Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok lányok!

Én teljesen új vagyok a neten, pár napja találta ezt a topikot , azóta olvasgatom és kedvem támadt hozzászólni. Négy gyerekem közül hármat a MÁV-ban szültem dr. Koós-Hutás Piroskánál és mind vele, mind a kórházzal nagyon meg voltam elégedve. Ha valakit érdekel, írhatok részleteket is.
Egy jó tanács szülés elõtt állóknak: más kórházakban szült barátnõimtõl hallottam, hogy ott azt ajánlották, vigyenek az anyukák magukkal hajszárítót, és a gátsebüket minden mosakodás után törülközõ helyett langyos hajszárítóval szárítsák - azt mondták, nagyon meggyorsítja a sebgyógyulást és kevésbé fáj. Esetleg ki lehet próbálni.

Mindenkinek egészséges babákat kívánok:
Ági
Névtelen

Maci 2,
en azt tanacsolom, hogy vattat es alkoholt MINDENFELEKEPPEN vigyel be, mert decemberben egyaltalan nem volt a szobakban, es nem is kaptunk. Akkor eppen nem volt annyi, hogy adjanak.Volt, hogy a popsikenocs is elfogyott, azt sem kaptunk egybol. Popsitorlot es pelenkat is erdemes bevinni, mert ha esetleg besargul a kicsi es kekfenyezni kell, akkor fent a gyerekosztalyon ezek is hianycikkek voltak.
Ez volt a decemberi allapot, sot a szeptemberi is,mert egy baratnom akkor szult es az O tanacsai alapjan keszitettem ossze a pici korhazi holmijait.
En pl. pelenkat nem raktam be teljes csomagot, amikor indultunk szulni (csak a helyet foglalta volna), hanem kivettem kb. 10 darabot es igy konnyebben elfert a taskaban, apuka pedig szallitotta be a tobbit kesobb.
Mi 8 napot voltunk bent, rugik egyaltalan nem kellettek, minden nap tisztat adtak rajuk.

Csi,
koszi az otletet, a kovetkezo babanal beszerezzuk ezt a 'hastarto' dolgot. Bar en meg remenykedem, hogy meguszom majd a csaszart, de jobb felni... Kép

Udv, Virag
virga

Ági, írhatnál a szüléseidrõl és dokinõdrõl is! Engem nagyon érdek, a barátnõm szeptemberben fog nála szülni.

Köszi: Vica
vica

Sziasztok!

Vica, Ági!
Én is Kóos Hutás Piroskánál szültem és nekem is nagyon jó a tapsztalatom. (A testvérem is mindkét babáját nála szülte).
Szerintem ha valaki szereti a természetes szülést jó humorral fûszerezve, akkor nála jobb helyre sem mehet.

Üdv.
Milla
milla

Kedves Erazmusz!
Nagyon szépen köszönöm Neked a gyors, mindenre kitejedõ válaszodat, de ha nem haragszol, lenne még egy kérdésem. Miért van az , hogy nagyon sok orvosnak az a "mániája", hogy a Clostit abba kell hagyni 3-4 hónap után. Az én dokim - akit semmiképpen sem bírálni szeretnék - azt amondja, hogy atúlstimulálás és hosszan tartó szedés ciszták kialakulásához vezet. Igaz, hogy a gyógyszer abbahagyása után addig hat, ameddig szedtem, és akkor még szedés nélkül is beállítja a ciklust? Csak azt nem értem, hogy szünet esetén hogy vagy peteérés ha Closti ninkül a progeszteron-szintem majdnem nulla?
Egy fonros kérdés: Siklósi dokit nekem pont tegnap ajánlották. Nem tudod, õ meddõségi szakember? Állítólag nagyon jó szakember de nagyon "különös" a modora? Õ vajon vállal még privát betegeket. Te szakmaileg mit tanácsolsz: fogadjam meg a 3 hónapos gyógyszer szünetet és várjak türelemmel vagy keressem fel Siklóssi profot? Ne haragudj, hogy ennyit krdezek, csak nagyon megörültem annak, hogy pont õt emelted ki az orvosok közül és nekem is pont õt ajánlották! Válaszodat elõre is köszi, nemcsak a saját, hanem mindenki nevében is, hihetetlen jófej dolog Tõled, hogy orvosként így probálsz meg segíteni regeteg nõn. Hiszen ezeket a kérdéseket általában nem tehetjük fel a saját dokinknak, mert én például nem szeretném, ha a dokim egy kicsit is úgy érezné, hogy nem bízom benne vagy a diagnózisában, mert szerintem itt az egyik legfontosabb elem a bizalmi viszony! Jó hétvégét mindenkinek, üdvözöl: Csenge
Névtelen

Szia Maci_2!

A szüléselõkészitõn most leginkább arról volt szó, hogyan ismerjük fel a szüléselindulásának kezdeti jeleit. Aki rendszeresen olvassa a babanetet annak egy csomó infoja van már, én is azt hittem, hogy most már majdnem mindent tudok, de ami nekem új info volt most, hogy vigyünk 3-4 liter szénsavmentes vizet, vagy nem rostos üditõt a vajúdáshoz, mert a méh úgy jobban tud dolgozni, mert szüksége van a folyadékra. Ezenkivül a gátvédelem kb. egy 10-15 perccel meghosszabitja a szülést, merta a végén a repedés elkerülése végett csak miliméterenként engedik elõre a csöppséget. Ezenkivül volt még szó az epidurálról, mint múltkor és a vizbenvajúdásról, amire mindig van lehetõség, mert ott nincs állitólag torlódás. Vizbenszülés kizárva. A szülésznõ külön felhivta a figyelmet arra, hogy a papucsot (kispapának is ) a csomag tetjére tegyük, mert utcai cipõben a szülészeten nem lehet flangálni. A szülõszobát sajnos nem lehetett megnézni mert nagyüzem volt. Úgyhogy én is megkérem a dokit mutassa meg ha lehet, jõvõ csütörtökre rendelt be, remélem akkor egy szülõszoba a 4-bõl legalább szabad lesz.
Én Babylove 2-4kg pelenkát viszek, mert a sógornõm arra esküszik, szerintem én majd szépen lassan kipróbálom nálunk mi válik be. De szerintem, úgyis kapunk majd még reklámcsomagban bennt másfajtát is. Úgy emlékszem a febr. felkészitõn mondták is, hogy vigyünk alkoholt, meg steril vattát, meg mindent amit tudunk, mert ilyenekbõl nem állnak valami jól. Mellszivóból Avent Isis-t szereztem be, mert azt nagyon dicsérik a többiek, remélem beválik.
A málnalevélteát meg jó hogy eszembe juttattad, mert szerintem azt már ideje elkezdeni inni.

