Új privát üzeneted érkezett!

Pele!

Köszönöm szépen és megfogadom a tanácsod - egyébként Kispapa is hevesen tiltakozik a gyógyszer ellen! Végül is nem beteg a Kölök, csak szeret enni és még nem állt be a gyomra erre! Kép

VIszont azzal tudom segíteni, amit a doktornéni is csinált, hõmérõ segítségével, finoman kihozta belõle a rengeteg bent maradó kakit! Olyan óvatosan csinálta, Kölöknek szerintem jól esett - talán ezt mi is csinálhatnánk, ha látjuk, hogy nagyon szenved...

Mi a véleményed?

Tényleg jó érzés, hogy segítetek, csak nyolc napja vagyok anya és néha kissé elbizonytalanodom!!! Kép

Kata (próbáltam megkeresni a jelszót, amit egyszer kaptam, de nem leltem, ezért névtelen maradok)
Névtelen
 


Sziasztok!

Menta: köszönöm az ötletet, még jó, hogy ilyen jó meleg van, bátran lehet pucérkodni a megfázás veszélye nélkül. Kép

Pele: neked is köszönöm szépen! Kép

Jaj, mennem is kell, etetnem kell a picit, sziasztok:

Laura
p_laura
 
 


Sziasztok!

Kata!
Én már lassan 6 éve vagyok anyuka, mégis megesik velem az elbizonytalanodásKépKép
Hõmérõ: igazából csak akkor élnék vele, ha kölök tényleg szenved, és más módszerek nem vezettek eredményhez. Elõbb ki lehet próbálni a biciklizést, tornáztatást, az autósülésbe tevést, illetve hogy te hanyatt fekszel, a lábaidat felhúzod és a combodnak támasztva a pocakodra ülteted a babát. Ebben a pózban könnyebben tudnak kakilni.
Sok sikert!

Laura!
Nektek is sok sikert!!

Jó éjt: Pele
pelcsi
 
 

 
 

Sziasztok!
Csináltam a képtárba két albumot a szoptatással kapcsolatban. Főleg azok a képek vannak benne, ami a Szoptatási pozíciók című topicban vannak, de vannak újak is a Szoptatás-érdekességek-ben.

puszi!
Menta
menta
 
 


Menta!
Nekem nagyon tetszenek! Szuper ötlet! Kép
Solya
solya
 
 


Menta,

biztos en vagyok a bena, de hol van ez a keptar?

gabomamo
gabomamo
 
 


gabomamo, kinn, a fotoalbumok kozt
az egyik pl. ez:

http://babanet.hu/album/main.php?album=524

ui: jok a kepek, nekem a nagyobbacska ikrek a kedvencemKép
afonya
 
 


Hahó,
Emese, Pele,
ez az, amikor vak vezet világtalant. A tanulság: nem szabad rám hallgatni, ha tanácsot adok. Még jó, hogy vannak itt nálam sokkal okosabbak is. A kakitémába csak azért keveredtem bele, mert az én lányom teljesen ellenkező eset: akármilyen keveset is evett/hízott, mindig is napi több kakija volt (most is van naponta, néha többször is), úgyhogy tényleg nem tudom saját tapasztalatból. Még jó, hogy nem csináltam nagy bajt a buta tanácsommal. Eztán majd csendben maradok, ha nem vagyok valamiben betonbiztos. Kép

Zsuzsi,
nem, nem akarom Cicókát kivizsgálással stresszelni, de most már nekem is gyanús a helyzet. Igaz, hogy szurit is kapott, meg a foga is jön, de annyira nem eszik, hogy az már tragikus. Oké, van rá oka, de ez így tartósan tényleg nem maradhat. Szóval már magam is meginogtam kivizsgálásügyben Kép De el nem tudom képzelni, mi baja lehetne, mert azon túl, hogy nemigen eszik, semmi egyéb tünet nincs. Ma meg kimondottan üldözni kell a cicivel, mert magától három kortyokat eszik (üldözésre hatot Kép ).
Írjatok valami biztatót, kérlek...
Üdv
Kriszi
Kriszi
 


Sziasztok!

Ágci, köszi, igen érdekes linket tettél fel. Kép
Pele, nagyon klassz, amiket írtál. Kép Egészen megnyugodtam. Egyébként az igény szerinti szopival nincs baj, a négy órát ő alakította ki magának, nem én erőltettem rá. Mindig is igény szerint szopizott, kezdetben naponta 10-11-szer, és legalább egy, másfél órát alkalmanként, aztán csak kb. 4 hónapos korára jutottunk el oda szép lassan, hogy már csak átlagban 4 óránként eszik. (csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt is csak nappal, mert éjjel újabban - kb. két hete- másfél-kétóránként ébreszt.)
Nekem csak azzal volt gondom, hogy amikor tudom, hogy nem éhes, hanem majd' összeesik a fáradtságtól, akkor is etettem eddig, és közben aggódtam, hogy esetleg nem teszek jót ezzel, de most már teljesen meg vagyok nyugodva. Kép

