Új privát üzeneted érkezett!

Zsuzsi, Menta, köszönöm! 10-14 nap? Brrr!!! De bóraxszal gondoltad, nem bórax nélkül, ugye, Menta? És a kezelést minden szoptatás előtt és után el kell végezni, vagy csak előtte? A cumit - pótlást kap üvegből - szintén mindig kifőzzem, vagy csak hébe-hóba?
Kíváncsi
kíváncsi
 
 


Kiváncsi!
Igen-igen, boraxszal és szopi után érdemes. És a cumit minden egyes alkalommal főzd ki ezalatt a 2 hét alatt, majd utána elég naponta 1x.
Puszi!
Menta
menta
 
 


MentaKép
Köszi a választ! Írtam, hogy 4 hónapos, azaz elmúlt egy hete. Éjszaka úgy szopizik, mint a kisanygal. Bár a mai éjszaka sokszor felriadt, ami eddig nem volt jellemző.

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 

 
 

Sziasztok,

lenne néhány kérdésem a hozzáértőkhöz.

1. 3 hónapos "ugrás" miatt néhány napja gyakrabban szopizik a fiam. Szeretném "visszaszoktatni a 4 óránkéntira. Ez ugye nem jelenti azt, hogy a feltornázott mennyiség is visszaesik?

2. Szerintetek lehet-e és milyen intenzitással tornázni, mozogni szoptatás alatt. Nem úszom a tejben és az eddigi mennyiségekért is meg kellett küzdenünk. Félek,, nehogy torna miatt visszaessen.

3. Gondot jelent-e, ha az eddigi 3-4 kaki helyett mostanában 1 vagy 2 van csak, de az jó nagy mennyiség. (Pisi van rendszeresen)


Köszi a válaszokat!

Trallala
Névtelen
 


Hahó,
először is jelentem tisztelettel, hogy Cicóka tegnap múlt féléves Kép És jelentem tisztelettel, hogy eljutottunk idáig jóformán csak szopival (azért csak jóformán, mert egy rövid ideje kap egy kis szilárd kaját is naponta egyszer, de azt nem tekinteném hangsúlyosnak, mert még elég kevéske). És hogy ez eddig sikerült, abban nagyon-nagyon jelentős része van a Tőletek kapott segítségnek, támogatásnak is. Mindenkinek hatalmas adag szívből-köszönet érte. Kép

Trallala,
a kaki szerintem ilyenkor már nem gond, ha nincs mindennap sokszor. Én annak idején éppen azon aggódtam, hogy még mindennap volt 4-5 Kép A többit én egyáltalán nem tudom Kép

Pocok,
akkor azért van nekem ekora nagy orrom, mert csak rövid ideig szopiztam? Kép Kép Kép

Myssina,
nagy-nagy adag türelmet kívánok Neked! Tudom én is, hogy milyen egy sztrájkoló babát etetni próbálni... és van egy olyan sztrájkolási ok, hogy nem tudom, azaz nem tudni, mitől jön rájuk. Ők egészen másképpen működnek néha (gyakran), mint ahogyan mi gondoljuk, hogy kellene nekik. Egyébként megint időváltozás van, tegnapról mára őrült meleg lett, nem ezt érezte meg? Frontok is voltak a napokban - az én lányom pl. mindig nagyon megérzi ezeket.
Jaja, és maga a szuri is ludas lehet, ha előtte nem volt sztrájk...

Üdv
Kriszi
Kriszi
 


Sziasztok!

Menta!
Köszi a választ, meg fogom próbálni más pozicíókbn is a szopit. Ma délután odamászott hozzám, felkapaszkodott ülésbe és pólón keresztül akart szopizni, és pont a bal oldalmon volt. Felhúztam a trikómat és szépen a hasamon könyökölve üldögélve szopizgatott, kezében egy csörgő amit időnként megrázott, aztán újra szopi. Nagyon édes volt!
Pécsi vagyok, de a jövő héten megyek az Ibolyhoz Esztergomba, mert Tatabányán leszünk és onnan nincs messze. Az is eszembe jutott, hogy a nem alvás miatt kap egy homeopátiás szert, ami a "gyengén fejlett" babáknak is való és lehet, hogy az is megnövelte az étvágyát. A homeopatánk szerint majd szépen beáll. Hát kíváncsi leszek a következő hónapra.
Eddig azon aggódtam, hogy nem hízik eleget, most meg azon, hogy túl sokat. Nekem semmi se jó??

Köszi mégegyszer!

Imola és Janka
molka
 
 


Kicsit off, bocs!
Imola,
ki a homeopata? Én is pécsi vagyok, és nagyon nem vagyok otthon ezekben a dolgokban...légy szíves, írd meg a homeopatát magánba nekem a kriszi@dravanet.hu címre...
Előre is köszi,
üdv Kriszi
Kriszi
 


Trallala,
bár én is csak arra tudok támaszkodni, amit itt olvasok, és átéltem a 4 hónapos babámmal, nem javaslom, hogy pont a nagyobb súlygyarapodás időszakában légy szigorú a szopival. Hidd el, a baba tudja, mi a jó neki!
Szerintem a mozgás mindenképpen hasznos, bár nem ajánlott a túlzott megerőltetés. Ha veszel mondjuk egy babás-mamás tornakazit, azon csak olyan gyakorlatok vannak, amit dokik is javasolnak.
Az normális, ha ennyi idős korban a kaki száma ritkul, ne aggódj!

Miszike
miszike
 
 


Sziasztok!
Mostanában egyre türelmetlenebbül viselkedik a kisfiam szoptatáskor. Jó, az igaz, hogy már nem lehet valami sok a mellemben, jó ideje pótolni vagyok kénytelen, hogy gyarapodjon, de idáig mindig ő ragaszkodott ahhoz, hogy cicivel kezdjünk, és eddig mindig így is volt, most meg mintha már terhessé vált volna számára a dolog. Bekapja a cicit, meg is szívja, de hogy nem jön belőle, kiköpi, sikítozik és dobálja magát, közben nagyokat vigyorog: "erre vágsz föl annyira?". Van, hogy azt se tudja kivárni, hogy beinduljon a tejleadó reflex. Pedig ha addig várna, biztosan jönne még több tej. Néhány nap múlva hat hónapos lesz. Szerintetek erőltessem még a dolgot? Ha igen, kérek jó tanácsokat, hogyan vegyem rá, hogy türelmesebb legyen!
Vagy lehet, hogy ez is a szájpenésszel van összefüggésben?
kíváncsi
 
 


Sziasztok lányok!

