Új privát üzeneted érkezett!

ja, és a tea: képzeld, másnap tök véletlenül rábukkantam a DM-ben is egy ilyen adventi teanaptárra (ALnatura). Eddig összesen három dobozzal vettem belőle, de mindig jött valami (valaki), és mindet elajándékoztam, úgyhogy nekünk nincs. :( És már a DM-ben sincs.

KépKép
livus
 
 


Már csorog a nyálam erre a sós pogácsára. Csak még 2 nap, mert épp aluszik a tejecske itthon :? Ráadásul még nem is kóstoltam, mert múltkor mire odaértünk Liliékhez, már elfogyott :oops:

klári /puma
pumama
 
 


Zseniális ötletet adtatok az adventi teanaptárral...Három barátnőm is ilyet kap majd, de varrok hozzá nekik igazi, falra tehető zsebes-számos kalendáriumot, abba teszem bele a teákat. Kettőhöz magam szedtem össze a filtereket (anyukám és a húgom segített ki pár darabbal), a harmadikba vagy DM-est teszek, vagy a Sonnentort.
Szerencsére még advent előtt találkozom velük, pont időben kezdhetik iszogatni :D
Köszönöm!

Nuska+
nuska1
 
 

 
 

Nem értek valamit, segítsetek! Ugye a házimalmot azért is ajánlják, mert a lisztben benne maradnak az enzimek. Most viszont azt olvasom a bioinfóban, hogy az enzimek fehérjetermészetű anyagok, amelyek 55 fokon denaturálódnak, tehát tönkremennek. Akkor most hogy van ez? A kenyérsütésre ez nem vonatkozik?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Orsko, ha nem mézeskalács, akkor ajánlok egy másik receptet, ami nálunk nagyon bejön mostanság:

Vajas keksz

25 dkg teljes őrlésű búzaliszt
2ek porcukor (helyett én Sucanatot használok)
1 cs vaníliás cukor
egy csipetnyi só
15 dkg vaj
5 dkg tejföl

Összekever, egy órát pihentet, kinyújt, kiszaggat, cukros vízzel megken, 180C-on kisüt. Lehet dísziteni pl. magvakkal.
Nálunk ebből volt a Márton-napi liba(keksz), most pedig Bohlsener Mühle mintájára tematikus kekszeket sütünk: Fakopáncsban vettünk egy halom állatformát (teve, elefánt, kutya, macska, ló, lepke, stb.), meg vonatot, kisautót, de mini karácsonyfát, holdat, csillagot, szivet...is. Aranyos picik mind, szerintem adventi naptárba ideális.

Tervezem, hogy karácsonyra ebből a tésztából csinálom nekik a mézeskalácsot, cukrot mézre cserélve és fűszerekkel. De nem tudom, működne-e, még tesztelni kell.

Pindi
pindi
 
 


Pindi ezek az allatformak a Fakopancsban sutilyukaszto formak?

Biobaba
biobaba
 
 


Eszter!

