Új privát üzeneted érkezett!

no, majd egyszer... :roll: remélem! majd tegyetek ám képeket a manókról meg a babákról!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Liv: én is úgy sajnálom, hogy te kimaradsz ezekből az alkalmakból :(
Indi: Lehet, hogy Pécsre sem lenne hosszabb az utazás, mint Nagykovácsiba :lol:

És támogatom én is a közös játék ötletet!

Mi az az Aprók Háza? :oops:

KépKép
livus
 
 


pindi
 
 

 
 

Én ezer örömmel lennék a következő manóvarrás házigazdája, mert mi sem vagyunk messzebb mint Nagykovácsi :D , viszont van néhány tényező ami miatt nem biztos, hogy alkalmasak vagyunk..De ha Nektek ez belefér,vagy vannak megoldási javaslatok, akkor rendben.
1. Nagy a kert, de jelenleg a két kutya uralma alá tartozik. Mivel évekig lakásban voltak, nem sikerült rászoktatni őket, hogy egy helyre végezzék a dolgukat. Tervezzük lekeríteni Nándi miatt is, de ez csak jövőre lesz meg, most nincs kedvünk :wink: Szóval meglepetésekre lehet számítani és 650 négyszögölt elég lehetetlen vállalkozás "aknamentesíteni". Kutyák egyébként napközbenre elzárhatók.
2. Van egy nyitott tűzterű kandallónk ,amibe tök jól be lehet mászni :)Most éppen nincs használatban, szóval viszonylag tiszta, de azért belül kormos..
3. Nem nagyon vannak játékaink, csak "babajátékok" Nándinak, nagyobb gyerekeknek talán hozni kéne.
4. Én annak örülnék, ha mégis jönnétek, akkor valaki akinek nagyobb gyereke és több tapasztalata van mint nekem, kicsit korábban esetleg ide tudna jönni és segítene, hogy a potenciális veszélyforrásokat, amik nekem esetleg nem jutnak eszembe kiiktathassuk..
Egyébként tömegközlekedéssel Nyugatiból vonat félóránként jön és 37 perc alatt itt van + kb 15 perc séta, vagy Árpád hídtól sárga busz nagyjából ugyanennyi idő alatt van itt és szintén ua. séta.

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Ne haragudjatok, közben megint megkérdezem:

Férjeket is bevonós
program mikor lehetne?

Menjünk kisvasutazni? És még mit csináljunk? Kinek mikor jó, mettől meddig?
márti_23
 
 


Esetleg az okt. 27.-28.-i hétvége, vagy a nov. 3.-4.-i hétvége. (Nekem annyi van, hogy 4.-én du. 4-től programom van, azaz kb. 3-ra otthon kell lennem.
És én egyértelműen a délelőttre szavazok.
Itt van a menetrend: http://www.gyermekvasut.hu/menetr.html#menetr1
A gőzöst nem javaslom. Drágább, lassúbb, és gyakran lerobban.

Mi úgy szoktunk menni, hogy Hűvösvölgyből fel Széchenyi-hegyre, ott a játszótéren eltöltünk egy órát, uzsonnázunk, majd vissza. Hűvösvölygben lehet amúgy pizzázni, viszonylag jó áron van és viszonylag finom.

Ez persze csak egy javaslat, és eléggé időjárásfüggő.
h_szilvi
 
 


Esztercica,
egy kis korom nem akadály! :wink:
Én angyon szívesen megyek hozzátok is!
h_szilvi
 
 


Eszter!
Mi is szívesen mennénk :)

Sára!
Hozzátok is majd! :lol:

Picinke!
Nincs új csoport, nem alakult sajnos meg. A játszócsoport egyelőre kedden 1/2 5-től van, egyelőre úgy néz ki, van hely. 2-4 évesek a gyerekek, akik jönnek. Ha tudtok, gyertek!

Márti!
Jó az okt. 27-i hétvége nekünk is. Program mindegy, a lényeg, hogy talizunk, no meg azért a kajálás, az jó lenne! :)

Szilvi!
Fincsi lett a gombás tészta, köszi, Balázs mind megette, és ez most nagy szó :)

Orsi
osoa75
 
 


Osoa, köszi az infót!:) Mehetnek 3 évesek is a csoportba majd, nem kell négyéves korig várni? Ez lenne a álmunk...Mert a két tesó nagyon összenőtt.

