Sziasztok!
Hát, nálunk nem alakult túl jól a hosszúhétvége.
Kezdődött azzal hogy a férjemnek itthon ügyeletben kellett várnia, hátha behívják a munkahelyére. Ugyanis ő programozó, és most indították élesben az új rendszert amit január óta fejlesztenek huszadmagával. Ilyenkor persze számítani kell kisebb-nagyobb hibákra, amik a teszt ideje alatt nem jöttek elő. Hát sajnos be is jött, már szombat este telefonálgattak rá, aztán vasárnap reggel behívták, éjfél után jött haza, és hajnal 5-kor már jött az újabb sms hogy menjen vissza, délután 4 kor jött haza, épp mikor megérkeztek a vendégek. Sőt tegnap este is ugrasztották. Nagyon mérges volt, mert olyan hibák jöttek elő amiket már a teszt közben észre lehetett volna venni, ha a tesztelők komolyan vették volna a dolgukat fél éven keresztül. Sőt olyan dolgokat kellett kijavítania, ami nem is az ő dolga lenne, de ha baj van, mindig hozzá futnak. Ami nem is lenne baj, ha mindenki kellő felelősséggel csinálná a maga részét, de ez messze nincs így, és rajta csattan, neki kell megoldani. Mindig emlegeti, hogy nem érdemes túl okosnak lenni...
A 20.-i viharban volt egy egészen közeli villámcsapás nálunk, elsötétedett minden, és mikor visszakapcsoltuk kiderült hogy a feszültségingadozás tönkre tette a hálókártyát és a modemet, így nem volt netünk sem, ma vettem új modemet.
Tegnap este ismét ugrasztották a férjemet, hogy valamit változtasson a programban. 5 perces munka volt, de mivel nem volt netünk, nem tudta elküldeni a fájlt. Végül hogy ne kelljen este 10-kor bemennie, taxit küldtek ami elvitte a módosított állományt a céghez...
Én persze reméltem hogy együtt töltjük a 3 napot, hát kevesebbet volt itthon mint egy sima hétvégén.
Mandula
Ügyi vagy, így tovább!
Nálunk is jól telnek az éjszakák, reggel 6-1/2 7 körül ébred Anna, ilyenkor már éhes. Megkapja cumisüvegben a 2,5 dl tejcsit, az 2 percalatt elfogy és visszaalszik. kb. Negyed vagy fél 8-kor ébred újra, mutogat a heverőre hogy vegyem ki, ott még összebújunk, kis szopika ( azért nem a korábbi ébredésnél mert nem lakna jól vele), ilyenkor még szundítunk együtt fél órát aztán teljes ébredés. Ezt a reggeli összebújást, szopit nem adja, de ezt nem is bánom...
Éjjel szinte hang nélkül alszik végig, néha nyöszörög hajnaltájt picit vagy felsír de szinte rögtön visszaalszik. Este egy kis cumisüveg vizet odakészítek az ágyába, abból reggelre mindig negyede – fele hiányzik. Sőt, este nemegyszer úgy alszik el, hogy átkarolja a cumisüvegét...
És 2 napja azt a szokást vette fel elalváskor, hogy mikor picit odaülök a kiságy mellé ő először feláll a kiságyban, átkarolja a nyakamat, vállamra hajtja a fejét, hármat szuszog (olyan édes ilyenkor
) s mire lefektetem szinte már alszik.
Az éjszakákkal már csak az gond, hogy én túl korán felébredek, mióta nem kell felugrálnom Annához, már hajnal 4 körül szinte kialudtam magam
Akkor forgolódok 6-ig, s akkor álmosodok újra el mikor ő ébred... Kéne egy „Aludj jól, anyuka” című könyv is, nekem...