Nem tejleskörűek az információim, de leírom, amennyit most értek. Amikor csírázik a mag, biokémiai folyamatokjátszódnak le benne. Pl. a raktározott keményítőből egyszerű cukrok lesznek, amiket a növényke felhasznál a csírázáskor. Ezeket a folyamatokat enzimek katalizálják, magyarul mint kis robotok ők hajtják végre őket. Az őrölés során ezek az anyagok (keményítő, enzimek, stb.) nem károsodnak, csak a felület nő, tehát könnyen hozzáférhetővé válnak. Amikor vizet adsz hozzá és dagasztod, akkor oldatba viszed az egészet és elkezd működni a rendszer. Ugyanazok a folyamatok játszódnak le bennük, mint csírázáskor. A keményítőből cukor lesz, ami tápanyagul szolgál a kis mikroorganizmuskáidnak, amivel kelesztesz. Ez gombatenyészet, ha élesztőt használsz és baktériumtenyészet, ha kovászt. Ezek elkezdenek szaporodni, közben eszik a cukrot és melléktermékként pöfögik ki a szén-dioxidot. A búzában levő fehérje a sikér. A sikér is vizet kapott és ha jól dagasztottál, egy rugalmas hálózat jött létre a fehérjemolekulákból. Ez a hálózat megtartja a gázokat, és a kenyér jó állagú lesz. A fehérje a búzaszem külsejében van, a keményítő a belsejében. Sőt, a belsejében csak, vagy szinte csak (ezt nem tudom pontosan) keményítő van, minden más (olajok, vitaminok, stb.) kint van (lényegében biztos). A fehér lisztben csak a szem belseje van benne, a külső részét a magnak az őrölés előtt lekoptatják.
Szóval sztem az enzimek nem a Te belsődbe kellenek működőképes állapotban, hanem a jó kenyérhez. Kicsit bőven válaszoltam, bocs, ha túl sok volt, csak én annyira lelkes vagyok, amióta értem ennyire, mi történik! Mások válasza is érdekelne a kérdésre, ha van valakinek a tarsolyában!

hordozo
 
 


[quote="biobaba"]P írta:biobabaindi ezek az allatformak a Fakopancsban sutilyukaszto formak?

Biobaba


Igen.
pindi
 
 


Szilvi! Köszi a sajtos rudat, isteni volt! Pindi! Köszi a vajas kekszet, isteni volt!

hordozo
 
 


Ági!

Köszi a magyarázatot, érdekes volt. Amúgy hallottam már olyat is a malmokról, hogy olyat kell(ene) használni, ami lassan őröl, mert ha gyorsan (mint Arabella), akkor szétégeti a hasznos anyagokat a magocskában. Na, ezt elhiszem, de nekem ez már megint a túl sok - kategória.


MÁS(ok):

1. Mai menü mángoldkrémleves volt, hát én azt hiszem, egy ideig ezt esszük csak, ami mángoldból van, olyan fini volt. Recept: (bár lehet, hogy ismeritek, meg majdnem sima főzelék, de vhogy mégis más)
Vajon /margarinon megpárolom a hagymát (2 fej), fokhagymát zúzok bele (3 fej), majd 2 nagyobb fej krumplit, így párolgatom, majd felöntöm vízzel, házi vegeta, zsálya (ez nekem nem volt) bele, s végül a mángold/spenót. Ha megpuhult minden, összeturmixolom. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

2. Hétvégén kimentem az Ecseri piacra, csudaheyly, egy kincsesbánya.
Végtelen mennyiségben lehet kapni kendervásznat, kenderzsákot. (a kendervészon kb. 50 cm széles, és 500.-, a zsák meg 1 m magas, és 1200.- (-re alkudtam le) 8) Karácsony előtt én még szeretnék menni, ha kell valakinek ilyesmi, szóljon!



3.

klári /puma
pumama
 
 


Klari, lemaradt a 3.?? :lol:
Mangoldkremleves eleg jol hangzik, kiprobaljuk!

Voroskaposztas recepteket kernek szepen!

Amugy irtam nehany hete, h van egy mehesz baratja Zolimnak. Elerhetoseget nem adtam ( :oops:), mert allandoan uton van, Pesten ritkan fordul elo es akkor is rohan.
A lenyeg, hogy csutortoktol ott lesz a Vorosmarty teren a sok fincsi mezzel.
Kozben honlapja is lett, jopofa sztem, meg lehet nezni hol dolgoznak a mehecskek, stb.: http://www.csmc.hu/
Kedvenceink: fenyo, levendula es medvehagyma (nagyon nyam), es a ket klassszikus: akac es hars. Van egy torokbalzsam nevu meze is, ami megfazasnal nagyon jo (vmi sajat recept, eukaliptusz es nem tudommi van benne).

