Én a ciklus első napjától szoktam inni, vagyis az lső vérzés napján, hamarabb lezajlik, jobban itisztul a lelökődött nyálkahártya.
Reggel éhgyomorra iszom, rá negyed órával reggelizek, este meg vacsi után legalább fél órával. 2-3 dl forró vízzel leöntök 1 evőkanál cickafarkat + 1 evőkanál palástfüvet (Maria Treben ajánlása), és 2-3 percig hagyom állni.Nekem a 10 perc sok volt, túl intenzív ízt adott, főleg a cickafark miatt, meg abban van csersav is. Én mézzel szoktam, amikor már kevésbé foró a tea, mert úgy nem veszti el a méz a benne rejlő vitaminokat.
Egyébként a cicka a bélműködésre is kedvezően hat, gyomornyugtató, fertőtlenítő hatása van.
Folyásoknál is jól lehet haszálni, ülőfürdőként és teának meginni is.
A mezei zsurló meg felfázásra kiváló, másnapra mindig rendbehozott, és nem kellett mindenféle szintetikus bogyót szednem.
Ülőfürdő:
100gramm gyógyfüvet 12 órára be kell áztatni 5 l hideg vízbe, ha ez megvan utána fel kell forralni, és beleönteni a fürdővízbe, vesetájékig lepje el, és 20 percet kell így benne ülni.
A fiam fázott fel egyszer és nála is bevált a zsurlós ülőfürdő + itt is hozzá a zsurlóteát.
na, most már eldugulok