Curly

A tapasztaltabb anyukáktól kérdezem, hogy van rá lehetõség, hogy az intenziv osztályon együtt legyél elhelyezve a babáddal, ha sajnos szükséges? megszakad a szivem ha arra gondolok, hogy külön emeleten legyünk elhelyezve...
Névtelen

Kedves Vica és Milla!

2001 májusában született a 4. gyerekem, gyorsan és könnyen (ahogy a többi is). Elõzõ este mentünk be a kórházba, nem voltak túl erõs fájásaim, de elég sûrûn – aztán csak jósló fájásnak bizonyultak, szép lassan megszûntek úgy este 9-10 órára, a CTG is rendben volt, és szûk két ujjnyira voltam nyitva, de az ügyeletes orvos azt mondta, nem szívesen engedne haza a negyedik gyerekkel, mert bármikor beindulhat a szülés és nem biztos, hogy akkor még beérnénk (vidéken lakunk, kb. ¾ óra a kórháztól). Piroska éppen bent volt egy másik kismamájánál és õ is azt javasolta, hogy maradjak bent, adnak egy ágyat az osztályon, ha pedig „komolyra fordul a dolog”, akkor azonnal jön. Így hát a férjem hazajött, én meg nem szívesen, de maradtam (a gyerekosztályon van egy szoba fenntartva pont ilyen esetekre). Hajnali 5 körül kezdõdtek újra a fájások, 7 után aztán levánszorogtam a szülõszobára, hogy ez már biztos „az”. Az ügyeletes, még mindig ugyanaz a doki (nagydarab lófarkas, nem tudom a nevét) megvizsgált, szerinte még mindig csak két ujjnyi volt a tágulat, de látta rajtam, hogy most már tényleg fáj. Pont akkor telefonált a férjem, a szülésznõ bekiabált, hogy mi újság, a doki meg vissza, hogy megindult a szülés, de van még idõ. Aztán felhívták Piroskát, aki azt mondta, rohan, és ne készítsenek elõ. 8 után nem sokkal már ott is volt, addigra már tolófájásaim voltak, hallottam, ahogy bevágja a szülészet ajtaját és rohan, közben meg kiabál, hogy „Hol az Ági?”. Két perc múlva már mellettem volt, a méhszájam már eltûnt, beöntésre már nem volt idõ, a szülésznõ sitty-sutty leborotvált egy picit, és már nyomhattam is. Már nagyon türelmetlen voltam meg egy kicsit aggódtam is, hogy hol van már a párom (elakadt a reggeli csúcsforgalomban, a Hungária körút közepén tudta meg, hogy lánya született), úgy hogy nem ment a dolog olyan flottul, mint az elsõ 3 gyereknél, de így se kellett több 5-6 nyomásnál, és már a kezemben is tarthattam Dorkát. Piroska azt mondta, alig tudott aludni az éjjel, folyton felriadt, hogy nem szól-e a telefon, nem kell-e jönnie. Az osztályra is többször feljött hozzám, és elõtte – jó pár évig jártam hozzá – is mindig nagyon rendes volt velem. Pl. amikor már csak a magánrendelése volt, tõlem a sok gyerek és a régi kapcsolat miatt mindig kevesebbet kért, mint a kiírt tarifa. És ha két gyerek között sokáig nem látott, az elsõ kérdése mindig az volt, hogy hoztam-e a gyerekekrõl képet. És még valami: a 2. gyerekem után volt egy vetélésem, ami eléggé megviselt, és amikor újra terhes lettem, amíg a baba meg nem mozdult, három hetente visszarendelt (akkor még a MÁV rendelõbe jártam hozzá) és minden alkalommal csinált egy ultrahangot a biztonság kedvéért. Pedig egy szóval se kértem. Tudom, hogy nem mindenki szereti, néha elég morcos, de olyankor is tud azért emberi lenni, meg az is igaz, hogy olykor még a magánrendelõben is órákat vár az ember, de én nagyon meg voltam vele elégedve és ha bármi bajom lenne, biztos újra hozzá mennék.

Bocs, ez elég hosszú lett, a többit majd legközelebb…
Ági
Ági

Lányok!
Ezt nem hittem volna!!!!!
Tényleg elõfordulhat ilyen, hogy egy év alatt ennyit romlik az ellátás minõsége? Engem már az is sokkolt, hogy az õrzõ gyógyszerszekrénye üres volt, de az, hogy már alkohol, és steril vatta sincs...ez megdöbbentõ. Én 2002. jan 29-én szültem. Azért ez nagyon szomorú.

Intenzív: amikor én szültem /eztán ezt hangsúlyozni fogom/, akkor az intenzíven lévõ babák anyukái ott aludtak a gyerekosztályon, a babák meg az intenzív szobában voltak. Amikor viszont kékfény alá teszik a babát, akkor nem költözik fel az anyuka, csak a baba.

Tényleg, a gyerekosztály már nem is mûködik. Ugye?
Csi
Csi

Curly,

az intenziven levo babak anyukai meg decemberben is ott aludhattak a gyerekosztalyon, ebben nincs valtozas, ugy tunik. De szurkolok, hogy ne kelljen megismerned az erzest, hogy a babat elveszik toled!