A múlt héten írtam, hogy egy ideje Eszti éjszakánként nagyon sokszor szopizik. Nos kiderült, hogy miért. Nem fogzik, semmi extra, egyszerűen csak nappal nem eszik eleget.
Mivel minden napközbeni szopi a belealvással együtt legalább egy óra volt, eszembe se jutott, hogy keveset eszik, de aztán lemértem egy-két szopit napközben, és mindössze 30-akat, meg 50-eket evett. Biztos emiatt a meleg miatt nem éhes nappal, viszont amit napközben nem eszik meg, azt éjjel szeretné pótolni, csakhogy korábban meg éjjel evett keveseket, és a kereslet-kínálat éjszakai megnövekedett igényét egyenlőre nem tudom követni, és ezért van olyan sok szopizás éjjelente.
Úgy tűnik, hogy ha kevesebbet eszik, akkor egy- két nap alatt beáll a kevesebb szintre a tejci, de ha meg többet akar enni, azt meg ha megfeszülök, se tudom rendesen követni. Most már több, mint két hete (lehet, hogy három hete is már) van ez az éjjeli sokszori evés, de még mindig nem nőtt fel a kínálat az igényekhez. Pedig ennyi idő alatt már lehetne némi eredménye a rengeteg éjjeli szoptatásnak...
Pár napja próbálkozom, hogy nappal is igyekszem többször etetni, hogy növekedjen a mennyiség, de Eszti nem igazán akar enni. Hiába kínálgatom, köszöni, szív egypárat, aztán vagy jön a nézegetés, állandóan felülni akarás, vagy elalszik. Éjjel meg óránként, félóránként eszik 5-10 perceket, utána alszik tovább. És ez több, mint két hete megy így. Most már azért kezdek fáradni... Kép
Iszom szopis teát is. Mit tudok még tenni, hogy több legyen éjjel a tejem?
A másik kérdésem, hogy a tejleadó reflexet hogyan lehet többszöri, vagy hosszabb dolgozásra bírni? Próbálom masszírozni, meg a C fogást, de ez még kevés. Mert ritkán érzem, és rövid ideig, és most már a lánykám közel sem olyan türelmes, mint amennyire korábban volt.

Kriszi, a levett kiságyrács nagyon bejött! Így sokkal jobban elférünk. Kép

Puszi!

Yoan és Eszti aki 5 és fél hónapos
yoan
 
 


Sziasztok!

Van egy 2 éves lányom akit 1 éves koráig szoptattam. Ő nem akart már tovább. Tejem volt bőven, több litert fejtem és adtam le.
Most van egy 2 hetes babám és egy kicsit elvagyok keseredve, hogy nem tudok fejni. Van, hogy óránként eszik és amikor próbálok fejni 20 ml jön. A nagylánynál ilyenkor már simán kifejtem 150-200 ml is egy mellből.
Szerintetek azért lesz annyi tejem, hogy a kicsit is legalább 1 évig szoptassam? Attól nem függ, hogy nem tudok fejni? Nem értem a dolgot mert most sokkal nyugodtabb vagyok mint az első gyereknél.

Üdv,
Tina
tkriszta
 
 


Júliusi kismama újság

Majdnem mindig van megoldás!
http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=10407&PHPSESSID=53be8eb701ecd30aeccb8bc cd906b62c

Beszélgetés Rózsa Ibolyával

bigacsiga
Budapest IV. kerület
 
 


Sziasztok!

Abban kernem a segitsegeteket, hogy Tinidazole-t kaptam, de ebbe is bele van irva, hogy szoptatas alatt nem lehet szedni. Emese 14 honapos es meg negyszer szopizik egy nap, a doktornom tudja, igy ezt irta, nem mintha nem hinnek neki, de azert gondoltam megkerdezlek titeket is.

Kati
katkamano
 
 


Kedves Tina!

ne aggódj! A szervezeted már bebizonyította, hogy tud elegendő tejet termelni! Miért lenne ez most másképp? Én a helyedben hagynám a fejést és csak etetném a babámat aszerint, ahogyan kéri. Ha szépen gyarapodik, biztosan van és lesz is (akár 1 éves koráig) tejed.

Bémama
Névtelen
 


Bémama,
megnyugtató amit írtál. Tényleg bizonyított már a szervezetem. Nagyon furcsa számomra, hogy ennyire kevés tejem van. A terhesség alatt eszembe se jutott, hogy kevesebb tejem lesz.
Kb. mennyit eszeik egy 2 hetes baba? Egy szopira gondolok.
Köszi.

Tina
tkriszta
 
 


Tina,
Szerintem ne merd! Engem nagyon megnyugtatott, hogy nem volt itthon merleg, a szuleszno hetente egyszer lemazsalta a gyereket, es kesz! A mai napig egyetlen szoptatast sem mertem meg, es nem is akarom, mert szerintem be is panikolnek, ha latnam!
A masik, hogy megnyugodjal: az elozo ket csemetem "nem akart szopni" (vagyis megfelelo segitseg hianyaban jol elrontottuk az egeszet), es emiatt fejtem nekik (6 ill.9 honapig). Jott a tej, meg a fagyaszto is tele lett. Most meg, ha ugy erzem, hogy nem evett rendesen Miki, es mivel csomosodik es kellemetlen, fejni akarok, 10-20 millinel tobbet egyszeruen keptelen vagyok kipreselni magambol!
Ne aggodj, ez a lenyeg, van es lesz is eleg tejed!
Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Admin,
Beleolvastam a Valogatas a hozzaszolasokbol-ba! Kép Titkon abban remenykedtem, hogy ott majd csak okos, ertelmes szoptatast tamogato hozzaszolasokat talalok, esetleg a leggyakrabban elofordulo kerdesekre, problemakra valaszt.
Kép
Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Zsuzsi
azért nagyon megijedtem, hogy nem lesz tejem. Azt gondoltam, hogy úgyanannyi lesz mint az elsőnél.
Ezek szerint mint két szülés ez se egyforma.
Jó, hogy van babanet mert amúgy itt örlödnék. Az elsőnél még nem tudtam, hogy van babanet pedig biztos könnyebben viseltem volna az első évet.
Köszi.

