Valaki ide tudná linkelni a receptes magyar (használható) blogokat? (Bocs, nem szoktam szörfölgetni?
Ami legutóbb nálunk készült (és sokaknak ízlett
)
Pirított karfiol
Hagymát dinsztelek olajon (vajon, vízben), beleteszem a pici rózsákra szedett
karfiolt, szezámmagot (bőségesen), pirítgatom még 4-5 percig. Vízzel felöntöm, mehet bele
házi vegeta (lsd. alább), bármi fűszer. Ha megpuhult a karfiol, belenyomok 2-3 gerezd
fokit, majd sűrítem (
tefölös habarással, vagy kukoricakeményítővel, zabliszttel, rizsliszttel)
Kölest tálaltam hozzá, illetve tejfölt.
Nekem nem is jutott, úgy fölfalták a többiek
Házi vegeta (Szilvi kedvéért)
Sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, zellergumó, zellerzöld, petrezselyemzöld
Megpucolom a zöldségeket, csak erre az alkalomra előkotrom a szekrény mélyéről a nagy űrtartalmú, forgókéses elektromos kütyünket, bele minden, és TÜRELMESEN járatom. Kicsit megrázom olykor, hogy keveredjenek a dolgok benne. (valamikor 2 részletben készítem, olyan sok sikeredik)
Sóval összekeverem, állni hagyom egy napig, majd üvegbe töltöm, bárhol eláll a só miatt. Tavaly ezt kapta minden két lábon járó ismerősöm-reformétkezés címszóval (lassú víz partot mos...)
Az én arányaim (amit lehet ízlés szerint változtatni):
soksoksok hagyma (kb. 10 fej), 4-5 szál srépa, 2-3 szál gyökér (közepes méretű, nem az a fogpiszkáló, amit hámozás után már nem találsz meg), 1 nagyobb fej zeller, 2-3 csokor petrezselyem és zeller (ettől zöldebb lesz)
Mindehez kb. fél kg sót teszek, picit kevesebb is mehet, de akkor a főzésnél több zöldég is kerülhet az ételbe. (külön nem sózok semmit. ) Mennyei az íze mindennek, amvel ezt megfertőzöm