Köszi lányok, olyan aranyosak vagyotok
Léna egyébként teljesen jól van még mindig
semmi nyoma hogy megfázott volna..
Svédország...
Hát elég lightos turistáskodás volt ,tekintve hogy Lénát a játszótéren és a mókusokon kivül sokminden nem érdekelte
Ami feltűnő:
Sokkal kevesebb ember van a fővárosban mint nálunk
ezen nagyon meglepődtem, mert azt gondoltam, valahol minden főváros egyforma...hát nem..itt kb fele a népsűrűség..
Ami érdekesség és nagy pozitivum..az a szociális háló, a társadalom fejlettsége ....mire is gondolok????
Pl egy válás esetén általában úgy itél a biroság hogy a gyerekek egy-két hetet egyik másik egy-két hetet másik szülőnél töltik.
És a szép benne az, hogy ez nem csak biroi gyakorlat hanem szülői gyakorlat is...azaz az apukának is nemcsak joga van, de a valóságban fel is vállalják a mindennapi gondokat bajokat...
az apa is egyenrangú szülő az anyával mindenféle értelemben....
Amúgy meg nagyon nagyon erős érdekvédelmi szövetségek vannak a munkaidő betartására, a férfi-női egyenjogúság felügyeletére...és ez látszik az embereken is..
És az egész társadalom sokkal odafigyelőbb, érzékenyebb mint eddig bárhol láttam..
Ez nagyon tetszett bevallom...bár nagynéném szerint az elmúlt években rohamosan romlott náluk is minden....(képzelem milyen lehetett addig
)
Ami még nagyon tetszett:
Hogy milyen természetimádók a svédek....
Aki csak teheti megy a civilizációból az erdőbe, a természetbe.
Nagynénéméknek is van nyaralójuk(mint nagyon sok embernek ott), komolyan olyan mint egy mézeskalácsházikó az erdő legmélyén, ahol mókusok és egyéb állatok tanyáznak.
Tele az erdő ehető gombával, szamócával, fekete áfonyával, málnával és szines virágokkal.
Amit sose birnék megszokni: hogy a 19-20 fokos tó már épp jó hogy fürödjenek benne
brrrrrrrrrrrr a hideg kiráz.......
én halásznadrágban pólóban ülök a tónál, a nagynéném meg a család lubickol a fagyos vizben
És ami nagyon király:
a kaja...minden féle halas-rákos-izkavalkád....
Majd kilyukadt a gyomrom amikor nagyvacsorákhoz nagynéném spéci nyers lazacszeletei ott diszelegtek az asztalon ilyen olyan mártással, nekem meg csak csorgott a nyálam, mivel ugye nyerset most nem ehetek
Ja és igen...az árak...hát iszonyú drágaság van......
azaz hogy is mondjam, nekünk drágaság...nekik nem annyira, mert ugye ott a bérszinvonal is magasabb és az adóteher meg jóval kisebb...
Szegény nagynéném majd lefordult a székről amikor mondtam hogy itthon mennyi az szja.
Az unokatesóm most végezte el a ovónői-tanitó női főiskolát(1-3. osztályig tanithat is), de ő bölcsibe akar menni.
Kapott is állást....havi 22.000 svéd koronáért....
ez bruttó...de akkor is, érdemes beszorozni 27 ft/korona árfolyamon...és ez a szakma ott sincs túlfizetve...
Úgyhogy egyszóval Svédország még mindig jóléti állam, én úgy gondolom.....
Na most hirtelen ennyi...de majd még úgyis eszembe jutnak dolgok.....
Amúgy meg kivagyok, még ki se merem dugni az orromat itthonról..
Igaz a kényszer rávitt hogy bemenjónk délelőtt az árkádba kánikularuháért...
M.