Picin
picinke
 
 


jav: az álmunk
picinke
 
 


Éppen msot fejeztem be a spenótos kölesemet :)

Eszter :) holmi kormos kandalló vagy kutyakaki nem tántorithat el :wink:

Kisvonat: Lehet, hogy csak én vagyok ilyen aggódós, de november 4-én se mennék szivesen át a városon, ha lehet. (helyett 3-at ajánlok, vagy előző hétvégét vagy következőt, szóval nekem bármi jó

Szerdánként ezentúl a MÜPÁba járunk Ringatóra, ugye Livus :wink: gyertek, ha jó nektek a hely és az idő!

Dominó vett magának ma egy könyvet, én csak arra lettem figyelmes, hogy akkorákat kurjongat a boltban, mintha traktort vagy vonatot látna. A cime: A tanya állatai. Keménylapos és elég szép fényképek vannak benne. Még hazafelé is azt böngészte, lecsücsülve az úttestre :lol:

Láttam még 3 kedvemre való gyerekkönyvet: egy találós kérdéseset (elsőben, de főleg másodikban gyerekek nagoyn szeretika találósokat) nagyon szép rajzokkal, sajnos nem emlékszem a szerző nevére, valamilyen Miklós vagy Lajos talán. Majd keresem.
Volt még egy Kányádi verses mese, szintén gyönyörű képekkel, valamint egy Benedek Elek mesekönyv elképesztően szép akvarellekkel, szinte már waldorfos festmények.
indianyo
 
 


Picinke,
sztem Orsi úgy értette, hogy a játszócsoportba mehetnek 4 éves kor alatt. És oda természetesen mehet a kistesó is, ha beleesik ebbe a korcsoportba. Óvodába a legritkább esetben vesznek fel 4 éves kor alatt. Kistesók is általában "előjegyezve" vannak, azaz pl. szeptemberben rajta vannak a névsoron, ha februárban kezdeni fognak, de ők is négyévesen kezdenek majd. (Annak viszont nincs akadálya, hoyg a nagyobb ne 4, hanem 5 éves korban kezdjen, például.
h_szilvi
 
 


Szilvi, köszi szépen a sokjó infót:)

Indi, köszi szépen, h megosztottad a könyv-dolgokat, nagyon érdekel ez most:)

Eszter, már hogyne mennénk, ha lehet:)
márti_23
 
 


Mi ma voltunk ringatón, annyira szeretem:)
márti_23
 
 


Szavazatok állása a Férjeket is bevonós összeröffenésre:

Szilvi: okt. 27.-28., vagy nov. 3.-4.
Orsi: okt.27.-28.
Indi: ?
Márti: okt.28., vagy nov. 3.-4.

délelőttől kezdődne, mennénk, ennénk, jönnénk
...


naaaa?
márti_23
 
 