Tina
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Nekem is probléma a szoptatás.Kislányom 2 nap múlva lesz 3 hetes.A kórházban besárgult, kapott cukros vizet cumisüvegből és tápszert is. A szoptatás egészen jól indult (legalábbis én azt hittem)......de most úgy tűnik, hogy kevés a tejem. Aztis észrevettem, hogy a kislányom rájött a cumisüveg előnyeire (dől belőle a cucc) és mintha nem lenne elég türelme a szopihoz. Egy-egy szoptatás nálunk 1-1 és 1/4 óra, ennek ellenére utána szinte mindig sír, így kénytelenek vagyunk adni neki tápszert. Úgy érzem mindent megteszek, fejem a tejet (ezis kínszenvedés, rekord és ujjong a család, ha 80 ml-t sikerül) iszom a laktoherb teát, stb.
Egy ideig mértük mennyiket szopizik, hát 30, max. 40 ml volt a 85 helyett, amennyi kéne.
Ugyanakkor reggelre mindkét mellem eláztatja a melltartóbetétet. Tanácstalan vagyok teljesen.
A kórházból "kizárólag anyatejes táplálás"sal engedtek haza. Nem szeretném, ha gyermekem éhezne.
Súlya így gyarapszik, tápszeres kiegészítéssel.

Barbi
Barbi
 


Sziasztok!

Tina, nem vagy esetleg túl fáradt? Az első babánál talán többet tudtál pihenni, mint most, amikor a nagyobbikról is gondoskodni kell. A fáradtság nagyon visszaveszi ám a tejtermelést! Próbálj meg pihenni, amennyit csak tudsz. Eleget eszel-iszol? Ezek is nagyban befolyásolják a dolgot.

Barbi!
Jól van mellre téve a babád? Ha reggelre eláztat a tej, akkor úgy tűnik lenne elég, csak a baba nem tudja kiszopizni.
Itt egy leírás, hogy hogyan legyen mellre téve a kicsid. A tesómnak írták, de valószinűleg neked is hasznos lehet:
"nagyon valószínű;, hogy nem jól van mellen a baba, ezért nem jut elég tejcihez. Így hiába is szopizik gyakran. Legelőször is költözzenek be az ágyba a babával együtt, hogy sokat tudjon pihenni és csak a szopira legyen gondja. A baba teljes testével forduljon az anyukája felé, füle, válla, csípője egy vonalban legyen. A mellbimbó a baba orrával legyen egy vonalban, mielőtt bekapja. Ha bekapta, az álla érjen a cicihez, a szája legyen olyan nagyra nyitva, mintha ásítana. Az orcái legyenek közel a cicihez, de az orra maradjon szabadon a lélegzéshez. Az ajkai forduljanak kifelé, a nyelve ölelje körbe alul a cicit. (Szoptatási pozíciók topikban van kép róla.) Baromi macerásnak hangzik elsőre, de nagyon hamar megtanulható a helyes mellrehelyezés. Hallható nyelés hangja szopi közben? Érzi a mama a tejleadó reflexet? Kézzel mindenképp segítsen rá, azaz szorítsa össze a cicit a bimbóudvar fölött C-tartásban, mintha fejne szopi közben. Használnak cumit, cumisüveget, bimbóvédő? Kapott pótlást a baba a khban? Nincs lenőve a baba nyelve? Érez a mama fájdalmat a szopi során? Nem sebesedett ki a mellbimbója? Milyen alakú a mellbimbó, mikor a baba elengedi? Rendes kör alakú, vagy egy kicsit összelapult? És főleg nyugi!!! Biztosan menni fog a szopi!!! "
Az idézet Pelétől származik. Kép

Sziasztok!

Kispici
kispici
 
 


Sziasztok!

Azert irok ide, mert itt szoktam latni gyakran Iboly!t, bar mas Okos velemenyere is kivancsi lennek!

Ajanlatos egy even alul tejtermek es gluten mentesen taplalni egy gyereket, föleg, ha allergiara hajlamos. Ezt tudom.
Rebeccam 23.-an lesz 1 eves. Mostanaban mar nagyon szereti azt enni, amit mi. Hogy jarjak el? Varjam meg a szülinapjat, es kezdjem el a "tiltott dolgokhoz" szoktatasat fokozatosan, vagy mar most is nekilathatok?
Bar en ugy gondolom, minnel kesöbb, annal jobb...
Lehet, hogy fölösleges ezen a par napon filozni, de mar annyira belem rögzödött ez az: "egy eves kor alatt"! KépKépKép

Mi a velemenyed/tek mas Okosok?

Köszi,Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Barbi!

