most akkor egy kicsit off
Puha Mézeskalács
Hozzávalók! kb 120 dbhoz (de ez formától is függ)
65 dkg liszt, 5 dkg vaj, 20dkg folyékony méz(én vegyes mézet használok, és kicsit fellangyosítom tűzön)
25 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 kávéskanál mézes fűszerkeverék (én általában a fél zacskót beleöntöm, mert szeretjük jó fűszeresen)
2 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 4-5 evőkanál tej! , amennyit felvesz, jól formálható legyen, összeálljon.
Ne ijedj meg ha a tészta ráragad a kezedre, a liszt csodákra képes
) és gyúrd csak tovább, le fog az válni
Utána folpackba tekered (vagy gombóccá vagy, rúddá formálod,) és 1 éjszakára a hűtőbe teszed! Ez fontos!
Másnap jól átgyúrod, és vékonyra nyújtod sodrófával, formákat vágsz ki!
Lisztezett tepsibe nem túl sűrűn helyezed el őket.
Tetejüket díszítheted még nyersen mandulával, mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel, cukorral, mogyoróval, dióval, és megkened felvert tojássárgájával
Nagyon kell vigyázni a sütésnél, mert hamar megég, ne süsd túl sokáig, általában egy tepsi kb. 4-5 perc, amint elkezd pirulni, szedd ki!
Amikor kihűlt, lehet cukormázzal diszteni.
Máz: a habverővel felvert tojásfehérjéhez 15-20 dkg cukrot fokozatosan hozzákeverni, egészen addig, amig jó kemény nem lesz!
Utána nylonzacskóba töltöd, sarkából lecsípsz keveset, és már lehet is kreativoskodni!
Jó szórakozást!
JA zárható fémdobozba tárold, tehetsz közé eetleg egy-két gerezd almát hogy még puhább legyen, !