Új privát üzeneted érkezett!

Menta! Ágci!

Köszi a tanácsokat!!

rjuli
rjuli

Menta,
Koszi a multheti javaslatodat, azota minden rendben kaki ugyben, es a szopi teren is igyekszem nem aggodni. Nagyon reg mazsaltuk mar a gyermeket, de eleg pufokanak latja mindenki, szoval remeljuk nem fog elfogyni!

Zsuzsi
zsuzsi74

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és biztatástKép Most áttértünk a 2 óránkénti szopira. Bár, az igazat megvallva, Gergõ így most megint elég sokat bukik. Lehet, hogy még nem sikerült megtalálnunk az arany középutat? Majd két hét múlva csütörtökön kiderül mi lett az eredménye a "tömésnek".

Ha már itt vagyok, lenne még egy kérdésem: Gergõ, mint azt már fentebb írtam, nagyon hosszan szopizik, ahhoz képest, hogy már 4 hónapos. Ez mindig így lesz, vagy egyszer majd õ is "begyorsul"? Mondjuk az egyik mellemben egyik szopiról a másikra kevesebb tej termelõdik, mint a másikban, viszont egy kb. 50 perces szopi alatt 3-4-szer is van tejleadó reflex, idõben "arányosan" elosztva. Így, gondolom, uannyit szopizik, mint a másikból, csak kb. 2x annyi idõ alatt.

Ja, és köszönöm a múltkori tanácsokat is, a barátnõm hasmenõs kisbabájának ügyében is. A tanácsokat továbbítottam neki, de sajna nem igazán fogadta meg, annyira kétségbe volt esve. Úgyhogy most felesben kapja a tápszert a kisbabája, ami állítólag az anyatejet is "megfogja" benne. Egyébként a baba minden eredménye jó lett, úgyhogy a hiba vszeg az evés tempójában, és eloszlásában van.

Na, megyek, mert már nagyon hosszú lettem.

Tüni és Gergõ
tüni

Drága Pele!

Ma már ki merem jelenteni, hogy minden rendben velünk szopi-ügyben, már vígaszként és altatóként is elfogadja a cicit. Köszi, hogy nem hagytál egyedül a gondommal.

Szia!

Mona
monamáté

Kedves Lányok!

Kisfiam 5 hetes és 600-640g-okat szopizik naponta. Most 3900 g körül van, 3400 g-mal született, de 1 hetesen 3050-nel hoztuk haza. Eddig úgy tûnt elég neki a kaja (kezdetben 400-500-akat szopott és ez lassan kúszott felfelé). Most viszont úgy érzem, nem elég neki a 600g, viszont sehogy sem tudok többet kipréselni. Próbálkozom a gyakori mellretétellel, de az az érzésem, hogy csak megzavarom az eddig jól megszokott napi 6-szori kaját.(Éjjel nem eszik.)

Szerintetek ez a mennyiség, amit most eszik (600g) kb megfelel a normálisnak?

Másik kérdés: ha a gyakori mellretétel nem jön be, remélhetem, hogy mégis valamilyen csoda folytán magától nõni fog a mennyiség akkor is, ha a szokás szerinti 6 szopit tartjuk??? (Ha igen, vajon mitõl???)

Fejni érdemes két szopi között? Hátha így növekszik a termelés...

Elõre is köszönöm a segítséget!

Trallala
Névtelen

Trallala!
Azt hiszem, hogy nálatok ez most egy növekedési ugrás, azaz hirtelen több tejcsire van szüksége a babádnak. Ez általában 3 és 6 hetes majd 3 és 6 hónapos kor körül van.
Erre az igazi megoldás az, hogy gyakrabban szoptatjuk a babát, mert biztosan tudod, hogy annyi tejcsi van, amennyit a baba fogyaszt, tehát, ha több kell neki és többet is szopizhat, akkor szépen beáll a melled egy nagyobb mennyiségre.
A 600 gr csak egy szám. Igazából azt kell nézni, hogy van-e napi 4-6 teli pisis pelusa. Mert csak az jöhet ki, ami be is ment. Kép Ha szépen fejlõdik a babád, akkor elég neki annyi.
Aztán, ha beállt a nagyobb kínálat, akkor vissza fog térni a babád a megszokott ritmusra, ne aggódj. Kép
Valóban fejéssel is be lehet állítani, de azzal tovább tartana, mert közel sem olyan hatékony (még ha annak is tûnik), mint a baba, amikor szopizik.
És ami még eszembe jutott, hogy lehet ám, hogy azért kérne többször a babád tejcsit mert ebben a nagy melegben melege van, szomjas. Hagyni kell, had szopizzon kedvére (igény szerint), hogy ne legyen szegényke szomjas sem! Olyankor úgyis csak pár percig szopiznak.

Tüni! Gergõnek tuti nincs lenõve a nyelve? Egyébként az nagyon jó, ha többször is érzed a reflexet, biztos, hogy eleget kap akkor.

Puszi!
Menta
menta

MentaKép

Mikor 6 hetes kontrollra vittem vissza a kórházba, akkor megnézettem a dokibácsival. Akkor azt mondta, hogy egy kicsit tényleg le van nõve, de annyira minimális, hogy nem kell vele semmit csinálni, nem fogja semmiben befolyásolni. Vagy lehet, hogy mégis?

Üdv
Tüni
tüni

Menta, köszi a választ. Ha gyakrabban szoptatom, kb hány nap múlva lesz több tejcsi? Vagy már rögtön (aznap) több lesz? A
Kicsit aggódom, mert nálunk ezt a 600 grammot is mesterségesen sikerült elérni (fejéssel), mert a fiam az elején nem akart szopni és hetekig küzdöttünk, hogy rászoktassuk. (Ennek több oka is van, ebbe most nem mennék bele.) Mostmár hálisten csak szopik.

Napi 4-6 teli pelusunk van, bár nem mindig pisi, van hogy csak kaki, de gondolom az is"megfelel". :-)

Azt hiszem a gyakori szopi mellett megpróbálom még az Urtica-t is. Ha nem is hat, legalább lelkileg van mibe kapaszkodni...

Mégegyszer köszi

Trallala
Névtelen

Ágci
A címem fodroczy@axelero.hu. Tudod, a bevezetési sorrend érdekelne.
Elõre is köszönöm szépen!

Menta!
Neked is köszi a tanácsokat!

St
Névtelen

Sziasztok!