Ne aggódj, teljesen normális dolog, ha az első hetekben a szoptatás szinte folyamatos! Ez nem azt jelenti, hogy kevés a tejed, ilyen pici babának még Te jelented az egész világot, semmi rosszat nem jelent, ha egész nap csak cicikélne. (ha van időd visszaolvasgatni, látni fogod, hogy mennyi anyuka írta már ezt, hogy az első hetek szinte folyamatos szoptatással telnek)
Az én kislányom (nagylányomKép, már komoly 7 hónapos) a kórházban úgy indított, hogy rávetette magát a cicimre, és ordított, ha kivettem a szájából. Aztán itthon ez az idő lecsökkent, már tartott félórás szüneteketKép. Persze a védőnő mondott sok szépet és jót, de szerencsére jobban álltam önbizalommal, (és jó tanácsokkal, amiket itt kaptamKép), mint az első gyerkőcömnél, úgyhogy meg mertem csinálni, hogy a babámra hagyatkoztam teljes mértékben. A hosszas szopik elmaradoztak, előbb negyedórás, majd 10 perces lett egy etetés. Ma már 5 perc, kivéve este, akkor félórát is elnyammog. Mérlegelés nálunk elvből hetente volt, így ezen sem tudtam pánikolni, hogy mennyit eszik alkalmanként.
Na nem akarok regényt írni, csak pár gyors tipp.
Tejed van, ha eláztat, akkor emiatt nem aggódnék. Az ne tévesszen meg, hogy nem tudsz fejni, más inger, nem mindenkinél váltódik ki a tejleadó reflex tőle. NE mérd az etetést, legalább egy hétig próbáld megállni, csak arra jó, hogy elbizonytalanítson. Olyan nincs, hogy mennyit KELL egy babának enni az egyes etetésekre. A kisfiam pl. az ajánlott adagok felét ette mindig, és kiválóan gyarapodott, jól bedolgozta a kevesebb kaját. A kiscsaj pedig annyit eszik, mint egy aratómunkás, de kikakilja a felesleget.
Próbáld meg, hogy félreteszed a mérleget, a tápit, és a cumisüveget, és csak szoptatsz egész nap, amikor csak kéri a picúrkaKép. Sajnos könnyű beleesni a cumisüvegezés csapdájába, és ha a baba megszokja, lehet, hogy nem fog cicizni. Az egész napos maratoni fejéseket pedig nem kívánom senkinekKép.
Drukkolok NektekKépKépKép!

pusz
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 


Sziasztok!

Jaj, én olyan kómás vagyok mostanában, ezért nem írtam már egy ideje. De azért próbálom összekapni magamKépKép

Barbi!
Ha jól értettem, cumisüvegből kapja a pótlást a babád? Mert ha adsz is neki, mindenképp pohárból vagy kiskanálból kéne, hogy ahogy írtad is, le ne szokjon a "munkásabb" cicizésről. Mennyi pótlást kap egy-egy alkalommal?
Az, hogy mennyit szopik, önmagában nem informatív, mert egy igény szerint szoptatott babánál nincs olyan, hogy ennyit vagy annyit "kéne" megennie egy evésre. Javaslom, hogy ne mérd az egyes evéseket, inkább a babádat figyeld, és a pisis/kakis pelusokat számold. Napi 6 pisinek és min. egy kakinak kell lennie egy ekkora babánál.
Nekem úgy tűnik, hogy a cumisüveg miatt helytelen technikával szopizza a cicidet a pici lányka, ezért nem jut elég tejhez. Nem fáj a cicid szopi közben/után?
Kispici idemásolta a helyes mellretételt, azt jó lenne követni (Köszi, Kispici!Kép) Olyan nagyra legyen nyitva a szája, mintha ásítana! Esetleg ha meg tudnátok valakinek személyesen is mutatni, hogy hogyan szopizik a babád, az jó lenne. Merrefelé laktok?
A tejmennyiség növelésére igazából a minél gyakoribb mellretétel a legjobb. Úgyhogy szerintem ha sikerül korrigálni azt, ahogy bekapja a cicit, nem lesz gond. Ha reggelre úszol a tejben, akkor biztos tudsz eleget termelni, nem ezzel van a gond, hanem szegény babád nem fér hozzá, mert a cumisüvegtől elromlott a technikája. De ez szerencsére nem helyrehozhatatlan.
Önmagában a hosszú szopik teljesen normálisak ebben az életkorban, szinte minden baba órákig csüng a cicin. Aztán hipp-hopp, le fog majd rövidülni a szopizás ideje. A C-fogást mindenképp megpróbálnám alkalmazni a szopi alatt, mert ezzel több tejet juttatsz a pocakjába. És egy-egy szopi alatt akár 4-5-6x is cserélhetsz cicit, amíg elég nem lesz a lánykának. Minden mukkra tedd cicire nyugodtan, az sem baj, ha akár fél óra múlva ismét éhes. Az anyatej roppant könnyen emésztődik.
Sok sikert!

Kryss!
Azért ez az egy év nem úgy értendő, hogy naptári napra pontosan! Ha úgy látod, hogy szívesen kóstolgatna már mindenfélét, akkor óvatosan, lassacskán elkezdheted bevezetni az étrendjébe.

Kati!
Timidazollal kapcs. szerintem hívd föl Ibolyt, ő biztosan tud segíteni.

Yoan!
Nem biztos, hogy azért kel Eszti ilyen gyakran, mert kevés a tej éjjel. Sőt! Ennyi idős korban ez sokszor előfordul, hogy számtalanszor kelnek éjjel az evés miatt is, meg igazából egy kis megnyugtatásra is vágynak. Ha meg nappal a meleg miatt nincs étvágya, plusz a külvilág is elvonja a figyelmét akkor természetes, hogy éjjel pótol. Szóval nem a tejcimennyiséggel van a gond, úgyhogy ezt az időszakot igazából átvészelni lehet csak. Ha mellettetek van, akkor nem kell olyan nagyon fölébredni az éjszakai szopihoz, és nappal meg ki kell használni minden adandó alkalmat a pihenésre.

Tina!
Nyugi! A fejéstől igazán semmi sem függ!! Én egyik babámnál sem tudtam fejni, még csomós ciciből sem. Az elsőnél kevésnek bizonyult a tej, de csupán a rossz tanácsok miatt, a másik kettő ma is vígan szopizikKép Szóval ha csak ezen múlik, még a 2. szülionapját is cicivel ünneplitekKép
Igény szerint etetett babánál nincs igazán olyan, hogy mennyit eszik. Hol ennyit, hol annyit. Ami az elégséges bevitelt jelzi, az a pisis/kakis pelusok száma, a baba kedélyállapota, bőrének feszessége, általános kinézete.


Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszokat Kép
Most nem tudok többet írni, mert mennem kell, de még jövök Kép

Barbi
Barbi
 


Sziasztok! Tegnap jöttünk meg a hétvégi nagyizásból és látom, hogy Pele és mások is válaszoltak már a fontos dolgokra!

Így hát én csak egy rövidkét írnék.

Kryss!
A glutén tartalmúak sajnos úgy allergizálnak, hogy aki allergiás lesz rá, az akkor is allergiás lesz rá, ha csak 25 évesen vezetik be nála.
Tehát nyugodtan lehet akár 6 hónapos kortól is adni a gluténtartalmúakat. A tejtermékek már más kategória. Ha van bármilyen allergia a családban, akkor jobb min. 1 évig várni, de ha halmozottan veszélyeztetett család vagytok (szinte mindenki allergiás), akkor jobb akár még másfél évig is várni.

Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Pele, Menta köszi a valaszokat!
En is tudom, hogy nem napra ertendö, de epp ezert lehetne ugy is erteni, hogy minnel kesöbb, annal jobb. De hat Menta valasza szerint igy is van.
Azt hiszem lassan ehet velünk Rebecca kenyeret, vagy ilyesmit. Ha ez rendben lesz, akkor lassan probalkozom a tejtermekekkel is!Kép

Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Sziasztok csajok!

Pele, köszi a választ. Akkor megpróbáljuk átvészelni. Kép Egyébként, most, hogy kicsit lehűlt az idő, nappal többet evett, - azt hiszem,-talán éjjel meg mintha némileg kevesebbszer ébresztett volna, de ez csak a szubjektív élményem, mert mostanában már olyan sokszor keltett fel, hogy nem néztem már rá soha az órára.

Volna még egy kérdésem. Azt tudom, hogy kb. fél éves korra kezdenek kiürülni a babák vasraktárai, és ezért szokták mondani, hogy el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Ezen kívül van még valamilyen ok, ami a hozzátáplálás mellett szól? Mert én még szívesen szoptatnám -úgy értem kizárólagosan szoptatnám - tovább egy darabig, de azt nem szeretném, ha vérszegénnyé válna. A terhesség alatt nekem is eléggé lemerültek a vastartalékaim, és nem tudom, mennyit tudott ebből a kicsim begyüjteni.

Puszi!

Yoan és Eszti
yoan
 
 


Yoan!
A kicsid annyit gyűjtött be magának, amennyit csak bírt, ne aggódj. Maximum neked lett kevesebb, de neki tuti elég!
Egyébként én azt mondom, hogy 6 hónaposan el lehet kezdeni a hozzátáplálást. De ilyenkor általában úgyis csak keveset akar enni a baba. De igazából mindig a babát kell figyelni, nem a naptárt. Ha félsz a vashiánytól, akkor kezd az egyik héten rizzsel, majd a másodikon már jöhet a csirkecomb. De komolyan. Kép
Ha nagyon-nagyon veszélyeztetett az allergiára a babád, akkor persze húzhatod egy kicsit, feltéve, ha nem akar állandóan szopizni vagy sokkal-sokkal gyakrabban, mint eddig, hízik megfelelő mennyiséget és jó kedvű, van elég pisis pelusa.
Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!
Olyan kihalt volt ez a téma, alig valaki lézengett benne. Kép(:
A kisfiamnak talán már gyógyulóban van a szájpenésze, habár a nyelvgyökét nem látom jól. Nem hajlandó kinyitni a száját, nekem legalábbis nem sikerül rábírnom. Tegnap meg kicsit eltúloztam a boraxozást, mert jó hátra benyúltam a szájába, hogy onnan is letöröljem a penészt. Erre szegénykém kibukott egy jó adag tejet! Kép
Na most mit tehetek, hogy hátul is tiszta legyen? Vagy az majd jön magától?
Az én cicim viszont egyre jobban fáj, s mostmár mindkettő. Elég csak rágondolni a szoptatásra, már sajog, sőt, még akkor is, ha nem is gondolok rá. Olyan szúró érzés, mintha szopás közen s szájában tartana egy rajzszöget. Pedig lemosom én is boraxszal, aztán be is kenem borax tartalmú popsikenőccsel. Szerintetek ha kihagynék egy-egy alkalmat, nem gyógyulna gyorsabban? (Az első hetekben, amikor fájdalmasra kiszívta a bimbómat, használt a pihentetés, már egy alkalom is sokat jelentett, szinte megoldotta a gondot.)
Egyébként, hogy jót is írjak: néhány napja arról panaszkodtam, hogy nem tetszik neki a cici. Nos, nyilván inkább az nem tetszett akkor, hogy aktuálisan kevés volt a beltartalom...Kép Azóta újra lelkesen szopik, már amennyit tud, és közben olyan átszellemült, kéjes pofit tud vágni! Meg lehet zabálni!
Kíváncsi
kíváncsi
 
 


Sziasztok!

Menta, a rizst, csirkecombot turmixolva, ugye? Csak simán megfőzöm, leturmixolom? Ízesítés nélkül? Bocsi, ez a kérdés itt persze kicsit off. Kép Majd keresek hozzátáplálás topicot, de addig is...

Köszi!

Yoan
yoan
 
 


Sziasztok!
Úgy látom, van itt néhány szakértő, úgyhogy lenne pár kérdésem.

Egy hónapos a lányom, szépen szopik. Néha nagyon nyűgös, az a gyanúm, hogy fáj a hasa. Ezért érdekelne, hogy amit én megeszek, az mennyi idő múlva krül át a tejembe? Így jobban ki tudnám szűrni, ha ilyesmi miatt fáj neki.

A másik: lehet-e anyatejet nem steril anyatejes zacskóban is lefagyasztani későbbi itthoni felhasználásra? Mondjuk alaposan kimosott műanyag pohárban? Sőt továbbmegyek: szabad-e "rétegenként" fagyasztani? Nem szoktam fejni, de amikor szoptatok, a másik mellemből elég sok tej kifolyik. Arra gondoltam, hogy tejgyűjtő kagylóban ezt felfognám, és lefagyasztanám. Egy nap alatt, amíg hűtőben lehet tárolni, nyilván nem telne meg egy pohár, ezért gondoltam, hogy egyszerűbb lenne minden este hozzáönteni a már lefagyasztott mennyiséghez a frisset. Ha valakinek vannak ilyen irányú ismeretei, hálás lennék a válaszért.

