Szia Evisan!
Csak néhány gondolat.
Az első babánál én is ilyen túlbuzgó voltam, és egy csomó dolgot nem is használtam. Most a másodikat tervezve, már nagyon leegyszerűsítettem mindent. SZinte semmit nem kell vennem majd a minipeluson és az új üvegcumikon kívül. Talán kézi mellszívót, mert nekem a pesztonka elektromosa nem jött be. Igaz az egyben orrszívó is volt, és annak jó volt, de a motorja pont 2 évre van programozva, úgyhogy kipurcant.
A bimbóvédővel várj: én vettem, sosem kellett, és egy csomó babához nem is kell, mert szépen szopnak. Bármikor kapsz egy pillanat alatt, ha kell, még a Kikában is.
anyatejgyűjtő: ezzel is várhatsz, Tescóban is bármikor van, és nem biztos, hogy egyből fogsz tudni elrakni belőle, mikor 2-3 óránként eszik a babó, csak később, de lehet, hogy akkor sem.
tároló edény: szintén ráér, mert hónapokig nem kell neki semmi, csak tej (vagy tápszer: amit viszont mindig frissen kell majd csinálnod), a kajcsik még jócskán odébb vannak. Kérhettek karácsonyra is pár dolgot.
fertőtlenítő tabletta: sosem használtam. Csak gőzzel fertőtlenítettem: 12.000 Ft-ért van minden MediaMarkt-ban gőzös cumisüveg és cumifertőtlenítő. De egyébként a folyadék jobb, de azt is csak pár hétig használtam, aztán csak forró víz.
pelenkázó feltét pelenkázó szekrényre, pelenkázó szekrény: sosem volt az ágyon pelenkáztam, csak egy vízhatlan takarót vettem alá. Olyan gyorsan feleslegessé válik, és rengetegbe kerül.
vízhőmérő: ez minimális összeg.
fürdőlepedő: ebből kell minimum 2, az egyik legyen pelenkaanyagból, a másik pedig jó meleg frottír.
hajkefe, kis fésű: a fésű csak később kell, mert kis pihe hajuk van, bár sokszor együtt van a kettő.
baba kozmetikumok (hintőpor, popsikrém + amit még a védőnő fog mondani): egy jó tanács a fürdetőkrémhez: szinte oldhatatlan vízben. Én belenyomtam egy kicsit egy félliteres üditős üvegbe és meleg vízzel jól összeráztam: egy kis shakelés.
Úgy mehet a babakádba, különben csak a víz tetején úszik. Egyébként receptet fog adni a védőnő, amíg te a kórházban vagy: majd a párodnak kell elmenni érte, és neki is kell megbeszélnie, mikor megy ki hozzátok, általában az első otthon töltött napon, ha nem esik hétvégére. Ezeken kívül az elején ne használj semmilyen más kozmetikumot, mert könnyen allergiát válthat ki.
kiskád, kádtartó állvány: igen, ez jól jön, csak sajnos nagyon hamar használhatatlanná válik, ha már próbálgat felállni, csak a nagykádba tudod biztonsággal betenni. Egyébként pedig az első naptól fürdetheted a nagykádban, ha kifertőtleníted, és van olyan kis ültetőd, ami szintén olcsóbb. És vannak, akik szeretik a vödrös megoldást (5.000,-).
orrszívó készülék: én a mellszívót használtam erre, persze külön csatlakoztatható csővel, de ez elég gyengus. A kézi semmit nem ér. Most, hogy 3 éves a kislányom, vettem egy porszívóra csatlakoztathatót, és SZUPER!!! Nincs 2000,- és tutin működik! Durvának tűnhet, de próbáld ki, és meggyőz, hogy szuper, nem fáj és nagyon alapos (Tesco-ban is van).
textil pelenka (kiságyba, feje alá, büfiztetéshez, stb.): 20 db-nál többet ne vegyél, nem lesz rá szükséged!
játékcumik: szerintem ne erőltesd egyelőre. Most csak te kellessz neki. Minél később kap cumit, annál jobb.
cumisüvegek, cumi (cumisüvegre, etetőcumi, stb.): a tejhez üveg cumisüveget vegyél, mert a műanyagok hamar tönkremennek, és nem tisztíthatók rendesen. És kicsit vegyél először, nem kell nagy.
üvegmosó kefe: ne vegyél olyat, aminek szivacs van a végén, mert egyből leszakad, és utána nem éred el az alját, ami a lényeg lenne.
cumisüveg kupaktető: ez micsoda? ami belűlről beletehető, ha szállítani akarod, hogy ne csöpögjön? Azt nem kell külön venni, adnak mindegyikhez.
étel, italtároló termosz: ezzel bőven ráérsz még egy évet.
előke: amíg szopik nemigen kell.
ágynemű garnitúra: csak vékonyat, és amihez lapos párna van, mert ezen is mindig paráznak, hogy nehogy magárahúzza és megfulladjon a baba.
ágynemű huzat: csere is legyen.
vízhatlan lepedő: ha kókuszmatracod van, akkor nem kell, mert azon átfut a nedvesség, és nem a baba fetreng benne.
kiságyra szerelhető játék,
rágókák, csörgők: ezzel is ráérsz még.
Mózeskosár: ha nagyon akarsz vegyél, de igazán sok haszna nincsen. A babakocsihoz tartozó babahordozó tökéletesen megfelel a szállításra. Aludni úgyis kocsiban vagy otthon alszik.
szoptatós párna: nem mindenkinek jön be, talán kérj kölcsön egyet, hogy kipróbáld, és ha jó, még mindig vehetsz.
utazó kiságy (ha pl. ott alszunk anyóséknál), utazóágy matrac: ezt is kölcsönözhetsz vagy kérhetsz kölcsön alkalmanként. Nem éri meg annyira. Külön matrac nem kell hozzá, van benne fekvőfelület.
Egyébként mi nem vettünk babaágyat, hanem utazóágyban aludt Orsi másfél éves koráig, utána meg igazi ágyban karfával. Rácsos ágya nem volt. AZ utazóágyban is van bébifokozat emelt fekrésszel.
Ne haragudj, ha esetleg kioktatós lett, de tényleg horribilis árak vannak, amit simán elkölthetsz majd a babára még! Semmi nem hiánycikk, elég ha akkor megveszed, ha tényleg szükségét érzed a mindennapjaitokban, ha már együtt lesztek.
remélem, hasznát veszed a tanácsoknak, de persze nem kötelező.
Még valami: a lázmérő: én fülhőmérőt akartam venni neki, de nagyon drága volt. Vettem egy sima digitálisat és egészen pici kora óta meg tudtam mérni vele a lázát simán a hóna alatt. És ez, ha kell, biztonsággal végbélben is használható, nem mérgező, mint a higanyos. A cumiba szerelttel csak az a baj, hogy kiköpi a gyerek, mert megismeri, hogy az nem a szokott cumi (sosem tudtuk használni, pedig jó ötletnek tűnt, és csak 2000,- körül van).
Minden jót mindenkinek!!!