Új privát üzeneted érkezett!

Tegnap voltam MÁV-os elõadáson a párommal. Mint mindig, most is nagyon tetszett, s végre meg tudtam mutatni neki a szülõszobát. Kép
charlottee
 
 


Saci!

Az utolsó pillanatban sajnos nekünk megváltozott a programunk és nem tudtunk elmenni a párommal az elõadásra.Mirõl volt szó? A múltkorin,meg az azelöttin voltam.A szülõszobát is láttuk már egy külön "szervezett út" során,de majd a májusban lévõ felkészítõn még egyszer szeretnénk páyázni arra,hogy láthassuk.Hagy szokja az ember a környezetet,ahol a nagy ismeretlen vár rá. :-)

Évi_24év + Petra baba_29hét
Évi_24
 


Harsányi Lehel volt ott, aki elõadást tartott,illetve behívtak egy frissen (2 napja) szült kismamát, hogy az õ szájából hallják, frissen, milyen volt. Most nem volt gyakorlati bemutató a szülési helyzetekrõl, mert az már volt a múltkor. A szülés alatti fájdalomcsillapításról, illetve a komplikációkról volt szó. Aztán ott volt a csecsemõs doktornõ, aki a szokásos procedúrát említette, majd fel lehetett menni szülõszobát nézni. Éppen zajlott egy szülés (intenzív hanghatások kíséretében) a medencés helyiségben Herczegh vezetésével. Saci szülésznõ mutatta be a mi csoportunknak a szülõszobát. Nagyon aranyos volt - mint mindig. Éljenek a SACIk! Kép

Saci
charlottee
 
 

 
 

Szia Saci, te az elsõ v. a második csoportban voltál a szülõszobalátogatáson?
Én az elsõben, és én voltam az aki mindenféle okoskodó kérdéseket tett fel. (pl kiderítettem, hogy kismamák ált. zokniban szülnek, hát igen vizuális típus vagyok Kép.
Nálunk még nem sok haladás van, egy picit nyitott méhszájnál tartunk, úgyhogy most gyorsan fõzõk is egy málnalevél teát, hogy meggyorsítsuk a folyamatokat.Bár már egy csomó programot beterveztem a hétvégére ( hegymászás stb.) azért nem bánnám ha módosulna a terv..

Curly 39+3
Névtelen
 


Curly!

Szorítok neked, hátha tényleg módosul a terv! Majd várom a beszámolódat, ha már megvan a baba!

Saci!

Neked mikorra várható a kicsi? Bocs, elfelejtettem, pedig biztos írtad valahol.

A május szerintem nekünk is jó tali-ügyben. Remélem végre jó idõ lesz Kép!
Üdv, Virág és a 16 hetes Levente
virga
 
 


Curly!
Én is drukkolok neked!

Maci_2 + Roni baba
maci_2
 
 


Curly! Én is drukkolok! Kép Voltam én is elõkészítõn, de a szülõszobára nem mentem, mert azt monmdták, csak a 36. hetet betöltöttek menjenek - addig még van egy hónapom !

Jó hír: már vannak pelenkázóállványok (szekrények) a szobákban! KépKépKép

Márti
márti
 
 


Sziasztok!

Márti! Ez szerintem is szuper jó hír! Elég nehézkes volt császár után az ágy fölé görnyedve pelenkázni... A rácsos ágyban (amiben tologattuk a kicsiket) nekem szintén elég nehézkes volt, mert ott is fölé kellett hajolni elég rendesen. Ezek szerint legközelebb már könnyebb dolgom lesz!

Üdv, Virág
virga
 
 


Virág! Én nem császárral szültem, de nekem is nehéz volt! Gondolom, a császárosoknak milyen lehetett! Kép De kb. 2 hónap múlva kipróbálhatom a kórtermi pelenkázókat - aztán majd beszámolok! Kép

Márti
márti
 
 


Én most 27 hetes vagyok, július 12-re vagyok kiírva és TZS az orvosom.
Én NEM az Ottilia csoportjában voltam. Egyébként meg nem érdekelt sem most sem máskor, hogy hanyadik héttõl lehet bemenni. Nincs rámírva, hogy hány hetes vagyok, s eddig egyszer sem zavartak ki onnan. Csak éppen nagyon megnyugtat a hely maga, meg jó vissza-visszmenni arra a helyre, ahol a kisfiam is született. Kép