Üdv Liana
Liana
 


Sziasztok!

Tegnap volt nálunk a gyermekorvos, aki azt javasolta, hogy minden szopi után kínáljam meg a babát tápszerrel is. Így teszek, és ma tök boldog voltam (mert egyébként meglehetős étvágya van) hogy volt, hogy 40 ml tápszer után kiköpte a cumisüveget és elaludt. Ez azt jelenti, hogy a többit ki tudta szopizni!!! Sőt, volt, hogy nem is kellett neki a tápszer! Persze olyan is volt, hogy benyomott 60 ml lefejt tejet és utána 60 ml tápszert. Úgy tűnik kevés neki az "előírt" 80-90 ml. Mindenesetre örülök, hogy valamennyire összejön a szopi.

Még annyi kérdésem lenne, hogy a fejés is ugyanannyit ér, mint a szoptatás? Mármint tejnövelés céljából?

Jah, a dokibácsi még azt is mondta, hogy 20 gyerekből 1 kicsit lusta szopizni....lehet, hogy Fannim pont az az 1....Kép

Kispici és Zulu!

Köszönöm a válaszaitokat. Én kicsit azért aggódom, mert (a doki is mondta), hogy ha eggelre el is áztat a tej...lehet, hogy napközben nem termelődik annyi....

Pele!

Neked is köszi a jótanácsokat! A szoptatási pózokat figyelembe vettem és kipróbáltam Kép Bejönnek, köszi!
A szopási technikája szerintem jó....amennyire megfigyeltem, hogy helyesen tartja a nyelvét és dolgozik is, csak megunja idővel...szóval rábukik a cicire, mint aki hetek óta nem evett, kortyol párat (jó hangosan) aztán csak cumizik.....ill. ha ki akarom húzni a szájából, akkor rákezd megint..
Az egyik cicim eléggé féj szopinál, csak sajna pont ebből ügyesebb a gyermek Kép úgyhogy összeszorítom a fogamat....amúgy ez is csak az elején, aztán megszűnik a fájdalom Kép

Mára ennyi voltam, sziasztok:

Barbi
Barbi
 


na regisztrálódtam Kép
Barbi
 


Sziasztok!

Liana:hasfájáshoz az időket én nem tudom, majd talán mások. Fagyasztás: lehet másban is fagyasztani, szerintem a legszerencsésebb a kifőzött üveg (vizkő ellen esetleg citromsav mehet a kifőzővizbe). (másoktól beszerzett bébiételes üvegek, tormás, kaviáros stb stb). A műanyag poharakat sajna nem lehet kifőzni, én ilyet anno úgy használtam, hogy sterilizáltam, történetesen neomagnollal, de van a chicconak is hidegsterilizáló löttye, az állitólag nem is büdös.
viszont: SOSE önts fagyasztott tejre nem fagyasztottat!!!!! Ugyanis ettől megolvad a találkozásnál és elveszited a biztonságot, hogy ne romoljon. Akkor már inkább valami olyan módszer, hogy használsz egy műanyag edénykét, ha lefagyott átcsomagolod folpackba és nem foglal nagy helyet, edénykéd meg marad. A sima hűtőben 2-3 napig nyugodtan gyűjtögethetsz.
Az egy más téma, hogy fogod-e tudni használni, mert sajna sok baba utálja a fagyasztott tejet. Leginkább főzelékbe lehet elhasználni.

Barbi: én ugyan lemaradtam a sztori elejéről, de a mostani irás alapján nagyon azt mondanám, hogy a pótlást, legyen az lefejt tej vagy tápszer NE cumisüvegből add, mert ha amúgy is lustika a baba a szopira, akkor nagyon könnyen bekövetkezhet, hogy rászokik, hogy cumisüvegből könnyebb, és lassanként semmit nem fog szopizni. Van olyan ismerősöm, akiből dőlt a tej, félelmetesen sok teje volt, viszont mindig szopi után cumisüvegből is kinálta a babát (ráadásul bimbóvédővel szoptatott, ami szintén nem szerencsés, de ez más téma), és apránként a baba egyáltalán nem szopizott neki. És onnantól jöhetett a csak fejés (ilyen fejek és cumisüveg módszerű anyukák most is vannak a frissbabás topikban), amit már nagyon nehéz (fárasztó) sokáig fent tartani!!
A tej termelődése szempontjából az ürülésnek van a legfőbb szerepe, ebben az értelemben a fejés is jó. De sokkal jobb a szopi, mert egyfelől alaposabb tud lenni, másfelől neked sokkal könnyebb lesz apránként, időben és élvezetben is!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!
Sajnos nincs egy másodpercem sem, mert ebben a pillanatban indulunk jövő szerdáig nyaralni.
Mindenkinek minden jót!
Puszi!
Menta
menta
 
 


Imola,
jól érezted magad a szopis klubban? Kép
Jamina (Szaffi babával)
jamina
 
 


Sziasztok!

Alig jutok ide, olyan álomkóros vagyok esténként. Merthogy úgy néz ki, babát várok!KépKépKép

Kíváncsi!
Lehet, hogy fájt a babád szája, azért érdeklődött kevésbé a szopi iránt. Valszeg a cicidre is ráterjedt a gomba, azért fáj. Föl tudsz íratni Nystatinos ecsetelőt? Lehet, hogy arra lenne szükség. Csak a pihentetés önmagában nem segítene, mert a gombától fáj.
SzopiKép

Yoan!
Igen, megfőzöd, leturmixolod. Picit persze lehet ízesíteni.

