép Kép
Szipola
 


Menta!

Reszletezd legyszi, hogy milyen az a "csillagbaba", Kriszinek irtad egyszer.
Koszi
Kakukkfu

Szomoruan jelentem be, hogy Emma miutan betoltotte a 7. honapjat egyaltalan nem hajlando tobbet szopizni. Meg ejszaka sem fogadja el. Kép
Sziasztok
kakukkfu
 
 


Sziasztok!

Juli: reggel néha nekem is kell fejni, mikor (véletlen?) éppen úgy dönt, hogy alszik éjjel rendesen Kép Egyébként arra gondoltam még, hogy lehet, hogy mégiscsak a fejlődési ugrás miatt kell nekik. Több kaja kell nekik, de egyszerre nem fér több a pocijukba, igy a több kaját több alkalom alatt tudják begyűjteni. Ez hihetőnek tűnik azzal együtt, hogy nappal lánykám mindig degeszre eszi magát.

Szipola: eszméletlen! El kéne küldeni az ilyen védőnőket egy lll tanfolyamra továbbképzésre!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


PIldi!

Köszi a másik topikban írt jó ötleteid , nagyon hasznosak Kép.

Ide is írnék egy pár kérdést , ami felmerült bennem. Sajna nincs időm az előző leveleket , hozzászólásokat elolvasni, pedig biztosan tanulhatnék belőle, csak sajna most nincs sok időm.
A kisbabánk ma 3 hetes. Méregetni nem szoktam szopi után így nem tudom mennyit is ehet egy -egy alkalommal.Igaz Robika 37 hétre született és az első hetekben elegendő volt neki a 15-20 perces szopizás. Utánna fejem mindig és betettem a fagyóba.
Mostanában (tegnap óta)nem nagyon akarja betartani a 3 órás evészetet. Nem is lenne baj, ha csak éppen két vagy négy óránként enne, de tegna és ma össze vissza. Majdnem fél óránként kellett neki. volt olyan óránk is hogy -igaz bealudt rajta- de végig a cicin volt. erz ugyebár gondolom jól kiáztatja a cicit....
Nem tudom valójában póbáljuka rendszert (3 órás evészetet) próbáljuk tartani, vagy amikor éppen kéri akkor adni neki? Gondolom az utóbbi válsz jön be, csak azt nem értem, hogy ha szopja rendesen akkor hogyan lehet az, hogy 1/2 vagy 1 óra után is ugy eszik, mint aki annyira éhes, hogy egész nep nem evett.
Mikorra áll be valójában a szopizás a babáknál, mármint a "rendszeresség"?
Mennyit kéne gyarapodnia hetenként?Robó most vasárnap 3110 gr volt ( kórházi súly : 2500 gr volt , ez a gyarapodás két héten belül történt)
A tejcsim miből állapítható meg, hogy elég erős-e?
Miket kéne fogyasztani, hogy jó tejcsink termelődjön?Na és mi az amitől nagyon óvakodjunk?
Tejserkentő teák szerintetek bevállnak?mindig attól tartok, hogy nem lesz elég tejcsink. Mit tegyek, hogy biztosan kellő ideig legyen?
A fejéssel szaporodik a tejmennyiség , vagy teljesen fölösleges fejegetni?
Mivel nem vagyunk cumipártik, és azt mondták, hoyg a fölös tejcsit kanállal adjuk be, hát nem tudom , nálunk Robó ügyesen eszik kanállal, de 40 gr nem biztos, hoyg be tud gyorsan kanalazni...
Az Avent Isis cumisüvegből történő etetéssel nagyon "elronthatom"?
Azt hiszem egyenlőre ennyi kérdést szedtem össze, és nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteketKép.
Tényleg néha olyan kellemetlen, hogy az embert ilyen dolgokról nem világosítják fel ...

Köszönöm mégegyszer:

Anita
anita77
 
 


Jaj, ezt már rég szerettem volna megkérdezni:
Baj, ha 8 hetesen Kölöknek még napjában 4-5 kakis pelusa van??