OFF: Indi, lattam, h irtad a W-os topikban, h Gulyasek csak dec. 7-tol lesznek a teren? Ez tuti? Par hete beszeltem vele, azt mondta, 29-tol lesznek. CSak azert, mert mar alaig varom, h elmehessek a zoknikert, tutyikert, stb. :?
saara
 
 


Saara :) GÁ azt mondta, hgoy a héten is kint lesz a Vörösmarty téren, de csak két napot - gondolom a stand azért ott lesz és más üzemelteti - talán csüt-pént? Mivel én rendeltem tőle gyapjúfonalat, igy a biztos időpotot választottam, ami 7-től kezdődik, akkor itt lesz folyamatosan, addig jön-megy.

Mézes honlapot köüszi! Nekem a repce és a gesztenye a kedvencem no mega krémméz. No majd átlapozgatom és ÁGi nagybácsikáját is megkeresem, ha aktuális lesz.
indianyo
 
 


Nincs jelentősége, de azért mégis. A férjem nagybácsikája. ;)
Klári! Köszi a kendervásznas infót! Aranyat ér.

hordozo
 
 


Sára!

3. Vettem a Sparban Almkönig biosajtot, 2500.- körül, trappistaszerű, daraboltan csomagolt. Kértem a nőt, hogy hozza ki legyen szíves egy egészet, szeretném az eredeti leírást látni. De nem volt benn egészben. Ha épp nem két gyerek lóg rajta, akkor tuti kikérem a vásárlók könyvét. Azt mondja: Nem szoktunk mást ragasztani rá! :evil:
Jó, de nekem akkor is az a bizonyosság, ha látom a csomagolást. (persze, hitetlen barátaim mindig jót mosolyognak rajtam: "Ez azt hiszi, hoigy azért, mert rá van írva, bio!" Igen, elhiszem, mert nem tehetek mást, és nekem ez így jó. A németek amúgyis szigorúan veszik a minősítést, ha jól tudom...
Egyszóval: tudtok vmit ennek a sajtnak a kilétéről?


Gulyással én is üzletelek, nekem azt mondta, 28-án kint lesz paravánt álljtani, tehát próbálok én is elmenni. Sára, esetleg mehetnénk eggyütt, vagy elhozom én a cuccotokat. Szívesen! (megy a privi)

klári /puma
pumama
 
 


:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
együtt
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

klári /puma
pumama
 
 


Ági, köszönöm a részletes magyarázatot, most még jobban megértettem, hogy működik ez a csodálatos folyamat. Viszont továbbra is érdekelnének a fogyasztóra gyakorolt élettani hatásai a frissen őrölt lisztből készült kenyérnek.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


csatlakozom a dicshimnuszt zengokhoz :lol: Szilvi-fele turos pogi/rud tenyleg nagyon kiralysagos :D

ezt meg mar fel akarom tenni egy ideje (lehet, h mar volt) - kiprobaltam, nem rossz ;)
Kölessült
6 dl sós vízben megfőzünk 2 dl kölest. 3 dl apróra vágott póréhagymát, 1 teáskanál bazsalikomot, 1 teáskanál szárított zöldpetrezselymet valamint 1 evőkanál ételizesítőt adunk hozzá. Olajjal kikent tűzálló tálba, lefedve süssük közepesen meleg sütőben kb. egy óra hosszat. Fogyasztható salátával, szósszal vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.

Klari, erdekes, amit irsz a gyors/lassu orlesrol. pont nemreg otlott fel bennem, h vajon mennyire melegedhet fel a villanyos malom, mert ez a kezi is elegge fel tud, es akkor valahogy a hatasfoka is romlik (ilyenkor pihenunk kicsit :lol:). azt persze nemtom, h a liszt minosegere nezve ez jelent-e vmit...

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Klári, ilyen volt? Ezt nem ismerem, én a sparban a Natur pur-os Almkäse-t szoktam venni. (Az finom és a címkéjét rajta szokták hagyni.)