Kedves 4 hónaposok!
Csenge 4 hónaposan 6820 g volt és 66 cm. És én meg aggódom, mert persze õ se hízik mostanában. (1-én volt 4 hónapos és most is annyi kg.)
Az éjszakai szopik még megvannak, de szerintem egyre kevesebb a tejci, kétszer a délutáni alvás után elkaptam és lemértem 60 g-ot szopott, kb félóra alatt. Régen ez min. a duplája volt. Ha délutáni szopi is van, akkor az éjjeli két szopi már nem biztos, van amikor csak 1 van, a másik már sajnos pótlás. Pedig mostanában jobban elfogadná a cicit napközben, de most már nincs benne annyi.
Gondoltam rá, hogy álljak-e neki és még vissza fordíthatnám-e a folyamatot, de neki állatam tegnap fejni és patakokban folyt rólam a víz. Nálunk folyamatosan éjjel nappal 27 fok van. A teát iszom még, kb másfél litert, de ez már nemigen segít. Szerintetek mit csináljak? örüljek, hogy még ez is van? Talán így kihúzzuk még 6 hónapos korig, biztos, hogy ez is jó neki, mégha kevés is.

Miamanó+Csenge
miamanó

Trallala!

Nekem fejéssel 2 nap alatt lett több, amikor ez volt a cél.
rjuli

Miamano!

Szerintem, most hagyd el a teat, es igyal par napig mast. (pl: birsalma, viz) Ki kellene hasznalnod, hogy most ilyen meleg van, es a Pici tobbet szomjas. Gyakran tedd cicire, ne nezd, hogy akkor most ma mennyit is ettetek, es hanyszor? Nalunk is nagyon meleg van 27-28 fok egesz nap, tavaly nyaron volt olyan delutan, hogy Emese fel orankent kert enni-inni. Nem mondom faraszto volt, de volt tejci. 1-2 nap alatt meg kell lennie az eredmenynek.

Kati
katkamano

Ágci!

Köszi a táblákatKép

Sorstárs
Névtelen

Miamano!

A birsalma tenyleg hatasos, de vigyazz vele, nekem rogton mellgyulladasom lett tole. Kép
Kakukkfu
kakukkfu

Sziasztok!

Egy kis segítségért, tanácsért fordulok hozzátok.
Dórikám 16 nap múlva lesz egy éves. Kb. egy hónapja már csak reggel és este fogadja el a cicit. Napközben csak játszott vele. Bekapta, kiköpte, egyszerûen azt sem volt türelme megvárni amíg beindul a tejcsi, hanem még elõtte elmászott. Erõltetni nem akartam, bár megpróbáltam egy pár dolgot. Próbáltam kajcsi elõtt, kajcsi után, napközben, alváskor, ébredéskor, játék közben. Nem kellett neki. Csak reggel és este fogadta el.
3-4 napja ugyanezt csinálja a reggeli és az estivel. Tuti éhes reggel, hiszen este fél 9 körül elalszik és reggel 6 körül ébred. A 9 órás reggelit már kezdjük elõrébb hozogatni, mert megy a konyhába, mászna az etetõszékbe, de a cici még ekkor sem kell neki.
Az estit még megérteném, hogy nem éhes, de reggel?? Ha éhes, márpedig az, akkor miért nem kell a cici?
Ma este pl. is csak játszott vele. Mire beindult, már elmászott volna, csak úgy kezdett el szopizni, hogy visszahúztam és a szájába adtam.

Ilyen az elválasztódás? Adjatok tanácsot, mert bár 3. babám, de szopi téren elsõ babásnak számítok.Kép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Kata!
Végülis lehet valóban ez az elválasztódás is. Nagyon megvisel téged?
Egyébként hozzátápláltad vagy inkább elválasztottad? Azaz szopi elõtt vagy után adtad neki a szilárdat? Általában akkor utasítják el a babák viszonylag hamar a szopit, ha szopi elõtt kapják a szilárdat vagy helyette.
Nem jön egyébként nagyon a foga, vagy nem náthás? Esetleg nem történt valami rossz dolog szopi közben vele? Bár a leírásodból ezt nem valószínûsíteném.

Tüni! Attól lehetséges, hogy lassú a szopi. Én tuti felvágatnáma nyelvét. 1 másodperc az egész és gyorsan elfelejtené, mint az oltásokat. És azt hiszem, hogy akkor be is gyorsulna pár nap mûlva a szopizásban.

Trallala! Hát ez egyénenként igen változó lehet. Általában már az elsõ nap is jócskán érezni lehet a hatást, de min. két nap kell mire valóban beáll a kereslet-kínálat. De van akinek több is kell. A 4-6 pisis pelus tökéletes! Kép
Kitartás! Kép Ügyesen csinálod!

Miamanó!

A második éjjeli szopira hogy-hogy nincs már több tejci? Azért ugye mellre rakod õt és mindkettõre?
Próbáltad azt, hogy egyik cici, másik cici, majd megint az elsõ, majd ismét a második? Mindig termelõdik a tejcsi és így idõvel megtelne a kis manód pocija tejcsivel. Fõleg ha éjjel nyugodtabb és nem elégedetlenkedik, akkor próbáld mg ezt!

Egyébként pisis pelusokkal hogy álltok? Mennyi van belõlük? És milyen a kedve a manódnak?

Puszi!
Menta
menta

Sziasztok!

SOS szeretném megkérdezni, hogy Strepsils Honey & Lemon torokfertõtlenítõ tablettát lehet-e bevenni szopi mellett. Illetve mit lehet tenni torokgyula esetén. Kb 2 hete kiböjtöltem minden nélkül, de most visszajött és sokkal erõteljesebb. A múltkor a kicsi is beteg volt, õ kapott gyógyszereket és már meggyógyult. Félek, hogy oda-vissza fertõzzük egymást.
Ráadásul ilyenkor a bölcsességfogam, ami nem bír áttörni, teljesen bedurran és iszonyatosan fáj. Lehet-e fájdalomcsillapítót szedni? Gingisollal ecseteltem, de éjszaka bevettem egy panadolt, mert már aludni se bírtam. Ezt még a kórházból hoztam, úgyhogy lehetett szedni szopi mellett, de már nincs több.
Persze szeretnék elmenni dokihoz, de addig is jó lenne bekapni valamit, mert se aludni, se nyelni nem tudok.
Vagy van valami természetes gyógymód?

pusz
Judy
Névtelen

Judy!

En ugy tudom, hogy a strepsils szedheto, meg az algopyrin. Probald ki a voroshagyma teat mezzel. Torokfajasra az jo, en is szoktam inni. (Voroshagymat jol megmosod, a ket veget levagod, meghamozni nem kell, es megfozod, elev edeskes kicsit, mezzel meg jobb.)

Kata!

Hat mi meg csak most multunk egy evesek, de Emese is csinalt mar ilyet, ugyhogy nincsen tapasztalatom az elvalasztodasrol, de ez szerintem elegge ugy nez ki. Mi meg negyszer szopizunk, de volt olyan szopi, hogy O nem akarta. Pedig a masik hamit szopi utan kapja. Azert szerintem probalkozz meg, lehet, hogy most atmenetileg ilyen a kedve. Aztan majd meglatod.