Csi,

gyerekosztaly mar tenyleg nincs, csak az a helyseg maradt meg annak, ahol a kekfenyt is csinaljak, meg az inkubatorok vannak. Lehet, hogy a negyediken volt a gyerekosztaly? Csak azert gondolom, mert itt uveges ajtok vannak mindket oldalon, valamint a szobak kozott is leragasztott ablakok vannak.

Egyebkent azt mondtak,hogy vigyem vissza Leventet kontrollra harom honapos koraban, de azt hiszem kihagyjuk. Egy honapos koraban visszavittem, behivtak, kozoltek, hogy vetkoztessem le meztelenre Leventet, majd 20 percre otthagytak minket a vizsgaloban egyedul. A zarojelentesre firkalt a foorvosno valamit, de sem nekem, sem a vedononek, de a gyerekorvosunknak sem sikerult megfejteni,hogy mit. Vettek tole vert, a korzeti gyerekorvosunkat erdekelte volna Levente vas erteke, de sajnos nem sikerult pontos erteket kideritenem. Bilirubint nem is neztek pedig allitolag nagyon sarga volt 4 napig! Szoval en nem vagyok elajulva a MAV Korhaz gyerekosztalyatol... Mivel Levente jol van, ezert inkabb oda sem viszem.
Hogy oszinte legyek en mar gondolkoztam azon is, hogy masik korhazat keresek a kovetkezo szulesnel, de hat soha nem lehetek biztos, hogy az jobb lesz! Hiszen a MAV-rol is annyi jot hallottam a szules elott, nekem megsincs tul sok pozitiv elmenyem, de ezt legalabb mar ismerem Kép
Udv, Virag
virga

V.Virág!
Szentpéteri dokinõ tud úgy is írni, hogy õ maga sem tudja elolvasni.Kép.
Párommal is megosztottam a hírt, miszerint már alkohol, és vatta sincs. Aztán szóba jött, hogy elsõmnél még ez a kórház volt a legjobb abban az évben a szülészeteket tekintve... Akkor most hol tarthatnak azok a kórházak, akik már akkor sem voltak a legjobbak között?
nem vitát akarok nyitni, de tényleg kiakadtam.
Vagy csak én gondolom naívan, hogy az alapellátáshoz ez a két dolog is hozzátartozik?
Nem lehet egyszerû egy ilyen gazdasági helyzetben lévõ kórházban dolgozni.
Na, mindegy!
Csi
Csi

Csi,

hat igen, en is azert mentem a MAV-ba, mert jokat hallottam rola. De ismerve a magyar egeszsegugyet, en azon mar ki sem akadtam, hogy ezeket a dolgokat vinni kellett. Hiszen ugyis meg kell venni ezeket, nem? Akkor meg mar mindegy, hogy par nappal tovabb kell hasznalnom a sajat alkoholomat, vattamat, pelenkamat...
Szentpeteri doktornorol olvastam az archivok kozott, hogy nem tudja elolvasni a sajat irasat. Ezek szerint Te irtad?

Van meg valaki aki az utobbi 3-4 honapban szult a MAV-ban? Lehet, hogy nekik mas elmenyeik vannak es csak velem fordultak elo negativumok Kép Mar szinte lelkiismeretfurdalasom van hogy rosszakat irokKép
Udv, Virag
virga

Kedves Csi és Virág,

Tavaly novemberben és 5 éve szültem a MÁV-ban és csak osztani tudom a véleményeteket. A színvonal romlás hatalmas, itt nemcsak a tárgyi feltételekre gondolok, amit írtatok (nincs alkohol, vatta, lepukkant a fürdõszoba stb.), hanem néhány nõvér, és a gyerekorvos hozzáállása is elég "érdekes". Míg a többi kórházban szinte mindenhol ezerrel fejlesztik a szülészeteket, gyerekágyat (mert ebben van pénz!!), addig itt megállt az élet. Elég rámenõsnek kellett lenni és rájárni a csecsemõsök nyakára, ha segítségre volt szükségem. Az elég furi, hogy most amikor a "csendes születés" a menõ koncepció, a babákat két órán keresztül fürdetik (mert olyan sokan vannak és olyan kevés a csecsemõs) tömény ordítás közepette. Ja, és azt sem értem, hogy miért a lapockájába kapta a babám az oltás?! Szóval az tuti, hogy nehéz helyzetben van a kórház, de ha elmaradnak a betegek, akkor még nehezebb helyzetben lesz. Most már csak egy átlagos színvonalon mûködõ szülészete van, a régi hírneve még viszi majd tovább egy ideig...
gabineni

Sziasztok Kedves Mindenki!

Én majd csak szeptemberben fogok a MÁV korházban szülni :-)
Hát, amiket itt olvasgattam elég lehangoló volt. Van olyan aki a MÁV ban mûködõ az NN által kialakított részen volt?? Egyébként, az én orvosom Józsa Ferenc, róla sem olvastam még, viszon vki kérdezte, h Kardos doktort ismeri e vki, én ismerem, mert az "üzemi nõgyógyász " õ volt. Én meg voltam vele elégedve, rendes volt. igaz csak néhányszor jártam nála csak!
Szóval ha vki tud a Józsa Ferencról mondani vmit, annak nagyon örülnék.

Mindenkinek gyönyörû tavaszi napot!!