Más, - egy kis filozofálás:
Amióta itt olvasok, meg néha kérdezek, én is kicsit többet tudok a szoptatásról, azóta teljesen el vagyok képedve, attól, hogy még mindig milyen kevesen tudnak eleget a szoptatásról. Csak a környezetemben, csomó olyan történetet hallok, hogy "igen, a hatodik héten elfogyott a tejem, utána tápit kapott a gyerek". Mintha ez egy teljesen rendben levő, normális dolog lenne.
Itt van pl. az anyósom; amikor két hónapos volt Eszti, kérdezte, hogy "na, adsz már neki banánpürét?" Mondom: eszembe sincs!
Meg teljesen fel volt háborodva, amikor a gyerek három hónapos korában még két és fél-, három óránként evett, "egy ilyen korú babának már ki kell bírnia négy órát!!" Próbáljam
meg "rendre" szoktatni!!! Kép
A saját anyám is próbál beleszólni, hogy mit, hogyan csináljak, és egy-két hete már igencsak elkezdte szorgalmazni, hogy adjak neki ezt-azt, meg teáztassam éjjel, ne szoptassam, mert így soha nem fogja átaludni az éjszakákat. Kép
És hozzáteszem, mindkettőjüknek annakidején 6 hétig volt elég a tejci, amit a hugomnak, illetve a férjemnek tudtak nyújtani. Nekem szerencsém volt, én szophattam 6 hónapig.
Ez persze a régmúlt, amikor még az óra szerinti szopi volt a divat, de egy ismerősöm, egy velem majdnem egyidőben szült anyuka is csak 6 hetes koráig szoptatta a babáját, pedig neki már mondhatták volna, hogy némi erőfeszítéssel felszaporíthatná a tejét.
Az nem értem, hogy manapság már annyira egyszerű volna csinálni egy pár oldalas kiadványt, és a védőnőknek, gyerekorvosoknak, no meg persze a szülészeteknek terjeszteni, hogy normális tanácsot tudjanak adni, ahelyett, hogy felírnák a tápszert, akkor miért nincs ilyen. Vagy van csak nem olvassák el? Nem fogadják el? Lehetne rá biztos keríteni támogatást, minisztériumból, vagy máshonnan pénzt és nagyon szépen meg lehetne csinálni. (Ha netán valaki megírná, én nagyon szívesen vállalnám a grafikai szerkesztését, merthogy grafikus vagyok.) De persze valószinűleg van ilyen kiadvány, nem tudom elképzelni, hogy ne lenne...

Az én gyerekdokinénim nagy jó, ő is azon a nézeten van, hogy fél éves korig csak tejci, de a védőnőm, amikor az első egy-két hónapban még nem volt elég esténként soha a tejem, akkor azt javasolta, hogy fejjem le reggel, és azt kapja meg este cumiból, vagy pohárból. Ez annyira logikusan hagzik, ha nem olvasom a babanetet, akkor simán meg is fogadtam volna, Kép de én inkább ehelyett esténként maratoni szopikat rendeztem, remélve, hogy előbb-utóbb este is elég lesz, és elég lett! Igaz, hogy sokáig tartott, valahogy az esti mennnyiség felszaporítása nem négy-öt napba telt, hanem inkább két hónapba, de azóta már simán elég.

Na, bocs, hogy ennyire off voltam!

Puszi!

Yoan és az 5 hónapos Eszti
yoan
 
 


Afonya,

koszi megtalaltam.
Nagyon jok a fotok. Nekem a menyasszonyos tetszett a legjobban.

Azt en sem tudtam, hogy minden nap kell, hogy legyen kakija a baboknak az elejen. Az en kislanyomnak csak 4-5 naponta volt. A doki szerint ez normalis volt. Par honap mulva rendezodott a dolog.

gabomamo
gabomamo
 
 


Yoan!

Sajnos en a lefejt tejci - potlas este cimu jelenetet jatszom. Sajnos nalunk a maratoni szopi nem megy, mert a kislanyom nem hajlando bekapni a mellemet, ha mar nem igazan jon tobb.
Szerencsere ez csak este van, de:

a kerdesem mindenkitol:
Ha a 8-as lefekves elott potolok anyatejjel, elfogy kb 70 gr. Utana Emma mar 12 kor kel.
Parszor volt ra pelda, hogy nem tudtam napkozben eleget fejni es tapival potoltam. Akkor viszont 2, fel 3-ig aludt.
Bocs, ha hulyeseg:
Ugyanannyi fogyott mindkettobol, lehet, hogy nem eleg tapanyagdus mar a tejem?
Emma nemsoka 6 honapos, ettol eltekintve csak szopott es par kiskanal gyumit kostolt.

koszi a valaszt,
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Bocs, azt elfelejtettem, hogy ha nem potolok egyaltalan, mar fel 11-kor fenn kukorekol.
K
kakukkfu
 
 


Pocok!
de jó, hogy erről írsz, én is pont emiatt jöttem! Tegnap beírtam a "Hozzátáplálós" topikba ajánlásként, de azt nem tudtam, hogy ilyen jó lesz!!!
A végén említettek valami csütörtöki rádiós verziót is, nem tudod mi az? Nem ezt az adást lehet meghallgatni? Sajna az egész család akkor beszélt...
Csi
csii
 
 


Most megnéztem, amit ajánlottál, el lehet olvasni az egészetKép
De érdemes lenne meghallgatni/megnézni is, ha ismétlik, mert az előadás módja is nagyon jó volt..
Csi
Névtelen
 


Sziasztok lányok!

Jó hír, hogy úgy tűnik szaporodik a tejem. Reggelre úgy beduzzadtak a tejmirigyek , hogy fájdalmas volt tapintani őket.A babát sikerült jelig tölteni, és még lefejni 15-20 ml-t, ami nálam nagy szó, mert eddig csak két kiskanálnyi jött össze. Igaz, hogy később már nemigen tudtam hozzáfejni, de lesz ez még jobb is. A kislányom 3 nap alatt hízott 4-5 dkg-t, ami az előzőekhez képest elég jó, a Sarlai doktornő is meg volt elégedve vele, egyébként az arcoskája is kerekedik.
Ébresztgetni még mnidig nagyon nehéz szoptatás közben, így 50-60 percig szopizik, majd utána két óra múlva ébresztem, kivéve éjszaka.
Nem tudom mennyire öröklődik az ilyen adottság, de a mamámnak is nagyon nehezen indult el a tejelválasztás, pluszban soha nem tudott fejni, és két mellből kellett szoptatnia engem és a hugomat is, de mindketten 10-11 hónapos korunkig szoptunk.
Remélem nekekm is sikerül.
Egyébként a Sarlai doktornő szerint nagyon ritkán, de előfordul, hogy valaki nem tudja szoptatni a gyerekét, mert a mirigyállománya nem elég fejlett, vagy hormonális okok miatt.
Köszi a sok biztatást és tanácsot
Emese
Emese
 


Sziasztok!