Saci
Névtelen
 


Hát akkor most leírom a szülésem történetét a közvetlen elõzményekkel.
A problémamentesnek nem nevezhetõ terhességem végén már 3 naponta jártam laborba (vérlemezkék és májfunkciók miatt). 03.19-én este üzenetet kaptam a dokimtól, hogy másnap menjek be UH-ra. Gyanús volt, de nem is sejtettem, hogy még akkor be kell feküdnöm, mert tovább romlott a laborom. Éppen csak 2 órát kaptam, hogy hazamenjek a legszükségesebb holmikért.
A nõgyógyászatra kerültem, ahol nagyon nyugis volt, 2 napig egyedül voltam a szobában. Minden nap 2-szer vettek vért. Meg néha többször is, mert lemaradt egy csõ a háromból, vagy a papírt rosszul írták meg a labornak és újra kellett küldeni. Szóval a végére már nem sok ép vénám maradt. És a legrosszabb, hogy nem kajálhattam, amíg az eredmény meg nem jött (hátha azonnal menni kell a mûtõbe). Az eredményt - fõleg hétvégén - harapófogóval kellett kihúzni az ügyeletes orvosból, miközben engem meg az éhhalál környékezett.
Szombaton este az ügyeletes doki (Dr. Banczik) CTG után (szerencsére a baba végig jól volt) megvizsgált és nem szólt semmit. Aztán az esti vizitnél kb. 9-kor közölte, hogy romlott a laborom, ezért másnap be kell fejezni a terhességet. Amikor megkérdeztem, hogy mennyi lett a lemezkéim száma, azt válaszolta rosszabb mint tegnap, és rosszabb mint reggel. Nem lopta magát a szívembe. Felhívtam a dokimat, aki elmondta, hogy miért döntöttek így és megnyugtatott, hogy megpróbáljuk természetes úton.
Éjszaka nem sokat aludtam, de csak eljött a vasárnap reggel. Le a szülõszobába, fél óra CTG után elõkészítettek (beöntés, borotválás). Közben kispapa is odaért, akkor látta elõször a szülõszobát. Fél órát sétafikáltam. Az éppen munkálkodó takarítónõk megjósolták, hogy ha Tidrenczel doki "szül", akkor császár lesz. Egyébként Tidrenczel dokinak egy másik kismamája éppen akkor vajúdott. Aztán reggel 8-kor fizsót kötöttek be és oxytocint kaptam, aminek a dózisát óránként emelték (3, 6, 12, végül 24 egységre). Közben CTG a hasamon és folyton azt kérdezgették, hogy vannak-e fájásaim. A dokim jött és nézte a méhszájat. Keményedtem, fájogattam, de sajnos a méhszájam egy centit sem tágult, így császár lett. Rendesen betojtam. Nem repestem a boldogságtól amikor megtudtam, hogy Banczik doki fog segíteni a dokimnak. A szülésznõk (akik nagyon aranyosak voltak és végig bátorítottak) ismét kezelésbe vettek, felül is leborotváltak és katétert helyeztek fel. Kiderült, hogy Gabi szülésznõ ugyanabba a gimibe járt mint kispapa. Sajnos a papás szülés elúszott, csak a mûtõ ablakán keresztül nézhette, nem lehetett bent velem.
EDÁ-t kaptam, amitõl szintén féltem, de nem is fájt az érzéstelenítõ miatt, amit elõtte a bõrbe kaptam. Majd jött az EDA, ebbõl annyit éreztem, hogy egy villám vagy áramszerûség végigszáguldott a bal lábamon. Kispapa szerint ekkor ugrottam egy nagyot. Lefektettek a mûtõasztalra és a dokim elkezdte a hasamat tisztítani (jód, miegyéb), amit láttam. Meg is kérdeztem, hogy végig nézhetem ami történik? Nem sokáig bírtam volna, de szerencsére elfüggönyözték.
14:00-kor kezdték a mûtétet. Furcsa volt, mert azt éreztem ahogy húzgálnak. Közben a kedves anesztens dokinõ beszélgetett velem elterelve a figyelmemet a dolgokról. Az egyik doki átszólt a függöny fölött, hogy hajasbaba lesz. 14:06-kor már kint volt Roni, felsírt, odavitték a gyerekdokihoz. Kispapa a vizsgálat után megfoghatta és fotót is készített. A szülésznõk megkérdezték tõle, hogy jó lesz-e. Miután a babát kikapták én nyugtatót kaptam, így nem volt teljesen tiszta a fejem. Arra azért emlékszem, hogy odahozták Ronit és adtam neki egy puszit. 15:00-ra befejezték a foltozgatásomat és a szülészetre vittek megfigyelésre.
Még egy óráig úgy reszkettem mint a nyárfalevél, állítólag az érzéstelenítés mellékhatása. 23:00-ig nem kelhettem fel. Akkor egy nõvérke segítségével tettünk egy próbát. A felülés még ment, de amikor felálltam, kezdett elsötétülni a világ, így reggelre halasztottuk a dolgot. Akkor már sikerült, átkerülhettem a gyerekágyas szobába. Ronit nem hozták ki, én mentem érte fogamat összeszorítva, pedig a szobatársam szólt nekik, hogy hozzák be.
Az összes nõvér, aki az anyukákkal, kismamákkal foglalkozott nagyon segítõkész és kedves volt. Ugyanezt nem lehet elmondani a csecsemõsökrõl. A gyerekágyas szobában töltött elsõ éjszakát külön töltöttük Ronival. Még elég szarul és fáradtnak éreztem magam. Reggel a csecsemõs közölte (és ahogy mondta!), hogy kapott 20 g pótlást, mert 10%-ot esett a súlya. Tök kiakadtam, mert este azt mondták, hogy ha éhes lesz és sír behozzák. Miután még egy cumit is találtam a kocsijában bõgtem egyet és elhatároztam hogy többet nem adom ki a kezeim közül. Így is lett.
Mindent nekem kellett kérdeznem, talán a császár miatt. Furcsmód akik éjjel természetes úton szültek (szobatársaim), azoknak mindent megmutattak a reggeli vizitnél (köldökcsonk kezelése, pelenkázás).
Azért akadt kivétel egy segítõkész csecsemõsnõvér, amit ki is használtunk, majd egy órát a szobánkban töltött a kérdéseinkre válaszolgatva.
A gyerekdokinõ is különös volt. Modták, hogy vigyünk alkoholt és amikor fel akartam íratni receptre (meg popsikrémet, púdert a köldökhöz...stb) akkor közölte, hogy majd hazamenetelkor. Rákérdeztem a terhességi cukrommal illetve a vérlemezkékkel kapcsolatban minden rendben van-e Roninál. Kiderült, hogy nincs ráírva a papírjára. Ezen kissé kiakadtam. Pótolták a vizsgálatokat (ekkor ugyan már nem sok értelme volt, mert a cukra rögtön szülés után eshetett volna le). A bélkacs tágulat miatt elküldték hasi UH-ra. Itt sem láttak semmit, 6 hetesen kell kontrollra menni.
A szülés után még 2 napig nézték a lemezkéimet, szerencsére rohamosan nõtt a számuk. Ronitól 2-szer vettek vért sárgaság gyanuja miatt, de "csak" élettani sárgaságot állapítottak meg, nem kellett kékfényezni. Így pénteken hazajöhettünk. A sárgaság miatt meglehetõsen aluszékony volt, ezért ébresztgetni kellett a szoptatáshoz. Most már valamelyest javult a helyzet.
A saját dokimmal teljes mértékben elégedett vagyok. Nagyon kedves, megértõ és segítõkész volt. Minden nap megnézett, beszélgetett velünk, mindent elmagyarázott, nem ijesztgetett feleslegesen. A szülés elõkészítése alatt is többször megnézett, megvizsgált. A varratszedésnél is nagyon óvatos volt.