Puszi

susie
susie

Én elég gyakran járok a MÁV-ba, már szültem is ott és a picurkámat júliusban szintén ott fogom szülni. A kórház egészét nem ismerem, csak a szülészetet, de nem igazán tudok kifogásolnivaló mondani róla. Vagyishogy, ha az ember igazán kötekedni akar, akkor mindenben találhat kifogásolni valót. Tény viszont, mikor 15 hetesen el kezdtem görcsölni, meg vérezni, egy közeli kórházba mentem be, ahol megaláztak, kishiján kidobtak és úgy bántak velem, mint a kutyával CSAK AZÉRT, mert a kiskönyvemben már volt MÁV-os bejegyzés. Azt mondták: "arra jó a kórházunk, hogy kezelgessük magát, arra nem, hogy itt is szüljön?!... nem vagyunk elég jók a kismamának... stb.stb." és ez így ment egész bent tartozókodásom alatt. Tisztaság volt, megkaptam mindent (gyógyszer, nyugalom, kaja), de soha többé nem szeretnék oda visszamenni. Ehhez képest a MÁV egy szanatórium. És azon már nem lepõdnék meg, hogy nekünk, betegeknek kell bevinni ezt-azt a kórházba, ahogy áll az egészségügy mostanság. És ez nem azon múlik, hogy a kórház szeretné-e fejleszteni az osztályait vagy sem. Ez a központi elosztáson múlik. Ami a szülészetet illeti, 5 éve adták át a sok-sok millió forintba kerülõ szép, modern szülõszobakomplexumot, van új UH. Most egy ideig nem kapnak új dolgokat, gondolom most más osztályokat támogatnak a kórházon belül. Szerintem a legfontosabb, hogy a terhesség rendben lemenjen, a szülés könnyû és gyors legyen, az orvosod, a szülésznõ kedvesek, megnyugtatóak és jó szakemberek legyenek, a babád minden oltást és ellátást megkapjon, amit meg kell, te is meggyógyulj, tudj szoptatni és rendesen ülni. Legalábbis nekem ezek a fõ szempontok és nem az, hogy adnak-e 186 forint értékben alkoholt, vattát, popsikenõcsöt, hexaclorofines hintõport, vagy ezeket nekem kell vinnem. Van, amelyik kórházban meg kenyeret nem adnak az esti vajhoz és felvágotthoz. Hol mi a hiánycikk. Nem szabad túl szigorúnak lenni, õk is csak a nekik kiszabott keretbõl gazdálkodnak.
Szerintem a MÁV igenis jó és színvonalas kórház - de ezt csak azért tudom így írni, mert már van tapasztalatom más eü. intézményekkel kapcsolatban.
Egyébként most 22. hetes vagyok és tegnap bevéreztem. Kép Berohantunk a kórházba, de UH és manuális vizsgálat szerint nincs se a babának, se a lepénynek semmi baja. Remélem így is marad.
Puszi nektek és további jó babavárást/babázást kívánok.

Saci
charlottee

Egyetértek Sacival, én is jártam már több más kórház szülészetén meg nõgyógyászatán is, és a MÁV még így is mindegyiknél jobb. Alapvetõen a hozzáállás miatt, mert pl. van, ahol a nagyvizitnél még most is vigyázzban kell feküdni az ágyon, bugyi nélkül (!), mindenki csak totyog ide-oda lába közt a betéttel. Tényleg szomorú, hogy már a baba ellátásához szükséges szerek sem állnak rendelkezésre, régebben ezeket naponta töltötték fel a szobákban. 2001-ben és 99-ben a gumilepedõkbõl volt krónikus hiány, alig egy-két ágyon volt rendes gumilepedõ, a többin csak mindenféle nylondarab meg szétvágott szemeteszsák, ami egyrészt folyton összegyûrõdött meg elmászott a helyérõl, másrészt minden mozdulatra rémesen zizegett és zörgött.

Mindenkinek jó egészséget, Saci, remélem, semmi baj:
Ági
Ági

Saci!
Én nem hiszem, hogy túl szigorú voltam. Szomorú viszont igen. Mert engem valóban elszomorít, hogy ilyen gazdasági helyzetbe kerül egy kórház, feltételezem, öbhibáján kívül. Persze lehet ujjal mutogatni az elõzõ vezetésre, de ez egy tipikus magyar eü. jelenség, sajnos. De szerintem, egy kicsit többet jelent az, ha már alkohol sincs. Amikor én szültem, akkor az aneszteziológus szólt a nõvérnek, hogy milyen gyógyszert adjon nekem. Nõvér közölte, hogy olyan bizony nincs. Akkor még megtehette az anesztes, hogy a saját osztályáról hozzon le. EDA-hoz meg a dokim hozott csövet, mivel nem értek hozzá, nem tudom megmondani, hogy pontosan mit is. Fiamnak annyira felmaródott a bõre a popsiján, hogy emiatt majdnem tovább kellett maradnunk. Mikor megkérdeztem, hogy miért nem kenik valami gyógykencével, a sima popsikenõcs helyett, akkor ezt a választ kaptam: Elfogyott!
Ha egy kórház TELJES beszerzését leállítják, akkor az elõbb-utóbb igenis az ellátás rovására megy. És hiába akar a legjobb szakember segíteni, ha egyszerûen nincs meg hozzá az eszköze.
Egyébként egyetértek veled abban, hogy a MÁV még mindig szanatórium a többihez képest. Abban is egyet értek, hogy sokkal fontosabb az ott dolgozók szakmai tudása, és a hozzáállása a 189Ft-s alkoholnál. Csak akkor is fura, amikor saját bõrömön tapasztalom az eü. helyzetét.
Nem a MÁV ellen szóltam. Régóta ismerem az egész kórházat, és tuti, hogy ha lesz még egy gyerkõcöm, akkor az is ott fog születni. Feltéve, ha lesz akkor még szülészet, vagy akár MÁV Kórház. Kép
Bocsi, ha magasröptû voltam.
Csi
csii

Olállá!
És igen, hosszabb távollét után újra itt vagyok!
Csodálkozva olvasom, hogy a MÁV kórház rettenetes állapotait a végsõkig védõi az utóbbi idõben micsoda átalakuláson mentek keresztül!
Csak nem? Csak nem megvilágosodtatok? Nincs géz? Nincs vatta? Nincs alkohol? Csak beöntés, smirgli modor é gátmetszés tüzön vizen át?
Bogár János
bog

Sziasztok!