Kakukkfű, nekem szerencsém van Esztivel, mert marhára kitartóan tud szopizni. Mondjuk nem is árt, mert nem túl erős a tejleadó reflexem. Sokszor egyáltalán nem érzem, és csak nagy ritkán hallom, hogy kortyolgat. De ez is sokszor már csak 5-10 perc cicizés után. De amikor én úgy érzem, hogy már tök üres a cicim, kb. olyan olyankor mint a spaniel kutya füle, épp csak nem szőrös, Kép szóval akkor is hajlandó cicizni. Amúgy nem egy nagy szivattyúgép, nemigen horpad be a hátam attól ahogy szív, pedig biztosan jól van mellre téve, mert itt rendesen kiművelődtem. Kép

Esténként nagyon sokáig csak kb. a fele, vagy még kevesebb volt annak a mennyiségnek, mint amit napközben evett, de azért is tudtam ellenállni a lefejt tej esti odaadásának, mert a hízásával soha nem volt probléma, a cicim meg rendesen bírta a strapát. Ha sírt, hogy éhes, cicire tettem, és sokszor a hiradótól kezdve teljes filmeket néztem végig, az összes reklámmal, mindennel együtt úgy, hogy közben cicit cserélgetve cumizott rajtam a kislány.

Szerintem biztos elég tápanyag van a tejedben, pont most volt a tévében a mindentudás egyetemén a fentebb említett előadás, és ott mondta az előadó, hogy a tej mindig alkalmazkodik a gyerek igényeihez. Talán csak azért ébred fel, mert tényleg kevesli, amit tudott este enni. Kár, hogy türelmetlen Emma, és nem bírja ha lassan jön a tej.
Nálunk is újabban éjszaka sokszor ébreszt, de engem nem zavar. Cicizünk egyet, és kész. Igaz, mostanában már nem nagyon van értelme visszatenni a kiságyba, mert alig fejeztük be, egy óra múlva, újra szopizna. Kép Kezdek hozzászokni, hogy úgy alszom, mint a farkasok. 20 perceket. Kép Lassan már nem is emlékszem, hogy volt idő, amikor éjjel akár háromszor három órát is átaludhattam a szopik között. Kép

Puszi!

Yoan
yoan
 
 


Sziasztok!

Menta!
Tök jók a képek!!!

Kriszi!
Szerintem simán előfordul, hogy az ember nem jól tud/ír le valamit. De nehogy emiatt ne írjál, hiszen annyira jókat szoktál írni, úgy tudod tartani a lelket a mamákban!!
Szilárd kajával hogy álltok? És a pisis pelusokkal?

Yoan!
Kép Örülök, hogy meg tudtalak nyugtatni!
Kiadványok: a Szoptatásért Magyar Egyesületnek van egy ingyenes kiadványa, ami semmi pénzébe nem kerülne a kh-aknak, rendelőknek, és ingyen adhatnák a mamiknak. Csak el kéne hozni a SZME-től. Azt hiszed, feccölnek bele a dokik, védőnők ennyi energiát is?? Tisztelet a kivételnek! Az Istvánban pl. minden mami megkapja. Aztán ott vannak a ligás füzetek is, mondjuk azok pénzbe kerülnek. Van támogatott szopis könyv, most adták ki, szintén ingyen vihetnék a védőnők, aztán kölcsönözhetnék a mamáknak, hát, igencsak gyérecske az érdeklődés iránta...Kép
Hmmm, ez a farkasalvás ismerős valahonnan...KépNem fogzik Eszti? Akor szoktak ilyen nagyon-nagyon gyakran fölkelegetni.

Gabómamó!
Általában az elején még minimum minden nap kell, hogy legyen kaki. A babádnak újszülöttkorában sem volt minden nap kakija? Ez többnyire az elégtelen bevitel jelzője, sőt, az is előfordul, hogy eleget pisil a baba, de a kevés kakiból látszik, hogy nem stimmel a szopi. Persze ha a viselkedéséből és a gyarapodásából látszik, hogy minden OK, akkor nem kell izgulni.

Kakukkfű!
Megkockáztatom: 70 gr pótlás olyan kevés, hogy meg lehetne próbálni leépíteni. Az a gond, hogy így a pótolással szépen egyre lejjebb regulálod az esti tejmennyiséget. Nem baj, ha fél 11-kor máris újra fölkel, akkor szoptasd meg megint, addig váltva cicit, amíg jól nem lakik. Az intenzív kortyolások szüneteiben masszírozd a cicidet, miközben a baba szájában van.
Anyatejjel azért kel föl előbb, mert a tej nagyon könnyen emészthető. A tápi viszont megterheli a gyomrot, az emésztőrendszert, ezért jóval tovább tart a kiürülése. Ez viszont hátránya a tápszernek, nem előnye, mert az éretlen emésztést nagyon igénybe veszi. A tejed a LEHETŐ LEGJOBB a babád számára, pontosan neki készül, az ő igényei szerintre szabva!!!

Emese!
ÉLJEN,ÉLJEN!!!! Nagyon-nagyon ügyesek vagytok!!! Végeredményben az mindegy, hogy az elegendő tejci 1 vagy 2 mellből jön-e össze, a lényeg.hogy végül is sikerült a mamádnak is szoptatnia. További drukkok mennek!!!
Tényleg van olyan, hogy hormonális vagy anatómiai ok miatt nem megy a szopi, de ez sokkal kevesebb nőt érint annál, mint akiknek végül nem sikerül szoptatni, többnyire infohiány miatt. (Nekem a nagyfiamnál nem volt elég a tejem, most meg 2 babát szoptatok, nyilván nem azért, mert közben lecseréltem jobbra a ciciketKép) De sokszor részleges tejtermelés ott is elérhető, tehát valamennyi anyatejhez hozzá lehet juttatni a babát.