Kati
katkamano

Lányok,
kérlek, segítsetek...
Cicóka már több, mint egy hete max. öt percekre fogadja el a cicit. Ezt akkor teszi, amikor ébren van, azaz napközben. Éjszaka azon egy szopi alkalmával, amire felébred, kb. 15-20 perc alatt alszik be, egy cicivel megelégszik. De reggel már csak öt perc, néha sikerül visszaimádkozni még öt percre, de inkább nem. Másfél-két óra múlva kér újra, de akkor már álmos, hiába van ilyenkor többet cicin, többnyire alszik. Ha ilyenkor felébresztem teljesen, akkor kis idõ múlva megint elfordul. Ha félálomban van, akkor elkluttyog húsz percet is egy cicin, de nagyon lanyhán. És persze egy idõ múlva kezdi elölrõl, és vagy ötperces instant szopi, vagy hosszas ciciszundi jön megint. Ráadásul szerintem az a "csendesen éhezõ" fajta, mert éhségében sosem sír, csak ha unatkozik, vagy álmos. Mintha sosem lenne éhes...
Szóval nagyon úgy látom, hogy nem eszik annyit, amennyire szüksége lenne, pedig tényleg van, volna mit! Ezt abból tudom, hogy amikor leválik, akkor is még minden alkalommal nehezek a cicik, nem feszülnek, de nehezek, és ha csak hozzáérek, beindul a reflex.
Egyébként hurkáskodunk, virulunk, pisilünk rendesen, keveset alszunk szokás szerint, forgunk, dumálunk, csak nemigen hízunk mostanában.
A kérdésem: vajon miért nem kell neki??? És hogy a csudába tudnám rávenni, hogy tovább egyen, vagy hatékonyabban? Öt perc alatt tutira nem jut hátsó tejhez, hogy nõjön, pláne, ha nem is kluttyog valami hevesen...
No cumi, no cumisüveg, nem kapott még semmi mást, igény szerint próbálom etetni (bár amikor nemigen van igény, akkor nem tudom, mit tegyek...), semmi változás, csak a szuri volt a múlt héten, az a múlt hónapban is megkeverte, de most már elõtte elkezdte, szóval ez nem csak az oltás hatása...
Olvastam az archívban egy hasonló esetet, négy és fél hónapos ikrek oltás után hasonlóan viselkedtek. Ott nemigen volt olyan tanács, amit már ne próbáltam volna ki. Tudom, hogy az lenne a megoldás, ha hosszabban és hatékonyabban szopizna, de hogy tudom erre rávenni?

Kriszi+Cicóka (négy és fél hónapos éppen ma)
Kriszi

Sziasztok!

Zsófim 11 hetes,és pár napja nem akarja ébren elfogadni a cicit, csak félálomban. Az ujját viszont cuppogva szopja. Ha cicit lát ordít, ha elveszem az orra elõl, édesen mosolyog. Evés után én még 40-50 grammot könnyen kifejek, tehát lenne mit ennie. Cumisüveget még sosem kapott, a napokban egy párszor kapott cumit, mert akkor megnyugszik és utána eszik. De ez mégsem megoldás. Egy hete nem gyarapodott, azelõtt heti 140-150 grammot. Tudtok valamit tanácsolni?

Köszönöm!

Manka
mankazs

Manka,
asszem nem vagy egyedül (ld. fent).
Aggódjunk együtt Kép
Üdv
Kriszi
Kriszi

Sziasztok!

Valaki ugy kezdet el levelezni, mintha en irnam (a bejelentkezesnel egyelore meg mas nev lehet, de alatta Emese adatai, meg az en e-mailem), szoval, ha valami bunkosagot olvastok, azt nem en irtam!!!

Kati
katkamano

Kriszi!

Tudod, Emma Cicokaddal egyidos. Ugyanez a helyzet. Nappal 5 perc a szopi. En mar nem aggodom, mar egy ideje ez megy, es azert a mult honapban is meghizta a fel kilojat. Tudom, ez nem top, de megiscsak valami.
Szerintem 5 perc eleg lehet, mar nalam okosabbak is mondtak ezt.
Ne aggodj es foleg ne mericskelj!
Ok meg picik, az ehseg osztonosen mukodik, ha ehesek elfogadjak a cicit, de csak annyi idore.
Udv
Kakukkfu
kakukkfu

Sziasztok!

Kati!
Köszi a választ! Azt ugye Te írtadKép Kipróbáltam a teát és egy Strepsilst is bekaptam már. Azért a dokit nem úszom megKép

puszi
Judy
Névtelen

Sziasztok!

Menta!
Köszi a gyors választ.Kép
Megyek sorban a kérdéseiden, jó?Kép
1.Megvisel, de nem fogom miatta lelkibeteggé tenni magam. Elvégre már lassan egy éves. Nagyon-nagyon jó lenne ha még bírnánk amíg van tejcsi, de ha Dóri így döntött erõltetni nem fogom. Próbálkozom, próbálkozom, hátha...Kép
2.Hozzátápláltam, mert elõször mindig a cicit kapta anno, de ezt már régebben elhagyta. az utóbbi idõben nem kellett neki a cici napközben, csak reggel és este. Azt is így kezdte akkor. Játszott vele, de nem szopizott.
3.Nem tudom a foga nem jön-e mert semmi jele nincs. Bár ez nála nem mérvadó mert az utóbbi három foga úgy jött ki 9 nap alatt, hogy semmi elõjele nem volt.
4.Nem náthás.
5.Semmi rossz dolog nem történt szopi közben. Mindig ügyesen, boldogan helyezkedett a szopihoz, jóllakott, nem harapott, tehát még rászólni sem kellett.

Ma reggel rendesen evett, de este már csak játszott. Szívott kettõt, játszott, szívott kettõt, elmászott.Kép

katkamano (Kati)!
Én is nagyon abban bízom, hogy ez csak átmeneti állapot Dórinál és hamar összekapja magát a nõszemély szopi ügyben.Kép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Sziasztok!
A birsalmát iszogattam, tényleg tejszaporító? Lehet, hogy a Laktoherb 4 hónap után már nem hat? Vagy hozzászoktam? Mondjuk eléggé unom az ízét, de meg is szoktam.
Kakukkfû! nekem a mellemmel sose volt gond, tzalán csak az elsõ napokban, míg hozzászokott a szopihoz, talán csaknem lenne mellgyulladásom?!
Menta!
Úgy értem, hogyha napközben van (alvás után) 1 vagy 2 szopi, akkor éjjel nincs annyi tejci, hogy viszonylag rögtön jöjjön, mert különben akkor már nem is kell neki. Vagyis nincs tejleadó reflex sem, mert amúgyis elég lustán szopik már. Ilyenkor hiába cserélgetem a cicit, mert már ordít. Ugyhogy sajnos az válik be, hogy csak az egyikre teszem, mert akkor a következõ szopinál a másikból még könnyen jön. Ha véletlenül 3 szor akarna éjjel enni, annál biztosan nincs tejci. Csak csöppek. Szerintem beállt a termelés csak éjszakára és ha megzavarom, akkor éjjelre nincs. Vagy hülyeség?
Sajnos nálunk van cumi és cumisüveg is, mert más nem vált be. A cumi nélkül már nem is tud szinte elaludni.
De egyébként tudnám még ilyen stádiumban szaporítani a tejcit? Elõfordult olyan is, hogy nem akart éjjel szopni (talán már túlságosan felébredt) de fejni nem tudtam szinte semmit. Azon aggódtam, hogy így már el is apadt a tej!
Vajon mennyi szopikimaradásnak kell eltellnie, hogy ne legyen tejci? Vagy ha van benne, de nem szopizza ki a baba és nem is fejem, akkor benne marad és "vár" a tejci?? Valahogy nem értem ezt a folyamatot.
Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
Ja! Szerintetek ezzel összefüggésben lehet az, hogy kb. 3 hónapos koráig képes volt éjjel 7-8 órákat is végigaludni, most meg kb. 2 óránként fennt van, igaz néha elég csak a cumit visszarakni a szájába és alszik tovább.