Nekem nem az volt a problemam, hogy nincs vatta, alkohol, popsikrem stb. hiszen ezeket amugy is meg kell venni, es azon tenyleg nem mulik semmi, hogy egy par nappal tovabb kell hasznalnom a sajatot! A magyar egeszsegugyben sajnos altalanos, hogy a rokonoknak kell szallitani a kotozeshez kotszert, fajdalomcsillapitashoz gyogyszert
A szulesemre 9 honapon keresztul keszultunk, az elokesziton azt hallottuk, hogy mennyire fontos a meghittseg a nyugalom, stb. ehhez kepest sajnos belefutottam a karacsony elotti dompingbe, sok szules volt, a szulesznok jottek- mentek, az egyik kerdezett valamit, de a valaszra nem nagyon figyeltek. Legalabbis nekem ez volt az erzesem. Amig nekem a CTG-t csinaltak, tolem par lepesnyire egy burokrepesztes, majd egy mehszajvizsgalat kovetkezett.
Hajnalban volt olyan, hogy a ferjem nem talalt senkit, aki elerheto lett volna, pedig en orultem volna, ha egy kicsit ramneznek, hogy mi ujsag is van, pl. kertem volna egy masik hanytalat. Vagyis mindenki bent volt egy masik szuloszobaban, oda meg megsem megy be az ember...
Ezeken tultettem magam, bar nem erre szamitottam, csak ami utana kovetkezett, az nem tetszett. Az orakig tarto furdetesek, az 'anyuka szoptatni kell, probalkozni' (egy csepp tej nem jott, csak ver a vegen), hogy szinte hulyenek neztek amikor szoltam, hogy lazas a kicsi. Igaz, hogy nem szultem meg, de azert a lazat eszreveszem! Az is rosszul esett, hogy attol kezdve, hogy Levente felkerult a csecsemoosztalyra, mintha megszuntem volna letezni a szuleszeten. Amikor atadtak egymasnak a muszakot, szinte ram sem neztek. Legalabb egy vigasztalo szo jolesett volna, vagy legalabb annyi, hogy az O kisfia fent van.
Nem tetszett, hogy az intenziven csak ugy mellekesen odavetettek az ajtobol egy masik anyukanak, kifele menet, hogy 'majd csinalunk egy reszletesebb majfunkciovizsgalatot, mert lehet, hogy baj van a kicsi majaval'. Lehetett volna embersegesebben, nem?
En azt hiszem, hogy sokat szamit milyen idoszakban szult az ember lanya. Ismeroseim kozul eleg sokan szultek mar itt, tobben mar ketszer is (marciusban, aprilisban, julisuban, szeptemberben)es eddig csak jot hallottam, egy kivetelevel: a juliusi volt a negativ. Gondolom akkor is kevesebb ember volt bent a szabadsagok miatt, en pedig kifogtam a karacsonyt (es majdnem a szilvesztert). Nem egeszen igy kepzeltem a szulesemet es 2002. karacsonyat, ezert egy kicsit csalodott voltam/vagyok es ugy ereztem itt kiirhatom magambol.
Nem hibaztatok senkit, probalom ugy felfogni, hogy egyszeruen nem volt szerencsem, es en vagyok a negativ pelda. Hiszen ha megnezzuk, meg mindig tobb a pozitiv elmenybeszamolo, mint a negativ a MAV-val kapcsolatban. Legkozelebb is itt fogok szulni, de lehet, hogy lesz valasztott szulesznom es a potlassal, vizzel kapcsolatban (ha megint nem jon a tej) ramenosebb leszek.
Tokeletes korhazat, orvost sehol nem fogunk talalni, mindig lesz negativ elmeny is es azokat is figyelembe kell venni, nem?
Udv, Virag

U.i.: na mar megint egy litaniat irtam Kép!
virga

Kedves virga!
Miért került a csecsemõosztályra a fiad?

Bogár János
bog

Kedves János!

Az archivumban februar 25. es februar 27. datumoknal megtalalod a teljes tortenetunket. Nem irnam le meg egyszer, eleg hosszu.
Udv, Virag
virga

Szervusz, Kedves János!
Hol voltál ily sokáig?
Anno azt mondtad, jössz majd egy történettel.
Leírnád?
Igazad van, én mint védõ -már, ha rám is céloztál- megvilágosodtam. Igen, megvilágosodtam, mert titkon azt reméltem, hogy a MÁV nem kerülhet ilyen gazdasági helyzetbe, hiszen nemrég még kiemelt szerepet szántak neki, aztán az mégis inkább a Kútvölgyi lett... Megvilágosodtam, mert én tényleg azt hittem, hogy ekkora baj nem lehet, hogy rövid idõ alatt annyira leromlik a gazdasági helyzet, hogy a MÁV nem tud alkoholt venni.
Most rádöbbentem, hogy ez nem így van. A MÁV sem kivétel.
Most Neked ez jó?
Egyébként nem is biztos, hogy engem nevezel védõnek, mert aki rendszeresen olvassa a topicot, az tudja, hogy sok olyan dolgot leírtam, ami csöppet sem sorolható a "védõ" kifejezés alá.
Saci pedig, aki akkor részt vett még a csevejünkbe, éppúgy az eü. helyzetet tartja negatívnak, nem pedig a MÁVot.
Akkor milyen változáson is mentünk keresztül?
Egyébként üdv. újra itt!
Nincs kedved benézni a "Telkis" topicba?
Szerintem kedvedre való társalgás folyik ott!
Szia
Csi
csii

Izlések és pofonok... Továbbra is úgy gondolom, hogy a gyerekágyasok hozzáállása közötti különbség az elsõ és második szülésemnél ég és föld volt. Igaz, hogy 5 éve, nyáron fél házzal ment a gyerekágy, tavaly novemberben pedig két frissen szült is leszorult a nõgyógyászatra. A gyerekágy egyszerûen túlterhelt. Az archívban sokan panaszkodtak a csecsemõsök hozzáállására, ezeket a tapasztalatokat csak megerõsítem, most nem fogok újabb példákat írni. Abban igazatok van, hogy a magyar eü. helyzetéért nem lehet a MÁV kórházat hibáztatni. Engem spec. zavar, hogy nekem vagy a családnak kell bármelyik kórházba alkoholt, vért stb. vinni, ugyanis én tisztességesen fizetem az eü. járulékokat, és nem mondhatom azt, hogy bocs ebben a negyedévben levonok 186Ft-ot az ehomból, mert nem volt alkohol a kórházban. Nem az összeg a lényeg.