Mángold - szerintetek meddig tart még a szezonja? Ahogy megy fel az ára, azt gondolnám, már nem sokáig. Mi mostanában függők lettünk, kell a heti egy mangoldos-fetás-paradicsomos-olajbogyós quiche, ha egyébként nem kellene mennünk a biopiacra, emiatt mindenképp kimegyünk. :) Nem tudom, mi lesz velünk, ha már nem lesz kapható. :?

Pindi
pindi
 
 


Pindi,
jövőre pl az, hogy ültetek a kiskertbe mángoldot, mert én is nagyon szeretem ám, és majd kapsz belőle :)

o
orsko
 
 


Orsko: Köszi!!! :):):)

Én is már elterveztem, hogy ez lesz az első, ami majd lesz a kiskertemben, mert nem sok munka van vele. Csak kiskert nincs még a láthatóron sem. :(

Anyuéknál volt mángold, véletlenül kigazolták. :?
pindi
 
 


Pindi, kérem szépen a mángoldos quiche receptet!

Én nagyon örültem, mert kaptam bio minestronekeveréket, aminek is árpa az alapja. Amikor Londonban voltam, sokszor kellett télen ilyet főzni a családnak. Mit mondjak, tudtak valamit, mert ennél táplálóbb és melengetőbb, de nem nehéz étket el sem tudnék képzelni. Ebben a keverékben van kétféle bab (borlotti, canellini - fehér és vesebab), pici zöld lencse, és az egész alapja az árpagyöngy (Flóra szerint ez bizony csipetke). Persze megcsinálhatnám a saját keverékem, de ez így nagyon kényelmes. Olívaolajon hagymát dinszteltem, ment bele még répa és kockázott cukkini (épp ez volt, de szinte bármivel működik), egy zöldségleveskocka, egy ágacska rozmaring anyukám kertjéből és a beáztatott, megmosott árpagyöngyös cucc. Puhára főztem, megbolondítottam még frissen őrölt borssal és olívaolajjal a tálalásnál, meg Cserpes féle sajtot is reszeltem rája. Mennyei...és egyszerű, szinte nincs vele munka.

Kép

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Pindi!

Én is, én is!

klári /puma
pumama
 
 


Sziasztok!
Csak azt akarom írni, hogy az Alexandrában pofátlanul 9960 Forintért árult Nigella Express (angolul) az amazon.co.uk-on 4400 Forintért megvehető, plusz 4 font postaköltség! Ha valakit érdekel esetleg..
:roll:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Eszter, minestronekevereket amugy lehet kapni bio boltban?
Arpagyonggyel meg nem talalkoztam, talan az (is?) van a Napraban.

Ott mostanaban isteni finom joghurtot lehet kapni, Joghurt mild nev alatt fut, 1/2 literes (betetes) uvegben van, Demeter, 460 Ft, nem olcso, de nem tudok ellenallni :) Az allaga is nagyon jo.

Pindi, engem is erdekelne a quiche recepted! En porebol szoktam csinalni, kivancsi vagyok a te verziodra (talan light-osabb, mint az enyem..)!
saara
 
 


Sára, a Mammutban két csomaggal összesen, de lehetett kapni :wink:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Pindi,
szerintem menne a mézes abból a vajaskeksz receptből. Nemrég egy barátnőmnél csináltunk mézeskalácsot (hmmm... már elfogyott, pedig karácsonyra szántuk), az ő kisfia nem ehet tojást, ezért a tojást tejföllel helyettesitette. Ezen kivül volt benne liszt, méz, vaj, fűszer. Az arányokat nem tudom.

o
orsko
 
 


Eszter, koszi :) Haat mire eljutok oda mar nem lesz szerintem.

Klari, nagyon fincsi lett a mangoldkremleves, V-nek is bejott ugyhogy nagy hurrrra volt :lol: . Csinaltam hozza fokhagymas krutonokat is, nyam!