jövök beszámolni :D
azt se tudom hol kezdjem

Aprók Háza csodálatos, fantasztikus volt!!!!
Mindketten meg voltunk illetődve kissé, Hana is, én is.
Az egész napom egy rohanás volt és még az utolsó órában is Iván felügyeletét szerveztem. Ráadásul ez volt az első alkalom, hogy nem az apjára bíztam.
Szóval a nyugodt ráhangolódás nem annyira volt meg a részünkről, inkább csak beestünk az ajtón. Ahol rögtön Éva fogadott bennünket, csodaszép bokáig érő csipkés fehér kötényben. Kb egy szempillantás alatt váltam óvodássá jómagam is, és ez a kis zavar végig meg volt bennem. Aztán csak csak megtaláltam a helyem mint Hana anyukája.
Hana félős. Éva közvetlensége kicsit bizalmatlanná tette az elején, de Éva ezt azonnal levette és eltűnt a képből
, így az én lányom-kezemet fogva persze-magához képest nagy bátorsággal indult felfedezni a terepet. Én a cipógyúrás felé terelgettem, ő:
nem akarok cipőt gyúrni! nem akarok kezet mosni!
- pedig itt ilyen pici lányoknak való pici mosdó van
nem akarok kezet mosni! anyaa, játszani akarok!
(otthon nagyon nehezen tudtam rábeszélni, hogy ne hozzon magával egy táskányi játékot, Ivánnak ugyanis csomagoltunk)
anya, hol vannak a játékok?
Aztán csak becsaltam a mosdóba, ahol teljes áhitat! El volt varázsolva a pici mosdóktól, hogy nem kell székre állnia ahhoz, hogy kezet mosson. Kb 10szer mosta meg a 2 óra alatt a kezét ezek után :lol:
A játékokat nem találta sehogysem, pedig ot voltak az orra előtt, de mintha másra számított volna (nyilván valami szinesebbre, de ezt lehet csak én gondolom). Figyelte a többieket és amivel valaki játszott azt rögtön ő is kipróbálta.
Manófalvában az egyik teremben van egy galéria, ott laknak a babák, van kis vasalódeszka, ruhaszárító, csipeszek, rongyok, mózeskosár, babakocsi, bölcső. Na itt már nem volt kérdés, én csak a sarokból figyeltem.
A galériáról jól látszottak a cipódagasztás eseményei, nemsokára már mi is dagasztottunk. Kötényt azt azért nem engedett a nyakába. És még mindig nem mert Évára nézni, de azért oda oda pillogott.
Volt részünk fantasztikus mondókázásban éneklésben. Számomra meglepő módon Hana azokat szerette a legjobban ahol egymás kezét kellett fogni. Itt érdekes módon semmi gondot nem jelentett neki, hogy a másik kezét Éva fogja. Azért az ölébe nem ült bele, mikor az óvónéni mindenkit egyenként meglovagoltatott a térdén.
A vacsora/uzsonna szintén kézkörrel kezdődött Hana nagy örömére. (Már Bettiéknél is teljesen lenyűgöte az asztali áldás. Persze engem is. :) )A pici trapéz alakú asztalokból jó nagy kört lehetett kirakni, mindenkinek jutott hely, szép teritő, tányér és bögre. A kör közepén egy kis asztalon gyertya égett.
Hana attól is teljesen odavolt, hogy törékeny bögréből ihatott. Folyton mondta, hogy óvatosan fog inni.
Előbb utóbb átszivárgott a játszószobába, ahol vígan garázdálkodott végre egymaga a játékok közt. Nagy örömére egy fiú is csatlakozott hozzá.
Vissza terelgettük őket, még mielőtt az összes gyerek ismét önfeledt játékba kezd.
Ezen a ponton kaptam egy telefont apától, akinek nem sikerült szorosra húznia az ergo pántjait a frissen átvett Ivánon, ezért úgy döntött nem szál bkv-ra, inkább menjünk érte kocsival, addig álldigál a vaksötét városligetben :roll:
Emiatt az uzsonna utáni mesét már kissé idegesen ültem végig.
A mese arról szólt, hogyan győzi le Király Kis Miklós a három sárkányt és szerzi vissza a napot, a holdat, és a csillagokat.
Hanát, aki inkább saját magához hasonló kislány mindennapjairól hallgat mesét, nem nagyon kötötte le, pedig Éva lenyűgözően mesél. A mese első harmadától kb úgy viselkedett mintha nem észlelné mi történik. Beült a kör közepére és onnan kérdezett engem igen csak hangosan: anya hol találjak helyet? Többen próbáltuk mutogatni neki, meg rávenni, hogy ugyan üljön már az ölembe, de nem ment. anya most mi fog történni?
Évát is túlharsogta. Nyilván mindenki el tudta fogadni, hogy a 2,5 évesek nem mindig úgy viselkednek ahogy mi azt elképzeljük, de azért én egy kicsit feszélyezve éreztem magam ettől. Egyáltalán nem tudtam rávezetni arra, hogy most kicsit csöndben kéne lenni. Ha megfogom és az ölembe veszem, tuti elkezdett volna sokkal hangosabban visítani. azért az kár lett volna.
A mese után még "harangoztunk", utána mi uzsgyi öltözni. Na az nem volt könnyű menet. :lol:
Rossz volt, hogy mi mentünk el elsőnek, szivesen maradtam volna még pakolászni, beszélgetni, de közben csak Ivánra gondoltam, aki alulöltöztetve lóg a kilazult ergo-ban az apján a vaksötét és hideg városligetben.
Igazából pont olyan volt, mint amire számítottam, mégis rengeteg kellemes meglepetés ért, hihetetlenül felöltődve érkeztünk meg a fiúkért. Különösen örültem, az új daloknak mondókáknak és mesének. Ma már KirályKisMiklós volt az esti mese nálunk :)

KépKép
savitri
 
 


Jaj, de szépen írtad le, tisztára átéltem. Évát még sosem láttam óvónéninek, de olyan kíváncsi lennék rá... Annyira szép nő, belülről sugárzik a szépsége.
h_szilvi
 
 