Susie,

Az NN biztosítást én szülés elõtt átnéztem és úgy gondolom nem éri meg. Normál szülés esetén a 4. naptól, csaszinál pedig a 6. naptól vehetõ igénybe a spéci osztály. Vagyis akkora már otthon vagy, ha nincs komplikáció. Ráadásul ha jól emlékszem, szülés elõtt 360 napig kell a biztosítást fizetned, hogy jogosult legyél a szolgáltatást igénybe venni.Plusz életbiztosítást is kell fizetned ezzel az eü. biztosítással, összesen kb. 10 e Ft/hóra jön ki a dolog. A klb mûtétekre fizetett térítéseik épp, hogy fedezik az elvárt jattot. A lényeg itt is apró betûben van!!

Gabinéni
gabineni

Szia, V.Virág!
Megértem a csalódottságodat nagyon is. Sajnálom. Hála az égnek nekem nem voltak ilyen tapasztalataim, de tudom, hogy van ilyen. Szerintem nagyon jó lesz, ha választasz szülésznõt, a 4. babánál én is választottam. Ami a pótlást illeti: valóban nem jó, ha csak állandóan tuszkolják a cicit a babók szájába, és a végén vérzik. Sajnos a MÁV csecsemõsei sem állnak a helyzet magaslatán, ami a szoptatást illeti (tisztelet a kivételnek). Mindemellett úgy gondolom (és ezt ajánlja az LLL tudományos kutatásokkal és sokezer anyuka példájával alátámasztva), hogy ne pótoljuk vízzel sem. Nem akarok regényt írni errõl, mert ez nem az a topic, ha gondolod, érdemes ezt megbeszélni a szopitopicban. (És ha lesz még kisbabád, különösen érdemes. Kép)

Gabinéni,
teljesen egyetértek veled. De közben a többiekkel is, ami a magyar eü-et illeti. Sz@r az egész. Reméljük, egyre jobb lesz. Milyen jó, hogy ambulánsan szültem a második két gyerkõcöt. Kép Nem kellett találkoznom ilyen és ehhez hasonló problémákkal.

Virág
Virág (fiore)

Ja, János,

hiányzott a cinizmusod... KépKépKép AZ elmúlt 6 évben 4szer szültem a MÁVban. Nem tapasztaltam általában smirgli modort, 4-bõl egyszer volt beöntés és egyszer gátmetszés. Mirõl beszélsz???????? Bunkók mindenhol vannak.

Virág
Virág (fiore)

Szijja Gabinéni !!

Hát nem tudom, mit kellene tenni, mert amiket hallottam, hogy kinél mennyit kell fizetni, teljesen elkeseredtem. Szülésznõnek dokinak, stb... Semmi kedvem annyi pénz "csak úgy kipengetni". Ezért merült fel bennünk ez a dolog, ha már ilyen biztosításom van, akkor miért nem próbálnám meg. Majd még utána kell járnunk. De azért köszi...

Az apró betûs részben meg teljesen igazad van, mert mindíg a lényeg abban van !!!!

Susie_
susie

Én a múltkori vizit alkalmával megkérdeztem a dokimat, hogy most akkor térjünk rá a piszkos anyagiakra. Erre azt mondta: "én még soha, de ezután sem fogok tarifát szabni. mindenki annyit ad vizitre, szülése, amennyit gondol, de én akár ingyen is elvégzem a terhesgondozást és a szülésre is bejövök." Majd' leesett az állam, hogy egy orvos szájából ilyet hallok mostanság. Kép Pozitív!

Saci
charlottee

Saci!
Pozitív, bizony!!

Gabinéni!
Akkor magyarul az NN osztályon szülni nem is lehet - igaz?
Csak idõzhetsz ott, ha muszáj?
Egyébként az egy teljes "kórházka", vagy a mûtéteket a többi szinten MÁVos dokik végzik, csak oda tolnak be a mûtét után?

OFF: Ismerõsöm sok vért kapott, és kellett volna még neki. Összehívták a családot, és azt mondták nekik, hogy menjenek el a Péterfybe, adjanak vért, arról hozzanak igazolást, és akkor az apuka ismét kaphat vért, egyébként nem. Ez nem a MÁVban történt, de elgondolkodtató. Kép

Maci_2
Csak nem a szülés miatt tûntél el???????Kép

Csi
csii

Szia Virág!

Szoptatastopicba is beneztem mar kaptam tanacsokat Kép.
Bizom benne, hogy legkozelebb jobb lesz a korhazban is, hiszen lesz egy keves tapasztalatom. Legalabb meg egy babat szeretnenk!
Udv, Virag
virga

Saci! Azt kérdezném Tõled, hogy ki az orvosod, aki ilyen nagyon rendes? Régen hallani a mai helyzetben ilyen orvosi hozzáállást a dolgokhoz, ez lelkiismeretességre utal! Nagyon-nagyon jó ilyet is olvasni, nem csak a negatív tapasztalatokat! Írjunk végre már jó tapasztalatokat jó dokiról! Várjuk a szuper-doki nevét: Gyöngyi
Névtelen

Saci! Azt kérdezném Tõled, hogy ki az orvosod, aki ilyen nagyon rendes? Régen hallani a mai helyzetben ilyen orvosi hozzáállást a dolgokhoz, ez lelkiismeretességre utal! Nagyon-nagyon jó ilyet is olvasni, nem csak a negatív tapasztalatokat! Írjunk végre már jó tapasztalatokat jó dokiról! Várjuk a szuper-doki nevét: Gyöngyi
Névtelen

Csi,

Nem szülés miatt... Még majdnem 4 hetem lenne a kiírásig. Bár sajnos lehet, hogy egyéb tényezõk miatt hamarabb és császár lesz... De a baba jól van, és ez a lényeg!