Írjatok, ha valamit kihagytam volna, ami érdekel benneteket.

Márti,
Abban a szobában, amiben én voltam nem volt pelenkázó. Az ágyon cseréltük a pelust.

Maci_2 + Roni baba
maci_2
 
 


Maci_2! De jó, hogy leírtad! És örülök, hogy mindketten jól vagytok a terhesség alatti nehézségek ellenére is! KépKépKép És nagyon örülök, hogy a dokival elégedett voltál Kép, eddig nekem sem volt semmféle negatív tapasztalatom vele! Kép
A pelenkázót látni nem láttam, csak Kõrös Ottíliától tudom! A szerdai felkészítõn mondta, hogy beszerezték - lehet, hogy csak egy-két napja van! Majd Curly beszámol róla, igaz??? KépKépKép

Márti
márti
 
 


Maci_2!

Nem irigyellek a születés elõtti napokért...
Kiderült, hogy mitõl voltak rosszak az eredményeid? Ez nem olyan, mint a toxémia?
Mit kapott pótlásnak Roni?
Mondjuk ezek szerint ez a pótlásos dolog ügyeletes, és orvosfüggõKép. Mikor én szültem, rögtön megnézték a baba cukrát, és szólt a dokinõ, hogy NEM kap cukros vizet, mert jók az eredményei. Azt hittem, ezt automatikusan minden babánál megnézik...
Amikor az õrzõben voltál, akkor nem volt veled Roni? Nekem mindkettõnél végig ott volt napközben, sõt, visszahozták éjszaka is, amikor nem tudtam aludni. Csak fürdéskor vitték el. Kispapa bemehetett hozzád az õrzõbe?
Mi az a bélkacs tágulat?

A Benczik doki, mint ügyeletes, nekem is belopta magát a szívembeKép Kép !

További jó egészséget!
Csi
csii
 
 


Na, jó, Banczik...
Csii
 


Maci_2!

Ezen mit értesz? "Mindent nekem kellett kérdeznem, talán a császár miatt."
Üdv, Virág
virga
 
 


Sziasztok lányok,

A pelenkázó állványról feltétlen hiteles beszámolót fogok adni, amint odakerülök. De még mindig semmi.Pedig tegnap lánybúcsuban is voltam és hajnalban egyedül száguldoztam haza kocsival a városon, gondoltam, hogy a tánc meg az izgalom majd valamit beindít, de rosszul gondoltam, de legalább jól kifárasztottam magam és végre aludtam 5 órát egyfolytában.Kép
Köszi a drukkokat majd igyekszem....azért a tippeket szívesen várom, hogy még is hogy lehetne egy kicsit felgyorsítani az eseményeket.

Curly 39+5
Névtelen
 


Szia Curly!

Hát, a Jóbarátok alapján a szex is segíthet Kép! Bár szerintem amikor az ember egy óriás bálnának érzi magát és még a mozgása is mackós... Kép!
Nem vizesedsz nagyon? Én az utolsó héten már akkor is vizesedtem, ha csak ültem fél órát a fotelben és az ismerõseim is így tapasztalták. Ha így van, akkor már tényleg csak pár nap!
De persze gondolom ezer ilyen "jelet" hallottál már Kép. És persze ilyenkor már nem nehéz jósolgatni,hogy 1-2 héten belül baba lesz...
Kitartás!
Jókora drukk a részemrõl és üdv, Virág
virga
 
 