Szilvi, az a baj, hogy a "nagy" négy éves lesz, a kicsi meg most volt kettő. Szóval jövőre ő lép a negyedik évébe szeptemberben, a nagyobbik pedig jövő novemberben lesz öt éves. Tán indulhatnának együtt?! Valahol olvastam egy W-oviról, ahol belefért a 3 éves korhatár, talán Zugló? Csak tőlünk (6. ker) az eléggé messze lenne.
Bár amit Savitri ír:)...lehet, hogy elzarándokolunk.
Tavaly voltunk a Kisember W-oviban, de kb. másfél óra tömegközlivel. Nem lehet bírni szerintem.
Viszont közösség, ünnepek, valahogy az a régi, kalendáriumhoz alkalmazkodó év, az kell a gyereknek. Körjátékok, stb.
Most találtam meg Hajdu Gyula: Magyar népi játékok gyűjteményét, nagyon klassz, de legalább 4-6-8-12 gyerek kell mindegyikhez, és persze gyakorlás. Ezekben a játékokban valószínű, hogy mindent ki lehet élni, örömet, félelmet, bánatot...A jelenlegi, nem sűrűn látogatott állami ovinkban nincsenek igazán ilyesmik.:(

Mindenki!:)Nem ismeritek véletlenül ezt a programot? Két kis lurkóval lehet menni?
http://www.hagyomanyokhaza.hu/hh/index.php?menu=617
picinke
 
 


Picinke,
a legritkább esetben vesznek be 3 évest. Ha viszont oylan helyzetben van az ovi, hog ynagyon kevés a gyerek, akkor valószínűbb. Persze van méltányosság is. Nálunk tavaly járt egy épp 3 éves kisfiú, a nagytesójával. Szülők váltak, anya is dolgozott, így volt jobb. A kisfiú rengeteget sírt, erőszakos volt (valszeg pont a bizonytalan helyzetéből fakadóan), szerintem NEKI nem volt jó. (Még ha ez volt a kisebb rossz, akkor is rossz volt.) El is mentek amúgy, idén már egyikük sem jár oda.
A másik, amit mondani szoktak az óvónők: a nagytesókat feszélyezni szokta a kicsi jelenléte. A kicsi nem türelmes, hamar elfárad, belekotyog, nem olyan bölcs, mint ő, és ezt sok naygtesó cikinek érzi. Otthon nem, de a társai előtt igen.
Nem elbátortalanítani akarlak, ne érts félre, csak megpróbálom magyarázni, hogy mi szól az ellen, hogy a többieknél előbb menjen valaki w.-oviba. (Mert totál más a helyzet, ha sok vele egykorú van, pl. még egy állami vegyes csoportban is.)
h_szilvi
 
 


Szávitri :) hú de szép! annyira jó, hgoy az egészet leirtad, már ég a talpam alatt a talaj és mennék én is :) No akkor következő varróasszonyoson lesz mit a közös játékban tanulnunk tőletek :wink:
indianyo
 
 


Szilvi:), ha van valaki, aki képtelen lenne elbátortalanítani W-ügyben, asszem az te vagy:)!
Nem hiszem, hogy még egy évet itthon maradhatok, eléggé legatyásodtunk már, hogy parasztosan mondjam :? Egy év még sok, majd csak lesz valahogy.
Sok-sok köszi a tanácsokért!
picinke
 
 


Picinke,
nincs mit! :D
h_szilvi
 
 


Savitri! Köszönöm, hogy megint „Aprók Házában lehettem”! Annyira imádom! Szilvi! Én is csodálom Évát 1000 dologért.

hordozo
 
 


Sziasztok!

Eszter!
Nekünk sem akadály hozzátok menni. Mikor? Az a bajom, hogy kedden fog kiderülni, hogy jövő héten melyik nap van a játszócsoport. Aznap nem szívesen nyúznám a lyányokat...
Mondjuk okt. 22. hétfő? Az tuti szabad:)

Lili!