Köszi!
Szipola
 


Anita,
gratulálok a picihez, igazi kis vasgyúró lesz belőle. Rendszer, ez jó!Kép Nekem 5 hónaposan még volt, hogy 2 óránként evett, sőt, mikor 19 hónaposan beteg lett, egész nap cicin csüngött, nem is akart mást, csak anyához bújni. Az is igaz, hogy nem sok kellett neki és már meg is gyógyult. Légy türelemmel. Mind amellett, hogy 3 hetes kor körül van egy fejlődési ugrás, az hiszem ez a nagy meleg megkavrja a babákat. nálunk árnylékban ma 38 fok volt. Ja, délután 4kor. Szóval ha figyeled a babát, akkor nem fogod elrontani. Nincs olyan, hogy erősebb meg gyengébb tej. Aki ezt mondja, arra legyints egyet és engedd el a füled mellett. Ha van elég pisis-kakis pelus, láthatólag jól érzi magát a babi, akkor nem lesz gond. Azt hiszem küldtem neked lll-s anyagot, próbáld meg szopik alatt olvasgatni, nekem mindig bejött, mikor hoszzú szopi volt, ezalatt pihentem, meg művelődtem.Kép
Azt nem értem, hgoy a felesleges tejcsit miért kellene beadni?! Ha elég sűrűn szoptatod, nem kell sem pótlás, sem szopi tea, sem semmi, lesz elég tejed.
Küldök egy mélt.


Lányok, láttátok, hogy a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapja átalakult? Ajánlom mindenki figyelmébe!Kép
http://www.c3.hu/~hab/

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Anita!

Átlagosan 150 ml/testsúly kg a napi tejadag és heti 15-20 dkg-ot "kell" hízni. Ezek csak átlagok, ettől m2 irányba el lehet térni, az a lényeg, hogy a baba kiegyensúlyozott legyen és termeljen pisis pelusokat. Ha ezt tapasztalod, akkor jó a tejed, már csak azért is, mert rossz tej nincs, legfeljebb hígabb-szomjoltó előtej és sűrűbb-laktató hátsó tej. Ha jól szopik, ne adj cumisüveget. Fölösleges. Ezt a kanalazást nem értem. Ha szopik rendesen, akkor minek a kanál? Ha úgy érzed, hogy kevés a tejed, akkor szopi után érdemes fejni, mert így a cici azt hiszi, hogy ekkora az igény és ahhoz fog alkalmazkodni, de állítólag igény szerinti szopt. esetén erre nincs szükség. Ezt azért nem tudom tapasztalatból, mert az én lányom ritkán eszik, nem folyamatosan. A tejcsináló teák okozHATnak hasfájást, szerintem, ha sok folyadékot iszol-sima világos tea, mentes ásv.víz, baracklé...-, az elég. Tejet nem igazán szerencsés, mert allergizálhatja a babát. Nekem 4 dl-ben maximalizálták, lehet, hogy más még kevesebbet ajánl. Ha hasmenéses a baba, akkor még ez is sok lehet.
Remélem, nem baj, hogy belekontárkodtam az itteni tanácsadók dolgaiba.
rjuli
 
 


Anita!
Lehet, hogy tényleg most tartotok a 3 hetes fejlődési ugrásnál, azaz kicsit hirtelen több tejcsire van szüksége a babádnak. Ez teljesen normális, általában még 6 hetesen, 3 hónaposan és 6 hónaposan is előfordulhat ilyesmi. De nagyon tágak a határok, lehet, hogy majd 4 hónapos korában tapasztalod ezt. Ilyenkor a legjobb bebújni vele egész napra az ágyba. Készíts oda szendvicseket, innivalót olvasnivalót és amikor ő alszik, akkor te is aludj, egyébként meg minden nyikkanására kínáld meg a cicivel.
De lehet, hogy tényleg csak a nagy meleg miatt kér többet inni a tejed első, hígabb részéből.
A lehető legjobbat azzal teheted, ha bármikor bármennyi ideig engeded őt szopni. Ez tesz neki is és a tejtermelésednek is a legjobbat. És ha jól teszed mellre, akkor másfélóra cicizés sem áztatja fel a melledet.
Fejésre csak akkor van szükség, ha tejet akarsz leadni, vagy eltenni a hűtőbe. Egyébként elégcsak akkor fejned, ha valamiért hosszabb idő telik el két szopi között és nagyon kellemetlenül feszít már. Olyankor elég csak annyit fejni, amennyitől már nem feszül annyira.
A cumisüveggel könnyen bajt csinálhatsz, még az Aventtel is, ezért nem javaslom.
Ha bármi kérdésed van még, ide mindig írhatsz. Kép