Sziasztok!
Névtelen
 


Sziasztok!
Most írok elõszõr- gondoltam szétnézek, hátha találok vmi érdekességet a MÁV kórházról és konkrétan Koós- Hutás doktornõrõl! Most vagyok 32. hetes terhes és a doktornõhöz járok- csak jó tapasztalatom van- ezt azért is írom, mert voltak rossz tapasztalataim más nõgyógyászokkal. Volt pár problémám eddig a terhesség alatt- néhányszor bevéreztem, és nemrég hólyaggyulladással feküdtem otthon, de a doktornõre mindig számíthattam- remélem a szülésnél is hasonló tapasztalataim lesznek! Ahogy olvasgattam a hozzászólásokat, láttam, hogy Ági és Milla is írt a doktornõrõl. Mivel ez az elsõ babánk, nincs tapasztalatunk egy csomó mindenben- többek között, jó lenne, ha meg tudnátok írni, mennyit kell a doktornõnél fizetni a szülésért? És, hogy mindenképp bejön-e, ha eljön a "nagy nap"? Mert hallottam olyanról , hogy az orvos éppen nyaralt, amikor a kismama szült és teljesen más vezette le a szülést. Félek, nehogy ez legyen, mert én is júniusra vagyok kiírva. Ilyenkor egyénként kinek kell adni a pénzt?
Meddig kell bennmaradni a kórházban a szülés után? Ott van mellettem a baba, vagy csak párszor hozzák oda hozzám etetéskor? És ha megszületett otthagyják velem, vagy elviszik?
Örülnék, ha írnátok! Elõre is köszi:
Bozsó
Névtelen
 


Szia Virág,Kép

Hát lehet, hogy én nem vagyok egy tipikus terhes, de nekem minden mindig eredményem tökéletes volt, nem híztam sokat, nem vizesedek, stb szóval mindenki azt mondaná, hogy szerencsés kismama vagyok, de még mielõtt elkezdenétek irigyelni, nálunk a babával van gond, és nekem ez lelkileg sokkal rosszabb, kivárni, hogy mikor megszületik kiderül mekkora a probléma. Az egyik veséjén cisztás elváltozásokat találtak a dokik, és nem lehet tudni,hogy folytatódik a dolog. Szivesebben küszködnék inkább mindenféle problémával, ha tudnám, hogy vele biztos minden rendben lesz. Igy marad az optimizmusom, ami szerencsére megmaradt és tudom hogy ez is segít.
Egyébként a szex jó ötlet, kispapa is erre a módszerre esküszik Kép

Curly
Névtelen
 


Szia Curly!

Nagyon szurkolok Neked,hogy minden rendben legyen veled és a babával is! Nagyon jó, hogy opitimista vagy, csak így tovább Kép!
Azért irigyellek, hogy soha semmi "negatív" jele nem volt a terhességednek. Én jó sokáig küzdöttem a hányingerrel, izzadtam, mint egy ló (nyáron kezdett nõni a pocakom) és a végén iszonyúan ödémás voltam. De a lényeg, hogy megérte Kép!

Hát akkor irány az ágy, hátha meghozza gyümölcsét Kép !
Üdv, Virág
virga
 
 


Csi,
Az orvosok HELLP szindrómára gyanakodtak, ami a toxémia egyik súlyos formája (az áprilisi Kismamában is írtak róla). De én a tüneteknek csak egy részét produkáltam, míg más értékeim normálisak voltak.
Roni valamilyen tápszert kapott. Késõbb kiderült, hogy pótlásnak elsõsorban saját anya tejét adnak, ha van, ha ez nincs központi anyatejet adnak, ha van, ha ez sincs tápszert adnak.
A baba vércukrát, ha nem is automatikusan, de legalább diabéteszes mama esetén meg kellene nézniük.
Az õrzõben a császár után délután 3-tól másnap reggel 6-ig voltam. Amikor felvittek akkor kb. fél percre hozták be Ronit, de nem adták oda. Sajnos én meg nem voltam olyan állapotban, hogy kértem volna. Kispapa 1-1,5 órát volt velem, köszönet az elnézõ nõvérkének és hogy más nem volt a szobában. Egyébként csak a holmimat hozhatta volna be.
A bélkacs tágulat a vékonybél egyes részei tágabbak az átlagosnál, amik az UH felvételen sötét foltként láthatók.

Virág,
PL: Nekem kellett bemennem a csecsemõsökhöz megkérdezni, hogyan kell ellátni a köldökcsonkot, hogy kell pelenkázni. Ezzel szemben a szobatársaimnak a reggeli vizitnél automatikusan megmutatták (éjszaka szültek, a reggeli vizitnél "vették fel" a babáikat). Azért lehet a császár az oka, mert Ronit az esti vizitnél "vették fel", én akkor még nem kelhettem fel, Roni a csecsemõsöknél volt. Gondolom elfelejtkeztek róla, hogy nekem nem mutatták meg.

Curly,
Továbbra is megy a drukk. Vagy már babázol?

Maci_2
Maci_2
 


Szia Bozsó!

Jó sok a kérdés Kép. Csak a a magunk nevében tudok nyilatkozni.

