Karmen: Ismerek néhány embert, aki otthon szült, és mindröl ki merem jelenteni, hogy felelösségteljes emberek. Egy kórházban nem történhet baj? Csak szerintem aki kórházba megy, az teljesen áthárítja a felelösséget az orvosra. Dehát az orvosok se mindenhatók. (Ahogy itt a topikban is elhangzottak pár hozzászólással feljebb elég negatív tapasztalatok egy bizonyos orvossal kapcsolatban.) Ágitól elég gyakran megkérdezik, hogy volt-e perinatális halálozás a gyakorlatában akár anyai, akár magzati-újszülött részröl. Nem tudom, ezt hány kórházi orvostól kérdezzük meg, amikor szülészt választunk.
Én még nem szültem, de azok az otthon szültek, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy Ági végig ott volt a vajúdás alatt is, végig figyelte a vajúdót, és ha valami apró jel mutatkozott, ami arra utalt, hogy valami nem a szokott mederben fog történni, akkor rögtön kórházba mentek. Kórházban szültektõl kellene megkérdezni, hogy a kórházi orvosok ott vannak-e végig. Mert ha komplikáció készülödik, akkor nem mindegy, hogy az elsö apró jeleket veszik észre és idõben cselekszenek, vagy csak akkor veszik észre, amikor aztán rögtön rohanni kell a mütöbe. A külföldi könyvekben, amiket erröl olvastam, mindig megemlítik, hogy az otthonszüléseket kísérö bábák kimondottan ki vannak képezve arra, hogy idöben észrevegyék a készülö bajt és akkor kórházba menjenek.
Szerintem tiszteletre méltó, hogy van ilyan orvos, aki dacolva a szakma ellenállásásával, felvállalta az otthonszülés ügyét. Hiszen van rá igény. És sose akarnak rábeszélni senkit, legalábbis amikor voltunk a tanfolyamukon, és még eléggé képlékeny állapotban voltunk, mindig az volt a hozzáállás, hogy ök ezt így és így csinálják, döntsük el, mi szeretnénk-e velük szülni. Azt is kimondta Ági, hogy nem tud 100%-os biztonságot ígérni. De szerintem senki se tud.
Az persze bizonyos szinten érthetö, hogy ha valaki nagyon kilóg a sorból, azzal nem mindenki ért egyet, vannak, akik szembeszállnak vele.
A kórházas történetnek megint két oldala van. Arról nem szól a fáma, hogy azokban az esetekben, amikor Ági bement a szülö növel, mi történt odabent.
Szerintem ez elég összetett ügy ahhoz, hogy elhamarkodottan mondjunk véleményt akár pro, akár kontra. Gondolom, hogy te, aki kénytelen vagy sok orvosi beavatkozást elviselni, hogy babád lehessen, (amit nagyon kívánok, és csodálom a kitartásotokat
) sokkal nagyobb bizalommal vagy az orvostudomány iránt, mint más, akinél "magától" fogant meg a baba. De egyik sem rosszabb a másiknál. Nem vagyunk egyformák, ahogy az élet rengeteg más területén nem, úgy itt sem.
Ami a várandós nõkhöz való hozzáállást illeti, nekem nagyon jó tapasztalataim vannak. Buszon pl. mindig átadják a helyet.
Lara: Szülés után biztosan nem leszünk Budapesten két hétig. Majd meglátjuk, mikor leszünk olyan állapotban, hogy haza tudjunk jönni. Az már húzósabb ügy, hogy mikor menjünk fel. Egyik verzió szerint kb. két héttel a kiírt idõpont elõtt. Hamarabb nem érdemes, mert a 37. hét elött mindenképp kórházba küldik az embert, akkor nem is lehet otthon szülni, legalábbis Ágiékkal nem.
Mitöl függ, hogy CTG-re a Klinikára, vagy a Vasasba küldik az embert? És mikortól kell járni, milyen gyakran?
A körzeti nögyógyásszal kapcsolatban: nem tudom, szoktátok-e hallgatni a rádióban a Vendég a háznál címü müsort. Pár hete a babanetre is írogató Csákány M. György nyilatkozta, hogy nincs arra vonatkozó elöírás, hogy a kiskönyvbe a körzeti nögyógyásznak kell pecsételnie, bármelyik nögyógyász megteheti. Tulajdonképpen ez logikus is, nem? Hiszen aki másik orvoshoz jár rendszeresen, azzal a körzeti nem csinál semmit. Biztos arra találták ki, hogy ne legyenek olyan várandósok vagy a lehetö legkevesebb olyan legyen, akik kimaradnak a terhesgondozásból. Azt viszont a védönö is tisztázhatná, és elég lenne azt elirányítani a körzetihez, aki egyébként nem megy senkihez. Biztos jól jön a körzeti nögyógyászoknak, hogy ilyen módon lesz egy csomó páciensük, vagy valami hasonló indokot sejtek a háttérben. A többi doki meg nem köp bele a levesükbe. Mondjuk azt hiszem, itt Szegeden hallottam, hogy valakinek a saját orvosa pecsételt.
Gigi: megkaptam a leveledet. Szurkolok, hogy minden endben legyen!
No sziasztok!
Katicabogár