Milla!
PIldi jókat írt, tehát olyankor mindig következetesen szólj rá, hogy nem szabad. Ha nem hagyja abba ennek ellenére sem, akkor vedd el tőle és kínáld 20 perc múlva, vagy később. Figyeld őt szopi közben, mert lehet látni előre, hogy mikor akar harapni. Olyankor gyorsan húzd magadhoz közelebb, mert belejebb csúszik a szájában a cicid és akkor nem tud harapni. Vagy szólj rá már olyankor. Soha ne nevess rá vagy mosolyogj rá ilyenkor, mert különben játéknak veszi.
Viszont soha ne is kiálts fel, vagy ne ijeszd meg őt, mert az meg könnyen szopási sztrájkhoz vezethet.
Kitartás! Pár nap és szépen megtanulja a dolgokat. Bár lehet, hogy ezt minden egyes fogánál el kell majd játszanod.

Kakukkfű!
Hú, már régebben olvastam a cikket. Amitől egyből Cicóka jutott eszembe az az, hogy állítólag az ilyen gyerekek nem szeretnek különösebben szopni. Meg ilyenek, hogy olyan dolgokat tudnak, amit még ki sem néznénk belőlük, meg... jaj, nem tudom jól megfogalmazni. Itt egy nlc-és fórum erről:
http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?id=134&forumid=14241
és egy másik:
http://www.nlc.hu/forumkifejt.php?id=49&forumid=14396

Na most mennem kell!
Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Szipola: nem baj!!! (napi 4-5 meg a 10 naponta egy is normális)

Anita: remélem minden kérdésedre választ kaptál. Szerintem legyen az a mottód, hogy csak természetesen, ahogy ősanyáink is csinálták, hisz akkor még minden baba csak szopott. Nagyon klasszul hizik a kicsid, nincs miért aggódnod. Szerintem ne fejj és ne pótolgass, csak akkor fejj, ha feszit. És ne aggódj, ha sűrűn kér enni, bizd őrá, normális. Csak jó anyatej van! (és el ne higyj senkinek ezzel ellentétes butaságot!!) Napi 4-5 pisis pelus legyen, akkor mindig nyugodt lehetsz. Vannak, akik hisznek tejserkentő teában, vagy homeo szerekben. A legjobb tejtermelés segitő dolog viszont bizonyitottan a szopi. Amire figyelni érdemes, hogy pihenj eleget! Kicsit kényeztesd magad, az is jót tesz. Sok folyadék, egészséges evészet, szerintem nem kell extrázni. Ha hasfájós a pici, akkor érdemes figyelgetni, melyik kajára hogyan reagál, de sokszor nem derül ki. Én napi 2-3 liter tejet is megiszok néha, semmi látható baja nincs tőle a babámnak, azt hiszem a tejfogyasztás is egyéni limittel bir. Cumisüveget meg nyugodtan felejtsd el.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok lányok!
Kéne egy kis segítség. Elég erős parlagfű allergiám van, de a szoptatás miatt az eddigi gyógyszereimet nem szedhetem.
Elkerülni a parlagfüvet nem tudom, hiszen a környékünkön rengeteg van belőle.
Calcium pezsgőtablettát iszom és Stérimar orrsprayt használok, de így is jelentkezik, pedig ez még csak a szezon eleje. Van valami ötletetek, mit lehetne használni ilyen esetben, mivel nem szeretném abbahagyni a szoptatást semmiképpen.
Köszönöm:
Emese
Névtelen
 


Emese! Azt hiszem dr. Theissnek van egy pollenblocker nevű orrkenőcse, az jó. És próbálkozz homeopátiás szerekkel is. Nekem a terhesség alatt végig allergiás orrdugulásom volt, és egy homeopátiás orrcsepp, amit a patikus ajánlott elég jól bejött. Nevét nem tudom, de pumpás üvegben van. Valami heli....