Liana!
PIldi a fagyasztást tök jól leírta.
Hasfájás: nem biztos ám, hogy attól fáj, amit megettél. Nincsenek igazán ilyen idők, a gyanús kaját úgy tudod kiszűrni, ha elhagyod, aztán újra fogyasztod, és akkor először elmúlik a hasfájás, aztán újra megjelenik. Tej, tejtermék sokszor ludas a dologban.
Milyen színű a széklete?

Barbi!
NINCS olyan, hogy lusta gyermek!!!! Ha fáj a cicid a szopinál, akkor szinte bizonyos, hogy rosszul van a babád szájában, és ez a fő gond. Ha cumisüvegből adod a pótlást, tovább romlik a szopitechnikája, egyre kevesebb tejhez fog jutni a ciciből. Fontos lenne, hogy kanálból, pohárból pótolj, esetleg cicin, Szoptanít segítségével.
Szopik után megpróbálhatnál fejni, hogy fölszaporítsd a tejmennyiséget.
Meg tudnád mutatni valakinek személyesen a szopizási technikát?
Amikor abbahagyja az aktív szopizást, masszírozd a cicidet, illetve C-fogásban nyomd össze. Ez rásegít a tejleadó reflexre, így ébren tartható a babád érdeklődése.
Az első időszakban gyakran nehézkesen indul a szopi, de ha ezen sikerül átlendülni, akkor egyre könnyebb lesz.
Sok sikert!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Kideritettem (Ibolyt felhivtam), hogy a Tinidazolet nem lehet szoptatas kozben szedni. Azt okoskodtuk ki, hogy mivel ketszer negy darabot kell beszednem, igy azokon a napokon fel-haromnegyed nap szopit kihagyunk. De most akkor fejjek, amikor egyebkent ennenk, es ontsem ki azt a tejcit, mert ugysem ihatna meg Emese?

Pele!
Most olvasom az alomkor OKAT...Es egyebkent hogy vagy?

Kati
katkamano
 
 


Sziasztok Lányok!

Húúúú, Pele, gratulálok! Éljen! Kép

A kajával kapcsolatban: eddig egyik nap kipróbáltuk a banánt, másik nap az őszibarackot, pépesítve, kis felforralt, lehűtött vízzel felhigítva őket,- de mind a kettőnél épp, hogy lenyelt belőlük egy icipicit, még egy negyed kiskanál se volt, és nem tuszkoltam a szájába, épp csak amennyit lenyalt a kanál széléről, de az eredmény egyformán egy-egy kiadós, sugárban való hányás volt. Az összes előtte evett tejcikét visszaadta, pedig nem egy bukós gyerek.
És nem látszott rajta, hogy nem tetszenének neki az új ízek, mégis... Ez miért lehet?
Amikor oltást kapott, és próbáltuk a csecsemőknek való Panadol lázcsillapító szirupot, annak édes eperíze van, -megkóstoltam- :-) akkor is ugyanezt csinálta. Akkor betudtam a dolgot a láznak, de most semmi baja az égvilágon.
Úgy látszik kényes az ízlése... Kép
Pedig a tejcit a kiskanálból simán bekebelezi.
Na, mindegy. Próbálkozom majd mindenfélével, csak lesz olyan, ami tetszik neki...

Puszi!

Yoan és Eszti
yoan
 
 


Pele! Nagy-nagy-nagy GRATULA!!!!KépKépKépKépKépKép

Katkamanó! Sajna ezt kellene tenni, mert így megmarad a tejmennyiség kb. a gyógyszerszedés előtti szinten. Gyógyulj gyorsan!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


OFF
Pele! KépKépKép Nagyon örülök nektek! Kép Mikorra várjátok? Kép És akkor most hárman szopiznak majd, vagy Hannus addigra már nem fog?

Amúgy nálunk megy a tandemszopi mindnyájunk örömére Kép (bár néha a napi 20 órás permanens szopit megszakítanám egy kis alvással, fürdéssel... Kép)! Vilka tegnap volt 6 hetes, és több, mint 2,2 kg-t hízott születése óta és Ármin is kikerekedett, igaz, ő "csak" 60-70 dekát szedett magára Kép Böhm dr-nő (ugye, ő volt a tietek is?) csak annyit mondott (miután nagy nehezen megemésztette, hogy volt szopi terhesen és most is szopik mindkettő), hogy "fantasztikus, amit maga csinál!" - szóval, a legmerevebb dokik is nevelhetők KépKépKép

Márti+Ármin+Vilka
márti
 
 


Pele,
de jóóó! Kép Kép Kép
A tanácsot köszi, egyelőre csak boraxszal kezelem, nem mondom, hogy gyorsan, de azért múlóban van. Persze nem hagytam ki, csak egy szoptatást, amikor már vérzett a bimóm, hogy ne áztassa fel újra. Az ő szájacskája úgy látom, rendben van, bár hátul nem engedi megnézni.
Akartalak már kérdezni, hogy van-e olyan ismerősöd, aki kimondottan nagycsaládokban előforduló konfliktuskezeléssel foglalkozik? Esetleg Te magad(?) Lenne néhány kérdésem.
Köszi!
Kíváncsi
kíváncsi
 
 


Pele,
gratulálok Kép Kép Kép
Egyre jobban bámullak, hogy van mindenre energiád...
Minden jót,
vigyázz magatokra,
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Nagyon köszi a gratulákat!! Amúgy jól vagyok teljesen, csak állva is tudnék aludniKép

Holnaptól elutazunk 2 hétre. Menta jövő hét közepétől lesz. Addig is, itt a telszámom, nyugodtan hívjatok, ha bármi gond van: 30/9522115

Kati!
Mielőbbi javulást! Igen, ahogy Borcsa is írta, sajnos azt a tejet ki kell önteni.

Yoan!
Elképzelhető, hogy nagyon erős még az öklendező reflexe minden másra, ami nem tejci. Megpróbálhatod esetleg tejcivel is higítani egész folyósra. Akkor majdnem olyan lesz, mint a tejci a kiskanálon.
Másik lehetőség, hogy az ujjadat mártod a kajába, és onnan nyalja-szopogatja le.
Ha sehogysem sikerül, várhatsz pár napot, aztán próbáld újra.