Nekem is csak jó tapasztalatom van a Doktornõvel. A terhesség alatti viszgálatoknál csak akkor "nyúlkált" ha valóban muszály volt, és bár túlhordtam a kisfiam fel sem merült a meginditás gondolata. Én nagyon birom benne, hogy mindig a természetes módszer mellett van (utálja a betétet, nem hive a EDÁ-nak,...). A szülésnél pont akkor jött be, amikor mi is beértünk, de ez részben szerencse is, mert pont akkor szült egy másik kismamája is.
Ami nekünk nagyon fontos volt, hogy "hagyott" minket szülni. REndszeresen jött, de nem szólt bele semmibe: kérdezgette hogy vagyunk, és mindig mondta, hogy normálisak a tüneteim. Bár a kitolás utolsó perceiben felmásztam a szülõágyra (egészen addig labdán voltam), de azt is teljesen ülõ helyzetbe rakták. A varrásnál már nevetgéltünk. Egyébként gyönyörûen varr, nekem semmit nem látni a gátvágásomból (be is gyógyult gyorsan).
Ami a pénzt illeti: a többi kismamitól azt hallotuk, hogy 40-80 között szoktak adni, de amikor mi direkt megkérdeztük tõle "megtagadta a választ" (azt mondta, annyit amennyit gondolunk).

Amilyen jó a szülészetrõl a véleményem, annyira lesújtó a gyerekágyról. Én délután szültem, és azt mondták, akkor lehet velem a kicsi este, ha el tudok menni érte a "gyüjtõbe" (ez szülés után tényleg nem olyen egyértelmû). Persze mivel 41 hete arra vártam, hogy láthassam a kisfiamat, némi pihenõ után ki is hoztam. A baba végig nálad lehet, de ha szeretnéd be is adhatod.

Nos ami nekem nagyon nem tetszett: a kisfiam, mivel túlhordtam teljesen felázott a bõre, de a fürdetésnél eszükbe nem jutott beolajozni. Ezt utána külön kérésre tették csak meg. A szoptatásban SENKI nem segitett, szerencsére eleget olvastam elõtte a témáról, igy folyton a mellemen volt a lurkó. Viszont a 2. nap reggelén bejött egy doki és közölte, hogy mindeki aki 2 napja szült csomagoljon, mert haza KELL mennie délután. Nos mivel én úgy készültem, hogy 4 napot maradok kicsit váratlanul ért (nem volt befûtve gyerekszoba, a férjem dolgozott, stb.). Szerencsére elõzõ este önszorgalomból megnéztem a fürdetést, igy legalább ezt tudtam. Amikor a gyerek és az én zárójelentésemet elolvastam volt néhány dolog, amit nem értettem (vizsgálatok, röviditések, ...): amikor megkérdeztem egy nõvértõl úgy nézett rám, mint egy marslakóra és leplezetlen felháborodással válaszolt (felhúzott szemöldökkel kérdezte, hogy most akkor ezt végig fogom kérdezni Kép).
A kisfiam végig "határeset" volt a sárgasággal, de sebaj, mivel a 4. napon vissza kellett mennünk a PKU vizsgálatra, gondoltam majd akkor megnézik a sárgaságát is. Puff! Közölték, hogy azt nem tudják már megvizsgálni, mert már nincs betegszámom (pedig a PKU miatt megszúrták)!!!! Pedig a gyerek bizony nagyon sárga!!! Háááát itassa anyuka forralt vizzel!!!

Lehet, hogy nekem nem volt szerencsém, de egyet tudok, legközelebb nem hagyom magam kitenni 2 nap után egy sárga gyerekkel, szoptatási tanácsok nélkül.

Remélem tudtam segiteni. Ha van még kérdésed szivesen válaszolok, de most kezdõdik a fürdetés.

Szia
Milla
milla
 
 


Húú, most látom jó hosszú lett, tele helyesirási hibával. Bocsi, de nagyon kellett már fürdetni KépKépKép.

Milla
milla
 
 


Sziasztok!

Maci2!
Csak azért kérdeztem, mert én is hasonlót tapasztaltam... Nekem a szobatársam mutatta meg, mit hogyan kell csinálni.

Milla!
Furcsa ez a hazaküldéses dolog... Ennyire tele lett volna az osztály? De szerintem akkor sem szabadna senkit hazaküldeni.
Úgy látom nem csak nekem voltak negatív tapasztalataim a csecsemõsökkel, sajnos Kép. Remélem legközelebbre azért javul a helyzet.
Üdv, Virág
virga
 
 


Sziasztok

Milla, ez nem semmi... én tavaly szültem a lányom ott, akkor szerencsém lehetett a csecsemõsökkel.....
Októberben megint itt szülök, igaz a harmadik babánkat, de nem engedtem volna haza küldeni magunkat, fõleg hogyha látom a kicsin hogy sárgább... Remélne legközelebb szerencsésebbek leszetek!!

Hajni
hajnii
 
 


Kisfiam születésénél SZINTÉN Banczik volt az ügyeletes és úgy nyúlt hozzám, mint a vadállat. Megváltás volt, mikor beért a dokim (HSZ), onnantól kezdve nyugi volt és semmi piszkálás.

Saci
Névtelen
 


A WHO Regionális Hivatalának összefoglaló jelentése [6]
"Az Egészségügyi Világszervezet európai és amerikai regionális irodája 1985 áprilisában Brazíliában amerikai és európai szakemberek részvételével konferenciát tartott a terhesgondozás és a szülésvezetés egyes kérdéseirõl. A konferencia, amelyen Európából és Amerikából több mint 60, a különbözõ érintett szakterület képviselõje vett részt, ajánlásokat fogadott el.
Általános ajánlások
A legalacsonyabb perinatális mortalitással rendelkezõ országok között számos olyan ország van a világon, ahol a császármetszés aránya 10% alatt van. Nincs olyan területe a világnak, ahol indokolt lehetne a 10-15% feletti császármetszés-gyakoriság.