Voroskaposztas recept akkor semmi?? :(
saara
 
 


Kezd beindulni a kenyérsütöde! :-)

A gépet végül elajándékoztam, rájöttem, hogy sokkal szívesebben csinálom kézzel a dolgokat. Így a végeredmény az én büszkeségem, nem a gépé :-)

Már csak az a gond, hogy a büszkeség egyelőre várat magára... Az eddigi két kenyér nemigazán nyerte el a tetszésemet, ami az ízét, állagát illeti.

Sütöttem ilyen répás zsemlét http://rongybabakonyha.blogspot.com/200 ... zsmle.html
Na, az viszont finom volt nagyon! :-)


Szóval igazándiból bevált kenyérrecepteket szeretnék kérni - egyelőre élesztővel. (Kovászt még nem sikerült szereznem.)

Előre is köszi!

KépKép
livus
 
 


Élesztős kenyér
520ml langyos víz v. tejsavó (utóbbival jobb, előbbi is jó)
2kk. só (sokak szerint több kell ennél)
5dkg élesztő
Eddigieket feloldod.
45dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköllyel finomabb, sima búzával is jó)
45dkg fehér v. szitált liszt
Hozzáadod, alaposan kidagasztod.
3ek. hidegen sajtolt olaj
Dagasztás felénél hozzáadod. Keleszted letakarva mondjuk egy órát. Újragyúrod, két cipót formálsz belőle, tepsibe rakod, tetejét bevágod, kezeddel vizezed(, ha tetszik áldást mondasz rá ;)). Keleszted 5-10 percet, előmelegített sütőbe rakod. 45 percet sül. Kivevéskor, forrón újra vizezheted.
Persze rakhatsz bele gabonapelyheket, olajos magokat, fűszert, olivabogyót, de ezt már Te is el tudod képzelni, csak eljátszottam a gondolattal. Hmmmm....

hordozo
 
 


Livus, azt a dm-es adventi teanaptart, hol lattad? En nem leltem.

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba, szerintem elkapkodták a népek. Úgyhogy én Sonnentort vettem drágáért.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Ági: köszönöm, ki fogom próbálni!

Biobaba: vannak mindenféle karácsonyi Alnatura cuccok (általában állványon): puszedli, téli csoki, karácsonyi tea, meg ez az adventi tea. Mindnek ilyen kékes-havas csomagolása van. Én vettem azóta magunknak is. szerintem folyamatosan hoznak belőle mindig. Esetleg kérdezz rá az eladóktól. Minden DM-ben volt eddig, ahol kerestem (úgy értem, ha nem volt is, tudták az eladók, mit keresek)

KépKép
livus
 
 


Húú, ezt jó, hogy mondod Livus, akkor meg fogom nézni megint. Amióta felköltöztünk a hegyre, egy héten általában egyszer, max kétszer vásárolok (ami valójában pozitívum). Dm-ben kb 3 hetente egyszer, már nem mentem volna idén, azt hiszem, de akkor benézek :)

Ági, neked elég, ha a sütőlemezen már csak 5-10 percig kel? Nekem szebb szokott lenni, ha ott is kelesztem még fél-háromnegyed órát.

Ezt ettük ma az árpás minestrone után: J. Oliver féle sült cékla, zseniálisan finom és egyszerű!
Legjobb hozzá a bébicékla, nekem pont ilyenem volt. Csak le kell jól csutakolni, kalapját-farkincáját levágni, jól!!! megsózni-borsozni, oregánózni-majorannázni, meglocsolni olívaolajjal és valamilyen finom ecettel (vagy citromlével), közérakni sok egész gerezd fokhagymát, lefedni és mehet a sütőbe kb. 1 órára. Kis tejföllel tálalva még inkább fenomenális. Én alufóliában sütöttem, mert annyira kényelmes, még mosogatni sem kell (bár nem igazán környezetbarát :oops: ). És igazi Maldon tengeri sót használtam, a fényűzés kedvéért 8) Isteni szaft keletkezik a céklák alatt, a fokhagyma meg karamellizálódik, az is nagyon nyamm. A nagyobb céklákat nagyobb darabokra kell vágni persze.
Ma fedeztem fel, hogy JO-nek van tök jó csicsókareceptje is :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


A Nől Lapjában is volt egy sült fokhagymás-cékla recept. Ott is nagyon csábítóan nézett ki. :-)
Eszter: csak úgy magában ettétek, vagy köretnek?