Fájdogál a bal mellem. Most mindig abból kezdem a szoptatást, utána fejem, masszírozom, meleg zuhany stb. DE! A balt is fejni kell, mert így abból most kevesebb fogy, az különben is lustább volt. Mennyit merjek egyszerre kifejni, hogy ne járjak úgy, mint a tejtermelők. Mégsem akarom a Parlament elé hurcolni.
sofka
sofka
 
 


Kicsit OFF, de itt biztos olvassátok Kép

Iboly, Menta,
BOLDOG NÉVNAPOT! Kép
Jamina
jamina
 
 


Sziasztok!

Nem tudom, Menta, olvasod-e még Helena osztálytársainak a topicját, ezért itt kívánom neked névnapod alkalmából azt, hogy mielőbb visszajöjj közénk! Kép Kép Kép

Iboly: talán már nem is emlékszel a nevemre, de tőled is rengeteg segítséget kaptam annak idején, és neked is nagyon boldog névnapot szeretnék kívánni! Kép Kép Kép

Sziasztok: Laura
p_laura
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a segítséget. biztonságiból ma egy etetést lemértünk és 95 gr-t evett . Szerintem ez így három hetesen , ( 60-70 gr mondott a védőnő, hogy annyit kéne) jó. Csak azt nem értem, hogy evés után miért táikázik még?Most nem adtam neki plussz tejcsit , hanem mikor nyügibb lett egy picit a cumit odaadtam és teljesen el is aludt.
Pedig nagyon cumiellenes vagyok, de lehet tényleg , hogy vannak olyan babák, akiknek szükségük van a cumóra.Vagy ezt miből lehet megállapítani, hogy kell e cumi vagy sem?

Mégegyszer köszönöm a segítségeteket, aranyosak vagytok, és ha nem zavarok, akkor jövök még majd kérdésekkel.

Anita
anita77
 
 


Anyatejjel az egészséges babákért

http://www.origo.hu/noilapozo/szuloknek/20030806anyatejjel.html

-Afonya
Névtelen
 


Emese,
nagyon jó a Béres csepp is, épp az egyik barátunk nemrég mesélte, hogy el kezdte szedni tavasszal, és semmi allergiás tünetet nem produkált azóta sem. Pedig nagyon gázos volt még tavaly is szegény. Szoptatás alatt tuti lehet szedni.

Ági

Kép
Ágci
 
 


Julka 4 hónapos, és sajnos, úgy néz ki, hogy fogyóban a tejKép Nem én érzem így, hanem 3-4 napja kora du.-i szopi közben elkezdi rángatni a mellemet, dühösen kiköpi és ordít. Próbáltam sétálni vele az udvaron, elterelni a figyelmét, (de végig sírt), majd újra cici, de az első két-három szívás után kiköpte és ordított tovább. Tegnap és ma már elaludni sem tudott, beadtam a derekam és kapott tápszert pohárból. Tegnap 60g, ma 80 g ment le. Ennyit valszeg ki tudnék termelni, ha lenne türelme megvárni az újabb tejleadást. Mivel tudnám nagyobb türelemre bírni?
Éjjel 12-kor szopott, amit nagyon régen nem csinált, 9-től 5-ig szokott egyvégtében aludni.

ÁgciKép eddig nagyon hatottak a praktikáid, legjobban az Urtica, a birsalma és az egyik teakeverék. De most már az sem. Kipihent is vagyok, a két nagy a héten az apjával a Balatonon üdül.

Urszila
urszila
 
 


Urszila!

Nem biztos, hogy vigasztal, de nálunk is volt ilyen kb 1 hónapja. 2 napig tartott (Elég szörnyű volt), aztán újra minden a régi lett. Néha-néha most is van, hogy ezt csinálja, de ha átrakom a másik cicire, abbahagyja és szopik rendesen. (Nem tudom, hogy attól van-e hogy nincs elég tejci, mert ilyenkor sose mertem megmérni mennyit evett és fejni sem mertem...)