Kényelmi szempontból nem szabad szülést indítani, a szülésindítást csak specifikus indikáció alapján végezzük. Nincs olyan terület, ahol 10 százalék feletti programozás indokolt volna.

Normál esetekben a burokrepedés csak késõi szakban indokolt a tágulás végén. Korai burokrepesztés, mint rutineljárás nem indokolt.

A normális szülés alatti ellátás: gyakorlati kézikönyv
Egészségügyi Világszervezet (WHO), 1999 - részletek

A kategória
Támogatandó eljárások (olyan eljárások, amelyek bizonyíthatóan hasznosak)

A vajúdás és a szülés alatti ellátásnak azt a módját biztosítani, melynek során a szülés folyamatába - az anya és a gyermek állapotát figyelembe véve - a lehetõ legkevesebb beavatkozás történik, mely során a nõ biztonságban érzi magát, és megõrizheti önbizalmát.

A szülõ nõ magánszférájának tiszteletben tartása a szülés helyszínén.

Az ellátók által nyújtott empatikus támogatás a vajúdás és szülés alatt

B kategória
Megszüntetendõ eljárások (olyan eljárások, amelyek nyilvánvalóan károsak vagy hatástalanok)

Rutinszerûen alkalmazott beöntés.

Intravénás infúzió rutinszerû alkalmazása a vajúdás és a szülés folyamán.

Hosszan kitartott, irányított nyomás a kitolási szakban (Valsalva mûfogás)

D kategória
Olyan eljárások, melyeket gyakran helytelenül alkalmaznak

A vajúdó korlátozása abban, hogy egyen vagy igyon a vajúdás és a szülés során.

A vajúdás és a szülés gyorsítása oxitocinnal.

A méhszáj teljes vagy közel teljes eltûnését követõen arra bíztatni az asszonyt, hogy nyomjon akkor, amikor õ maga még nem érez nyomási ingert.

Meghatározott idõtartamú kitolási szakhoz való merev ragaszkodás (például egy óra), akkor is, ha az anya és a magzat állapota jó és a szülés halad.
Névtelen
 


Sziasztok!

A tesim is ott szülte mindkét babáját, de neki sem volt rossz tapasztalata. Nos nekem azt mondták, azért kell hazamenni, mert nagyon sokan szültek (ez igaz is volt), de amikor a PKU vizsgálatra visszamentünk ÜRES volt majdnem minden szoba. Egy egészségügyis ismerõs azt mondta, talán valami fertõzésveszély lehetett, amit nem akartak nagydobra verni. De ez csak találgatás.
Csak annyit tudok tanácsolni, hogy kérdezzetek, ne hagyjátok magatokat, mert vannak a betegnek jogai. Mi utólag elmentünk a betegjogi képviselõhöz, de kérdem én kinek van energiája egy újszülöttel betegjogi képviselõhöz járkálni?

Nagy kalappal a pocakosoknak!!! Sziasztok.

Milla
milla
 
 


Szia Maci_2,

Sejtettem, hogy toxémiás lettél, azokból a szimptomákból, amit leírtál, de végül a lényeg, hogy szerencsésen végzõdött és legalább ha jól számoltam kihúztad a 37. hétig. Az én sógornõm ( orvos) is toxémiás lett és neki a 34. héten lett császár a vége. Hirtelen 200-as lett a vérnyomása és rettentõen vizesedett. A férje mentõorvos õ vitte rohamkocsival a kórházba, borzasztó helyzetben volt, mert a helyzet odáig fajult, hogy szinte választani kellett kit mentsen az anyát v. a babát. Végül is náluk is szerencsésen alakultak a dolgok és mindenki egészséges. De hogy a toxémiát mi válthatja ki az is nagyon érdekes dolgog. Az én sógornõm szerint õ tudatalatt nagyon félt a szüléstõl és a szevezete beindult és pszichoszomatikus tünetként ezt pródukálta. Szóval érdemes kideríteni mi lhet a kiváltó, hogy legközelebb ki lehessen kerülni.

Mi még mindig egybe vagyunk, néha már az az érzésem nem is vagyok terhes csak úgy nézek ki és mindenki azt mondja.Kép
Pedig már végigzongoráztuk a hétvége óta a szülésidítókat, volt hegymászás, sex, sõt ma direkt bejelentkeztem a fodrászhoz is hátha az stresszel, hogy nehogy véletlenül ott induljon a szülés, de minden hiába.Kép
De az is lehet, hogy a nyuszis rugdalózó a hibás, biztos a nyuszi akarja hogyni a gyerkõcötKép, na addig talán még kihúzom valahogy, de azért szívesen várom mindenkitõl a további tippeket a folyamat gyorsításához.

Curly 40+2
Névtelen
 


Szia Maci2!

Remélem jól érzitek magatokat, és most már minden rendben van. Azt szeretném megkérdezni tõled, hogy miért mondták a szülésznõk, hogy ha a Tidrenczel lesz akkor biztos császár lesz, nem támogatja a természetes szülést?
Névtelen
 


Névtelen!

