Hú, ez a téma nagyon érdekes (és sok indulatot vált ki), nem tudok nem hozzászólni
:D:
Otthonszülés: Nagyon sokan szerintem egy már előzetes rossz élmény miatt szülnek otthon, be kell valljam, én abszolút megértem őket. Magam nem tenném, de én nem ítélem el őket.
Arról nem szólnak a hírek nagyon, hogy a kórházi szülésbe hány kisbaba hal meg, hányan lesznek örökre értelmi fogyatékosok vagy pusztán kicsit elmaradottabbak, azért, mert a kórházban nem figyelnek rájuk. Csak az ugye a legtöbbször el van tusolva, orvos orvost véd... Geréb Ági meg "forró" hírnek számít, rögtön címlapra kerül.
És hány anya szül a kórházban úgy, hogy több gyereket utána nem mer bevállalni, mert úgy bántak vele. Fontos a baba egészsége nagyon, de az anya méltósága, érzései? Mi van a felesleges szülésindításokkal, kérdés nélkül durván elvégzett vizsgálatokkal, szülésgyorsításokkal, stb.? Azzal minden rendben van?
Abban hol van a kisbaba érdeke? (Pl. indított szülések nagyobb eséllyel végződnek műtőben.)
És hol van az anyáé? Aki egy életre rosszként éli meg esetleg a szülését... A türelmetlenség (fájásgyengeség, korai indítás) miatt elvégzett császárok, amik után persze a következő baba már eleve császárral kellene, hogy szülessen, mert az orvos persze akkor már nem meri bevállalni a hüvelyi szülés kockázatát..
Szüljünk kórházban, de akkor biztosítsák azt, hogy méltó körülmények között tegyük!
(Érdekelne egy olyan statisztika, hogy hányan voltak olyanok, akik mindenféle beavatkozás nélkül megúszták közületek? (Indítás, burokrepesztés, oxitocin, kötelező monitorozás (akkor is, ha kifejezetten nem ez lett volna a kívánsága a szülő anyukának), kötelező ágyon fekveszülés, pocibakönyöklés, gátvágás, kisbaba elvitele közvetlenül a szülés után (mondván inkubátorozni kell, de ténylegesen nem lett volna oka) stb.).
Én nem vagyok orvos, ezért nem tudom megítélni, hogy az egyes beavatkozások szükségszerűek lennének-e, de azt azért látom/olvasom, hogy nagyon sokszor elvégzik a kismama megkérdezése/beleegyezése nélkül, ráadásul olyanokat, amik nem életmentők.
Pl. szinte rutinszerű a 2 ujjnyinál a burokrepesztés. Vajon miért? Snoopy vajon miért nem engedte? És a többieket megkérdezték? (Saját magam is tudom, hogy nekem a legnagyobbnál kérdés nélkül végezte az orvos, azt se tudtam, mit akar, amikor felfektetett a vizsgálóágyra (nem mondott semmit, így még tiltakozni sem volt lehetőségem). Simonnál is akartak végezni (szintén kérdés nélkül, csak a szülésznő és az orvos tanakodott, csak épp nem volt rá idejük, mert magától is megrepedt a burok).
Egyébként szerintetek nem visszás dolog, hogy törvényileg lehet otthon szülni (mert joga van az anyának úgy dönteni), de otthonszülést orvos nem kísérhet????
Szerintetek a teljes tiltás lenne a megoldás? Ha pedig engedélyezett dolog, akkor otthon miért nem lehetnek komplikációk? Minden kórházban született gyerek életben marad? (A műtők ellenére is...) És az othhon született, de meghalt babák kórházban megmenthetők lettek volna? (Ez csak feltételezés, de közel nem biztos, ugye?? Ez a baba a fej megszületése után akadt el, a leírás szerint nem volt gond addig, kórházban hogy szedték volna ki? A császár itt már nem megoldás...)
Persze mindez csak gondolatok halmaza, nem állásfoglalás egyik oldal mellett is, mindössze azt akartam jelezni, hogy semmi nem fehér vagy fekete.