KépKép
livus
 
 


Kenyérrecept (dagasztás nélküli, szerintem roppant finom, gyermekkorom ízeit idézi, és anyu is mondta, hogy ők is még így sütöttek gyerekkorában, bár ők kemencében. Egy blogon találtam, már nem emlékszem, hol, az én megjegyzéseim színessel):

Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt) (én csináltam úgy is, hogy a fele teljes kiőrlésű tönköly volt, szintén isteni), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő, 1,5 tk só

1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni)
2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat) (nekem ez nem volt elég, nem állt össze reggelre, így én jól elkeverem fakanállal), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 percig pihentetem
4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben
5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig. (A 250 fok nekem soknak bizonyult, én 200-on sütöm, ha túl sötét már hamarabb a kenyér, akkor még lejjebb veszem.)

Megjegyzés: ne feledjük, hogy a jénai, bár tiszta, de forró. :!: Én eme feledékenységet nyögöm éppen, a bal kezem összes ujja nagyon durván hólyagosra égett vasárnap. :? De a kenyeret felfaltuk. :D Ja, és ez kicsi kenyér, kétszeres mennyiséget még nem próbáltam, de fogom.
zsizsa
 
 


Eszter! Nekem így vált be, a több kelesztéstől túlkelt. Sztem ki kell kísérletezni, kinek mi.

hordozo
 
 


Köszi Zsizsa!

Ma a Kismama szakácskönyv alapján csináltam almás tököt. TÖK egyszerű, és fini.

Nyers sütőtököt meghámozni, felkockázni. Olivaolajon párolgatni, pici fahéjjal fűszerezni. Ha már majdnem puha, mehet mellé a feldarabolt héjas alma is. Ha minden megpuhult, kész is van.
Fetát felkockáztam, azzal megszórtam.

Magában is finom, de mi natúr cs.mell melllé ettük.

KépKép
livus
 
 


Livus, en lehet, h vak vagyok, de ott boklasztam ma egy dm-ben es nem leltem ezeket a cuccokat.

Biobaba
biobaba
 
 


Biobab: mondtam, hogy kérdezd meg! :wink: Néha úgy el tudnak ott dugni dolgokat :roll:

KépKép
livus
 
 


Na, így néz ki egy félig megevett csoki társaságában. Erre kell hegyezni a szemedet :-DDD

Kép

KépKép
livus
 
 


Koszi Livus, gondoltam, h megkerdem, de tul sokan voltak a vevok es kevesen a megkerdezhetok, es nem tudtam varni, mig felszabadul valaki. De akkor majd meg probalkozom, ha mar igy idetetted a bizonyitekokat:)

Biobaba
biobaba
 
 


)Zsizsa: a recepte szerintem a Dolce Vitaról van. :-)

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007 ... r-ezt.html

(Pedig rendszeresen olvasom azt a blogot, de edig eszembe sem jutott, hogy megnézzem ott a kenyérreceptet :roll:

KépKép
livus
 
 


Biobaba,
tegnap vagy negyed órát bolyongtam a déemben mire megtaláltam a karácsonyos cuccokat. Pedig nem dugták el, csak nem feltűnő.

o
orsko
 
 


Orsko, ma en is megleltem. Igaz, nem bolyongtam, epp ott alldogalt egy elado, es megkerdeztem. Az a narancsos csokidarabkas, meg a fahejas csokis mandula... En ezt most felfaltam. :oops:

Biobaba
biobaba
 
 


Hmm izé, én is megtaláltam és befaltam őket. Ez egy ilyen nap, úgy látszik :oops: :D

Pindi, Sára, kérek szépen quiche recepteket, ha van egy kis szabadidőtök!