Köszi

Miamanó+Csenge
miamanó

Szia Kriszi!

Sovány vigasz! Bár az egész gyereknevelésben az a legnagyobb tanulság, hogy minden rossz periódus végetér egyszer. Drukkoljunk hogy minél hamarabb! Zsófi ma este fekve szopizott elég rendesen, lehet hogy így annyira nem volt melege.

Manka
mankazs

Sziasztok!

Mona!
Éljen, éljen!!!!! Nagyon örülök!!! Tök jó, hogy ilyen ügyik voltatok!!! Kívánok még hosszú és örömteli szopis hónapokat!!

Miamanó!
Hát persze, hogy kihúzzátok! Mindenképp tedd mellre minél többször a babád!! Éjszaka is szopiztasd meg, ahányszor csak kéri, inkább cumi helyett is próbáld meg mellre tenni. Ha szopi alatt összenyomod a cicit, akkor rásegítesz a tejleadó reflexre. Sajnos elképzelhetõ, hogy a babád hozzászokott ahhoz, hogy a cumisüvegbõl könnyebben jön a tej, tehát én azt mindenképp megpróbálnám kiiktatni. Jól van cicin a babád? Jó nagyra nyitja a száját?
Tejelapadáshoz min. 40 nap kell fejés és szopi nélkül, szóval nálatok biztosan nincs errõl szó!!
1-2 szopis éjszaka után biztos észrevehetõen megnõne az éjszakai mennyiség is. Az, hogy fejni nem tudtál, semmit sem jelent, a baba sokal hatékonyabban üríti ki a cicit. Perszem hogy lehet szaporítani a tejcsit, az bármelyik stádiumban mûködik!
Ennyi idõsen a legtöbb baba újra elkezd fölkelegetni akkor is, ha már egyszer átaludták az éjszakát, de ez teljesen természetes.

Kata!
Vannak olyan idõszakok, amikor a babák "nem érnek rá"Kép szopizni, annyira érdekli õket minden a külvilágból. Ilyenkor átmenetileg kevésbé lelkesek, de aztán újból belevetik magukat. Lehet, hogy nálatok is errõl van szó. Ekkor megoldás, ha kínálgatod, és türelmesen vársz. Ám az is lehet, hogy tényleg elválasztja magét Dóri. De ha így is van, nagyon klassz, hogy ilyen sokáig tudtad szoptatni!!

Kriszi!
Ha eleget pisil, akkor azért biztos ment is be valami! Nem hízás elõfordulhat szuritól, új mozgásforma megtanulásától ís. Nagyon ajánlom a szopi közbeni ciciösszenyomást, mert azzal a tej mennyiségét és zsírtartalmát is növelni tudod. Gyakori rövid szopik lehetnek a melegtõl is.

Manka!
Ez sztrájknak tûnik, amit azonban némi türelemmel le lehet küzdeni. Lehet tudni, hogy mihez kötõdik? Nem érte szopi közben rossz élmény? Nem ettél valami új kaját? Új kozmetikum, mosópor, öblítõ?
Álomban-félálomban mindenképp szoptasd, amennyszer csak lehet. Pisis pelusokra nagyon figyelj, nehogy kiszáradjon a babád, mondjuk most szerencsére nincs annyira meleg. Sok-sok pucér testkontaktus, nem szabad erõltetni a szopit, de hátha bekapja ilyenkor. Hordozd sokat, és jó lehet az együttfürdés is. Türelem, és remélhetõleg hamar megoldódik a helyzet!

Pele
pelcsi

Hahó,
Pele, kösz a biztatást! Cicóka kicsit hízott megint, mostanában tanulta meg a szájához húzni és szopogatni a lábujját, meg a hasról visszafordulással próbálkozik, ezek is lehetnek ludasak...meg az oltás, a hidegfront, nagy meleg, valami mindig van, és úgy látom, nála minden az evésen csapódik le. Ugyanis változatlanul örökmozgó, és majd szétveti a jókedv. Kép

Kakukkfû,
ezek szerint Emma is ötpercezik? Engem ez nem zavarna, csak hogy utána mindig jócskán marad a ciciben. És négy hónaposan a havi fél kiló szerintem egyáltalán nem kevés! Nekünk a duplázáshoz hatvan deka kell, és van rá majdnem két hónapunk Kép

Manka,
tényleg sovány vigasz. Csak azért írtam, mert engem határozottan meg szokott nyugtatni, ha tudom, hogy nem vagyok egyedi csodabogár, illetve a lányom hóbortjai nem példátlanok, és ezért biztosan kezelhetõk is. Bizotsan hamarosan túlkeveredtek rajta. Nekem néha be szokott jönni a cicicserélgetés (néha nem).

Miamanó,
a gyakoribb szopi (még ha csak egy kicsit ingerli vagy cumizik is) tényleg megdobja a tejcit, nekem kb. két nap kellett hozzá. Ha rá tudod venni Csengét, hogy legalébb dudlizzon egy kicsit (pl. cumi helyett), már az is segíthet. De egyébként tudom, hogy ezek a "vedd rá a babát..." kezdetû dolgok a legnehezebbek, nekem is gondom szokott lenni velük.

Üdv
Kriszi
Kriszi

Pele, Kriszi!

Nálunk - nem akarom elkiabálni - jól alakul a helyzet, ma már jól eszik, mintha elvágták volna. Lehet hogy csak a melegtõl volt. Nem történt nálunk változás, legfeljebb a végén már nagyon ideges voltam emiatt, ami persze csak rontott a helyzeten. A pisis pelusok egyébként megvoltak, kaki is volt naponta többször és a kutacsa sem süppedt be. De azért elõre félek a nyártól. Pele: ha máskor is sztrájkolna (egyébként ez nekem is eszembe jutott), akkor mit tanácsolnál?
És még egy kérdés: most persze azért aggódom, nem kevés-e a tejecske, pedig fejtem. Gyakori szopin és laktoherben kívül mit tudtok tanácsolni?

Köszönöm a választ:

Manka
mankazs

Miamano!

Nekem sem volt soha baj a mellemmel, meg az elso napokban dem.
Aztan a birsalmara igen...