Trallala
Névtelen
 


Ja és 4 hónapos most a poronty.
Trallala
Névtelen
 


TrallalaKép kösz, hátha nálunk is csak ideiglenes! Én mindig 2 ciciből szoptatok, a második után lesz dühösen türelmetlen. C-fogás sem használ. Talán ha megpróbálnék fejni az egész délelőtti alvása alatt????

Urszila
urszila
 
 


Urszila!
Nem hiszem, hogy a fejés a megoldás! Legfeljebb egy keveset. Valamennyi nyugalom kell a mellnek- tapasztalatom szerint, hogy jól "tejeljen". Kajával hogy állsz? Eszel rendszeresen? Iszol? És még valami: Állítólag a napsütés is segít. Na nem a déli... sofka
sofka
 
 


Urszila!
Valahol az archívban van egy hosszabb párbeszéd, amikor előkerült egy csomó baba, aki ezt csinálta. Többek közt az enyém is művelte, de mivel közben szemlátomást kerekedett kifelé, énbennem fel se merült, hogy a tej kevés. Két ötletem volt, hogy akkor miért csinálják:
-Ennyi idősen már uncsi, hogy cicivel a szájban nem lehet nézelődni, nézelődve meg jóllakni nem lehet.
-Nem akar elaludni. Márpedig a cici álmosít, és ez ellen valamit sürgősen tenni kell.

Nálunk ez pár hét alatt elmúlt, és még a gyarapodás se volt kissebb a szokásosnál a kritikus hónapban.

Nagyon sok baba kap rá az újboli kelésre 3-4 hónapos korában. Ezt valószínüleg nem az éhség motiválja, hanem egyfajta önvédelmi reflex. Ebben a korban a legnagyobb a bölcsőhalál valószínüsége, ez ellen védekezik a baba a felületesebb alvással.

KépKépKépKépKépKépKépKépKépKép Ezek tejserkentő és mama nyugtató vigyorik. Hidd el, van és lesz elég tejecske!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Én szerintem se aggódj, addig amíg hízik a babó és van elég pisis pelusa (ahogy ezt itt a szakértőbbek is írni szokták)! Nem baj ha kicsit "hisztizik", majd rájön, hogy érdemes türelmesebben szopizni, mert biztosan van mit (vagy lesz, ha ezt csináljátok), csak legfeljebb lassabban jut hozzá. Az nem lehet, hogy fogzik?
Tejserkentő csodaszer: lehet, hogy hülyeség, de nekem pl. a kesudiótól szokott több tejem termelődni (legalábbis úgy érzem). A piacon az eladó csaj mondta, hogy más mamik is szoktak venni nagyobb mennyiségeket, mert nekik is bejön. Lehet hogy megpróbálhatnád Te is, bár a gyakori szopit biztosan "nem váltja fel".

Drukk!

Trallala (btw: másokat nagyon "tudok" bíztatni, de én is mindíg pánikolok, ha valami gond van...)
Névtelen
 


Sziasztok!

JULI!!!! Olvasod Borcsát? Itt van a válasz, miért kezdenek el 3-4 hónaposan ébredezni!
Borcsa: és abbahagyják majd????
(Ancsi úgy véli sok volt a jóból, ma fél 3-kor ébredt és aztán fél 6-kor már vissza sem aludt. Igaz, sikerült jól lehűtenem a lakást, lehet, hogy fázott)

Urszila: ne parázz!!!!! Ancsi akkor is hisztizik ugyanigy, ha jön a tej. Akkor is, ha álmos, de csak cumizni akar, meg akkor is -este- ha nem álmos, és hagyjam őt békén a cicivel mert még nem akar aludni menni. Aztán a vége mindig az, hogy 20 perc üvöltés után elfogadja (azt amelyikkel kezdtük a bömbit), és bealszik, aztán 20 perc alvás után megébred és újra cicit kér. (Ezután már beveszi az éjjeli alvást). És amint odaát is látod, rengeteg baba kezdett hozzá az éjjeli ébredéshez, ott is, ahol nem parázik a mama a tejjel. Tarts ilyenkor egy kis szünetet és pár perc múlva próbálkozz újra!
(Irom mindezt nagy nyugisan, nekem a 4 hónapos kor a nagy mumusom. Bálintnak itt lett kevés a tej, mai fejemmel tudom, hogy rengeteg dolgot rosszul csináltam, tényleg nem hizott, nekikezdett a krumplinak és attól havi 1 kg-ok jöttek rá 4-7 hó között. Ikrek is itt lassitottak le, náluk is gondoltam, jöhet a krumpli, hát nagy lebőgés volt, mert semmivel nem hiztak jobban a krumplitól. MOst nem hagyom magam megingatni 4 hónaposan, juszt se!)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi!