Márti!
De jóóóóó, hogy írtál!!! Annyit gondolok Rátok!!
Igen, ő volt a mi dokink is. Nahát, tényleg milyen nevelhető!!Kép
Nem semmik a gyarapodásokKép
Sok kellemes tandemszopis élményt a továbbiakban isKép
Jöttök a szopis sétára?

Kíváncsi!
Örülök, hogy javul!! Arra ügyelj, hogy ne maradjon nedves a cicid, mikor újra "becsomagolod" melltartóba, pólóba, mert a nedves meleget imádják a fránya gombák.Kép Ha nagyon gáz és fáj, akkor kihagyhatsz szopit, de közben mindenképp kenegessed is (én csak arra értettem, hogy önmagában a kihagyástól nem fog gyógyulni). Remélem, hamarosan túllesztek rajta!
Konfliktusok: ha gondolod, írhatsz magánmélt, sajnos csak 2 hét múlva fogom olvasni.

Kriszi!
KösziKép Bár én most épp azt érzem, hogy mennyi mindenre NINCS energiámKép

Pele
pelcsi
 
 


Pele!
Szívből gratulálok! Jó egészséget és gyönyörű egészséges kisbabát kívánok!

Kati!
Az első babám 10 hetes volt amikor a pajzsmirigyemre gyógyszert kellett szednem. Ne nevessetek: hét orvost kérdeztem meg szoptathatok-e, hárman azt mondták hogy nem, négyen azt, hogy igen. Két hétig tápit kapott a kisfiam, én pedig fejtem-sírtam-fejtem-sírtam, ebben a sorrendben. Két hét után visszaálltunk a szopira, mákom volt, mert nagyon akart szopizni. Mindenesetre nagyon vigyáztam rá hogy nagyjából etetésidő környékén fejjek (igény szerint szopizott, de mégiscsak volt nagyjából egy napirend), és hogy legalább a tegnapi mennyiséget fejjem ki. Aztán kiöntöttem. Rossz érzés. De a tejmennyiség nem csökkent, inkább túllőttem a célon, lehet hogy ezért is szokott vissza olyan szépen a cicire, mert a túlkínálat miatt pár napig nagyon jól jött a tejci. (A vége nálunk az lett, hogy tíz hónaposan már meglátszott a vérképén a gyógyszer hatása ezért abba kellett hagyni, de mégsem tíz hetesen). Gyógyulj meg minél előbb!

Manka
mankazs
 
 


Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a gyors választ. Hát nekem is minden orvos mást mondott lehet-e szedni, mondjuk az a jó, hogy csak 2X4-et kell bevennem. Az egyiken tegnap túljutottunk. Alig tudtam fejni, csak nagyon kevés jött, cseppenként... Ennek eredményeképpen délutánra már csomós lett az egyik cicim. 21 óra szopi marad ki, utána újból kezdtük. Semmi változás nem történt, reggel, meg délelőtt nem nagyon értette, hogy miért nincsen cici, napközben más dolgok lekötötték, úgyhogy az nem volt gond. Azért 21 óra alatt csak felszívódott a nagyja ugye? Remélem. Még kedden kell megint bevennem, majd jobban igyekszem a fejéssel.

Kati
katkamano
 
 


Hahó,
halleluja, itt az első hiteles mellgyuszim Kép
Cicóka három napja megint csak kóstolgat éppen, plusz elkövette azt a csínyt, hogy átaludta az éjszakát a maga három kortyával...
Mint már biztosan említettem, már nem nagyon tudok fejni (a balból még úgy-ahogy, a jobban egy korábbi hasonló baleset óta van egy jónagy érzéketlen csomó, azóta csak cseppek jönnek, kivéve, ha Cicóka nekiáll), úgyhogy éjjel hiába keltem fel kétszer is fejni, reggelre mind a kettő beállt (naná, kimaradt nyolc óra, és este se nagyon ürült), a balt sikerült kiüríteni/lefejni, a jobb már piros is, meg minden. A szomszédom védőnő, masszírozta cirka egy órán keresztül, közben fejtem is, meg ráeresztettem Cicót, meg is emberelte magát egy kicsit, úgyhogy sikerált elérni, hogy legalább már nem üvöltök, ha megmozdulok, de most már megint keményedik. A leányom most alszik, meg egyébként is, őt nem hatja meg,hogy anyának segíteni kell, ha nem akar, akkor nem akar (és mostanában nagyon nem...). Úgyhogy megyünk dokihoz. Majd lehet, hogy mondja, hogy melegvíz, masszírozás, fejés etc. - de hát mindezeken már túl vagyok Kép Úgyhogy most várjuk a csodát...
Ide csak "mesélni" jöttem, meg megkérdezni, mire is jó pontosan a káposztalevél?
Ja: Cicóka hat és fél hónapos - hogy fogok én majd annak idején nekiállni a következő baba szoptatásának, milyen félelmekkel ezek után, amiken Cicóval eddig keresztülmentünk...
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi,
mél ment, jobbulást!
Ági
Ági
 


Sziasztok!

Rokonom három hete ikerbabákat szült, kis súllyal, de éretten, és sok ok miatt borzasztó fáradt, kevés a teje és pótlást ad. Korábban már nagyon sikeresen szoptatta a nagyobbat. Szerintetek adhatok nekik tejet, vagy nagy a korkülönbség az én babám és az övéi közöt? (Zozó lányom négy és fél hónapos.)

Manka
mankazs
 
 


Sziasztok!

Manka:szerintem jobb a te tejed, mint a tápszer! Viszont legjobb lenne, ha biztatnád a rokonodat, mert lehet ikreket is szoptatni. Mondd el neki, hogy a pótlást ne cumisüvegből adja, inkább kanalazza (én is tetem az ikerlányommal), próbálkozzon lelkesen az egyszerre szoptatással, mint időspóroló és pihentető programmal, de akár egymás után is lehet, és szerezz neki sok segitséget, hogy tudjon pihenni is!

Ildi

Ildi
pildi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?