De szép!

klári /puma
pumama
 
 


Nekem nem jó az a hétfő. Ide megyek. Ingyenes is, ráadásul.
h_szilvi
 
 


Ezen én is erősen gondolkodtam, Szilvi Te Timóval mész? Nekem csak az a bajom, hogy Nándit nem tudom hova tenni..
Nekünk jó azon a héten a kedd, szerda, péntek.
Vagyis 23-a (ez nemzeti ünnep, de miattam lehet nyugodtan akkor, esetleg apukák is jöhetnének és akkor talán a varrás is jobban halad :) ) 24-e és a 26-a.
Menünek gondoltam rakottkrumplit részben gabonakolbásszal, részben sima kolbival a húsevők kedvéért, meg joghurtos padlizsánsalátát kuszkusszal és zöldsalival, ha valaki a rakottkrumplira nem lenne vevő. Ellenvetést, javaslatot szívesen fogadok.
Márti ha jöttök, teát kötelező hozni!!
Kirándulós hétvége: nekünk jó a 28-a és a 4-e (mindkét vasárnap) ezt azt hiszem látatlanban Livus nevében is mondhatom, hogy nekik is csak vasárnap..

Eszter

Kép
esztercica
 
 


ESZTEEEEEEEEEEEEEEER! :D
ha nem lesz varrás, erre a menüre én akkor is elmegyek, nyamm!

Tudom, hogy Indianyó pl. nem megy sehova 23.-án. Megértem, és tisztelem, sőt Theo sem menne a belváros felé sehova. (De tőlünk, azaz a Kikától Gödre csak kifelé kell menni, de én könynen beszélek.)

A pszi-re én nem viszem Timót. Majd fél évvel idősebb Nándinál, és bár naponta min. 8-szor szopizik, ha lát engem, de simán kibír fél napokat is, ha nem lát. :shock: 8) És hát nem leszek ott egész napokat, csak válogatok majd a programokból. Vasárnap valszeg amúgy is családi banzáj, úgyhog ymarad a szombat mega hétfő. :?
h_szilvi
 
 


Nem ér ilyen lakomát nélkülünk tartani :lol:
indianyo
 
 


Eszter: micsoda ajánlat! :) Én a 24-re vagy a 26-ra szavazok!

Szilvi: Bébiplüssből lesz a manóm teste. Mi lenne, ha mikrokord lenne a nacija? Az alkalmas?
És ha úgy lenne, hogy a sapi és a naci egyforma anyagból lenne? Az jó úgy?

OFF: nem tud valaki Győr környékén jó kis falusi turizmus helyet?

KépKép
livus
 
 


Ó!

Kérlek!

Kérlek, ne 24. és ne 23. Utazunk el, és csak 25.-re érünk haza.

Eszter, viszem :)) Jól esik a "rendelés", köszi :)

28. jó.
márti_23
 
 


Sziasztok,
nagyon jó olvasni a jó Waldorfos élményeket. Nekünk is van sok szép, de sajnos pillanatnyilag egy eléggé rosz dolog feszít minket szülőket itt az "inézményben".
Röviden és eléggé szubjekteven: azt gondolom, a "vezetés" sorozatoson olyan döntéseket hozott (építkezés, felső tagozat beindítása) melyekra a közösség és az igények nem voltak érettek. A személyi feltételekről nem is beszélve. Ennek következtében két év alatt a szülői vállalásunk a kétszeresére kellett hogy nőljön. Nem akarok zsákbamacskát árulni, 6000-ről 12000 ft-ra. Ha tudjuk vállalni, nem baj, csakhogy ezek a vállalások egy sajátos módszer hatására jönnek ki. A szülők egymás előtt, nyilvánosan vállalják a havi befizetéseket, s teszik ezt mindaddig, amíg a csoport kellő havi befizetése ki nem jön. Az iskolában idén ráadásul indokolni is kellett, hogy miért vállalsz kevesebbet, mint a többiek. Én ezt nem tudom másnak tekinteni, mint élve boncolásnak, és rendkívül visszataszítónak tartom. Nem biztos, hogy tudjuk vállalni a további Waldorfozást, ha ez így marad, annak ellenére, hogy a pedagógia nagyszerűségéről meg vagyok győződve.
Kérdezném tőletek:
1. Nálatok mennyi az átlagos szülői vállalás?
2. Van-e nyilvános vállalás?
3. Van- e minimum?
4. Ha van, létezik-e valamilyen szociális alap, ami kompenzálja a különböző befizetéseket?

Ha válaszoltok, (priviben is jó), írjátok meg melyik intézményben vagytok.