Ugyan nem engem kérdeztél, de azért írok! Kép Szerintem eddig kevés helyi takarítónõ szült nála Kép, nem tudom, mire alapozzák a véleményüket... talán hasonló okból, mint amiért a fekete macska nagy-nagy szerencsétlenséget okoz KépKépKép Minden esetre én a Tidrenczelnél szültem másfél éve (átlagos páciensként, se kutyája - se macskája nem vagyok, hogy oka legyen kivételezni, máskáént viselkedni velem), nem császárral, holott az én esetemben neki jóval egyszerûbb lett volna, mint másfél napot (14-én hajnali ötkor értünk be és 15-én éjjel 10-kor született meg a kisfiam) kivárni (fájásgyengeség, oxytocin mellett, kétperces fájásoknál sem tágultam semmit). És mindig megkérdezte, hogy bírom-e még, vagy császár legyen-e. TErmészetesen inkább bírtam - és bírta a doki is! Egyetlen szóval nem biztatott arra, hogy legyen mégis császár - pediog ebben az esetben valószínûleg az sem lett volna szakmai hiba! SZóval: persze, nem tudom, más esetekben hogy jár el, de a magam példájából kiindulva azt mondhatom: igyekszik mindent megtenni a természetes szülésért!

Márti
márti
 
 


Én a múltkori vizitkor igen sokat beszélgettem Tidrenczel doktorral. Csomó mindenre rákérdeztem, a császárra is és mondtam, hogy szeretném elkerülni, mire õ azt mondta, hogy õ sem híve a császárnak, de ha a baba szívhangja vagy az irreálisan elhúzódó vajúdás indokolja, akkor felmerül a császár lehetõsége, mindenesetre azt mondta, hogy õ nem híve az indokolatlan invazív beavatkozásoknak. Még kértem rá, ha nem muszáj, ne tágítson kézzel, azt mondta, nemigen szokott ilyet sem csinálni. .... Remélem így lesz. Kép

Saci
charlottee
 
 


Szia Maci_2Kép

Az, hogy születés után megnézik -e a babád cukrát, az a dokidon múlik. Neki kell tájékoztatni a gyerekorvost a te cukrodról. Én a Harsányinál szültem, és amint beértünk, rögtön tudták (a szülésznõtõl kezdve mindenki), hogy diabeteszes vagyok. Nekem végig figyelték a cukromat a szülés alatt, és mielõtt megszületett a baba, már úgy készítette fel a gyerekorvos. Gergõt egybõl el is vitték vércukor ellenõrzésre.

Egyébként a csecsemõsökrõl nekem sincs valami nagy véleményem. Nekem például csak a 2. napon mutatták meg, hogy kell szoptatni, az is csak azért, mert már nagyon nem ment, a gyerek meg persze üvöltött, a mellem pedig teljesen kisebesedett. A gyerek ellátását is az egyik szobatársam mutatta meg. Szóval, ha nem kérdez az ember, akkor maguktól elfelejtik megmutatni a dolgokat.

Üdv
Tüni és Gergõ
tüni
 
 


Curly,
Az érdekes az egészben az volt, hogy a toxémia (a mezei fajta) fõ tünetei a magas vérnyomás, fehérje a vizeletben és vizesedés közül egyiket sem produkáltam. A vérnyomásom végig 110/60, nagy ritkán 120/70 volt, nem vizesedtem és fehérje sem volt.
A kiváltó okot az orvosok sem tudják.
Kitartás, továbbra is megy a drukk.

Névtelen,
Márti már megválaszolta a kérdésedet.
Nem szülésznõk mondták, hanem takarítónõk.
Egyébként meg mindent megtett a terészetes szülés érdekében, csak hát a méhszájam másként gondolta...

Maci_2 + Roni baba, akinek a számítások szerint ma kellene megszületnieKép
Maci_2
 


Bozsó!

A január 21-i archívban benne van a szülésem története a doktornõnél, a terhesgondozással is meg voltam elégedve. A kórházban töltött napokról úgy látom, elég eltérõek a vélemények, az én tapasztalatom nagyon jó, a más kórházban szült barátnõim sztorijaival összevetve pedig szerintem átlagon felüli volt a segítõkészség. Én azóta is áldom Õket, hogy igenis erõltették a szoptatást, többen többször is megmutatták a fejés technikáját, bármikor bármit kérdeztem, legtöbbjük türelmeen válaszolt. Igaz, volt egy-két nõvérke, aki hát hogyismondjam nem túl készséges, de mindig változott a gárda, így ez nem volt vészes. Laura vasárnap lesz négy hónapos, csak anyatejet kap, az éjszakát 8-5-ig átalussza, és egyre huncutabb.
Sok sikert Neked is a nagy eseményhez!

Dorisz
dorisz
 
 


Maci_2!
Nekem ugyan nem HELLP volt, hanem "mezei" toxémia, az viszont mindkettõnél a szülés napján/közben tetõzött, és a vérnyomásom akkor állt helyre, amikor abbahagytam a szoptatást, és eltelt kb. három hónap.