KÖSZI!!! Ma nem is néztem volna be ide, ha nem látom a nevem.
Lehet, hogy csak el kéne beszélgetnem Dórival,hogy nyugodtan aludhat, mert ott van alatta a légzésfigyelő.Kép Őrület, hogy milyen okos a természet. Így legalább nem kell agyalnom, hogy mi nem stimmel, mit csináljunk másképp.
Köszi mégegyszer, meg Borcsának is.
rjuli
 
 


Sziasztok!

Ágci!

Botond már lassan 5 hónapos és még mindig szopizik. Minden OK, bár a nagy melegben néha a hátam közepére sem kivántam a szoptatást a folyamatos izzadás, csúszó cici, csúszó kéz miatt. De kitartottam! Napi 5 zuhany és ki lehet birni!

Kedves Mindenki!

Botond is csinál olyat, hogy mivel nem indul be elég gyorsan a tejleadó reflex, elkezd kiabálni, tekeregni, olyankor kicsit felemelem, majd kb. 1 perc után ismét cicire teszem és akkor néhány szivás után megindul a tej és minden rendben van. Aztán szinte 3 perc után abbahagyja az evést, olyankor nézek, mi a fene van, aztán rájövök hogy büfi, másik cici, büfi és igy negyed óra izzadás után ismét 2-3 óra nyugi van.
Az első hónapok maratoni 60 majd 45 majd 30 perces szopijai után ez már szinte leányálom.
És Ő is átaludta az éjszakát 6 hetes korától (8-9-től 5-6-ig), aztán 4 hónaposan néhány éjszaka felébredt 3 és 5 között, de mostanra ismét visszaállt a rend és 5-6-ig, néha fél7-ig is alszik.
Szóval mindenkinél vannak néha furcsa dolgok, néha én is azt hiszem/hittem, hogy nem elég a tej, de tápszerre nem is gondoltam soha. Lányomnál sajnos hamar (3 hét után) beadtam a derekam a kevés a tej, etessünk vele tápszert tanácsnak, ezért mivel még nincs 2 éves, néha ha van időm fejni, a reggelije anyatej, bár ezzel sajnos nem tudom pótolni az első 6 havi adagját.

Botond igény szerint szopik, éppen múltkor kérdezte meg valaki, hogy milyen időpontokban eszik a fiam és nem tudtam megmondani, mert a lányomnál még volt időm ilyenekre figyelni, de most csak néha rápillantok az órára, hogy vajon mennyi idő telt el az előző szopi óta és néha bizony épphogy 2 óra. De én nem bánom, lényeg, hogy szopik.

Mindenkinek további sikeres szoptatást és köszi a hozzászólásokat, segitségeket, amiket nem közvetlenül én kértem, de rengeteget tanultam belőlük. Lányom sikertelen szoptatása ellenére rendszeresen olvastam ezt a topicot és azt hiszem, javarészt a közreműködőknek, segitőknek köszönhetem, hogy a fiacskám még mindig szopik!

Bocs, hogy hosszúra nyúltam!

üdv: Réka
walacky
 
 


Sziasztok!

Én is újra itt!!Kép

Réka!
Ez aztán egy igazi szívet melengető hozzászólás volt! Nagyon ügyik vagytok, csak így tovább!!! Azért meg külön elismerés, hogy a "nagy" lányodnak is fejsz tejcsit!

