Macsek!
Szerintem nem. Mármint ilyen esetben egyáltalán nem hiszem, hogy szükség lenne még tápszerre (a késöbbiekben sem).
1. Ha a babának kell, szophat gyakrabban (vagy nem?), attól lesz megint több tej, ha esetleg kevés lenne.
2. Kap már mást, gondolom annyit, amennyit szeretne (lehet, hogy nálatok tényleg az esti hiányzott neki).
Ha igy van, akkor megeszi azt a mennyiséget, ami az anyatej mellett neki kell.
Ha már eléri a napi 4-5 étkezést mással, akkor tulajdonképpen annak önmagában elégnek kéne lennie valamilyen szükséges mennyiségü folyadékkal (pl. vizzel és nem felétlenül tápszerrel) ahhoz, hogy rendesen fejlödjön.
Ez a normál mennyiségü étkezés (5), és ugye egy pl. 3 évesnek már senki nem ad tápszert!!!
3. A tápszer mindig és mindenkor (bármilyen korban) azt eredményezi, hogy csökkenni fog a tejmennyiség. Márpedig az elsö életév meghatározó tápláléka az anytej (amennyiben lehetséges).
4. Nálatok nincs szó arról, hogy Elli keveset hizna. Söt
, szerintem még túl is teljesit. Javitson ki valaki, ha nem jól emlékszem, de a második félvében a heti 45-85 g / hét gyarapodás tökéletesnek mondható (Menta adatai alapján)!
Az, hogy a doktornéninek mi tetszik és mi nem, az ö dolga. Te nem vagy köteles emiatt a vélt dolog miatt tápszert adni. Hányszor láttunk olyat, hogy butábbnál butább tanácsokat adott védönö/orvos egymást túllicitálva
. (Az enyém már az elejétöl teáztatta volna, persze Nátán azóta sem látott teát
, az anyatejen kivül más folyadékot is csak mostanában, és most is csak azért, hogy ismerkedjen vele (meg a pohárral). És lehet, hogy nem hizik ugy, mint egy kismalac (amit az anyatejtöl is megtehetne, de nem olyan tipus valószinüleg), de elégedett, jól fejlödik, van elég pisis-kakis pelusa. Ez mindent elmond.)
5. A tápszer szükségmegoldás. Akármennyire jó, jónak mondott is (és igyekeznek olyanra is csinálni, hogy minél jobban hasonlitson az anyatejre), azért az anyatejjel nem veszi föl a versenyt.
Hurrá hogy van, azoknak a babáknak, akik nem tudnak anyatejet kapni, mert nem tehéntejet kapnak, de akinél van anyatej, az nagyon örülhet neki! Ugye? Nehogymár ezt tápszerre váltsuk ki!
Csinálják minél jobbra, tökéletesebbre a tápszereket, hogy azok a babák is megkapják a lehetö legjobbat, akik nem tudnak anyatejet kapni, de ne akarjon senki meggyözni róla, hogy már az anyatejet is jobb, ha kiváltuk a tápszerre! (Bár a tápszergyártók reklámjából néha már azt hisszük
.)
Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy ha esetleg elválasztódik/elvászatják 1 éves kora után (netán elöbb) és 2 éves kora elött, akkor nem jobb-e a babatejnek nevezett 3-as tápszer. De ha nem igy van, akkor egyértelmüen nem kell tápszer.
Nátán is kb. ugy eszik, mint Elli.
Persze kap este is fözit, de nehogy azt hidd, hogy aztán nem kell fel éjszaka.
Bár annyit eszik, amennyit akar, mégis fölkel. Én nem is hiszem, hogy ez lenne az oka a kelésének. És erröl volt téma, és nagyon sok olyan vélemény is van, hogy az éjszakai kelés, és a vacsora mennyisége között nincs összefüggés.
Lelkesen szopizik éjszaka (ma 4 körül), aztán alszik vissza. Jó, nem mondom, hogy nem tudnám már végre egyhuzamba végigaludni az éjszakát, de nem erölködöm rajta, hogy aludja végig. Ö ilyen, és kész.
Én nem hiszem az sem, hogy tejpép nélkül ne nöne fel. Nátán még nem kapott, és nem is tudom, hogy fog-e kapni. Ha igen, akkor is csak 1 éves kora után.
(Ja, csak zárójelben jegyzem meg, hogy a védönénid valószinü túl sok tejpépreklámot olvsott. Lehet, hogy inkább egy szopis konferenciára kéne inkább elmennie???
)
Beszti