Pele
pelcsi
 
 


Kata,
bocs, hogy csak most válaszolok a kérdésedre, de Alíznak jön a foga, tiszta zombi vagyok a nemalvástól. Kép
Szóval amolyan túrós volt neki is a kakija egy jódarabig, de nem aggódtam, mert a védönöm azt mondta, hogy az azt jelenti, hogy elég neki a tej (én az elején mindíg a mennyiség miatt aggódtam, mert az anyósom állandóan ezzel stresszelt - most meg a szilárd kajával, de ez már más tészta Kép )

Van egy némileg OFF kérdésem, de azért kapcsolódik a szopihoz is. Most kezdeném a gyümikóstoltatást, de pár napja nem magyon akar enni a kisasszony (nem is nagyon hízik). Volt már ilyen, nem is ez a probléma. Csakhogy így hogy adjak neki szopi után kaját, ha csak pár kortyot szopizott? Vagy vehetem ez is szopinak? Nem fog leszokni a ciciröl?

Odi
Névtelen
 


Odi,
az én lányom is ilyesmiket művel mostanában, már több hete. Hááát, én adok neki, de bennem is vannak kétségek. D be =(jaaaj, itt ül az ölemben, és oda-odasóz a billentyűknek) Szóval ez nekem is kérdés.

Pele,
kösz. Há, én nem úgy gondoltam, hogy nem írok (azt ki se bírnám Kép ), hanem ha valamit nem tudok betonbiztosan, arról nem adok tanácsot (elvégre ez így normális). Pl. most sem írtam Kakukkfűnek, hogy hamarabb emésztődik a tejecske, mint a tápi, mert nem voltam biztos benne, hogy náluk ez az oka lehet, hogy Emma hamarabb ébred.
Bár most kivételesen igazam lett volna... Kép
Ami meg a lélektartást illeti, még sokat kell tréningeznem, hogy téged utolérjelek. Kép

Emese,
csak így tovább. Most néztem, Cicóka kéthetes korára összesen 7 dekát hízott a kórházból hazajövetelhez képest. Igaz, ő keveset vesztett a súlyából, így ezzel vissza is szedte a születési súlyát. De ezzel együtt ez sem volt sokkal több, mint nálatok.

Üdv
Kriszi
(Itt pucérkodunkűű Cicókával a gép előtt, és mennem kell, mert most pisilt ble az ölembeeee9)
Kriszi
 


Pele, Ágci, köszi a választ a hajnali maratoni komfortszopival kapcsolatos kérdésemre. Azt hiszem, Szonja tényleg akkor csinálja hajnalban ennyire, amikor előtte zavaros volt a napunk, vagy vége egy bulis hétvégének.jó éjt, L.
lilla
 


Hát, végülis adtam neki 3 kiskanál almalevet, de most már kedzek aggódni (nem az almalé miatt), mert most már fogyott is. Ilyen még nem volt nálunk. Amúgy nem néz ki rosszul, csak akkor nyügös, ha a foga miatt az, szóval nem tudom. Mennyit lehet várni ilyen esetben, hogy rendbejöjjön az étvágya?

Odi
Névtelen
 


Sziasztok!

Pele, gondoltam, hogy vannak ilyen kiadványok. Talán nem tudnak róluk, vagy tényleg lusták elmenni érte... kár.
Azt nem tudom, hogy jön-e a foga Esztinek, mert már két hónapos kora óta intenzíven nyálzik. Vannak napok, amikor literszám... Kép De eddig még nem adta jelét egyik fogacska sem, hogy ki akarna bújni. Viszont tegnap éjjel csak kb. három óránként evett. Ennek nagyon örültem, bár a kiságyba most se tudtam visszatenni, mert amint áttettem, pár perc múlva jött a nyüszítés, akkor visszavettem és nem kellett neki a cici, csak az, hogy ott legyen közöttünk a nagy ágyon. Úgy látszik szépen rászokott az elmúlt napokban- héten, hogy neki az a jó, ha velünk alszik.
Ha nagyon odaszokik, akkor hogy lehet majd leszoktatni róla? Mert azért ez így hosszú távon nem lesz túl kényelmes. Szétveti mind a két kezét és több helyet foglal el, mint egy felnőtt. Kép Az ágy meg véges szélességű és én így eléggé lelógok róla.

Jut eszembe! Odi, írtad a múltkor, hogy Aliz, mint az úszók forgatja a fejét, na ez nálunk is van, de Eszti most már álmában is csinálja. Kép

Puszi!

Yoan és Eszti
yoan
 
 


PocokKép
Jó tudni, hogy milyen sok alkalomról maradtam le.../MT Egyetem/
Köszike!
Csi
csii
 
 


Hahó,

Yoan,
Cicóka is forgatja néha a fejét, sőt el-elbődül is közben, de még én sem jöttem rá, hogy mi nem tetszik neki - bár gyakran akkor csinálja, amikor nagyon álmos már, és nem akar elaludni...
És ő is többször felsírogatott éjjel egy pár napig mostanában (ma éjjel csak egyszer kelt hálistennek, ahogy szokott), a doktorbácsi úgy látta, hogy talán három-négy (!) foga is jön egyszerre. Ő is nagyon régóta nyálzik, hasonlóan Esztihez.
Amúgy van olyan, hogy mondjuk leveszed a kiságy egyik oldaláról a rácsot, és ha nem túl nagy a magasságkülönbség a nagyágyhoz képest (szerintem az a jó, ha a kettő kb. egy szintben van, vagy a nagyágy egy picit magasabb), odatolod a nagyágy mellé. Ez félút a különalváshoz, így talán könnyebben szokik vissza... (bár nem tudom, nálatok éppen bejön-e).

Odi,
ha Alíz nem beteg (azaz a fogzáson kívül nincs más gond), akkor biztosan fog még jobban is enni. Cicóka pl. jellegzetesen az a fajta (úgy tűnik), akinek minden az étvágyán csapódik le, és néha annyira nem eszik, hogy az kriminális. Aztán mindig jönnek jobb napok is (aztán persze megint rosszabbak, akkor anya megint bepánikol, de már közel sem annyira, mint korábban, lassan kezdek hozzászokni). Mondjuk a fogyás tényleg nem egészen ok, de én nem értek hozzá úgy, hogy határt tudjak mondani, erre vannak itt sokkal tapasztaltabbak és olvasottabbak.