Az ok, ami miatt mindezeket kérdezem: bezzegelés folyik minden évben, hogy Bp-en ilyen meg olyan sokat fizetnek stb, szeretnék tisztán látni és az ovis hírmondóban egy cikket írni, hogy a többi szülő is tisztán lásson.
Köszönöm:
Ildikó
ilkamama
 
 


Ildi,
leírom, Óbudán mi van.
Amikor 2002-ben kezdtünk, 11.000 volt két évig, majd 15.000-re ugrott.
2006 júniusáig kapott az iskola művészeti fejkvótát, amit akkor a gimnázium megléte miatt megvontak tőle (mert úgy már nem ALAPFOKÚ iskola, és a fejkvóta csak annak jár.) Tehát kiesett a suli bevételének egy nagy hányada. Abban az évben az iskola megoldotta, hogy ne kelljen emelni, de jelezte, hogy idén jelentősen fog. Ez meg is történt: a havi vállalásnak 18-25e közötti tetszőleges összeget mondtak, amitől persze fel is, le is el lehet térni.

Nincs automatikus testvérkedvezmény, a mérséklést kérni kell. 2004 előtt úgy volt, hogy az osztálytanítnak kellett szólni. Ezt a tanítók- érthető módon,- nem akarták csinálni. Ekkor két évig az adott év nov.-ig be kellett nyújtani egy levelet, hogy mennyit tudsz fizetni és miért. A tanári konferencia bírálta el. Aztán 2006 óta augusztusban van egy ún. beiratkozás, amikor minden család kap egy 15 perces időpontot és egy éves "szerződést" kötnek, amiben az összeg is le van fektetve, meg, hogy még mit tud a szülő vállalni, ami nem anyagi. (Godnolok itt pl. javítási munkákra, vagy pályázati pénzek szerzésére, stb.) Nem tudom, javult-e ettől a befizetési morál, de legalább megvan írásban.
Félreértés ne essék: nagyon támogatom a szociális alapú kedvezméyneket (magam a 3 gyerek után, egy fizetésből+gyesből nem tudunk havi 50e-nél többet fizetni), de azt gondolom, hogy amit válallunk, azt igen is legyen kötelező befizetni és azt kérhessék is számon.
Azt mondták ki, hogy a kiszámolt díjak 85%-ának kell bejönnie, azaz pl. 18.000*30gyerek*85% ha ez megvan, akkor az alapítványt nem érdekli, hogy ki mennyit fizet ezen belül.
Szociális alap nincs, vannak szülők, akik maguktól többet fizetnek.

Szerintem nem szabadna összehasonlítani Bp.-et a vidékkel, hiszen teljesen más az emberek fizetése, az anyagi teherbírásuk.
h_szilvi
 
 


Szia Ildikó, én azt tudom elmondani, amit nekünk mondtak a fóti Waldorf oviban, amit megnéztünk (nem lehet elég korán kezdeni :wink: ). Ott 19e Ft a havi költség, meg van valami "belépési", egyszeri díj, ami talán 10 e. Ft, de erre nem emlékszem pontosan. Itt is van aki kevesebbet, van aki többet fizet, azt nem tudom, hogy ennek a meghatározása és engedélyezése mi alapján történik. Még a váci viszonyokat tudom megkérdezni Neked, ott van ismeretségem.
Egyetértek Szilvivel, hogy a fővárosi és vidéki viszonyokat semmi értelme összehasonlítani. (szerintem Fót és Vác még bőven fővárosi tarifa, innen majd' mindenki Pesten dolgozik)

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Sziasztok!

Manovarrasra en is inkabb a 26-t tamogatom, ugyanis azon a heten videken leszunk, de akkorra majd hazajovunk :-)

A kirandulasra: mi elvileg minden vasarnap babauszira megyunk (kiveve, ha Flora taknyos, de akkor vsz. kirandulni se szivesen...), de ha kimarad 1 alkalom, azt biztosan meg tudjuk oldani.

Udv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Én a Rózsátnevető ovit tudom Pesten, ott 16e/hó volt eddig, de most pár ezerrel emeltek, tehát durván 20. A részleteket nem tudom, hogy mennyiben lehet eltérni, meg ilyesmi.
pindi
 
 


Ildikó,
Elöször egy kérdés. Ti melyik oviba jártok? (Lehet, hogy a többiek tudják, akkor bocs.)
Szadán 15000ft/hó. Itt van testvér kedvezmény: ha két gyereked jár Waldorf intézménybe akkor 13000ft/gyermek/hó, ha 3 akkor 11000. De az alapítvány kérte, hogy a több gyerekesek indokolt esetben vegyék igénybe a kedvezményt. Kérelmet, indoklást akkor kell adni, ha vki ezt sem tudja vállalni. Én ilyenről nem tudok, de a lehetőség meg van, hogy ne a pénz miatt menjen el egy család. Úgy tudom többet sem fizet senki, viszont van néhány szülő, akik nagyon sokat tesznek az oviért.