Maci_2
Maci_2

Szia Maci_2!

Szegény maci, még egy picit tarts ki, reménykedem, hogy találkozunk a szülõszobán, gondolom rosszak a leleteid.
Hát mi sem állunk a helyzet magaslatán, de meglátod néhány hónap múlva már el is felejtjük a nehézségeket és ott lesz a gyönyörû porontyunk.....
Biztos láttad mit irt Saci a dokinkról, legalább ez vigasztaljon egy kicsit, hogy ilyen romlatlan ember segit vilárahozni a picúrt.

Curly
Névtelen

A dokim Tidrenczel Zsolt. Aranyos, kedves, megnyugtató és mint fent írtam igen humánus. ajánlani tudom

saci
charlottee

En is hozza szeretnek menni, mert nala szeretnek majd szulni, sok jot hallottam mar rola. Jovo honapban kell mennem vizsgalatra, akkor fogok hozza menni eloszor. Kaptam elerhetoseget is itt a forumon. Igy annyira megnyugtattal az ezzel kapcsolatos kerdesemben is. :o) Agi
Névtelen

Pocakosok!
Nemrég írtam a has lekötésérõl, most találtam errõl egy cikket.
A lényeg, rövidítve:
"...szülés után hat órával a hasfal bõrét a striák kialakulását, megelõzését szolgáló, vagy egyéb vizes és zsíros krémmel bõségesen bekenjük, és vászon, vagy damaszt törülközõvel körbetekerjük, lekötjük a hasunkat. Ma már nem divatos, de jó módszer, a kitágult bõr összehúzódását segíti. Hasonló célt szolgál a napjában egyszeri vizes borogatás is. A lekötés értelme az, hogy a hasüregben támadt ûrt egy kicsit megtámassza. Mindezt a kórházban töltött négy-öt nap alatt érdemes végezni, utána már fölösleges, sõt káros is, ugyanis a lapos has eléréséhez hasizom erõre van szükség, az pedig csak tornával érhetõ el..."/Anyák lapja/

Na, ez így pontos.
A cikk még említést tesz a homokzsákról, amit nem a has lapossága miatt tesznek a hasra, hanem azért, mert a méh mechanikai ingerekre is jól reagál, vagyis ez a módszer is segíti az összehúzódást.

Csi
csii

Ma kaptam ezt a levelet:

Szia Virág!

Március 12-én megszületett a kisfiam. A Tidrenczelrõl csak annyit írok, hogy olyannak aki természetes uton szeretne megszülni semmiféleképp ne ajánld. Valami szörnyû volt. A többit majd valamikor késõbb.

Remélem, a részleteket is megkapom.

Virág
Virág (fiore)

Virág!
Bocs, de ez igy nem hangzik sem fair-nek KépKépKép, sem meggyõzõnek! Bárki bárhogy megélheti a szülését, sajnálom, hogy a barátnõdé szörnyû volt, még az is elõfordulhat, hogy a doki hibázott (bár az én személyes élményeim alapján azt, hogy ellene hatott volna egy természetes szülésnek, ha az fizikailag lehetséges, nehéz elképzelni - de nyilván nem lehet kizárni), de ezt a két sort így idevetni indoklás és szüléstörténet nélkükl - hát, ezt nem tartom túl tisztességesnek! Kép EZ az info nem info, hiszen csak arra jó, hogy elrémisszen embereket - minden valódi ismeret, választási lehetõség nélkül! Úgyhogy, persze, kíváncsi vagyok a sztorira, de szerintem jobb lett volna csak azt leírni - ha két hét múlva, akkor akkor, ha késõbb, még késõbb, de akkor "ér" csak valamit, ha tartalma (mi, miért, hogyan, stb) is van! Tõled azért ennél több objektivitást vártam, még ha a barátnõdrõl van is szó!

Márti
márti

Mikor fiamat szültem, Herczegh doktorhoz jártam, és amikor közben hozzámnyút, kézzel tágított párszor szörnyû volt és legszívesebben megöltem volna a két kezemmel és még most is szörnyû az egészre visszagondolni, DE nem a doktor hibája, hogy ez ennyire fájt. Õ segíteni akart, hogy ne szenvedjek annyit és végig kedves volt és megnyugató és lojális. Õt is nagyon jó orvosnak tartom, de nem szídnám azért Õt, mert az a dolog, amit velem csinált iszonyatosan fájt.

Saci
charlottee

Sziasztok!

Most írok itt elõszõr, eddig csak olvasgattam a hozzászolásokat. Én is a Tidrenczelnél fogok szülni, és eddig nagyon megbízhatónak, kedvesnek, segítõkésznek tartom. Abszolút egyetértek Mártival, így tényleg nem lehet minõsíteni egy orvost. Mindenki másképp éli meg (szerintem) a szülést, és nem biztos, hogy azért jó vagy rossz az élmény, mert a doki elszúrt valamit. Fõleg nem szép dolog születéstörténet nélkül megrémíszteni a többi kismamit, aki hozzá jár. Pl. én is jártam egy nõdokihoz régebben, kezelte a méhszájsebemet. Volt, hogy megkönnyeztem, de nem mondhattam rá, hogy rossz orvos. Azóta semmi ilyen jellegû problémám nincs a seb is teljesen elmúlt. Azt meg pláne gusztustalanak tartom, hogy egy doki közli, hogy egy vizit nyolcezer a szülés pedig száz. Lehet tõlem bármilyen kedves, ha nem tudom megfizetni. Arról nem is beszélve, hogy õ is hibázhat és adhatsz te akármennyi pénzt a dokinak a komplikáció nem ezen múlik. Nekem ez a véleményem.
daleei
dale