Túrós kaki:
tegnap külön megkérdeztem, a túrós híg kaki anyatejes babánál nem gáz, még később sem, legalábbis fogzás idején. Doktorbácsi szerint az emésztetlen tejecske csinálja a túrót; eleinte az emésztőrendszernek még érnie kell, de pl. egy Cicóka korú babánál (vasárnap lesz hat hónapos), ha fogzik, a fokozott nyálnyelés Kép miatt van, mert a lúgos kémhatású nyál ellensúlyozza a gyomorsav savasságát, így nehezíti az emésztést. Ha a színe nem vészes, ha nem büdös és habos, akkor nincs baj.

Üdv
Kriszi + Cicóka (aki mindjárt hat hónapos lesz)
Kriszi
 


Pele,
elfelejtettem az előbb: köszönöm az érdeklődést. Mióta nincs annyira hőség, több a pisi is, nem izzad annyit. A szilárd kaja is lassacskán megyeget, nem veti rá magát, de egy-egy kisebb mennyiséget (30-40 gramm) elfogad "ebédkor". A reszelt alma verziót ki kell hagynunk, mert öklendezik tőle, bébikajában viszont megeszi, sőt szeletben is elrágcsálná (az ízét tehát szereti), de azt nem nagyon merem, mert foga, az még nincs neki Kép

Minden jót,
üdv
Kriszi
Kriszi
 


Sziasztok!
Kepzeljetek, a 11 honapos lanykam holyagot szopott a mellbimbomra!
Ezt nem gondoltam volna, hogy meg ilyenkor is elöfordulhatKép !
Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Sziasztok!

Két hetes a kislányom, és nagyon meggyötri, amikor kakil. A széklete aranysárga, szinte folyékony. Tehetek valamit, hogy könnyebben menjen neki? Olyanra gondoltam például, hogy valamilyen ételt vagy italt kellene ennem/innom. Egyébként úgy látom, hogy egyébként is fájlalja időnként a hasát.

Emlékeim szerint van valahol egy lista, hogy szoptatós mamáknak mit ajánlott enni és mit nem. Tudja valaki, hogy hol találom?

Köszi: Katicabogár

Kati
katicabogár
 
 


Sziasztok!

Katicabogár! A mi babánk is elég hasfájós volt/van. Nekünk a torna segített sokat, majd a Gripe Water, minden este 6 felé kapott egy kanállal 2 hónapos korától. A lista amit keresel ezen a címen érhető el: http://www.hanga.ngo.hu/szoptatos_anyukak_etrendje
Én nem tudtam rájönni, hogy van-e az én étrendem és a hasfájása között kapcsolat, de lehet. Remélem segít.
Marika
Marika
 


Sziasztok!

Katicabogár!
Bármi beválhat, ami TÉGED meg szokott hajtani általában. Ezen kívül torna, bicikliztetés, vagy ha hanyattfekve a felhúzott térdeidnek támasztva a hasadra ülteted.
Hasfájásra nagyon jó a kendőben ringatás, illetve ha hason az alkarodra fekteted úgy, hogy a feje a könyökhajlatodban van. Menta tett föl erről képet a képtárba Szoptatás címszó alatt.

Odi!
Hozzátáplálás kezdésével általában jó megvárni azt, hogy ne legyen beteg a babó vagy ne legyen épp egy akut fogzós szakaszban.
Fogynia igazából nem nagyon lenne szabad. Első körben próbáld minél többbször mellre tenni, szopi közbeni cicimasszírozással.

Kriszi!
Kép
Örülök, hogy azért haladgattok az evéssel!

Yoan!
Hát persze, hogy szeret veletek aludni!! Milyen jó is összebújni! Előbb-utóbb leszokik majd róla, de ha nagyon zavaró, mert kicsi az ágy, az odatolt kiságy tényleg jó megoldás lehet.

Kryss!
Jól volt a szájában a cici?

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Kérdésem lenne: Zozóbabám ma négy hónapos, az elmúlt hónapban csak 30 dekát gyarapodott, a dokinéni szerint ez kevés. Pisis pelusok megvannak, kaki napi 2-3-4, vizet nem kap, a kutacsa rendben, jó a kedve és kis segítséggel felül. Nekem nem tűnik úgy hogy keveset kapna, de a dokinéni elbizonytalanított. Ő már kezdené a hozzátáplálást.
Szerintetek is lehet hogy kevés a tejcsi neki?
Ha igen, mit tudok tenni (jó, gyakrabban teszem cicire, de akkor meg nem izgatja különösebben a dolog, pár kortyot iszik és utána karattyol nekem.) A pucérkodás nálunk nem jó, mert már nincs ovi és itthon van a bátyus.
Köszönöm:

Manka
mankazs
 
 


Manka!
4 és 6 hónapos kor között a csak kizárólag anyaejes babák heti 85-142g-ot híznak. Így tehát ti most az alsó határt ütöttétek meg, de lehet, hogy közben meg a hossza növekedett gyorsabb ütemben Zozókának! Nagyon rapszodikus a babák fejlődése sokszor. Mi meg azt szeretnénk, hogy mindig egyenletes és jól kiszámítható legyen, hogy megnyugodhassunk. Nyugodj meg, semmi baj a tejeddel!!! Kép

Katicabogár! nkünk az jött be, hogy megfigyeltem mikor van a leghasfájósabb időszaka. Emlékszem, pont a kedvenc sorozatom, a Váratlan utazás kezdetok kezdte Helena is. Így már előtte fél órával kendőbe raktam és úgy néztem végig a sorozatot, hogy közben járkáltunk 1-2 órát. De persze sokszor napközben is kellett egy ilyen kis segítség fél-fél órára, mígy sikerült egy-egy kaki vagy puki. De nekünk ez nagyon bejött.
Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Kriszi, köszi az ötletet, nagyon jó, meg fogjuk csinálni! Kép