Curly!
"Szóval érdemes kideríteni mi lehet a kiváltó, hogy legközelebb ki lehessen kerülni."
Sajnos ezt nem lehet kideríteni. A statisztika szerint pl. másodszor azonos apa esetén nincs nagy valószínûsége az elõfordulásra. Nálam nem így volt. Ráadásul a második esetben indított császárom volt. és szülés közben így is 230/ száz valamennyi volt a vérnyomásom, pedig akkor nemhogy nem féltem a szüléstõl, de kimondottan jó hangulatú császár volt. Hiába kerestem/keresem a kiváltó okokat, nem találtam semmit. Még a rizikófaktoros betegségeim, mint a cukor, vagy a pajzsmirigy sem állt fent. Nagyon keveset tudnak róla az orvosok.Kép

Szülésindítás -- ha még aktuális:
Nekem mindkét alkalommal az jött be, hogy a dokival megbeszéltük, hogy melyik napon indítja meg a szülést. Az elsõnél azt mondta szerda este, hogy vasárnap indítunk, aztán csütörtök hajnalban megindult a szülés. Másodszorra már a programozott császár napja volt megadva, és aznap reggel meg is indult a szülés. Azt hiszem, beijedtek a gyerekeimKép
De ahogy nézem a mai napi termést, már nem lesz szükséged semmiféle praktikára....Kép
Hajrá!

Csi
csii
 
 


Curly!
Ha még kell tipp: pepperonis pizza (vagy más erõs kaja) KépKépKép És drukk! Kép

Márti
márti
 
 


Sziasztok!

Volt valaki tegnap a MÁV-ban tornán? Én voltam, hátha tudjuk azonosítani egymást.

Daleei
dale
 
 


Sziasztok!
Én érdeklõdni szeretnék, hogy dr. Szabó György-höz jár e valaki, ill. ismeritek e? Minden érdekel róla, a tarifája, a viselkedése, a hozzáállása... MINDEN! Kép Elõre is köszi! Szivola
Névtelen
 


Vajon hol lehet Curly....?
Csi
Csii
 


Sziasztok!
Tegnap voltam a TZS-nal eloszor. Eleinte eleg laza volt, de aztan feloldodott, mert 5 percig soroltam a bajaimat. Majd nem lehetett leloni annyit beszelt. Szoval koszonom, hogy segitettetek a velemenyetekkel valasztanom. Tenyleg azt mondta, hogy annyit adjak amennyit gondolok. Szoval nagyon rendi volt. Viszont eleg rossz elmeny ert. Remelem nem kozuletek volt ott valaki, aki szult. Szoval mikor oda ertem, pont akkor jott a koraszulott szallito kocsi. Felrohantak es egy percen belul jottek is vissza a babaval. Hat nem is tudom mit is mondjak. Eleg borzaszto latvany volt. :o(((( Megegyszer koszi nektek.
Szep napot mindenkinek. :o)))
Agi
Névtelen
 


Szia Dorisz!

Levi is vasárnap lesz négy hónapos (lehet, hogy találkoztunk is?), de sajnos nekem nincsenek 100 % pozitív tapasztalataim, de mint ahogy írtam már, ismerõseim körében is több a pozitív visszajelzés, mint a negatív.

Curly!
Vajon hol lehetsz? Talán bevált valamelyik szülésmegindító praktika Kép?
Majd jelentkezz a sztorival!

Üdv, Virág
virga
 
 


Hát én tiszta gyagya vagyok: Levente holnap lesz négy hónapos... Kép Teljesen el vagyok tájolva, hogy hányadika van...
Üdv, Virág
virga
 
 


Sziasztok csajszik,Kép

Curly még mindig itthon ül a fenekén..Nekem úgy látszik semmi nem használ, pedig ma mikor sétálni mentünk a párommal azt is kipróbáltam tudok e futni, de röhögésbe fulladt az egész, úgy futottam mint egy kappan.Kép, úgyhogy 20 méter után abbahagytam.
Hogy fogok így hiteles beszámolót küldeni az állítólagos pelekázóállványról?

Curly
Névtelen
 


Szia Szivola

Én Dr, szabóhoz járok... ha tudok válaszolok, címem a profilban.
Üdv, hajni
hajnii
 
 


CurlyKép
És ha írnál a Nyúlnak? Jézuskánál mûködik....
Csi
csii
 
 


Sziasztok Lányok!

Ezúton tudatnám a nagyvilággal, hogy Curly Lillácskája (és persze az enyém!!!)szombaton (19.-én) 18.35-kor 3600g-al egészségben megszületett!!!
Sajnos az elöttem korábban megszólalt kispapákhoz hasonló remekmûvek írására képtelen lennék, ezért csak ennyi mondandóra vállalkoztam.
Minden többit egy nagyszerû anyukától Curly-tõl!
Boldog húsvétot!

Curly kispapája
Névtelen
 


Kedves Curly és Curly Kispapa!

Gratulálok nektek, örülök, hogy minden rendben volt/van!
Sok-sok kitartást Curlynek a szoptatáshoz, remélem könnyen megy a dolog Kép!
Minél hamarabbi hazatérést és majd várom a sztorit!
Üdv, Virág

U.i.: akkor mégiscsak írtatok a Nyúlnak Kép?
virga
 
 


Curly és kispapája,

Gtarulálok mindkettõtöknek Lillácskához, nagyon sok boldogságot, örömet kívánok, mielõbbi gyógyulást az anyucinak és sok tejcsit a babának.Kép
Ezek szerint minden rendben és nem kell már aggódnotok a baba egészsége miattKép.

Maci_2 + ma 4 hetes Roni baba
Maci_2
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?