Kép
Kakukkfu
kakukkfu

Sziasztok!

Pele!
Köszi!Kép
Én is nagyon remélem, hogy átmeneti állapot.
Ma reggel és este is elfogadta.KépKép
Napközben kajcsik elõtt és után is próbáltam, de nem kell neki, csak játszott vele.Kép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Kata0007!
Örülök, hogy most jól alakulnak mégiscsak a dolgok nálatok! Kép

Miamanó!
Mennyit szoktál adni pótlásként cumisüvegbõl Csengének? És hányszor napközben?
valóban az lenne a legjobb, ha teljesen el tudnátok hagyni a cumikat (az üveget is és a játszót is), mert valószínûleg ezért nincs elég tejcsid. Egyrészt nem szopizik így elég hatékonyan, mert valószínûleg azért nem a leghatákonyabb technikával szopizza a cicidet, másrészt így gyakorlatilag nem igény szerint szopizik és így valóban nem elég a termelõdõ tejcsi.
Ha keveset adsz neki pótlást és csak 1-2x, akkor azt simán el lehet hagyni, helyette csak szoptatni, szoptatni figyelve arra, hogy jól legyen mellen és 2 nap alatt meg lesz a hatása.
Ha sokat kap és többször, akkor csak fokozatosan szabad elhagyni a pótlást, de mindig mindig kevesebbet.
Nem próbáltad esetleg Szoptanítból, vagy ujjetetõbõl adni a pótlást? A szoptanít az esetetekben jobb lenne.
Amit Pele írt az alvással kapcsolatban, azt én is úgy gondolom.

Manka! Váltogasd a szoptatási pozíciókat és pihenj sokat!
(hónaljtartás, híd-pozíció, felülrõl négykézláb.. ezek mind nagyon hatékonyak és meg is nézheted õket a Szoptatási pozíciók címû topicban.)

Lányok! Többeteknek is írta Pele, hogy szopi közben nyomja össze a cicit. Ehhez egy kis adalék: C-alakban kell rátenni a mellre a kezet, úgy, hogy a hüvelyk legyn felül, a többi alul és messze legyen a bimbóudvartól.
Ezután, mint a fejésnél a mellkas felé préseljük a mellet és úgy is tartjuk. Nem szabad, hogy fájjon. határozottan és erõsen kell, de nem túl erõsen. Ki kell tapasztalni.
És itt egy kép is segítségnek:
Kép
Puszi!
Menta
menta

Sziasztok lányok!
Négy hónapos a kisfiam, és úgy két hete õrült mennyiségeket akar enni, amit persze nem bírok produkálni. Ha nekidurálja magát, két és fél, három deciket meginna, ezzel szemben az én mellemben legfeljebb reggel termelõdik 16-18 cl, nap közben kevesebb, este meg aztán örülök, ha 70 ml. Naná hogy mellétáplálom, kénytelen vagyok, ilyen mértékû tejszaporodásról nem is álmodhatok. Az is igaz, ha jól belakik, akkor alszik akár 6 órát is egyben, habár néha akkor is, ha nem lakik jól.
Na most. Én nagyon szeretném szoptatni, sokáig szoptatni és csak szoptatni, de azt hiszem, ez nem lehetséges. Habár minden jó vagy annak tûnõ tanácsot megfogadok, igazából kézzelfogható eredményt még nem tapasztaltam. Hozzáteszem, hogy Kelemen az ötödik gyerekem, van tehát tapasztalatom. Az pedig az, hogy soha nem volt a mellemben ennél több tej, ellenben ennyi az elsõ naptól fogva volt. Szó sem volt tehát arról, hogy a tejmennyiség igény szerint nõ, pedig az elsõ gyerekeknél még nagy lelkesen fejtem is a mellemet, de persze elmaradt a várt hatás. Azzal egyetértek, illetve egybevág a tapasztalataimmal, hogy lehet nyújtogatni a szoptatási idõszak hosszát, illetve jóval hamarabb is abba lehetne hagyni, mint az embert rávinné a szíve, de hogy a mennyiség nem növekedik mindenkinél elõírásszerûen , arra én vagyok az élõ példa.
Senkinek nem akarom elvenni a kedvét, csak gondoltam, nem árt, ha nem csak gyõzelmi tudósítások születnek. Nem hiszem, hogy minden ember ugyanúgy mûködne. Jó ötleteket viszont lehet cserélni, én is azért vagyok itt, hátha olvasok valami újat, amivel még nem próbálkoztam, és talán használ. Esetleg én is mondhatok olyasmit, ami bizonyos dolgokban nekem vált be.
Felkerestem az LLL egyetlen, e-mailben is elérhetõ tanácsadóját, az egy hete nem volt képes reagálni a levelemre. Pedig neki aztán tényleg tudnia kellene, hogy ilyenkor minden perc számít. Tudjátok, ilyenkor úgy érzem, hogy rajtuk is kicsit sok a dicsfény, de talán a sok, mesterségesen rárétegzett viasz suvickolásával érték el. Hogy lehet az, hogy csupa sikertörténet olvasható náluk is? Az üzenet úgy hangzik: mi megteszünk mindent a gyerekünkért, látod, tudunk is szoptatni, ha te is ilyen önfeláldozó lennél - de nem vagy az -, akkor neked is biztosan sikerülne! És ha nem?
kíváncsi

Kíváncsi!

Nem csak sikertörténeteket lehet itt olvasni. Pedig az lenne tényleg szuper, de pl. nekem is kellett adnom a fiamnak pótlást a 4. héttõl. Ettõl függetlenül 6,5 hónaposan is szopik még és sok hasznos tanácsot kaptam a lányoktól a topicban és ami a legjobban esett, hogy gratuláltak, hogy ilyen sokáig kitartottunk. És nem vágták a fejemhez, hogy nem voltam elég kitartó és önfeláldozó.
Elég keserû az írásod, szerintem inkább örülj, hogy szopizik a kisfiad, ami 5 gyerekkel nem semmi lehet, gratula. A biológiai védettséghez elég napi 150-200 ml anyatej is, én mindig erre gondoltam, amikor mélyponton voltam.
Nekem egyébként a szoptaníttal nõtt érzékelhetõen a mennyiség, fele-fele arányról kb 1/4-3/4 az anyatej javára.
Próbáltad már ezt is?

Sorstárs
Névtelen

Sziasztok!

OFF:
Csak annyit szeretnék, hogy ez a topic nehogy elmenjen valami csúnya vita irányába a szoptatásról, LL Ligáról, stb. Kép!
Arra ott az NLC fóruma, pl. Ez maradjon meg annak, az ami eddig volt, azaz kapjunk hasznos tanácsokat, tartsuk egymásban a lelket, kitartást!

ON:
Van itt valaki, aki ért a homeopátiához? Nekem az Urtica Urens D4 nem nagyon jött be (3 napig 2x5), érdemes megpróbálnom a CH5-öt?