Szerintem a lányom titokban olvassa a babanetet! Kép Vagy nem is titokban, mert szkott az ölemben ülni néha, amikor írok... Kép
Tegnapelőtt írtam, hogy türelmes evő Eszti, képes cicizni akármeddig. Na, amit tegnap meg ma reggel is csinált, az teljesen az ellenkezője. Az összes szopi azzal ment, hogy dobálta magát, rugdalózott, a kezével hadonászott, rángatta a fejét, szájában a cicivel Kép rángatta a pólómat, a másik cicit, és eszébe se jutott belelaludni, pedig egyenlőre nálunk ez az egyetlen módja az elaltatásának. Persze korábban is előfordult némi fejrángatás, póló huzigálás, nézelődés, de ennyire intenzíven még nem. Úgyhogy tegnap aludt egyszer 20 percet napközben, és estére már teljesen kész volt a csaj. Végignyüszítette az egész délutánt, estét, Kép de aludni nem volt hajlandó az istennek se. ÚGYhogy lehet, hogy tényleg fogacskák lesznek hamarosan, mást nem nagyon tudok elképzelni. Illetve lehet, hogy talán kicsit lejjebb ment a tejci mennyisége, vagy neki nőtt az igénye újra, úgyhogy most próbálunk megint kicsit szaporítani rajta sűrűbb szopikkal.

Puszi!

Yoan
yoan
 
 


Sziasztok!

Katicabogár! Azt elfelejtettem írni, hogy a puffasztó kajákat azért kerülöm (tudod a k betűsök). Az alkaron való séta nálunk is bejött órákat tudna úgy eltölteni, csak már 5 kg felett van, így nem túl kellemes. Ha leülünk vele rögtön megérziKép

Yoan! Ez mostanában nálunk is megy. Egy szopi alkalmával az összes szoptatási pozíciót végigpróbáljuk, mindegyiket eltöltünk pár percet és kezdjük előről. Egyébként rájöttem, ha én dícsérem, hogy milyen ügyi (reggelig alszik, szépen hízik,...) tuti, hogy másnap már nem azt csinálja. Most már nem merek vele dicsekedniKép

Pá, Marika
Marika
 


Pele,
az a helyzet, hogy most (kivételesen) nem a tejci mennyiségével, hanem Alíz étvágyával van a baj. Kép Vagyis hiába kínálom meg most már 1-1,5-2 óránként, rávetödik, mint aki 3 napja nem evett, aztán 2-3 korty után addig küzd, amig fel nem ül, nem kell neki. Most mondjuk úgy tünik, javul a helyzet, tegnap már hízott is egy kicsit, de azért aggaszt a dolog. Föleg, hogy anyósom meg (aki végig megnehezítette a szoptatást, de ez már más téma) állandóan azzal jön, hogy biztos azért nem kell neki a tej, mert most már rendes kaját akar, nézzem meg, hogy nézi, amikor eszük... Kép

Katicabogár,
nem tudom, szaba-e ilyesmit enni, de amikor Alíz nehezen kakilt, akkor a hagyma és még a cseresznye jött be nálunk (természetesen mind a kettöt én ettem, nem Alíz).

odi
odi
 
 


Ne haragudjatok, hogy ilyen kérdésről írok Nektek, de már régóta foglalkoztat. A TV-ben hallottam (plasztikai sebésztől),hogy a szoptatás nagyon tönkreteszi a mellet. Én már öt hónapja szerencsére sikeresen szoptatok, és ez nagyon boldoggá tesz. Ezt az olyan anyukáknak és szakembereknek köszönhetem,mint Ti, akik minden hasznos segítséget megadnak a szoptatáshoz. Mi az igazság arról, hogy minnél tovább szoptatunk, a mellünket ez annál jobban megviseli? További kisbaba (kistestvér) szoptatása további változásokat hoz? Tudom, hogy a legfontosabb a kisfiam szoptatása, de nagyon megrémültem, mert semmiképpen nem akarok mellműtétet. Azt elfogadom, hogy nem leszek már olyan, mint a terhességem alőtt, de tényleg ennyire rémes a helyzet? Mégegyszer is bocs ezért az igazán nem ide illő "buta" kérdésért!
Névtelen
 


Kedves Névtelen!
Nagyon megértelek! Én már majdnem másfél éve szoptatom a kislányom és nekem is teljesen megváltotozott a mellem és sajnos nem előnyére. Megmondom őszintén, hogy engem eléggé zavar.
De szoptatok tovább, mert
1. nem a szoptatástól ilyen a mellem, hanem már a terhesség alatt ilyenné alakult. És a szoptatás ezen már nem változtat. Ez alkati kérdés, hogy kinek mennyire változik meg a terhesség alatt.
2. Mert nagyon-nagyon szeretek szoptatni és a kislányom is nagyon szeret szopizni. És ez egy olyan nagyszerű eszköz nem csak a táplálásra, hanem a vígsznyújtásra, altatásra, nyugtatásra, testvérféltékenység oldására stb., hogy kár lenne eldobni magunktól ezt a nagyszerű lehetőséget.
Puszi!
Menta
menta
 
 


Köszönom Menta, megnyugtattál!

Névtelen!
Az első babámat tíz hónapig szoptattam, szörnyen nézett ki utána, aztán minden ciklussal egyre jobb lett, kb másfél éven át tartott a javulás. Ne aggódj, egészen elfogadható lesz!


Manka
mankazs
 
 


Nevtelen!

Nekem is mar a terhesseg alatt megvaltozott a cicim, ugyhogy ha nem szoptatnek, ez akkor is igy lenne, viszont a szoptatast nem tudom bepotolni kesobb semmivel, ha elmaradna...

Ugyhogy fel a fejjel! Bizonyos mertekben lehet a mellizmokat is erositeni.

Kati
katkamano
 
 


Pele!