Urszila!
NYUGI! Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz! 4 hónaposan néha bezsonganak a babákKép Biztos, hogy elég a tejed, olyan nincsen, hogy 4 hónapos korig tudtál szoptatni, aztán meg egyszer csak elfogy. Cumit használtok egyébként?
Ha cicirángatás van, megpróbálhatod, hogy megnyugtatod, és aztán megint mellre teszed. Segíthet a különböző pozíciók kipróbálása is (Ld. szoptatási pozíciók topik, illetve a fényképtárban a vonatkozó mappák).
A pótlásból persze mindenképp eszik, mert az neki olyan, mint amikor mi dugig lakva még egy szelet oroszkrémtortát legyűrünk:o)) De ez nem volt mennyiség, szóval nem valószínű, hogy éhes.
Éjjeli felkelés: mint volt róla szó, teljesen normális ebben a korban. Borcsa leírta az egyik magyarázatot. Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy egyrészt ekkor nyílik ki előttük tágabban a világ, ami bizony néha szorongáskeltő is, meg túl sok ingerrel járó is, és ezért jó újra és újra meggyőződni arról, hogy anya mindig ott van, nála mindig lehet megnyugvást találni. Másrészt viszont épp emiatt sokszor oly sok a felfedezni-, nézegetnivaló, hogy napközben "nem érnek rá" Kép szopizni rendesen (lásd cicirángatás), viszont éjjel semmi sem vonja el a figyelmüket, csak az evésre tudnak koncentrálni. Ez némely babánál odáig fajul, hogy gyakorlatilag az egész napra való kalóriamennyiséget inkább éjjel veszi magához, nappal meg aktívan fölfedezKép Szóval tényleg összefügg a cicirángatás meg a fölkelés, de nem az éhség kapcsán, hanem a nappali ingerdússág-éjjeli ingerszegénység vonalán.

Anita!
A cumi megzavarhatja a szopáskészséget, okozhatja a mellbimbód kisebesedését, és sokszor ahhoz is vezet, hogy inkább a cumit szopja a gyerkőc, és nem vagy csak később jelez, ha éhes. Ha evés után még tátikázik, akkor rakd vissza cicire, nyilván szopna még. Az a jó, ha maga csatlakozik le a ciciről, akkor is, ha akár 1-1,5 órát is szopizik. Így a komfortszopási igényét is a cicin elégíti ki.

Jó éjt mindenkinek: Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!
Segítséééééég!!

Kölök (tegnap volt két hónapos) elkezdte a kezét szopizni!! Most már rendszeresen a szájába veszi és cumizza - tegnap kezdődött...

Szopizáson nem változtattam, nálunk teljesen igény szerinti szopi van, ez kb. óránkénti, másfél óránkénti szopit jelent, szóval mellette most elkezdte a kezét is "megenni" Kép

Mitévő legyek?
Ez baj?
Hagyhatom, vagy ne?
Mit jelent ez?
Mi lehet a következménye?

Segítséééég!!
Szipola
 


Szia Szipola!
Ez egy normális dolog , nem kell kétségbe esni!!!Szerintem jó is hogy megtalálta a kezecskéjét , jobb a cuminál!
DE bizti jönnek majd a nálam okosabbak (Pele , Iboly..) és ők is megfognak nyugtatni!!!Kép
Blankámnál a cumi nagyon megzavarta a szopit és amikor rátalált az ujjára minden rendbe jött.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Szipola!
Én is egyetértek Kangával, ne aggódj! Legkésőbb majd akkor tuti leáll róla, ha már mindkét keze kell a játékhoz, az meg olyan hamar itt lesz, meglátod! Kép
Lehet, hogy utána még majd használja elalváshoz, vagy ha nagyon fáradt, de ez sem baj. Úgyhogy nyugodj meg! Kép


OFF! Jamina! Ha mennénk holnap Egomba, akkor honnantól tudnál elvinni? A vonat állomásról?

Puszi mindenkinek!
Menta
menta
 
 


OFF Menta, ha az jó Neked, igen. Mi a 10-es úton jövünk Dorog felől kocsival.
Jamina
jamina
 
 


Kanga, Menta!
Köszi a gyors választ - ezek szerint hagyhatom..
Igaz, nem is nagyon tudok mit csinálni - állandóan nem foghatom a kezét! Kép

Annyi minden idegesít - tegnap a védőnő és a doktornő "megszidott" hogy Kölök nem tartja a szopik közötti minimum két órákat! Azt mondták, hogy így nem tud rendesen emészteni, megterheli a gyomrát, stb.
Ráadásul túl soknak találták a hízását -
3500 g-os kórházi hazaengedős súlyból pont két hónap alatt 5860 g lett! Kép Kép
Ez sok gyarapodás? Anyatejes babánál nincs olyan, hogy sok! - mondtam én erre nekik, amire ők csak hümmögtek, meg mosolyogtak...