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sáfrány: sül a cékla! :-) Nagyon fini az illata, alig várom, hogy kész legyen!

Biobaba: ezt a mandulás akármit felelőtlenség volt előttem emlegetni :roll: Máris itt lapul egy a fiók aljában...

KépKép
livus
 
 


Livus, addig jo, mig a fiok aljaban figyel:)

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba: hááát. Nálam leginkább addig jó, míg a boltban figyel... :roll: Ha már egyszer a fiókban van, nem marad ott sokáig.

Sáfrány: KÖSZI A CÉKLARECEPTET! Mesés! Az egész családnak ízlik. :-)
Bár nekem két órát sült 200 fokon, ami azért elég sok. ÚŰgyhogy legközelebb lehet, hogy inkább összeaprítom a céklát. Én 13 db pincuri cékla mellé tettem több mint egy fej fokh.t, de legyközelebb kb. 3 fejet fogok tenni.
És a tejfölbe is tettem fokhagymát :-)

Köszi mégegyszer! Holnap átnézem a JO könyvet. Nekem is megvan, de még soha semmit nem csináltam belőle, mert mindig annyi extra hozzávaló kell. De ez a recept szuper!

Illetve a múltkor elővettem, mert emlékeztem, hogy van benne vlami aszalt gyümis cucc, és gondoltam, csinálok olyat, és azt csomagolom be szaloncukor gyanánt.

KépKép
livus
 
 


Valaki ide tudná linkelni a receptes magyar (használható) blogokat? (Bocs, nem szoktam szörfölgetni?

Ami legutóbb nálunk készült (és sokaknak ízlett :wink: )
Pirított karfiol
Hagymát dinsztelek olajon (vajon, vízben), beleteszem a pici rózsákra szedett karfiolt, szezámmagot (bőségesen), pirítgatom még 4-5 percig. Vízzel felöntöm, mehet bele házi vegeta (lsd. alább), bármi fűszer. Ha megpuhult a karfiol, belenyomok 2-3 gerezd fokit, majd sűrítem (tefölös habarással, vagy kukoricakeményítővel, zabliszttel, rizsliszttel)
Kölest tálaltam hozzá, illetve tejfölt.
Nekem nem is jutott, úgy fölfalták a többiek :oops:

Házi vegeta (Szilvi kedvéért)
Sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, zellergumó, zellerzöld, petrezselyemzöld
Megpucolom a zöldségeket, csak erre az alkalomra előkotrom a szekrény mélyéről a nagy űrtartalmú, forgókéses elektromos kütyünket, bele minden, és TÜRELMESEN járatom. Kicsit megrázom olykor, hogy keveredjenek a dolgok benne. (valamikor 2 részletben készítem, olyan sok sikeredik)
Sóval összekeverem, állni hagyom egy napig, majd üvegbe töltöm, bárhol eláll a só miatt. Tavaly ezt kapta minden két lábon járó ismerősöm-reformétkezés címszóval (lassú víz partot mos...)

Az én arányaim (amit lehet ízlés szerint változtatni):
soksoksok hagyma (kb. 10 fej), 4-5 szál srépa, 2-3 szál gyökér (közepes méretű, nem az a fogpiszkáló, amit hámozás után már nem találsz meg), 1 nagyobb fej zeller, 2-3 csokor petrezselyem és zeller (ettől zöldebb lesz)
Mindehez kb. fél kg sót teszek, picit kevesebb is mehet, de akkor a főzésnél több zöldég is kerülhet az ételbe. (külön nem sózok semmit. ) Mennyei az íze mindennek, amvel ezt megfertőzöm :)

klári /puma
pumama
 
 


Klári!
Én régebben a Morzsálót olvastam: http://www.mindmegette.hu/index.php?app ... &rovat=361
Sok receptet kipróbáltam és tetszettek. Mostanában már ritkán van időm nézegetni....

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?