Fogalmam sincs!Kép
Rebecca mar annyi pozt kiprobalt szoptatas közben, kezdve a merleg allastol a fejjel lefeleig, hogy arra mar nem is ügyelek, hogy jol van-e a szajaban a cici. Örülök, ha leeses nelkül megussza ö, en pedig leszakadt cici nelkülKép !!! De hat lehet, hogy epp valami bibi volt. Nem izgulok, gondolom, ez csak atmeneti problema. Most faj egy kicsit, a holyag mar üres...., fura lenne, ha most kezdödnenek a szoptatas körüli problemak...Kép

Kryss

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Sziasztok!

Kryss!
Nem hiszem, hogy most kezdődnének a problémák! Sokáig szoptató mamikkal szoktunk beszélni róla, hogy a nagyobbacskák már olyan hülye pózokat szoktak fölvenni, hogy sokszor azért lesz bibis a cici ennyi idő után isKépKép Gyors gyógyulást kívánok!

Manka!
Ebben a melegben mindenki arról panaszkodik, hogy keveset esznek-keveset híznak a babák. Hát, nem csoda, ha nincs nagyon étvágyuk, és inkább a szomjoltóbb előtejre utaznak. Dokinéni sem gondolhatta komolyan, hogy majd a 2 kanál almától fog jobban hízni. Nem említve azt, hogy ahogy Menta is írta, ez a hízás még tök OK.

Yoan!
ha fogacskára gyanakszol, meg lehet esetleg próbálni valami fájdalomcsillapítást szopi előtt (Dentinox, hűtőrágóka, Chamomilla).
Eszti, amint a netet olvasgatjaKép

Odi!
Nem is tejcsinövelésként írtam, hanem mert a szopi közbeni cicimasszírozással több/zsírosabb tej juttatható a gyerkőcbeKép De a fentebb említett meleg miatti étvágytalanság rátok is vonatkozhat. Komolyan, rengetegen panaszkodnak erre mostanság, hogy alig eszik a babájuk.

Névtelen!
A cicik megváltozása sok mindentől függ: a méretüktől, a kötőszöveteid rugalmasságától, attól, hogy hordtál-e melltartót. Lehet, hogy csak nagyon kevéssé fog megváltozni az alakjuk. Közvetlenül elválasztás után más képet mutatnak, ahogy Manka is írta, de idővel regenerálódik bennük a zsírszövet, és újra kitelnek valamelyest.
Viszont ha meg is változnak, szerintem a szoptatás egy olyan csodálatos kapcsolat a babáddal, amit vétek lenne emiatt kihagyni.

Pele
pelcsi
 
 


Névtelen!

Nagyon alkat kérdése. Azt mondják, hogy inkább a terhesség számít, csak akkor nyilván eleve teltebb, így nehezen venni észre. Szerintem a plasztikai sebész sosem vizsgált terhesség utáni, szopi előtti anyukát, így nem tudja látni, csak a szopi utáni helyzetet.

Speciel én úúúúútálom a melltartókat, szopi alatt is csak az első hetekben viseltem, de a cicim csak egy kicsit lett lazább szerkezetű. Hogy milyen lesz szopik után, azt még nem tudom, de a nagy még szopott, mikor a kicsi megfogant, így nem volt lehetősége a zsírszövetnek visszaépülni a két gyerkőc között.

Snoopy
snoopy
 


Kedves Lányok!
Köszönöm a cicis válaszokat! Megnyugtató,hogy túlzás volt az, hogy a hosszú szoptatás ennyire alakromboló. Egyébként szopis melltartót hordok, krémezek, a többit majd meglátjuk.Igazatok van, a legfontossabb, hogy a picinek a legjobb legyen. Mindenkinek boldog, és hosszú szoptatást kívánok!
Névtelen
 


Képzeljétek!
Alíz újra rendesen eszik, illetve most meg szerintem a nem-cicizéstöl egy kicsit kevesebb lett a tejci, így most jó sürün kéri, de nem bánom, mert visszaszedte a leadott grammokat, most újra annyi, mint 10 nappal ezelött! Kép Köszi a segítséget!

Odi
odi
 
 


Sziasztok!
Lehet, hogy volt már téma, de sajna most kevés időm van, és nem tudok keresgélni.
A problémám: Ma a harmadik napja, hogy a 4 hónapos Szilárd nem hajlandó szopizni. Ma már üvegből sem kellett a tej, csak sírt. Eddig sosem volt gond, hogy szopizással vagy üvegből kapja a tejet, ezért szopiszavarra sem gyanakszom. A ma déli evésnél is kiskanállal tudtam megetetni, az ellen nem tiltakozott. Lehetséges-e hogy a fogai motoszkálnak? Mostanában erősebben nyáladzik, és egész nap a szájjában van valami/valamilye. Vagy esetleg szájfertőzése lehet? A héten volt dokinéni oltani, benézett a szájába, és annyit mondott, hogynem lát semmi különöset, a fogai is később jönnek még, de azért már alakul.
Éjszaka viszont semmi gond, úgy szopizik, mint a kisangyal.
Van valakinek hasonló tapasztalata?
Előre is köszi!

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Sziasztok! Valami furcsát látok a babám szájában, olyan, mintha tejes lenne, de nem az. Csak nem szájpenész? Ismeritek? Van valakinek jó ötlete, hogyan lehetne elmúlasztani? Ugyanakkor nekem is fáj a bimbóm, különösen az egyik, mert néhány napja előszeretettel ráharap, és úgy látszik, ezt nagyon elkapta. Lehet, hogy összefüggés van a harapás és a kis fehér pöttyök között? És a mellemet vajon mivel kezeljem? Őrület, eddig egyszer se volt ilyen gondom, el nem tudom képzelni, mitől lett. Ja, a kissrác hat hónapos lesz.
kíváncsi
 
 


Köszönöm Pele!

Én is ilyesmire gondoltam, de nagyon jólesett a megerősítés. Holnap megint mennünk kell (hetente akarja látni), és már előre félek tőle hogy mit fog mondani, de szerencsére a védőnénink meg szokott nyugtatni (a tesó is relatíve lassan gyarapodott). Csak kicsit kellemetlen az egész.