Melcsi
A délutáni alvásról általánosságban azt gondolom, hogy szükséges, még óvodás korban is. De lehetnek kivételek. Ha nem álmos, nem nyűgös, lehet hogy Pörinek kevesebb az alvásigénye. Van ilyen. Szinte minden kiscsoportban akad olyan gyerek, akit úgy hoznak oviba hogy otthon már 1-2 éve nem alszik délben. Ezen ugyan kicsit megütközünk, hogy lehet ez, de lehet. Ezek a gyerekek részben később sem alszanak az oviban, de vannak akik beleszoknak az ovis rendszerbe és a szülők hitetlenkedve hallgatják hogy a rég nem alvó csemetéjük az oviban visszaszokott az alvásra. Abban az atmoszférában ahol 20 gyerek szuszog bizony még én is el szoktam álmosodni...
a többi alvó gyereket látva, illetve a sok új inger, esetleg a korábbi felkelés mind segíthet a gyereknek hogy elfáradjon, elálmosodjon. De egy dolog mindenképp fontos szerintem: otthon ha nem is alszik már a gyerek, mindenképp szükséges az idegrendszer fejlődése szempontjából a déli pihenés. Tehát lehetőleg fekve, csendben pl. mesekönyv nézegetés vagy más nyugodt tevékenységre való szoktatás. Azzal nem értek egyet ha a gyerek egész nap pörög, rohangál. Annál is inkább, mert ezt az oviban sem teheti meg. Jó esetben azt megengedik majd neki, hogy egy félórányi csendes, nyugodt fekvés után, mikor a többiek már elaludtak, ő mesekönyvet nézegethet az ágyában, esetleg kicsit később felkelhet és az asztalnál, esetleg a csoport előterében csendes játékot ( pl. rajzolást) választhat, amivel senkit nem zavar ( nálunk kb. ez a rendszer). A szülök, sőt néha egyes „szakemberek” is kifogásolják, hogy az oviban miért kell mindenkinek lefeküdni, aki nem álmos annak is. Nos, abban a pillanatban amint a gyerekek maguk eldönthetnék hogy le akarnak-e feküdni vagy sem, máris senki sem érezné magát álmosnak... Ez nyilván nem járható út. Annál is inkább mert sokszor van hogy az otthon nem alvó gyerek – csodák csodája - az oviban nagyokat alszik, tehát ez nem lehet a gyerek döntése. És arra sem külön hely, sem külön ember nincs, hogy a nem alvók valahol játsszanak alvásidőben. Szerintem a fentebb leírt rendszer eléggé gyerekbarát megoldás. De azt mindenképp el kell tudni fogadnia a gyereknek ( és a szülőnek), hogy alvásidőben a többieket zavarni nem lehet. Már csak ezért is jó, ha a déli pihenést otthon megszokja.
Gyerekkoromban én az alvást nagyon utáltam az oviban – már írtam hogy mindig is rossz alvó voltam. Emlékszem rá, hogy alig bírtam elaludni s mire végül sikerült, már keltettek is föl, nagyon rossz volt.
Kicsit én is tartok tőle, hogy Anna nem fog ovis korában délben aludni, valahogy mindig is az volt az érzésem hogy kevesebbet alszik mint az ő korában kéne.
Melinda
Benji, ha jól emlékszem, reggel sokáig alszik. Ha oviba fog járni és korábban kel, ez biztos segít majd a déli alvásra való visszaállásban.
Képzeld, most hallom a játszótéren, hogy van olyan ovi Csepelen ahol a gyerekek délben nem mosnak fogat és nem vesznek pizsamát...
azért ez durva.
A halál mint téma engem is nyomaszt ha belegondolok, gyerekkoromban egészen el tudtam keseredni rajta, sőt most is, így inkább elhessegetem a gondolataimból. Igen biztos könnyebben feldolgozza az aki hisz a túlvilágban.
A Halál könyvről találhatsz egy csomó hivatkozást, ha beírod a Google-be, egyik pl.
http://vivandra.hu/
Itt belenézhetsz a Halál könyvbe pár oldal erejéig, és olvashatsz a többi könyvéről is. Szerintem igen is fontos hogy a tabu témákról természetesen tud szólni.
Itt van Vekerdy Tamás pszichológus véleménye is a korábban említett könyvéről, érdemes elolvasni minden megbotránkozónak.
Timi
Jól vettétek a kórházi akadályt. Biztos nagy megnyugvás hogy túl vagytok rajta.
Bocs a hosszú irományért, sziasztok.