Főleg Eszter figyelmébe ajánlom, de egy jó program kedvéért talán másoknak sincs messze Gödöllő. :)
http://www.waldorfsuli.hu/partnerek/arn ... zpont.html
(Van frisseb programjuk is, mint ami a honlapon van, akit érdekel elküldöm.)
Én most voltam hétvégén itt egy konferencián. Dr David Ritchie, új-zélandi antropozófus orvos volt az előadó. Nagyon jó volt. Lesz tavasszal folytatása. Sőt szintén tavasszal egy két napos ápolási tanfolyamot is tart, sok gyakorlati tanáccsal. Alig várom!

Havonta egyszer van délelött Anya-kör (ez olyan baba-mama klub szerű). Extra-lesson tanár tartja, és egy másik vigyáz addig a gyermekeinkre. Az én fiamat kevés ember tudja alvásidőn kívül kézben elaltatni, ők igen :) Ilyenkor (is) azt gondolom , hogy jó helyen vagyunk.
Vendég
 


A kamaraerdei waldorf suliban 22 ezer a minimum vállalás. Az ovit sajnos nem tudom.
anyakati
 
 


Sziasztok,

szeretnék tanácsot kérni, bocs, egész más témában:

úgy néz ki, hogy itthon marad még egy évre a nagyfiú is nálunk (4 éves). Szeretnék vele úgy foglalkozni, hogy a hihetetlenül fejlődő kis eszét-szívét jól használhassa. Az ovikban minden nap van valami, festés, báb, stb. Jó lenne itthon is valahogy rendszeresen és egymásra épülően foglalkozni dolgokkal.Tudnátok esetleg olyan könyvet ajánlani, amiben ekkora gyerekkel való ilyesmi foglalkozásokra adnak tanácsot? Tehát részleteiben, lebontva? Egy ilyenem van, Anya, taníts engem, de szeretnék még.:)Sajnos, nincs ovónő ismerősöm, akit megkérdezhetnék, nem tudom, Waldorf téren esetleg ismertek valakit, aki tudna segíteni? Eseteleg saját tapasztalat?

Picinkéék
picinke
 
 


Picinke,
én biztos nem tudok semmi foglalkozásos könyvet, se tanítósat.
Szerintem bőven elég, ha néha-néha festetek otthon (vizes festés), alkalmanként gyúrmáztok, szabadon rajzolhat, mesélsz neki és sokat lehet szabadban. Másszon, lógjon, hintázzon, túrja a homokot v. földet, rohanjon, fáradjon el.
Tudod, az első 7 évben utánzással tanul. Teremts neki olyan helyzeteket, amit nyugodt lelkiismerettel hagysz utánozni és ne aggódj, hoyg "lemarad".
h_szilvi
 
 


Hú, látom, hoyg az Óbudai még az emelés után is jutányos. :shock:
h_szilvi
 
 


Melinda,
Szombathelyen járunk Waldorf oviba. Amiket írtok korrektnek tűnik. Nekem sem a vállalással van bajom, hanem azzal, hogy minden évben szeptemberben nagy halál van, meg kell menteni az intézményt, mert akkora a hiány. Volt olyan szülő, akinek a szülői esten azt mondták a többiek, hogy többé "nem fizetnek helyette". 5 gyermeke jár Waldorf oviba vagy suliba.
Ezen kívül, ha ilyen mértékben kell emelni a vállalásokat, megintcsak nem fogunk tudni járni, mert nem tudunk két év múlva 24000-et fizetni. A mi fizetésünk egy fillérrel sem emelkedett, sőt!
Nem érdemes összehasonlítani a szülői vállalásokat, de mégis kell, hiszen az intézmény részéről ez merült fel. Ezen kívül hiába keresnek az emberek itt kevesebbet, a rezsi, eszközök ugyanannyiba kerülnek itt is. Valahol máshol kell ezeket a különbségeket kiegyenlíteni. Most számomra úgy tűnik, "elitintézmény" lesz nálunk a Waldorf.
Ildikó
ilkamama
 
 


Bocs, most látom, hogy a hosszú hétvége jön- mi is elutazunk, csak nem gondolkodtam :oops:
Tehát leghamarabb 26-a (péntek)
vagy toljuk a köv. hétre, csak ne kedd-szerda, légyszi! (Ma okosabb leszek, megmoindom, melyik a bizti nem jó nap...)