Manka
mankazs
 
 


Kivancsi,
Amit leirtal a szajpenesz tankonyvbe valo jellemzese. Glicerines borax ra a megoldas, ha neked, vagy a babanak fajdalmat okoz, kellemetlen. Itt Nemetorszagban csak akkor kezelik, ha atterjed a baba nyelverol az egesz szajara.
A melledet is bekenheted vele, a baba szajat meg egy boraxba martott anyagzsepivel, vagy pelus sarkaval, amit az ujjadra tekersz jol dorzsold meg.
Ne keresd az okat, egyszeruen van es kesz! Szerencses vagy, hogy 5 gyereked van, es meg egyszer sem talalkoztal szajpenesszel! Kép

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Sziasztok!

A kislányom 7,5 hónapos. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. 2420 kg-val hoztuk haza a kórházból és nagyon keveset hízott sokáig. Nem is kakilt minden nap még az első időkben sem. Éjjel-nappal szopizott , 12x 1-1,5 óra hosszat! Ezt kb 3 hónapos koráig csináltuk (akkor tanultam meg pisilni, enni, mosakodni, aludni stb. fél óra alatt)
Most még 8-9x szopizik de már csak max 15 percig. A jobb mellemet jobban szereti, az már eleve nagyobb volt, most meg pláne.
Most hogy már nagyon ügyesen mozog, megpróbál átmászni a job oldali cicire, ha a ballal kínálom. Eleinte úgy csináltam, hogy mindig két mellből, egyszer az egyikből, köv. alkalommal a másikból kezdtük. Most azt találtam ki, hogy mindig a balból kezdem, hogy azt is szopizza, de pár korty után kanyarodik a jobbra. Szerintetek mit csináljak?
A másik dolog, meg, hogy amíg csak anyatejet kapott nagyon keveset hízott, éppen a minimum alatt pár grammal. Szerencsére a doki nénink értékelte az erőfeszítésemet és mindig biztatott, hogy a baba tudja mennyi kell neki. 6 hónaposan 5450 gr és 63 cm volt. A déli szopi után kezdem a főzit (150gr kb.) adni neki és két hete délután kap gyümölcsöt (60-90 gr), azt is szopi után. A kaki még mindig gond ezért délelőtt pár napja friss őszilevet adok neki forralt vízzel higítva, kb. 20-30 ml-t iszik meg. És így meg hízott 5 hét alatt 1 kg-t. Most amikor már egyre kevesebbet kellene havi szinten gyarapodnia nem?? Tényleg már nem olyan vékonyka, sőt furcsa is nekünk, hogy tokája van, meg húsos lábai, olyan kis törékeny tündér volt eddig. Most 68 cm és 6480 gr. Tudom, hogy a korához ez nem sok, de magához képest??? Egyébként teljesen jól fejlődik, péntek óta mászik, régebb óta ül.Élénk, ficánkoló, nagyon kiegyensúlyozott. Éjjel 2-3x eszik.
Szóval most akkor ne adjak neki ennyi emberkaját? Mindent megeszik, és látszik rajta, hogy ízlik neki, meg élvezi is az evést.
Meg a "jobb-oldaliságával" mit kezdjek?

Köszi a segítséget előre is!

Imola és Janka
molka
 
 


Próbálj ki a bal cicivel új pozíciókat, hátha úgy elég érdekesnek találja azt is. (Hónalj-tartás, híd-pozíció, felülről szopi...stb.) De ha végleg elutasítaná, az sem gond, mert főleg, hogy most már lassan mást is eszeget, biztosan elég lesz neki az egyik cici is. Szerintem, ha nem látod, hogy fájna a hasa, vagy nagyon emésztetlen lenne a kakija, akkor nyugodtan vezesd be szép sorjában a szilárd ételeket. De szerintem is mindig szopi után, mert az abban levő sok-sok hasznos anyagra még sokáig szüksége lesz Jankának.
Az még kicsit valóban fura, hogy eddig nem nagyon hízogatott, de most meg belelendült. Talán jó lenne kideríteni, ha lehet, hogy miért. Esetleg meg kéne látogatnod Sarlai doktornőt a Szt. István Kórházban (ha bp.-i vagy), hogy téged és a babádat látva mondhasson véleményt.

Kiváncsi! Valóban nagy a valószínűsége, hogy szájpenészről van szó. Kezdd el kenegetni boraxos glicerinnel a kislányod száját és mindkét melledet is. És Zsuzsi jól írja, hogy jó lenne jól ledörzsölni azt a fehér réteget a bekenés előtt, ha a kislányod engedi. Cumija van? Jó lenne azt is 3X20 percre forrásba levő ízbe tenni egy pelenkába kötve, hogy tuti a víz alatt maradjon. Persze a legjobb lenne totál cumi nélkül.
Ha nem javul borax nélkül, akkor írj. Ja, kb. 10-14 napig kell kenni.

Myssnia! Azt nem árultad el, hogy mennyi idős a kisfiad. Hát nehéz helyzetben vagy , az biztos! Ha valóban nincs más a háttérben (pl. egy kisbaba azért sztrájkolt, mert megijedt valamitől szopi közben), akkor valószínű, hogy a fogacska a ludas. Próbáld meg szopi előtt egy 15-20 perccel vagy Dentinoxxal bekenni vagy egy hűtőrágókát adni neki. És lesd mindig alvás közben, hogy félálomban meg tudd szoptatni legalább. És ha mégsem sikerül, kkor mrad pár napig a kanál, hogy egalább valamennyit kapjon! Nagyon szurkolok nektek, hogy ez a sztrájk hamar abbamaradjon!

Pocok!
A kislányom lassan msfél év szopik és határozottan nagyobb az orra és kicsit másabb is, mint újszülött korában. Sőt, Iboly kisfia lassan 4 éves, Pele kislánya 3 és szopiznak és mégis nő az orruk. Kép
Ezt inkább írd meg a Tévhitek topicba. KépKép
Puszi!
Menta
menta
 
 


Az előbb az első bekezdést Imolának szántam! Kép
Menta
menta
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?