Márti és Dale,
megértem a véleményeteket. Gondolkodtam, megvárjam-e a történetet részletesen, nem tudom, miért nem tettem. Talán jobb lett volna tényleg. Mindemellett nem kellene személyes támadásnak venned, Márti. Az illetõ nem a barátnõm. Ami meg az objektivitást illeti: eggyel több hibám van, mint gondoltad. Ezek szerint nem vagyok elég objektív. Kép Ha még több hibámra vagy kíváncsi, nyisd meg a negatív szopitopicot. Ott azt hiszem, arrogáns vagyok. Kép Mondhatnám, hogy sajnálom, hogy csalódtál bennem, de ha nem baj, nem veszem nagyon a szívemre. Kép Az én saját mércém magam számára biztos, hogy magasabb, mint amit te vártál el tõlem, talán nem ez van az elsõ helyen. Kép Ez a sok smiley azért van itt, hogy érezd, nem haragszom, talán egyet is értek veled, és - hogy a hibáim számát gyarapítsuk - azért be kell vallanom, most egy kicsit ironikus voltam. Puszillak:

Virág Kép
Virág (fiore)

Nyugi lányok, nyugi. Szubjektív dolgokról folyik a "vita". Szerintem mindenki a saját tapasztalataiból induljon ki és a szerint osztályozza, ítélje meg magasztalja az adott orvost, személyzetet, intézményt és ne más elbeszéléseibõl, hiszen azokat nem lehet általános érvényûnek tekinteni. Eddig én is csak olyan emberekrõl beszéltem, akikkel kapcsolatom volt (Herczegh, Tidrenczel). De soha nem alapoznék más tapasztalataira, akár jók azok vagy rosszak, mert lehet hogy én éppen ellenkezõjét tapasztalom majd.

Puszi

Saci
charlottee

Virág! Kép

Nem vettem személyes támadásnak Kép - egyszerûen úgy gondoltam/-om, hogy nem volt fair ez a beírás. És ezt attól függetlenül goindolom így, hogy te írtad-e be vagy bárki más, és névvel-e vagy névtelenül. Ennyi. Igaz, egy névtelen beírásra biztos, hogy nem reagáltam volna. Bocs, hogy "lebarátnõztem" az ismerõsödet (vagy azt a tök idegent, aki épp neked számol be a keserves szülésélményeirõl Kép), nem akartalak megbántani vele! És természetesen nem várom el, hogy az én rólad való elképzeléseim alapján mérd magad! A magam részérõl az iróniát egyébként nem tartom hibának, de még ha így lenne is: senkineka hibáiról (az erényeirõl sem Kép) nem vezetek tételes nyilvántartást Kép Az pedig eszembe em jutott, hogy haragszol! De lásd, én sem: KépKépKép

Márti
márti

Daleei!
Most láttam az AFP-s topikban, hogy te is írtál oda, nem sokkal utánam - ezek szerint kb. egyszerre fogunk szülni!Kép Mikorra vagy kiírva? Nincs kedved néha ellátogatni a "Friss kismamák" topikjába?

Márti
márti

Márti Kép

V.
Virág (fiore)

Kedves János!
Azért annyira nem hiszem hogy rettenetes lenne az állapot, szültem én más korházban is, na, ott az volt.
És hiába adtak ott vattát is gézt is, alkoholt is.. a többit nem kívánom senkinek.
De minkét szülésemnél én eleve pakoltam a táskámba a baba ellátásához dolgokat, nem is gondolkoztam olyanon, hogy a korház
ad-e ilyeneket. Azon az 5 napon nem hiszem hogy sporoláson jár bárki esze...
Az utolsó mondatoddal viszont teljesen nem értek egyet!
Nálam nem volt beöntés, a szülésznõ és a Doktor modorával semmi baj nem volt...SÕT..
Gátmetszés??? gátvédelemmel szültem meg az 5 kilos lányomat.
lehet hogy elkerülte a figyelmemet, mert rég nem jártam erre, de kiváncsi
lennék hogy tulajdonképpen ki is vagy valójában?

Üdv
Hajni
hajnii

Kedves János!
Azért annyira nem hiszem hogy rettenetes lenne az állapot, szültem én más korházban is, na, ott az volt.
És hiába adtak ott vattát is gézt is, alkoholt is.. a többit nem kívánom senkinek.
De minkét szülésemnél én eleve pakoltam a táskámba a baba ellátásához dolgokat, nem is gondolkoztam olyanon, hogy a korház
ad-e ilyeneket. Azon az 5 napon nem hiszem hogy sporoláson jár bárki esze...
Az utolsó mondatoddal viszont teljesen nem értek egyet!
Nálam nem volt beöntés, a Szülésznõ és a Doktor modorával semmi baj nem volt...SÕT..
Gátmetszés??? gátvédelemmel szültem meg az 5 kilos lányomat.
lehet hogy elkerülte a figyelmemet, mert rég nem jártam erre, de kiváncsi
lennék hogy tulajdonképpen ki is vagy valójában?

Üdv
Hajni
hajnii

Bocsi
hajnii

Eszetekbe ne jusson dr. HERCZEGhez menni!!! A saját és a babátok érdekében!!! Fogalmatok sincs mit müvel...Sokan tudják.Nem tesznek ellene.Ne ti legyetek a következõk.
Névtelen

Nocsak!
Ismét egy korrekt, lényegretörõ, remek hozzászólás!
Csak így tovább, hajrá!
Csi
csii

Kép Dr. Herczegh a sátán??? Én nem úgy látom. Az viszont, hogy a szülés körüli vizsgálatokat nem hasonlíthatjuk leányálomhoz, az már fix, akármelyik orvos is csinálja.

Kedves Névtelen. Miért nem kéne a Herczeghez járni? Mit csinált már megint az az "átokfajzat"? Komolyan érdekel mit írsz, de legalább egy nick-et adj meg legközelebb, amin szólítani lehet téged.
És hogyhogy te hozzá kerültél? Szülésnél volt veled kíméletlen vagy már elõtte is? Mibõl adódnak ezek a negatív benyomásaid? Esetleg nem beszéltétek meg közben egymás iránti elvárásotokat?

Várom válaszod

Saci
charlottee

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?