Kíváncsi!
Ezeket a bogyókat próbáltad már? Eddig én csak jót hallottam róla. Kép Én vagyok a negatív példa eddig, egyik tejserkentõ sem vált igazán be Kép.
Nagyon sok patikában kaphatóak, azt hiszem. Csak figyelj, nehogy CH15-öt kapj, mert az tejapasztó!
Gratulálok az öt gyerkõchöz, és igazán büszke lehetsz, hogy négy (!) másik mellett is tudsz szoptatni!

Pusza, Virág
virga

Virág,
próbáld meg a CH 5-öt, elsõ 3 nap 3x5, két napig 2x5, egy napig 1x5. Állítólag bombabiztos.
Vagy, ha mégsem akkor az Oleum Ricini D6, 2x5 naponta, amíg szükséges, utána abba kell hagyni.

Kíváncsi,
úgy gondolom igazad van abban, amit írtál, mindenre nincsen gyógyír. De a legtöbben hasonló problémákkal állunk, álltunk szemben az elmúlt idõszakokban, aminek sokx megoldásában csak egy kis önbizalom növelésre vagy türelemre való biztatásra van szükség. És ez az igazán, amit itt meg tudunk adni. Ha vkinek speciális problémája van, nos, ezt azért neten keresztül igencsak nehéz orvosolni. Sokx szoktuk írni, hogy ezek az anyukák keressék fel vmelyik közelükben lévõ szoptatási ambulanciát, legalábbis én.
Nos, a szoptatási tanácsadóknak hidd el, sok dolguk van. Tudom, nem nagyon megható, és akinek kellene a segítség, már tegnapra kellene, de azt hiszem 8 tanácsadó dolgozik, (ingyen) az egész országban, ami sajnos borzasztóan kevés. És mindegyiknek van minimum 3 gyermeke, háztartás, munka + tanácsadói munka. Ne haragudj rájuk, hogy nem jutnak el a levélírásig. Érdemesebb talán telefonon felkeresni õket, amennyiben lehetõség van rá, személyesen egy baba-mama csoportban.
Sajnos, ma Mo-n nincs igazából még olyan eü-i személyzet, hogy ne kelljen tanácsadókhoz fordulni, de talán 1x majd...
Egyébként én nem vagyok tanácsadó.

Virággal nagyon egyetértek, büszke lehetsz.

Lehet ez a 3 hónapos kor körüli ugrás, illetve a nagy melegtõl is lehet, hogy megnövekedett az igénye.Kép
A másik viszont, én mindenkinek azt szoktam írni, hogy te vagy ott, te látod a baba reakcióit, és fontosnak tartom újra és újra leírni, nem elvárás a szoptatás, csak egy csodálatos lehetõség, amit a természettõl kapnak az édesanyák, lehetõség szerint, éljünk vele!Kép
Ágci

Kép
Ágci

Nagyon kedvesek voltak a soraitok, igazán megható, hogy próbáltok még a magatok nehézségei ellenére lelket önteni belém. Bizony sokszor kellene, és helyette inkább értetlenkedést kapok: már megint szoptatsz? Nem lehet állandóan, teljesen ki fogsz készülni! stb. Egyébként nem vagyok keserû, szerintem, egyszerûen csak próbálom a dolgot reálisan szemlélni, ennyi, vagy ennyinél legfeljebb egy kicsit több van bennem, és kész. Azért a kicsit többért meg mindig hajlandó vagyok még valamit tenni, és tulajdonképpen nem várom mástól a segítséget, mert már rég rájöttem, hogy magamban kell a megoldásokat keresnem, csak valaki ajánlotta a ligát nagy lelkesedéssel, és elkapott a gépszíj, meg annyi szépet-jót leírnak magukról... Én egyébként nem tudom, mi az az NLC, ahol efféle viták folynak, végülis nem is akartam feltétlenül panaszkodni, csak valahogy kicsúszott Kép.
Térjünk a tárgyra: fogalmam sincs, mirõl beszéltek! Mi az a szoptanít, meg ezek a betû-szám kódok? Valamirõl, úgy látszik, nagyon lemaradtam... Hát a birsalma? Világosítsatok fel, sötét tudatlant!!
Köszi!!
kíváncsi

Megint én:
a birsalma nagyon jó tejszaporító, mint ahogy fentebb is írták a lányok.
A NLC a nõk lapja weboldalának fóruma.
A számok: vannak homeopátiás készítmények, ingyen füzetecskét lehet kérni az egészrõl a patikában, de itt a neten is található írás róla. Különbözõ betegségekre, problémákra lehet megoldás, patikában kapható recept nélkül.
Néhány oldal:
[url=http://home.tvnet.hu/~a3807/homtart.htm" TARGET="_top]http://home.tvnet.hu/~a3807/homtart.htm[/url]
[url=http://www.sote.hu/kszerv/kszerve/idk/orvegy/9713/16.htm" TARGET="_top]http://www.sote.hu/kszerv/kszerve/idk/orvegy/9713/16.htm[/url]
[url=http://www.sulinet.hu/tart/cikk/aa/0/11161/1" TARGET="_top]http://www.sulinet.hu/tart/cikk/aa/0/11161/1[/url]
[url=http://www.nandu.hu/Magyar/Hasznos/Homeopatia/homeopHUR.htm" TARGET="_top]http://www.nandu.hu/Magyar/Hasznos/Homeopatia/homeopHUR.htm[/url]
[url=http://www.kunsagi.com/kunsagi/homeopatia/konyvajanlo.html" TARGET="_top]http://www.kunsagi.com/kunsagi/homeopatia/konyvajanlo.html[/url]
van még sok, de nem akarom itt a helyet foglalni.
Ha írsz egy e-mali címet, én is küldök neked néhány dolgot, amit itt a neten szedtem össze.

Az elõzõ hozzászólásomból még kimaradt, hogy azért az ötleteidet osszd meg velük, lécci, hát ha vkinek akkor neked van tapasztalatod, úgy gondolom!Kép

Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Kriszi!
Azért az tök jó, hogy Cicókád hízott valamennyit. Tényleg lehet, hogy ilyen alkat, kis örökmozgóKép

Manka!
De jóóó!!! Ha megvoltak a pisis pelusok, akkor nincs nagy gond. Pár nap alatt biztos visszaáll a tejcsi, egyébként a gyakori szopi mellett még a pihenést tudom nagyon javasolni, mint tejszaporítót.
Lehet, hogy csakugyan a meleg zavarta a babád, ez esetben meg lehet próbálni olyan szopispozíciókat, ahol kevésbé értek egymáshoz, pl. fekve. Szopis pozíciók topikot tudom ajánlani! Azért remélem, nem lép megint sztrájkba a babód. De ha megint így esne, akkor azt tudom mondani, hogy türelem, sok-sok közvetlen testkontaktus, hordozás, pucérkodás, együttfürdés, ezek általában meghozzák a gyümölcsüket.