Egyáltalán nem értem, miért pont a védőnők és a gyerekorvosok nincsenek tisztában az igény szerinti szopi valódi jelentésével és jelentőségével!

Meg sem mertem mondani, hogy nálunk napközben gyakran csak fél vagy negyed óra telik el szopizások között, vagy vannak teljesen egybefüggő szopi-délelőttök, és hogy van amikor tíz percig tart, van amikor akár fél órán át is! ---- Ugye ez nem gond??

A kakija pedig továbbra is vizes és darabos részek keveréke, általában szép aranysárga, de előfordul, hogy picit zöldesebb --- ez így oké??

Teljesen kiegyensúlyozott, mosolygós, nyugodt baba, ha igény szerint szopizhat (és ez tényleg a negyed óránkéntit is jelentheti) soha nem sír, ma azért sírt szegény, mert kipróbáltam, hátha - persze, utána meg olyan hülyének érzem magam, mikor egy óra után cicire teszem és mint a vadegér szopizik szegénykém, krokodilkönnyekkel a szeme sarkában!! ---- Lehet minden továbbra is ahogy ő szeretné, engedjem a saját ritmusában felnőni, ugye???

Jááááj, bizti érzitek, hogy csak megerősítésre vágyom a leírtakkal kapcsolatban, de arra NAGYON, mert azért néha picit (bolhányit) el tud bizonytalanítani ez a sok buta banya...

Bárkinek van véleménye, nagyon szívesen venném, várom!!

Köszönöm!
Szipola
 


Kanga, Menta!

Köszi a gyors választ! Ujjszopi akkor mehet...

Annyi minden idegesít - tegnap "megszidtak" a védőnő és a gyerekorvos, hogy nem tartjuk Kölöknél a két órás szüneteket szopik között - azt már meg sem mertem mondani, hogy gyakran negyed óránként, vagy fél óránként szopizunk, hogy a szinte egybefüggő szopi-délelőttökről már ne is beszéljek - szerintük így nagyon megrterheli a gyomrát ---- ugye ez nem igaz??

Túl soknak találták a hízását is, 3500 g-os kórházi hazaengedős súlyból pont két hónap alatt 5860 g lett --- ez baj???
Mondtam, hogy anyatejes babánál nincs olyan, hogy sok hízás, erre ők csak hümmögtek, kényszeredetten mosolyogtak...

Hihetetlen, hogy pont a védőnők és gyerekorvosok nincsenek tisztában az igény szerinti szopi jelentésével és jelentőségével!!

Kölök kakija továbbra is vizes és darabos részek keveréke 5-6-szor naponta --- ez probléma??

Ő egyébként teljesen kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós baba, ha igénye szerint szopizhat - amiben az akár negyedóránkénti is benne van - ma is csak azért sírt, mert megpróbáltam "nevelni" , majd mikor egy óra után végre odaadtam a cicit, olyan szemét hülyének éreztem magam, Kölök szopizott, mint egy vadegér, krokodilkönnyekkel a szeme sarkában Kép
Szóval hagyhatom a saját tempójában felnőni, ugye???

Lányok, biztosan érzitek, hogy csak megerősítésre van szükségem, de arra NAGYON, mert azért néha elbizonytalanít picit (bolhányit) a sok banya...

Köszönöm hogy "meghallgattok" és hogy valaki mindig válaszol!
Szipola
 


JÁÁÁÁÁÁJ!!!

Bocsánat!!

Újra leírtam, mert azt hittem, elveszett a hozzászólásom!!!

Franckarika!

Most legalább kiderül, hogy pontosan
emlékeztem-e, mit írtam először!! Kép Kép
Szipola
 


Kedves Pele!

Köszi a biztatást!

Ágci!
Csak nem nyaraltok?

üdv: Réka
walacky
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?