klári /puma
pumama
 
 


Én Szombathelyre jártam fősulira. Most is vannak ott barátaim. Ők kezdtek először Waldorf után érdeklődni, ennek hatására (is) néztem meg az itteni lehetőségeket. Az általad leírt állandó nehézségek az ő kedvüket annyira elvette, hogy kisfiúk végül nem a ti ovitokba jár :(
Összehasonlításhoz, szerintem Szombathelyen nem élnek rosszabbul, mint felénk. Vidék és vidék között is nagy különbség van.
Steiner szerint annyagi okok miatt nem szabadna kimaradnia egy gyermeknek Waldorf-óvodából, -iskolából. Az egyik cél, a sok más jó cél mellet, hogy szociálisan érzékeny gyermekeket neveljünk. De ha a szülők sem azok? :roll:
Vendég
 


Varróasszonyok, lehet szavazni. Legyen a 26-a, vagy a hosszú hétvége miatt toljuk el a következő hétre a manókészítést? Nekem mind1, ahogy Nektek jó..

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Elvileg nekem jó a 26.-a. Az azutáni héten csak a 2.-a szabad.
h_szilvi
 
 


[quote="h_szilvi"]E írta:h_szilvilvileg nekem jó a 26.-a. Az azutáni héten csak a 2.-a szabad.


Ill. bocs, a 2.-a kétesélyes, mert lehet, hogy aznap lesz női vacsi, és egész nap nem lehetek távol a családtól... :oops:
h_szilvi
 
 


Szilvi, ahán! :D Én tudtam ám, hogy ezt fogod írni! :)
Múltkor vettem egy Kalendáriumot, nézni, milyen ünnep, stb. mikor van, mi legyen egy napi "foglalkozás" apropója-de hogy abban milyen marhaságok vannak (Népszava Kalendárium...)
Most ezt találtam, innen talán kapok ihletet:
http://jelesnapok.neumann-haz.hu/prod/honap/10
picinke
 
 


Márti OFF,
írtam neked privit, nézd meg, kérlek.
h_szilvi
 
 


Én szeretnék jövő héten (is) varrogatni, ha lehet. Szükségem van egy kis feltöltődésre veletek :) Bocs, hogy ilyen önző szempontokat hozok fel, de hát az emberi lány már csak ilyen :wink: No meg olyan úgysincs, hgoy mindenki ráér, valamikor biztosan mi is kimaradunk a buliból.

Ildikó :) eza történet nagyon szomorú. Azon pedig, hogy nyilvánosan kell "szint vallani" hát görcsbe rándult a gyomrom.
Egy kis steineri szociális hármastagozódás-tanulmányozás ráférne az intézményre a tanári konferenciától a szülőkig bezárólag.
Amikor (5 éve már) Hidegkúton voltam gyakornok, akkor láttam nem egy fizetés nélkül járó diákot - igaz a szülók folyamatosan ott voltak és mindenben segitettek (étkeztetés megszervezésén keresztül az épület fenntartásáig)

Picinke :) az emlitett könyv az egyik lehető legrosszabb, amit csak vehettél. Ne tanitsd a gyermeket, hagyd, hogy ő magátől tanuljon - meglásd, nem fogsz csalódni :) Ha szükséged van gyakorlati segitségre, én szivesen segitek.

Melinda :) Davit Ritchie engem is tanitott, de szeretem! Annak idején én is benne voltam az EL szervezésében, csak aztán a szivem elhuzott Indiába és nem tudtam folytatni.

Ápolási tanfolyam engem is érdekelne.
indianyo
 
 


Sziasztok!

Végre ismét működik itthon az internet! Sajnálom, hogy a múltkor úgy el kellett rohannunk, de fontosnak tartottam, hogy Kata menjen oviba, így viszont vissza kellett érni érte.

Okt. 26. nekem nem jó, a következő hét meg őszi szünet, és mivel párom iskolában dolgozik, ő is itthon lesz - ilyenkor inkább a családi programokat részesítem előnyben :oops: Bár a hétfő még talán belefér. Egyébként 27-e szombat is munkanap, sőt, még tanítási nap is, nekem az jó lenne - vagy minden apuka szabit vesz ki aznapra? :)

Apás kirándulásról nem tudok nyilatkozni, mert a hétvégéket még nem látom.

GyeZsu
gyezsu
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?