Kata!
Ez jó hír!!Kép

Menta!
Köszi, hogy föltetted a képet, meg leírtad a ciciösszenyomást!

Kíváncsi!
Gratula az 5 gyerkõchöz!! Szerintem az nagyon klassz, hogy emellett is kitartasz, és szoptatsz annyit, amennyit tudsz. Igen, elõfordul olyan, hogy muszáj pótlást adni a babának, de a lényeg ilyenkor pont az, amit írtál, hogy ne adjuk föl hamarabb, hiszen a tejecskének minden cseppje kincs, minden nap ajándék, amennyivel tovább szopizik a baba.
Sajnálom, hogy rossz tapasztalataid voltak a Ligával kapcsolatban. Tudod, tényleg nagyon kevés a tanácsadó, rengeteg a munka, és persze ott a család is. Az is lehet, hogy nem ért oda a mailed, pár nap után érdemes esetleg még egyszer elküldeni, vagy tényleg telefonálni, ahogy Ágci is írta.
Szoptanít: ez egy olyan szerkezet, ami egy tartályból és két kivezetõ csövecskébõl áll. A tartályba kerül a pótlás, a csövecskéket pedig a cicire, a mellbimbóhoz kell rögzíteni. Így a baba szopizás közben kapja a pótlást, vagyis a mama melle közben is ingerhez jut. A szopis pozíciók topikban van is róla kép.
A konkrét gondodra: nem tudom, olvastad-e régebben ezt a topikot, Menta föltette egyszer a babák tejszükségletét a különbözõ életkorokban. Abból látszott, hogy nem annyira az elfogyasztott tejmennyiség növekszik, hanem inkább egyre jobban hasznosul a tej. Tehát nem kéne annyival többet termelned. Az, hogy mennyit fogad el cumisüvegbõl, nem informatív, hiszen abból jobban jön, így a legtöbb baba túleszi magát belõle. Délután-este mindenkinél kevesebb a tejecske, ez természetes, de az egy más minõségû, laktatóbb tejcsi, amibõl kevesebb is elég. Lehet, hogy nagyon gyakori szopikkal sikerülne lépést tartani a babád igényeivel. Tudom, hogy ez a sok tesó mellett nem könnyû, nálunk bevált a hordozókendõ, mert abban aközben is tudott a pici szopizni, amíg pl. elláttam a nagyokat.
Nagyon sok sikert!!!

Pele
pelcsi

Sziasztok!

Ágci!
Köszi, megpróbálom a leirtak szerint. Egyébként a D4 majdnem tizedakkora golyócska, mint a C5... Lehet, hogy abból nem is csak 5 golyócskát kellett volna használni? Az egy másik cég terméke.

Kíváncsi!
Engem érdekelne, hogy miket próbáltál már ki tejserkentés céljából! Hátha van közte olyan, amit én még nem ismerek Kép!
Az Urtica utáni számok a potenciát jelentik, azaz, hogy melyikben mennyi hatóanyag van. Én a Gizella Patikában vettem az elsõ adagot és adtak hozzá tájékoztatót, abból szereztem némi infót. Amúgy fogalmam sem volt (van) az egészrõl Kép.

Menta!
Köszi a képet a C-fogásról! Ezek szerint rosszul próbáltam eddig, nem ennyire fent.

Üdv, Virág
virga

Sziasztok lányok!
Hát, ahogy nézem, igazából ti olyan képzettek vagytok, hogy sok újdonságot nem tudok nektem mondani. Annyit viszont legalább megállapíthattam, hogy amit eddig én csináltam, az jó. Talán a leglényegesebb, amit magamon tapasztaltam, hogy az ember ne legyen görcsös, ne akarjon mindenáron tejet, hanem engedje meg magának azt a szabadságot, hogy ha nagyon fáradt, vagy úgy érzi, hogy fáj a mellbimbója, különösen a kezdeti idõkben, vagy valahova elmenne, de közbeesik a szoptatási idõ, ne "lihegje túl" a dolgot - biztos volna jobb kifejezés, de most ez jutott eszembe -, hanem bátran egészítse ki a baba kosztját. Attól az egy - mondjuk heti egy, de nem törvényszerû - alkalomtól semmi baja nem lesz a picinek, de a mama regenerálódni tud. Talán egy gyereknél ez még nem olyan gond, bár én úgy emlékszem, az elsõ megpróbáltatás sem kisebb, ponjt azért, mert annyira megváltoztatja a korábbi életformát. Nekem legalábbis bevált, vagy legalábbis én voltam nyugodtabb, ha nem is volt több tejem tõle. Aztán viszonylag hamar felhagytam a fejéssel is, ami nekem nagyon gyötrelmes dolog volt, mind fizikialag, mind lelkileg, no meg idõben is, ráadásul nem volt semmi látszatja, a lefejt tejet meg nagyon ritkán tudtam igazán jól hasznosítani. (Persze ez is más annak, akinek feleslegben termelõdik, és nem gond, sõt direkt jólesik kifejni.) Azzal is sokan vitáznak, de nekem meg mégis megnyugvást adott és biztonságot, hogy én, amikor úgy érzem, hogy valami nem stimmel, még így, 4 hónaposan is mérem a babát. Csak most, az ötödiknél engedhettük meg magunknak a babamérleget, de nem bántam meg, nekem fontos, hogy tudjam, jogosan sír-e szopi után. Meg egyáltalán, hogy mennyi pótlást készítsek, és mennyire keményítsem meg magam: ennyinek elégnek kell lenni, majd észreveszed kisfiam, ha leért a gyomrodba! Nyilván, ha csak 50-et tudott szopni, akkor azért jóval bõkezûbb vagyok, mint ha 130-at. Nem beszélve az önbizalomnövekedésrõl, ha véletlenül 180-at tud szopni a baba, elárulom, egyszer ilyen is volt már, pedig ritkán mérem, csak ha córeszt tapasztalok.
Egyébként a ligára visszatérve, belenéztem a másik szoptatós topikba, és az elsõ név, amire rányitottam, merthogy olyan bõséggel osztotta a tanácsokat, az az emilcím volt, ahova én korábban írtam! No akkor most megvan a csaj, úgy látszik, inkább itt a neten teljesít missziót, mint személyes levelekben. Majd olvasgatom. Egyébként telefonon meg személyesen azért nem tudom õket keresni, mert jelenleg külföldön élünk, úgyhogy nekem marad az elektronikus köldökzsinór.
Kérdésem: a birsalmát hogyan, csak úgy szépen felszeletelve kell fogyasztani, vagy valahogy feldolgozva?
Kérdés továbbá: hol lehet beszerezni szoptanítot és mennyiért?
Köszi a tanácsokat!
kíváncsi

Kivancsi!

Birsalmalet igyal, nekem nagyon bejott!

Udv
Kakukkfu
kakukkfu

Hahó,

Menta,
köszönöm a képet, meg a leírást - asszem eddig nem jól csináltam. Azt nem értem egészen, mi az, hogy a mellkas felé préseljem? Teljesen tudatlan vagyok a témában, amíg fejtem, addig is géppel csináltam, elektromossal, mással nem ment.

Pele,
igazán aranyos vagy. Cicóka egészen biztosan örökmozgó, most már aludni se akar napközben. Hízni is csak keveset hízogat, de lehet, hogy tényleg ilyen alkat. Nem tudom, mi lesz, ha majd elkezd kúszni-mászni, néha már most is alig érem utol Kép

Kakukkfû,
Emma milyen idõközönként eszi az öt perceit? Cicóka kb. másfél-két és fél óránként. De most már olykor tízeket is Kép
Azért fura, mert korábban elég komótos kajoló volt Kép Õrület, hogy néha egyik napról a másikra hogy meg tudnak változni...

Üdv
Kriszi
Kriszi

Kedves Lányok,

a napokban kaptam egy receptet tejszaporító SÜTI-rõl a gyerekorvosunktól. Nem tudom volt-e róla már szó a fórumon (nem olvastam vissza sokat), de leírnám, hátha valakit érdekel. Én most próbálom.

250 g búzaliszt
150 g árpaliszt
100 g zabliszt
1 marék kesudió
150 g teavaj
150 g barnacukor

Az egészet össze kell keverni (gyúrni) egy kis vízzel, majd kicsit megpirítani serpenyõn és kis golyókat kell formázni belõlük. Naponta 3-4 db-ot kell fogyasztani a tejszaporításhoz.

A hozzávalókat be lehet szerezni a XI. ker. Szabolcska u-i reform élelmiszer boltban (Budai Skálával szemben. Már tudják mirõl van szó. A liszteket már elõre kikeverten árulják. Még nem tudom mennyire hatásos, de nagyon finom!

Ezenkívûl én még a HOMOKTÖVIS ivólérõl hallottam hasonló sikersztorikat tejnövelés-ügyileg. Ezt is lehet a fenti címen kapni.

Ja és én még hiszek az agykontroll technikában is.

Hát ennyit akartam csak hozzátenni a praktikákhoz. Hátha valakinek bejön valamelyik.

Abban mindamellett mélyen egyetértek és hiszek, hogy a nyugalom és a pihenés a legnagyobb segítség, amiben sokaknak az is segít, ha elhiszik, hogy nem bûn, ha néha tápszeres kiegészítést adnak. Már csak a lehetõség megnyugtatja õket és ettõl mindjárt több tejci lesz!!! Szóval ne legyen senkinek rossz lelkiismerete attól, ha átmenetileg pótol!!! Engem is riogattak "szélsõséges hívõk" az elején, hogy mennyit fogok ártani ezzel, illetve a cumisüveg használatával stb. Ettõl persze az addigi tejem is "elment". De ezen túltéve magamat mostmár minden rendben: gyereknek semmi baja nem lett a kis pótlástól és a cumisüveg ellenére is ügyesen szopik.

Sok sikert Mindenkinek!!!

Trallala
Névtelen

Kíváncsi, hol külföldön?
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!
Remélem még nem írok késõn. A következõ lenne a kérdésem:
Tudni kell, hogy az én Törpim imád fekvefutni (3 hónapos), és hihetetlne lábtechnikája van. A múlt héten mikor föléhajoltam sikeresen mellberugott, azt hittem csillagokat látok. Ennek a böjte egy mellgyulladás lett, ami a hétfõre 39.2-es lázzal produkált, és fájó mellet. Kb fél mellem piros lett, és a bimbóudvar része is gyulladsban volt. Itt nem sebesedésre gondolok. Törpi alig akarta szopni, tej sem jött annyi belõle. Mivel csak kézzel tudok fejni, megpróbáltam, de csak pár csepp jött. Csináltam amit a doki telefonon mondott: Algopyrin, Burrow kenõcs, (Garmstan kenõcs is)szopi elõtt forró vizes borogatás, két szopi között egy kicsike jeges pakolás (ezt vagy 2 szer csináltam). Másnapra már jobban éreztem magam, de még 38,5 fokos lázam volt. Harmadnap teljesen lement, a fájdalom is elviselhetõ volt. De a tej még mindig kevés. Kevesebb mint szokott. Fél mellemben kemény csomó(?), amit próbáltam maszírozni egy kicsit. Ma szombat van, a csomó fokozatosan, de nagyon lassan veszített méretébõl, már nem fáj a mellem, kicsit érzékeny talán még. Tej még mindig kevesebb, ezért próbálok gyakran, sokáig szoptatni, és többször is poziciót váltok, hogy Törpi alsó ajka a keményedéshez essen.
Igazából nem tudom, hogy a rugás következtében is tejelzáródás szokott-e következni, ezért kell-e egyáltalán masszírozni?
A héten amúgy is találkoztam egy pici folt vérrel, és megijjedtem, hogy lehet, hogy megjön. Van-e ennek valami köze ahhoz, hogy kevesebb a tej, vagy kizárolag a gyulladásnak köszönhetõ. Ezt azért gondolom, mert a másik mellemben is kevesebb a tej.
Nem szeretném, hogy elapadjon, ezét újrakezdtem a szoptatos teát inni, és Urtica U 5ch-t is szedek.
Az elõzõ mellgyulladásomnál sem fejtem, hanem a szopásra bíztam a csomó eltünését, és akkor sikerrel jártam. (az elõzõ mellgyulladásnál nem tudom, hogy mitõl alakult ki, mert sosem hagytam tejet a mellemben.)
Röviden ennyi, és ha valakinek van hasonló tapasztalata, akkor várom, mert kezdek egyre jobban aggódni.
Elõre is köszi!

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület

Szia,
igen lehet a menstruációtól kevesebb tej, átmenetileg, még akkor is, ha nem jön meg rendesen. A rugástól pedig, igen sajnos lehet ilyen probléma mint amit írtál. Ügyi vagy, amiket csinálsz jó, még annyit, mindig azzal a cicivel kezd a szoptatás, ami most a rosszabik, akkor több tejcsi fog termelõdni abban.
Ágci

u.i. aggódni nem szabad, mert az a legrosszabb, de pihenni annál többet (ha a szervezet kimerül, még ha te nem is érzed annyira, akkor is válaszolhat, figyelmeztethet egy mellgyuszkóval), ilyenkor nagyon gyorsan vissza kell venni a tempóból.Kép

Kép
Ágci

Mona,
ha jól emlékszem, te emlegetted, hogy találtál egy olyan pozitúrát, amiben Máté nem tud hasra fordulni. Írd le nekem, légy szíves! cicóka most kezdi a hasra forgást szopi közben.

Elõre is kösz
üdv
Kriszi
Kriszi

Ágci
Köszi a gyors választ. Csak azt nem tudom, hogy mennyire normális a kemény rész a mellemben majd egy hét után is. Mennyi idõ után ajánlott orvossal megnézetni? (A ma reggeli szopi: két cicibõl 50 gramm, ez nagyon kevés)Kép

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?